Jump to content

30/05/2009 - Στήνοντας στο Σκίνακα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Είπαμε με το φίλο μου το Δημήτρη το διήμερο αυτό να ψάχναμε για πιο σκοτεινό ουρανό και όσο πιο ψηλά γινόταν. Μετά από ένα mini tour λοιπόν στην κεντρική Κρήτη καταλήξαμε να στήσουμε λίγο πιο κάτω από το αστεροσκοπείο του Σκίνακα στα 1480 μέτρα. Η Σελήνη θα έδυε σήμερα γύρω στις 1:20 οπότε φτάσαμε στο πεδίο κατά τις 23:30 και ξεκινήσαμε να ετοιμάζουμε τον εξοπλισμό μας. Παρ’ όλο το εκτυφλωτικό φως της Σελήνης η οποία ήταν στο 1ο τέταρτο, φαινόταν ήδη ο γαλαξίας και το πεδίο απόψε φαινόταν ήδη αρκετά καλό. :)

 

Είχαμε ετοιμάσει σήμερα μερικές προκλήσεις επειδή θα ερχόμασταν σε πολύ καλό ουρανό αλλά ακόμη η Σελήνη ήταν ψηλά, oπότε για να μην σπαταλήσω το χρόνο μου τζάμπα ξεκίνησα συνεχίζοντας από το NSOG στον Οφιούχο κάποια σφαιρωτά που είχα αφήσει στη μέση.

 

NGC 6325 λοιπόν στα 10,2 mag και ένα ωραίο αχνό συννεφάκι εμφανίζεται. Πάμε στο NGC 6342 στα 9,5 mag, δυσκολότερο απ’ ό,τι περιμένεις. NGC 6356 στα 8,2 mag αρκετά φωτεινό, πάμε στο NGC 6355 στα 8,6 mag, χαμός γίνεται στον Οφιούχο με τα σφαιρωτά. Επόμενο είναι το NGC 6366 στα 9,5 mag το οποίο φαίνεται να είναι πολύ κοντά σε ένα αστέρι 4 mag περίπου. Το σφαιρωτό αυτό είναι πολύ μεγάλο και χαλαρό οπότε έβαλα μικρή μεγέθυνση, μετά από λίγο λοιπόν εμφανίζεται μια αδιάλυτη θολούρα εκεί που έπρεπε να είναι, δεν καταλαβαίνεις αν είναι γαλαξίας ή σφαιρωτό. Σε λίγο χρόνο στο προσοφθάλμιό μου βρίσκεται ο γαλαξίας NGC 6384 στα 10,4 mag και φαίνεται δυσκολότερα απ’ ό, τι περίμενα. Επόμενο το σφαιρωτό NGC 6401 επίσης στον Οφιούχο. Η Uranometria το δίνει 7,4 mag ενώ σε άλλο κατάλογο το έχω δει στα 9,5 mag. Δεν ξέρω τι συμβαίνει εδώ.

 

Η Σελήνη έχει ήδη δύσει, κοιτάω τον ουρανό και τι να δω; Ο γαλαξίας φαίνεται τόσο έντονα όσο δεν τον έχω δει ποτέ, σαν σε φωτογραφίες! Ο ουρανός είναι απίστευτος τώρα, σκοτείνιασε για τα καλά! Ωραία, πάμε σε ένα σφαιρωτό που με έχει σημαδέψει, το NGC 6426 στον Οφιούχο στα 10,9 mag. Το σφαιρωτό αυτό θυμάμαι τον 1ο χρόνο που το έψαχνα δεν το έβλεπα με τίποτα, όμως το είχα άλλη μια φορά δει από το άλλο μέρος που πηγαίναμε με καλές συνθήκες. Το σημαδεύω λοιπόν και όντως σήμερα φαίνεται σαν μια αδιάλυτη θολούρα στα 66x. Είναι δυσκολότερο απ’ ό,τι περιμένει κανείς. Ο ουρανός φαίνεται πολύ καλός απόψε! Το επόμενο σφαιρωτό είναι το NGC 6517 στα 10,1 mag και εδώ βαρέθηκα τα σφαιρωτά. Ένα πλανητικό έρχεται στο προσοφθάλμιο σχεδόν μόνο του μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, το NGC 6572 στα 8,1 mag και 15” δίσκο, αυτό βγάζει μάτι με έντονο πράσινο χρώμα, πάρα πολύ φωτεινό! Σήμερα από τον ερευνητή έβλεπα τόσα πολλά και καθαρά αστέρια όσο ποτέ, οι συνθήκες ήταν άψογες.

 

Ο ουρανός σήμερα πρέπει να είναι απίστευτος, γύρω στα 7-7,5 mag, οπότε εδώ θέλω με αφορμή ένα παλιότερο πολύ ενδιαφέρον θέμα http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=1259&start=0 να κάνω το τεστ με το αμυδρότερο αστέρι που μπορώ να δω γύρω από το Μ57. Συμφωνήσαμε με το Δημήτρη λοιπόν να κάνουμε αυτό το τεστ και με τα 2 τηλεσκόπια. Βρίσκω λοιπόν την καταχωνιασμένη τσαλακωμένη εκτύπωση του Μ57 και τα αριθμημένα αστέρια γύρω του, βάζω 340x στο 8ιντσο και ξεκινάω να αναγνωρίζω το πεδίο. Ξεκινάω με το 13 mag αστέρι κοντά και πάνω από το πλανητικό, προσπαθώ να πάω πιο βαθειά, αρχίζει και φαίνεται το 14,7 mag αστέρι κάτω δεξιά, συνεχίζω, συνεχίζω, εμφανίστηκε και το 15,3 mag αστέρι ακριβώς δίπλα κάτω αριστερά του. Εδώ αρχίζω και παίρνω φλασιές από ένα άλλο αστέρι πιο κοντά στο πλανητικό και απέναντι από το 13 mag. Κοιτάζω το χάρτη και βλέπω πως αυτό το αστέρι είναι 15,7 mag! Είναι δυνατόν; 15,7 mag αστέρι με το 8ιντσο; Μετά από κανένα τέταρτο λοιπόν παρέδωσα τα όπλα. Έρχεται ο Δημήτρης στο δικό μου και πάω εγώ να κάνω το ίδιο τεστ στο 12ιντσο. Βάζω σχεδόν ίδια μεγέθυνση και βρίσκω το M57, ουάου! Φωτεινό και μεγάλο όσο ποτέ! Όλα τα έβλεπα πιο φωτεινά εδώ, χαλαρά εδώ βλέπω όλα τα αστέρια που έβλεπα με το δικό μου με δυσκολία. Ώπα, εδώ παίρνω μια φλασιά από ένα αστέρι αναπάντεχο, είναι το κεντρικό; Παίρνω αναπνοές και προσπαθώ να εστιάσω την προσοχή μου στο κέντρο του πλανητικού με πλάγια όραση και όντως, το κεντρικό αστέρι εμφανίζεται και εξαφανίζεται! Φωνάζω του Δημήτρη, βλέπω το κεντρικό! Μετά από αυτό βέβαια ο Δημήτρης με έδιωξε γιατί ήθελε να δει κι αυτός και σε λίγο ακούω ναι το βλέπω! εντωμεταξύ με πρόχειρη γρήγορη μέτρηση που έκανα εδώ είδα αστέρι 16,1 mag αν και νομίζω πως σίγουρα πήγαινε παραπάνω. :shock: :shock:

 

Είχα εκστασιαστεί με το αποτέλεσμα, ήξερα ότι δεν επρόκειτο ποτέ να βλέπαμε το κεντρικό του δαχτυλιδιού με αυτά τα τηλεσκόπια, τώρα όμως κατάλαβα πως τόσο καιρό ο ουρανός που πηγαίναμε αποδείχθηκε ανεπαρκής όπως βεβαίως και το 8ιντσο, θέλω ίντσες! Εδώ λοιπόν λέω να δοκιμάσω την τύχη μου με ένα δύσκολο πλανητικό του καταλόγου Abell, το Abell 39 ή PK 47+42.1 στα 13 mag και 170” δίσκο στον Ηρακλή το οποίο είναι από τα πιο σφαιρικά του γαλαξία μας απ’ ό,τι έχω διαβάσει, είναι σαν φούσκα. Το είχα προσπαθήσει 3 φορές από τις Γωνιές αλλά είχα αποτύχει και τις 3 παρόλο που το είχα δει σχετικά εύκολα με το 12ιντσο από εκεί με μόνο μία προσπάθεια. Το πεδίο το είχα μάθει απ’ έξω, το βρίσκω λοιπόν και βάζω τον panoptic 27mm ώστε να έχω όσο περισσότερο φως γίνεται. Δεν βλέπω όμως τίποτα, βάζω UHC αλλά πάλι τίποτα. Βάζω OIII και μετά από λίγη ώρα καταφέρνω να πάρω ένα στίγμα του επιτέλους! Πολύ οριακά αλλά φάνηκε. Βγάζω μετά το φίλτρο και φάνηκε και χωρίς φίλτρο πλέον γνωρίζοντας ακριβώς τη θέση του αλλά πολύ οριακά. Θέλω ίντσες!

 

Επόμενος στόχος είναι το πλανητικό NGC 6567 στα 11 mag και δίσκο 12”. Το πλανητικό αυτό βρίσκεται σε πολύ πυκνό σημείο του τοξότη και είναι πολύ δύσκολο στον εντοπισμό. Στο πεδίο ακόμη και του 7mm έβλεπες χαμό από αστέρια. Με πέρασμα του ΟΙΙΙ λοιπόν ευρέθη, κρυμμένο πολύ καλά από τα περίεργα μάτια των αστρονόμων.

 

Σειρά έχει τo Palomar 6 στα 11,6 mag το οποίο κατακτιέται σχετικά εύκολα, βρίσκεται σε πυκνή περιοχή του Οφιούχου όμως και είναι δυσκολότερο απ ό,τι περιμένει κανείς. Το Palomar 7 με 10.3 mag ή αλλιώς IC 1276 βρίσκεται κι αυτό σχετικά εύκολα αλλά επίσης αμυδρό, μεγάλο χαλαρό. Άλλος ένας δύσκολος στόχος κατακτιέται, το πλανητικό Abell 55 ή PK 33-5.1 στα 13,2 mag και 62” δίσκο βρίσκεται σχεδόν ανάμεσα σε 2 αστέρια, αρκετά αμυδρό, φαίνεται καλύτερα με ΟΙΙΙ. Εδώ είπα να κάνω μια απόπειρα για το hickson 78 στον Δράκοντα. Αποτελείται από 4 γαλαξίες με φωτεινότερο τον UGC 10057 στα 14,4 mag και αμυδρότερο στα 17,6 mag. Κατάφερα με προσπάθεια να δω τους 2 πιο φωτεινούς στα 14,4 mag και στα 14,6 mag δηλαδή. Εντυπωσιακά αποτελέσματα σήμερα!

 

Εδώ κουράζομαι ξεκινάω ένα tour με highlights στον τοξότη, κύκνο κτλ. με τον panoptic 27mm. Οι εικόνες σήμερα είναι καταπληκτικές, βλέπεις ένα σωρό σκοτεινά στον τοξότη ακόμη και με τον ερευνητή, πάω Μ22, Μ8, Μ16, Μ17, και Μ20. Νεφέλωμα τριφυλλιού λοιπόν και εδώ συμβαίνει κάτι αναπάντεχο το οποίο θέλω να το μοιραστώ μαζί σας και θέλω να μου πείτε αν έχω παραισθήσεις. Στο νεφέλωμα του τριφυλλιού βλέπω χρώμα! Βλέπω ροζ το τριφύλλι και μπλε το νεφέλωμα δίπλα του, τα χρώματα δηλαδή που φαίνονται και στις φωτογραφίες. Είναι δυνατόν; Έχω παραισθήσεις; Το έχετε δοκιμάσει; Θέλω να μου πείτε αν είναι δυνατόν. Βλέπω χρώμα!

 

Ο ουρανός αρχίζει και γκριζάρει σιγά σιγά, κοιτάω το ρολόι 5 παρά τέταρτο, το 1ο φως του Ήλιου αρχίζει και κάνει αισθητή την παρουσία του όπως και το κρύο αρκετή ώρα ήδη οπότε αρχίζουμε και μαζεύουμε γοητευμένοι από τον ουρανό και τη βραδιά γενικότερα. Σήμερα ένιωσα πως το τηλεσκόπιό μου δεν είναι αρκετό, ο ουρανός το τερμάτισε. Θέλω ίντσες!

=P~ =P~

 

IMG_5720.thumb.jpg.1e1ea267bfe4b676ae313ce88e57c2c3.jpg

Dobsonάδες

 

IMG_5713-.thumb.jpg.015a9e1679e2580b84003e635c395574.jpg

Σελήνη

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αναζητώντας εδώ και καιρό για ένα καλύτερο μέρος παρατήρησης το οποίο να είναι απαλλαγμένο από τη φωτορύπανση, να είναι σε μεγάλο υψόμετρο και να έχει και καλό πεδίο, είχαμε πολλές φορές αποτύχει. Επανειλημμένες φορές φεύγαμε με τα αυτοκίνητα φορτωμένοι και ψάχναμε πραγματικά στο σκοτάδι χωρίς αποτέλεσμα. Το μέρος που πηγαίναμε μέχρι τώρα δεν ήταν αρκετά σκοτεινό. Αν και ο ουρανός ήταν πάνω από 6 mag (σε μια σειρά εκτιμήσεων είχαμε υπολογίσει περίπου 6,3 mag) εγώ από το δικό μου τηλεσκόπιο έβλεπα γκρίζο τον ουρανό σε μεγεθύνσεις κάτω των 130Χ. Το υψόμετρο ήταν χαμηλό και η φωτορύπανση από το Ηράκλειο ήταν έντονη. Το μοναδικό μέρος που ήταν πραγματικά σκοτεινό ήταν ο ουρανός του Σκίνακα. Κανονίζουμε λοιπόν να μείνουμε στο χωριό για να μοιράσουμε την απόσταση. Είχαμε στο πρόγραμμα να κάνουμε 2 παρατηρήσεις Παρασκευή 29 και Σάββατο 30 Μαΐου όμως την πρώτη νύχτα το μέρος που βρήκαμε ήταν ακατάλληλο.

 

Τη δεύτερη βραδιά όμως οι προσπάθειές μας έπιασαν τόπο. Σε υψόμετρο περίπου 1500 μέτρα, μόλις 200 μέτρα σε ύψος από το αστεροσκοπείο βρίσκουμε ένα καλό σημείο και στήνουμε. Μάλιστα στο σημείο αυτό έχει και μια πηγή οπότε για καλοκαίρι μια χαρά. Περιμέναμε πώς και πώς να δύσει η Σελήνη για να ξεκινήσουμε. Εν τω μεταξύ ο βγάζαμε φωτογραφίες με τη μηχανή του Μάνου, βάζοντας σαν θέμα πότε εμάς με τα τηλεσκόπια πότε τα τηλεσκόπια από μόνα τους, πότε ένα δέντρο που ήταν εκεί κοντά. Είχαμε με κάτι να ασχοληθούμε. Με το που δύει η Σελήνη όμως, μείναμε με ανοιχτό το στόμα να χαζεύουμε τον ουρανό. Καμιά σχέση με αυτά που ξέραμε. Ο γαλαξίας δεν φαινόταν απλά, αλλά μπορούσες να κάνεις παρατήρηση με γυμνό μάτι και να διακρίνεις περιοχές που ούτε καν φαινόταν από άλλο μέρος. Μια παχιά λωρίδα με διακεκομμένες περιοχές από σκοτεινά νεφελώματα και συστάδες ποιο συμπυκνωμένες από άλλες.Από διαύγεια, απλά τέλειος. Από φωτορύπανση 0. Από seeing ήταν το καλύτερο που έχουμε ποτέ δει. Πρώτη φορά έβλεπα τα αστέρια από το τηλεσκόπιό μου σαν σημεία χωρίς ίχνος διαταραχής.

 

Είχα αγχωθεί. Το πρόγραμμα μου τελικά ήταν για ποιο αργά οπότε δεν μπορούσα να δω κανένα από τους στόχους που είχα σημειώσει. Βλέπω τη Μεγ. Άρκτο και ακαριαία σκέφτομαι: "Μ51 πρέπει να δω το Μ51". Στρέφω γρήγορα και με ανυπομονησία το τηλεσκόπιο κοιτάζω μέσα από το προσοφθάλμιο και μένω. :shock: . Δεν τον είχα ξαναδεί τόσο καλό το Μ51. Οι σπείρες του ήταν ευδιάκριτες με τις σκοτεινές περιοχές ανάμεσα στις σπείρες να φαίνοντε με ευκολία. Η γέφυρα ήταν ορατή και κοβόταν μόνο στο σημείο που ήταν πολύ αμυδρή. Άρχιζα να αισθάνομαι μια ικανοποίηση. Επιτέλους έβλεπα ουρανό μαύρο, κατάμαυρο μέσα από το προσοφθάλμιο. Τώρα ένιωθα ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να μου δείξει πραγματικά τα δόντια του. Είμασταν περίεργοι. Έπρεπε να δούμε μέχρι πόσα αστέρια βλέπαμε μέσα από το τηλεσκόπιο. Είχαμε εκτυπώσει μια σελίδα με σημειωμένα τα φαινόμενα μεγέθη με αστέρια γύρω από το Μ57. Ξεκινάει τη μέτρηση ο Μάνος από το 8" με μεγέθυνση 342Χ και μετά ξεκινάω τη μέτρηση κι εγώ από το τηλεσκόπιό του. Μετά θα επαναλαμβάναμε με το δικό μου. Για να καταλάβετε για τι ουρανό μιλάμε βλέπαμε αστέρι 15,7 mag με το 8". Σε μια φάση και καθώς ο Μάνος έκανε μέτρηση από το δικό μου τηλέ, μου λέει "ΒΛΕΠΩ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΣΤΕΡΙ ΣΤΟ Μ57". Με μεγέθυνση 333Χ παρακαλώ. Λέω από μέσα μου είναι δυνατόν; Είχαμε πολλές φορές προσπαθήσει και με μεγαλύτερες μεγεθύνσεις να δούμε κεντρικό αστέρι αλλά τίποτα και τώρα με μικρότερη μεγέθυνση να φαίνεται. Είχα περιέργεια έπρεπε να κοιτάξω. Στην αρχή δεν τον έβλεπα. Μετά απο λίγο όμως ξαφνικά άρχιζα να βλέπω να εμφανίζετε και να εξαφανίζετε. Έκανε φλασιές. Λέω είναι δυνατόν. Βάζουμε μεγαλύτερη μεγέθυνση, ξανακοιτάζουμε και ναι τώρα είμαστε σίγουροι. Είδαμε κεντρικό αστέρι με το 12".

 

Δοκιμάζω αμέσως τον IC 1296 ο οποίος βρίσκεται κοντά στο Μ57 με φαινόμενο μέγεθος 14,3 mag. Ένας αρκετά δύσκολος γαλαξίας. Μελετώντας το πεδίο από τη φωτογραφία τον βλέπω με πλάγια όραση κοντά σε ένα αστέρι. Εδώ θα ήθελα να πω ότι παρόλο του ότι έχω ξαναδεί γαλαξία 14,3 mag αυτός φάνηκε με δυσκολία και δεν ξέρω τι παίζει με το φαινόμενο μέγεθός του. Ίσως να φταίει η χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα αλλά και πάλι είμαι επιφυλακτικός. Μου φάνηκε γενικά πολύ ποιο αμυδρός για 14,3.

 

Ξεκίνησα το πρόγραμμά μου με τον αστερισμό ουρά φιδιού (Serpens Cauda) και το σφαιρωτό NGC 6539 με 9.3 mag. Ξεκινώντας από τον η-SerCd και κατευθυνόμενος ΒΔ και λίγο Νότια από τον 68-Oph φάνηκε εύκολα μέσα στο πεδίο του 11mm. Φτωχό σε αστέρια σφαιρωτό και σχετικά μικρό σε μέγεθος κατάφερα να διακρίνω μεμονωμένους αστέρες. Μοιάζει με ανοιχτό σμήνος λόγο χαμηλής κλάσης που ανήκει (11). Όπως επίσης και το NGC 6535 περίπου 7 μοίρες Νότια του προηγούμενου αυτή τη φορά στα 8,9 και κλάσης 10. Αυτό ήταν σχετικά μεγάλο αλλά και πάλι αμυδρό. Μου έκανε εντύπωση λόγο του φαινομένου μεγέθους του να είναι τόσο αμυδρό αλλά λόγω μεγέθους και κλάσης μάλλον δικαιολογείται. Εδώ δεν κατάφερα να διακρίνω μεμονωμένους αστέρες (πάλι περίεργο). Προχωράμε λίγο ΒΑ προς το IC 1276 ή Palomar 7 που είναι και ποιο πιασάρικο. Αμυδρότερο από τα προηγούμενα 10,3 mag και κλάση 12 δεν κατάφερα να διακρίνω αστέρες παρά μόνο παρατήρησα 2 αστέρια πολύ κοντά του τα οποία προφανώς δεν είναι μέλη του.

 

Η βραδιά είχε κυλίσει και ο Κύκνος ήταν σε καλή θέση. Το επόμενο αντικείμενο ήταν ένα πολύ δύσκολο πλανητικό στα 13,4 mag. Είναι μεταξύ μ και υ Κύκνου και είναι το λεγόμενο PK81-14.1 ή Abell 78. Με γωνιακό μέγεθος περίπου 1,9' είναι αρκετά μεγάλο και απαιτεί χαμηλή μεγέθυνση για να μπορούμε να έχουμε μέγιστο exit pupil. Με τη βοήθεια ΟΙΙΙ φάνηκε δύσκολα να είναι ακριβώς ανάμεσα σε 2 φωτεινά αστέρια περίπου 8 mag σαν μια αμυδρή μπαλίτσα. Άλλο ένα πλανητικό σχετικά δύσκολο ήταν και το PK33-5.1 ή Abell 55 στον Αετό με φαινόμενο μέγεθος 13,2 και 47'' φάνηκε αμυδρά είχε στρογγυλό σχήμα και σχετικά μεγάλο στα 135Χ. Το ΟΙΙΙ βοήθησε πάλι στα να αναδειχθεί το νεφέλωμα.

 

Τέλος άφησα μια πρόκληση στην οποία είχα προσπαθήσει πολλές φορές παλαιότερα αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Πρόκειται για το νεφέλωμα εκπομπής ΙC 1318b. Πρόκειται για το φωτεινότερο κομμάτι του μεγάλου νεφελώματος το οποίο βρίσκεται γύρω από το γ-Κύκνου. Εδώ τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ζόρικο πεδίο με πάρα πολλά αστέρια που χάνεις τον μπούσουλα. Εδώ συνδύασα τον Pocket Sky Atlas ο οποίος περιέχει λιγότερα αστέρια για να πάω στο περίπου και μετά με το χάρτη του Torres εντόπισα το πεδίο από τον ερευνητή. Προσπάθησα πολύ ώρα για να πάω στο περίπου. Μέσα στην προσπάθειά μου και σαρώνοντας με τον 24mm και UHC φεύγω χωρίς να το καταλάβω μακριά και κατά τύχη βλέπω το Cresent (NGC 6888) μέσα στο πεδίο. Φωνάζω "ουαου". Έβλεπα το νεφέλωμα ολόκληρο να κάνει ένα κύκλο όπως τη φωτογραφία παιδιά. Δεν υπερβάλω. Τόσο φωτεινό ήταν. Φωνάζω του Μάνου και το βλέπει κι αυτός. Μετά από λίγο ξαναπροσπάθησα το IC και τελικά το εντοπίζω να εμφανίζεται μπροστά μου σαν μια λωρίδα φωτεινού νέφους περίπου 1μοίρα σε μήκος και στη μια πλευρά να κόβεται απότομα από ένα σκοτεινό νέφος. Πολύ όμορφο νεφέλωμα σε πλούσιο πεδίο αλλά πρόκληση πραγματικά δύσκολη για να εντοπιστεί με starhopping.

 

Απίστευτος ουρανός και απίστευτη εμπειρία να κάνεις παρατήρηση εκεί πάνω. Καλές παρατηρήσεις σε όλους.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο και Δημήτρη πρέπει να ήταν η τέλεια παρατήρηση!

Άψογος ουρανός, πολύ όμορφοι στόχοι...

Μπράβο παιδιά.

 

Μάνο τι σκέφτεσαι για την αναβάθμιση?Πόσες ίντσες θες?

Άγγελος Μακρής

 

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά δώστε μας λίγο χρόνο να συνέλθουμε και θα απαντήσουμε σύντομα!

Είστε πολύ τυχεροί που έχετε τέτοιο ουρανό!

Καταπληκτική περιγραφή και από τους δυό σας =D>

Φαίνεται η αγάπη και το μεράκι σας για την αστρονομία.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου φαίνεται οτι πρέπει να κατεβάσω το 20άρι κάποιο καλοκαίρι στην Κρήτη....

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά! Είστε αξιοθαύμαστοι για τον ενθουσιασμό και το κέφι σας και πολύ τυχεροί που έχετε πρόσβαση σε τέτοιο ουρανό!

Και πάλι χίλια μπράβο!! Μας ταξιδέψατε κι εμάς μαζί σας! =D> =D> =D>

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:shock:

(εαεαεαεαααααααααααααααααα....αααα)

.....

.....

 

 

Κοπελια!! Μπραβο σας!!! =D> =D>

Φοβεροι στοχοι, Απιστευτος ουρανος και πολυ καλη εξιστόρηση!

Ακομα ταξιδευω στον μαγευτικο ουρανο του Σκινακα,

σαν τα βλεπω μπροστα μου... \:D/ Απο την μαγεια του Γαλαξια μεχρι τον εντοπισμο του κεντρικου Αστερα στο Μ57!

Ειμαι στην δουλεια και το μονο που εχω αυτη την στιγμη στο μυαλο μου ειναι η απιστευτες στιγμες που περασατε εκει, λες και ημουν μαζι σας

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΤΑΞΙΔΙ!! :cheesy:

 

Ειχα στο μυαλο μου οτι καποια στιγμη θα παω στην Κρητη αλλα μετα τα παραπανω...Θα παρω το τηλεσκοπιο μου και θα κατεβω :mrgreen:

 

 

 

 

 

 

Τον IC 1296 οσο και αν τον εχω προσπαθισει δεν τον εχω δει...παντως το StarryNight τον εχει 15.10mag.

 

 

Αυτα προς το παρον...οταν συνελθω τα υπολοιπα.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μου φαίνεται οτι πρέπει να κατεβάσω το 20άρι κάποιο καλοκαίρι στην Κρήτη....
Βασικά κι εδώ να μας το αφήσεις δεν πειράζει :lol: :lol: :lol:
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αλήθεια περιμένετε να σας γράψω σχόλια???? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Έχω μείνει Μ........Σ!!!!! Τι να πω!!! :) :) :) :)

 

Απίστευτη περιγραφεί αλλά και απίστευτη εμπειρία για εσάς!!!!

Μπράβο παιδιά =D> =D> =D> =D> =D> Να επαναληφθεί εύχομαι!!!

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

 

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τελικά όντως το καλοκαίρι αυτό θα είναι όντως πολύ καυτό παρατηρησιακά.

 

Καταπληκτική η περιγραφή σας παιδιά, νοιώθω ότι είμαι μαζί σας στο Σκίνακα!!!

 

Μπράβο και πάλι =D> =D>

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά! (Σαν να) Παρατηρήσαμε και εμείς μαζί σας!! :)

....τὸν ἥλιον εἰς ἐξουσίαν τῆς ἡμέρας, τὴν σελήνην καὶ τοὺς ἀστέρας εἰς ἐξουσίαν τῆς νυκτός....

Ψαλμός 135

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά είστε πολύ τυχεροί! Και γιατί έχετε πότε-πότε τον καταπληκτικό ουρανό του Σκίνακα και γιατί έχετε το μεράκι που χρειάζεται. Η περιγραφές σας είναι επίσης πολύ ...πορωτικές!

Συγχαρητήρια και για τα οριακά επιτεύγματα! Φανταστείτε όταν πριν λίγα χρόνια περιέγραφα σε φίλους ότι με το 10ιντσο στο Μ57 έφτασα εύκολα στο mag 15,3 και στη συνέχεια οριακά αλλά με βεβαιότητα στο 15,7, αντιμετώπισα αρκετό σκεπτικισμό! Δεν έχουν όλοι συνειδητοποιήσει τι σημαίνει υψόμετρο και διαύγεια (έλλειψη υγρασίας) σε συνδιασμό με καλό seeing και χαμηλή φωτορύπανση. Η εμπειρία παρατήρησης σε ιδανικές συνθήκες ισοδυναμεί με αρκετές ίντσες αύξηση στη διάμετρο του τηλεσκοπίου.

Εύχομαι να χαίρεστε τέτοιες παρατηρήσεις για πολλά-πολλά χρόνια...

"Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης

"Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης

www.a-polaris.org

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

:shock: WOW :shock:

Μπράβο σας ...

απίστευτες παρατηρήσεις , μαγευτικός ουρανός , φοβερή αφήγηση

... KEEP GOING ...

=D> =D> =D> :shock:

Είμαστε ταξιδιώτες που πάνω στη Γη διασχίζουν το διάστημα, σαν επιβάτες πάνω σε πλοίο, και πολλοί

από εμάς δε νογάμε κανένα μέρος του σκάφους πέρα από την καμπίνα όπου καταλύουμε.

S.P. Langley

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά είμαι ακόμη σοκαρισμένος από αυτή τη βραδιά. Μετά από αυτό σκέφτομαι σοβαρά για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Τελικά όμως δεν μου είπε κάποιος αυτό που είπα περί χρώματος στο τριφύλλι.

 

Θα τα πούμε στην Αναύρα. Έχουμε ήδη βγάλει τα εισιτήρια... \:D/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Πραγματικά είμαι ακόμη σοκαρισμένος από αυτή τη βραδιά.

Εδω ειμαστε εμεις που απλα διαβασαμε την περιγραφη...δεν θα ησουν εσυ!!;

 

Μετά από αυτό σκέφτομαι σοβαρά για ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο.

Εγω εχω κατι τετοιο στο μυαλο μου DAVID LUKEHURST...αλλα οχι τα λεφτα... :lol:

 

Τελικά όμως δεν μου είπε κάποιος αυτό που είπα περί χρώματος στο τριφύλλι.
Μην περιμενεις και πολλους να εχουν δει χρωμα στο M20, εδω εμεις ισα-ισα που βλεπουμε λιγο χρωμα στον Ωριωνα!

σιγουρα ειστε απο τους λιγους που εχουν δει εκει χρωμα,

...Μανο πραγματικα πρεπει να ηταν απιστευτη στιγμη!! Θελω κι'γω :(

:cheesy:

 

 

 

ΥΣ

Δηλαδή αν ανεβείτε στην κορυφή του Ψηλορείτη(2.450) τι Θα Δειτε;;;;; \:D/

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το ωραίο της τοποθεσίας εκτός των καλών συνθηκών είναι ότι έχει και νερό τρεχούμενο και παγωμένο από πηγή.

Ακούς το νερό να κυλάει.....

 

Άντε να κατεβείτε κι εσείς καμιά φορά Κρήτη. Πιστέψτε μας αξίζει τον κόπο.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παιδιά θα έρθω στην Κρήτη 5-10 Ιουλίου φέτος, και μια βραδιά θα ανέβω στο αστεροσκοπείο Σκίνακα. Ελπίζω να τα πούμε και από κοντά, αν είστε στην Κρήτη.

Στο αστεροσκοπείο ήμουνα και πέρυσι, και οι εντυπώσεις μου από το χώρο, τις εγκαταστάσεις και τους ανθρώπους του αστεροσκοπείου ήταν άριστες. Μου έκανε εντύπωση όμως ότι έπνεαν ισχυροί άνεμοι, Ιούλιο μήνα. Τα 1750 δεν είναι και λίγα.

Είναι συχνοί οι άνεμοι στην κορυφή του Σκίνακα; Έχετε δοκιμάσει να στήσετε δίπλα στο αστεροσκοπείο;

Όσο για τη θέση που βρήκατε στα 200 μ παρακάτω, είναι σε στροφή του δρόμου; είναι σε κοντά σε μια διχάλα που θυμάμαι ότι υπάρχει κάπου εκεί; μπορεί να σταθμεύσει αυτοκίνητο έξω από το δρόμο; (η μετάβαση έγινε νύχτα και δεν φαινόταν καλά η διαδρομή).

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη, έχουμε ανέβει κι εμείς 2-3 φορές στο αστεροσκοπείο και στην 1η Παγκρήτια συνάντηση είχαμε ανεβάσει και τηλεσκόπια. Όντως ο αέρας είναι δυνατός εκεί πάνω και δεν μπορείς να στήσεις τηλεσκόπια. Ποιο κάτω όμως ο αέρας κόβει. Στο σημείο που στήσαμε εμείς είναι πριν τη διχάλα σε μια εκκλησία. Έχει αρκετό χώρο για αυτοκίνητα αν υπάρξει σωστή κατανομή. Το μόνο μειονέκτημα είναι ένας βράχος περίπου 10 μέτρα ο οποίος σου κόβει λίγο ΒΑ το πεδίο αλλά δεν είναι ιδιαίτερο πρόβλημα. Πάντως αξίζει τον κόπο να έρθεις.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

... άρα ο βράχος είναι ότι πρέπει για σκιά, την ώρα του πρωινού καφέ! (ουδέν κακό αμιγές καλού).

Τα λέμε στο Καλλίδρομο, Δημήτρη.

 

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Διάβασα τις παρατηρήσεις σας σε απόλυτη ησυχία. Οι περιγραφές σας ήταν τρομερά παραστατικές! Ευχαριστούμε πολύ για το ταξίδι! Πάντα τέτοια!

 

Ξεχώρισα αρκετούς στόχους και θα ενταχθούν στο προσεχές πρόγραμμα. O IC1296, σύμφωνα με την Uranometria είναι 14,0ν και SB13,7. Εκείνο το ασ΄τερι δίπλα του πράγματι δε σε αφήνει να είσαι σίγουρος ότι τον βλέπεις.

 

Μπράβο και πάλι μάγκες!! Μακάρι όλοι μας να είχαμε εύκολη πρόσβαση σε τόσο καταπληκτικό ουρανό, όπως αυτός που τόσο όμορφα περιγράψατε. Το μόνο για το οποίο πραγματικά στεναχωριέμαι, και θέλω να το πω αυτό, είναι που δε θα μπορέσω να έρθω Καλλίδρομο, για να γνωριστούμε από κοντά, επιτέλους! Επαγγελματικές υποχρεώσεις ](*,)

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ''αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

 

Το flickr μου

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά, εκπληκτικές περιγραφές. Εγω φέτος έβγαλα το τηλεσκόπιο μόνο μια φορά και αυτή για να το πάω σε μια εκπομπή για παρουσίαση.

 

Εύχομαι να τα πούμε μέσα Ιουλίου για την 2η Παγκρήτια Συνάντηση (είμαστε ακόμα στις λεπτομέρειες του σχεδιασμού πριν την επίσημη ανακοίνωση)

Χρίστος "WorkaholiC" Σωτηρόπουλος

Εθνικός Συντονιστής για τους Αστρονόμους Χωρίς Σύνορα & για τους Αστρονόμους των Πεζοδρομίων

Έφορος Εκπαιδευτικών Θεμάτων του Σ.Φ.Α.Κ.

http://www.sfak.org Facebook: www.facebook.com/groups/sfakorg

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Βαγγέλη, αν έρθεις Κρήτη οπωσδήποτε θα βρεθούμε, έχεις και το τηλέφωνό μου.

 

Δημήτρη, πρέπει να έρθεις στο Καλλίδρομο. Πείσε το αφεντικό σου, άλλαξε δουλειά, κάνε κάτι, θετική ενέργεια χρειάζεται και όλα γίνονται! :mrgreen:

 

Χρήστο, πρέπει να ανεβάσεις λιγάκι σαν προτεραιότητα την παρατήρηση. :-note

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 1 έτος αργότερα...
Στο νεφέλωμα του τριφυλλιού βλέπω χρώμα! Βλέπω ροζ το τριφύλλι και μπλε το νεφέλωμα δίπλα του, τα χρώματα δηλαδή που φαίνονται και στις φωτογραφίες. Είναι δυνατόν; Έχω παραισθήσεις; Το έχετε δοκιμάσει; Θέλω να μου πείτε αν είναι δυνατόν. Βλέπω χρώμα!

 

Up μετα απο 2 χρόνια μπορώ να επιβεβαιώσω τα Κοπέλια!!

Ελπίζω να μην ξεπεράσουμε και πάλι τα όρια... :mrgreen:

 

Λοιπόν στην χθεσινή παρατήρηση είχα τον χρόνο αι την ευκαιρία να να θαυμάσω τα Highlights στον τοξότη με την ώρα μου... οπότε η στιγμή της αλήθειας ήρθε απο με τα απο κάποια ώρα και ενώ δοκίμαζα όλα μου τα φίλτρα στο Τρισχιδές Νεφέλωμα συνειδητοποίησα ότι με το Baader Uhc-s και με το Deepsky της Lumicon είχα έναν μικρό χρωματισμό στο Νεφέλωμα και πιο συγκεκριμένα μπορούσες πολύ άνετα να παρατηρήσεις τις χρωματικές διαφορές στα δύο τμήματα του Νεφελώματος και φυσικά όταν το είδα και χωρίς φίλτρα η χρωματική διαφορά ήταν εμφανής και αμέσως σας θυμήθηκα :wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης