Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί φίλοι,

Έρχεται μια πολύ καλή περίπτωση απόκρυψης λαμπρού αστέρα 6.6 mag, από τον αστεροειδή Luisa.

Την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου στις 05:58 και λίγο πριν κατανικήσει το σκότος η ροδοδάκτυλος Ηώς, ο λαμπρός αστέρας HIP 26592, στον Ηνίοχο, θα "σβήσει" εντελώς για μερικά δευτερόλεπτα, για όσους τυχερούς βρεθούν στο μονοπάτι σκιάς και τον έχουν στο οπτικό τους πεδίο ως στόχο σε οποιασδήποτε διαμέτρου τηλεσκόπιο ή ακόμη και σε κιάλια. Το μονοπάτι σκιάς περνά από την Κέρκυρα, διατρέχει τη δυτική Ελλάδα, όλη την Πελοπόννησο καθώς και τη δυτική Κρήτη.

Πληροφορίες για το γεγονός, διαδρομή μονοπατιού σκιάς και χάρτες εδώ:

http://www.spartastronomy.gr/astroteams/occultsstar/forthcoming

4186538165_f449a78882_o.jpg

Για να ανέβει κι άλλο η αδρεναλίνη, κρατήστε στο χέρι ένα χρονόμετρο και προσπαθήστε να καταγράψετε τη διάρκεια του γεγονότος, η οποία αναμένεται να είναι έως και 5 δευτερόλεπτα, αναλόγως με τη θέση του παρατηρητή. Στη συνέχεια, θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μαθηματική ανάλυση του φαινομένου όπου θα προσδιοριστεί το σχήμα και οι διαστάσεις της Λουίζας (βλ ανάλογη πρόσφατη περίπτωση 38-Leda - Ανάλυση).

Εάν ο καιρός το επιτρέψει και παρατηρηθεί η απόκρυψη, το ζητούμενο από όσους παρατηρητές επιθυμούν να συμμετέχουν στην παρατήρηση και να συμβάλουν με τα δεδομένα τους, είναι:

1. η οπτική παρατήρηση - γίνεται με οποιοδήποτε τηλεσκόπιο, ακόμα και με κιάλια! (αν παρατηρήθηκε απόκρυψη ή όχι)

2. η καταγραφή της διάρκειας με χρονόμετρο (δύο "κλικ": ένα στην απόκρυψη και ένα στην επανεμφάνιση)

3. ο προσδιορισμός των γεωγραφικών συντεταγμένων της θέσης παρατήρηρης.

Όσο περισσότεροι οι παρατηρητές και οι παρατηρήσεις, τόσο ακριβέστερη θα είναι η μετέπειτα ανάλυση του φαινομένου.

Θα βοηθούσε πολύ να είχαμε παρατηρήσεις από τις περιοχές Πάτρα - Άργος, Πύργος - Καλαμάτα και Ηράκλειο - Ρέθυμνο.

Μπορείτε να κατεβάσετε το αρχείο ΚML για το Google Earth εδώ!

Clear Skies!

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Και το Ηράκλειο θα συμμετέχει (αν το επιτρέψει ο καιρός).

Για να βλέπω κόσμο παιδιά. Όσοι είναι στο μονοπάτι πρέπει να συμμετέχουν. Είναι ευκαιρία.

Δημοσιεύτηκε

Τι εγινε βρε παιδια περναει Διαβαση απο Κρητη - Πελ/σο - Κερκυρα;;

Χριστουγεννιατικο δωρακι για ολους τους "φιλους" !!!!

Ελπιζω μεχρι τοτε να εχω την βαση μου πισω...αφου ειναι στην Θεσσαλονικη "καμενη" :( (αλλα και να μην την εχω....εχει και η Αστρ.Εταιρια Κερκυρας Τηλεσκοπιο :wink: )

Και βεβαια ευχομαι να εχουμε καλο καιρο τα ξημερωματα της 29 Δεκεμβριου.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Δεν χρειάζεται ούτε καν βοηθητικός χάρτης. Δείχνω το αστέρι στον χάρτη 41 της Uranometria. Από σκοτεινό ουρανό, ίσως είναι ορατό και με γυμνό μάτι. Η Σελήνη θα έχει δύσει.

17122009122.thumb.jpg.bb8006682baa527a53a0b2f4247134a5.jpg

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημητρη πολυ χρησιμο αυτο με την ουρανομετρια... μπραβο!!

Λοιπον εμεις θα ειμαστε τουλαχιστον 3-4 ατομα που θα παρακολουθισουμε το γεγονος (αν ο καιρος ειναι οκ) με δυο ισως 3 τηλεσκοπια,

Για βοηθιστε λιγο ομως... απο την αποκρυψη εμεις θα κρατησουμε:

την χρονικη διαρκεια (αρχη και τελος)

Γεωγρ. μηκος - πλατος, υψομετρο

μπορουμε να τα στειλουμε καπου αυτα ωστε να αξιοποιηθούν;

<δεν νομιζω οτι θελουμε κατι αλλο...>

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Βασίλη,

Ακριβώς αυτά τα στοιχεία είναι τα απολύτως απαραίτητα. Μόνο χρονομέτρηση διάρκειας και συντεταγμένες. Το θέμα λοιπόν είναι να υπάρχουν όσο το δυνατόν περισσότερες αναφορές διάρκειας (σε δευτερόλεπτα και δέκατα), απλά με χρήση χρονομέτρου, με διασπορά παρατηρητών κάθετη στο μονοπάτι σκιάς.

Τι γίνεται μετά...

Ο κάθε παρατηρητής ενθαρρύνεται να συμπληρώσει μια φόρμα παρατήρησης και να αποστείλει την αναφορά του στη ΙΟΤΑ-ES / EAON, συνήθως μέσω μιας mailing list (Planoccult). Όλα τα στοιχεία συλλέγονται και δημοσιεύονται πχ http://www.euraster.net/results/2007/index.html#0910-654 . Ο πιο εύκολος τρόπος πάντως είναι να συμπληρώσει κανείς online τη φόρμα http://mpocc.astro.cz/results/report.html

Επίσης στείλτε τις αναφορές σας και σε εμάς, συμπληρώνοντας αυτή τη φόρμα παρατήρησης. (Βλ. παράδειγμα συμπληρωμένης φόρμας)

Το κάτι παραπάνω τώρα, είναι το ότι: εάν συλλέξουμε ικανό αριθμό παρατηρήσεων από τον ελλαδικό χώρο, έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε ως ομάδα μια ολοκληρωμένη μελέτη για τα γεωμετρικά στοιχεία του αστεροειδούς, κάτι που είναι σαφώς ανακοινώσιμο και δημοσιεύσιμο στην επιστημονική κοινότητα.

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά για όποιον ενδιαφέρεται:

http://www.sportstore.gr/index.php?cPath=1709_1746 \:D/ \:D/ \:D/

Νομίζω βολεύει να το κρατάμε στο ένα μας χέρι τη στιγμή της απόκρυψης.

Δημοσιεύτηκε
Τώρα είδα ότι το σημείο που πηγαίνουμε για παρατήρηση (Γωνιές) είναι ακριβώς πάνω στη μπλε γραμμή.
Δημοσιεύτηκε

Είστε λοιπόν στην άκρη και η παρατήρησή σας είναι πολύ σημαντική, διότι θα δώσει σημεία που θα ορίσουν το κλείσιμο της καμπύλης του σχήματος του αστεροειδούς. Ετοιμαστείτε για σύντομη διάρκεια του φαινομένου.

Επειδή έχετε κάποιο ρίσκο στην περίπτωση που το μονοπάτι τελικά σαρώσει λίγο νοτιώτερα, και επειδή οι Πατρινοί θα παρατηρήσουν από το Ριο (αν κάνω λάθος διορθώστε με), το οποίο είναι 6 χλμ μέσα (εσωτερικά του μονοπατιού) για να νιώσετε λίγο περισσότερη ασφάλεια, μπορείτε να μετακινηθείτε λίγο προς τα νοτιοδυτικά, μέχρι πχ το χωριό Σίσαρχα (όχι παραπέρα) που είναι στα 3 χλμ μέσα στο μονοπάτι (κάθετα στη μπλε γραμμή).

Το ιδανικό θα ήταν, αν είστε πχ δύο παρατηρητές, να μείνει ένας στις Γωνιές και ένας να πάει στα Σίσαρχα, αλλά αυτό ξέρω ότι είναι δύσκολο έως ανεφάρμοστο, γιατί σπάει την παρέα. Καλά καλά ούτε εμείς δεν το εφαρμόζουμε (δεν είμαστε δα και Γερμανοί!)

Βέβαια, αυτά για καλές καιρικές συνθήκες παντού. Εαν πχ στην Πάτρα βρέχει ή στον Πάρνωνα έχει νέφωση και εσείς έχετε καλή πρόγνωση καιρού, μπορείτε, αν θέλετε να είστε όπου θέλετε. Είναι λίγο θρίλερ η υπόθεση, ε; Θέλει καλό στρατηγικό σχεδιασμό και ευελιξία μετακίνησης.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βασικά ίσως ο ένας από εμάς να μείνει Ηράκλειο (θα το συζητήσουμε) και ο άλλος να πάρει τα βουνά :-({|= :-({|= :-({|= . Δεν ξέρω. Θα πρέπει και με τα παιδιά στα Χανιά να συντονιστούμε να βγει κάτι καλό από αυτή την προσπάθεια. Οι περιορισμοί είναι πολλοί (γιορτές, δουλειά την επόμενη μέρα, καιρός) αλλά θα το παλέψουμε. Θα ενημερώσουμε και τα παιδιά από την αστρονομική ομάδα του Πανεπιστημίου (αν δεν το γνωρίζουν ήδη) για να συμμετέχουν κι εκείνοι.

Άντε και καλή μας επιτυχία...

Δημοσιεύτηκε

Δημητρη απο το χωριο σε 6 περιπου ωρες ανεβαινετε στην Νεραιδοραχη στον Αρισταρχο :-note

Καθαρο ουρανο σε ολους :)

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε

Εγω αν νικήσω τη μάχη με το πάπλωμα, ειμαι μέσα. :wink: (ας ειναι καλά το εορταστικό ωράριο..)

θα κανω μια πρόβα με το 8αρι να δω αν μπορώ να καταγράψω βιντεο, αλλιώς το πιθανότερο ειναι να καταγράψω μόνο χρόνο.

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, Μάχη ΟΚ!

Νίκο καλό βόλι. Νομίζω πάντως ότι επειδή ο αστέρας είναι λαμπρός και ο Ήλιος στις 19 μοίρες κάτω από τον ορίζοντα, μπορεί να γίνει και μέσα από πόλη, καιρού επιτρέποντος βέβαια.

Παναγιώτη, λογικά δε θα έχεις πρόβλημα να γράψεις βίντεο, ο αστέρας είναι λαμπρός. Οι συντεταγμένες στην υπογραφή σου είναι οι συντεταγμένες της θεσης παρατήρησης;

Αν τα καταφέρετε να κάνετε παρατήρηση από την περιοχή της Καλαμάτας ή της Στούπας, θα είναι πολύ καλό το συνολικό αποτέλεσμα, γιατί με εσάς στα ΝΔ καλύπτουμε καλά το μονοπάτι.

Παιδιά, αν δε σας κάνει κόπο, γράψτε και οι υπόλοιποι από τώρα μια - δυο πιθανές θέσεις παρατήρησης με συντεταγμένες ή ανεβάστε αρχείο .ΚΜL / KMZ για να κάνουμε ένα πρώτο χάρτη διασποράς.

πχ εγώ θα είμαι εδώ.

Mt Parnon Obs. Site.zip

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Κρήτη

Τοποθεσία 1:

35.301389N

25.086111E

Χάρτης

Τοποθεσία 2:

35.279595Ν

24.926394Ε

Χάρτης

Δημοσιεύτηκε

Εμεις θα παμε ή στην Πηλίδα στο Σωκρακι ή στο Αγγελοκαστρο ή στην ενδιαμεση περιοχη απο τις δυο τοποθεσιες ωστε να εχουμε καθαρο ουρανο.

Επισης μπορει να υπαρξει και δευτερη ομαδα η οποια θα παρακολουθησει το φαινομενο απο το Παλαιο Φρουριο Κερκυρας.

.rar

Πηλίδα, Σωκρακι

Αγγελοκαστρο, Παλαιοκαστριτσα

Παλαιο Φρουριο, Κερκυρα

*.kmz μεσα στο rar

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν Βαγγέλη, είμαι και εγώ μέσα από Αγρίνιο αν μου κάνει τη χάρη ο καιρός!

Μέσα απ'τη πόλη βέβαια -γιατί δεν νομίζω να θελήσει κάποιος να με συνοδεύσει εκείνη την ώρα- αλλά σε σκοτεινό σημείο.

Άγγελος Μακρής

www.aggelosmakris.com

www.facebook.com/aggelosmakrisnightscapes

www.instagram.com/aggelos_makris

Δημοσιεύτηκε

Άγγελε, ΟΚ!

Η πόλη του Αγρινίου είναι σε καλή θέση.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Από e-mail του Απόστολου...

Αν κάποιος έχει camcorder μπορεί να δοκιμάσει σε night vision mode εάν "γράφει" το αστέρι, εγγραφή του φαινομένου (μόνο με το camcorder σε zoom, χωρίς τηλεσκόπιο).

'Ετσι θα είναι ασφαλώς πιο αξιόπιστη και έγκυρη η -μετέπειτα- χρονομέτρηση της διάρκειας, αλλά βέβαια η εμπειρία μου λέει ότι είναι πιο θεαματικό να δει κανείς το φαινόμενο της απόκρυψης στον προσοφθάλμιο. Διαλέξτε...

Θα βοηθούσε πάντως για την έρευνα να έχουμε KAI καταγραφές σε video. Αν μπορείτε πάντως, κάνετε και τα δύο! Στήστε κάπου δίπλα ένα camcorder σε τρίποδο, κι ότι γράψει.

Καλά Χριστούγεννα!

Kapoies skepseis gia th Louisa:

To astro einai megethous V=+6.6

kai fasmatikou typou K0 me V-I=0.98

Epomenws, se WaTeC pou einai pio

evaisthith sto erythro, tha fainetai

pio lambro p.x. +6.0

Einai poly pithanon na fainetai o asteras

akoma kai me lhpsh camcorder se night vision

mode. Afto thelei dokimes omws.

Epishs: H prognwsh

(opws oles aftes oi prognwseis) periehoun statistiko

sfalma dhl to na vriskesai eksw apo to

onomastiko monopati den shmainei anagastika oti

den tha deis thn apokrypsi.

p.x.an dyo parathrhtes topotheththoun sta ekaterwthen

akra tou monopatiou* tote einai 95% sigouro oti

enas apo tous parathrhtes tha dei tin apokrypsi kai o

allos ohi.

Afta ta oliga.

Tolis.

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Ένα καλό προγραμματάκι (DOS) για εξάσκηση σε simulation απόκρυψης:

AOPS Reaction Time Practice Simulator

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους και Χρόνια Καλά!!

Βαγγέλη μέσα και εγώ, θα μιλήσω και με τον Δημήτρη - Μάνο να δούμε πως θα το κανονίσουμε. Το χειρότερο να είναι σπίτι εδώ στο Ηράκλειο που σημαίνει: 25 07 29 E, 35 17 12 N / Λοφούπολη, Ηράκλειο Κρήτης.

Γρηγόρης

Δημοσιεύτηκε

Πολύ ωραία Γρηγόρη.

Ως προς τις διάφορες πιθανές θέσεις παρατήρησής μας, θα έλεγα ότι κάθε παρατήρηση είναι σημαντική, είτε θετική είτε αρνητική, διότι θα καθορίσει σαφέστερα το μονοπάτι. Εξάλλου δεν υπάρχει απόλυτη βεβαιότητα για κανέναν.

Καλό βόλι!

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα,

Η ομαδα παρατηρησης της Αστρονομικης Εταιριας Κερκυρας ειναι ετοιμη!!! :D

σε λιγο θα μαζευτουμε για να βεβαιωθούμε οτι ειναι ολα ΟΚ.

Ας ελπισουμε μονο οτι ο καιρος θα μας κανει το χατιρι!!!! [-o< [-o<

36-cloud_frac.png.1d74af6b5b82981f368fd175740c0c36.png

UOA Wheather

06.00 29 Dec 2009

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης