giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Γεια σε όλους!Παρότι ασχολούμαι πολλά χρόνια με την αστρονομική παρατήρηση ποτέ δεν είχα τηλεσκόπιο πάνω από 8" και σκέφτομαι πως καιρός είναι να αναβαθμιστώ σε κάτι μεγαλύτερο.'Υστερα από σκέψη κατέληξα στο συμπέρασμα πως το καλύτερο είναι ένα 12" dob.Αρκετά ικανό άνοιγμα και μεταφερόμενο.Σκέφτομαι πως δεν μου αρέσουν τα εμπορικά μοντέλα γι αυτό θα κατασκευάσω ή καλύτερα θα συναρομολγήσω το τηλεσκόπιο μόνος μου.Σκέφτομαι λοιπόν τα παρακάτω κομμάτια:Καθρέφτης κινέζικος 12" f/5 (δεν έχω σκοπό να δώσω πολλά λεφτά για λ/1000000... κλπ, το τηλεσκόπιο για βαθύ ουρανό προορίζεται και ούτε πρόκειτα να είναι τόσο καλό ποτέ το seeing να χρησιμοποιώ έναν 12" καθρέφτη στο φουλ των δυνατοτήτων του).Εστιαστής ένας χαμηλού προφίλ crayford ή και κρεμαγιέρα μια χαρά είναι (ο helical που έχω στο επίσης χειροποίητο 8" είναι πολύ ακριβής και στιβαρός αλλά όταν αλλάζεις προσοφθάλμιους χρειάζεται να βιδώνεις ή να ξεβιδώνεις ώρες).Σωλήνας φυσικά όχι truss (δύσκολη κατασκευή, αν δεν είναι στιβαρή χαλάει και η ευθυγράμμιση όπως το στρέφεις σε άλλα μέρη του ουρανού) ούτε μεταλλικός (που φυσικά χρειάζεται μόνωση για να μη γεμίζει υγρασία από μέσα) αλλά χαρτονένιος (sonotube)Βάση πρωτεύοντος η πολύ καλή University Optics όπως και στο 8"Βάση δευτερεύοντος δεν έχω αποφασίσει ακόμα υπάρχουν πολλές στο εμπόριο σκεφτόμουν κάποια με καμπυλωτές λάμες για αποφυγή ακτίνων περίθλασης αλλά δεν είμαι σίγουρος αν αξίζει τον κόπο και το παραπάνω κόστος...Το ground board θα είναι τετράγωνο διότι έτσι χωράει ευκολότερα στο αυτοκίνητο (χώρια που κατασκευάζεται και πολυ ευκολότερα παρότι δεν έχει τη σταθερότητα ενός κυκλικού).Ερευνητής ένας 8Χ50 και μια βάση επιπλέον για τον Quickfinder (προτιμότερος απο τον βαρύ ογκώδη Telrad).Αυτές είναι οι πρώτες σκέψεις μου και είμαι σε έρευνα αγοράς ακόμα για τα απαραίτητα κομμάτια.Θα ήθελα να ακούσω γνώμες... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Καλημέρα. Επειδή 12'' Dob θα είναι μάλλον και το δικό μου επόμενο σοβαρό βήμα, ασχέτως πότε θα γίνει αυτό, θα ήθελα να σε ρωτήσω: Τί ακριβώς δεν σε ικανοποιεί με τα υφιστάμενα εμπορικά μοντέλα; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Γιώργο, θα συμφωνήσω στην επιλογή του 12" dob για τους λόγους που λες. Απλά σκέφτομαι ότι το f/5 στο οποίο έχεις καταλήξει θα έχει περίπου 1,5 μέτρο μήκος σωλήνα και πιθανώς δε θα χωράει στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου (κάτι που απλοποιεί πολύ τη μεταφορά στο βουνό, ειδικά όταν έχεις και άλλο επιβάτη και πολλά πράγματα). Τα f/4 χωράνε. Για μένα αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο επιλογής f παρά τα πλεονεκτήματα των πιο αργών νευτωνείων που έχεις αναδείξει πολλές φορές. Ειδικά όταν πάει κανείς για κατασκήνωση στο βουνό, τα πράγματα που κουβαλάει είναι άπειρα! Επίσης, κατά την κατασκευή της βάσης δώσε σημασία στο ύψος παρατήρησης. Συνήθως η θέση είναι πολύ χαμηλά, με το f/5 πιθανώς μπορείς να τη φέρεις σε πολύ καλό σημείο! «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 22, 2010 Κώστα, στα μοντέλα του εμπορίου δεν μου αρέσει ο μεταλλικός σωλήνας δεν είναι ότι καλύτερο και χρειάζεται μόνωση. Μεταλλικός σωλήνας στο ύπαιθρο είναι ό,τι χειρότερο για να μαζέψει υγρασία το τηλεσκόπιο. Με τον παχύ πλαστικό που έχω στο dob μου είμαι απρόσβλητος. Παρατηρούσα στον Πάρνωνα με τελείως στεγνά κάτοπτρα όταν οι άλλοι τα είχαν μαζέψει προ πολλού.Επίσης δεν έχουν και την καλύτερη κίνηση ούτε και το καλύτερο spider και βάση πρωτεύοντος κατόπτρου ενώτο rocker box είναι από νοβοπάν που δεν είναι και ότι καλύτερο (μιλάω πάντα για τα οικονομικά dob του εμπορίου).Ανδρέα,το 12" f/4 δεν υπάρχει σε κινέζικο και πρέπει να πάρω ακριβό Orion Optics, χώρια πως είναι πολύ πιο δυσκολο και ευαίσθητο στην ευθυγράμμιση από το f/5 και ουσιαστικά χρειάζεται μόνιμα coma corrector. Για τα υπέρ που λες συμφωνώ και σκέφτομαι πιθανή πατέντα να "κόβεται" ο σωλήνας στα δύο. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Γιώργο, θα σου πρότεινα να διάβαζες αυτό το βιβλίο εφόσον λες πως θες να το κατασκευάσεις μόνος σου http://www.willbell.com/TM/dobtel.htm Θα σου λυθούν όλες σου οι απορίες. Κατά τη γνώμη μου οι 12" είναι λίγες. Μετά από τόσα χρόνια καλό είναι να ανέβεις παραπάνω. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
filiatra Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Γιώργο νομίζω πως το κόστος του Ο-Ο δεν είναι υπερβολικό.Μιλάμε για το σούπερ ντούπερ μεταφερόμενο τηλεσκόπιο.Κ θα παρατηρείς καθιστός όπως σου αρέσει κ δεν νομίζω ειδικά εσύ πως θα έχεις πρόβλημα με την ευθυγράμμιση.Στην σελίδα τους http://www.orionoptics.co.uk/DOBSONIAN/dobsonian300s.html#topod300s βλέπω πως κοστίζει 859 λίρες.975 ευρώ.Πόσο έχεις υπολογίσει να φτάσει η κατασκευή σου?Ασε που στο toyota δεν χωράει ένα τηλεσκόπιο 1,7 μέτρα.Επειδή το δικό μου είναι σε αυτά τα κυβικά αν δεν ρίξω το πίσω κάθισμα δεν υπάρχει περίπτωση να μπει.Κ το δικό σου αν θυμάμαι καλά το πορτμπαγκαζ είναι ξεχωριστός χώρος. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 23, 2010 Γιώργο η κατασκευή ενός τηλεσκοπίου δεν είναι τόσο απλό θέμα. Χρειάζεται να μελετήσεις ένα σωρό παραμέτρους πριν ξεκινήσεις. Αλλιώς θα φτιάξεις κάτι πρόχειρο το οποίο δεν αξίζει τον κόπο και το κόστος. Η λύση που σκέφτεσαι με cardboard δεν είναι και τόσο καλή. Θα έχει αστάθεια λόγω του υλικού και του βάρους του καθρέπτη. Επίσης μετά από 5-6 χρόνια θα αρχίσει να χαλάει από τις υγρασίες που θα έχει φάει. Επιφυλάξεις έχω και για το cell της UO το οποίο δεν έχει τριγωνικά στηρίγματα. Για 8-10 ίντσες είναι καλό, αλλά από 12 και πάνω θα πρέπει το cell να είναι με τριγωνικά στηρίγματα τα οποία ισοκατανέμουν το βάρος πολύ καλύτερα (για 12" 3 τριγωνικά στηρίγματα 9 σημείων είναι αρκετά). Για 12" F/5 που σκέφτεσαι (επειδή έχω το ίδιο) θα πρέπει να είναι truss. Ο μεταλλικός σωλήνας είναι μεγάλος και βαρύς. Αν είναι F/4 η μεταφορά είναι πολύ πιο εύκολη και η βάση πολύ μικρότερη. Θυμάμαι στην τελευταία ΠΣΕΑ είχε φέρει ο Αντρέας το καινούριο αγορασμένο ΟΟ 12" f/4 το οποίο χωρούσε άνετα στα πίσω καθίσματα και η βάση του ήταν πολύ ελαφριά και compact. Η απόδοσή του ήταν πολύ καλή ακόμη και με μέτρια προσοφθάλμια. Αν έχεις διάθεση για να κατασκευάσεις κάτι το οποίο θα είναι πολύ καλύτερο και έχεις τα μέσα, θα σου πρότεινα να διαβάσεις πρώτα το βιβλίο του David Kriege (κατασκευαστή των Obsession): The Dobsonian Telescope: A practical manual for building large aperture telescopes και μετά να ξεκινήσεις. Αλλιώς πάρε το ΟΟ. ΥΓ. Εγώ στη θέση σου θα αγόραζα το GSO 16" Dob και θα έφτιαχνα ένα τηλεσκόπιο truss χρησιμοποιώντας τα οπτικά, το cell τον εστιαστή και το spider.http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/3629660/page/2/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1 Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Το βιβλίο το έχω αγοράσει εδώ και μία δεκαετία σχεδόν και το συμπέρασμα που έβγαλα είναι πως θέλεις ολόκληρο εργαστήριο με εργαλεία που μπορεί να κοστίζουν όσο το τηλεσκόπιο, το κυνήγι των υλικών στην ελληνική αγορά και εμπειρία στις κατασκευές που δεν την έχω όπως και το χρόνο για να κάνω κάτι τέτοιο. Η κατασκευή truss απορρίπτεται χωρίς δεύτερη κουβέντα.Εξάλλου το truss δεν έχει κανένα πλεονέκτημα προς την απόδοση παρά μόνο χρησιμότητα στη μεταφορά.Καλύτερα ένα τηλεσκόπιο που κόβεται ο σωλήνας στη μέση όπως στa discovery.Αν κάποιος θέλει truss το αγοράζει έτοιμο και τέλος.Το να φτιάξεις ένα νευτώνιο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το 8" f/4.5 το κατασκεύασα χωρίς καμία προηγούημενη εμπειρία και η κατασκευή ήταν εύκολη και χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε καμία μέτρηση ακριβείας το μόνο που ήθελε προσοχή ήταν να τοποθετηθεί σωστά το spider ώστε να κενράρεται το δευτερεύον κάτοπτρο κάτω από τον εστιαστή.Δεν έκανα καμία μέτρηση για να τοποθετήσω σωστά το πρωτεύον κάτοτρο, απλώς έχοντας τοποθετήσει το δευτερεύον και τον εστιαστή έβαλα το σωλήνα να στοχεύει το απέναντι βουνό με τον προσοφθάλμιο μου που εστιάζει πιο χαμηλά από όλους, άφησα ένα περιθώριο 1 cm προς τα μέσα και ο πατέρας μου μετακινούσε το πρωτεύον με το cell του μέχρι του σημείου που είδα εστιασμένα τα έλατα στο απέναντι βουνό. Σημείωσα τη θέση και άνοιξα τρύπες με το τρυπάνι και το στερέωσα. Αυτό ήταν όλο! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
planetman Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Γιώργο, τα πράγματα είναι απλά. Εφόσον δεν θέλεις truss, οι επιλογές είναι μετρημένες. Πρέπει να ξεκαθαρίσεις τις προτεραιότητές σου. 1) Καταρχήν πόσες ίντσες θες;2) Αν έχεις καταλήξει στις 12, τότε ή παίρνεις κινέζικο f/5 το οποίο θα ζορίζεσαι να το βάζεις στο αμάξι (μπορείς να κάνεις πατέντα και να κόψεις το σωλήνα στα 2) ή παίρνεις το f/4 OO το οποίο είναι super compact. Κατά τη γνώμη μου το ΟΟ στη βασική του έκδοση έρχεται ελλιπές καθώς έχει 30άρη ερευνητή και εστιαστή κρεμαγιέρας νομίζω; Αστεία πράγματα, για μένα είναι γελοιότητα καθώς το 8" skywatcher των 300€ έχει ανώτερα αυτά τα 2. Βέβαια υπάρχει και το skywatcher 12" collapsible το οποίο συνδυάζει την καλή φορητότητα του truss αλλά γρηγορότερο στήσιμο. ΥΓ: Σκέψου, με τις 12 ίντσες θα μείνεις ικανοποιημένος για πολύ καιρό; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 θέλεις ολόκληρο εργαστήριο με εργαλεία που μπορεί να κοστίζουν όσο το τηλεσκόπιο, το κυνήγι των υλικών στην ελληνική αγοράΣε αυτό συμφωνώ, χρειάζεσαι αρκετά εργαλεία και κάποιες γνώσεις. Όσο αφορά τα υλικά υπάρχει και το e-bay. Εξάλλου το truss δεν έχει κανένα πλεονέκτημα προς την απόδοση παρά μόνο χρησιμότητα στη μεταφορά.Λάθος.Εκτός της μεταφερσιμότητας και όπως θα έχεις διαβάσει κι εσύ ο ίδιος το truss σου επιτρέπει να έχεις πολύ χαμηλότερο το κέντρο βάρους του σωλήνα και συνεπώς πιο μικρό rocker box. Αυτό σημαίνει αυτόματα πολύ σταθερότερο τηλεσκόπιο (πχ για διπλάσιο μήκος του rocker box σημαίνει 8 φορές περισσότερες ταλαντώσεις, πάει στον κύβο η διαφορά). Η αστάθεια ενός 12" f/5 κλειστού σωλήνα είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα 8 f/6 επίσης κλειστού σωλήνα. Όταν ανεβαίνουμε σε ίντσες δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα δυστυχώς. Καλύτερα ένα τηλεσκόπιο που κόβεται ο σωλήνας στη μέση όπως στa discovery.Όταν πρόκειται για 12" ναι, αλλά για παραπάνω δε νομίζω. Οι βάσεις γίνονται τεράστιες και πολύ βαριές.Αν κάποιος θέλει truss το αγοράζει έτοιμο και τέλος.Εξαρτάται πόσες ίντσες θέλεις και αν σε συμφέρει και από που θα το αγοράσεις. Το να φτιάξεις ένα νευτώνιο δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το 8" f/4.5 το κατασκεύασα χωρίς καμία προηγούημενη εμπειρία και η κατασκευή ήταν εύκολη και χωρίς κανένα πρόβλημα ούτε καμία μέτρηση ακριβείας το μόνο που ήθελε προσοχή ήταν να τοποθετηθεί σωστά το spider ώστε να κενράρεται το δευτερεύον κάτοπτρο κάτω από τον εστιαστή.Δεν έκανα καμία μέτρηση για να τοποθετήσω σωστά το πρωτεύον κάτοτρο, απλώς έχοντας τοποθετήσει το δευτερεύον και τον εστιαστή έβαλα το σωλήνα να στοχεύει το απέναντι βουνό με τον προσοφθάλμιο μου που εστιάζει πιο χαμηλά από όλους, άφησα ένα περιθώριο 1 cm προς τα μέσα και ο πατέρας μου μετακινούσε το πρωτεύον με το cell του μέχρι του σημείου που είδα εστιασμένα τα έλατα στο απέναντι βουνό. Σημείωσα τη θέση και άνοιξα τρύπες με το τρυπάνι και το στερέωσα. Αυτό ήταν όλο!Λάθος και πάλι. Θα πρέπει να γνωρίζεις ότι η επιλογή ενός δευτερεύοντος εξαρτάται από τη διάμετρο, το ύψος του εστιαστή, το μήκος του σωλήνα που θέλεις να έχεις, την κεντρική παρεμπόδιση και το fully illuminated field. Ξαναλέω όταν πρόκειται για 8-10 ίντσες δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα. Όταν ανεβαίνεις σε ίντσες θα πρέπει να λαμβάνεις υπόψιν σου όλους αυτούς τους παράγοντες και να βρεις μια χρυσή τομή σε όλα αυτά αλλιώς ή ο σωλήνας σου θα είναι μεγάλος, ή θα έχεις μεγάλη κεντρική παρεμπόδιση ή το fully illuminated field θα είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό που χρειάζεσαι ή πολύ μικρό κτλ... Αν θέλεις να αγοράσεις τηλεσκόπιο μέχρι 12" για discovery μαζί σου. Αλλά θέλεις πραγματικά 12 ίντσες;;;;;;;;;;; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Συγχωρήστε με που κάνω Αρμένικη επίσκεψη στο θέμα του giorgosgr, αλλά αν υποθέσουμε πως κάποιος έχει αποφασίσει να πάρει το DOBSONIAN 12″ (Αναδιπλούμενο Dobson Truss), αξίζει η έκδοση με AUTOTRACKING την διαφορά των περίπου 400 Ευρώ; Είναι απλώς για παρακολούθηση ή και push to? Τα intelliscope της Orion τι από τα δύο κάνουν; Αν πάρεις την απλή έκδοση, πως μπορείς να προσθέσεις Autotracking και Push To?Διάβασα παλαιότερα θέματα, αλλά δεν έχω την αυτοπεποίθηση πως κατάλαβα και πολλά.Συγνώμη και πάλι, αν θέλετε απλώς αγνοήστε τον βομβαρδισμό ερωτήσεων και θα ανοίξω νέο θέμα κάποια στιγμή. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
astrovox Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Χωρίς να το έχω δει από κοντά, από αυτό που κατάλαβα από το web τα skywatcher απλά έχουν μοτέρ για να ακολουθεί το αντικείμενο που βρίσκεις μόνος σου χωρίς να σε βοηθάει στην εύρεση. Τα intelliscope έχουν το ακριβώς αντίθετο. Δεν έχουν μοτέρ να κινούνται αλλά σε βοηθούν να το βρεις (push-to). «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Αν πάρεις την απλή έκδοση, πως μπορείς να προσθέσεις Autotracking και Push To? Κώστα,και εμένα με ενδιέφερε αυτό κάποτε, για να το προσθέσω στο δικό μου 12" collapsible αλλά δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τοπίο για το αν προστίθεται ξεχωριστά. Θα δείξει σε λίγο καιρό αν γίνεται φαντάζομαι..προς το παρόν όχι.Μετά σκέφτηκα ότι η μαγεία ενός εντελώς χειροκίνητου ελέγχου δεν αντικαθίσταται και άφησα την ιδέα..Το μόνο που με ελκύει (έχει όμως σημαντικό κόστος) είναι ένα push-to. Πέρσι ζήλεψα πολύ τον Γιώργο (geonik) στον Πάρνωνα που έστρεφε το 20ιντσο με άνεση σε κάποιους δύσκολους στόχους...επαναλαμβάνω βέβαια ότι χάνεται η αίσθηση της ανακάλυψης αλλά εξοικονομείς χρόνο...περί ορέξεως κολοκυθόπιτα... Γιώργο,εγώ αν ήμουνα στη θέση σου και είχα και την εμπειρία σου θα κοίταζα σοβαρά και τα UC Ultra Compact της Obsession που φθανουν μέχρι και 22" (ο ευσεβής μου πόθος! ) άψογη μεταφορικότητα και όλα τα υπόλοιπα καλά της Obsession που είμαι σίγουρος ότι γνωρίζεις καλύτερα..ίσως αξίζει το παραπάνω κόστος μιας και ασχολείσαι τόσο σοβαρά και τόσα χρόνια..Τόσες ίντσες με τόσο καλή μεταφορικότητα, είναι το απόλυτο βήμα αναβάθμισης για σοβαρούς παρατηρητές..ειλικρινά σου μιλάω, αν μπορούσα μέχρι και δάνειο θα έπαιρνα για ένα 22" Ultra Compact!!!! Ρόδες μεταφοράς, καθόλου μέταλλο σωλήνα, που δε σου αρέσει για την αποφυγή συσσώρευσης υγρασίας..κλπ. κλπ. Είναι όμως f4.2 και με ότι αυτό συνεπάγεται (paracorr απαραίτητος, ακρίβεια collimation) που πάλι νομίζω δε θα έπρεπε να σε πτοήσουν, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα! Το 22" έχει ύψος προσοφθαλμίου στο ζενίθ, μόλις στα 2,24m που φτάνεις με μικρό δίσκαλο! Παράδειγμα δίνω έτσι;Το UC υπάρχει και σε 15" και σε 18". Μη με θεωρήσεις τρελό, απλά νομίζω είναι το καλύτερο για hard core παρατήρηση πάντα σε σχέση με τη μεταφορικότητα.. Το ερώτημα που θέτουν τα παιδιά του Ψηλορείτη παραπάνω, είναι ίσως και το πιο σημαντικό που θα πρέπει να σε απασχολήσει...είσαι σίγουρος για τις 12; Μάλλον τις βλέπω να σου πέφτουν "λίγες".. Νιώθω πως εσένα σου αξίζουν πάνω από 16 ίντσες! Θα αξιοποιηθούν σίγουρα... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Μανούσο για τις ταλαντώσεις έχεις θεωρητικά δίκιο αλλά στην πράξη τα dobsonian και λόγω υλικών κατασκευής (δεν μιλάω για τους μεταλλικούς σωλήνες που αν φτιάξω κάτι δεν θα τους χρησιμοποιήσω) έτσι κι αλλιώς έχουν μικρούς χρόνους απόσβεσης δεν νομίζω πως αποτελεί ιδιαίτερο πρόβλημα αυτό.Για την κατασκευή πάλι δεν συμφωνώ, όλα αυτά (πήρως φωτισμένο πεδίο, πιθανό βινιετάρισμα κλπ) τα υπολογίζεις εύκολα με προγραμματάκια οπως το Newt for win που κυκλοφορούν στο νετ free αποφασίζεις με τι γνώμονα θα διαλέξεις τα κομμάτια του τηλεσκοπίου σου και πως θα το κατασκευάσεις. Τα κάτοπτρα πάνε σετ και τα δευτερεύοντα έχουν συγκεκριμένες διαστάσεις. Στα discovery ενδιαφέρον παρουσιάζει το 15" που είναι και σε καλή τιμή ακόμα και σε truss. Δεν έχει την αίσθηση της στιβαρότητας που έχουν τα premium dobosonian αυτών των διαστάσεων αλλά διάβασα καλά λόγια...Τα truss αν δεν είναι καλά κατασκευασμένα χαλάει και η ευθυγράμμιση όπως μετακινείς το τηλεσκόπιο στον ουρανό. Δεν είναι απλή κατασκευή.Τάσο δώσε μου τα λεφτά και αγοράζω 22" και 25" και 36" obsession Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Γιώργο δεν εννοούσα να πάρεις το 22", είπαμε, οκ. Σαν παράδειγμα το έφερα. Απλώς ανέφερα τα μικρότερα μοντέλα π.χ. 15", λόγω ιδανικής μεταφορικής ικανότητας εκτός όλων των άλλων πλεονεκτημάτων. Δεν ξέρω και πόσα λεφτά είσαι διατεθειμένος να δώσεις. Νομίζω πάντως πως και να το κατασκευάσεις μόνος σου, επιφέρει ένα κόστος διόλου ευκαταφρόνητο. Ο Γιώργος (geonik) που το έχει κάνει, σε 20 ίντσες βέβαια εκείνος, θα μπορούσε να πει γενικά μια εκτίμηση για το όλο εγχείρημα για τα δικά σου μέτρα.Βέβαια εσύ δεν ξέρω αν έχεις καταλήξει στη διάμετρο των 12" ή σκέφτεσαι και για πάνω από 12. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Είχα στείλει ένα mail από περιέργεια στην Obsession και ρωτούσα για το UC 18" όταν είχε πρωτοβγεί. Το κόστος ήταν πάνω-κάτω γύρω στα 7000Ευρώ μαζί με τα μεταφορικά που ήταν από μόνα τους περίπου 1000Ευρώ. Βάλτε και το τελωνείο και βγάλτε συμπέρασμα. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
zantespear Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Γιώργο καλησπέρα και καλωήρθεςΕπειδή βλέπω πως έχεις το σαράκι του ΑΤΜ πιστεύω πως θα θέλεις να το φτιάξεις και για το χαρά του <<μαστορευειν>>. Το ίδιο και εγώ αλλά το πρόβλημα μου είναι πως μένω σε διαμέρισμα οπότε που χώρος για τέτοια πράγματα και τελικά το αγόρασα 'ετοιμο. Ρίξε μια ματιά σε αυτόν τον κατασκευαστή:http://www.hubble-optics.com/products.htmlΠρόκειται για τα ποιο φτηνά sandwich παραβολικά κάτοπτρα στην αγορά Ακριβώς στο F που θέλεις. Οι κριτικές στο ebay μάρκετ είναι πάρα πολύ καλές ενώ και οι τιμές για ένα τέτοιας τεχνολογίας κάτοπτρο (850$ για το 12αρι, 1600 για το 16αρι) είναι πολύ καλές. Επίσης νομίζω πως φτιάχνει και απλούς καθρέπτες σε αρκετά καλή τιμή. Υπόψιν κατασκευάζονται Ταιβάν και από κει γίνεται η αποστολή.Επειδή Πολύ καλά λόγια έχουν ακουστεί για τα mirror cell της Astrosystem αλλά και γενικά για τα προϊόντα της (focuser, spiders, κλπ) Επίσης έχει και teflon kit οπότε μπορείς να τα πάρεις όλα από εκεί.http://www.astrosystems.biz/ Αν θέλεις curved vane το καλύετρο σχέδιο είναι της 1800destiny. Επίσης έχει και δευτερεύοντες. http://www.1800destiny.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=1D&Category_Code=CVS http://www.1800destiny.com/Merchant2/merchant.mvc?Screen=CTGY&Store_Code=1D&Category_Code=TSM Αυτός είναι με διαφορά ο ποιο Low profile focuser που έχω δειhttp://www.widescreen-centre.co.uk/Products/KASAI_Low-Profile_Micro_.html Σπύρος
babgia Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 24, 2010 Χωρίς να το έχω δει από κοντά, από αυτό που κατάλαβα από το web τα skywatcher απλά έχουν μοτέρ για να ακολουθεί το αντικείμενο που βρίσκεις μόνος σου χωρίς να σε βοηθάει στην εύρεση. Τα intelliscope έχουν το ακριβώς αντίθετο. Δεν έχουν μοτέρ να κινούνται αλλά σε βοηθούν να το βρεις (push-to). Έχω ακούσει πως στα SW αν τους αλλάξεις χειρηστήριο & βάλεις GOTO για ΑΛΤ-Ζ δουλεύει κανονικά. Μέλος Συλλόγων:Ελληνικής Αστρονομικης ΕνωσηςΣυλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣhttp://users.otenet.gr/~babgia/
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Τελικά ο κύβος ερίφθη! Κατέληξα και αγόρασα το Skywatcvher 12" flextube autotracκing! Είναι βολικό στη μεταφορά, έχει δυνατότητα παρακολούθησης των στόχων όχι για πολλή ώρα αλλά 10 λεπτά + τουλάχιστον από ό,τι διάβασα και επίσης ναι γίνεται "GOTO" με προσθήκη του χειριστηρίου όπως λέει ο φίλος babgia.Τα χρήματα ήδη κατατέθηκαν πρωί πρωί στο πλανητάριο και θα πάω να το πάρω (ξέχασα το σπουδαιότερο το έχουν και σε στοκ! ).Προσεύχομαι για καλό καιρό το σκ μιας και θα το παω κατευθείαν στην Εύβοια για παρατήρηση! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
planetman Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Καλορίζικο Γιώργο και μην ξεχάσεις, ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΩΝ... ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Ευχαριστώ φίλε planetman!Θα έχετε αρκεί να μην χτυπήσει η "κατάρα" του καινούργιου τηλεσκοπίου και έχει σύννεφα στην Εύβοια το ΣΚ Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Από το μυαλό μου το πήρες!Θέλουμε και review, ιδίως για το Autotracking. "Skywatcher 12" flextube autotracking! Yes it's mine! Βαρέθηκα την καραμέλα πάρε dobsonian 8" και nightwatch! Πάρε υψαζιμουθιακό 12" f/5 με οδήγηση! (και -θεός φυλάξοι- GOTO;)" Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
alepohori Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 και επίσης ναι γίνεται "GOTO" με προσθήκη του χειριστηρίουΗ βροχή δε θα έρθει επειδή θα το αποκτήσεις, αλλά για το παραπάνω... Για να μη πω για την τρόπο επιλογής των στόχων (ας δούμε τι έχει να μας πει η Κατερίνα γι' αυτό)! Καλορίζικο Γιώργο, ελπίζω να το δω σύντομα από κοντά! Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Καλορίζικο και καλοτάξιδο.Θέλουμε εντυπώσεις από το autotracking. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Δημοσιεύτηκε Απρίλιος 7, 2010 Μακάρι να βοηθήσει ο καιρός! Μεγειά και καλές παρατηρήσεις!!!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα