Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Το μέρος ήταν πολύ ωραίο, ήσυχο και γραφικό. Φυσικά περάσαμε σούπερ έστω και αν περιμέναμε όλοι περισσότερες ορογραφικές αποκρύψεις! Άλλωστε θα έλεγα ότι η απόκρυψη ήταν απλώς η αφορμή.Ναι αφορμη για λαθραιο ψαρεμα στην λιμνοθαλασσα

Το μέρος είχε αρκετή υγρασία, αλλά ευτυχώς δεν εμπόδισε κανέναν μας να δει πράγματι την μη στιγμιαία απόκρυψη του ξ Λέοντα. Λίγη ώρα μετά το φαινόμενο, δώσαμε την ευκαιρία σε 2 λιμενικούς να δουν τον Κρόνο μέσα από τηλεσκόπιο. Δωροδοκιες;

Παραθέτω και μια φωτογραφία αστροιχνών διάρκειας 84 λεπτών. Να αναφέρω ότι το ίχνος του λευκού φακού που φαίνεται να διασχίζει τον δρόμο σαν "Σαν;" να το κρατά μεθυσμένος, προέκυψε από τα σινιάλα που κάναμε προς την Κατερίνα, ώστε να δει τη λίμνη που μας χώριζε από εκείνη. :| :roll:

:cheesy: :roll: :-note

Μραβο σε ολους =D>

Δημήτρης Γκιώνης.

Τα δυο μάτια είναι καλύτερα από ένα. :shock:

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο σε όλους παιδιά που μπορέσατε και συμμετείχατε. Εγώ δυστυχώς λόγω υποχρεώσεων είμαι "μη-διαθέσιμος" αυτό τον καιρό και δεν μπόρεσα για άλλη μια φορά. Τι να κάνουμε, την επόμενη φορά ίσως καταφέρω να κάνω κάτι.
Δημοσιεύτηκε

Μπράβο σε όλους παιδιά,

Εγώ δυστυχώς λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων δεν τα κατάφερα να είμαι παρόν ,

αλλά με ταξίδεψαν ως εκεί οι περιγραφές σας και το υλικό που μας φέρατε =D>

Δημοσιεύτηκε

Διαπίστωση:

H θέαση με το κόκκινο φίλτρο από το dob της Κυριακής ήταν... μπάι φαρ πιο αποδοτικιά... απ' ό,τι χωρίς αυτό.

Χάιλάιτ:

Η εντυπωσιακή βολίδα που διέσχισε τον Ωρίωνα.

Λυπάμαι πολύ που η άφιξή μου στάθηκε η αιτία και να χαλάσω τη φωτογραφία του Καπετανάκη και να μην "πιάσει" τη βολίδα.

Για να είμαι πιο ακριβής, δεν λυπάμαι για τον Καπετανάκη αλλά για μένα που θα μου το χτυπάει τα επόμενα 55 χρόνια...

Δημοσιεύτηκε

Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε γιατί ο Ανδρέας είδε 3 αναλαμπές και εμείς 1. Νομίζω ότι όσο μαθαίνουμε το OCCULT, τόσο μεγαλύτερο ενδιαφέρον αποκτά. Όπως βλέπουμε στις 2 φωτό που επισυνάπτω, το προφίλ της Σελήνης που βλέπαμε εμείς από το Βιβάρι ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που έβλεπε και ο Ανδρέας με τη Νάντια. Μπορούμε επίσης να δούμε για πόσο μικρή απόσταση εμείς χάσαμε τουλάχιστον 1 αναλαμπή: Η προηγούμενη κορυφή ήταν σχεδόν* ίδιου ύψους με την κορυφή που προκάλεσε την απόκρυψη και αν βρισκόμασταν 100-200 μέτρα νοτιότερα, θα βλέπαμε περισσότερες.

ΥΓ1. Βαγγέλη η υποβολή της παρατήρησής μας θα οριοθετήσει την διαφορά ύψους των 2 βουνών! Σωστά;

ΥΓ2. Επίσης, ποιο άστρο θα ορογραφοαποκρυφθεί στις 20/4 από την νότια Κέρκυρα; Δε το βρίσκω.

ΥΓ3. Δημήτρη, είσαι φοβερός και απίστευτος!

1159541373_GrazeProfile1409cK02010Mar27.thumb.jpg.6b446cccf875df2fd966850f1022308c.jpg

1839165162_GrazeProfile1409cK02010Mar27.thumb.jpg.4f3b3b9a8eff94c213d1b16040a74561.jpg

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Η βολίδα ήταν φανταστική Κατερίνα!

Δημήτρη,

Έχεις απόλυτο δίκιο, τους ίδιους προβληματισμούς έχω κι εγώ.

Μερικές παρατηρήσεις:

1ον Τα βουνά είναι τρία.

2ον Το OCCULT έχει ένα σκαλί παραπάνω ακόμα, σου δίνει τη δυνατότητα να δεις σε ακόμα μεγαλύτερη μεγέθυνση το HiRes προφίλ του Kaguya σε σχέση με τα στοιχεία που έχεις συμπληρώσει στη φόρμα υποβολής.

Πάτα "Reduce & Plot" και μετά "Plot graze events against profile". Καλό, ε? :shock:

3ον Αν μπορεί ο Ανδρέας θα πρέπει να δώσει κάποιες επιπλέον πληροφορίες, (χωρίς να δει αυτό το HiRes προφιλ και επηρρεαστεί - οπότε ΔΕΝ το ανεβάζουμε ακόμα!)

πχ, Ανδρέα, τώρα που το έχεις πρόσφατο :D Μπορείς να θυμηθείς

Α. ΠΟΙΑ απόκρυψη ήταν συντομότερη, η πρώτη, η δεύτερη ή η τρίτη;

Β. Ποιο μεσοδιάστημα όπου ήταν ορατό το αστέρι ήταν μεγαλύτερο, το πρώτο ή το δεύτερο;

(Κατά πάσα πιθανότητα η διόρθωση στον τελευταίο χρόνο R που έδωσες είναι -2 sec, άρα σωστά έθεσες +/- 2 :D )

4ον Έστειλα e-mail στο γιαπωνέζο για τα περαιτέρω...

PS: Για Κέρκυρα είναι ο SAO 78272 = ZC 972

PS2: Δημήτρη, η επόμενη ευκαιρία για εσάς στην Κρήτη είναι στις 2 Οκτωβρίου, και μετά άλλες 3 μέσα στο 2010: Στις 28/10, 30/10 και 26/11.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Βαγγέλη, για να πω την αλήθεια πέρα από την αρχική εξαφάνιση για την οποία ήμουν απολύτως έτοιμος και στημένος στο προσοφθάλμιο από μερικά λεπτά πριν, στην εξέλιξή του το φαινόμενο μάλλον με αιφνιδίασε με την ταχύτητα που εξελίχθηκε. (Για κάποιο λόγο νόμιζα ότι θα εξελισσόταν πιο αργά). Λες να υπάρχει περίπτωση να ήταν δύο και όχι τρεις οι αναλαμπές; :-k
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ανδρέα, απ' όσο μπορώ να υποθέσω με τη μικρή μελέτη που έχω κάνει, οι παρατηρήσεις μας δείχνουν να μην ταιριάζουν επακριβώς, κάτι που σημαίνει ότι ή κάποια από τις παρατηρήσεις μας δεν είναι ακριβής, ή στην περιοχή αυτή το προφίλ πιθανόν να επιδέχεται μικροδιορθώσεων. Εδώ χρειαζόταν πραγματικά να έχουν γίνει και άλλες καταγραφές.

Άλλαξα λίγο τους χρόνους σου (αλλά μέσα στα όρια της ακρίβειας που δίνεις) για καλύτερο ταίριασμα, και υπέθεσα τους ενδιάμεσους χρόνους σου. Με τα κόκκινα σταυρουδάκια είναι οι αποκρύψεις και με τα πράσινα οι επανεμφανίσεις. Δες την πρώτη απεικόνιση. Για να ταιριάζουν ο πρώτος και ο τελευταίος χρόνος σου με το προφίλ θα πρέπει να είδες μια πολύ σύντομη πρώτη απόκρυψη, διάρκειας πχ το πολύ 0.5 sec, μετά ξεκίνησε σύντομα σε λιγότερο από ένα sec η δεύτερη απόκρυψη, διάρκειας 3.5 - 4 sec, μετά ένα διάστημα περίπου 6 sec με το αστέρι να φαίνεται, και τέλος μια τρίτη απόκρυψη διάρκειας 2.5-3 sec.

Είναι έτσι; Αν όχι, ή το προφίλ θέλει διόρθωση ή είδες δύο αναλαμπές.

Στη δεύτερη απεικόνιση είναι η δική μου ψηφιακή καταγραφή με χρόνους GPS.

Εδώ υπάρχει θέμα, διότι όπως βλέπεις στο προφίλ, αφού 1ον: δεν έχω πιάσει απόκρυψη από τη μικρή κορυφούλα κάτω από το κόκκινο σημείο μου και 2ον: αφού δεν έχω πιάσει καθόλου τη δεύτερη μεγαλύτερη κορυφή αριστερά (που σίγουρα έχεις πιάσει εσύ ως την τελευταία απόκρυψη)

τότε

- ή μάλλον η πρώτη μυτερή κορυφούλα δεξιά και η κοιλάδα που τη χωρίζει από τη μεγάλη κύρια κορυφή στο μέσον θα είναι ψηλότερα (πράγμα που σημαίνει οτι εσύ δεν έπιασες την πρώτη σύντομη αναλαμπή του 0.5 sec αλλά είδες δύο events και όχι 3

- ή το προφίλ του Kaguya στο σημείο αυτό θέλει κάποια άλλη μικροδιόρθωση (δεν ξέρω ποια)

Γι' αυτό σε τέτοιες περιπτώσεις καλό είναι οι παρατηρητές να τοποθετούνται σε κάποια απόσταση μεταξύ τους (πχ 300 - 500 μέτρα) και να μην είναι όλοι μαζί. Θα είχαμε σίγουρα περισσότερα data.

Αυτό όμως εύκολα το λες και δύσκολα το κάνεις! Πώς να σπάσει η παρέα; Δεν είμαστε και Γερμανοί :D

Πάντως έστειλα κάποια στοιχεία στον Mitsuru Soma, υπεύθυνο της ΙΟΤΑ για τα grazes και για τον έλεγχο του Kaguya, και εαν βρει χρόνο θα μας διαφωτίσει. Δυστυχώς δεν είναι πολλά τα στοιχεία, μακάρι να είχαμε και άλλα στοιχεία να του δώσουμε!

4473097242_e8e57a97e3_b.jpg

4473015558_d809dc3a5f_b.jpg

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Για να ταιριάζουν ο πρώτος και ο τελευταίος χρόνος σου με το προφίλ θα πρέπει να είδες μια πολύ σύντομη πρώτη απόκρυψη, διάρκειας πχ το πολύ 0.5 sec, μετά ξεκίνησε σύντομα σε λιγότερο από ένα sec η δεύτερη απόκρυψη, διάρκειας 3.5 - 4 sec, μετά ένα διάστημα περίπου 6 sec με το αστέρι να φαίνεται, και τέλος μια τρίτη απόκρυψη διάρκειας 2.5-3 sec.

Είναι έτσι;

Νομίζω ότι είναι πιθανό σενάριο διότι θυμάμαι ότι με το που άρχισε το φαινόμενο τα πρώτα δύο έγιναν πολύ γρήγορα.

Από ότι καταλαβαίνω η τρίτη αναλαμπή είναι από πιο χαμηλό βουνό και ήταν πιο απίθανο να τη δω;

ΥΓ: Πειρασμός αυτό το GPS Time Inserter \:D/

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε

Ανδρέα, πραγματικά δεν ξέρω. Μόνον υποθέσεις μπορώ να κάνω.

Εδώ χρειάζεται είτε μεγάλη εμπειρία (που ακόμα δεν έχουμε), είτε η άποψη των ειδικών.

ΥΓ: Πειρασμός αυτό το GPS Time Inserter \:D/

Βασίλη, εξήγησέ του σε παρακαλώ :D

Πλάτων

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
ΥΣ_4: Βασίλη, έχει καμιά ορογραφική στην Κέρκυρα στις 20 Απριλίου, Ώρα Ελλ. 00:49:19 και να περνάει από το νότιο άκρο του νησιού σας;

Βαγγελη μπορεις να ανεβασεις το .kml ωστε να δω που πεφτει το graze στην Κερκυρα, δεν μπορω να το βρω με το Occult :-k

Οσο για το Gps time inserter....τι να λεμε :mrgreen: (τα λογια ειναι περιττα)

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

ΟΚ, εδώ είναι, στο .zip

Στο .doc είναι η δεύτερη γραμμή.

7.3 mag Kerkyra-Achaia-Korinthos.zip

966267756_GrazepathPlot19April.png.399ac83016fb6c73de58836a30009854.png

Kerkyra, Greece Lunar Graze 19 Apr.doc

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Βαγγελη σε ευχαριστω.

(δεν ξερω γιατι δεν μου εμφανιζει την συγκεκριμενη αποκρυψη το occult, μαλλον ατι κανω λαθος [-( )

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

](*,)

εκοβα το κεφαλι μου οτι η αποκρυψη ειναι σημερα :-$ (τα ειχα ετοιμασει ολα για σημερα)

:-({|=

Την επομενη φορα τωρα :(

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ελπίζω χτες στην Κέρκυρα ή να είχε πλήρη νέφωση, ή νά βρεχε ή να χιόνιζε ή να είχαν κλείσει τα πάντα από τον καπνό του ηφαιστείου...

Αλλιώς ...στο απόσπασμα :evil:

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

:-# :-# :-# στο αποσπασμα

12.gif

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

οπως και μια φωτογραφια

:-# :-# :-# στο αποσπασμα

[ img]http://bestsmileys.com/shooting1/12.gif[/img]

ΥΣ

εαν κανεις παραθεση το ποστ μου (δεν ειναι αναγκη μετα να κανεις υποβολη σαν ποστ) μπορεις να δεις τον "κωδικα" του ποστ.

:wink:

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

...έστειλα κάποια στοιχεία στον Mitsuru Soma, υπεύθυνο της ΙΟΤΑ για τα grazes και για τον έλεγχο του Kaguya, και εαν βρει χρόνο θα μας διαφωτίσει. Δυστυχώς δεν είναι πολλά τα στοιχεία, μακάρι να είχαμε και άλλα στοιχεία να του δώσουμε!

Μου απάντησε σήμερα ο Mitsuru Soma. Έκανε ανάλυση στα δεδομένα μας και κατέληξε σε σχετική αναπαράσταση. Απ΄ότι φαίνεται, χάσαμε για μόλις 100-200 μέτρα το δεύτερο ζεύγος αναλαμπών από τη γειτονική, χαμηλότερη κορυφούλα της Σελήνης!

"Dear Vagelis Tsamis,

My reduction profile for your observation is shown at: http://optik2.mtk.nao.ac.jp/~somamt/grazes.html

So yes, if you had been 100 or 200 meters inside the path, you could have seen more events, but I am not sure you could have seen 6 events (maybe so because there is a possibility that there are many lunar features that cannot be shown on this figure). The 1" height scale on this figure corresponds to 1.86 km. From this value you can estimate how tall the mountains shown on this figure are.

Best regards,

Mitsuru Soma"

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε
Πολύ ενδιαφέρον Βαγγέλη! Είναι πολύ ωραίο να αντιλαμβάνεσαι την σημασία μόλις 100 μέτρων σε τόσο μεγάλες κλίμακες!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης