Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Έτσι ακριβώς… Τα είχε όλα η βραδιά. Μόνο φαί δεν είχε, αφού είχα ξεχάσει σπίτι τα τόστ! Ευτυχώς που είχα πάρει κάτι μπισκότα σοκολάτας από το δρόμο, αφού «δε θα μου έφταναν τα τοστ»! Το έχουμε πει άλλωστε: Απαραίτητο το φαγητό για παρατηρήσεις.. ορίων !

Η ώρα ήταν 19:30 και είχα στήσει. Κάνοντας τις πρώτες δοκιμές ευθυγράμμισης, γρήγορα κατάλαβα ότι το seeing ήταν άθλιο. Νόμιζα ότι η δυσκολία εστίασης σε μεγάλη μεγέθυνση, οφειλόταν στην ευθυγράμμιση, αλλά ήταν λόγω seeing. Έτσι είπα να ξεκινήσω από εύκολα πράγματα, από Κηφέα. Το vdB152 είναι ένα νεφέλωμα ανάκλασης το μητρικό άστρο του οποίου είναι 8,8mag!! Η ομορφιά του όμως είναι και αλλού: Στο ίδιο πεδίο χρησιμοποιώντας τον Radian 18mm είναι και ένα διπλό αστέρι 5mag και αυτό κάνει τον εντοπισμό του πανεύκολο! Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αλλάζοντας σε Ultima 35mm, μπαίνει στο ήδη όμορφο πεδίο και το ανοιχτό ClvdB152. Το διπλό εξακολουθούσε να έσπαγε ακόμα και με τον 35mm!

To NGC7133 είναι και αυτό νεφέλωμα ανάκλασης, πολύ πιο έντονο, δίπλα στο ανοιχτό NGC7129. Είναι πολύ όμορφο να βλέπεις νέφος να φωτίζεται από αστέρι, όταν ξέρεις τι είναι αυτό που βλέπεις. Πόσο μάλλον αν βλέπεις νέφος σκόνης να φωτίζεται από ανοιχτό σμήνος, όπως αυτό!

Επειδή ο κύριος Ευφραιμίδης με έχει πρ… ρωτήσει άπειρες φορές που είναι εκείνο το αστέρι που έψαχνα τότε στον Πάρνωνα, ας αναφέρω ότι το αστέρι αυτό λέγεται Krueger 60 και το NSOG το περιγράφει σαν διπλό αστέρι κόκκινων νάνων!! Το πρωτεύον είναι 9,8mag και το δευτερεύον 11,3mag. Ο διαχωρισμός τους είναι μόλις 3” . Το βρήκα, έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί, αλλά δε κατάφερα να το σπάσω, μάλλον λόγω κάκιστου seeing.

O Κριός κόντευε στην μεσουράνηση και είπα να τακτοποιήσω κάτι εκκρεμότητες που είχαν μείνει από προχθές. Δυστυχώς το seeing δεν έλεγε να διορθωθεί και αυτό ήταν εμφανές στον «1» του Κριού. Δεν ξεχώριζε καν το χρώμα του δευτερεύοντος. Παρόλα αυτά, ξεκίνησα να ψάχνω τον NGC694, με μέγεθος 13,7v, SB12,7. Πάρα πολλές απόπειρες χωρίς αποτέλεσμα.. Έπρεπε να περιμένω.. Ευτυχώς κατά τις 01:30 ένα αεράκι εξαφάνισε την υγρασία και βελτίωσε πάρα πολύ την κατάσταση. Ο NGC694 εντοπίστηκε με αρκετή δυσκολία μέσα από τον Nagler 7mm. Είναι πολύ μικρός, 0,7Χ0,6’, αλλά με χαρακτηριστικό λαμπρό πυρήνα.

Προχθές είχα αφήσει και τον C461-14, μεγέθους 14,5v. Επιτέλους ένας γαλαξίας με αστέρι δίπλα του! Κανένας από τους γαλαξίες γύρω από τον 1 Κριού, δεν είχε έστω ένα αστέρι του χάρτη δίπλα του. Όλοι ήταν μέσα στο λευκό του χαρτιού. Ευτυχώς αυτός ήταν εξαίρεση! Ήξερα από την αρχή πόσο δύσκολος ήταν, αλλά εκείνα που με έκαναν να τον αναζητήσω ήταν η σχετικά μεγάλη επιφανειακή λαμπρότητα, SB12,9, οι διαστάσεις του, 0,6Χ0,4’ και φυσικά το αστέρι-οδηγός. Η σάρωση φυσικά ξεκίνησε από το αστεράκι-οδηγό. Ο γαλαξίας βρισκόταν σχεδόν ακριβώς ανατολικά του. Επομένως, η σάρωση μόνο με τον άξονα RA, αρκούσε… Πολλά πήγαινε-έλα πάνω από το πεδίο.. Κάποια στιγμή είδα στιγμιαία ένα συννεφάκι στα δεξιά μου, δηλαδή νοτιοανατολικά του αστεριού-οδηγού. Κοιτάζω τον χάρτη… Όντως, ο γαλαξίας ΔΕΝ ήταν ακριβώς ανατολικά, ήταν και ελάχιστα νότια. Άλλαξα τη διεύθυνση της σάρωσης, και το συννεφάκι επιβεβαιωνόταν συνεχώς! Δε χωρούσε αμφιβολία πλέον! Από τις πιο εντυπωσιακές θεάσεις, με τον Nagler 7mm.

Δοκίμασα και τους ανώνυμους δίπλα στον 695, χωρίς αποτέλεσμα, όπως και τους IC189, IC190..

Σειρά του Περσέα. Ο η Περσέα είναι ένα καταπληκτικό διπλό, σίγουρα από τα αγαπημένα μου. Αποτελείται από πρωτεύον χρυσού χρώματος, μεγέθους 3,8 και δευτερεύον γαλάζιου, μεγέθους 8,5. Είναι καταπληκτική η αντίθεση αυτών των χρωμάτων, πολύ περισσότερο όταν βλέπεις ότι και τα δύο αστέρια δεν είναι τόσο λαμπρά, όσο πχ ο γ Ανδρομέδας. Αυτό δίνει μια διακριτική ομορφιά σε ένα από τα highlight της βραδιάς!

Για την περιγραφή του IC348 χωράει πολλή συζήτηση. Το όνομα αυτό μοιράζονται τόσο το νεφέλωμα ανάκλασης, όσο και το ανοιχτό σμήνος που το δημιουργεί!! Το πρόβλημα είναι ότι το νεφέλωμα ανάκλασης είναι ακριβώς δίπλα με τον ο Περσέα, μεγέθους 4! Έπρεπε να βγάλουμε τον ο Περσέα εκτός πεδίου, ώστε να μην μας μπερδεύει η άλως του στον εντοπισμό και την αναγνώριση του νεφελώματος ανάκλασης.

Εδώ ο Radian 18mm έδειξε την κλάση του: Με το ανοιχτό σμήνος IC348 να βρίσκεται αναγκαστικά στα άκρα του πεδίου, όχι μόνο δεν είχε ίχνος παραμόρφωσης, αλλά κατέδειξε ξεκάθαρα ένα διπλό αστέρι στο κέντρο του, το οποίο δημιουργούσε το νεφέλωμα ανάκλασης που και αυτό ήταν εμφανές!!! Και όχι μόνο αυτό! Στην άλλη μεριά του πεδίου, το απόλυτο μαύρο! Το σκοτεινό Β4! Μια πανέμορφη αντίθεση από την μια άκρη του πεδίου στην άλλη!

Σε λίγο θα φώτιζε στα ανατολικά…Υπήρχε καλύτερος τρόπος να κλείσει αυτή η βραδιά;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη χαίρομαι που αρχίζω να σου μοιάζω στην παρατήρηση :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Η Κατερίνα με λέει Αλεποχώρι νούμερο 2 χαχαχαχαχαχ :lol: :lol: :lol:

Αυτά τα ανακλάσεως πρέπει να τα εντάξω και εγώ στο πρόγραμμα της επόμενης εξορμήσεως πάντα τέτοια φίλε :P

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Παρακαλείται ο κ. Καπετανάκης ν αλλάξει τον τίτλο ώστε να είναι πιο ακριβής και πιο κοντά στην πραγματικότητα.

θα πρότεινα να τον αλλάξει σε " Μια βραδιά που τα είχε ΣΧΕΔΟΝ όλα! " :P

Ενδιαφέροντες στόχοι Δημήτρη :)

Δημοσιεύτηκε

Θέμη, τα νεφελώματα ανάκλασης, εκτός από σκοτεινό ουρανό, θέλουν και... καθαρό κάτοπτρο! Εννοώ όσο γίνεται μεγαλύτερη αντίθεση, αφού συγχέονται εύκολα με την άλω που τυχόν δημιουργείται γύρω από το μητρικό άστρο. Τα ανάκλασης και τα σκοτεινά δίνουν ζωή στην εικόνα που βλέπουμε, αφού γίνεται άμεσα αντιληπτή η επίδραση του φωτός ενός άστρου.

Ξέχασα να αναφέρω και το εντυπωσιακό iridium (σίγουρα πολύ λαμπτρότερο από τον Δία) που φάνηκε γύρω στις 4-5 πμ στα βορειοανατολικά. Το είδε ο Κιθαιρώνας ή έψαχνε "τον μεγάλο γαλαξία"; :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Αν ειχες ελθη Κιθαιρωνα θα ετρωγες και θα επινες, για να μπορουσες να δεις και περαν των...οριων :mrgreen:

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Ναι Δημήτρη το είδαμε απο Κιθαιρώνα αλά όχι εγώ όλοι οι άλλοι!!!!

Άμα ψάχνεις deep sky όλο και κάτι θα χάσεις....! :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Αν ειχες ελθη Κιθαιρωνα θα ετρωγες και θα επινες, για να μπορουσες να δεις και περαν των...οριων :mrgreen:

Και μάλιστα με λίγο παραπάνω θα κατάφερνες να "σπάσεις" τα διπλά που σε δυσκολεύουν... :-({|=

Όλη της τη ζωή μελετούσε το σύμπαν, αλλά είχε παραβλέψει το πιο ξεκάθαρο μήνυμά του.

Για τα μικρά πλάσματα σαν εμάς η απεραντοσύνη του γίνεται υποφερτή μονάχα μέσω της αγάπης.

C. Sagan. Επαφή.

Δημοσιεύτηκε
Επειδή ο κύριος Ευφραιμίδης με έχει πρ… ρωτήσει άπειρες φορές που είναι εκείνο το αστέρι που έψαχνα τότε στον Πάρνωνα, ας αναφέρω ότι το αστέρι αυτό λέγεται Krueger 60 και το NSOG το περιγράφει σαν διπλό αστέρι κόκκινων νάνων!! Το πρωτεύον είναι 9,8mag και το δευτερεύον 11,3mag. Ο διαχωρισμός τους είναι μόλις 3” . Το βρήκα, έχει χρώμα βαθύ πορτοκαλί, αλλά δε κατάφερα να το σπάσω, μάλλον λόγω κάκιστου seeing.

Δημήτρη το εντοπίσαμε και εμείς το Krueger 60 από Κιθαιρώνα (μετά το τηλεφώνημα του Γιάννη) αλλά δεν καταφέραμε να το σπάσουμε με τίποτα.

Κατά τ'άλλα συγχαρητήρια για την παρατήρηση αν και θα έπρεπε να είχες έρθει Κιθαιρώνα! :mrgreen:

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Και εγώ απ'το NSOG το βρήκα.

Στον Κηφέα νομίζω είναι, περισσότερες πληροφορίες σε λίγο.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Είναι στον Κηφέα.

Η περιγραφή του "Red pair".

Στην Uranometria no. 19.Δεν τον έχει σαν διπλό.

Συντεταγμένες:

22h 28.1m

+57 42

(9,8 - 11,3) mag

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

Δημοσιεύτηκε

Όπως πάντα ο κ. Alepohori μας ταξίδεψε για άλλη μια φορά. Τα ανάκλασης που αναφέρεις στον Κυφαία είναι όντως χαρακτηριστικά. Είχα παρατηρήσει ότι με φίλτρο πολλά από το αστέρι "έφευγε" και αναδεικνύονταν το νεφέλωμα ακόμη περισσότερο.

Μπράβο για άλλη μια φορά.

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα καλά τους λόγια!

Άγγελε, το Krueger 60 δεν υπάρχει στην Uranometria. Οι συντεταγμένες του είναι 22 28,1 - 57 27'. Στο σημείο αυτό η Uranometria δεν έχει τίποτα.

Δημήτρη, τα ανάκλασης δεν χρειάζονται φίλτρο. Το φως τους συνήθως είναι αμυδρό γαλάζιο (φωτογραφικά), λόγω της σκέδασης του φωτός του άστρου πάνω στο νέφος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τον ουρανό μας! Είναι 100% στο οπτικό φάσμα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Δημήτρη.

Άλλη μια ωραία παρουσίαση με ενδιαφέροντες στόχους.

Περίεργο πάντως αυτό που αναφέρεις για κακό seeing.

Σήμερα το πρωί που ανέβαινα Τρίπολη, η θέα του Ταΰγετου απο τα υψώματα της Σελλασίας ήταν μαγευτική. Η ατμόσφαιρα ήταν πεντακάθαρη και το βουνό έδειχνε όλη του τη μεγαλοπρέπεια.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Χαίρε Τάκη! :D

Εμένα δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο, γιατί παρόμοιες συνθήκες είχαμε στον Κιθαιρώνα.

Καποια στιγμή ήμουν στο τηλεσκόπιο του Γιάννη και δυσκολευόμουν να εστιάσω. Η πρώτη μου σκέψη ήταν πως " έφταιγε " ο εστιαστής του τηλεσκοπίου του.

Μετά παρατήρησα πως το ίδιο ακριβώς συνέβαινε και στο τηλεσκόπιο του θέμη και στο δικό μου. Δεν μπορούσα να δω τα άστρα ως σημεία.

Δεν ξέρω ακριβώς που οφειλόταν αυτό, ο ουρανός φαινόταν πεντακάθαρος, η υγρασία ήταν πολύ μικρή και δεν είχε καθόλου αέρα.

Υπήρχαν όμως κάποιες στιγμές που σου έρχονταν κύματα ζεστού αέρα.

Τελικά είναι πολλοί και σύνθετοι οι παράγοντες που καθορίζουν το "παρατηρείν".

Υ.Γ: Επίσης είδα και τον πιο ελεεινό Κρόνο στη ζωή μου και φαντάσου πως ήταν στα 92 Χ. Ούτε για αστείο δεν σήκωνε παραπάνω μεγέθυνση!

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι, η βραδιά τα είχε όλα! Μέχρι και λήψη μετεώρου!!!

Startrails_2_1_2.thumb.jpg.d57fd89ac8e964b27d3476e705c23cee.jpg

Ωχ...Ένας Ταυρίδης.. Στοπ! Συλλαμβάνεσαι :)

1538554844_Startrails_2_1TAVROS.thumb.jpg.92d4443d222f2faf761a398aa5dd4446.jpg

Δεύτερο μετέωρο στην μαγική βραδιά. Αυτή τη φορά, δίπλα στο "κεφάλι" του Ταύρου

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης