titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Τη λύση νομίζω δεν τη σκέφτηκε κανείς: Meade Lightbridge 12'' http://www.telescopeshop.gr/show.asp?productId=10&productSeriesId=3&productTypeId=3&companyId=1&categoryId=1 Ως γνωστόν, είναι πτυσσόμενο και συναρμολογούμενο. Έτσι, χωράει στο αυτοκίνητο, είναι στα όρια τιμής, έχει τις αμέτρητες ίντσες και το παιδικό κάθισμα θα μείνει στη θέση του. Αν είναι κομματάκι βαρύ, υπάρχει και το διόλου ευκαταφρόνητο μοντέλο των 10''. ευχαριστω πολυ για την συμβουλη σου. το εψαξα λιγο και βλεπω οτι υπαρχει και το 8" της meade , αναδιπλουμενο, στα 550 ευρω και μονο 19 κιλα. δεν βλεπω να εχει ερευνητη. δεν περιλαμβανεται η εχει καποια αλλη μαγκια και δεν χρειαζεται? επισης που μπορω να βρω τα προιοντα της meade μιας και δεν εχει το πλανηταριο θεσ/νικης? μονο αθηνα? μου πεφτει λιγο μακρια για να παω να το δω (απο καβαλα) στο πλανηταριο εχει κατι αντιστοιχο απο την sky-watcher σε 10" μονο. ξερει κανεις αν υπαρχει και το πιο μικρο (8")? υπαρχει καποιος που εχει καποιο απο τα δυο να μου πει εντυπωσεις? και μια ακομα απορια. αυτος ο "ανοιχτος" σωληνας σημαινει οτι η ακτινα φωτος κοβει βολτες απο την μια ακρη στην αλλη, ετσι χωρις καμια προστασια? δεν υπαρχουν σφαλματα λογω καιρικων συνθηκων η ατμοσφαιρας? (η μηπως η ολη ερωτηση ειναι βλακεια?) " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δεν αξίζει να πάρεις 8" Truss Tub.Αυτό το σχέδιο αξίζει από 12" κ πάνω. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Η meade είναι το ίδιο πράγμα με την GSO που είναι το ίδιο πράγμα με την Skywatcher. Απλά η meade όπως και η orion opitcs US επειδή έχει όνομα είναι λίγο ακριβότερη. Υπάρχουν βέβαια και τα GSO τα οποία είναι λίγο ακριβότερα αλλά έχουν κάποια παραπάνω χαρακτηριστικά, όπως ανεμιστηράκι για γρηγορότερη ψύξη του σωλήνα και 2'' εστιαστή ο οποίος έχει αντάπτορα με σπείρωμα για 2'' φίλτρα, που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να πάρεις το ίδιο φίλτρο σε 1,25'' και 2''. Δηλαδή παίρνεις ένα φίλτρο 2'' και το χρησιμοποιείς και με τους 2 τύπους προσοφθάλμιων, κάτι που θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό. Όσο για αναδιπλούμενα και truss δεν αξίζει για 8''. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Fxristost Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 στο πλανητάριο εχει κατι αντίστοιχο απο την sky-watcher σε 10" μονο. ξερει κανεις αν υπαρχει και το πιο μικρο (8")? υπαρχει καποιος που εχει καποιο απο τα δυο να μου πει εντυπωσεις? και μια ακομα απορια. αυτος ο "ανοιχτος" σωληνας σημαινει οτι η ακτινα φωτος κοβει βολτες απο την μια ακρη στην αλλη, ετσι χωρις καμια προστασια? δεν υπαρχουν σφαλματα λογω καιρικων συνθηκων η ατμοσφαιρας? (η μηπως η ολη ερωτηση ειναι βλακεια?) Titi στπ πλανητάριο Θεσσαλονίκης υπάρχει το 8" Dob αλλά επειδή έχει τελειώσει το απόθεμα (βλέπεις είναι best seller) θα φέρει πάλι από Μάιο.Εκτιμώ οτι το βάρος του δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 20 κιλά και το μέγιστο ύψος μαζί με τη βάση και το σωλήνα κάθετα τοποθετημένο πρέπει να είναι στα 160cm. Οσον αφορά το "περιπλανώμενο" φως, ξέρω οτι στη συσκευασία θα βρείς και ένα καπάκι για να μη μπαίνει σκόνη όταν δε το χρησιμοποιείς.
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δεν αξίζει να πάρεις 8" Truss Tub.Αυτό το σχέδιο αξίζει από 12" κ πάνω. δηλαδη ενα 8 ιντσο σε κλειστο σωληνα με ενα σε ανοιχτο εχουν διαφορες? γιατι μου δωθηκε η εντυπωση οτι το truss tub σε 8" ειναι το ιδιο με το dob 8" αλλα σε πιο συμπτυγμενη μορφη.. κριμα και νομιζα οτι βρηκα την χρυση τομη... μικρος ογκος, βολικο σε βαρος και λογικη τιμη. " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
filiatra Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Αν δεν σε κουράζει το δέσιμο κ λύσιμο του σωλήνα τότε δεν υπάρχει πρόβλημα να έχεις ένα 8" Truss Tub.Απλά στα συν του dob είναι το άμεσο στήσιμο κ ξεστήσιμο του τηλεσκοπίου.Με το truss το χάνεις, ενώ δεν κερδίζεις κ πολλά στο θέμα της μεταφοράς μιας κ ένας 8" σωλήνας δεν είναι κ πολύ μεγάλος.Οπότε αν δεν μπορείς με τίποτα να βολέψεις τον σωλήνα στο αμάξι, δεν σε πειράζει η διαδικασία στήσιμο ξεστήσιμο κ έχεις τα παραπάνω χρήματα τότε προχώρα. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 14, 2009 To truss ειναι για κάποιον που κανει συχνά ταξίδια εκτος της βάσης του. Συνήθως μιλάμε για 12" και πάνω (14, 16, 20 και τραβάει ανηφόρα). Εχει ανοικτό σωλήνα που σημαίνει ότι οταν παρατηρείς θα το σκεπάζεις με μαύρο πανί. Θέλει σχεδον παντα κατι που τα αλλα θελουν ποτε-ποτε: ευθυγραμμιση των κατοπτρων. Οχι οτι ειναι τιποτα το σπουδαίο (μαθαίνεται, οπως πολλά αλλα σε αυτο το χόμπυ) αλλά η όλη διαδικασια αξίζει μονο αν κερδίζεις κάτι, πχ μεταφερσιμότητα και πολλές ιντσες. Αλλά στην περίπτωσή σου , από οτι μας έχεις πει, 90% του χρόνου σου θα παρατηρείς από το σπίτι, οπότε γιατί να μπεις σε τετοιο μπελά στησε/ξεστήσε/ευθυγραμμισε και μεγαλύτερο κοστος για μια εγκατασταση που λίγο η πολύ θα ειναι μόνιμη; Εισαι σίγουρη ότι εχεις εξερευνήσει όλες τις πιθανές λύσεις και προτάσεις που σου δώσαμε μέχρι τώρα, και το τι ειναι διαθεσιμο στην αγορα; Εχεις ψάξει παλιότερα θεματα και στην Αγορα εξοπλισμού και στα αλλα τοπικς του φορουμ για παλιότερες συζητησεις ; Τα θέματα αυτα τα εχουμε (ξανα)συζητησει εκτεταμενα παρα πολλες φορες, και ψαχνοντας μπορεις να βρεις και τις εμπειριες αλλων με την χρήση του εκάστοτε μοντελου (υπερ / κατα), σε τετοιο βαθμό που δεν γίνεται να επαναλαμβάνεται σε κάθε παρομοιο θεμα Μαγαζιά στην Ελλάδα: http://www.astrovox.gr/buyingtelescopes.htmlΓεύση από Αγγλία (λόγο λίρας) : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9196Γεύση αο Γερμανία : www.telescope-service.com http://www.astroshop.de/en/telescopesΥπάρουν πολλά περισότερα ανα τον κόσμο βέβαια, τα ποιο πάνω ειναι απλά ενδεικτικά
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 λοιπον, ακολουθησα την συμβουλη σας και εψαξα παλιοτερες συζητησεις για την αγορα τηλεσκπιου. ειναι τοσα πολλα τα θεματα και με τοσες πολλες σελιδες που μπερδεψα και αυτα που ξερω...παντως νομιζω οτι θα καταληξω στο dob 8'. + αφου για να το προτεινουν τοσα ατομα, ε δε μπορει κατι θα ξερουν μου φαινετε βεβαια λιγο μεγαλο σε ογκο γιατι υπολογιζω το καλοκαιρι να ειμαι καθε σαββατοκυριακο στο κτημα που λεγαμε (μιση με μια ωρα δρομο) που εχει καθαρο ουρανο και να το κουβαλαω μαζι με την οικογενεια(ευτυχως ο συζυγος δεν μου χαλαει ποτε χατιρια...) και τον χειμωνα οταν το επιτρεπει ο καιρος να ανεβαινω στην ταρατσα χωρις ομως να μπορω να το αφηνω εκει (πολυκατοικια βλεπετε).απο την αλλη, να σας πω τι φανταζομαι οτι ψαχνω και να μου πειτε αν υπαρχει. λοιπον καταρχην θελουμε αρκετες ιντσες (για να βλεπουμε "μακρια" δηλ. 8" πανω-κατω), στηρηξη αλταζιμουθιακη (για μεγαλυτερη ευκολια στο στησιμο) και μικρο μηκος σωληνα. οι αυτοματισμοι και τα go-to απο την αλλη δεν με συγκυνουν καθολου.. υπαρχει τετοιο μοντελο η να ξεχασω τον κοντο σωληνα και να παρω το dob?τα αναδιπλουμενα τα ξεχναω μαλλον τελοιως (με πεισατε)και μια ακομη ερωτηση για το περιβοητο dob 8" (και συγνωμη αν το ξαναδημοσιεσε καποιος αλλα δεν το καταλαβα πληρως):για πλανητες που ειναι ευκολοι στοχοι (και ισως τελικα θα ειναι και οι πιο συχνοι, απο το μπαλκονι του διαμερισματος) τι να περιμενω?εννοω οτι καπου διαβασα πως πρακτικα δεν μπορεις να του παρατηρησεις για περισσοτερο απο λιγα δευτερα γιατι βγαινουν εκτος πεδιου. ισχυει αυτο? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
babgia Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Μια γνώμη ακόμη.λοιπον, ακολουθησα την συμβουλη σας και εψαξα παλιοτερες συζητησεις για την αγορα τηλεσκπιου. ειναι τοσα πολλα τα θεματα και με τοσες πολλες σελιδες που μπερδεψα και αυτα που ξερω...παντως νομιζω οτι θα καταληξω στο dob 8'. + αφου για να το προτεινουν τοσα ατομα, ε δε μπορει κατι θα ξερουν Είναι το οικονομικότερο για ξεκίνημα, δεν είναι το καλύτερο.Δεν υπάρχει τηλεσκόπιο για όλες τις δουλειές. μου φαινετε βεβαια λιγο μεγαλο σε ογκο γιατι υπολογιζω το καλοκαιρι να ειμαι καθε σαββατοκυριακο στο κτημα που λεγαμε (μιση με μια ωρα δρομο) που εχει καθαρο ουρανο και να το κουβαλαω μαζι με την οικογενεια(ευτυχως ο συζυγος δεν μου χαλαει ποτε χατιρια...) και τον χειμωνα οταν το επιτρεπει ο καιρος να ανεβαινω στην ταρατσα χωρις ομως να μπορω να το αφηνω εκει (πολυκατοικια βλεπετε).Αν έχεις καλή σχέση με τους ενοίκους διαχειριστή τους ζητάς να σου επιτρέψουν να το βάζεις στο δώμα του ανσανσέρ.Μια λύση ακόμα κατασκευή σε ξυλουργό μια βάση ακόμα για το εξωχικό. απο την αλλη, να σας πω τι φανταζομαι οτι ψαχνω και να μου πειτε αν υπαρχει. λοιπον καταρχην θελουμε αρκετες ιντσες (για να βλεπουμε "μακρια" δηλ. 8" πανω-κατω), στηρηξη αλταζιμουθιακη (για μεγαλυτερη ευκολια στο στησιμο) και μικρο μηκος σωληνα. οι αυτοματισμοι και τα go-to απο την αλλη δεν με συγκυνουν καθολου.. υπαρχει τετοιο μοντελο η να ξεχασω τον κοντο σωληνα και να παρω το dob?τα αναδιπλουμενα τα ξεχναω μαλλον τελοιως (με πεισατε)και μια ακομη ερωτηση για το περιβοητο dob 8" (και συγνωμη αν το ξαναδημοσιεσε καποιος αλλα δεν το καταλαβα πληρως):για πλανητες που ειναι ευκολοι στοχοι (και ισως τελικα θα ειναι και οι πιο συχνοι, απο το μπαλκονι του διαμερισματος) τι να περιμενω?εννοω οτι καπου διαβασα πως πρακτικα δεν μπορεις να του παρατηρησεις για περισσοτερο απο λιγα δευτερα γιατι βγαινουν εκτος πεδιου. ισχυει αυτο?Κοίτα τις εδώ αγγελείες υπάρχουν κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες από αξιόλογους ερασιτέχνες & ψύρες με τα τηλεσκόπια που έχουν.Τώρα θα μου πεις ποιοι είναι, απλά δεν μπορώ εγώ να πω ο Α ή ο Β.Διαβάζεις αγγελείες & κρίνεις. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Εγω τις καλύτερες (γαρ περισσοτερες) παρατηρησεις μου τις εχω κανει απο το μπαλκόνι Μιση ωρα μόνο; Εφευγα Παρασκευή απόγευμα να οδηγησω 2-3 ώρες για να το παω, γύριζα για να κοιμηθώ και να ξυπνήσω το πρωϊ να παω την οικογένεια , και το αναποδο την Κυριακή το απόγευμα (ναι, ξερω, κολάς ) Το tracking ειναι ευκολία αλλά πολύς κόσμος κανει και χωρίς αυτο. Δες και την δικιά μου εμπειρία/λύση http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5766 . Υπαρχουν και ντοπς που οι κάτοχοί τους λένε οτι ειναι τοσο "μαλακά" που δεν χρειάζεσαι tracking ( http://www.orionoptics.co.uk/ ). Εναλλακτικά το νευτώνιο 6" F/8 σε ησημερινή (παλιά συνταγή για τον αρχάριο) ή το 8" σε ησημερινή (οσοι το δοκιμάσανε δεν το μετανοιώσανε). Για παρατήρηση (οχι φωτογραφηση) μην φοβασαι την ησημερινη, μπορεί να μην ειναι σκαμνακι του ντοπς αλλα δεν ειναι και κανενα μεγάλο προβλημα. Για καταδιοπτρικο μεγαλης διαμετρου (8"+ , επισης δοκιμασμενη συνταγη) μαλλον υπερβαινεις το budget σου οποτε δεν λεω τιποτα Αχ, όλοι στην αρχή δεν προσέχουμε όλα όσα μας λένε. Πρέπει να τα δεις απο κοντα!!
krisgym Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Αυτο ειναι. Πρεπει να τα δειs απο κοντα. Και με ολα αυτα που εμαθεs τωρα θα διαλεξειs αυτο που σου τεριαζει περισσοτερο. Φιλικα Χρηστοs.
Κατερινα Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Γεια σου titi! Όσον αφορά το ντομπ. Μην το φοβάσαι. Ούτε από θέμα βάρους, ούτε από θέμα όγκου. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον 3 γυναίκες που το έχουν. Χρησιμοποίησε μια μεζούρα και τσέκαρε μόνο αν ο σωλήνας του -που έχει μήκος 1,20- χωράει στον πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σου. Χωράει σίγουρα σε όλα τα αυτοκίνητα "οικογενειακού" τύπου. Εναλλακτικά μπορείς να ρίξεις το κάθισμα του συνοδηγού και να μεταφέρεις το καρεκλάκι του παιδιού στο διπλανό κάθισμα.Το μείον -όπως ήδη εντόπισες κι εσύ σε παλαιότερες δημοσιεύσεις- είναι πως το αντικείμενο μένει στο πεδίο σου για ελάχιστα δεύτερα, εκτός κι αν ακολουθείς το στόχο, σπρώχνοντας το σωλήνα με τα χέρια σου. Είναι θέμα συνήθειας και μετά από λίγο καιρό το κάνεις ασυναίσθητα. Όσον αφορά την αλταζιμουθιακή. Έτσι πρόχειρα που το σκέφτομαι, ειλικρινά δεν μού 'ρχεται στο μυαλό κάτι όπως το θέλεις. Δηλαδή και αλταζιμουθιακή και 8 ίντσες και φθηνό και κοντό και να μην είναι αυτοματοποιημένο.Εξέτασε αν σου ταιριάζει η λύση που σου προτείνει ο roryt για τηλεσκόπιο με ισημερινή βάση.Δεν χρειάζονται βιασύνες. Όσο πιο πολύ θα διαβάζεις για τα τηλεσκόπια, τόσο πιο εύκολα θα καταλήξεις ποιο τηλεσκόπιο είναι αυτό που ταιριάζει περισσότερο στις ανάγκες σου, στο βαλάντιο σου, στον ελεύθερο χρόνο σου και στο... αυτοκίνητό σου! Υ.Γ : roryt, το λινκ που δίνεις εμένα με πηγαίνει σε ένα θέμα για το registax Y.Γ2 : titi, δες το παρακάτω βιντεάκι για το στήσιμο των τηλεσκοπίων. Οι περισσότεροι από εδώ μέσα το έχουν δει. Οι δε "ντομπσονάδες" το λατρεύουν! Όταν το δεις θα καταλάβεις γιατί ! http://www.youtube.com/watch?v=ikpZJZFj3Wc
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Υ.Γ : roryt, το λινκ που δίνεις εμένα με πηγαίνει σε ένα θέμα για το registax Εφαγα ενα νουμερο απο το τελος Να τι ενοουσα : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5766
PapGeo Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 15, 2009 ...Το μείον -όπως ήδη εντόπισες κι εσύ σε παλαιότερες δημοσιεύσεις- είναι πως το αντικείμενο μένει στο πεδίο σου για ελάχιστα δεύτερα, εκτός κι αν ακολουθείς το στόχο, σπρώχνοντας το σωλήνα με τα χέρια σου. Είναι θέμα συνήθειας και μετά από λίγο καιρό το κάνεις ασυναίσθητα. ... Στην χρήση των dobs βοηθάει πολύ η αγορά καλής ποιότητας προσοφθαλμίων ευρέως πεδίου (wide, super wide, ultra wide angle), με μεγαλύτερο φαινόμενο οπτικό πεδίο, ώστε να παραμένει το αντικείμενο μέσα στο οπτικό πεδίο του χρήστη για περισσότερο χρόνο και άρα να γίνονται οι μικροδιορθώσεις του σωλήνα λιγότερες. Αυτό πρακτικά γίνεται σπρώχνοντας αρχικά τον σωλήνα ώστε το αντικείμενο να βρεθεί στο ένα άκρο του οπτικού πεδίου του προσοφθαλμίου και αφήνοντάς το να διατρέξει το οπτικό πεδίο ως την άλλη άκρη του, διανύοντας την μεγαλύτερη δυνατή διαδρομή (τη διάμετρο του πεδίου), ώστε το αντικείμενο να μείνει εντός πεδίου όσο γίνεται για περισσότερο χρόνο. Μόλις προσεγγίσει το αντικείμενο την άλλη άκρη του οπτικού πεδίου, σπρώχνουμε τον σωλήνα ώστε να επαναφέρουμε το αντικείμενο στην αρχική του θέση στην απέναντι άκρη του οπτικού πεδίου, συνεχίζοντας εκ νέου κατά τα παραπάνω.
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Το tracking ειναι ευκολία αλλά πολύς κόσμος κανει και χωρίς αυτο. Δες και την δικιά μου εμπειρία/λύση http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5766 . ευχαριστω πολυ για την ιδεα. πιστευω οτι στο μελλον θα μου φανει χρησιμη μια τετοια βαση. και θα ηθελα πολυ να τα δω απο κοντα σε καποια αστροσυγκεντρωση αλλα ο κοντινοτερος συλλογος ειναι αλεξανδρουπολη.. μηπως τωρα που το αναφεραμε ξερει καποιος αν υπαρχει κατι σχετικο εδω στην πολη μας? (καβαλα μενω). δεν νομιζω οτι μπορω να παρατησω αντρα και 2χρονη κορη για ολοκληρο σαββατοκυριακο...η επομενη λυση ειναι να παω στο πλανηταριο θεσ/νικη και να το δω απο κοντα πριν το παρω. αλλα φανταζομαι καμια σχεση με την εμπειρια της παρατηρησης παρεα με αλλους αστρομανιακους.. ειμαι νομιζω ενα βημα πριν την αγορα του dob 8" και μ'αυτα που μου λετε δεν θα εχω προβλημα να παρατηρω στοχους με μεγαλη μεγεθυνση χωρις tracking. βλεπετε η δουλεια μου ειναι τοπογραφος και τα οργανα που χρησιμοποιουμε ειναι τα γνωστα θεοδολιχα(για οσους γνωριζουν). φανταστειτε ενα τηλεσκοπιο πανω σε τριποδα και να στοχευεις σε ενα κατοπτρο που κραταει ενας βοηθος και σου δινει γυρω στα 150-200 σημαδια ανα τοπογραφικο. και μετα απο 11 χρονια δουλειας ειναι για μενα παιχνιδακι.. επισης φανταζομαι οτι με μια αυτοσχεδια θηκη (σαν αυτην την φοβερη που εφτιαξε η γιαγια ενος φιλου απο εδω μεσα με ενα παλιο sleeping-bag) θα το βολεψω στο αυτοκινητο μαζι με την οικογενεια (opel vectra) και ισως φτιαξω μια ακομα βαση σε ξυλουργο (ξαδερφος) για να την εχω μονιμα στο κτημα.. [/quote=PapGeo]Στην χρήση των dobs βοηθάει πολύ η αγορά καλής ποιότητας προσοφθαλμίων ευρέως πεδίου (wide, super wide, ultra wide angle), με μεγαλύτερο φαινόμενο οπτικό πεδίο, ώστε να παραμένει το αντικείμενο μέσα στο οπτικό πεδίο του χρήστη για περισσότερο χρόνο και άρα να γίνονται οι μικροδιορθώσεις του σωλήνα λιγότερες. σε ευχαριστω πολυ για την συμβουλη. μολις ειμαι ετοιμη θα χρειαστω λεπτομερειες για τα προσοφθαλμια και θα επικοινωνησουμε. " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 ευχαριστω πολυ για την ιδεα. πιστευω οτι στο μελλον θα μου φανει χρησιμη μια τετοια βαση. Ο Μανούσος εφιαξε μία μόνος του : http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=7488βλεπετε η δουλεια μου ειναι τοπογραφος και τα οργανα που χρησιμοποιουμε ειναι τα γνωστα θεοδολιχα(για οσους γνωριζουν). φανταστειτε ενα τηλεσκοπιο πανω σε τριποδα και να στοχευεις σε ενα κατοπτρο που κραταει ενας βοηθος και σου δινει γυρω στα 150-200 σημαδια ανα τοπογραφικο. και μετα απο 11 χρονια δουλειας ειναι για μενα παιχνιδακι..Ξέρω ότι οι τρίποδες που χρησιμοποιείτε ειναι σχεδιασμένοι για δουλεια με arcmin και μάλιστες πολλες φορές θα τους δεις να χρησιμοποιούνται και για να στηρίξουν τηλεσκοπια. Με το ντοπς η εμπειρία σου ειναι χρήσιμη αλλά θέλει εξάσκηση και σχετικά καλή βάση. Εμένα πχ η βάση του GSO δεν με βοήθαγε και πολυ, και ειχα ζηλέψει και τις βάσεις της Orion και το σύστημα φρενου του Skywathcer, αλλά από τοτε βλέπω ότι και τα GSO εχουν βελτιωθεί σε αυτον τον τομέα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Γεια σου titi! Όσον αφορά το ντομπ. Μην το φοβάσαι. Ούτε από θέμα βάρους, ούτε από θέμα όγκου. Εγώ γνωρίζω τουλάχιστον 3 γυναίκες που το έχουν. Και είπα και γώ, δεν θα σχολιάσει το θέμα; Αφου ήμουν έτοιμος να φωνάξω "ΚΑΤΕΡΙΝΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ" ΦιλικάΔημήτρης Δημήτρης
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 16, 2009 Μπορείς να πάρεις το 6" f/8 ισημερινό νευτώνιο με μοτέρ στην ορθή αναφορά ώστε να παρακολουθεί ό,τι στοχεύεις ή ένα Celestron Nexstar 6 που είναι και πολύ συμπαγές και εύκολα μεταφερόμενο.Έχω βαρεθεί το ποίημα πάρε 8" dob επειδή είναι φτηνό. Και με τα δύο αυτά θα δουλέψεις μια χαρά και με φτηνοτερους προσοφθάλμιους και τα μεγάλα πεδία είναι λιγότερο χρήσιμα μιας και δεν θα σου φεύγει συνεχώς το αντικείμενο που παρατηρείς. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
BOMBER Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 19, 2009 Εφοσον επιθυμεις 8 ιντσων τηλεσκοπιο προσωπικα θα σου προτεινα το ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ SKYWATCHER 200/1000 με F5. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847 Το οποιο ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ ειναι μικροτερο σε μηκος απο το DOB. Eχει ισημερινη βαση που αργοτερα εαν θελεις μπορεις να βαλεις μηχανισμο επανω. Εχει Φ5 λογο που μπορεις να κανεις καλη αστροφωτογραφηση εαν ασχοληθεις στο μελλον. Δηλαδη ειναι ενα 8ιντσο με το οποιο μπορεις να καλυψεις αργοτερα και αλλα πραγματα που ισως ζητησεις. Οπως μηχανισμο κινησης η αστροφωτογραφηση. Τσεκαρε το αξιζει.
titi Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Εφοσον επιθυμεις 8 ιντσων τηλεσκοπιο προσωπικα θα σου προτεινα το ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ SKYWATCHER 200/1000 με F5. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847 Τσεκαρε το αξιζει. φιλε bomber αυτο που προτεινεις ειναι αυτο ακριβως που σκεφτομαι τις τελευταιες μερες ο οπτικος σωληνας με καλυπτει πληρως, αλλα εχω καποιους ενδιασμους για την ισημερινη..επειδη τωρα ξεκιναω ειμαι στην φαση που θελω κατι πολυ ευχρηστο και γρηγορο στο στησιμο μιας και θα εχω την δυνατοτητα να παρατηρω απο το μπαλκονι του σπιτιου μου ΚΑΘΕ "καταλληλη" βραδυα αλλα λογω δουλειας , παιδιου, συζυγου μαγειρεματος , συμαζεματος κτλ. κτλ. κτλ. θα εχω μαλλον λιγο χρονο στην διαθεση μου. επισης ειναι και κατι αλλο που δεν καταλαβαινω για τις ισημερινες:ας πουμε οτι στηνω την βαση και προσανατολιζω τον πολικο αξονα προς τον πολικο (εστω και με πυξιδα αφου μαλλον δεν εχω οπτικη επαφη).μετα μπορω να παρατηρω στρεφοντας το τηλ. ΓΥΡΩ απο αυτον τον αξονα και μολις εντοπισω ενα στοχο (και αν εχω μοτερ κινησης) να τον παρακολουθω...αν τωρα θελω να στοχευσω σε κατι αλλο προς αλλη κατευθυνση (π.χ. νοτιοδυτικα), τι γινεται με την ευθυγραμμιση που εχω κανει? θα πρεπει να την χαλασω? και αν οχι πως κινειται το τηλ.?το λεω γιατι σε καποια συζητηση ειχα διαβασει οτι ειναι λιγο "μανουρα" να μετακινεισαι σε στοχους σε διαφορα σημεια του ουρανου.μηπως κατι δεν καταλαβα σωστα? και μια ακομα ερωτηση (σας εχω πρηξει το ξερω αλλα πιον αλλον να ρωτησω? ) μπορει ο συγκεκριμενος σωληνας να χρησιμοποιηθει με αλταζιμουθιακη βαση? (με τριποδα εννοω, οχι dobsonian). υπαρχει τετοιο πραγμα? " αν θελεις να γινεις πραγματικος επιστημονας πρεπει να σκεφτεσαι τουλαχιστον μιση ωρα την ημερα με τροπο αντιθετο απο τους συναδελφους σου "Albert Einstein
roryt Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 αν τωρα θελω να στοχευσω σε κατι αλλο προς αλλη κατευθυνση (π.χ. νοτιοδυτικα), τι γινεται με την ευθυγραμμιση που εχω κανει? θα πρεπει να την χαλασω? και αν οχι πως κινειται το τηλ.? Δεν μετακινείς όλη την κεφαλή όταν αλλάζεις κατεύθυνση. Ο αξονας του πολικού μένει παντα στην ίδια θεση.Ο άξονας του RA περιστρέφεται γύρω του, ο άξονας του DEC γυρίζει την σωλήνα κάθετα στο άξονα του RA. με τον συνδιασμό RA/DEC μπορείς να σκοπεύσεις (σχεδόν) όποιο σημείο θέλεις και ο άξονας του πολικού να παραμένει παράλληλος με τον άξονα της γης. μπορει ο συγκεκριμενος σωληνας να χρησιμοποιηθει με αλταζιμουθιακη βαση? (με τριποδα εννοω, οχι dobsonian). υπαρχει τετοιο πραγμα? Μην φοβασαι την ησημερινή βάση. Αν παντως βρεις αλταζιμουθιακη που να σηκώνει την σωλήνα βαζεις ότι θες πανω.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Επειδή θέλεις ένα τηλεσκόπιο που να μεταφέρεται εύκολα και να στήνεται γρήγορα καλύτερα να προτιμήσεις μια Dob και όχι ισημερινή στήριξη. Κακά τα ψέματα αλλά το Dob είναι ασυναγώνιστο σε αυτό. Και φυσικά μπορείς αργότερα αν θέλεις να το τοποθετήσεις πάνω σε ισημερινή. Άλλο πράγμα ο σωλήνας όμως και άλλο στήριξη. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 μπορει ο συγκεκριμενος σωληνας να χρησιμοποιηθει με αλταζιμουθιακη βαση?[ Όχι απ' όσο ξέρω δεν είναι εύκολο να βρεις κάτι τέτοιο στο εμπόριο για νευτώνιο τηλεσκόπιο και ειδικά μεγάλο. Πάντως μια ιδιοκατασκευή βάσης dobsonian που θα το σηκώνει δεν είναι κάτι δύσκολο. Για διοπτρικά υπάρχουν υψοαζιμουθιακές βάσεις με τρίποδο και είναι προτιμώτερες για επίγεια παρατήρηση. Αφού σε ενδιαφέρει η φορητότητα και ευκολία γιατί δεν θυσιάζεις δύο ίντσες να πάρεις NexStar 6"; Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
krisgym Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Ελα ντε. Πεστα ρε Γιωργο βαρεθηκα να ακουω παρα dob και παρε dob Φιλικα Χρηστοs.
BOMBER Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 20, 2009 Εφοσον επιθυμεις 8 ιντσων τηλεσκοπιο προσωπικα θα σου προτεινα το ΝΕΥΤΩΝΕΙΟ SKYWATCHER 200/1000 με F5. http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=847 Τσεκαρε το αξιζει. φιλε bomber αυτο που προτεινεις ειναι αυτο ακριβως που σκεφτομαι τις τελευταιες μερες ο οπτικος σωληνας με καλυπτει πληρως, αλλα εχω καποιους ενδιασμους για την ισημερινη.. Κοιτα να δεις. Στο λεω γιατι το εχω αρκετο καιρο και δεν εχω κανενα απολυτως προβλημα. Μεταφερετε ευκολα, ειναι ελαφρυ. Στο DOB πρεπει να εχεις σκαμνακι και δεν ξερω κατα ποσο βολευει να καθεσε συνεχεια. Αυτο θα στο πουν παιδια που εχουν DOB. Εγω το εχω χρησιμοποιηση και με σκαμνακι αλλα και ορθιος. Κινειται σε ολες τις πλευρες οπως ειπε και καποιος φιλος πριν. επειδη τωρα ξεκιναω ειμαι στην φαση που θελω κατι πολυ ευχρηστο και γρηγορο στο στησιμο μιας και θα εχω την δυνατοτητα να παρατηρω απο το μπαλκονι του σπιτιου μου ΚΑΘΕ "καταλληλη" βραδυα αλλα λογω δουλειας , παιδιου, συζυγου μαγειρεματος , συμαζεματος κτλ. κτλ. κτλ. θα εχω μαλλον λιγο χρονο στην διαθεση μου. Kοιτα να δεις. Το DOB βαζεις κατευθειαν στην βαση του. Αυτο θελει μια προεργασια 4-5 λεπτων. Να ανοιξεις τον τριποδα να βιδωσεις τα αντιβαρα και να το τοποθετησεις πανω. Εαν σε βολευει βρες ενα σημειο ωστε να το στησεις μονιμα και να μην το ξεστηνεις καθε φορα. Εαν δεν υπαρχει τετοια πιθανοτητα αλλα εχεις καποια καμαρουλα στην ταρατσα σε κοντινο σημειο παλι δεν χρειαζετε να το ξεστησης. Μπορεις να το μεταφερεις σιγα σιγα εαν αφαιρεσεις μονο τα αντιβαρα. Παντως εαν θελεις μικρομετρικη κινηση ομαλη με κοχλιες ειναι οτι πρεπει. Και εαν χρειαστεις στο μελλον να βαλη κινηση παλι γινετε. Προσωπικα το εχω αρκετο καιρο και δεν εχω βαλη μοτερ γιατι μου αρεσει να γινομαι ντετεκτιβ στον ουρανο. Ειναι φοβερη η αισθηση του να ψαχνεις στοχο χωρις μοτερ επισης ειναι και κατι αλλο που δεν καταλαβαινω για τις ισημερινες:ας πουμε οτι στηνω την βαση και προσανατολιζω τον πολικο αξονα προς τον πολικο (εστω και με πυξιδα αφου μαλλον δεν εχω οπτικη επαφη).μετα μπορω να παρατηρω στρεφοντας το τηλ. ΓΥΡΩ απο αυτον τον αξονα και μολις εντοπισω ενα στοχο (και αν εχω μοτερ κινησης) να τον παρακολουθω... Εαν βρεις στον στοχο μπορεις ανετα να τον παρακολουθεις και μαλιστα ομαλοτατα περιστρεφοντας τους κοχλιες. Δεν στριβεις πιανοντας τον σωληνα. Κανεις απλες κινησεις στριβοντας τους κοχλιες κατα υψος και κατα μηκος. Ειναι παρα πολυ καλο οταν παρακολουθεις στοχους. αν τωρα θελω να στοχευσω σε κατι αλλο προς αλλη κατευθυνση (π.χ. νοτιοδυτικα), τι γινεται με την ευθυγραμμιση που εχω κανει? θα πρεπει να την χαλασω? και αν οχι πως κινειται το τηλ.? Την πολικη την αφηνεις δεν την πειραζεις. Απλα λυνεις τα φρενα κατα υψος και κατα διευθυνση και τον γυριζεις οπου θες τον σωληνα χωρις να χαλας την πολικη εαν εχεις κανει. το λεω γιατι σε καποια συζητηση ειχα διαβασει οτι ειναι λιγο "μανουρα" να μετακινεισαι σε στοχους σε διαφορα σημεια του ουρανου.μηπως κατι δεν καταλαβα σωστα? Εγω προσωπικα που το δουλευω ακομη αυτο το τηλεσκοπιο δεν εχω κανενα απολυτος προβλημα. και μια ακομα ερωτηση (σας εχω πρηξει το ξερω αλλα πιον αλλον να ρωτησω? ) μπορει ο συγκεκριμενος σωληνας να χρησιμοποιηθει με αλταζιμουθιακη βαση? (με τριποδα εννοω, οχι dobsonian). υπαρχει τετοιο πραγμα? Κοιτα να δεις. Καποια στιγμη θα χρειαστεις βαση. Γιατι να δινεις παλι λεφτα για βαση ενω θα μπορουσες να παρεις κατι αλλο. πχ ενα προσοφθαλμιο η ενα telrad. To καλυτερο που εχεις να κανεις κοπελια ειναι να πας σε ενα μαγαζι να τα δεις απο κοντα και αναλογα τι σε βολευει. Εμεις ολοι μπορει να λεμε τα δικα μας. Το θεμα ειναι πως βολευει εσενα. Μια δοκιμη λοιπον σε ενα καταστημα θα σε διαφωτιση περισσοτερο. Παντως εγω πανω στην ισημερινη του νευτωνειου βαζω και το coronado και κανω και ηλιακη παρατηρηση. Μπορει να σηκωσει ανετα και πιο βαρυ τηλεσκοπιο η αλλου ειδους τηλεσκοπιο εαν αποφασισεις αργοτερα να ασχοληθεις με πιο μεγαλο.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα