alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Η προχθεσινή νύχτα ήταν ό,τι έπρεπε για να μάθει κανείς τι θα πει κακό seeing. Περιττό να πω ότι στην αρχή είχα νευριάσει πολύ με την αραιή νέφωση που τη μια διαλυόταν και την άλλη πύκνωνε.. Εκεί που ξεκινούσα να ψάχνω, την επόμενη στιγμή θόλωνε. Τα ίδια γίνονταν για τουλάχιστον 2 ώρες σχεδόν σε όλο τον ουρανό. Με αρκετά τεντωμένα νεύρα επιτέλους μπόρεσα κάποια στιγμή να ξεκινήσω.. Αυτή ακριβώς η νέφωση δεν άφηνε πολλά περιθώρια προσμονής για καλό seeing. Δύστυχως η παρατήρηση που ακολούθησε το επιβεβαίωσε.. Πάντως έμεινα αρκετά ευχαριστημένος, δεδομένων των συνθηκών. Τον περασμένο μήνα είχα ξαναπροσπαθήσει τον MCG+7-23-19 ή Mayall's object. Είναι μεγέθους 14,8v με SB13,3 και διαστάσεων 0,6Χ0,5 .Τον είχα παρατήσει γρήγορα όμως. Ο λόγος; Δείτε πού βρίσκεται στον χάρτη 55 της Uranometria και θα καταλάβετε: Κανένα απολύτως άστρο του χάρτη δε βρίσκεται κοντά του!!! Επομένως, η εύρεση του πεδίου ενός τόσο αμυδρού αντικειμένου με είχε αποτρέψει από πολύ νωρίς. Προχθές όμως είχα βάλει σκοπό να το βρω οπωσδήποτε, όση ώρα και αν χρειαζόταν. Εδώ φίλοι μου η ισημερινή έδειξε την πραγματικά υπεροχή της. Σε κάτι τέτοιους στόχους, αποζημιώνει τον χρήστη στο έπακρο. Ο μόνος ασφαλής τρόπος για την εύρεση του πεδίου ήταν η μέτρηση της γωνιακής απόστασης του αντικειμένου από το δυτικό άστρο χρησιμοποιώντας τη διάφανη κλίμακα που παρέχεται με τον χάρτη. Μετά, χρησιμοποιώντας το πεδίο του Nagler 7mm σαν χάρακα και στρέφωντας τον σωλήνα προς τα ανατολικά, έφτασα στην περιοχή του αντικειμένου. Τελικά φάνηκε πολύ δύσκολα, αλλά όχι εξαιρετικά δύσκολα. Είναι ένας σχεδόν αστρικός γαλαξίας, ο οποίος στην αρχή δίνει την εντύπωση άστρου, αλλά με περάσματα και πλάγια όραση, είναι εμφανές ότι δεν είναι σημείο. Ο UGC8335 ήταν και αυτός στο "πουθενά". Εντοπίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, αλλά με τον Pentax 10mm. Πάντως, η παρατήρηση ότι στο βόρειο άκρο του βρίσκεται ζεύγος αστεριών, βοήθησε πάρα πολύ για την θέασή του. Επικεντρώθηκε η προσοχή σε πολύ συγκεκριμένο σημείο, παρά την έλλειψη λαμπρών αστέρων στην περιοχή. Μέγεθος 13,5ν, SB 13,5 και διαστάσεις 1,7Χ1,7'. Σειρά είχε η Κόμη Βερενίκης. Δίπλα στο Μ53 είναι ένα πολύ όμορφο σφαιρωτό, το NGC5053. Μεγέθους 9,0ν και διαμέτρου 10'. Πολύ χαμηλής συγκέντρωσης, βαθμού 11 στην κλιμακα των 12. Ξεχώρισαν άνετα μερικά άστρα με τον Pentax 10mm. Πολύ όμορφο και αρκετά εύκολο. Με πλάγια ήταν θεαματικό. Είχα πολύ καιρό να ψάξω στην Κεφαλή Όφεως. Εκεί είναι το διάσημο Seyfert's Sextet. Εδώ έψαχνα 40 λεπτά λάθος!! Όταν το βρήκα, το πεδίο με τον Nagler ήταν από τα πιο όμορφα που έχω δει. Ήταν εντυπωσιακό το πόσο κοντά βρίσκονται όλοι αυτοί οι όχι και τόσο αμυδροί γαλαξίες. Είδα τέσσερις γαλαξίες αρκετά εύκολα, αλλά δεν τους αναγνώρισα. Απίστευτο θέαμα, πραγματικά! Συστήνεται!!! Το Abell 2151 στον Ηρακλή είχε τιμηθεί δεόντως πέρσυ! Η παρατήρηση μου έχει μείνει αξέχαστη. Επισκέφτηκα λοιπόν και προχθές την γνώριμη αυτή περιοχή. Το Αbell 2151 έχω σκοπό να το εξαντλήσω, όσο βέβαια μου επιτρέπει το 8ιντσο μου. Αλλά σίγουρα είναι το αγαπημένο μου γαλαξιακό σμήνος. Η διαδρομή γνώριμη: β Her--->γ Her--->r Her και μπαίνουμε στον χάρτη Α2. Από κεί και πέρα, ξεχνάμε τον 8Χ50 και αστροάλματα από τον φακό. Ο NGC6044 δε με δυσκόλεψε πολύ. Είναι 14,3v με SB13. Μόνο πλάγια όραση και τον χάζευα πολλή ώρα. Το θέμα ήταν ότι ο NGC6043A είναι ακριβώς νοτιότερα του 6044, αλλά δεν κατάφερα να τον διακρίνω. Μου έκανε εντύπωση αυτή η αδυναμία θέασης, αφού είναι της ίδιας λαμπρότητας και μάλιστα έχει μεγαλύτερη επιφανειακή (SB), 12,3!! Θα το δοκιμάσω την επόμενη φορά, όπως και κάτι άλλους εκεί της γειτονιάς! Αυτά τα ολίγα.. Η Αφροδίτη ανέτειλε να με ξεκουράσει και ίσως να με αποζημιώσει, γιατί πιο φωτεινό ανέφελο έναστρο ουρανό, δεν είχα ξαναδεί... Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2009 Καλησπερα Δημητρη, Συγχατηρητηρια για την ομορφη βραδια...αν και συννεφιασμενηΜπορω να πω οτι κανεις το αδυνατο δυνατο...και οτι πηγαινεις σε στοχους οπου αλλοι με μεγαλυτερο τηλεσκοπιο ουτε καν θα το σκεφτοντουσαν να ψαξουν Εσυ θα μας τρελανεις εντελος!!! Μια το Pal4 τωρα το αυτα.... απλα Μπραβο!!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Κι'όμως Βασίλη.. Κανένα από τα αντικείμενα που είδα δεν ήταν εξαιρετικά δύσκολο, τουλάχιστον όχι όσο το Pal 4. Το μόνο όμως για το οποίο ήθελα να δω την φωτογραφία του DSS για επιβεβαίωση, είναι το Mayall's object. Είναι σημειακό αντικείμενο και αν υπήρχε κάποιο "λαμπρό" αστέρι κολλητά του, θα είχα πράγματι αμφιβολίες για την θέασή του. Θα θεωρούσα ότι έβλεπα το αστέρι. Αλλά άλλο σημειακό αντικείμενο δίπλα του, δεν υπήρχε. Ο IC δίπλα στο Μ57 βρίσκεται κολλητά με ένα αρκετά λαμπρό αστέρι. Αυτό και μόνο το γεγονός καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την θέασή του για το 8ιντσο. Πέρσυ λοιπόν, δε μπορούσα να είμαι σίγουρος ότι τον έβλεπα, γιατί το αστέρι μπέρδευε λίγο. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
planetman Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Ό, τι και να πω Δημήτρη είναι λίγο. Έχεις μάτι CCD, συγχαρητήρια για τη θέαση τόσο δύσκολων στόχων ακόμη και για μεγαλύτερα τηλεσκόπια. ΥΓ: Κάνε το καλό και γίνε δωρητής ματιών... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημήτρη συγχαρητήρια. Φαντάζομαι τι θα έβλεπες αν είχες κανένα 16" . Πραγματικά μας έχεις καταπλήξει με τις ικανότητές σου. Άντε και εις ανώτερα... Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
vtsamis Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Παραλειπόμενα από το χρονικό αστροπαρατήρησης:Εκεί που είχαμε απομείνει οι δυό μας με τον Ιανό στο χώρο παρατήρησης, στις 6 και κάτι το πρωί που είχε ξημερώσει, συζητάγαμε για τις παρατηρήσεις μας και νομίζαμε ότι είμασταν οι τελευταίοι που πάμε για ύπνο, ξαφνικά ακούμε θορύβους - κάποιος πλησίαζε. Ήταν ο Δημήτρης, που είχε πάει να μαζέψει μηχανή και τρίποδα που είχε στήσει κάτω στην αλάνα για star trails. Τον είχε καθυστερήσει η Αφροδίτη και το μαγιάτικο χάραμα. https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."Πλάτων
Γιάννης Ευφραιμίδης Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημήτρη καταπληκτική παρουσίαση, γι'αυτό σε συγχωρούμε που μας μιλάς μόνο το πρωί! Να έχεις ccd για μάτι είναι χάρισμα! Αστρονομική Ένωση Σπάρτης
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Mπράβο βρε Δημήτρη!!! Πολύ δύσκολοι στόχοι...συγχαρητήρια. Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris
takis63 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Παλεύοντας με το seeing, παλεύοντας και με μένα που μάλλον σου έσπασα τα νεύρα στο τέλος με τα φώτα του Ρενώ. Συγχαρητήρια πάντως για μια ακόμη ωραία παρουσίαση ξεχωριστών στόχων. Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο ! Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας... http://www.spartastronomy.gr
ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΛΕΩΝ Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Καλυτερα κακο seeing παρα κοινωνικη υποχρεωση σε νεα σεληνη! Η αστρονομια μας βοηθαει να κοιταμε ψηλα. www.astrotheory.gr
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Παλεύοντας με το seeing, παλεύοντας και με μένα που μάλλον σου έσπασα τα νεύρα στο τέλος με τα φώτα του Ρενώ. Don't worry Τάκη!! Πιο πολύ κάποιος κύριος από τα Φιλιατρά επιχείρησε να τα δοκιμάσει, αλλά δε τα κατάφερε! Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα καλά τους λογια!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
FotisR Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2009 Βασικά θα πρέπει να πούμε ότι η έννοια του seeing δεν είναι αυτή η οποία μεταφράζεται ελαφρώς στα ελληνικά.Το seeing είναι η παραμόρφωση του ειδώλου λόγω της τυρβώδους ροής των ανωτέρων στρωμάτων της ατμόσφαιρας και έχει συχνότητα και μία "στατιστική" διεύθυνση.Αυτό που ήταν κακό το βράδυ της παρατήρησης σου ήταν η διαφάνεια ή στα αγγλικά transparency.Είναι ένα μπέρδεμα όχι και πολύ σημαντικό αλλά που γίνεται συχνά. Πρέπει να γίνει γνωστό ότι το seeing είναι κάτι συγκεκριμένο, εξαρτάται από το μικρόκλιμα της περιοχής, την τοπογραφία, την θερμοκρασία, την υγρασία και άλλα...Σπανίως επηρεάζει την οπτική παρατήρηση (συνήθως σε μεγάλες μεγεθύνσεις και διαμέτρους τηλεσκοπίων) αλλά επηρεάζει κυρίως την φωτογραφία.Είναι μάλιστα αντικείμενο εργασίας ομάδας φοιτητών του ΑΠΘ και είναι μία από τις βασικές μετρήσεις του χώρου που θα τοποθετηθούν επαγγελματικά παρατηρητήρια.
filiatra Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2009 Θα συμφωνήσω με τον Φώτη.Η διαύγεια ήταν χάλια κ όχι το seeing. Παλεύοντας με το seeing, παλεύοντας και με μένα που μάλλον σου έσπασα τα νεύρα στο τέλος με τα φώτα του Ρενώ. Don't worry Τάκη!! Πιο πολύ κάποιος κύριος από τα Φιλιατρά επιχείρησε να τα δοκιμάσει, αλλά δε τα κατάφερε! Ε όχι κ δεν τα κατάφερα.Τανάλια στα έκανα.Εχω μάρτυρες. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα