Jump to content

Orion Optics: αναβάθμιση από wavefront λ/4 σε λ/10 + Hilux


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Την άνοιξη του 2001 παρέλαβα κατευθείαν από την Orion Optics το 10ιντσο νευτώνειό μου. Τότε δεν εισάγονταν ακόμα στην Ελλάδα, μπορεί και να είναι το πρώτο που είδε φως σε ελληνικό ουρανό. Επίσης τότε η Ο-Ο κατασκεύαζε κάτοπτρα με μέγιστη ακρίβεια μετώπου κύματος (wavefront) λ/4 και χωρίς ιδιαίτερες επιστρώσεις, αλλά θεωρούνταν ήδη από τα πιό προσεγμένα που υπήρχαν. Μετά από 8 χρόνια χρήσης ξέρω καλά ότι οι νύχτες που το seeing επιτρέπει την αξιοποίηση των οπτικών ακριβείας wavefront λ/4 σε ένα 10ιντσο είναι ελάχιστες. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μιά νύχτα στην Αθήνα (2004?) με θερμοκρασιακή αναστροφή και ανεπανάληπτη σταθερότητα στην ατμόσφαιρα που μου έδωσε τον καλύτερο και λεπτομερέστερο Δία που έχω δει ποτέ μέχρι σήμερα. Ακλόνητος, χωρίς κυματισμούς από το seeing και εκπληκτική λεπτομέρεια. Κατά συνέπεια, στη συντριπτική πλειοψηφία των νυχτών η διακριτική ικανότητα του τηλεσκοπίου δεν αξιοποιείται 100% γιατί δεν το επιτρέπει το seeing.

 

Από τότε η τεχνολογία λείανσης και επιστρώσεων (για τα ερασιτεχνικά τηλεσκόπια) προχώρησε πολύ. Αποφάσισα λοιπόν, μια που σκεφτόμουν από καιρό την αναβάθμιση των επιστρώσεων σε Hilux, να προχωρήσω σε συνολική αναβάθμιση των κατόπτρων. Η Orion Optics χρησιμοποιεί πλέον νέους τύπους γυαλιού οπότε δεν είναι πρακτικό να επέμβει στα παλιά κάτοπτρα και μου πρότεινε καινούργια κάτοπτρα, με μιά γενναία έκπτωση αν επέστρεφα τα παλιά. Το οποίο και δέχτηκα. Αναμένω λοιπόν σήμερα Παρασκευή να φτάσουν στη Λάρισα (όπου εγώ θα φτάσω ...αύριο) για να τα τοποθετήσω και να δουν πρώτο φως στην εκδήλωση του Πλατύκαμπου το Σάββατο, http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=10039, καιρού επιτρέποντος.

Δεν αναμένω αμέσως να δω θεαματικές βελτιώσεις αφού όπως είπα το seeing περιορίζει πολύ συχνά ακόμα και τις εικόνες ενός κατόπτρου λ/4. Όμως κατά βάθος θέλω να πιστεύω ότι μπορεί ακόμη και με μια μοναδική παρατήρηση η διαφορά να γίνει αισθητή. Όλα αυτά θα τα δω στην πορεία των παρατηρήσεων και φυσικά θα μεταφέρω τις εμπειρίες μου από την αναβάθμιση εδώ.

Για την ώρα επισυνάπτω απλώς το zygo-report που μου έστειλε η Ο-Ο για το μέτωπο κύματος που παράγει το καινούργιο πρωτεύον κάτοπτρο. Απ' ό,τι φαίνεται το μέγιστο σφάλμα P-V στο μέτωπο κύματος είναι λ/10.3, ενώ η πιο ουσιαστική μέτρηση σε RMS είναι λ/62 (!) και... το καλύτερο, Strehl number 0.989!!! (Οι μετρήσεις γίνονται με δέσμη μήκους κύματος 632 nm και για το Strehl number αφαιρείται η επίδραση της κεντρικής παρεμπόδισης). Δε μένει παρά να ελπίζω ότι οι παραπάνω αριθμοί θα «φανούν» σύντομα και στις παρατηρήσεις! :roll:

 

Μιά πολύ καλή ανάλυση για τις μετρήσεις ποιότητας των οπτικών:

http://www.rfroyce.com/standards.htm

http://www.rfroyce.com/accuracy.htm

και μιά προσομοίωση για το θα πρέπει να περιμένει κανείς ανάλογα με την ακρίβεια των οπτικών (wavefront accuracy):

http://www.rfroyce.com/compimag.htm

1037872275_090508RR02_Sofologis1.thumb.jpg.e7c20a91e9740d1731ba258f2db8f4c7.jpg

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοριζικο!!! Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο πάχος έχουν οι καινούργιοι 10αρηδες πρωτεύοντες της Orion.

Έχω βρεί μια εταρεία η οποία κατασκευάζει πρώτεύοντα κάτοπτρα από fused silica (τεχνητό quartz). Το πάχος τους έιναι γύρω στη 1 ίντζα και τυπικά η ποιότητα τους είναι γύρω στα λ/8 (strehl 0.95) ένας 10αρης από αυτούς κάνει 880 $. Τυπικά γυρνάνε δηλαδή στα επίπεδα της Orion.

http://www.opticwavelabs.com/parabolic.html

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Εντυπωσιακές μετρήσεις καλορίζικος.

Περιμένουμε να μας πεις και πως είναι όταν θα τον δοκιμάσεις σε star test.

Ένα πράγμα που δεν καταλαβαίνω και με εκνευρίζει είναι γιατί δεν καθιερώνουν όλοι ένα κοινό τρόπο μέτρησης.

Άλοι μετράνε στα 632nm και άλοι στα 550nm, έτσι για να γίνονται ασφαλείς συγκρίσεις πρέπει να να κάνεις αναγωγές που δεν είναι ακριβές.

Το πιο σωστό είναι να γίνονται μετρήσεις στα 550nm που είναι και η μεγαλύτερη ευαισθησία για το μέσο μάτι και ανταποκρίνεται καλύτερα και στις πραγματικές συνθήκες παρατήρησης.

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλώς να το δεχθείς Στέφανε! Πιστεύω ότι θα δεις διαφορά. Πριν ένα περίπου μήνα παρέλαβα ένα 10ιντσο από την ΟΟ με ανάλογες προδιαγραφές με το δικό σου. Μπορώ να πω ότι μέχρι τώρα η διαφορά που έχω παρατηρήσει στην απόδοση σε σχέση με αντίστοιχα κινέζικα τηλεσκόπια είναι μικρή αλλά αισθητή.

Αντίστοιχα, η διαφορά στο star test στο ΟΟ - σε σχέση από αυτά που θυμάμαι από άλλα απω-ανατολίτικα τηλεσκόπια που έχουν περάσει από τα χέρια μου - είναι η μέρα με τη νύχτα: πανομοιότυπα είδωλα μέσα και έξω από το σημείο εστίασης χωρίς προβλήματα. Θεωρώ ότι σε μια καλή νύχτα η διαφορά θα είναι μεγάλη.

Να υποθέσω ότι αναβάθμισες και τον εστιαστή; Αν όχι στο προτείνω ανεπιφύλακτα!

Φιλικά,

Ηλίας.

ΥΓ. Το μόνο κακό ήταν η βάση του dob η οποία μου προκάλεσε αρκετό πονοκέφαλο και αρκετές επεμβάσεις απλά για να λειτουργήσει...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε καλορίζικο και καλό πρώτο φως. Όπως έχω διαβάσει και έχουμε αναφέρει και κατά καιρούς οι διαφορές αυτές (από τα κινέζικα) είναι ουσιαστικά στα πλανητικά είδωλα. Έχει παρατηρήσει κάποιος διαφορά σε Deep Sky αντικείμενα (όταν βέβαια το επιτρέπει το seeing);
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε, καλές παρατηρήσεις!

Θα το φέρεις στην Ανάβρα;

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στεφανε καλοριζικα τα νεα "Ματια" ελπιζω να σου προσφερουν μεγαλυτερες συγκινησεις και περισσοτερη απολαυση!!!

 

Σιγουρα θα δεις διαφορες απο το προϊγουμενο κατοπτρο, απο λ4 σε λ10+ ειναι μαγαλη διαφορα, εδω βλεπω εγω διαφορες οπου απλα αλλαξα την επιστρωση (και ολον τον δευτερευον) σκεψου εσυ!! :mrgreen:

Ουσιαστικα μιλαμε για Νεο Τηλεσκοπιο λ10+ !!!!

Ποια κατοπτρα πηρες;; Τα Ultra Grade;;

Παντως μιλαμε για πολυ καλη αγορα αφου πηρες νεα κοτοπτρα σε πολυ καλη τιμη!!

 

ενώ η πιο ουσιαστική μέτρηση σε RMS είναι λ/62 (!) και... το καλύτερο, Strehl number 0.989!!!
:roll: δηλαδη.... :oops:

 

Δεν σου λεεω να τα προσεχεις...οφου εισαι κατι παραπανω απο προσεκτικος :D ...οποτε απλα να τα χαιρεσε!! :mrgreen:

 

 

 

 

Δημητρη, εγω στην τελευταια παρατηρηση ειδα διαφορες στα Deep Sky...αλλα θα πρεπει να δω αρκετες φορες ακομη για να διαπιστωσω αν ηταν το seeing ή τα κατοπτρα...

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε καλορίζικα.Εύχομαι να τα ευχαριστηθείς στο έπακρο.Μεγάλη η αναβάθμιση.Κ η εταιρία βλέπω άλλαξε τελείως τα οπτικά.Μπράβο τους.
Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Στέφανε, καλώς να το δεχθείς! Εγώ σκέφτομαι να πλύνω το δικό μου κάτοπτρο, αλλά μάλλον η δική σου κίνηση για συνολική αναβάθμιση είναι προτιμότερη. Λέω να περιμένω λοιπόν κάποια χρόνια ακόμα!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά, ευχαριστώ για τις ευχές. Για τις απορίες σας, τα κάτοπτρα είναι της σειράς Ultra Grade, τον εστιαστή τον έχω αναβαθμίσει από χρόνια σε έναν πολύ καλό και απλό Crayford της Baader που τελικά δεν αλλάζω με τίποτα και ναι, θα έχω το τηλεσκόπιο στην Αναύρα (ετήσια συνάντηση). Ουσιαστικά εκεί θα το δοκιμάσω προσεκτικά, αφού μέχρι τότε δεν θα το μεταφέρω μαζί μου στο νησί. Γιώργο, πράγματι έπρεπε οι μετρήσεις να γίνονται από όλους τους κατασκευαστές με φως 550nm (πράσινο) όπου άλλωστε το μάτι είναι πιό ευαίσθητο κι όχι στο πιο «ευνοϊκό» (κατά 15%) για καλές μετρήσεις μήκος κύματος των 632nm (πορτοκαλί). Ευτυχώς οι μετρήσεις με τα δύο μήκη κύματος συγκρίνονται εύκολα με μια διαίρεση.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καλοριζικα Στεφανε αντε να μας κανει λιγο ο καιρος ....γιατι τοσες βροχες δεν εχω δει τα τελευταια 20 χρονια ...εμ ετσι ειναι πλακωσαμε ολοι στις αναβαθμίσεις :mrgreen: :mrgreen:

«Μην βαδίζεις απαλά μέσα σε αυτήν την καλή νύχτα – Εξοργίσου, εξοργίσου ενάντια στον θάνατο του φωτός».Do Not Go Gentle Into That Good Night

Dylan Thomas (1914-1953)

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το πάχος στην περιφέρεια του νέου κατόπτρου είναι 27mm, δηλ. όσο και το παλιό. (Η οπίσθια όψη του είναι εντελώς επίπεδη, ενώ στο παλιό υπήρχε μια πολύ ελαφρή καμπυλότητα, που ανύψωνε την επιφάνεια προς το κέντρο κατά 1-2 χιλιοστά.)

 

Βασίλη, δες τα links που παρέθεσα στο αρχικό post για τους τρόπους μέτρησης των σφαλμάτων στα οπτικά (ή στο μέτωπο κύματος που παράγουν) και τη σημασία τους. Σαν παράδειγμα σκέψου το εξής: Έστω ότι έχουμε μια μεγάλη στρογγυλή πεδιάδα εντελώς επίπεδη εκτός από δυό σημεία όπου υπάρχει ένας μικρός λόφος ύψους 100m και μιά κοιλάδα (χαράδρα) βάθους 100m. Από το υψηλότερο σημείο της πεδιάδας (100m) μέχρι το χαμηλότερο (-100m), η διακύμανση του υψομέτρου είναι 200m. Μπορούμε να πούμε λοιπόν ότι η πεδιάδα είναι επίπεδη εντός ενός εύρους 200m. Το ίδιο μετρά και η τιμή P-V (Peak to Valley) στα κάτοπτρα (λέει π.χ ότι η επιφάνεια του κατόπτρου ακολουθεί τη θεωρητική παραβολική καμπύλη εντός ενός εύρους με μήκος λ/8, από το μέγιστο "peak" στο χαμηκότερο "valley".

Τι γίνεται όμως αν είχαμε άλλη μιά τέτοια πεδιάδα γεμάτη με λόφους μέχρι 100m και κοιλάδες μέχρι -100m ; Και οι δύο πεδιάδες είναι επίπεδες εντός ενός εύρους 200m άρα η μέτρηση P-V δεν μας λέει πιά είναι πιό ομαλή, αλλά μόνο τη μέγιστη διακύμανση από την απόλυτη ομαλότητα. Εδώ έρχεται στα οπτικά η μέτρηση σε RMS (root mean square). Μαθηματικά, λαμβάνει υπόψη όλα τα σημεία ενός κατόπτρου, ακόμα και εκείνα που ξεφεύγουν από το θεωρητική επιφάνεια κατά λ/20 ή λ/80 και το αποτέλεσμα εκφράζει τη συνολική ομαλότητα του κατόπτρου. Σε ένα καλοφτιαγμένο κάτοπτρο η τιμή RMS είναι 4 ως 6 φορές (ή και παραπάνω) καλύτερη από την τιμή P-V, υποδεικνύοντας ότι τα σημεία που έχουν τη μέγιστη απόκλιση P-V είναι ελάχιστα και το κάτοπτρο είναι πολύ ομαλότερο στο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειάς του.

Η καλύτερη μέτρηση είναι o αριθμός Strehl, που εκφράζει το ποσοστό φωτός που βρίσκεται μέσα στο είδωλο (δίσκο Airy) ενός αστεριού σε σχέση με το ιδανικό για τον τύπο του τηλεσκοπίου. Δείχνει δηλ. αν τα αστρικά είδωλα ενός τηλεσκοπίου είναι τόσο σημειακά όσο προβλέπει η θεωρία για τον τύπο του ή κατά πόσο λόγω ατελειών των οπτικών ένα μέρος του φωτός διαχέεται έξω από το θεωρητικό είδωλο, μειώνοντας το κοντράστ και τη λεπτομέρεια, ιδίως στα πλανητικά είδωλα.

 

Σημ. Στα κάτοπτρα όταν μιλάμε για μετρήσεις πρέπει να ξεχωρίζουμε οπωσδήποτε αν αναφερόμαστε στην οπτική επιφάνεια (surface accuracy) ή στο μέτωπο κύματος (wavefront accuracy). Ένα δεδομένο σφάλμα στην επιφάνεια ενός κατόπτρου παράγει ΔΙΠΛΑΣΙΟ σφάλμα στο μέτωπο κύματος. Άν η επιφάνεια ενός κατόπτρου είναι μεγίστου σφάλματος λ/8, το μέγιστο σφάλμα στο μέτωπο κύματος είναι λ/4 δηλ. διπλάσιο. Το κάτοπτρο τότε θα χαρακτηρίζεται από τη μέτρηση P-V λ/4 wavefront. Οι σοβαροί κατασκευαστές αναφέρουν πάντα που αναφέρονται οι μετρήσεις τους, στην επιφάνεια του κατόπτρου ή στο μέτωπο κύματος. Έχει επικρατήσει να μετράται το μέτωπο κύματος. Έτσι μετρά και η Orion Optics. To κάτοπτρο που μου έστειλε έχει P-V λ/10,3 wavefront accuracy ή αλλιώς P-V λ/20,6 surface accuracy.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητηρια κι απο μένα για την αναβάθμιση και ευχομαι τέλειο seeing για να πιασει τόπο η επένδυση!!

 

Υ.Γ:

Εδώ έρχεται στα οπτικά η μέτρηση σε RMS (real mean square).

μια μικρη διορθωση, τα αρχικά ειναι root mean square εκτος αν μου διαφεύγει κάτι (;)

φιλικα Βαγγελης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη, ευχαριστώ και για τις ευχές και για τη διόρθωση. Εκ παραδρομής έγραψα real το σωστό είναι φυσικά root. Θα το διορθώσω και πιο πάνω για να μην μπερδεύει κανέναν.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 2 μήνες αργότερα...

Μετά από δύο μήνες δοκιμών μπορώ πλέον να σας μεταφέρω με αρκετή βεβαιότητα τις πρώτες εντυπώσεις από την αναβάθμιση των κατόπτρων. Θυμίζω ότι τα παλιά κάτοπτρα είχαν μιά απλή επίστρωση προστασίας και ακρίβεια μετώπου κύματος λ/4, ενώ τα νέα έχουν επιστρώσεις "Hilux" που αυξάνουν τη συνολική ανακλαστικότητα του τηλεσκοπίου 20 με 25% και ακρίβεια μετώπου κύματος λ/10.

 

Φωτεινότητα:

Την πρώτη φορά που χρησιμοποίησα το τηλεσκόπιο με τα νέα κάτοπτρα το seeing δεν ήταν ιδιαίτερα καλό. Όμως εκείνο που μου τράβηξε την προσοχή παρατηρώντας π.χ. το Μ13 ήταν ότι η αύξηση της φωτεινότητας ήταν μάλλον αισθητή, σε βαθμό που να μην έχω αμφιβολία. Αυτή η αρχική εντύπωση επιβεβαιώθηκε και στις επόμενες παρατηρήσεις. Σχεδόν κάθε φορά, τα αντικείμενα που διάλεγα να παρατηρήσω (γνωστά και πολυπαρατηρημένα για σύγκριση) μου έδιναν την αίσθηση ελαφρώς αυξημένης λαμπρότητας. Αναμενόμενο βέβαια με μιά τέτοια αύξηση ανακλαστικότητας.

 

Αντίθεση (κοντράστ)

Αισθητή και εντυπωσιακή βελτίωση, τουλάχιστον στη Σελήνη! Την πρώτη φορά που παρατήρησα το φυσικό μας δορυφόρο έμεινα με ανοιχτό το στόμα (κυριολεκτικά)! Η αντίθεση μεταξύ «θαλασσών» και πιό ανώμαλων περιοχών ήταν πρωτόγνωρη. Επειδή έβαλα κατευθείαν μεγάλη μεγέθυνση (200Χ) περίμενα κάπως «επίπεδο» κοντράστ, αλλά η έκπληξη ήταν μεγάλη! Η εικόνα είχε τη ζωντάνια που αντιστοιχεί σε μικρότερες μεγεθύνσεις. Είχα την τύχη να είναι βραδιά με καλό seeing και έτσι συνέχισα με binoviewer (Mark V της Baader) + δύο Nagler 16mm T5 (126Χ) και δύο Takahashi LE 7.5 (268Χ). Η καλύτερη Σελήνη που είδα ποτέ μου. Ξεκάθαρα. Το κοντράστ (και μικροκοντράστ) ήταν τέτοιο που η αληθοφάνεια της εικόνας παρέμενε σε πολύ υψηλά επίπεδα ακόμα και στις 268Χ. Αλλά αυτό δεν οφείλεται μόνο στο βελτιωμένο κοντράστ αλλά και στην

 

Ανάλυση

που ήταν αναμφίβολα λίγο καλύτερη απ' ότι με τα προηγούμενα κάτοπτρα. Η πολύ προσεκτική εστίαση απέκτησε περισσότερο νόημα. Στις 268Χ η εικόνα συνεχίζει να έχει μικρολεπτομέρειες που σε προκαλούν να ανεβάσεις κι άλλο τη μεγέθυνση. Ήδη πάντως ήταν ορατοί οι πολύ μικροί κρατηρίσκοι στο εσωτερικό του κρατήρα Πλάτωνα, όχι σαν κουκίδες αλλά σαν κανονικοί δίσκοι. Με τα κάτοπτρα λ/4 αυτοί οι καρατηρίσκοι ήταν ορατοί μόνο σε συγκεκριμένες γωνίες φωτισμού που αυξάνουν το κοντράστ και συνήθως φαίνονταν απλά σαν φωτινές κουκίδες. Με τα νέα κάτοπτρα λ/10 το σχήμα τους διακρίνεται κάθε φορά που το seeing σταθεροποιείται. Είναι κλισέ αλλά θα το πώ: η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε τροχιά πάνω από τη Σελήνη και κοιτάζεις από το καθαρό φινιστρίνι του σκάφους είναι έντονη. Βέβαια δεν είναι μόνο η ποιότητα της εικόνας που δίνεια αυτή την αίσθηση αλλά και η παρατήρηση με τα δύο μάτια. Το συνδιασμένο αποτέλεσμα πάντως είναι μαγικό! Τα ταξίδια και οι «διαδρομές» που μπορείς να κάνεις νοητά στην επιφάνειά της ατελείωτες.

 

Πλανήτες:

Θα ήθελα να είχα παρατηρήσει το Δία με πολύ καλό seeing αλλά αυτό δεν στάθηκε δυνατό ακόμη. Ωστόσο και εδώ οι διαφορές είναι αισθητές. Ακόμη και με απλώς καλό seeing αρχίζει να γίνεται αισθητό το γαλαζωπό χρώμα των στροβίλων στις ισημερινές περιοχές, κάτι που γενικά είναι σπάνιο και μη εφικτό με τα περισσότερα τηλεσκόπια τις κοινές νύχτες. Κάποιες ελάχιστες στιγμές όπου το seeing πάγωνε, η όψη του πλανήτη «καθάριζε» έντονα, σημάδι ότι τα οπτικά του τηλεσκοπίου είναι κάτι εξαιρετικό. Όμως αυτές οι στιγμές ήταν πολύ λίγες και επιφυλάσσομαι να γράψω περισσότερα στο μέλλον, μετά από περισσότερες παρατηρήσεις.

 

Αστρικά είδωλα:

Με τα προηγούμενα κάτοπτρα σπάνια το seeing επέτρεπε να δω τον δίσκο του Airy ενός τέλεια εστιασμένου αστεριού. Με τα καινούργια ο δίσκος του Airy είναι ορατός λίγο πιό συχνά, πράγμα που με ξάφνιασε (περίμενα ότι θα είναι το ίδιο). Σκέφτομαι όμως ότι αφού το βελτιωμένο Strehl number σημαίνει πιό «συμμαζεμένα» αστρικά είδωλα, μάλλον είναι λογικό αυτό το συγκριτικό «συμμάζεμα» να εμφανίζεται σε κάθε seeing.

 

Για τις πρώτες εντυπώσεις επικέντρωσα κυρίως στην παρατήρηση σωμάτων που μπορούν να αναδείξουν τις βελτιώσεις. Μέχρι τώρα η αναβάθμιση δείχνει ότι άξιζε ξεκάθαρα τον κόπο, αλλά οι εντυπώσεις μου θα είναι πιό έγκυρες και ολοκληρωμένες μετά από σημαντικό χρόνο παρατήρησης.

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπραβο βρε Στεφανε!!!Αφου αξιζε τον κοπο αλλα και το ποσο που διεθεσες

(το οποιο μαλλον δεν θα ηταν διολου ευκαταφρονητο!!) χαλαλι η ολη διαδικασια και η αναμονη.

 

Παντως μην το πολυψαχνεις.. συνηθως οι πρωτες εντυπωσεις ειναι και οι πιο αντικειμενικες..

Σου ευχομαι ατελειωτες ανεφελες βραδιες, ωστε να μπορεσεις να καταευχαριστηθεις τα νεα σου οπτικα..

κι αν γινεται να τα δουμε κι απο κοντα καποια στιγμη.. :)

 

Υ.Γ.Κατι τετοια post διαβαζω και μπαινω συνεχως σε εξοδα!! ](*,) :-note

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συγχαρητήρια Στέφανε, απ'ότι φαίνεται η επένδυσή σου έπιασε σίγουρα τόπο!

 

Δε θυμάμαι, στην Ανάβρα την είχες ήδη κάνει την αναβάθμιση;

Θυμάμαι πάντως πως οι εικόνες που είδα μέσα από το δικό σου ήταν όντως καταπληκτικές!!!

 

Δημήτρη θα συμφωνήσω μαζί σου απόλυτα, και εγώ μετά από κάτι τέτοια ποστ (του Στέφανου ειδικά :mrgreen: ) με πιάνει αστρονομική καταναλωτική κρίση!! :cheesy:

 

Αν κάποιος δηλαδή θέλει να αναβαθμίσει τα κάτοπτρα με ανώτερης ποιότητας, πρέπει να τα παρέχει ο ίδιος ο κατασκευαστής όπως στη δική σου περίπτωση; Η π.χ. θα μπορούσες να τα είχες προμηθευτεί από ανεξάρτητη πηγή μόνος σου; Αν μπορεί και μόνος κάποιος, θα άξιζε να το κάναμε π.χ. εγώ και ο Δημήτρης που έχουμε και οι δύο SkyWatcher;

Είναι μια απορία που έχω καιρό...χαζή ίσως...

:oops:

 

Σε ευχαριστούμε για την παράθεση της εμπειρίας σου και εύχομαι τις καλύτερες παρατηρήσεις!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης