planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Κυριακή απόγευμα και φτάνουμε στο γνωστό στέκι παρατήρησης των Κρητικών. Είχαμε κανονίσει αυτή τη βραδιά 3 ημέρες πριν βλέποντας πως θα μας κάνει καλό καιρό και η Σελήνη ανατέλλει στις 23:30 περίπου, οπότε έχουμε 3 ώρες σήμερα, το κρύο φαίνεται τσουχτερό οπότε δεν θα αντέχαμε και παραπάνω. Η διαύγεια φαίνεται πολύ καλή σήμερα και ο Σείριος είναι σταθερός όσο ποτέ. Είχα βάλει σαν 1ο στόχο το Palomar 2 στον Ηνίοχο, με 13m ήταν ένας στόχος σχετικά δύσκολος. Ξεκινάμε λοιπόν και σε λιγάκι φτάνουμε στο πεδίο, εδώ ομολογώ πως ο Δημήτρης με το 12ιντσο το επιβεβαίωσε πρώτος. Στο δικό του φαινόταν σαν μια λάμψη δίπλα σε ένα φωτεινό αστέρι, στο δικό μου 8ιντσο ήταν αρκετά πιο αμυδρό αλλά ακόμη φαινόταν η σφαιρωτή δομή του. Ο δρόμος για τον εξωτικό κατάλογο των Palomar είχε ανοίξει! Άλλη μία πρόκληση που είχα σημειώσει ήταν το πλανητικό PK217.1+14.7, ανήκει στον κατάλογο του Abell με 13,9m και 265" φαινόμενη διάμετρο φαινόταν όντως πρόκληση. Φτάνουμε με συνοπτικές διαδικασίες στο πεδίο, δοκιμές με μικρή μεγέθυνση και UHC, OIII, δεν φαινόταν με τίποτα, άφαντο το πλανητικό. Το ίδιο και ο Δημήτρης με το 12ιντσο, άστο σκέφτομαι. Δίπλα στο αντικείμενο αυτό παρατηρώ στην Uranometria πως υπάρχει ένας γαλαξίας ο MGC+0-20-6 ο οποίος δεν ήξερα καν τί μεγέθους είναι. Λέω ας δοκιμάσω, πάω ακριβώς στο πεδίο και στα 170x βλέπω μια αμυδρή λάμψη, τον είχα δει αλλά δεν ήξερα πόσα mag είναι! Συνεχίζουμε με το NSOG και τον αστερισμό του Lynx. Στο ζενίθ και δύσκολη η στόχευση, 1ος στόχος εδώ ο γαλαξίας ngc 2415 στα 12,4mag φάνηκε δίπλα σε ένα αστέρι, στρογγυλός. Προχωράμε στο γνωστό πλέον ngc 2419 στα 10,4mag ή intergalactic wanderer ένα από τα πιο απομακρυνσμένα σφαιρωτά του γαλαξία μας. Συνεχίζουμε με το πολύ όμορφο σετάκι στις φωτογραφίες ngc 2444-45 ο καθένας στα 13.2mag, εδώ φάνηκαν 2 ξεχωριστές άμορφες θαμπάδες. Προχωράμε στο επίσης πρόκληση τεράστιο πλανητικό PK164.8+31.1 στα 12,1mag. Εύρεση πεδίου και εθεάθη με μικρή μεγέθυνση και καλύτερα με UHC, με OIII ήταν πολύ σκοτεινή η εικόνα και το πλανητικό επίσης. Στο προσοφθάλμιο βρέθηκαν αμέσως μετά οι ngc 2474-75 13,1 και 13,3mag αντίστοιχα, ένα ωραίο σετάκι γαλαξιών που φάνηκαν σαν 8άρι σημειώνω χαρακτηριστικά... Εδώ κάνουμε ένα διαλειμματάκι. Είχα διαβάσει στο τρίπτυχο του Burnham πως ο συγγραφέας είχε δει τον Σείριο Β με 10ιντσο και καλό seeing. Μιας και σήμερα κι εμάς ήταν υποδειγματικό, είπα να δοκιμάσω. Πάμε λοιπόν στον Σείριο με 340x και κάτω δεξιά σε αρκετή απόσταση βλέπω ένα αστέρι, προφανώς και δεν είναι ο Σείριος Β, βάζω λοιπόν τον Σείριο λίγο εκτός πεδίου απ' όλες τις πλευρές μπας και διακρίνω τον Β αλλά μάταια, άφαντος ο συνοδός. Εδώ να σημειώσω πως σε αυτή την παρατήρηση χρησιμοποίησα το αριστερό μάτι ώστε να μην χάσει την προσαρμογή του το δεξί που χρησιμοποιώ κανονικά. Είπαμε με τον Δημήτρη να ξαναπροσπαθήσουμε το Palomar 4 στα 14,2mag γιατί την προηγούμενη φορά μας είχε προβληματίσει. Φτάνουμε λοιπόν στο πεδίο και δοκιμές με όλες τις μεγεθύνσεις αλλά στο σημείο που έπρεπε να είναι δεν βλέπουμε κάτι, ακόμη και στο 12ιντσο δεν είχαμε καμμία ένδειξη, αποτυχημένη προσπάθεια λοιπόν για το Palomar 4 και πάλι. Συνεχίζουμε με τον Lynx και πάμε στον ngc 2500 στα 11,6 mag. Ο γαλαξίας αυτός αποδείχθηκε δυσκολότερος απ' ό,τι περίμενα, έχει πολύ μικρή επιφανειακή λαμπρότητα. Στις φωτογραφίες φαίνεται πως είναι σε κάτοψη! Επόμενος γαλαξίας ο ngc 2537 στα 11,7mag γνωστός και σαν bear paw galaxy, στον συγκεκριμένο διέκρινες αραιώσεις και πυκνώσεις μέσα του! Στο προσοφθάλμιο βρέθηκε γρήγορα και ο ngc 2541 στα 11,8mag, o γαλαξίας αυτός με επιφανειακή λαμπρότητα 15,1m ήταν πολύ δύσκολος για να διακριθεί. Ο ngc 2549 στα 11,2mag είναι ένας γαλαξίας σε κόψη φωτεινός. Πάμε λοιπόν στον ngc 2552 στα 12,1mag αλλά αρκετά δύσκολος, μεγάλος και αμυδρός. Πάμε τώρα στο highlight της βραδιάς, στον ngc 2683 στα 9,8mag, σχεδόν σε κόψη σαν σχήμα φακού. Επόμενος είναι ο ngc 2770 στα 12,2 mag, μακρόστενος, μεγάλος και αμυδρός, είδα ακριβώς το σχήμα του, πολύ κοντά στον χάρτη είναι ο ngc 2770b στα 14,2mag άφαντος όμως... Ο ngc 2793 στα 13,1mag ήταν στο προσοφθάλμιο μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, μέσα σε ένα τρίγωνο αστέρων το ένα από το οποίο είναι διπλό. Είδα ακριβώς τη θέση του παρόλο που είναι αμυδρός με χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα. Ο ngc 2712 ήταν ο επόμενος στα 12,1mag, μου φάνηκε μακρόστενος παρόλο που βλέπω τώρα στον DSS πως δεν είναι και τόσο, με μπέρδεψε το σχήμα του. Όλο γαλαξίες είναι αυτός ο Lynx; Συνεχίζουμε με τον ngc 2776 στα 11,6mag και φαίνεται δίπλα σε ένα αστέρι. O ngc 2782 επίσης στα 11.6mag είναι ο επόμενος, δεν έχω κάτι να πω κι εδώ. Πάμε στον ngc 2798 στα 12,3mag, φαίνεται εύκολα αλλά άφαντος ο σύντροφός του ngc 2799... Είχε πάει 12 παρά και ο ουρανός γκρίζαρε, τί έγινε ρε παιδιά; Η Σελήνη δεν φαινόταν ακόμη αλλά προφανώς ήταν πίσω από το βουνό. Να δούμε Κρόνο; Ο Κρόνος απίστευτος και από τις λίγες φορές που δεν μας έφτασαν ούτε οι 12 ίντσες για πλανητική παρατήρηση. Είναι λίγες αυτές οι βραδιές που οι συνθήκες είναι τόσο καλές που ξέρεις πως το τηλεσκόπιό σου είναι λίγο. Στα 400x λοιπόν ο Κρόνος στο 12ιντσο ένα εκπληκτικό θέμα. Χώρισμα cassini εύκολα ορατό και από τις 2 μεριές, ο μαύρος ουρανός ανάμεσα στα δαχτυλίδια επίσης, 2 πορτοκαλί 3διάστατες λωρίδες πάνω στον πλανήτη και είδαμε και 4 αστέρια κοντά του. Προφανώς είναι δορυφόροι του. Εντύπωση μου έκανε ένας από αυτούς, πολύ δύσκολος και πολύ κοντά σε απόσταση αναπνοής κάτω από τα δαχτυλίδια. Έκανα σκιτσάκι εδώ για να δω ποιοι δορυφόροι ήταν, σημείωσα και ακριβή ώρα. Πέρασαν τα μεσάνυχτα αφού τον χαζεύαμε για κανένα 20λεπτο και μάζεμα και φόρτωμα εξοπλισμού. Μια νύχτα από τις λίγες και το seeing από τα καλύτερα που έχουμε δει. ΥΓ 1: Ο MGC+0-20-6 που λέγαμε είδα στην Uranometria πως είναι 13.7mag!ΥΓ 2: Οι δορυφόροι του Κρόνου ήταν οι Τιτάνας, Ρέα, Ιαπετός και ο δύσκολος δίπλα στα δαχτυλίδια που είπα ήταν τελικά η Διόνη. Περιμένουμε και τις δικές σας περιπέτειες..... ngc 2500 ngc 2444-45 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπραβο Μανο!! σε ευχαριστουμε για το αστροταξιδι που μας προσφερες... (αναμεινατε... προς επεξεργασια κατανόηση και εντοπισμο) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μάνο τα είπες όλα. Εγώ δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο μιας και σε "ακολουθούσα" στους στόχους. Εγώ είχα σημειώσει κάτι προκλήσεις οι οποίες αν και αποτυχημένες άξιζε να τις προσπαθήσω, πριν ξεκινήσω, και καθυστέρησα. Όσο αφορά το Pal 4 θέλω να θέσω τον προβληματισμό μου ότι μετά από δεύτερη προσπάθεια δεν καταφέραμε να το δούμε ακόμη και με 12''. Το πεδίο το θυμόμουν από την προηγούμενη φορά και ήμουν 100% σίγουρος ότι ήμουν εκεί. Ο ουρανός ήταν πάρα πολύ καθαρός όσο αφορά διαύγεια και seeing, τα κάτοπτρα ήταν ευθυγραμμισμένα και ψυχρά. Κάναμε εναλλαγές σε προσοφθάλμια αλλά δυστυχώς χωρίς αποτέλεσμα. Δεν θέλω να αμφισβητήσω το φίλο και συνπαρατηρητή alepohori, απλά το αναφέρω σαν παρατήρηση η οποία έγινε επανειλημμένα και με μεθοδικότητα που σκοπό έχει να τονίσει το πόσο δύσκολος στόχος είναι ο συγκεκριμένος. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παιδιά.Δεν κρύβω πως σας ζηλεύω.Εχω να παρατηρήσω απ τον Σεπτέμβρη. Το Σάββατο για 5ο συνεχόμενο μήνα (μια φορά το μήνα βγαίνω) ανέβηκα στο κτήμα με καλοκαιρία κ μέχρι να στήσω είχε κλείσει σχεδόν όλος ο ουρανός.Εχω βαρεθεί αυτόν χειμώνα να περιμένω να βρώ μία μικρούλα τρύπα στα σύννεφα για να προλάβω να δω ή να δείξω στους επισκέπτες μου τον Ωρίωνα.Πραγματικά σας ζηλεύω.Κ γιατί σας κάνει τα κέφια ο ουρανός αλλά κ για την παρέα που έχετε. λΕδώ κάνουμε ένα διαλειμματάκι. Είχα διαβάσει στο τρίπτυχο του Burnham πως ο συγγραφέας είχε δει τον Σείριο Β με 10ιντσο και καλό seeing. Ισως θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε λίγο πριν νυχτώσει, για να μην έχει πολύ έντονο φως ο Α.Για παράδειγμα, προχτές το Σάββατο μέσα από τα λιγοστά κενά που άφηναν τα σύννεφα το τραπέζιο έσπασε πολύ εύκολα πριν ακόμη νυχτώσει.Στις 150Χ κ τα δύο επιπλέον αστέρια φάνηκαν πεντακάθαρα.Ακόμη κ στις 186Χ με μπάρλοου, αλλά κ στις 235Χ που δεν μπορούσα να εστιάσω κ πολύ καλά μιας κ το τηλεσκόπιο δεν είχε ακόμη κρυώσει. Αργότερα που νύχτωσε τα αστέρια ήταν πολύ φωτεινά με αποτέλεσμα να σπάει αλλά όχι τόσο εύκολα.Για ξαναπροσπαθήστε ημέρα την επόμενη φορά. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 λΕδώ κάνουμε ένα διαλειμματάκι. Είχα διαβάσει στο τρίπτυχο του Burnham πως ο συγγραφέας είχε δει τον Σείριο Β με 10ιντσο και καλό seeing. Ισως θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε λίγο πριν νυχτώσει, για να μην έχει πολύ έντονο φως ο Α.Για παράδειγμα, προχτές το Σάββατο μέσα από τα λιγοστά κενά που άφηναν τα σύννεφα το τραπέζιο έσπασε πολύ εύκολα πριν ακόμη νυχτώσει.Στις 150Χ κ τα δύο επιπλέον αστέρια φάνηκαν πεντακάθαρα.Ακόμη κ στις 186Χ με μπάρλοου, αλλά κ στις 235Χ που δεν μπορούσα να εστιάσω κ πολύ καλά μιας κ το τηλεσκόπιο δεν είχε ακόμη κρυώσει. Αργότερα που νύχτωσε τα αστέρια ήταν πολύ φωτεινά με αποτέλεσμα να σπάει αλλά όχι τόσο εύκολα.Για ξαναπροσπαθήστε ημέρα την επόμενη φορά.Οσο αναφορα τον Σειριο...για δειτε εδω: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9497 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παίδες! Πραγματικά μας ταξιδέψατε! Δε χάνετε λεπτό καθαρού και ασέληνου ουρανού και ανταμοίβεστε! Όσο για το Pal 4, ειλικρινά δε θα ησυχάσω, αν έστω και ένας από εσάς, είτε ο Μάνος, είτε ο Δημήτρης, είτε ο Θέμης ή και όποιος άλλος θέλει, δεν το δει από το δικό μου. Πραγματικά σας το λέω, εύχομαι να βρεθούμε κάποια στιγμή στο βουνό και να προσπαθήσετε χαλαρά για το "αδύνατο"! Και αναφέρω το δικό μου, μόνο και μόνο γιατί το ισημερινό βοηθά πολύ τα... πήγαιν'έλα. Θέμη ακούς; Ετοιμάσου! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μάνο... το PK217.1+14.7 μηπως ειναι το PK217.1+14.1 (ετσι το εχει το Starrynight) και δεν βρηκα το MGC-0-20-6 ... Τα υπολοιπα...τα εχω επισυναψει. Βλεπω οτι κανετε πολυ καλη δουλεια...μπραβο "κοπέλια"!!! Ελπιζω το "Οι Κρητικοί ξαναχτυπούν.SNF " να βοηθησει ωστε οσοι δεν γνωριζουν που ειναι τα αντικειμενα...να τα βρουν, και να ακολουθησουν τα βηματα της αστροπαρατηρησης σας!!!! ξαναχτυπούν.rarΟι Κρητικοί ξαναχτυπούν...στο StarryNight!! (σορρυ παιδια, ξερω οτι δεν εχετε ολοι το Starrynight) Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παιδιά Ωραιότατη η περιγραφή σας. Έχετε εξελιχθεί σε ικανότατους κυνηγούς. Όντως δεν πρέπει να χάνετε λεπτό καθαρού ουρανού. Συνεχίστε έτσι. Μάνο μήπως ξέρεις κανένα βιβλίο για τους καταλόγους πλανητικών Abell, ΡΚ & Minkowski ? Μπορώ να βρώ τα στοιχεία απο το astroplanner αλλά θα ήθελα όση περισσότερη πληροφορία γίνεται. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Για τον Σείριο δείτε εδώ. http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2872269/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1 Τον έχουν δεί και με 4ιντσο apo με καλό seeing. starrynights.blog
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παιδιά, πάντα τέτοια! Τάκη σχετικό ως ένα σημείο με αυτό που ρώτησες, αλλά και γενικότερα ενδιαφέροντα βιβλία για δύσκολους στόχους είναι αυτά:Abell Planetary Nebulae Observer's GuideHickson Group Observer's GuideΤο ενδιαφέρον ειναι ότι έχουν σκίτσα, λεπτομερείς χάρτες και είναι σε σπιράλ για χρήση στο πεδίο.
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Για τον Σείριο δείτε εδώ. http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/2872269/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1 Τον έχουν δεί και με 4ιντσο apo με καλό seeing.Τελικα τι ισχυει για τον Σειριο...μπορουμε ή δεν μπορουμε....;;http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9497&postdays=0&postorder=asc&start=15 Με 4ιντσο ;;; Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παιδιά Μάνο μήπως ξέρεις κανένα βιβλίο για τους καταλόγους πλανητικών Abell, ΡΚ & Minkowski ? Μπορώ να βρώ τα στοιχεία απο το astroplanner αλλά θα ήθελα όση περισσότερη πληροφορία γίνεται. Τάκη από εδώ μπορείς να κατεβάσεις τον κατάλογο του Abell τόσο για τα πλανητικά όσο και για τα clusters ξεχωρστά. Τα είχε παλαιότερα σε μορφή pdf αλλά και σε τώρα είναι σε Excel. Επίσης έχει και άλλους καταλόγους όπως τα clusters του Hickson, Arp (peculiar galaxies) κτλ. Για τον Hickson και του Abell (για πλανητικά) δες εδώ http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=5923&sid=050915d92e4a555feb650be3c9baff7c Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Μπράβο παιδιά Μάνο μήπως ξέρεις κανένα βιβλίο για τους καταλόγους πλανητικών Abell, ΡΚ & Minkowski ? Μπορώ να βρώ τα στοιχεία απο το astroplanner αλλά θα ήθελα όση περισσότερη πληροφορία γίνεται. Τάκη από εδώ μπορείς να κατεβάσεις τον κατάλογο του Abell τόσο για τα πλανητικά όσο και για τα clusters ξεχωρστά. Τα είχε παλαιότερα σε μορφή pdf αλλά και σε τώρα είναι σε Excel. Επίσης έχει και άλλους καταλόγους όπως τα clusters του Hickson, Arp (peculiar galaxies) κτλ. Για τον Hickson και του Abell (για πλανητικά) τους έχω σε pdf με φωτογραφίες από DSS και finder charts και αν μπορέσω αύριο θα τους ανεβάσω να τους πάρεις.ωραιος ο Δημητρης!!!! +1 Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 λΕδώ κάνουμε ένα διαλειμματάκι. Είχα διαβάσει στο τρίπτυχο του Burnham πως ο συγγραφέας είχε δει τον Σείριο Β με 10ιντσο και καλό seeing. Ισως θα ήταν προτιμότερο να προσπαθήσετε λίγο πριν νυχτώσει, για να μην έχει πολύ έντονο φως ο Α.Για παράδειγμα, προχτές το Σάββατο μέσα από τα λιγοστά κενά που άφηναν τα σύννεφα το τραπέζιο έσπασε πολύ εύκολα πριν ακόμη νυχτώσει.Στις 150Χ κ τα δύο επιπλέον αστέρια φάνηκαν πεντακάθαρα.Ακόμη κ στις 186Χ με μπάρλοου, αλλά κ στις 235Χ που δεν μπορούσα να εστιάσω κ πολύ καλά μιας κ το τηλεσκόπιο δεν είχε ακόμη κρυώσει. Αργότερα που νύχτωσε τα αστέρια ήταν πολύ φωτεινά με αποτέλεσμα να σπάει αλλά όχι τόσο εύκολα.Για ξαναπροσπαθήστε ημέρα την επόμενη φορά.Οσο αναφορα τον Σειριο...για δειτε εδω: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9497 Το έχω διαβάσει.Κ για να μην παρεξηγηθώ.Δεν είπα πως με αυτό που λέω θα τον δει.Απλά να κάνει μία προσπάθεια. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Ηλία και Δημήτρη ευχαριστώ για τα βιβλία και τους συνδέσμους Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Efstathios Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 16, 2009 Ναί, με 4ιντσο καλό apo και άν ο Σείριος είναι ψηλά μπορείς να δείς τον Σείριο Β. Αλλά ο κανόνας είναι φυσικά περισσότερες ίντσες και όσο πιό καλό contrast γίνεται. Για παράδειγμα τα Maksutov έχουν ένα προβάδισμα εδώ σε σχέση με τα νευτώνεια. Άν έχει καλό seeing μπορείς και με ένα πολύ καλά ευθυγραμμισμένο νευτώνειο να τον δείς. Το θέμα είναι να φαίνεται ο Σείριος Α όσο πιό σημειακός γίνεται ώστε να βλέπεις πιό εύκολα τον Σείριο Β. starrynights.blog
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Καταρχήν ευχαριστούμε... Παναγιώτη, κι εμάς ο καιρός μας έχει παίξει άγριο παιχνίδι φέτος αλλά ο μόνος λόγος που καταφέρνουμε και κάνουμε παρατηρήσεις είναι επειδή είναι η 1η προτεραιότητά μας. Αφήνουμε γκόμενες, σκυλιά, γατιά και υποχρεώσεις πίσω όταν έχουμε καλές προβλέψεις οπότε καταλαβαίνεις, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πιθανοτήτων σε αυτή τη ζωή. Όσο για το Σείριο, δεν ξέρω πριν νυχτώσει αν βοηθάει επειδή ο Σείριος Β θα φαίνεται τότε; Άσε που και τα κάτοπτρα δεν έχουν κρυώσει στην αρχή. Βασίλη, το έχω δει το θέμα σχετικά με τον Σείριο αλλά ο συγγραφέας του τρίπτυχου γράφει πως αφού τον είδε με ένα μεγάλο τηλεσκόπιο, μετά τον έχει δει μερικές φορές με 10ιντσο και καλό seeing. Σχετικά με τα PK πλανητικά, έχουν ελαφρώς διαφορετικά ονόματα στις καταλήξεις στα νούμερά τους, εγώ π.χ. βλέπω η Uranometria που τα ονομάζει PNG τα έχει αλλιώς σε σχέση με τα PK, αυτό που λες πρέπει να είναι. Ο κατάλογος MGC στην Uranometria πάλι πρέπει να είναι ο PGC του Torres. Τί να πω; Δημήτρη, δεν σημαίνει ότι επειδή βλέπεις το Pal4 από το δικό σου τότε θα το δούμε κι εμείς, μπορεί μόνο εσύ να καταφέρνεις να το δεις. Δεν είναι μόνο θέμα τηλεσκοπίου και ουρανού αλλά και ματιού και εμπειρίας. Τάκη, πιστεύω σε κάλυψαν ο Δημήτρης και ο Ηλίας. Εγώ έχω ένα pdf αρχείο με όλα τα abell πλανητικά και χάρτες εύρεσής τους αλλά δεν θυμάμαι πού το είχα βρει. Είναι 30MB. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
geonik Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Τα Abell πλανητικά με φωτογραφίες και χάρτες σε PDF είναι εδώκαι τα Hickson Groups εδώ Γιώργος Νικολιδάκης Μέλος ΕΑΕ.We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.http://geonik.homeip.nethttp://astronomia.org.gr
lunar Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Σ' ευχαριστουμε Γιωργο υπεροχα τα pdf Φιλικα Δημητρης Orion Optics OMC 140 GP2 Goto Canon EOS 40D
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Βασίλη, τελικά από το excel που έδωσε ο Δημήτρης βλέπω πως το πλανητικό είναι το PK 217+14.1 = PN G217.1+14.7 = abell 24. Πολύ μπέρδεμα αυτοί οι κατάλογοι. Στην φώτο βλέπουμε το εν λόγω πλανητικό αλλά και τον γαλαξία MGC+0-20-6 ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Καταρχήν ευχαριστούμε... Παναγιώτη, κι εμάς ο καιρός μας έχει παίξει άγριο παιχνίδι φέτος αλλά ο μόνος λόγος που καταφέρνουμε και κάνουμε παρατηρήσεις είναι επειδή είναι η 1η προτεραιότητά μας. Αφήνουμε γκόμενες, σκυλιά, γατιά και υποχρεώσεις πίσω όταν έχουμε καλές προβλέψεις οπότε καταλαβαίνεις, όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων και πιθανοτήτων σε αυτή τη ζωή.Μακάρι να είχα κ εγώ γκόμενες σκυλιά γατιά κτλ να τα κάνω στην άκρη.Αλλά έχω βλέπεις μία οικογένεια που όσο κ να θέλω πρέπει να την φροντίσω.Οπότε μόνο ένα Σάββατο ή Κυριακή έχω να βγω έξω. Όσο για το Σείριο, δεν ξέρω πριν νυχτώσει αν βοηθάει επειδή ο Σείριος Β θα φαίνεται τότε;Που να ξέρω.Δεν το έχω δοκιμάσει. Άσε που και τα κάτοπτρα δεν έχουν κρυώσει στην αρχή.ΜΠορείς να βγεις νωρίς.Δεν είπα πως θα τον δείτε σίγουρα.Απλά μία δοκιμή σας πρωτινά. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Μακάρι να είχα κ εγώ γκόμενες σκυλιά γατιά κτλ να τα κάνω στην άκρη. Εγώ ούτε καν αυτά δεν έχω... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημήτρη, δεν σημαίνει ότι επειδή βλέπεις το Pal4 από το δικό σου τότε θα το δούμε κι εμείς, μπορεί μόνο εσύ να καταφέρνεις να το δεις. Δεν είναι μόνο θέμα τηλεσκοπίου και ουρανού αλλά και ματιού και εμπειρίας. Εγώ απλώς λέω ότι αξίζει η προσπάθεια. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Εγώ απλώς λέω ότι αξίζει η προσπάθεια.Δημήτρη ο ουρανός που το είδες πόσα μαγκ είναι; Ρωτάω γιατί θέλω να συγκρίνω με τον ουρανό το δικό μας εδώ κάτω. Εμείς έχουμε μετρήσει περίπου 6.3 mag με γυμνό μάτι. Εσύ; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 17, 2009 Μακάρι να είχα κ εγώ γκόμενες σκυλιά γατιά κτλ να τα κάνω στην άκρη.Αλλά έχω βλέπεις μία οικογένεια που όσο κ να θέλω πρέπει να την φροντίσω.Οπότε μόνο ένα Σάββατο ή Κυριακή έχω να βγω έξω. Σωστά. Το ίδιο κι εγώ. Βέβαια αυτό το ρημαδοΣάββατο όλοι θέλουν τα δικά τους - τα παιδιά ταινία, η σύζυγος έξοδο, μπορεί να παίζει η Πανάθα και βέβαια είναι κι ο καιρός που όλο βρέχει. Και πρέπει να μπορεί κι η παρέα γιατί μόνος στο βουνό δεν πάω. Οπότε το περασμένο Σάββατο έκατσα με την κόρη μου στην ταράτσα κι είδαμε όλα τα χαϊλάιτς έτσι για το γαμώτο. Η Έλλη εντυπωσιάστηκε απο το Eskimo στους Διδύμους και το Μ37. Βέβαια σοβαρό deep sky απο την πόλη δεν γίνεται αλλά είχα τόσο καιρό να βγώ που δεν λογάριαζα τίποτα. Ούτε ένα γείτονα με μάντρα αγροτικών προϊόντων που βρήκε την ώρα να ανάψει έναν προβολέα για να φωτίζει την πραμάτειά του... Σαφώς λοιπόν όλα είναι θέμα προτεραιοτήτων. Η σύζυγός μου το καλοκαίρι δείχνει κατανόηση που λείπω τα Σ/Κ στον Πάρνωνα και το χειμώνα δείχνω εγώ. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα