Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μια του κλέφτη, δυο του κλέφτη τρεις και η κακή του μέρα λέει μια παροιμία. Έτσι λοιπόν και μετά από 3 προσπάθειες εθεάθη επιτέλους το πάρα πολύ αμυδρό σφαιρωτό, Palomar 4. Ήταν Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009. Ο καιρός έδειχνε από νωρίς ότι θα είναι με το μέρος μας. Θέλαμε να πάμε για παρατήρηση και να κάτσουμε πολλές ώρες, μέχρι Θανάτου κι όποιος αντέξει...

 

Πάμε στο γνωστό σημείο στις Γωνιές κατά τις 21:30 περίπου.Απόψε είχαμε και άλλους στην παρέα μας (ξαδέρφη και ένας καλός φίλος). Ο Μάνος είχε φέρει εξοπλισμό για φωτογράφηση. Με το που στήνουμε ο ουρανός άρχισε να εμφανίζει σύννεφα (κλασσικά όπως κάθε φορά). Την κάτσαμε τη βάρκα λέω. Θα μας σπάσει τα νεύρα πάλι. Για να μη πολυλογώ, περιμέναμε μέχρι της 12 να καθαρίσει. Μέχρι τότε εγώ έδειχνα στην ξαδέρφη μου πως να κάνει starhopping αλλά και πάλι δεν μας άφησε και πολλά περιθώρια ο καιρός.

 

Είπα λοιπόν να ξαναπροσπαθήσω το πολυπόθητο Pal 4. Βρίσκω το πεδίο σε δευτερόλεπτα, το είχα μάθει απέξω μετά από τόσες προσπάθειες. Βάζω τον 7mm, εστιάζω και τι να δω: Ένα αμυδρό αστεράκι και γύρω του μια θολούρα. Η θολούρα αυτή σχημάτιζε ένα ισοσκελές τρίγωνο με 2 αστέρια με τη θολούρα αυτή να βρίσκεται στη μια άκρη της βάσης του τριγώνου. Σε αυτό ακριβώς το σημείο ο χάρτης έδειχνε ότι είναι το σφαιρωτό. Λέω του Μάνου να έρθει να το επιβεβαιώσει. Μου λέει χαρακτηριστικά: "Αυτό ρε συ φαίνεται εύκολα", του λέω: "Είναι δυνατόν... την προηγούμενη φορά δεν βλέπαμε τίποτα". Κι όμως παιδιά φάνηκε σχετικά εύκολα και με ελαφρό κούνημα έβλεπες χαρακτηριστικά ότι επρόκειτο για θολούρα και όχι για αστέρι. Απλά το αστέρι στη μέση ήταν ίσως αυτό που συνέλαβε ο εγκέφαλός μας.

 

Από αυτό βέβαια και μετά είπαμε ότι τελικά ο ουρανός είναι το παν και ίσως να μπορούσε να φανεί ακόμη και με 8''.

 

Από τα highlights της βραδιάς: ο M100 και Μ99 στην Κόμη οι οποίοι φάνηκαν οι σπείρες τους. Ειδικά στον Μ100 δεν το περίμενα ότι θα φαινόταν έτσι.

 

Και το ρεκόρ της βραδιάς: IC 3292 με φαινόμενο μέγεθος 15mag. Δεν είχα ξαναδεί ποτέ άλλοτε τόσο αμυδρό γαλαξία στο σημείο που πηγαίνουμε. Πραγματικά δηλαδή ο ουρανός ήταν τέλειος από διαύγεια. O Γαλαξίας αυτός βρίσκεται δίπλα στον Μ85 στην Κόμη και μαζί με τον 4394 σχηματίζουν και οι τρεις μια ευθεία με το M85 στη μέση.

 

Με αυτά και μ' αυτά η ώρα πέρασε και κατά της 3:45 περίπου αρχίσαμε να μαζεύουμε γιατί είχε σηκώσει αέρα.

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους...

Δημοσιεύτηκε
To Palomar 4 όντως φάνηκε εύκολα με το 12ιντσο, δυστυχώς δεν το δοκίμασα με το 8ιντσο διότι ήταν απασχολημένο πάνω στην ισημερινή, μάζευε φωτόνια και τα έδινε στη φωτογραφική μηχανή, μπορεί και να φαινόταν και με 8 ίντσες. Η διαύγεια ήταν άριστη αλλά το seeing κακό.
Δημοσιεύτηκε

Pal4, η επιβεβαιωση ηρθε :mrgreen: Ο στοχος "επεσε"....μπορει να ηταν δυσκολος αλλα... εφικτος Μπραβο Δημητρη^2 !!!

 

 

Βλεπω δεν χανετε στιγμη Μπραβο!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Συγχαρητήρια παιδιά για μια ακόμη επιτυχημένη παρατήρηση.

 

Τελικά έχουν δίκιο - the sky's the limit

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε, οκ ας μην υπερβάλουμε! :roll:

 

Δημήτρη και Μάνο μπράβο σας! Είναι εντυπωσιακό που δεν αφήνετε νύχτα χαμένη!! Πόσο μεγέθυνση είχατε με τον 7mm; O Nagler ήταν;

 

Αλλά και ο IC3292 ήταν εξίσου εντυπωσιακός στόχος με τέτοιο μέγεθος! Είστε σίγουροι για το όνομα; Δεν υπάρχει τέτοιος γαλαξίας στην Uranometria.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Αλλά και ο IC3292 ήταν εξίσου εντυπωσιακός στόχος με τέτοιο μέγεθος! Είστε σίγουροι για το όνομα; Δεν υπάρχει τέτοιος γαλαξίας στην Uranometria.
Δημητρη διπλα στο Μ85 θα επρεπε να ειναι.

μηπως τον εχει σαν PGC 40425 ;;

 

Στο StarryNight το εχει 15.7mag [-(

 

1503992656_ic3292.thumb.jpg.6e0124e888bcf1a407543d036c0968eb.jpg

απο το starrynight

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Σας ευχαριστώ παιδιά όλους για τα καλά σας λόγια. Μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν ποιο κοντά και να ανταλλάσσαμε μαζί εμπειρίες. Ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε φέτος στον Πάρνωνα.

Πόσο μεγέθυνση είχατε με τον 7mm; O Nagler ήταν; Αλλά και ο IC3292 ήταν εξίσου εντυπωσιακός στόχος με τέτοιο μέγεθος! Είστε σίγουροι για το όνομα; Δεν υπάρχει τέτοιος γαλαξίας στην Uranometria.
Ναι ήταν ο θρυλικός Nagler 7mm ο οποίος μου δίνει 214Χ. Το γαλαξία τον έχει ο χάρτης του Torres (αυτόν χρησιμοποιώ) και είναι δίπλα στο Μ85. Συγκεκριμένα είναι ο Μ85 στη μέση, αριστερά είναι ο NGC 4394 και δεξιά ο IC 3292.

http://archive.stsci.edu/cgi-bin/dss_search?v=poss2ukstu_red&r=12+25+24.23&d=%2B18+11+26.9&e=J2000&h=23&w=23&f=gif&c=none&fov=NONE&v3=

 

Στο StarryNight το εχει 15.7mag
Εντάξει το SN πάντα υπερβάλει με το φαινόμενο μέγεθος. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί το κάνει αυτό. Δεν έχει πάρει τα δεδομένα από τους καταλόγους;

 

μηπως τον εχει σαν PGC 40425 ;;
Μπορεί να τον γράφει σαν MGC.

 

Πάντως αυτό που καταλαβαίνω σιγά σιγά είναι ότι τα τηλεσκόπιά μας (8ιντσα 10ιντσα 12ιντσα κτλ) έχουν φοβερή δύναμη, αρκεί να έχεις υπομονή και επιμονή για να το καταλάβεις. Πιστεύω ότι έχουν ακόμη πολλά να μας δώσουν και χαίρομαι γι' αυτό.

Δημοσιεύτηκε

Το τεύχος Απριλίου του Astronomy Now εχει ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα στις προκλήσεις βαθέως ουρανού. Αναφέρει και το Palomar 4 στην κατηγορία "Hard". Λέει χαρακτηριστικά ότι αρχικά θεωρήθηκε σαν γαλαξίας της Τοπικής Ομάδας. Η αμυδρότητά του οφείλεται στην μεγάλη έκτασή του, αλλά και στην τεράστια απόστασή του στην Γαλακτική Άλω! Ενώ το Μεγάλο Μαγγελανικό Νέφος απέχει "μόλις" 160000 έτη φωτός, το Palomar 4 απέχει 356000 έτη φωτός!!!! Από αυτό φαίνεται πόσο τεράστιες διαστάσεις έχει η άλως που φιλοξενεί τα σφαιρωτά σμήνη του γαλαξίας μας!!!!!!!!

 

Στο τέλος λέει ότι η ελάχιστη διάμετρος για θέαση αυτού του αντικειμένου είναι 16-20 ίντσες!! Εμάς δε μας ρώτησαν όμως! Το ξέχασαν! :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο παιδιά, σπουδαία παρατήρηση!

 

Το ότι το Palomar 4 φαίνεται από τον ουρανό της Κρήτης από 12ιντσο τηλεσκόπιο, θα είναι ίσως ένα αναπάντεχο και ευχάριστο -ελπίζω- ξάφνιασμα για τους φίλους μας τους Άγγλους του "Astronomy Now" (αν το μάθουν ποτέ).

Το αναμενόμενο θα ήταν βέβαια, όχι να είναι απόλυτα και δογματικά αρνητικοί, αλλά να έρθουν και να δούν ιδίοις όμμασιν!

 

Βαγγέλης Τσάμης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Είπα λοιπόν να ξαναπροσπαθήσω το πολυπόθητο Pal 4. Βρίσκω το πεδίο σε δευτερόλεπτα, το είχα μάθει απέξω μετά από τόσες προσπάθειες. Βάζω τον 7mm, εστιάζω και τι να δω: Ένα αμυδρό αστεράκι και γύρω του μια θολούρα.

Μανούσο μην θεωρήσεις ότι αμφισβητώ την παρατήρησή σου !!

Απλά θέλω να παρατηρήσω ότι το Palomar 4 δεν φαίνεται σαν αμυδρό αστεράκι με μια θολούρα γύρω του.

Έτσι φαίνονται τα εξωγαλακτικά σφαιρωτά όπως το G1 το G76 , G78, G213 G302 G72 κλπ στην Ανδρομέδα.

Το ξέρω πολύ καλά γιατί τα έχω παρατηρήσει όλα και μοιάζουν πράγματι σαν μικρές αστρικές θολούρες.

Όμως το Palomar 4 είναι πιο εκτεταμένο αντικείμενο από την μία, από την άλλη το λαμπρότερο αστέρι στο σμήνος είναι 18 mag οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να το αναλύσεις .

Έτσι η συνολική εντύπωση που παίρνεις είναι απλά, μια αμυδρή αλά εκτεταμένη θαμπάδα όπως όταν παρατηρείς ένα πολύ αμυδρό κομήτη.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε
Μακάρι να μπορούσαμε να ήμασταν πιο κοντά και να ανταλλάσσαμε μαζί εμπειρίες.

Αυτή είναι η ουσία της ερασιτεχνικής αστρονομίας. Η κοινή αστροπαρατήρηση.

 

Ελπίζω να μπορέσουμε να έρθουμε φέτος στον Πάρνωνα.

Όντως δε μπορέσατε να έρθετε πέρυσι, αλλά εύχομαι να τα καταφέρετε φέτος. Anyway, θα έρθετε στην Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο Όρος Καλλίδρομο, τον Ιούνιο;

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Όμως το Palomar 4 είναι πιο εκτεταμένο αντικείμενο από την μία, από την άλλη το λαμπρότερο αστέρι στο σμήνος είναι 18 mag οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να το αναλύσεις . Έτσι η συνολική εντύπωση που παίρνεις είναι απλά, μια αμυδρή αλά εκτεταμένη θαμπάδα όπως όταν παρατηρείς ένα πολύ αμυδρό κομήτη.

Εννοείται ότι δεν το ανάλυσα, απλά μου έδωσε την εντύπωση ότι ήταν στη μέση της θολούρας ένα αμυδρό αστέρι. Αυτό το αμυδρό αστέρι σαφώς και δεν ήταν πραγματικό αλλά ήταν ίσως κάποιο παιχνίδισμα του εγκεφάλου μου, όπως γράφω παραπάνω. Δεν είναι δυνατόν άλλωστε αφού το λαμπρότερο είναι 18 mag όπως λες κι εσύ. Αλλά για τη θολούρα είμαι 100% σίγουρος ότι την είδα. Σε καμία περίπτωση δεν ήταν όπως το G1 και το G76 (τα οποία έχω δει) τα οποία μοιάζουν όπως λες με θαμπάδες αλλά πολύ μικρότερες σε μέγεθος και φωτεινότερες από το Palomar 4.

 

Όντως δε μπορέσατε να έρθετε πέρυσι, αλλά εύχομαι να τα καταφέρετε φέτος. Anyway, θα έρθετε στην Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων στο Όρος Καλλίδρομο, τον Ιούνιο;
Αν καταφέρουμε να έρθουμε λέμε Αύγουστο περίπου σε κάποια από τις εξορμήσεις στον Πάρνωνα. Θέλουμε να έρθουμε σε συνάντηση με όσο γίνεται περισσότερο κόσμο για να σας γνωρίσουμε. Θα δείξει...
Δημοσιεύτηκε

Εγώ αυτό που είδα ήταν μια θολούρα η οποία ήταν ακριβώς εκεί που έλεγε ο χάρτης. Κουνούσα τον σωλήνα και κουνούσε και η θολούρα. Η διαύγεια ήταν άψογη εκείνη την βραδιά. Αν δηλαδή μου έλεγες πως ήταν γαλαξίας θα το πίστευα. Δεν διέκρινα πως ήταν σφαιρωτό αλλά σίγουρα φαινόταν.

 

Εντωμεταξύ φέτος θα κανονίσουμε να έρθουμε ο κόσμος να χαλάσει. Απλά πείτε μας πού θα είναι καλύτερα να έρθουμε, στην πανελλήνια συνάντηση ή σε κάποιο 2ήμερο στον Πάρνωνα;

Δημοσιεύτηκε

Μακάρι να μπορούσατε να έρθετε και στα δύο. Αν μπορείτε να έρθετε μόνο μια φορά και πρέπει να διαλέξετε, η απόφαση είναι δική σας.

Ωστόσο δεν τίθεται το ζήτημα διχαστικά. Δεν είναι σωστό να σας πει ο οποιοσδήποτε να έρθετε στον Πάρνωνα και να μην πάτε στην ΠΣΕΑ. Κατά τη γνώμη μου όλοι οι ερασιτέχνες οφείλουμε να στηρίξουμε την ΠΣΕΑ, και κάθε μελλοντική ΠΣΕΑ, να είμαστε παρόντες εκεί, για το καλό της ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Ελλάδα.

 

Η Πανελλήνια Συνάντηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων διοργανώνεται φέτος από το Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ) της Αθήνας, και είναι μια διοργάνωση που όλοι μας είναι καλό να στηρίξουμε, γιατί ενώνει τους ερασιτέχνες και ενδυναμώνει την ερασιτεχνική αστρονομία στην Ελλάδα. Γίνεται 26-28 Ιουνίου στο Καλλίδρομο, κοντά στη Λαμία (Νέα Σελήνη 22 Ιουνίου)

 

Και υπάρχει και το Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στην Αλεξανδρούπολη, το Σεπτέμβριο. Και αυτό το θεσμό οφείλουμε όλοι μας να ενισχύσουμε.

 

Στην ΠΣΕΑ τον Ιούνιο θα είναι ερασιτέχνες από όλη την Ελλάδα - ελπίζω. Εγώ πάντως θα είμαι εκεί. Οπότε θα συναντήσετε και θα συμπαρατηρήσετε με πολύ περισσότερο κόσμο!

 

Βαγγέλης Τσάμης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Μακάρι να μπορούσαμε να έρθουμε και στις 2 ή και στις 3 συναντήσεις αλλά το θέμα εκτός από οικονομικό είναι και ότι εγώ δουλεύω σε τουριστικό γραφείο που το καλοκαίρι έχει πολλαπλάσια κίνηση από τον χειμώνα κι έτσι το να πάρει κανείς άδεια τότε είναι πολυτέλεια. Μακάρι να μπορέσω να πάρω έστω τη μία φορά.. :-k
Δημοσιεύτηκε

Μανο, δεν μας κανονιζεις κανενα καλο πακετο να ερθουμε ολοι κατω Κρητη!!! :mrgreen: Να δουμε τον ουρανο του Σκινακα και των Γωνιών :cheesy:

Και γιατι οχι... να χαρουμε και τις ομορφες παραλιες τις Κρητης 8)

 

 

Νομιζω οτι ειναι πιο ευκολο για εμενα να κατεβω Παρνωνα, παρα για εσας να ανεβειτε... =;

(απο θεμα χρονου και χρηματος)

Ελπιζω να κανονισουμε να παμε ολοι μαζι καποια στιγμη :cheesy:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης