Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το τελευταίο ΠΣΚ του Μαρτίου μας έδωσε την ευκαιρία να κάνουμε απανωτά 2 εξορμήσεις στις οποίες χορτάσαμε στην κυριολεξία το νυχτερινό ουρανό. Περισσότερο όμως θέλω να περιγράψω την παρατήρηση που κάναμε το Σάββατο 28 του Μάρτη. Εκείνη τη βραδιά είχαμε προγραμματίσει από νωρίς να επιχειρήσουμε να δούμε κάποιους στόχους πρόκληση. Ο Μάνος θα έκανε φωτογράφηση με το 8'' και δεν θα μπορούσε να κάνει παρατήρηση με το δικό του. Είπαμε λοιπόν να κάναμε εναλλάξ παρατήρηση από το δικό μου. Όποτε έκανε ο ένας starhopping, έψαχνε ο άλλος για τον επόμενο στόχο. Περισσότερο είχαμε εστιάσει σε πλανητικά από τον κατάλογο του Abell αλλά και από μια λίστα με προκλήσεις με διάφορα αντικείμενα. Περιττό να πω βέβαια ότι ο κατάλογος αυτός περιέχει αντικείμενα αρκετά δύσκολα τόσο σε φαινόμενο μέγεθος όσο και σε επιφανειακή λαμπρότητα. Φτάνουμε κατά της 20:00 και ξεκινάμε στήσιμο. Αυτή τη φορά ήταν και ο Γιώργος, ένα νέο μέλος της παρέας με πολύ όρεξη. Ο καιρός στην αρχή ξεκίνησε με υγρασία, αλλά μετά από λίγη ώρα η υγρασία ευτυχώς έφυγε.

 

Πρώτος ξεκίνησα εγώ για το λόγο ότι ο Μάνος ετοίμαζε ακόμη το στήσιμο της ισημερινής. Ο πρώτος στόχος πρόκληση ήταν ένα υπόλειμμα supernova στους διδύμους το IC 443. Γνωστό και ως Jellyfish nebula βρίσκεται 5000 έτη φωτός μακριά, μεταξύ του μ και η Gem, ποιο κοντά στον η. Επειδή ήταν αρκετά μεγάλο σε μέγεθος, λίγο κάτω από 1 μοίρα, έβαλα τον 24mm και ΟΙΙΙ για να έχω το μέγιστο contrast. Προσπάθησα πολύ ώρα για να το εντοπίσω σαρώνοντας αργά το πεδίο. Τελικά εντόπισα ένα ίχνος, το ποιο φωτεινό κομμάτι του, το οποίο μου έδωσε την εντύπωση ημισελήνου παρόμοιο με το Cresent αλλά πολύ ποιο αμυδρό. Καλά ξεκινήσαμε.

 

Επόμενος στόχος, το πλανητικό Abell 12. Εδώ τα πράγματα δυσκολεύουν περισσότερο. Το Abell 12 λέγετε αλλιώς και ως "Το κρυμμένο πλανητικό" μόλις 13 mag το οποίο βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στο μ-Ori ένα αστέρι μόλις 4,1 mag στο χέρι του Ωρίωνα. To μυστικό για να εντοπιστεί είναι απαραίτητη η χρήση ΟΙΙΙ για να υποβιβάσει τη λαμπρότητα του αστέρα αλλά και να αναδείξει το νεφέλωμα. Επίσης η αυξημένη μεγέθυνση βοηθάει στο να διαχωρίσει περισσότερο το νεφέλωμα από το αστέρι. Με τη βοήθεια της φωτογραφίας του DSS το νεφέλωμα εντοπίστηκε σαν ένα εξόγκωμα στο κυκλικό glow του αστέρα. Πολύ όμορφο θέαμα. Έβλεπες το glow του αστέρα να διογκώνετε σε κάποιο σημείο.

 

Πάμε στον Λέοντα και στο αστέρι Regulus. Θα μου πείτε χαίρω πολύ τον Regulus θα μας περιγράψεις τώρα; Κοντά στον regulus, σε απόσταση μικρότερη από 1 μοίρα λοιπόν βρίσκεται ο νάνος γαλαξίας LEO 1. Ο γαλαξίας αυτός είναι ο ποιο απομακρυσμένος νάνος γαλαξίας και δορυφόρος του δικού μας. Βρίσκεται σε απόσταση 800.000 ε.φ. μακριά, ενώ ο regulus μόλις 75 ε.φ. Το φαινόμενο μέγεθος του γαλαξία είναι μόλις 9,8 mag ενώ η επιφανειακή του λαμπρότητα πολύ χαμηλή μιας και εκτείνεται 10,7'Χ7,7'. Ο μόνος τρόπος για να εντοπιστεί ένα τέτοιο αντικείμενο είναι να βγει εκτός πεδίου το 1,4 mag αστέρι. Και πάλι με χρήση 24mm για να έχω μεγάλο exit pupil κατάφερα και εντόπισα το γαλαξία σχετικά εύκολα αυτή τη φορά. Μόλις επανέφερες το αστέρι όμως εντός πεδίου, ο γαλαξίας χανόταν μέσα στη λάμψη του αστεριού.

 

Τελευταίος στόχος πρόκληση για μένα ήταν το πλανητικό Abell 37 ή αλλιώς IC 972. To ωραίο με το πλανητικό αυτό είναι ότι βρίσκεται στην Παρθένο, αστερισμός αποκλειστικά για γαλαξίες. Είναι ένα από τα αντικείμενα που σπάνε τη μονοτονία. Βρίσκεται αρκετά χαμηλά περίπου στις -17 μοίρες Νότια του κ-Vir. Με φαινόμενο μέγεθος 13,6 και 43'' μέγεθος αποτελεί πρόκληση. Με 11mm και ΟΙΙΙ κατακτήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες :-$ .

 

Μάνο η σειρά σου...

 

Καλές παρατηρήσεις σε όλους.

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Δημήτρη ωραία πράματα είδατε!!!

Βλέπω μεγάλωσε και η παρέα σας? Καλό αυτό!!

Πάντως τον LEO 1 τον έχω προσπαθήσει και εγώ αλλά χωρίς επιτυχία!!

Καλή συνέχεια Πορωμένοι Dobsonades καλό γκρουπάκι αυτό!!

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/ \:D/

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε

Βλέπω πιάσατε τον μαγικό αριθμό 3 έτσι; :cheesy:

 

Συγχαρητήρια πάντως για άλλη μια υπέροχη παρουσίαση. Ζηλεύω την όρεξή σας και τον...ουρανό σας. Μάλλον για καλύτερος του Πάρνωνα μου φαίνεται.

 

Δημήτρη έχω κι εγώ τα πλανητικά Abell σε προτεραιότητα και μόλις φτιάξει λιγάκι ο καιρός αρχίζω το κυνήγι.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Δημοσιεύτηκε

Αχ βρε παιδιά να ξέρατε πόσο σας ζηλεύω (με τη καλή έννοια)!! Η δουλειά πολλές φορές με κρατάει μακριά από το βουνό, αλλά από δω και πέρα που ανοίγει ο καιρός, πρέπει να το φχαριστηθούμε!

 

Μπράβο σας και πάλι!!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Κρατούσα τον κατάλογο των πλανητικών abell και είχαμε σκοπό να δούμε από εκεί μερικούς στόχους έτσι για αλλαγή.

 

1ος για μένα ήταν το Αbell 10 πλανητικό στα 14mag με 35" διάμετρο στον Ωρίωνα το οποίο πρωτοεντόπισα με το 8ιντσο του 3ους μέλους Γιώργο, ήταν λιγάκι ζόρικο.

 

Με το 12ιντσο πλέον βρέθηκε το Abell 20 επίσης στα 14mag με 65" διάμετρο στον μικρό σκύλο.

 

Abell 33 στα 12.9 mag και 275" διάμετρο στην Ύδρα, αρκετά ζόρικο.

 

Abell 36 στα 11.8mag και 478" διάμετρο στην Παρθένο, το ευκολότερο της βραδιάς, αυτό το πλανητικό έχει πολύ περίεργο σχήμα, σαν να έχει στραπατσαριστεί!

 

Και τέλος το Abell 39 στα 12.9mag και 170" διάμετρο στον Ηρακλή, αυτό το πλανητικό μοιάζει σαν μία φούσκα, σχετικά εύκολο.

 

 

Ωραίος κατάλογος αυτός αλλά πολύ ζόρικος. Αυτά που είδαμε ήταν τα πιο φωτεινά στους αστερισμούς που βόλευαν εκείνη την ώρα... =P~ =P~ =P~

 

Τάκη, δεν νομίζω να έχουμε καλύτερο ουρανό από τον Πάρνωνα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης