Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Εγώ βρέθηκα χθες Μεσσηνία με το Nexstar 6. Δυστυχώς είχε τόσο υγρασία, που και η ατμόσφαιρα ήταν τελείως χάλια και το τηλεσκόπιο γέμισε υγρασία σε χρόνο DT. Mόνο τον κρόνο κατάφερα να διακρίνω και κανα 2 διπλούς αστέρες. Better luck next time.....

Μία "ασπίδα υγρασίας" είναι πολύ χρήσιμη. Επίσης άφηνε να στεγνώνει η πλάκα μετά, αλλιώς μπορεί να πάθεις ότι έπαθα εγώ (μην τρομάζεις, είναι μια χαρά τώρα).

Νομίζω πως το Dob είναι κάπως καλύτερο για Deep Sky, λόγω 2'' παραπάνω και 250mm λιγότερης εστιακής απόστασης.

2143851473_AristarchosAngle1Discoloration.JPG.630041eed91b930f95219aecbf31b61e.JPG

1100206982_AristarchosCloudshooting.thumb.jpg.964766a59c17f362cd3623376a68baa2.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Εγώ βρέθηκα χθες Μεσσηνία με το Nexstar 6. Δυστυχώς είχε τόσο υγρασία, που και η ατμόσφαιρα ήταν τελείως χάλια και το τηλεσκόπιο γέμισε υγρασία σε χρόνο DT. Mόνο τον κρόνο κατάφερα να διακρίνω και κανα 2 διπλούς αστέρες. Better luck next time.....

Μία "ασπίδα υγρασίας" είναι πολύ χρήσιμη. Επίσης άφηνε να στεγνώνει η πλάκα μετά, αλλιώς μπορεί να πάθεις ότι έπαθα εγώ (μην τρομάζεις, είναι μια χαρά τώρα).

Νομίζω πως το Dob είναι κάπως καλύτερο για Deep Sky, λόγω 2'' παραπάνω και 250mm λιγότερης εστιακής απόστασης.

Τι ήταν αυτό??? :shock:

Σαν να είχε λάσπη ήταν!!! Έστρωσε μετά ή το πήγες για καθάρισμα?

Δημοσιεύτηκε

Υγρασία ήταν. Γι' αυτό σου λέω να το αφήνεις να στεγνώνει. Μου το έκανε σαν καινούριο ο κος Άρης Μυλωνάς (να' ναι καλά)!

Βέβαια και έτσι που ήταν δεν υπήρχε ορατή διαφορά στην χρήση (σε αυτά που έβλεπα τότε τουλάχιστον). Μόνο στο πλάγιο φως φαινόταν τόσο.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Ευτυχώς δηλαδή που το είχα δίπλα σε μια σόμπα πετρελαίου όλο το βράδυ!! Πάντως το τσέκαρα και δεν έχει ίχνος υγρασίας. Βγαίνω λίγο offtopic, αλλά ας ρωτήσω: Ξέρετε πως καθαρίζουν οι δαχτυλιές στον εξωτερικό φακό ενός Schimdt Cassegrain??
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Δεν ανοίγω άλλο θέμα, αφού έτσι κι αλλιώς, με την συχνότητα που παρατηρούμε φέτος, κάθε φορά σαν επιστροφή είναι. Μια τα σύννεφα, μια το χώμα του Καντάφι, μια το χώμα του ηφαιστείου, μια ο αέρας, να δω τι άλλο θα περάσει.. Θέλω να ξεκινήσω από τον προηγούμενο μήνα, εδώ, παρέα με τον χάρτη, να ξαναθυμηθώ την πορεία για τον κάθε στόχο, το πεδίο του, ώστε να θυμηθώ και τον ίδιο τον στόχο.

Λέοντας

Δε νομίζω ότι υπάρχουν πολλοί ερασιτέχνες να παλεύουν να δουν, να διακρίνουν, να επιβεβαιώσουν έναν στόχο για τουλάχιστον 2 ώρες. Εξαρτάται βέβαια από το τι ζητά κανείς από μια εξόρμηση. Προσωπικά και έναν στόχο να επιβεβαιώσω σε μία νύχτα, είμαι ικανοποιημένος, όταν αυτός είναι αμυδρός. Ο NGC3989 αποτέλεσε την συνέχεια ενός μικρού "σμήνους" γαλαξιών που είχε μείνει στη μέση τον Μάρτιο. 14.8v, SB12.8, 0.6X0.3'. Κάτι τέτοιοι στόχοι (ίσως και μικρότεροι) με κάνουν να αναζητώ και να ονειρεύομαι έναν 6άρη Nagler T6!!! Ευτυχώς όμως το πεδίο του συμπεριλαβάνεται στον βοηθητικό χάρτη Α10 της Uranometria, ο οποίος κατέδειξε ότι ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται περίπου 1' ανατολικά από άστρο 10.72v. Βοηθητικό στοιχείο για την εύρεση του σωστού πεδίου, αλλά καθόλου βοηθητικό για την τελική θέαση. Το μάτι τελικά παρασύρεται εύκολα! Όσο και να προσπαθούσα να αποφύγω να κοιτάω το άστρο, το μάτι έπεφτε πάνω του. Σκληρή προσπάθεια με τα γνωστά περάσματα πάνω από το πεδίο. Αρκετά τα διαλείμματα, πολλές γουλιές καφέ, και δώστου πάλι. Πρέπει να είχαν περάσει πάνω από 2 ώρες. Τελικά τον κατέγραψα, και μάλιστα στην ακριβή θέση του, ελάχιστα νοτιότερα από το άστρο αυτό. Κατά την όλη αυτή προσπάθεια, είδα ακούσια και τον πολύ όμορφο NGC3987. Πολύ λεπτός, αρκετά δύσκολος, μεγέθους 12.9v, SB12.6, διαστάσεων 2.2Χ0.4'!!!! Ένας άλλος πολύ όμορφος που θεάθηκε και αυτός ακούσια και κολλητά με άστρο 12mag, είναι ο NGC3993. Αυτόν θα τον χαρακτήριζα ως πολύ δύσκολο, με 13.7v, SB 13.4.

Στους Θηρευτικούς Κύνες είναι ένας γαλαξίας από τους πιο εντυπωσιακούς που έχω δει. O NGC4244 πρέπει να αποτελέσει τον επόμενο στόχο σας! Μεγέθους 10.4v και SB -κρατηθείτε- 14!!! Πώς είναι δυνατόν; Είναι και παραείναι όταν είναι 16.6Χ1,9'!!! Απίστευτος! Και μάλιστα έχει και ασύμμετρη κατανομή λαμπρότητας. Το δυτικό μέρος του είναι εμφανώς πιο λαμπρό, ενώ λίγο νοτιότερα έχει και ένα όμορφο διπλό άστρο! Η πλάγια όραση αναδεικνύει αυτόν το γαλαξία σε όλο του το μεγαλείο. Χρησιμοποίησα και τον 10mm Pentax, με εξίσου υπέροχες εντυπώσεις.

Το περασμένο Σάββατο 15/5 ήμουν με τις καλύτερες διαθέσεις. Είχα πρόγραμμα για Βοώτη, Λύρα και άλλους. Ξεκίνησα από Βοώτη με πολύ δυνατό αέρα, ωστόσο είπα να προσπαθήσω μήπως καταφέρω τίποτα. Για τον CGCG104-44 είχα τυπώσει φωτογραφία του DSS, διότι είναι εξαιρετικά απομονωμένος. Δείτε τον χάρτη 70 και θα καταλάβετε. Ήταν η πρώτη φορά που θα ξεκινούσα αναζήτηση με φωτογραφία του DSS. Το DSS παρέχει την δυνατότητα εκτύπωσης μιας φωτογραφίας του πεδίου που βρίσκεται ένας γαλαξίας και μάλιστα μπορούμε να επιλέξουμε πόσο μεγάλο θέλουμε να είναι το πεδίο, με όριο (50arcmin Χ 50arcmin). Για να είναι χρήσιμη η φωτογραφία, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα άστρο, το οποίο να υπάρχει ΚΑΙ στον χάρτη μας. Και ο γαλαξίας είναι τόσο απομονωμένος πάνω στον χάρτη, που ακόμα και στην μεγαλύτερη διάσταση της φωτό του DSS, τσίμα-τσίμα απεικονίστηκε άστρο που υπήρχε και στον χάρτη! Είναι και 14.4v ο άτιμος! Από τη στιγμή όμως που αναγνώρισα το κοινό άστρο DSS-Uranometria, άρχισα να αστροάλματα από το προσοφθάλμιο. Ακριβής αναγνώριση του πεδίου βήμα-βήμα (λίγο βορειότερα, ανατολικότερα, λίγο πιο δυτικά, κτλ) μέχρι να φτάσουμε πάνω από τον στόχο μας και μετά.....τα γνωστά πέρα-δώθε. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουμε ότι προχωράμε σωστά, χωρίς να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία! Η καταγραφή ύστερα από αρκετές θεάσεις, ήρθε μετά από αρκετές ώρες. Δε τολμώ να εκτιμήσω πόσες, αλλά ο γαλαξίας αυτός με έκανε να θεωρήσω την βραδιά απόλυτα επιτυχημένη, δεδομένου του αδυσώπητου αέρα, που τελικά κούρασε πολύ και με έκανε να μαζέψω!

Αυτά τα ολίγα, αλλά άκρως ικανοποιητικά!

Καλές παρατηρήσεις!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
... O NGC4244 πρέπει να αποτελέσει τον επόμενο στόχο σας! ...

Ευγε Δημητρη!!! =D> =D> =D>

Το συγκεκριμενο γαλαξια παρατηρουσα κι εγω το βραδυ της Κυριακης και ειναι οντως πολυ εντυπωσιακος!

Ειναι ενας απο τους πιο επιμηκης γαλαξιες και μαλιστα δεν δισταζω να πω πως με εντυπωσιασε περισσοτερο κι απο τον Μ82!

Δυστυχως ομως δεν μπορεσα να τον χαρω για πολυ γιατι ο πολυ δυνατος αερας που φυσουσε μας χαλασε τη βραδια.

Επισης πολυ εντυπωσιακος (και αυτος στους Θηρευτικούς Κύνες) ειναι και ο NGC4631 (ή γαλαξιας "Φαλαινα")..

Καλη συνεχεια και καθαρους ουρανους σε ολους!!

“Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.”

― Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε
Μπράβο Δημήτρη. Το τηλεσκόπιο αναστέναξε πάλι. Αν και λίγοι στόχοι το μενού ήταν περιεκτικό. Φωτεινούς στόχους για απόλαυση και προκλήσεις για κυνήγι.
Δημοσιεύτηκε
Ήταν η πρώτη και η τελευταία φορά που στράφηκα σε τόσο απομονωμένο αμυδρό γαλαξία. Δε πρόκειται να το ξανακάνω, είναι απίστευτο παίδεμα να φτάσεις στο πεδίο από φωτογραφία (ούτε καν χάρτη) του DSS. Απλώς ήθελα να χρησιμοποιήσω και αυτή τη μέθοδο και να καταγραφεί ανάμεσα στις άλλες. Ίσως οι χάρτες τις AAVSO να είναι πιο βολικοί, αλλά δε ξέρω αν μπορούμε να τυπώσουμε πεδίο της επιλογής μας, ούτε ξέρω αν έχουν αντικείμενα βαθέως.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη οι φωτογραφίες του DSS είναι πολύ χρήσιμες, ιδιαίτερα όταν ψάχνεις κάτι αμυδρό με άλματα από το προσοφθάλμιο. Το πώς θα πας στο πεδίο τώρα, ή τουλάχιστο σε μικρότερο από 1 μοίρα από το στόχο σου (που είναι το όριο του DSS) εξαρτάται βέβαια και από την περιοχή του ουρανού και το χάρτη που χρησιμοποιείς (εγώ χρησιμοποιώ τον B-C του Torres). Ένα κολπάκι που μπορείς να κάνεις είναι να μετατοπίζεις λίγο το RA ή το Dec από τη φόρμα του DSS προς ένα φωτεινό αστέρι ή κάποιο σχηματισμό ο οποίος να φαίνεται και στο χάρτη σου. Αν δεις τη φωτογραφία κάτω ο γαλαξίας είναι βορειότερα κατά 20'. Νοτιοανατολικά είναι μια αλυσίδα 3 αστεριών με τα 2 να είναι κοντά, όπως ακριβώς τα δείχνει και η ουρανομέτρια. Επίσης καλό είναι να επιλέγεις POSS2/UKSTU/BLUE που είναι πιο κοντά στο οπτικό και όχι το red. Οι χάρτες της AAVSO είναι καλοί και μπορείς να ρυθμίσεις και το mag, αλλά δεν έχουν deep sky και δεν είναι τόσο πιστή απεικόνιση όσο η φωτό. Έχουν και οι φωτό τα μειονεκτήματά τους αλλά γενικά νομίζω ότι είναι μια καλή προσέγγιση.

dss_search.thumb.gif.f60a50cb2ccf8afe8ae7084cc884d6b9.gif

Δημοσιεύτηκε
Δημήτρη είσαι φοβερός! Στη δική σου φωτογραφία όντως φαίνονται και τα 2 άστρα νοτιοανατολικά που έχει και η Uranometria! Δεν ήξερα λοτι μπορείς να μετακινήσεις το πεδίο εκτύπωσης ανάλογα με τις ανάγκες σου. Βλέπεις τον σχηματισμό στο βόρειο άκρο που θυμίζει βέλος; Αυτό ήταν ο οδηγός μου. Βρίσκεται πολύ κοντά στον γαλαξία, ενώ το αστέρι βορειοανατολικά του γαλαξία φάνηκε οριακά με το 8" και μετά από πολλή ώρα. Σε κάποια φάση, το αστέρι και ο γαλαξίας εμφανίστηκαν στιγμιαία και ταυτόχρονα! Πολύ εντυπωσιακό αυτό.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης