Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Μόλις πριν λίγο διάβαζα ένα άρθρο σχετικά με το τι γίνεται όταν ένα κάτοπτρο κρυώσει. Για να μην πολυλογώ λέει λοιπόν ότι όταν είναι ζεστό, η εστιακή του απόσταση είναι λίιιγο μεγαλύτερη από όταν κρυώσει. Οπότε και η εστίασή του θα είναι λίιγο διαφορετική. Άρα κάνουμε το εξής: Με το που στήνουμε το τηλεσκόπιό μας, εστιάζουμε σε ένα αστέρι και το αφήνουμε. Αφήνουμε να περάσει κάμποση ώρα και κοιτάζουμε ξανά. Λογικά θα είναι λίγο αφεστιασμένο προς τα έξω. Δηλαδή για να ξαναεστιάσουμε θα πρέπει να εστιάσουμε προς τα μέσα. Οπότε με αυτό τον τρόπο θα έχουμε καταλάβει ότι το κάτοπτρο έχει κρυώσει. Δεν το έχω δοκιμάσει αλλά θα το κάνω να δω αν ισχύει. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Δεν το διαβασα (το λινκ) αλλα απο οτι ειδα στις εικονες μαλλον εχει καποια διαφορα στην εστιακη αποσταση...αλλα δεν νομιζω να ειναι τοσο μεγαλη διαφορα ωστε να γινει αντιληπτη απο το ματι, ποση διαφορα θα εχει στην συστολη/διαστολη το κατοπτρο;; Ειδικα οτον μιλαμε για ~20 βαθμους διαφορα. (νομιζω δλδ) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
lunar Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Ωραιο το tip αξιζει να δοκιμαστει Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
alepohori Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 5, 2009 Το δικό μου κάτοπτρο όταν είναι ζεστο, παθαίνει αστιγματισμό! Βλέπω αστέρια με ουρά! Μετά όμως συνέρχεται και...όλα διορθώνονται. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Η μικρή αλλαγή στο σημείο εστίασης οφείλεται στη συστολή του συνήθως μεταλλικού οπτικού σωλήνα (ή του μεταλλικού σκελετού για truss dobsonians) όταν αυτός κρυώσει, όχι στη συστολή του κατόπτρου. Ένα νευτώνειο που δεν έχει ακόμα κρυώσει, "καπνίζει" συνεχώς με ζεστό αέρα (όπως βγαίνει και ο καπνός μετά από τη βολή ενός κανονιού). Ο θερμός αέρας διατρέχει τον οπτικό σωλήνα κατά μήκος, από το κάτοπτρο προς την έξοδο, αλλά μόνο στο πάνω μέρος του σωλήνα. Εξ΄αιτίας αυτού του θερμού ρεύματος φαίνονται ασυμμετρίες στα είδωλα των αστεριών που μοιάζουν με αστιγματισμό. Αν καλύψει κανείς το πάνω μέρος του ανοίγματος του οπτικού σωλήνα με το χέρι του και η εικόνα βελτιωθεί, τότε το κάτοπτρο είναι ακόμη ζεστό. Όταν μετά από μισή ή μία ώρα τα είδωλα γίνουν ευκρινέστερα, το κάτοπτρο έχει πλησιάσει τη θερμοκρασία του αέρα. Άλλος τρόπος να διαπιστώσει κανείς αν το κάτοπτρο είναι ακόμα ζεστό είναι να αφεστιάσει ένα φωτεινό αστέρι μέχρι αυτό να αποκτήσει τη σιλουέτα του κατόπτρου. Άν αυτή η σιλουέτα είναι παραμορφωμένη και αλλάζει σχήμα συνεχώς, το κάτοπτρο είναι ακόμα ζεστό. Όταν κρυώσει θα αποκτήσει πιό σταθερό, κυκλικό σχήμα.Γιά να επιταχυνθεί η ψύξη του κατόπτρου, τοποθετούμε τον οπτικό σωλήνα σε κατακόρυφη θέση με το άνοιγμα προς το ζενίθ. Αυτό διευκολύνει τη ροή του ζεστού αέρα προς τα πάνω, ενώ παράλληλα κρύος αέρας «βουτάει» προς το κάτοπτρο. Αν το τηλεσκόπιο έχει ανεμιστήρα πίσω από το κάτοπτρο, ακόμη και σε μικρή ταχύτητα λειτουργίας βοηθάει πολύ γιατί έτσι το κάτοπτρο περιβάλλεται συνεχώς από κρύο αέρα και ψύχεται γρηγορότερα. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Χτες το βράδυ έκανα το τεστ και είχε όντως αφεστιαστεί. Αλλά είχε αφεστιαστεί προς τα έξω. Δηλαδή η εστιακή απόσταση είχε αυξηθεί κατά ελάχιστο αντί να μειωθεί. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συνέβη αυτό. Υποψιάζομαι ότι μπορεί να έκανε συστολή ο σωλήνας. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Δεν αυξήθηκε η εστιακή απόσταση αλλά συνεστάλη ο οπτικός σωλήνας. Το αποτέλεσμα είναι να βγεί το εστιακό επίπεδο πιό έξω.Για το αλουμίνιο ο συντελεστής θερμικής διαστολής είναι 0,000023 μονάδες μήκους ανα μονάδα μήκους και ανά βαθμό C°. Συνεπώς για οπτικό σωλήνα 1m και μείωση θερμοκρασίας κατά 10 C°, η συστολή θα είναι 0,23mm. Αφού το οπτικό μονοπάτι δεν συστέλλεται αλλά μόνο το "περίβλημά" του (δηλ. ο οπτικός σωλήνας), το εστιακό επίπεδο θα φαινομενικά θα βγεί 0,23mm προς τα έξω (προσεγγιστικά γιατί υπάρχουν κι άλλα θέματα). Αρκετό για να αφεστιαστεί αισθητά ένα αστέρι. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 ....δεν περιμενα να ειναι τοσο ορατο το φαινομενο (εγω δεν θα το εχω προσεξει γιατι μεχρι να βαλω το τηλε πανω στην βαση και να κανω ευθυγραμμιση εχει κρυωσει ή γιατι δεν εχω μεταλλικο σωληνα!!) Αν καλύψει κανείς το πάνω μέρος του ανοίγματος του οπτικού σωλήνα με το χέρι του και η εικόνα βελτιωθεί, τότε το κάτοπτρο είναι ακόμη ζεστόΑυτο δεν το ειχα σκεφτει.... --ασχετο-σχετικο--οπως ειχα γραψει και σε ενα αλλο Θεμα....αν βαλεις το χερι σου μπροστα απο το τηλεσκοπιο και εστιασεις στο χερι τοτε μπορεις να δεις τα θερμικα κυματα στον Αερα!! Βλεπεις το πως μεταβαλεται η θερμοκρασια του αερα μπροστα απ'το Τηλε με χερι σου --prety cool-- Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Bi2L Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 6, 2009 Για το αλουμίνιο ο συντελεστής θερμικής διαστολής είναι 0,000023 μονάδες μήκους ανα μονάδα μήκους και ανά βαθμό C°.(προσεγγιστικά γιατί υπάρχουν κι άλλα θέματα)ωραιος ο Στεφανος Για τα κατοπτρα γιατι δεν συμβαινει κατι αναλογο;; ή ειναι πολυ μικρος ο συντελεστής θερμικής διαστολής ωστε ειναι αμελιταιο. Θα το ψαξω λιγο παραπανω με τον συντελεστής θερμικής διαστολής...προς το παρον βρηκα μονο αυτο: http://en.wikipedia.org/wiki/Thermal_expansion Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα