Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Μετά από ένα παιχνίδι γάτας και ποντικιού με τον καιρό, πετύχαμε μια καλή βραδιά τη Δευτέρα που μας πέρασε. Είχαμε να κάνουμε παρατήρηση εδώ και πάρα πολύ καιρό και είχαμε απογοητευθεί. Νιώθαμε ότι είχαμε ανάγκη να πάμε για παρατήρηση όπως ένας τοξικομανής που ψάχνει να βρει τη δόση του (πρέπει κάτι να κάνω γι' αυτό). Φτάσαμε κατά της 23:00 στο πεδίο και ξεκινήσαμε να στήνουμε. Η Σελήνη θα έδυε μεσάνυχτα οπότε βάζω εν τω μεταξύ σε λειτουργία το ανεμιστηράκι για να κρυώνει το κάτοπτρο, ευθυγραμμίζω και τα οπτικά και είμαι έτοιμος να ξεκινήσω ζέσταμα. Οι στόχοι ήταν πολλοί αλλά θα αναφέρω μερικούς που αξίζει να περιγράψω. Για ζέσταμα και μέχρι να δύσει η Σελήνη είχα σημειώσει να δω πρώτο στόχο τον κομήτη Lulin και τον αστεροειδή Δήμητρα (Ceres). Ο κομήτης εντοπίστηκε εύκολα. Στο πεδίο 1 μοίρας δεν χωρούσε ολόκληρος. Μου άρεσε όμως. Είναι ο κλασσικός τύπος κομήτη που φαντάζεσαι και μπορείς να δεις όπως στη φωτογραφία. Πρασινωπός με έντονο πυρήνα. Δεν πρόσεξα για αντιουρά μιας και δεν είχαν προσαρμοστεί τα μάτια μου ακόμη και ίσως και τελικά να μη φαινόταν καν με το μάτι. Τον κοίταξα για 1-2 λεπτά και μετά έστρεψα το σωλήνα στον 54-Leo. Η Δήμητρα ήταν δίπλα από το αστέρι το οποίο με τον 50-Leonis και 48-Leonis σχημάτιζαν ένα τραπέζιο. Η Δήμητρα είχε κιτρινωπό χρώμα και μπορούσες να διακρίνεις ότι δεν ήταν ένα συνηθισμένο αστέρι. Δεν έβλεπα δίσκο, προς Θεού, αλλά το είδωλό της φαινόταν ποιο σταθερό σε σύγκριση με τα άλλα αστέρια. Η Σελήνη δεν είχε δύσει ακόμη και επειδή δεν ήθελα να ξεκινήσω ακόμη έκανα ένα τεστ. Σε προηγούμενο θέμα ο Στέφανος Σοφολόγης είχε προτείνει ότι για να δούμε αν το κάτοπτρό μας έχει κρυώσει κοιτάζουμε ένα αστέρι εντελώς αφεστιασμένο. Εκεί θα δούμε τα ρεύματα του αέρα να αναδύονται προς τα πάνω και όντος. Έβλεπα τα ζεστά ρεύματα του αέρα παιδιά. Πάρα πολύ καλή μέθοδος. Μετά από 2 ώρες περίπου που ξαναδοκίμασα το κάτοπτρο και είχε σχεδόν κρυώσει.Σε ευχαριστώ πολύ Στέφανε. Την τιμητική του είχε απόψε ο Λέων. Πρώτος στόχος λοιπόν ήταν το γκρουπ γαλαξιών 2911 2919 2914. Και οι 3 γαλαξίες φάνηκαν εύκολα με αμυδρότερο τον 2914 μόλις 13,2mag. Ο 2911 και 2914 ποιο κοντά και λίγο πάνω αριστερά (ΒΑ) ο 2919. Μέσα στο πεδίο των 2911 και 2914 όμως έβλεπα και ένα τέταρτο αντικείμενο που με το οποίο κάνει λόγο ο χάρτης μου για τον UGC 5093. Εδώ http://www.skyfactory.org/deepskycatalogue/UGC5093.html κάνει λόγο για 14,9mag αλλά δεν νομίζω να είναι τόσο αμυδρός. Είμαι όμως σίγουρος ότι είδα κάτι και το σημείο που το είχα σχεδιάσει συμπίπτει ακριβώς με τη φωτογραφία. Επόμενος στόχος ήταν το ζεύγος γαλαξιών 2964 11,3 και 2968 11,7. Ο 2964 είναι σπειροειδής με μπάρες. Παρατηρώντας τον σε μεγάλη μεγέθυνση πρόσεξα κάποιες σκοτεινές περιοχές στην άλω του. Όπως ακριβώς περιγράφει και το NSOG για τηλεσκόπια από 16'' και πάνω. Φώναξα και το Μάνο για να το επιβεβαιώσει και όντος οι περιοχές αυτές φαινόταν με το 12''. Επρόκειτο για το κενό που υπήρχε μεταξύ των σπειρών και του πυρήνα. Συναρπαστική εμπειρία. Είχα πωρωθεί για τα καλά. Βλέποντας προσεκτικά τη φωτογραφία διαπιστώνω σήμερα ότι οι σκοτεινές αυτές περιοχές είναι όντος το κενό μεταξύ σπειρών και πυρήνα του γαλαξία. Το κακό του Λέοντα είναι ότι έχει μόνο γαλαξίες, δεν έχει ποικιλία αντικειμένων. Έχει όμως πολλά γκρουπ. Δηλαδή γαλαξίες που σχηματίζουν ομάδες άσχετα αν αλληλεπιδρούν μεταξύ τους ή όχι. Επομένως είναι όμορφο το θέαμα μέσα από το προσοφθάλμιο. Συνεχίζοντας ένα άλλο γκρουπ είναι εξίσου εντυπωσιακό και απαρτίζεται από τους 3016 12.9, 3019 14.0, 3020 11.9, 3024 13.1. Δυστυχώς ο 3019 δεν μπόρεσα να τον διακρίνω. Ο ποιο εντυπωσιακός ήταν ο 3024 στον οποίο διέκρινα ότι ήταν σε κόψη. Μια αμυδρή λεπτή γραμμή. Αν και αμυδρός έμεινα να τον κοιτάω αρκετή ώρα. Επόμενος στόχος και πολύ εντυπωσιακός είναι το σμήνος γαλαξίών Hickson 44. To σμήνος απαρτίζεται από 4 γαλαξίες που αλληλεπιδρούν μεταξύ τους και απαρτίζεται από τους 3190 11,2, 3193 10,9, 3185 12,1 και 3187 13,4. Ο 3193 έχει μια χαρακτηριστική διαχωριστική ζώνη κατά μήκος που όμως δεν κατάφερα να παρατηρήσω. Το σμήνος όμως το προτείνω σε όλους να το δοκιμάσουν. Είναι πολύ όμορφο. Αυτά από μένα. Καθαρούς ουρανούς σε όλους. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Mitsakos Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Ζηλεύω τον ουρανό που θα βλέπεις φίλε μου... είδες και το κομήτη άνετα οπότε φαντάζομαι..πολύ καλή παρατήρηση γενικά.. Celestron OMNI 150 XLTΦακοί:25mm 150XLT, Hyperion 17mm & 3,5mm, UW 6mm, UO H.D Abbe Orthos 5mm 9mmBarlow: Televue 2xΦίλτρα: Baader Planetarium UHC-S, Meade 4000 Moon Filter
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 4, 2009 ενας από τους πολλούς λογους που μου αρέσει να διαβάζω παρατηρήσεις ερασιτεχνών ειναι ότι με βοηθούν να εντάσσω στο προγραμμά μου ενδιαφέροντες στόχους,χωρίς πολύ ψάξιμο. Μπορούμε μετά να συγκρίνουμε τις παρατηρήσεις και να δούμε διαφορές μεταξύ τηλεσκοπίων, συνθηκών, μεγεθύνσεων κ.α. Αυτή νομίζω είναι η ουσία ενός σοβαρού φόρουμ όπως αυτο. Η ανταλλαγή εμπειριών. Μπράβο Δημήτρη! Ψαγμένοι στόχοι,που σίγουρα απαιτούν προγραμματισμό!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 5, 2009 Δημήτρη (Μανούσο) συγχαρητήρια γι άλλη μια ωραία παρουσίαση. Οι στόχοι σου είναι πάντα προσεγμένοι. Τα γκρουπάκια των γαλαξιών αρέσουν και σε μένα κι έχουν ήδη καταχωρηθεί για την πρώτη ευκαιρία. Κάπως έτσι (σαν πρεζάκιας) αισθάνομαι κι εγώ αφού έχω να βγώ για παρατήρηση απο το Νοέμβριο Που θα πάει όμως... Δημήτρη (alepohori) συμφωνώ απολύτως με τις απόψεις σου περί ανταλλαγής εμπειριών απο παρατηρήσεις. Να μη μιλάμε μόνο για εξοπλισμό - τι πήρα, τι να πάρω κλπ αλλά για το πώς όλα αυτά μας βοηθούν στην πράξη, στο πεδίο, στο να γίνουμε καλύτεροι. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 6, 2009 Εγώ εκείνη τη μέρα κρατούσα εξοπλισμό για να κάνω φωτογράφιση αλλά και παρατήρηση μαζί. Οι έγνοιες της φωτογράφισης όμως είναι τόσες πολλές που πρακτικά είναι αδύνατον να κάνεις παρατήρηση σαν άνθρωπος. Στο σπίτι φτάσαμε στις 4,30 και έπρεπε να σηκωθούμε στις 8,00 για να πάμε στη δουλειά. Ακόμη δεν έχω συνέλθει. Αυτό βέβαια το ξέραμε από πριν αλλά το χρειαζόμασταν τόσο πολύ που τίποτα δεν μας σταμάτησε. Από μένα Lulin πανέμορφος, Copeland's Septet και 2-3 γαλαξίες ξεκάθαροι, Palomar 4 το οποίο τελικά μήπως ήταν ελάχιστα πιο βόρεια από εκεί που νομίζαμε πως το είδαμε; Κάποιοι άλλοι γαλαξίες στον Λέοντα και Κρόνος σε όλο του το μεγαλείο. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8, 2009 Απο οτι βλεπω καποιοι περασαν ομορφες στιγμες στην Κρητη Παιδια σας ευχαριστουμε για την εμπειρια που μας προσφερετε, ηδη προσθεσα αρκετους στοχους στην ατζεντα μου (να δω ποιους θα πρωτοδω, αφου φτιαξω το τηλεσκοπιο --ακομη ειμαι στο να βαλω την νεα αραχνη κ.α καλουδια πανω) Palomar 4 το οποίο τελικά μήπως ήταν ελάχιστα πιο βόρεια από εκεί που νομίζαμε πως το είδαμε;Τελικα το ειδατε;; (δεν ειδα να λετε κατι στο "Η νυχτα των ...οριων" --ειχα και χαλασμενους υπολογιστες, ακομη φτιαχνω--) Σε προηγούμενο θέμα ο Στέφανος Σοφολόγης είχε προτείνει ότι για να δούμε αν το κάτοπτρό μας έχει κρυώσει κοιτάζουμε ένα αστέρι εντελώς αφεστιασμένο. Εκεί θα δούμε τα ρεύματα του αέρα να αναδύονται προς τα πάνω και όντος. Έβλεπα τα ζεστά ρεύματα του αέρα παιδιά. Πάρα πολύ καλή μέθοδος. Μετά από 2 ώρες περίπου που ξαναδοκίμασα το κάτοπτρο και είχε σχεδόν κρυώσει. Σε ευχαριστώ πολύ Στέφανε.ναι ειναι πολυ καλο!!!δοκιμασες να δεις το χερι σου τι ζεστα ρευματα βγαζει...;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9, 2009 Βασίλη το Pal 4 το προσπάθησα αλλά δεν κατάφερα να δω κάτι με σιγουριά. Θα το ξαναπροσπαθήσω όμως, αυτό είναι σίγουρο. Όσο για τα ζεστά ρεύματα, ναι όντως τα έβλεπα να αναδύονται και όσο κρύωνε το κάτοπτρο έβλεπα όλο και λιγότερα. Στην αρχή και στο τέλος της παρατήρησης είδα Κρόνο για να συγκρίνω εικόνες και η διαφορά ήταν πολύ σημαντική. Πολύ ποιο οξύ το είδολο και καθόλου "βράσιμο". Μπορούσα να διακρίνω εύκολα 2-3 ζώνες πάνω στον πλανήτη αλλά και το κενό μεταξύ δακτυλίων και πλανήτη που είχε αναφέρει σε προηγούμενη παρατήρηση ο alepohori. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα