Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά χαζεύοντας στο διαδίκτυο είδα ότι έχουμε έναν κομήτη αυτή την εποχή με πολύ καλές συνθήκες παρατήρησης, με μέγιστη φωτεινότητα στα 5 mag στης 24 Φλεβάρη.

Μπορούμε να τον εντάξουμε στην επόμενη εξόρμηση μας από ότι βλέπω θα βόλευε Σούνιο λόγο του ανατέλλον ορίζοντα και χαμηλή φωτορύπανση.

Παραθέτω το link για αναλυτικές πληροφορίες...

:P

 

Comet C/2007 N3 (Lulin), discovered in July 2007, should be the highlight comet of this season. It's predicted to reach about 5th magnitude in late February, so it should be easily seen in binoculars. It may even become detectable with the unaided eye in a dark, moonless sky. Below is a calendar of the comet's doings in the coming weeks. But don't assume that the brightnesses are trustworthy. The comet's brightness behavior may be unpredictable, because it's on a near-parabolic orbit that suggests this may be its first visit to the inner solar system. You never know what a pristine comet might do.

 

http://www.skyandtelescope.com/observing/highlights/35992534.html

http://spaceballz.blogspot.com/2007/08/lulin-comet.html

Τι λέτε? :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ωραιος στοχος !!! :twisted:

 

 

Well done Themis!!!

 

 

εδω υπαρχει και το διαγραμμα της τροχιας του:

http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=C%2F2007%20N3;orb=1;cov=0;log=0#orb

test3558.gif.fb633fadf83f6bb9acb08737041a6845.gif

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

´Οτι πρέπει για αρχή του έτους αστρονομίας 2009! :)

 

Για να δούμε μήπως και έχουμε καμιά ευχάρηστη έκπληψη. Από ότι φαίνεται είναι η πρώτη βόλτα του από την γειτωνιά του ήλιου και μπορεί η ηλιακή ακτινοβολία να κάνει κανένα θαύμα και να έχουμε καλό σόου.

38° 05' 01,77" , 23° 48' 56,79"
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φωτογραφία του κομήτη στης 29 Δεκέμβρη από τον Tony Farkas.

Από ότι βλέπω στην Ελλάδα μπορεί να είμαστε πιο τυχεροί και να τον δούμε φωτεινότερο στην κοντινότερη απόσταση.

cometlulin5D20081229_013235_5961lab.jpg.e330701cd4015ec019bc76b69ba1335f.jpg

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Space Weather News for Jan. 9, 2009

http://spaceweather.com

 

APPROACHING COMET: Comet Lulin (C/2007 N3), discovered in 2007 by a collaborative team of Taiwanese and Chinese astronomers, is swinging around the sun and approaching Earth. The photogenic comet has a bright tail and an "anti-tail" visible in mid-sized backyard telescopes. At closest approach in February, Comet Lulin is expected to brighten to naked-eye visibility. Visit http://Spaceweather.com for sky maps, pictures and more information.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ο κομήτης C/2007 N3 (Lulin), ανακαλύφθηκε τον Ιούλιο του 2007 και θα είναι το γεγονός που θα τραβήξει τα μάτια των αστρονόμων αυτή την εποχή. Προβλέπεται να φτάσει περίπου το 5ο μέγεθος στα τέλη Φεβρουαρίου οπότε θα είναι εύκολος στόχος για κιάλια. Μπορεί να γίνει και ορατός δια γυμνού οφθαλμού σε σκοτεινή ασέληνη νύχτα. Κάντε κλικ στους παρακάτω συνδέσμους για να κατεβάσετε τους χάρτες εύρεσης του κομήτη ανά ημερολογιακή περίοδο:

 

Ιαν. 1 – Φεβ. 14 http://media.skyandtelescope.com/documents/Comet_Lulin_Jan1.pdf

Φεβ. 13 – Μαρ. 2 http://media.skyandtelescope.com/documents/Comet_Lulin_Feb13.pdf

Μαρ. 1 – Μαρ. 20 http://media.skyandtelescope.com/documents/Comet_Lulin_Mar1.pdf

Μαρ. 14 – Μαι.1 http://media.skyandtelescope.com/documents/Comet_Lulin_Mar14.pdf

 

Lulin-by-Jager-Sep-2-2008.jpg

Ο Κομήτης Λούλιν ήταν ακόμα 11ου ή 12ου μεγέθους όταν ο Michael Jaeger πήρε αυτή την φωτογραφία στις 2 Σεπτεμβρίου 2008. Χρησιμοποίησε ένα 8-ιντσο f/2.8 ASA Astrograph με μία SXV H9 CCD camera για το στακαρισμένο ζευγάρι εκθέσεων 4άρων λεπτών Κάντε κλικ εδώ για μεγαλύτερο μέγεθος: http://www.aerith.net/pictures/jager/2007N320080902UT1937s2x240.jpg

 

Παρακάτω είναι μια ημερολογιακή αναφορά για την δραστηριότητα του κομήτη (και σε αυτό το δεσμό μπορείτε να δείτε το ετήσιο αστρονομικό ημερολόγιο του κομήτη: http://www.cfa.harvard.edu/iau/Ephemerides/Comets/2007N3.html). Μην εμπιστεύεστε όμως και πολύ τα μεγέθη της φωτεινότητας που θα διαβάσετε γιατί η συμπεριφορά του κομήτη όσο αφορά την φωτεινότητα του είναι απρόβλεπτη εξαιτίας του γεγονότος ότι βρίσκεται σε σχεδόν παραβολική τροχιά το οποίο σημαίνει ότι είναι η πρώτη επίσκεψη του κομήτη στο εσωτερικό του Ηλιακού μας Συστήματος και δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να κάνει ένας "πρωτοεμφανιζόμενος" κομήτης.

 

Ιανουάριος: Πριν την αυγή - Αύξηση του μεγέθους του

 

Η αρχή του 2009 βρίσκει τον Λούλιν να λάμπει με μέγεθος 7 στον αστερισμό του Ζυγού και κοντά στο (λ) του Ζυγού όχι μακριά από τα σύνορα με τον αστερισμό του Σκορπιού. Μέρα με την μέρα ο Λούλιν ανεβαίνει ψηλά στα Νότιο-Ανατολικά (όπως φαίνεται από τα μέσα βόρεια γεωγραφικά ύψη) λίγο πριν την αρχή της αυγής. Καθ’ όλη της διάρκεια του Νοεμβρίου και το περισσότερο του Δεκεμβρίου ήταν κρυμμένος στην ηλιακή λάμψη. Πριν από αυτό οι παρατηρητές τον παρακολουθούσαν από τα μέσα Μαΐου όταν ήταν ακόμα 12ου μεγέθους μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη που ανέβηκε στο 8ο μέγεθος.

 

Κινούμενος δυτικά διασχίζοντας τον Ζυγό ο κομήτης περνάει 0,1° νότια του 47-Ζυγού και 0,9° βόρεια του λ-Ζυγού το πρωί της 8ης Ιανουαρίου 2009. Ο κομήτης βρίσκετε στο περιήλιο (πλησιέστερη προσέγγιση στον Ήλιο) στις 10 Ιανουαρίου σε ηλιακή απόσταση 1,2 αστρονομικών μονάδων (181 εκατομμύρια χιλιόμετρα).

 

Αντί να μειώσει την φωτεινότητα του μετά το περιήλιο ο Λούλιν αναμένεται να αυξήσει την φωτεινότητα του καθώς πλησιάζει περισσότερο προς της Γη και παρόλο που απομακρύνεται από τον Ήλιο.

 

Φεβρουάριος: Κορυφαία φωτεινότητα και ταχύτητα

 

Καθώς ο Λούλιν πλησιάζει την Γη η ταχύτητα του αυξάνεται. Στις αρχές Φεβρουαρίου ο κομήτης θα ανατέλλει γύρω στα μεσάνυχτα και με φωτεινότητα 6ου - 7ου βαθμού καθώς περνάει 1° από τον διπλό α-Ζυγού την νύχτα 5-6 Φεβρουαρίου. Αρχικά κινούμενος 1° κάθε μέρα ο Λούλιν θα αρχίσει να κινείτε δυτικά 2° την ημέρα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου καθώς θα διασχίζει τον αστερισμό της Παρθένου και θα περνάει περίπου 0,25° από το λ-Παρθένου.

 

Πέντε μέρες αργότερα, στις 16 Φεβρουαρίου ο κομήτης Λούλιν ίσως 5ου - 6ου μεγέθους θα περνάει 3° βόρεια του Στάχυ και η ταχύτητα του θα έχει αυξηθεί σε 3° την ημέρα.

 

Την νύχτα της 23ης Φεβρουαρίου κοντά στην κορύφωση της φωτεινότητας του ο κομήτης Λουλιν περνάει 2° Νότια-Νοτιοδυτικά του Κρόνου.

 

Η κοντινότερη προσέγγιση του Λούλιν στην Γη, στις 0,41 αστρονομικές μονάδες (61 εκατομμύρια χιλιόμετρα) είναι στις 24 Φεβρουαρίου όταν ο κομήτης ίσως φτάσει το 5ο μέγεθος. Θα είναι ορατός αργά το βράδυ μετά το αστρονομικό λυκόφως και παραμένει ορατός κατά την διάρκεια ολόκληρης της νύχτας.

Πλέον έχει επιταχύνει 5° την ημέρα. Αυτό είναι περίπου 1 δευτερόλεπτο της μοίρας κάθε 5 δευτερόλεπτα χρόνου αρκετά για να διακρίνει κάποιος την κίνηση του κατά την διάρκεια μιας σύντομης τηλεσκοπικής παρατήρησης. Παρόμοια αυτό είναι 1 δευτερόλεπτο της μοίρας κάθε 5 λεπτά χρόνου αν χρησιμοποιείτε κιάλια για την παρατήρηση του.

Μετά από αυτό ο Λούλιν απομακρύνεται από την Γη και τον Ήλιο και χάνει την φωτεινότητα του γρήγορα. Το βράδυ της 27ης Φεβρουαρίου βρίσκει τον Λούλιν περίπου 1° από τον Βασιλίσκο.

 

Περίεργη Τροχιακή Γεωμετρία

 

Περιέργως όπως μπορεί να προσέξατε στους χάρτες, αυτός ο κομήτης ταξιδεύει σχεδόν πάνω στην εκλειπτική - αλλά προς τα πίσω! Θα μπορούσε αυτό να είναι απλά μία σύμπτωση; Η σχεδόν παραβολική τροχιά του κομήτη δείχνει ότι δεν είχε αλληλεπιδράσει με κανέναν άλλο πλανήτη. Παρόλα αυτά η τροχιακή του κλίση είναι 178.4°, που σημαίνει ότι περιστρέφεται σε αντίθετη φορά από τους πλανήτες μόλις 1.6° από το επίπεδο της εκλειπτικής (Δείτε το διαδραστικό τρισδιάστατο διάγραμμα τροχιάς πατώντας εδώ: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=2007+N3&orb=1).

 

Ουρές και αντι-ουρές

 

Επειδή ο κομήτης μένει σχεδόν πάνω στην εκλειπτική η ουρά του (που δείχνει μακριά από τον Ήλιο) ευθυγραμμίζεται με την εκλειπτική και με την πορεία κίνησης του ίδιου του κομήτη. Αυτό φαίνεται από την κατεύθυνση που δείχνει η ουρά στα σύμβολα του κομήτη στους χάρτες εύρεσης του κομήτη που παράθεσα.

 

Επιπρόσθετα, επειδή η Γη παραμένει στο τροχιακό επίπεδο του κομήτη μάλλον θα δούμε τον κομήτη με μία πολύ λεπτή ουρά και με μια αντι-ουρά, σαν καρφί που δείχνει στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την κυρίως ουρά για ολόκληρους μήνες. Γιατί συμβαίνει αυτό; Σε τρεις διαστάσεις η ουρά σκόνης του κομήτη είναι συχνά φαρδιά αλλά πάντα λεπτή και περιορίζεται στο τροχιακό επίπεδο του κομήτη. Όταν είμαστε μέσα ή κοντά σε αυτό το επίπεδο μπορούμε μερικές φορές να δούμε μέρη της φαρδιάς λεπτής ουράς σκόνης, σε αντίθετες πλευρές από τον πυρήνα του κομήτη. Συνήθως περνάμε μέσα από τα τροχιακά επίπεδα των περισσότερων κομητών σε πολύ σύντομους χρόνους αλλά σε αυτή την περίπτωση η κατάσταση θα διαρκεί.

 

Και όντως από τις 7 Ιανουαρίου ο Λούλιν είχε αντι-ουρά όπως φαίνεται από την φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Karzaman Ahmad στην Μαλαισία με το 20-ιντσο τηλεσκόπιο του.

 

Karzaman-Ahmad1.jpg

 

 

Να μία άλλη φωτογραφία από τους Ernesto Guido, Giovanni Sostero και Paul Camilleri, τραβηγμένη στις 8 Ιανουαρίου.

 

C2008N3_2009Jan08_H06.jpg

 

Σε αυτόν εδώ τον σύνδεσμο μπορείτε να δείτε μια γκαλερί με φωτογραφίες του κομήτη: http://www.spaceweather.com/comets/gallery_lulin.htm?PHPSESSID=nfhoqbig8sq96fr712o6j4ug84

 

 

Η γαλαζο-μπλε ουρά αερίων ενός κομήτη, από την άλλη, πάντα δείχνει σχεδόν σε ευθεία γραμμή αντίθετα από την κατεύθυνση του Ήλιου. Τα αέρια από τον κομήτη παρασύρονται με μεγάλες ταχύτητες από τον Ηλιακό άνεμο.

 

Μάρτιος: Ακολουθώντας τον Λούλιν προς της έξοδο του

 

Ο κομήτης Λούλιν περνάει από τον Λέοντα στο Καρκίνο στις αρχές Μαρτίου. Η νύχτα της 5ης Μαρτίου βρίσκει τον 6ου μεγέθους κομήτη 2° από το δ-Καρκίνου και από το Μ44. Θα είναι ένα όμορφο θέαμα ιδιαίτερα μέσα από κιάλια μεγάλης μεγέθυνσης. Ευκαιρία για αστροφωτογραφία.

 

Άλλη μία ωραία σύνοδος θα συμβεί στις 16 Μαρτίου όταν ο κομήτης 7ου με 8ου μεγέθους (όπου θα δύει αρκετά νωρίς το πρωί) θα βρίσκεται 1° από το δ-των Διδύμων

 

Καθώς ο κομήτης Λούλιν θα ξεμακραίνει η ταχύτητα του θα μειώνεται. Από τα τέλη Μαρτίου μέχρι τα τέλη Μαΐου (όταν ο Λούλιν θα είναι 11ου μεγέθους) θα βρίσκεται εντός μιας αρκετά στενής λωρίδας 3° ανάμεσα στους ε, μ και 36-Διδύμων.

 

Ο κομήτης Λούλιν δεν θα ξανακάνει την εμφάνιση του στο εσωτερικό ηλιακό σύστημα για περισσότερο από 1000 χρόνια.

 

Συνεταιρική Ανακάλυψη

 

Ο κομήτης C/2007 N3 (Lulin) ανακαλύφθηκε από τον Quanzhi Ye, ένα δεκαεννιάχρονο μαθητή στο πανεπιστήμιο Sun Yat-sen της Κίνας , ως αστεροειδής σε φωτογραφίες που τράβηξε ο Chi Sheng Lin (Εθνικό Κεντρικό Πανεπιστήμιο της Ταιβάν) με ένα 16-ιντσο τηλεσκόπιο του Αστεροσκοπείου Lulin στην Ταιβάν την νύχτα της 11ης Ιουλίου 2007. Μια εβδομάδα αργότερα φωτογραφίες επιβεβαίωναν την ύπαρξη ουράς . Στην Κίνα και την Ταιβάν ο κομήτης πήρε το όνομα "Ο Κομήτης της Συνεργασίας".

 

Ο Λούλιν είναι ένας από τους 223 κομήτες που ανακαλύφθηκαν σε φωτογραφίες που τραβήχτηκαν από το έδαφος και το διάστημα το 2007 δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ ανακαλύψεων κομητών μέσα σε ένα χρόνο.

 

Για μια γκαλερί φωτογραφιών και καμπυλών φωτός κοιτάξτε την σελίδα αφιερωμένη στον κομήτη Λούλιν εδώ: http://www.aerith.net/comet/catalog/2007N3/2007N3.html, στην ιστοσελίδα του Seiichi Yoshida "Εβδομαδιαίες Πληροφορίες για φωτεινού Κομήτες". http://www.aerith.net/comet/weekly/current.html

 

Πηγή: Skyandtelescope.com, spaceweather.com, perezmedia.net, nasa.gov (JPL), cometography.com,

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χρήστο πολύ ωραίο review να το πω έτσι!!!! =D> =D> =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Να τι παθαίνω τώρα. Το Φλεβάρη που θέλω να τον παρατηρήσω θα τον έχω ξεχάσει να τον βάλω στη λίστα. :mrgreen:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και από μένα!

Πολύ ωραία και αυτή σας η παρουσίαση, και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το λινκ στο spaceballz.

 

(Οπότε με την ευκαιρία έκανα και την εγγραφή :)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπέρα και καλή χρονιά,........

 

Η ουρά του κομήτη θα διακρίνεται με τηλεσκόπια? ή μόνο φωτογραφικά?

 

Γειά σου Έλπις!

 

Aν μου επιτρέψει ο καιρός θα δοκιμάσω να εντοπίσω τον Lulin την Τετάρτη τα χαράματα και θα σε ενημερώσω.

 

Πάντως σε διάφορες παρατηρήσεις με κιάλια από 10χ50 ως 20χ100 έχουν αρχίσει αναφορές για κόμη.

 

Το αρνητικό είναι ότι προς το παρών είναι ένα αστρικό μέγεθος κάτω από το αναμενόμενο (7 αντι σχεδόν 6)... Ας ελπίσουμε ότι θα μας εκπλήξει αργότερα.....

THE DEEPER THE BETTER!

 

SkyWatcher 12" Flextube Dob

Takahashi FS102 Refractor on EM10

SkyWatcher ED80Pro

Takahashi 22X60 Binoculars

Televue Nagler 7mm, 11mm, 31mm

Televue Ethos 13mm

Televue Panoptic 19mm, 27mm

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τον έχω εντοπίσει σήμερα (πρωινές ώρες) με κυάλια 7x50....

[Στον αστερισμό του Ζυγού]

Πολύ μικρός,... σαν γαλαζο-μπλε αστέρι φαινόταν νομίζω (δεν δοκίμασα τηλεσκόπιο).

 

Καλη σας μέρα :wink:

;) Έλπις ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εγώ θα δοκιμάσω σήμερα απο Θεσσαλονίκη να το δω.....

 

Gliko dakri

Τον έχω εντοπίσει σήμερα (πρωινές ώρες) με κυάλια 7x50....

[Στον αστερισμό του Ζυγού]

Πολύ μικρός,... σαν γαλαζο-μπλε αστέρι φαινόταν νομίζω (δεν δοκίμασα τηλεσκόπιο).

 

Καλη σας μέρα Wink

 

το επαλήθευσες?είχε ουρά?

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Themi στις 7x των κυαλιών (και στο χέρι) δεν μπορείς να δεις αν έχει ουρά, ή υποψία ουράς..

είναι πολύ μικρός...

Απλά επειδή ήταν ξειμερώματα μετά από κακοκαιρία βαριόμουν να φέρω τηλεσκόπιο..

(και η συννεφιά θα συνεχιστεί κι'άλλες μέρες...

 

Αν τον δεις με τηλεσκόπιο,... δεν ξέρω τις καιρικές σας συνθήκες,...

να κάνεις μία ενημέρωση :wink:

;) Έλπις ;)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Διαβάζοντας πού οφείλεται η αντιουρά από την περιγραφή του σημερινού APOD, έχω την εξής απορία: Μάθαμε ότι η αντιουρά οφείλεται στο πέρασμα της Γης από το τροχιακό επίπεδο του κομήτη. Αλλά: Το γεγονός ότι εμφανίζεται σε ζωδιακό αστερισμό, μήπως σημαίνει ότι η εκλειπτική σχεδόν ταυτίζεται με το επίπεδο αυτό; Ίσως κάτι να μου ξεφεύγει, αλλά εγώ αυτό καταλαβαίνω....

 

Γνώμες παρακαλώ;!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά μόνος μου την έκανα την κοινή παρατήρηση που προγραμμάτιζα να κάνουμε στην Κρήτη απ ότι φαίνεται τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

 

Είχα ανεβάσει τον εξοπλισμό από το βράδυ στην ταράτσα για να μην ξυπνήσω την σύζυγο και στις 4 ήμουν στην ταράτσα να βιδώνω τα 25χ100 Celestron Skymaster στον τρίποδα.

 

Μην έχοντας χρησιμοποιήσει αυτά τα κιάλια εδώ και πολύ καιρό (λόγω του τηλεσκοπίου) είχαν κλειδώσει οι βίδες της βάσης και έκαναν το σύστημα δύσχρηστο αλλά και επικίνδυνο για τούμπα.

 

Κοίταξα ψηλά. Στις 4 το πρωί ο ουρανός δεν έχει την γνώριμη όψη του χειμώνα αλλά σχεδόν αυτή του φθινοπώρου. Κοίταξα τους χάρτες μου και έψαχνα να βρω τον Ζυγό στον ουρανό... τίποτα.... Θεωρητικά εκεί που κοιτούσα υπήρχε ένας αστερισμός αλλά όχι αυτός που έψαχνα. 4.15 και δεν μπορούσα καν να εντοπίσω τον Αντάρη. Λες να είναι αυτός μέσα στην φωτορύπανση της πόλης; Ξανακοίταξα τους χάρτες και μετά... κάτι πορτοκαλοκόκκινο τρεμόπαιζε στην περιφερειακή μου όραση στα αριστερά! Ωχ! Τόση ώρα δεν κοιτούσα Νότια, αλλά Δυτικά!

 

Καλή αρχή.... εδώ δεν μπορώ να βρω τον Σκορπιό, σιγά μην βρω τον κομήτη. Γύρισα τα κιάλια 45 μοίρες αριστερά και έβαλα τον Αντάρη στο σκόπευτρο. Αμέσως αναγνώρισα τον Ζυγό πάνω και δεξιά. Σε δευτερόλεπτα εντόπισα τον διπλό και λίγο παραπάνω και αριστερά του τον κομήτη.

 

Ξανακοίταξα τον χάρτη για να είμαι σίγουρος. Μοιάζει περισσότερο με σφαιρικό σμήνος παρά με κομήτη και θυμίζει πολύ τον Χολμς. Δεν μπόρεσα να διακρίνω καμία ουρά όσο και αν προσπάθησα. Έκανα φωτομετρία στα 19.32 (περίπου 5,2mag). Άφησα να περάσει λίγη ώρα με κλειστά τα μάτια και ξανακοίταξα αλλά ουρά δεν υπήρχε. Ξανακοίταξα τους χάρτες μήπως όντως υπήρχε κάποιο σφαιρικό σμήνος εκεί στον Ζυγό αλλά το NightWatch δεν είχε τίποτα.... πρέπει να είναι ο κομήτης.

 

Έμεινα να χαζεύω τον νυχτερινό ουρανό μέχρι τις 5. Από τα highlights της βραδιάς ήταν ένας δορυφόρος που πέρασε μπροστά από τον κομήτη και επίσης ανακάλυψα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ηλιακό θερμοσίφωνο γιατί στάζει νερά και κάνει εκκένωση ατμών

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 

Έμεινα να χαζεύω τον νυχτερινό ουρανό μέχρι τις 5. Από τα highlights της βραδιάς ήταν ένας δορυφόρος που πέρασε μπροστά από τον κομήτη και επίσης ανακάλυψα ότι κάτι δεν πάει καλά με τον ηλιακό θερμοσίφωνο γιατί στάζει νερά και κάνει εκκένωση ατμών

 

 

 

Aπολαυστικός επίλογος!!!

 

:lol: :lol: :lol: :lol:

Φιλικά,

 

Λεωνίδας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

πηγη Astronomy.com

http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=7902

February 16th: Comet Lulin passes Spica in the constellation Virgo. Spica is a star of first magnitude and a guidepost even city astronomers cannot miss. A finder scope pointed at Spica will capture Comet Lulin in the field of view, centering the optics within a nudge of both objects.

 

February 24th: Closest approach! On this special morning, Lulin will lay just a few degrees from Saturn in the constellation Leo. Saturn is obvious to the unaided eye, and Lulin could be as well. If this doesn't draw you out of bed, nothing will.

 

Ye notes that Comet Lulin is remarkable not only for its rare beauty, but also for its rare manner of discovery. "This is a 'comet of collaboration' between Taiwanese and Chinese astronomers," he said. "The discovery could not have been made without a contribution from both sides of the Strait that separates our countries. Chi Sheng Lin and other members of the Lulin Observatory staff enabled me to get the images I wanted, while I analyzed the data and found the comet."

http://www.astronomy.com/asy/default.aspx?c=a&id=7902

 

comet-lulin-finder-chart.jpg.5d0ce2cf6f9f3bf03729a02327e84443.jpg

Comet C/2007 N3 (Lulin) should approach 6th magnitude near the end of February. Follow the fuzzy blob this month as it races westward from Libra to Leo. Astronomy: Roen Kelly

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Σήμερα αν δν μας τα χαλάσει ο καιρός σκοπεύω να τον παρατηρήσω :P

Αλλά δεν ψικοκατάλαβα στο heaven above που ακριβώς θα είναι στον ζυγό,,,Μπορεί κάποιος να κανει επεξεργασία την παρακάτω photo δείχνοντας που ακριβώς θα είναι ο κομήτης???

dsdsds.thumb.jpg.c43ecd065dacd64f63d141b7ed2a4095.jpg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλησπερα ,

 

δεν καταλαβα γιατι στο heavens above.... any way

 

Αν δεις στην φωτογραφια που ανεβασα απο το astronomy.com ο Lullin βρισκεται στο "13" σημερα, αν δεις κατω δεξια την κλιματα σου δειχνει ποσο μεγεθος ειναι οι Δεκα μοιρες. Θα βρεις οτι ο Lullin ειναι περιπου στις 6-7 μοιρες μακρια απο τον Spica.

Μπορεις να βρεις στο Stellarium* και να δεις τι ωρα θα ανεβει σημερα ωστε να βγεις εξω να τον δεις (νομιζω ανεβαινει μετα της 3-4)

 

*Αν δεν τον εχει, πηγαινε με βαση της 6-7 μοιρες μακρια απο τον Spica.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Επιτέλους και εγώ είδα τον κομήτη Lulin για να μου φύγει η απορία δηλαδή.

Μόλις είχα γυρίσει από έξω, τόση ώρα έβλεπα τον ουρανό καθαρό και έλεγα από μέσα μου δεν την γλιτώνεις σήμερα!!!!

Έτσι λοιπόν ανέβασα το κανόνι στην ταράτσα πείρα το λαπ-τοπ και μια ζεστή σοκολάτα και την άραξα να περιμένω να κρυώσει το κάτοπτρο.

Είχα ανοίξει το cartes du ciel είχα βρει που είναι ο κομήτης (θ virgo νότια του περίπου 1,5-2 μοίρες).

Δεν είχα ξαναδεί κομήτη και δεν ήξερα τι να περιμένω σε μέγεθος.Η ώρα ήταν 1 και ξεκίνησα να τον βρω είχα βάλει το LVW 22mm, στην αρχή δυσκολεύτηκα να το βρω δεν φαινόταν γιατί ακόμα ήταν χαμηλά η virgo μετά από κανένα 5λετπό με πλάγια όραση έσκασε στο πεδίο!!!

Ήταν αρκετά μεγάλη η μπάλα έτσι έβαλα τον 32mm 2" μόλις εστίασα φαινόταν καλύτερα.Τον άφησα να ανέβει και άλλο για να δω καμιά διαφορά.

Κατά της 3 λοιπόν τον ξανά στόχευα φάνηκε πανεύκολα αυτήν την φορά είχε ένα πρασινωπό χρώμα απαλό δεν φαινόταν ουρά αλλά και πάλι δεν τρελαινόσουν 8έλει σκοτεινό ουρανό.

Τέλος πάντων είναι καλή ευκαιρία για παρατήρηση του. Συνιστάται χαμηλή μεγέθυνση.Καλή επιτυχία!!! :mrgreen:

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης