alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Έπρεπε να βγω χθες! Δεν άντεχα άλλο! Ήξερα ότι η υγρασία θα ήταν εμπόδιο, ήξερα ότι ήταν πιθανό να μην έβλεπα απολύτως τίποτα λόγω νεφών, αλλά ήθελα έστω να στήσω το τηλεσκόπιο μετά από τόσους μήνες. Ευτυχώς ο ουρανός ήταν ανέφελος όταν έφτασα και παρέμεινε έτσι. Το πρόγραμμα είχε Ανδρομέδα. Λίγο νότια και δυτικά του ζ And βρίσκονται 3 διαδραστικοί γαλαξίες. Ο NGC229, o NGC228 και ο MCG+4-2-47. Η εύρεση του πεδίου δεν ήταν τόσο εύκολη, για τους γνωστούς λόγους: Είναι και οι 3 πολύ αμυδροί και το λαμπρότερο άστρο του χάρτη ήταν τουλάχιστον μισή μοίρα μακριά. Βέβαια, το αστέρι της αφετηρίας ήταν ο ζ And, λαμπρότατο με γυμνό μάτι. Από εκεί εύκολα οδηγήθηκα στο επόμενο άστρο, το οποίο ήταν το πλησιέστερο άστρο στους γαλαξίες που υπήρχε στο χάρτη. Οι γαλαξίες λοιπόν βρίσκονταν δυτικά του αστεριού αυτού, αλλά έπρεπε να μετρήσω την ακριβή γωνιακή απόστασή του από αυτούς. Επιστρατεύτηκε η πολύ χρήσιμη διαφανής κλίμακα της Uranometria και η απόσταση αστεριού-γαλαξιών μετρήθηκε 31'. Για άλλη μια φορά η ισημερινή στήριξη βοήθησε πολύ: Αρκούσε η περιστροφή του χειριστηρίου Ορθής Αναφοράς, για την μετακίνηση δυτικά. Πόσο όμως; Το πραγματικό πεδίου του nagler 7mm στο 8"f/6 είναι 28'. Σχεδόν δηλαδή όσο και η απόσταση που χώριζε το αστέρι με τους γαλαξίες. Έτσι έφτασα στο πεδίο τους, όντας σίγουρος ότι είναι το σωστό. Αρκετά γρήγορα είδα τον NGC228, μεγέθους 13,7v και SB 13,7. Πλάγια όραση, φυσικά φακός N7 T6, και εξαιρετικά δύσκολος. Ωστόσο, ήταν εμφανής ο σχετικά λαμπρός πυρήνας του. Για τον MCG+4-2-47 , αφιέρωσα πάνω από 1 ώρα. Τον είχα δει λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό του 228, αλλά οι επιβεβαιώσεις που ακολούθησαν ήταν πάμπολλες, διότι το μέγεθός του ήταν απίστευτο, δεδομένης της τοποθεσίας που βρισκόμουν. 14,9v με SB13,5! Αργή σάρωση του πεδίου στον άξονα Ανατολής-Δύσης, φυσικά πλάγια όραση, το μάτι ακίνητο σε ένα σημείο και το σημείο στο οποίο βρισκόταν ο MCG, μετατοπισμένο λίγο προς τα πλάγια. Ήταν πραγματικά μαγική η θέαση αυτή. Δεν έβλεπα μόνο τον πολύ αμυδρό πυρήνα του 228. Ήταν παρέα και με "κάτι" άλλο εμφανώς δυσκολότερο και μεγαλύτερο σε έκταση. Δε χόρταινα να επιβεβαιώνω όλο αυτό το σκηνικό. Ήταν κάτι το φανταστικό! Προσπάθησα να δω και τον UGC425 χωρίς επιτυχία, ίσως γιατί τόση ώρα είχε χαμηλώσει αρκετά η Ανδρομέδα. Όλα όμως είχαν γίνει μούσκεμα. Στράφηκα στον Κριό να συνεχίσω το περσινό πρόγραμμα, αλλά τα προσοφθάλμια θάμπωναν πολύ. Έτσι προτίμησα να μαζέψω και να συνεχίσω απόψε, χωρίς να είμαι αισιόδοξος! Καλές παρατηρήσεις σε όλους, εντός και εκτός ορίων! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημήτρη,Με χαρά μου βλέπω ότι ο χορός καλά κρατεί με το "κυνήγι". Αρκετά δύσκολη η παρατήρησή σου η οποία αξίζει συγχαρητήρια. Δυστυχώς ο καιρός δεν μας κάνει το χατήρι σε εμάς εδώ κάτω οπότε περιμένουμε. Καλά να περνάς και καλές παρατηρήσεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Ευχαριστώ Δημήτρη!! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Bi2L Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Μπραβο Δημητρη!!! Συγχαρητηρια αρκετα δυσκολοι στοχοι...Μπραβο και πανω που αναρωτιομουν οτι ειχαμε καιρο να δουμε καποιο astroreview Φανταζομαι ποσο πολυ θα χαρηκες που ειδες τον MCG+4-2-47 και εγω το ιδιο θα εκανα Αντε περιμενουμε και αλλα....keep Watching Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 17, 2009 Συγχαρητήρια!!Και εγώ με 8αρι dob που έχω τη περασμένη εβδομάδα παιδεύτηκα πολύ με την υγρασία στο νησί και πάλι δεν πήγαινα σε στόχους με τέτοια mag. Φαντάσου εσύ Σπύρος
planetman Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 19, 2009 Μπράβο ρε Δημήτρη. Keep searching... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
eirhnh Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 καταρχας να πω συγχαρητηρια στον δημητρη για αυτην την ανακαλυψη!! Εν συνεχεια, θα ηθελα να μου δωσετε τα φωτα σας σχετικα με την παρατηρηση γαλαξιων, φανταζομαι οτι ειναι απαιτητικο.. απαιτειται ομως καποιο συγκεκριμενο προσοφλθαλμιο σε τηλεσκοπιο? εχω προσπαθησει αρκετες φορες αλλα δεν εχω παρατηρησει κανεναν γαλαξια με επιτυχια.. Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
kookoo_gr Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 πρωτα απ'ολα εξαρταται απο το ποσο μεγαλη διαμετρο εχει το τηλεσκοπιο σου για να μπορεσεις να διακρινεις γαλαξιες και τα διαφορα νεφελωματα, οσο πιο μεγαλη διαμετρο τοσο πιο καλο, αν εχεις το dob 8'' εισαι σε καλο δρομο. απο αποψη προσοφθαλμιου καλο ειναι να εχεις ενα με μεγαλη εστιακη αποσταση για να εχεις και μεγαλο οπτικο πεδιο, 20mm ειναι καλο για αρχη. το δευτερο και επισης σημαντικο ειναι να κανεις παρατηρηση σε νυχτα χωρις φεγγαρι και μακρυα απο φωτορυπανση (αν παρατηρεις απο αθηνα θα ριχνεις καντηλια μεχρι να δεις κατι). επισης θα πρεπει να μπορεις να κανεςι star hopping με τον ερευνητη που εχεις ή να αγορασεις ενα ευρενητη telrad ή rigel και με την βοηθεια των αντιστοιχων χαρτων (μπορεις να τους κατεβασεις δωρεαν, υπαρχει και εδω αντιστοιχο ποστ) να εντοπισεις τα αντικειμενα αυτα μιας και τα πιο πολλα ειναι σε σημειο του ουρανου που δυσκολα μπορεις να τα εντοπισεις με το να στοχευσεις το τηλεσκοπιο στην γενικη περιοχη. επισης οταν το τηλεσκοπιο ειναι στην περιοχη που νομιζεις οτι θα δεις το στοχο σου σαρωσε σιγα-σιγα την περιοχη αυτη μεχρι να το εντοπισεις. ενα αλλο κολπο ειναι η πλαγια οραση, οταν κοιταζεις μεσα απο το προσοφθαλμιο κοιταζεις προς τα ακρα ωστε να εντοπισεις το αχνο συννεφακι, μιας και ετσι μοιαζουν οι ξαλαγιες και τα νεφελωματα Φιλικά Κώστας http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/
eirhnh Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 ευχαριστω παρα πολυ για την ενημερωση και τις πληροφοριεσ!! θα κανω οτι μπορω για να δω εστω και κατι γιατι παρατηρω απο αθηνα Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
ziorange Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δεν μας είπες όμως τι τηλεσκόπιο έχεις? άστο απάντησα μόνος μου!! celestron Nexstar 130 SLT http://www.astrobin.com/users/ziorange/http://www.athens-weather.eu Παναγιώτης Ζιώγας
eirhnh Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Σωστο κ αυτο λοιπον ειναι της celestron το nextstar 130 SLT για να το δειτε καλυτερα http://www.astronomy.gr/main.cfm?module=eshop&action=detail&id=992 τι δυνατοτητες εχω με αυτο το τηλεσκοπιο? Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
StratosGR Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Έχω το ίδιο.Δυστυχώς μέσα στην Αθήνα πολύ λίγα πράγματα.Νεφελώματα ξέχνα το.Ίσα που είδα 2 γαλαξίες αν και έχω πολύ περιορισμένο πεδίο λόγω πολυκατοικιών.Θα δεις εύκολα πάντως αστρικά σμήνη.Σε σκοτεινό ουρανό δε το έχω δοκιμάσει ακόμα!
eirhnh Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2010 Εγω μια φορα το ειχα δοκιμασει σε πολυ σκοτεινο ουρανο και ηταν τελειο!! Απο νεφελωματα εχω δει του Ωριωνα αλλα δεν φαινοταν και πολυ καθαρα. Απο το σπιτι μου εχω καλη θεα παλι καλα αλλα οντωσ η φωτορυπανση ειναι προβλημα.. Το πιο παλιο εικονογραφημενο βιβλιο που εχουμε στην κατοχη μας ειναι ο νυχτερινος ουρανος...E.W.Maunder
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα