Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 30, 2009 Καλήσπέρα σε όλους σας. Πριν από ενα ++ χρόνο που πρωτομπήκα εδώ οι συμβουλές σας με βοήθησαν πάραπολυ και έτσι πλέον μπορώ να πώ με άνεση επειδή βλέπω πολλά άτομα να μπαίνουν στο forum ζητώντας βοήθεια για την αγορά 1ου τηλεσκόπιο... να μην διστάσουν να ακούσουν και να ακολουθήσουν τις συμβουλές των ατόμων εδώ μέσα μιας και εμένα που το ακολούθησα μόνο καλό μου έκανε.Έτσι λοιπόν χαίρομαι το 8'' dob που είχα πρωτοπάρει και σε Αθήνα και επαρχία με τις καλύτερες εντυπώσεις.Πόσο μάλλον τώρα που μεταφέρεται μόνιμα Φάρσαλα μεριά θα γίνει προέκταση του ματιού μου.Και κάτι που διάβαζα συχνά ως συμβουλή από τους παλιούς εδώ μέσα: Πράγματι λόγω δουλειάς και σχολής και το δικό μου τηλεσκόπιο έφαγε σκόνη και ντουλάπα... το θέμα είναι να ξέρεις ότι δεν θα μείνει εκεί μέσα μόνιμα και ότι θα ξανάρθει ο καιρός που θα φωτίσει ο Ωρίωνας στο Νότο και τότε θα ξεσκονιστεί o σωλήνας. Οπότε μην απελπίζεστε όσοι δεν το χρησιμοποιήσατε πολύ αρκεί να μην πείτε οτί ήταν μια αγορά της στιγμής και τότε θα ξανα....βρείτε τον ενθουσιασμό σας! Με συγχωρείτε για το μακρύ post αλλά είχα καιρό να μπώ και επηθύμησα το forum. Πάμε λοιπόν στον τίτλο του post. Έρχεται καλοκαιράκι και θέλω να αγοράσω ενα τηλεσκόπιο για να μπορώ να πάρω μαζί μου στα κυκλαδίτικα ουράνια σκοτάδια... Το κακό είναι πως με την σχολή σταμάτησα τη δουλειά μπας και πάρω το πτυχίο του χρόνου και τα λεφτά είναι λίγα. Μέχρι 200 -250... Τι μου προτείνετε να πάρω ώστε να είναι αξιοπρεπές* και να μην μου κακοφανεί (θα μου κακοφανεί αλλά τι να κάνουμε! δεν έχουμε λεφτά κύριε! )τόσο πολύ από τις 8'' του dob? Δεν έχω και πολλές επιλόγες αλλά δεν το έχω ψάξει και πολύ. Μέχρι στιγμής σκέφτομαι : διοπτρικό κατοπτρικό *Εννοώ να μην μου βγούν τα μάτια , βέβαια θα χω το πλεονέκτημα της θάλασσας στο νησί για μέιωση φωτορύπανσης αλλά αξιοπρεπές εννοώ να μην μείνει στο ράφι όταν θα γυρίσω πίσω... Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλες επιλογές αλλά δεν το έχω ψάξει ακόμη καθόλου το θέμα... Εσείς τι λέτε? Α, ελπίζω να μην μου πείτε" Πάρε το 8ιντσο μαζί σου"... Πάνω στο enduro με του σάκους και την κοπέλα από πίσω δεν νομίζω πως θα τα καταφέρω Y.Γ. Όποιος λέει ότι όταν έχει φεγγαράδα και πανσέληνο είναι πιο ρομαντικά στα βότσαλα της παραλίας τον Αύγουστο είναι ή ψεύτης ή δεν έχει πάρει τηλεσκόπιο... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Αφού έχεις τηλεσκόπιο, πάρε ένα ζευγάρι καλά κιάλια. Το κορυφαίο μεταφορικό όργανο και αν είσαι σε σκοτεινό ουρανό καλοκαίρι μπορείς να δεις πολλά πράγματα. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Ευχαριστώ για την απάντηση, αλλά δεν θέλω να αγοράσω κυάλια όσο κιαν όντως φαντάζει ως καλύτερη επιλογή... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Αγαπητε Gauss,Οι γνωμες μου ειναι.1) Τηλεσκοποιο για μενα το κατοπτρικο, αλλα θα πρεπει να το δεις απο κοντα για το πως θα το φορτωσης, στην μηχανη 2)Την αλμυρα και την αμμο την εχεις λογαριαση; (για να μην κλαις τα λευτα σου.) 3) Και εγω συμφωνο για κυαλια. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Φίλε Carl (!) Φοβάμαι ότι καμία από τις δύο λύσεις δεν θα σου φανεί της προκοπής με δεδομένο ότι έχεις ήδη δει φως με το 8".Στην όποια περίπτωση πάντως, αν θέλεις ντέ και καλά ένα τηλεσκόπιο για το καλοκαίρι, πήγαινε για τη μεγαλύτερη δυνατή διάμετρο μην τυχόν και....Βέβαια το κατοπτρικό θα ψιλοταλαιπωρηθεί πάνω στη μηχανή (οπότε και θα θέλει collimation) και τελικά το βάρος (κοντά στα 11 κιλά μαζί με τα αντίβαρα) αλλά και το μήκος (πλάτος επάνω στη σχάρα) δεν θα είναι και ότι πιο βολικό. Τώρα το αν θα φάει σκόνη τον χειμώνα, αυτό είναι μάλλον σίγουρο, αφού παρατηρησιακά σε υπερκαλύπτει το 8" και όποια λύση και αν προτιμήσεις, είναι σαφώς πιό πολύπλοκη στο στήσε-ξέστησε από το Dob σου. Φιλικά (και ελπίζοντας να μην σε απογοήτευσα)Δημήτρης Δημήτρης
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Μα από την μία πλευρά το ότι δεν εχω πολλά χρήματα να διαθέσω είναι και καλό σε αυτή τη περίπτωση... γιατί πράγματι δεν θα τα κλαίω τα λεφτά μου.Θα το έχω μόνο για αυτό το σκοπό...Δεν θα περάσω όλες μου τις παρατηρήσεις με αυτό οπότε δεν χρειάζεται να το προσέχω... Εξάλλου αν πήγαινα διακοπές με τη λογική ωχ η άμμος, ωχ η αλμύρα.... δεν θα ήταν και πολύ διακοπές... Επαναλαμβάνω και γω συμφωνώ για κυάλια απλώς προτιμώ στα ίδια λεφτά τηλεσκόπιο. Είπαμε 2ο θα είναι , για εξορμήσεις τύπου 3 φορές το χρόνο χωρίς μεγάλη προσοχή...(οσή μπορεί θα την έχει...) Οπότε κατοπτρικό μου λές... αλλά ποιό? Ίσως αν βρώ καμιά αγγελία για το 130/εq2 σε αυτά τα λέφτα να είναι καλή αγορά για το σκοπό που το θέλω ή διαφωνείτε? Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 φίλε Δημήτρη απόλυτο δίκιο σε ό,τι έχεις πεί.. Δεν πέφτεις πουθενά έξω. Απλώς και εγώ αυτα που λές τα έχω συνηδητόποιήσει.Αλλιώς ποιός από δω μέσα θα έκανε τέτοια χαζή αγορά από καλύτερο τηλεσκόπιο σε χειρότερο...Είναι βλέπεις όμως που σκέφτομαι τι σκοτάδια θα έχει εκεί που θα πάω ... και δεν έχω την άνεση για SC .... γιαυτό καταλήγω σε τέτοια λύση... Τώρα όσων αφορά τη χρήση ναι 70% θα το φάει η σκόνη αλλά επαναλαμβάνω δεν θα τα κλάψω τα λεφτά ... Ξέρω ακριβώς τον σκοπό για τον οποίο θα το αγοράσω.. Το μόνο που θέλω είναι μια έμπειρη καλοπροαίρετη γνώμη για ένα αξιοπρέπες τηλεσκόπιο των 200 Ε ... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
planetman Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Πάρε το dobsonάκι των 80€ που συζητιέται σε άλλο thread και δες όλους τους μεγάλους στόχους, από σκοτεινό ουρανό θα δεις κάποια πράγματα, είναι το μόνο πραγματικά μεταφέρσιμο με μηχανή. Το 114/1000 που λες είναι 1 μέτρο σε μήκος, λίγο μικρότερο δηλαδή από το 8ιντσό σου, δεν έχει νόημα. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 ναι αλλά δεν έχει dob στηριξη που είναι τα κιλά και όλοι θα νομίζουν πως κουβαλάω καναπε... Οχι πως ξέρω με τις ισημερινές τι παίζει αλλά πιστεύω τα βολέυω... Επίσης και ο σωλήνας θα έχει μικρότερο όγκο...Το μικρό dob μου κάνει πιο πολύ για φινετσάτο διακοσμήτικό παρά τηλεσκόπιο... Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
Χρήστος Παζαρένκας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Φίλε σκέυτηκες να πάρεις Ένα Μακξτούτοφ 127 η 102 η 90mm με μία IQ1 Βάση η μία IQ2-3.Πρίν 1 μήνα Απολύθηκα απο τον ΣτρατόΚαι δεν Μπορούσα να μην έχω τηλεσκόπιο 9 μήνες θητείαςΈτσι λοιπον αποφάσισα και πήρα την Άδεια και έβαλα στο στρατόπεδο μέσα στον φορειαμό μου ένα Μακξτούτοφ 90mm IQ1. και ευτυχως Χωρούσε και με τα στρατιωτηκά πράγματα που είχα. και όταν δεν είχα σκοπιά το βράδάκι είχα παρατήρηση με πολλά παιδια και μας έμειναν Ωραίες Αναμνήσεις.Την Ημέρα βλέπαμε τον Ήλιο με φίλτρο..και το βράδι την Σελήνη που έδωσε καταπληκτικες εικόνες απο τους Κρατήρες αλλα και στους Πλανήτες .αν και Υστερούσε στην Φωτινότητα,Αν είχα το 127 mm θα ήταν Καλύτερα.Και απο θέμα Ματαφοράς είναι πολυ μεταφέρσιμοΤο Πηρα στην Κύπρο και το έβαλα στο Αροπλάνο στον χώρο Των επιβατών αφου σου το δίνουν με τσάντα.Την βάση την βάζεις σε μία σχολίκή τσάντα και τον τρίποδα σε μία θήκη-Με ένα ύβασμα τυλιγμενοΌταν το πέρασα απο τον έλενχο απο ελλαδα κύπρο και απο κύπρο μετα απο 6 μήνες που το είχα εκεί, προς ελλάδα δεν είχα κανένα πρόβλημα.
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Για κοίτα αυτό αν δεν έχει πουληθή. http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=9670 Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
zeg Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 εχω της vixen vmc110l me με στηριξη porta ολο μαζι δεν ειναι πανω απο 7.5 κιλα.σουπερ για δευτερο τηλεσκοπειο.
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Κανένα πρόβλημα για maskutov απλώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και πιστεύω ότι είναι πιο ακριβά. Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει στις διαφορές ενος mask με ένα νευτώνιο ?Συν και πλην? Π.χ συγκριτικά 130/eq2 --- 127eq3 μπάς και καταλάβω στην ουσία? Σας ευχαριστώ Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
sevax Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Κανένα πρόβλημα για maskutov απλώς δεν έχω ασχοληθεί ποτέ και πιστεύω ότι είναι πιο ακριβά. Μπορεί κάποιος να με κατατοπίσει στις διαφορές ενος mask με ένα νευτώνιο ?Συν και πλην? Π.χ συγκριτικά 130/eq2 --- 127eq3 μπάς και καταλάβω στην ουσία? Σας ευχαριστώ Διαβασε εδωhttp://www.astrovox.gr/scopetypes.html Εχεις και π.μ. Δημήτρης Γκιώνης.Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα.
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 γνωρίζω ήδη την κατασκευή των maskutov απλώς δεν έχω παρατηρήσει ποτέ από ενα τέτοιο ... και ποιο συγκεκριμένα η ερώτηση μου είναι τι διαφορές έχει στην παρατήρηση από ένα νευτώνιο στις ίδιες ίντσες... (Συν και πλην..αν μπορεί να με κατατοπίσει κάποιος.) Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
babgia Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Καλύτερη αντίθεση & μικρότερο όγκο στο maksutov.Μειονέκτημα μεγάλο f σε σχέση με το νευτώνιο. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
Gauss Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 31, 2009 Εντάξει δεν με απασχολεί και τόσο το f. Εν ολίγοις δεν θα ασχοληθώ με αστροφωτογράφιση, αν και τώρα που το σκέφτομαι έχω ακούσει ότι τα SC χρησιμοποιούνται πολύ για αυτό το σκοπό... πως είναι δυνατόν αφού είναι πιο "αργά" . Καμιά πρόταση για αγόρα μεταχειρισμένου SC στα 200 λέτε θα είναι εύκολο να βρώ γιατί από τιμές σε καινούρια... ψηλοκαίνε για μένα. Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΟΦΟΥΛΗΣ Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Εντάξει δεν με απασχολεί και τόσο το f. Εν ολίγοις δεν θα ασχοληθώ με αστροφωτογράφιση, αν και τώρα που το σκέφτομαι έχω ακούσει ότι τα SC χρησιμοποιούνται πολύ για αυτό το σκοπό... πως είναι δυνατόν αφού είναι πιο "αργά" . Καμιά πρόταση για αγόρα μεταχειρισμένου SC στα 200 λέτε θα είναι εύκολο να βρώ γιατί από τιμές σε καινούρια... ψηλοκαίνε για μένα.Φιλαράκο μου πηδάς δεξιά-αρστερά σαν τον λαγό και δεν σε προλαβαίνω! Κατσε κάπου! Λοιπόν: Στις αγγελίες πουλιέται ενα Mak-Cas στα 130Ε,με μία στηριξούλα Alt-Az (αλλα 90Ε) είσαι άρχοντας! Σαφώς μεγάλος εστιακός λόγος αλλα μιάς και δεν φωτογραφίζεις ...........Ο Χρήστος ο Παζαρένκας πουλάει ενα επίσης Mak-Cas 90mm κομπλέ με στήριξη ίσως να αξίζει τον κόπο να το δεις (στις αγγελίες και πάλι). SC στα 200Ε δεν νομίζω να βρεις παρα μόνο σκοτωμένο, και μάλλον επίφοβο!Τα Mak-Cas έχουν όλα τα πλεονεκτήματα των καταδιοπτρικών (Μεγάλες εστιακές αποστάσεις, αραιά και που collimation, καθαρά κάτοπτρα (λόγο του κλειστού σωλήνα) αλλα και όλα τα μειονεκτήματά τους (μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση, Μεγάλο εστιακό λόγο, συχνό θόλωμα της διορθωτικής πλάκας) είναι όμως αξιόπιστα, μικρά σε όγκο και μήκος και γενικώς πολύ μανιτζέβελα στη χρήση Φιλικά Δημήτρης ΥΓ Και ΟΧΙ........Ταkahashi TS106 APO ΔΕΝ θα βρείς με 200Ε Δημήτρης
Gauss Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 1, 2009 πράγματι έχεις δίκιο .. το πάω λιγο γρήγορα το θέμα με πολλές ερωτήσεις αλλά τελευταία στιγμή μου μπήκε το μικρόβιο του Mak-Cas. Τώρα οσο για S-C όπως θα κατάλαβες έκανα απλά λάθος . Όλη τη διάρκεια μιλούσα για Μaksutov και απλώς έγραψα S-C από ταχύτητα (τι σκεφτόταν το μυαλό μου άραγε? )... Καλή η προσφορά του Mak 90mm αλλά μάλλον προτιμώ να βρώ κάτι μεγαλύτερο στα ίδια και παραπάνω λεφτά (πιστεύω 90mm θα κακοφανούν πολύ μπροστά στα 200 που έχω)... το 127 eq3 μου φαίνεται καλή λύση, θα το βρώ στα 200 ευρώ ? Εχει κανείς κριτικές να μου πεί γιαυτό το μοντέλο? Ανάμεσα στο Βέγα,τον Ντενέμπ και τον Αλτάιρυπάρχει μία θέση του ουρανούόπου θα πάω σαν γίνωσκόνη αστρική,για κει σας κλείνω ραντεβού.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα