Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ο καιρός τελικά μας έκανε το χατήρι και μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε μια παρατήρηση την Τετάρτη. Εγώ ήμουν από τη δουλειά λίγο κουρασμένος και δεν είχα και πολύ όρεξη. Μετά από προτροπή του φίλου planetman τελικά μπήκα στον πειρασμό. Είχαμε κάνει κάτι σπασμωδικές παρατηρήσεις τον τελευταίο καιρό αλλά ένιωθα ότι ήθελα κι άλλο. Δεν ήμουν ικανοποιημένος. Φτάνουμε λοιπόν στο καθιερωμένο σημείο περίπου 850 μέτρα υψόμετρο αλλά με πάρα πολύ καλές συνθήκες όσο αφορά τη διαύγεια και seeing. Είχαμε ουρανό 6,3 mag (φαινόταν με πλάγια όραση ο 65 των ιχθύων).

Εδώ πρέπει να αναφέρω ότι σε αυτές τις σπασμωδικές παρατηρήσεις πετύχαμε μια βραδιά με τέλειο seeing και σπάσαμε τον 36 Ανδρομέδας μόλις 0,9'' με το 8'' παρακαλώ και μετά για επιβεβαίωση με το 12''. Αλλά και άλλες φορές έχουμε πάρα πολύ καλό seeing. Βλέπετε το σημείο που στήνουμε είναι κοντά στο Σκίνακα. Ας ξεκινήσω όμως με την παρουσίαση:

Ξεκινήσαμε περίπου στις 9:30 και η Ανδρομέδα ήταν κοντά στο ζενίθ οπότε ξεκίνησα με τους πρώτους στόχους που έχει το NSOG.

Ήταν το group γαλαξιών:

NGC 80 12,1 mag SB 13,5

NGC 83 12,5 mag SB 12,8

NGC 91 13,7 mag SB 14,2

Οι 3 γαλαξίες φάνηκαν στα 135Χ στο ίδιο πεδίο και να σχηματίζουν ένα τρίγωνο. Μου έκανε εντύπωση ο 91 ο οποίος παρόλο αμυδρός λόγω mag αλλά και SB φάνηκε πολύ εύκολα. Από εκεί κατάλαβα ότι η βραδιά θα μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις στη συνέχεια. Επόμενοι στόχοι ήταν οι

NGC 160 12,7 mag SB 14

NGC 169 12,4 mag SB 13,5

Στο ίδιο πεδίο και αυτοί οι γαλαξίες στα 135Χ. Η πρώτη έκπληξη εδώ ήταν ο IC 1559 στα 14mag (πηγή για το mag: http://arp.schoenball.de/gruppen_e.htm) ο οποίος ήταν κολλητά στον 169 στην μια άκρη του και διακρίθηκε σχετικά εύκολα και αυτός. Είχα αρχίσει να πορώνομαι και ήθελα να δω ακόμη ποιο αμυδρά. Ήξερα ότι αυτή η βραδιά επέτρεπε την υπέρβαση. Φτάνω λοιπόν αισίως στον επόμενο στόχο τον

NGC 183 12,7 mag SB 13,9

Διαβάζοντας τα σχόλια από το NSOG βλέπω ότι κάνει αναφορά για άλλους δύο γαλαξίες που βρίσκονται στο ίδιο πεδίο. Πρόκειται λοιπόν για τους

NGC 184 14,6 mag SB 12,4

NGC 181 14,9 mag SB 12,6

(πηγή για το mag: http://www.ngcic.org/)

Αρκετά μικροί γαλαξίες σε μέγεθος οι οποίοι θέλουν μεγάλη μεγέθυνση για να πεις ότι έχεις ελπίδες να δεις κάτι. Ένας ακόμη παράγοντας που έκανε δυσκολότερη την παρατήρηση ήταν ο ε Ανδρομέδας 4.4 mag ο οποίος εμπόδιζε στην παρατήρηση. Επομένως έπρεπε να έχω συνεχώς εκτός πεδίου τον αστέρα σε μεγέθυνση 214Χ. Βρίσκω πρώτα τον 183. Ξέρω ότι ανάμεσα σε αυτόν και τον ε υπάρχουν οι άλλοι δύο. Τελικά μετά από αρκετή ώρα παραμονής στο πεδίο και με συνεχόμενες διορθώσεις για να κρύβω τον ε κατάφερα και διέκρινα τον 184. Έκανα ένα πρόχειρο σχέδιο για να το επιβεβαιώσω στο σπίτι μετά και όντως ήταν εκεί που τον είχα σχεδιάσει σε σχέση με τα αστέρια που επίσης είχα σχεδιάσει στο πεδίο. Απίστευτη εμπειρία παιδιά.

Πάντα με οδηγό το NSOG ήθελα να επιχειρήσω για ένα σφαιρωτό το οποίο βρίσκετε στον M31. Είναι το λεγόμενο

G76 14,2 mag

(πηγή για το mag: http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1559)

Βρίσκετε Νότιο-Ανατολικά στις άκρες του γαλαξία. Με star hoping εντοπίστηκε σχετικά εύκολα το πεδίο μιας και εκεί κοντά βρίσκετε το star cloud το οποίο ανήκει στον M31 το NGC 206. Το πεδίο κοντά στο G76 περιέχει ένα σχηματισμό αστέρων που σχηματίζουν ένα τρίγωνο και είναι πάρα πολύ κοντά με ένα άλλο αστέρι. Φάνηκε στα 214Χ σαν μια μικρή θαμπάδα που αν το σύγκρινες με το κοντινό αστέρι έβλεπες ότι πρόκειται για κάτι άλλο μη αστρικό αντικείμενο. Ε πλέον είχα ενθουσιαστεί. Προχώρησα στον

NGC 233 12,4 mag SB 13,6

Είναι κοντά στον δ Ανδρομέδας. Με 134Χ φάνηκε σε κάτοψη με έντονο κυκλικό πυρήνα. Σειρά είχε ο

NGC 404 10,3 mag SB 14

Γαλαξίας σε κάτοψη πάρα πολύ φωτεινός και με έντονο πυρήνα. Πολύ όμορφο το πεδίο μιας και δίπλα είναι το πολύ λαμπερό β Ανδρομέδας μόλις 2 mag. Τελευταίος στόχος της βραδιάς ήταν το

σμήνος γαλαξιών Abell 262 το οποίο απαρτίζεται από πέντε γαλαξίες:

NGC 708 12,7 mag

NGC 704 13,1 mag

NGC 703 13,3 mag

NGC 705 13,6 mag

NGC 710 13,7 mag

Οι πρώτοι 4 ήταν τόσο κοντά στο πεδίο που έδιναν ένα glow που μέσα σε αυτό διακρίνονταν οι 4 πυρήνες. Ο τέταρτος ήταν λίγο εκτός πεδίου αλλά αρκετά εμφανής. Το πρόγραμμα τις βραδιάς είχε τελειώσει και πλέον ένιωθα αυτή την ικανοποίηση που νιώθεις όταν έχει κατακτήσει κάτι. Σας εύχομαι καλές παρατηρήσεις και καθαρούς και διαυγείς ουρανούς.

Δημοσιεύτηκε

Εντάξη Δημήτη τι να πώ.......δεν υπάρχουν λόγια..... =D> =D> =D> =D>

Παιδιά μιας και ανάφερε ο Δημήτρης το Nght Sky observer Guide την προηγούμενη εβδομάδα τον παρέλαβα και εγώ. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να λείπει από κανέναν observer

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Απίστευτη βραδυά με διαύγεια που σου έδινε την εντύπωση πως μπορείς να δεις τα πάντα. Ο Δημήτρης όπως πάντα πορωμένος με τα δύσκολα αντικείμενα. Εγώ σχετικά κουρασμένος μετά από γυμναστήριο είδα λίγους στόχους, προτιμούσα να κοιτάζω τον ουρανό με γυμνό μάτι για αρκετή ώρα.

Το καλύτερο για μένα ήταν ένα πλανητικό στον Περσέα στα 14,2 mag και ένα άλλο πλανητικό abell 4 στα 14,4 mag.

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, καιρό είχαμε να διαβάσουμε τόσους γαλαξίες! Θα χόρτασε το μάτι σου! Βλέπω ότι η είσοδος του χειμώνα δε σας πτόησε καθόλου! Και εγώ όποτε μπορώ θα βγαίνω! Μασάμε εμείς σε κάτι τέτοια.......

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης