Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Δεν ξέρω αν έκανα καλά που άνοιξα καινούργιο θέμα αλλά δεν μπόρεσα να βρώ απάντηση στα υπόλοιπα θέματα όσο έψαξα. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιό μου (Celestron C8-N) από το χειμώνα μέχρι και σήμερα καμιά 15 αριά φορές δεν μπορώ να καταλάβω το εξής.

Χρησιμοποιώ έναν Hyperion 8-24mm σε συνδυασμό με Barlow Televue 2x.

Η εμπειρία είναι μέχρι τώρα σχεδον εξαιρετική εκτός από την παρατήρηση Αστρικών Σμηνών. Σε όλες τις περιπτώσεις (Αστρικά Σμήνη στον Ηνίοχο, Μ22 στον Τοξότη κλπ) ενώ η εικόνα είναι πολύ καλή, το οποιοδήποτε σμήνος (τα αστέρια που φαίνονται το αποτελούν) έχει πάντα ένα βαθύ μωβ χρώμα. Αυτό είναι φυσιολογικό, έχει να κάνει με ατμοσφαιρικές συνθήκες ή χρειάζεται κάποιο φίλτρο που θα διορθώσει αυτό που φαίνεται στα δικά μου μάτια σαν χρωματικό σφάλμα; Σημειώνω και πάλι ότι στην παρατήρηση πλανητών, αστεριών κλπ δεν έχω κανένα πρόβλημα.

Αν πρόκειται για φίλτρο τί προτείνετε:

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Γιάννης Βουζαράς

Δημοσιεύτηκε
Μπορεί να είναι θέμα φωτορύπανσης. Κάνεις μέσα από την πόλη παρατήρηση; Δεν ξέρω αν τα SCT έχουν χρωματικό σφάλμα. Αν εστιάσεις σε ένα φωτεινό αστέρι πχ στο Βέγα το βλέπεις κι αυτό έτσι μωβ; Αν κοιτάξεις μέσα από ένα νευτώνειο τα βλέπεις τι ίδιο μωβ;
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω τέτοιο πρόβλημα όταν παρατηρώ αστέρια ή πλανήτες. Δεν είχα πρόβλημα ούτε οταν παρατήρησα το νεφέλωμα Μ42 (Orion). Όσο για τη φωτορύπανση οι εμπειρίες παρατήρησης είναι σε παραλίες όπου δεν υπήρχαν φώτα. Υπήρχε βέβαια στον ορίζοντα η αύρα από φωτισμό πιο μακρυά αλλά όχι κάτι το ιδιαίτερο. Να φανταστείτε ότι το βράδι της Τρίτης που πήγα φαινόταν με γυμνό μάτι η αύρα του γαλαξία.

Γιάννης Βουζαράς

Δημοσιεύτηκε

Μήπως χρησιμοποιείς πάντα ένα συγκεκριμένο προσοφθάλμιο οταν βλέπεις

σμήνοι?Μήπως χρησιμοποιείς κανέναν Barlow της κακιάς ώρας?Αλλιώς δεν

ξέρω τι να πώ....

Δημοσιεύτηκε

Ο Barlow που χρησιμοποιώ είναι της Televue και το προσοφθάλμιο είναι Baader Hyperion 8-24mm. Το περίεργο της υπόθεσης είναι ότι στα υπόλοιπα (αστέρια, πλανήτες κλπ) δεν έχω κανένα πρόβλημα. Τέλος πάντων θα πάρω ένα φίλτρο να δω τι γίνεται.

Ευχαριστώ Καλές παρατηρήσεις σε όλους

Γιάννης Βουζαράς

Δημοσιεύτηκε

Exεις χρησιμοποιήσει τον Hyperion 8-24mm μονο του; Τον Barlow με άλλο προσοφθάλμιο; Αν ναι, συνεχίζεις να βλέπεις το χρώμα;

Πρέπει ν'αποκλείσεις έναν έναν όλους τους πιθανούς παράγοντες...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης