Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μια απλή ερώτηση: SCT f/10 ή Newton f/5;

Παράμετροι:

1. Ίδια ακριβώς μεγαλούτσικη διάμετρος, ας πούμε 10'' ή 12'' ή 14''

2. Αποκλειστικά και μόνο οπτική παρατήρηση (ούτε στο μέλλον αστροφωτογραφία =; )

3. Παραπλήσια ποιότητα

4. Παραπλήσια τα χαρακτηριστικά της βάσης, ας πούμε πως είναι και τα δύο υψαζιμουθιακά Autotracking & GOTO :wink: (μην μου πείτε για απλό Dob ή ισημερινό παρακαλώ)

5. Αδιάφορη η διαφορά κόστους

Ποιό υπερτερεί με βάση της προδιαγραφές αυτές;

Ποιό θα προσφέρει ομορφότερες εικόνες από όλην την ουράνια χλωρίδα, ποιό θα δείχνει περισσότερες λεπτομέρειες και ποιό θα διευκολύνει την καθημερινότητα ως προς μεταφορά, στήσιμο, αποθήκευση, συντήρηση, χειρισμό, χρηστικότητα;

Έχω ήδη διαμορφώσει μια κάποια άποψη με τα μικρά (5'' & 6'') που έχω αλλά θέλω την κοινή γνώμη να με προσανατολίσει καλύτερα κατόπιν της κινέζικης εισβολής που εμπλουτίζει τις επιλογές μας.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον ανταποκριθεί...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Νευτώνιο, νευτώνιο, νευτώνιο. 1000 φορές.

Ένα προσεγμένο νευτώνιο με ευθυγραμμισμένα οπτικά είναι ασυναγώνιστο.

-Το μεγαλύτερο μήκος του σωλήνα (δε μιλάω κάν για βάρος, είναι ελαφρύτερο του SCT), αποτελεί αμελητέο μειονέκτημα.

-Ανοιχτός σωλήνας;; Ε, και; Ίσα ίσα που θα μαζεύει λιγότερη υγρασία καιθα προσαρμόζεται ταχύτερα.

-Κόμη (λέμε τώρα) λόγω του f/5; Σιγά τα λάχανα. Παίρνεις καλά προσοφθάλμια, απλά και μόνο για να αναδειχθούν πλήρως οι αρετές του νευτώνιου.

-Αυξημένες ροπές και επιρρεπές στον άνεμο; Οκ. I could live with that!!

-Συντήρηση; Μηδαμινή. Προσοχή και επιμέλεια θέλει. Το collimation είναι δύσκολο ΜΟΝΟ στην αρχή, οπότε και το δευτερεύον θα θέλει ευθυγράμμιση. Μετά θα χρειάζεσαι μισό λεπτό μόνο για το πρωτεύον.

Δε θα παραθέσω τα πλεονεκτήματά του. Η εικόνα που θα σου προσφέρει αρκεί.

Μη το ψάχνουμε άλλο. Με κλειστά μάτια.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Έτσι κι αλλιώς μια και θέλεις οπτική παρατήρηση μόνο είναι μονόδρομος το νευτώνιο. Πέρα από τα πλεονεκτήματα που ανέφερε ο Δημήτρης θα έχεις και μεγαλύτερα πεδία και κόστος ένα κλάσμα του SC. Επίσης στο στήσιμο είναι και ευκολώτερο από το SC που σε μεγάλες διαστάσεις είναι δύσκολο να το στήνεις στη βάση του. Με πηρούνι πάνω από 11" δεν σηκώνεται. Μην το σκέφτεσαι παραπέρα. Όσο για την ευθυγράμμιση αυτή των SC είναι πολύ πιο δύσκολη έχεις να ρυθμίσεις μόνο το δευτερεύον και πολύ μικρές κινήσεις ρίχνουν την ευθυγράμμιση πολύ έξω. Για την κόμη σε f/5 ακόμα και σε f/4.5 εγώ θα σου πω από προσωπική εμπειρία πως το μόνο που δεν θα αγόραζα είναι comma corrector. Ούτε την προσέχω καν. Στο μεν βαθύ ουρανό είναι αδιάφορη στους πλανήτες δεν τους παρατηρεί κανείς στην άκρη του πεδίου.

Επεκτείνοντας πάρα πέρα το SC δεν έχει ΚΑΝΕΝΑ πλεονέκτημα πλην του μικρού όγκου.

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Δημοσιεύτηκε

Αν και στα νευτωνια τρεφω μια συμπαθεια γιατι με αυτα ξεκινησα(και ισως εκει καταληξω) θελω να επισημανω πως με το sc δεν θα εισαι αναγκασμενος να κανεις καθε φορα που παρατηρεις colimation το οποιο χρειαζεται στα νευτωνια που οσο περισσοτερες ιντσες ειναι η διαμετρος τους τοσο πιο ευαισθητα ειναι στους κραδασμους .... Αν χρησιμοποιησεις αλταζιμουθιακη στηριξη με ενα sc τοτε πλεον μιλαμε για ελαχιστο χρονο προετοιμασιας μιας και ξεχνας τον βραχνα της ισημερινης που ειναι αναλογος με το βραχνα του colimation του νευτωνιου τηλεσκοπιου οταν το τελευταιο ξεφευγει σε διαμετρο απο τα συνηθησμενα και λεγοντας απο τα συνηθησμενα αναφερομαι στις 8 ιντσες μιας και τα 10 0και 12 ιντσων ειναι αρκετα ευαισθητα σε αυτον τον τομεα και το δευτερο χρειαζεται colimation σε καθε παρατηρηση ποσο μαλλον ενα μεγαλυτερο . Τωρα ειναι και θεμα συνηθειας το θεμα , εγω για καταλαβεις συνηθησα την ισημερινη που ειναι και αρκετα κιλακια παρολο που σπαει σε κομματια .... για τα αλλα εχουν αναφερει πολλες φορες αλλα μαλλον το κοστος του νευτωνιου (γρηγορου πχ f4) ειναι πολλαπλασιο λογω των ακριβων προσοφθαλμιων που θα χρειαστει να παρεις και οσον αφορα την μεταφερσιμοτητα ενα sc εχει το προβαδισμα εναντι ενος νευτωνιου ...

Α! και ελπιζω να σε μπερδεψα λιγακι :cheesy:

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Κώστα μόνο απλή δεν είναι η ερώτηση... :lol: Έχουν χυθεί τόνοι ηλεκτρονικού μελανιού για τέτοιες ερωτήσεις.. :lol: :lol:

Έξω το οικονομικό, μέχρι τις 8 ίντσες θεωρώ ότι ένα καταδιοπτρικό είναι η καλύτερη δυνατή λύση: πανάλαφρο, υπερβολικά μικρό για τη διάμετρό του, κρυώνει γρήγορα, εύκολη ευθυγράμμιση που συνήθως κρατάει για καιρό, αξεσουάρ με το κιλό - τι εστιακή θέλεις; native f/10, f/6.3, f/5, f/3.3 με έναν απλό reducer που λειτουργεί και ως flattener για να αναφέρω ένα από αυτά...

Από εκεί και πέρα από τις 8+ μέχρι τις 12 ίντσες θεωρώ ότι ενα 10ιντσο νευτώνειο είναι η καλύτερη επιλογή : κρυώνει γρήγορα, έχει όγκο όσο το 8ινστο νευτώνειο αλλά διαχειρίσιμο, βάρος πρακτικά αμελητέο. Από την άλλη βέβαια ναι έχει κόμη (ένας paracorr είναι εξαιρετική αγορά και θα μείνει για ότι νευτώνειο και χρησιμοποιήσεις μετά) και ναι θέλει ευθυγράμμιση πρακτικά πριν από κάθε χρήση (απλή διαδικασία 5 λεπτών όταν τη συνηθίσεις).

Πιστεύω ότι το βασικό πρόβλημα των καταδιοπτρικών - και ειδικά στους μεγάλους σωλήνες - είναι ότι λόγω σχεδίασης (κλειστός σωλήνας, βαρύ και ογκώδες πρωτεύον - πιο βαρύ και πιο ογκώδες από ένα αντίστοιχο νευτώνειο) αργούν να κρυωσουν: να το πω αλλιώς, έχω τελειώσει την παρατήρηση με το 10ιντσο dob μου και το C11 ακόμα κρυώνει... Όταν βέβαια κρυώσει, αποδίδει και ειλικρινά στην πλανητική παρατήρηση το προτιμώ από το λ10 10ιντσο dob μου.

Εν κατακλείδι, αν έχω καταλάβει καλά και σκοπεύεις να περάσεις σε μεγαλύτερες ίντσες πήγαινε για νευτώνειο, τουλάχιστον 10ιντσο και ...καλές παρατηρήσεις!

Δημοσιεύτηκε

Ωραία τα σχόλια σας αλλα δεν πιστεύω να διαφωνίσετε με την γνώμη μου: [-X

Τα Νευτώνια(όλων των κατηγωριών) έχουν:

1)Λιγότερο χρόνο στο στήσιμο

2)Λιγότερο κόστος

3)Μεταφέρονται εύκολα

4)Η στήριξη τους είναι απλή(εδώ μιλάω για τα dobsonian)

Από την άλλη τα sct έχουν:

1)Περισσότερο χρόνο στο στήσιμο

2)Κοστίζουν περισσότερο από τα νευτώνια άρα είναι ακριβότερα

3)Όσον αφορά τη στήριξη είναι πιο πολύπλοκη

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Κώστα με τα χίλια για Νευτώνειο και τα μάτια κλειστά. Αυτό σε καμία περίπτωση επειδή έχω και εγώ, μόνο και μόνο γιατί θες να κάνεις καθαρά οπτική παρατήρηση και να δεις πράγματα με αξιώσεις, πράγμα που σημαίνει ίντσες.

Σε βλέπω να πηγαίνεις για τουλάχιστον 12" και ίσως και παραπάνω πια, αυτό που δεν μπορώ να σε φανταστώ όμως, είναι πως θα κουβαλάς την "γουρούνα" κυλινδράρα SCT από τέτοιες ίντσες και πάνω.

Έπειτα, ας το πάρουμε και αλλιώς, ξέρετε πολλούς που να είναι, ή να θέλουν να γίνουν καθαρά οπτικοί παρατηρητές και να παρατηρούν αμυδρά DSO με τόσο μεγάλους εστιακούς λόγους π.χ. f10 ; :-note :-k

Ναι ρε παιδιά, δε θα πάρουμε 10 ίντσες και πάνω (12, 14, 16) για να βλέπουμε μόνο τα αντικείμενα του κυρίου Μεσσιέ (και αυτά, οκ!) όχι όμως μόνο αυτά! Θέλουμε λοιπόν ταχύτατα οπτικά για τέτοιες συνθήκες αμυδρότατων στόχων..τυχαίο είναι ότι τα μεγάλα dob (20" και πάνω) που είναι το βαρύ πυροβολικό της οπτικής παρατήρησης είναι όλα από f5 και κάτω;;

Όλα τα dob πια, εν τω μεταξύ, γίνονται όλο και πιο εύκολα στη μεταφορά. Βλέπε πτυσσόμενα SW, truss σχεδίαση, σπάει σε κομματάκια και το πας όπου θες μια χαρά. Και μη πεταχτεί κάποιος και μου πει ότι δεν είναι grab n' go αυτά γιατί δε μιλάμε για μικρά όργανα αλλά από 10" και πάνω...ο όρος ΑΡΠΑ ΤΟ & ΦΥΓΕ :lol: δεν είναι καθόλου δόκιμος εδώ. Ναι, το 5ιντσο Νευτώνειο που έχουμε Κώστα, είναι τέτοιο...5ιντσο όμως...

Για τον φίλο Δημήτρη (50mm)

Δημήτρη, κάθε αρχή και δύσκολη. Συγνώμη, αλλά διαφωνώ κάθετα ότι μπορεί να θεωρηθεί βραχνάς το collimation εφόσον έχουμε : τα κατάλληλα εργαλεία και μεθόδους, πλήρη κατανόηση της αρχής λειτουργίας της ευθυγράμμισης σε νευτώνεια, την στοιχειώδη υπομονή.. =; με όλα αυτά στην κυριολεξία, όπως είπε και ο Ηλίας, δεν διαρκεί η όλη υπόθεση πάνω από 5 λεπτά, εκτός αν συμβαίνει κάτι άλλο που δεν έχουμε λάβει υπόψη μας.

Δεν μπορώ να φανταστώ το collimation να αποτελεί παράγοντα αποτρεπτικό, για κάποιον στο να πάρει ένα Νευτώνειο, είτε ισημερινό μέχρι 12", είτε αλταζιμουθιακό για περισσότερες. Στην τελική το να θες κάθε φορά ευθυγράμμιση όταν πας στο πεδίο, είναι μια διαδικασία μηχανική από κάποιο σημείο και μετά και δεν τη βρίσκω καθόλου ενοχλητική.

Ούτε αυτό που ειπώθηκε με τα προσοφθάλμια για μένα ισχύει. Και C11 και C14 να είχα, πάλι ποιότητα, καλές επιστρώσεις θα κυνηγούσα και λίγα λίγα και καλά τα φακουδάκια... :mrgreen: Οι ακριβές συλλογές που παίζουν σε όλους τους τύπους τηλεσκοπίων είναι αυτές που μένουν στο τέλος...οι πιο φθηνές έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να πουληθούν/αλλαχθούν λόγω του τύπου του τηλεσκοπίου..

Δημήτρη μην παρεξηγηθώ έτσι; Απλώς μια γνώμη εκφράζω...

:P :cheesy: O:)

Επίσης είμαι πολύ υπέρ και της λύσης Νευτωνείου με ισημερινή...απλά δύσκολα ανεβαίνεις σε πολλές ίντσες με αυτό...

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Επίσης είμαι πολύ υπέρ και της λύσης Νευτωνείου με ισημερινή...απλά δύσκολα ανεβαίνεις σε πολλές ίντσες με αυτό...
Η ισημερινή προσθέτει ίντσες στο κυνήγι των δύσκολων dso. Δεδομένου ότι είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για την θέασή τους. Εκεί η ισημερινή μας λέει: "Με την ησυχία σου, χαλάρωσε, εγώ είμαι εδώ." Κάπως έτσι. Αλλά... πρέπει να το έχουμε μέσα μας.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Η ισημερινή προσθέτει ίντσες στο κυνήγι των δύσκολων dso. Δεδομένου ότι είμαστε διατεθειμένοι να αφιερώσουμε τον χρόνο που χρειάζεται για την θέασή τους. Εκεί η ισημερινή μας λέει: "Με την ησυχία σου, χαλάρωσε, εγώ είμαι εδώ." Κάπως έτσι. Αλλά... πρέπει να το έχουμε μέσα μας.

Δημήτρη υπάρχουν κ άλλοι τρόποι να παρακολουθήσει ένα dob πέρα της ισημερινής.

Οσον αφορά την αρχική ερώτηση πάνω από 10" παρατήρηση βαθύ ουρανού είναι σαν να φωτογραφίζεις ένα νευτώνειο πάνω σε dob βάση.Ειδικά αν πας από 12" κ πάνω.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Νομίζω πως διαμορφώθηκε ξεκάθαρα η άποψη. Μικρό SCT έχουμε ούτως ή άλλως και δεν αλλάζει αν δεν σπάσει και τότε μέχρι C8 το πολύ μπορώ να πάω με την ίδια βάση. Οπότε μένει για δεύτερο οικιακό και ο στόχος είναι ένα αξιοπρεπές Dob Νευτώνιο εκστρατείας, με τις σύγχρονες ευκολίες, μια που προσφέρονται πια.

Να λύσουμε και το πρόβλημα των εξορμήσεων και φύγαμε. Αλλά σιγά σιγά, νέοι είμαστε ακόμη.

Σας ευχαριστώ!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
+1 για Νευτώνειο. Η ισημερινή καλή είναι αλλά μέχρι τις 12" το πολύ. Μετά αναγκαστικά πας σε αλταζιμουθιακή, δηλαδή σε dob. Έχε υπόψιν σου και τις truss κατασκευές για 12" και πάνω. Εξομαλύνουν αρκετά το πρόβλημα της μεταφοράς.
Δημοσιεύτηκε

Εγώ πάντως μάγκες μου, βάζοντας διπλα δίπλα το SC 9,25 και το DOB 10, οφείλω να πώ ότι το πρώτο με άφησε άφωνο.

Θα συμπεριλάβω σαν προσόν το σχεδόν αχρείαστο collimation το οποίο και όταν χρειάζεται είναι πανεύκολο.

Το f/10 του που σου επιτρέπει να χρησιμοποιήσεις φτηνότερα προσοφθάλμια (τα Televue δεν είναι μονόδρομος).

Και δηλαδή τι πάει να πεί "το SC Αργεί να κρυώσει"; Αστρονομία κάνουμε παληκάρια...Οχι Fast Food.

Εν κατακλείδι: Κρυώνει δύσκολα, έχει μεγάλο f άλλα αμα κρυώσει καλά, τρέμετε ρεεεεεεεεεεεεεε!

Τι γίνατε ωρέ SCάδες; Κανένας σας δεν έχει το τηλεσκόπιο του σε εκτίμηση ή εγώ είμαι βλαμμένος;

Δημήτρης

Δημήτρης
Δημοσιεύτηκε

Το μοναδικό πρόβλημα με τα μεγάλα νευτώνια είναι πως δε βγαίνουν σε πορτοκαλί . :)

Το καλύτερο τηλεσκόπιο είναι αυτό που χρησιμοποιούμε περισότερο κύριε Κώστα , αν και είμαι σίγουρος πως αυτο το έχεις διαπιστώσει και μόνος σου .

Δε θα είναι κρίμα ένα δωδεκάρι (γιατί προς εκεί σε βλέπω) να βλέπει μόνο τον ουρανό του μπαλκονιού μας ;

Λύσε το πρόβλημα με τις εξορμήσεις και πες μου μετά το μυστικό , μπας και αξιωθώ και εγώ να παρεβρεθώ σε καμία.

pros apofygi pareksigisewn : Makari kyrie kosta na katastalakseis kai en teli na pareis auto pou pragmatika sou aresei kai se eksipiretei kai na to xareis opos esy theleis kai nomizeis . Kai siga siga na pernoume kai emeis sira .

MASTERED by desire impulsive By a mighty inward urging

I am ready now for singing Ready to begin the chanting

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ απόλυτα. Το καλύτερο είναι αυτό που χρησιμοποιείς περισσότερο, άρα για μένα είναι το... Astrovox!

Οι εξορμήσεις είναι όντως πρόβλημα. Γι αυτό αν δεν αποδείξω στον εαυτό μου πως θα μπορώ να πηγαίνω κάποια στιγμή σε μερικές (μετράω ήδη 1+1) δεν θα προχωρήσω. Για το μπαλκόνι και τον κήπο στο εξοχικό έχω ήδη αρκετά και όλα είναι πολύ καλά, άντε το 6 να γίνει κάποτε 8, και το Achro να γίνει ED. Οπότε μέχρι τότε είναι ωραίο να επιθυμώ κάτι και να το πραγματεύομαι. Άλλωστε το επιθυμείν ηδύτερον του έχειν. Το φλερτ υπερτερεί του γάμου, εκτός αν στον γάμο συνεχίσεις να φλερτάρεις. Κατά προτίμηση με την γυναίκα σου βεβαίως. :wink:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Θα συμφωνήσω με το Δημήτρη παραπάνω και θα πώ κι εγώ : Μην πυροβολείτε τα SCT!!!

Δεν ενεπλάκην στη συζήτηση γιατί ο Κώστας αρχικά είχε πεί για SCT σε alt-az βάση κι εγώ το έχω σε ισημερινή. Απο την εμπειρία μου θα πώ λοιπόν ότι το C-11 είναι πολύ ευκολότερο φορτίο για την EQ-6 απ'ότι το 10" νευτώνειο που είχα πρίν (Meade LXD-55 S/N)

Επίσης το γεγονός ότι είναι f/10 επιτρέπει τη χρήση πιο φθηνών προσοφθαλμίων, δεν απαιτεί paracorr και με έναν focal reducer παίρνεις και αρκετά μεγάλο πεδίο, όχι όσο του νευτώνειου αλλά την δουλειά σου την κάνεις άνετα. Αυτό αν δεν θές να επενδύσεις σε ποιοτικά προσοφθάλμια ευρέως πεδίου. Ακόμη το SCT θα υπερισχύσει σε πλανητική και σεληνιακή παρατήρηση, σε παρατήρηση διπλών αστέρων και θα σηκώσει πολύ πιο εύκολα μεγάλες μεγεθύνσεις λόγω f/10.

Αλλά για μένα το μεγαλύτερο προσόν ενός SCT τόσο σε ισημερινή όσο και σε υψοαζιμουθιακή βάση είναι ένα : η ευκολία στην παρατήρηση. Το βάζεις στην EQ-6 ή σε όποια βάση τέλος πάντων, ρυθμίζεις το ύψος του εκεί που σε βολεύει, παίρνεις και την καρεκλίτσα σου (αυτή η ρυθμιζόμενη Skywatcher είναι όλα τα λεφτά) και κάνεις την παρατήρησή σου όμορφα κι εύκολα γιατί έχεις το διαγώνιο που γυρίζει και το φέρνεις εκεί που θές εσύ, εκεί που σε βολεύει. Άντε τώρα με ένα νευτώνειο σε ισημερινή, να τρέχεις να γυρίσεις το σωλήνα όταν θές να δείς Νότο πχ γιατί το προσοφθάλμιο κοιτάει το χώμα. Κι αν είναι κανένα 6" κάτι γίνεται, αν είναι 10" έχεις πρόβλημα κι άντε να μπλέξεις με wilcox rings κλπ λύσεις. Τα έχω κάνει όλα αυτά και τα ξέρω.

Εγώ γι αυτό το λόγο κυρίως έκανα το βήμα και πήρα το C11 και δεν το μετάνοιωσα.

Απο την άλλη μην βιαστείτε να με πείτε νευτωνειομάχο!!! γιατί δεν είμαι. Είπα απλά τη γνώμη μου για το πώς και γιατί επέλεξα ένα SCT σε ισημερινή μετά απο τόσα χρόνια παρατηρήσεων με νευτώνειο σε ισημερινή. Εάν εσάς σας αρέσει το νευτώνειο, εμένα μου περισσεύει. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα!!!

Πιστεύω ότι και τα δύο σχέδια έχουν καλά και κακά σημεία κι απομένει στον καθένα μας να κάνει την επιλογή του, αφού πρώτα τα δεί και τα δύο στην πράξη.

Καλά να περνάτε 8)

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης