Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Χεχε... έκλεισα μια βδομάδα παρατηρήσεων με το Dob 8" μου :D

Άν και λιγάκι απογοητευμένος με το μέγεθος του φεγγαριού και τη γενική υγρασία και συννεφιά στην Αθήνα, κατάφερα μέσα στη βδομάδα που μας πέρασε να δώ κάποια πραγματάκια...

Συμπέρασμα... Light pollution is a bitch....

Πρώτη επαφή ήτανε με το φεγγάρι το οποίο πρώτη φορά το είδα να λάμπει τόσο πολύ, ενώ οι κρατήρες στα όρια των σκιών ήτανε απλά απερίγραπτα καθαροί και όμορφοι... Είμαι σίγουρος ότι θα περάσω αρκετές ώρες κοιτάζοντας προς τα κεί, ειδικά τις περίεργες νύχτες της Αθήνας.

Δεύτερος στόχος ήτανε μάλλον λογικό επακόλουθο, ο Δίας. Έπαθα μεγάλο σόκ βλέποντάς τον για πρώτη φορά, καθώς δεν περίμενα να είναι τόσο εύκολο να δεις έναν πλανήτη τόσο καθαρά... Αρχικά με το 25άρι και στη συνέχεια με το μαμά 10άρι plossl. 3 δορυφόροι ξεχωρίζανε πεντακάθαρα γύρω του. Δυστυχώς όχι κόκκινη κυλίδα όμως...

Τις επόμενες μέρες, συνέχεια είχανε κάποιοι εύκολοι σχετικά αστερισμοί, όπως η λίρα και ο κύκνος, με τον Deneb και τον Vega να είναι αρκετά εύκολοι στόχοι, τα υπόλοιπα όμως αστέρια αποδείχτηκαν δύσκολα, μιας και από τον ερευνητή δεν έβλεπα τίποτα πέρα από τα χοντρά λόγω φωτορύπανσης, ενώ από το 25άρι plossl, δυσκολευόμουνα αρκετά τόσο να υπολογίσω την απόσταση των αστεριών, όσο και να προσανατολιστώ, μιας και όλα είναι ανάποδα... :(

Μετά από αρκετή ώρα, υποκύψανε η λίρα και ο κύκνος μέσα από τα κυάλια.

Σειρά είχε ο ανατολικός ουρανός την επόμενη μέρα.

Ο εντοπισμός αστερισμών έγινε κυρίως με τα κυάλια, αν και γρήγορα το βαρέθηκα, οπότε προσπάθησα να βρώ τις Πλειάδες. δυστυχώς όμως και πάλι λόγω απειρίας, δεν είχα αίσθηση του πόσο ψηλά έπρεπε να ψάξω στον ουρανό, αν και είχα βρεί το αζιμούθιο και το ύψος στο stellarium. Ευτυχώς η πυξίδα με είχε βάλει στο σωστό αζιμούθιο, οπότε μετά από αρκετό παίδεμα, τις είδα με τα κυάλια αρκετά ψηλότερα από εκεί που έψαχνα. Δυστυχώς κανένα ίχνος νεφελώματος...

Την επόμενη, συνέχισα στην Ανατολή. Δυστυχώς νωρίς ήτανε το φεγγάρι ΝΑ, και δεν υπήρχε και κάτι ενδιαφέρον πέρα από αυτά που είχα ήδη δεί, οπότε έπαιξα λιγάκι με starhopping για εξάσκηση και μετά πήγα για διάβασμα. Γύρω στις 4 το πρωί ανέτειλε ο Ορίωνας :D. Το φεγγάρι είχε προχωρήσει αρκετά νότια και ξεχώριζε άνετα η ζώνη του πριν ακόμη βάλω το μάτι μου πίσω από οποιονδήποτε φακό.

Με μικρή προσπάθεια εντόπισα ολόκληρο τον αστερισμό μέσα από τα κυάλια, ενώ έβλεπα ακόμη και με γυμνό μάτι μια υποψία θολούρας από κάτω της. Γρήγορα ψάξιμο στο Ινετ και ενδθουσιασμός για το Μ42 νεφέλωμα το οποίο φαινότανε πεντακάθαρα, μαζί με το τραπεζοειδές σμήνος. Έκανα ένα γρήγορο σκετσάρισμα του τι έβλεπα και μετά κόλλησα να το βλέπω με το 8mm plossl... αν και ήτανε σπαστικά άχρωμο ήτανε το πρώτο μου νεφέλωμα... ήμουνα χαρούμενος :D

H επόμενη παρατήρηση ήτανε στο Δυτικό ουρανό και πάλι στη λίρα. Στόχος να σπάσω τα διπλά και τετραπλά αστέρια και να βρώ το ring nebula.

Δυστυχώς και πάλι η ορατότητα ήτανε αρκετά σπαστική και δυσκολεύτηκα πολύ να βρώ τα β και γ της λύρας. Το καλό ήτανε ότι τα αστέρια σπάζανε αρκετά εύκολα στα ζευγάρια τους. Δυστυχώς, δεν κατάφερα να σπάσω στα 4 το ε, μιας και ο barlow είναι πρακτικά άχρηστος μέσα στην Αθήνα με το 8mm plossl της Televue. Τα πάντα φαίνονται να τρεμοπαίζουνε κουραστικά σε βαθμό που να μην μπορείς να εστιάσεις.

Δυστυχώς πάλι όσο και να προσπάθησα να βρώ το δαχτυλιδάκι δεν τα κατάφερα... είχε και πανσέληνο χτές...

Θα περιμένω μερικές ημέρες να μικρύνει το φεγγάρι, να καθαρίσει λιγάκι και ο ουρανός από την άθλια υγρασία που έχει τις τελευταίες ημέρες.

Γενικά είμαι αρκετά ενθουσιασμένος...

Ανυπομονώ για την πρώτη εξόρμηση σε σκοτεινό ουρανό...

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια και καλή αρχή σου εύχομαι. Με τέτοιες συνθήκες και δεν απογοητεύτηκες είναι πολύ καλό σημάδι ότι σου αρέσει πραγματικά το χόμπι.

Καλή συνέχεια και σε σκοτεινό ουρανό. =D>

Δημοσιεύτηκε
Ωραία αρχή έκανες. Δυστυχώς το γεμάτο φεγγάρι δεν σου αφήνει πολλά περιθώρια. Αγόρασε έναν χάρτη και έναν κόκκινο φακό και πήγαινε στην εξοχή στη νέα σελήνη. Έχεις να δεις πολλά... :cheesy:
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο σου ακριβώς και εγω το ιδιο ενθουσιασμένος ημούν αλλά εγω είχα πρωτο δει απο νυχτερινό ουρανό της κεφαλονιάς. Θα το λετρέψεις το hobby...

Μόλις αρχίσει και φέυγει το φεγγάρι θα κανονίσουμε καμια εξόρμηση.

Καλή συνέχεια στο hobby και καθαρούς ουρανούς

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια.

Χάρτη θα αγοράσω σε καποια φάση τον Uranometria, αν και προς το παρόν βολεύομαι και με τους απλούς του wikipedia ή και με printscreen από το stellarium.

Προτεραιότητα έχει για μένα να μάθω να σκέφτομαι ανάποδα όπως δείχνει το είδωλο στο προσοφθάλμιο και τον ερευνητή, και να συνηθίσω το εύρος που δίνουνε τα προσοφθάλμιά μου στο star-hopping.

Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει περισσότερο και ο καλός χάρτης, αφού θα έχω πάντα την ίδια κλίμακα ανά μοίρα ουρανού...

Προς το παρόν μαθαίνω τον ουρανό οπότε την περισσότερη δουλειά την κάνουνε τα κυάλια όσο επιτρέπουνε οι συνθήκες.

Και πάλι ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια

Καθαρούς ουρανούς

Δημοσιεύτηκε

Προτεραιότητα έχει για μένα να μάθω να σκέφτομαι ανάποδα όπως δείχνει το είδωλο στο προσοφθάλμιο και τον ερευνητή, και να συνηθίσω το εύρος που δίνουνε τα προσοφθάλμιά μου στο star-hopping.

Σε αυτό βέβαια θα βοηθήσει περισσότερο και ο καλός χάρτης, αφού θα έχω πάντα την ίδια κλίμακα ανά μοίρα ουρανού...

Προς το παρόν μαθαίνω τον ουρανό οπότε την περισσότερη δουλειά την κάνουνε τα κυάλια όσο επιτρέπουνε οι συνθήκες.

Ύστερα από αυτά, σου εύχομαι να ευχαριστηθείς όσο μπορείς περισσότερο τα ταξίδια σου!

Καλή υπομονή και θα δεις ότι θα ανταμοιφθείς! =D> =D> =D> =D> =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Xεχε... τελικά βγήκε σε καλό η χτεσινή βροχούλα...

Υπέκυψαν σήμερα τα Μ57 και Μ29, ενώ το Μ56 μου ξέφυγε από βλακεία...

Το Μ57 το εντόπισα αρκετά γρήγορα όσο ήτανε ακόμα ψηλά η Λύρα. Το είδα αρχικά με το 25mm σαν αχνό flare φακού. Με το 8mm φάνηκε λίγο καλύτερα ο αχνός δίσκος, αλλά μόνο μετά από λίγο και μόνο με πλάγια όραση κατάφερα να το δω σαν δαχτυλίδι.

Συνέχεια είχε το Μ56. Το σημείο του το βρήκα εύκολα, αλλά δυστυχώς είχα στο μυαλό μου θολούρα την οποία και δεν βρήκα ποτέ.

Πιο ψηλά σε πιο σκοτεινό ουρανό φαινότανε ο κύκνος. Με σύντομο starhopping έφτασα γρήγορα στο σημείο που πρέπει να ήτανε, κάτω από 2 πολύ κοντινά αστέρια μεγέθους 8. Και πάλι δεν είδα θολούρα, αλλά πρόσεξα με το 25mm έναν ανοιχτό αλλά σχετικά μαζεμένο σχηματισμό 7 αστεριών. Το έλεγξα στο stellarium και τελικά διαπίστωσα ότι ήτανε τα πιο λαμπερά αστέρια του σμήνους.

Σκέφτηκα να ξαναψάξω για το Μ56 αναζητώντας τα πιο λαμπερά του αστέρια, αλλά δυστυχώς η λύρα είναι ήδη αρκετά κάτω και είμαι κουρασμένος οπότε θα το αφήσω για αύριο μαζί με τα M27 και Μ71

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΛΛΟ - GIEF ΣΚΟΤΕΙΝΟ ΟΥΡΑΝΟ :lol:

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την παρατήρηση.

Το Μ42 είναι το Νεφέλωμα του Ωρίωνα.Ενώ το νεφέλωμα-δαχτυλίδι που είδες εσύ στη Λύρα είναι το Μ57 (Ring Nebula).

Όπως και να έχει, τα πάντα δείχνουν πολύ καλύτερα σε σκοτεινό ουρανό.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης