Jump to content

Barlowed laser collimation και Tublug/Blug


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν λίγο καιρό είχα σχεδόν πάρει την απόφαση να προμηθευτώ τα Catseye collimation tools (http://www.catseyecollimation.com) για το 10ιντσο νευτώνειό μου. Είναι γενικά παραδεκτό ότι είναι από τα καλύτερα εργαλεία ευθυγράμμισης που κυκλοφορούν. Αν και είχα ακούσει για τη διαδικασία του barlowed laser collimation, ποτέ δεν είχα ασχοληθεί και για να είμαι ειλικρινής ούτε είχα σκοπό να ασχοληθώ.

Καθώς όμως είχα μπει στη διαδικασία να στείλω email στον Jim Fly για να κανονίσουμε τις λεπτομέρειες, έπεσε το μάτι μου σε μια αγγελία στο astromart για ένα tublug και μάλιστα από κάποιον γνωστό από παλαιότερες αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ψάχνοντας περισσότερες πληροφορίες στο internet για αυτό το αξεσουάρ δεν κατάφερα να βρω ούτε ένα αρνητικό σχόλιο παρά μονάχα θετικά λόγια για τη χρήση και αποτελέσματά του. Έστειλα ένα μήνυμα στον πωλητή και γρήγορα καταλήξαμε σε συμφωνία.

Για όσους δεν γνωρίζουν αυτό το αξεσουάρ, το tublug είναι ουσιαστικά μια υλοποίηση της συγκεκριμένης τεχνικής σε μία συσκευή από τον Howie Glatter. Πριν μιλήσουμε όμως για το tublug, ένα αξεσουάρ που πιστεύω ότι αξίζει τα χρήματά του με το παραπάνω, καλό είναι να πούμε δυο λόγια για αυτή την τεχνική ευθυγράμμισης: Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, η ευθυγράμμιση με barlow και laser αφορά αποκλειστικά και μόνο το πρωτεύον. Η κλίση, το κεντράρισμα και ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος γίνονται με άλλα και περισσότερο συμβατικά μέσα (cheshire, laser κλπ). Ωστόσο, σε γενικές γραμμές αν υποθέσουμε ότι μία συσκευή laser είναι ευθυγραμμισμένη ως σύστημα εργοστασιακά και ότι το δευτερεύον είναι τοποθετημένο στη σωστή θέση, υπάρχουν τρόποι να καθετοποιήσουμε και να κεντράρουμε - έστω στο περίπου – το laser στον εστιαστή και ρυθμίζοντας τις βίδες του δευτερεύοντος να φέρουμε το κόκκινο στίγμα της γραμμής του laser στο κέντρο του λουκουμά του πρωτεύοντος. Στο δεύτερο βήμα ωστόσο όπου προσπαθούμε να ευθυγραμμίσουμε το πρωτεύον σε σχέση με τον άξονα του δευτερεύοντος και του εστιαστή, αφενός μικρές ανοχές και στρεβλώσεις μεγεθύνονται, αφετέρου είναι δύσκολο να κεντραριστεί η δέσμη του φωτός στην τρύπα της γωνιακής οπής του laser και η ευθυγράμμιση που πετυχαίνουμε απέχει πολλές φορές αρκετά από τη βέλτιστη δυνατή. Στο δεύτερο αυτό βήμα εισάγοντας ένα barlow μεταξύ του laser και των οπτικών του τηλεσκοπίου ουσιαστικά προκαλούμε τη διάχυση του φωτός και εκεί που το laser από μόνο του δημιουργούσε μία συγκεντρωμένη φωτεινή δέσμη, μετά την παρεμβολή του barlow αυτό που παίρνουμε είναι ένας κώνος φωτός που φωτίζει ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής επιφάνειας του κατόπτρου μας. Απλουστευτικά μπορούμε να φανταστούμε το σύστημα laser + barlow ως ένα ισχυρότατο κόκκινο φακό που φωτίζει το κάτοπτρο του τηλεσκοπίου μας. Αυτό που αντανακλάται από το πρωτεύον πίσω στο δευτερεύων δεν είναι πλέον μια συγκεντρωμένη δέσμη φωτός, το σημειακό στίγμα του laser, αλλά η υποφωτισμένη σιλουέτα του «λουκουμά» που σημειώνει το κέντρο του πρωτεύοντος. Χρησιμοποιώντας τις βίδες που μετακινούν-σταθεροποιούν το πρωτεύον στο κελί του αρκεί να κεντράρουμε το "λουκουμά" στην τρύπα του γωνιακού του laser και είμαστε έτοιμοι 100%. Η τεχνική είναι ακριβέστατη και δουλεύει με έναν τρόπο σχεδόν μαγικό! Δοκιμάστε να ελέγξτε τα αποτελέσματα με ένα cheshire ή ακόμα καλύτερα με ένα πρόχειρο star test και θα εκπλαγείτε ευχάριστα!

Οι φθηνοί πλαστικοί/μεταλλικοί barlow δύο στοιχείων φαίνεται δουλεύουν καλύτερα - δίνουν πιο σαφές είδωλο του "λουκουμά" - από barlow τριών στοιχείων. Αν το laser που έχουμε δεν παρέχει γωνιακή οπή για κεντράρισμα του δευτερεύοντος ή για κάποιο λόγο ο λουκουμάς δεν προβάλλεται με σαφήνεια, μπορούμε να κόψουμε ένα χαρτόνι σε σχήμα κύκλου με διάμετρο 1.25" ή 2” – ανάλογα το είδος του Barlow που χρησιμοποιούμε - και στο κέντρο του να κόψουμε έναν δεύτερο μικρότερο κυκλάκι διαμέτρου ας πούμε δύο εκατοστών. Ο πιο εύκολος τρόπος να γίνει αυτό είναι με τη βοήθεια ενός σχεδιαστικού προγράμματος. Τυπώνουμε σε ένα χαρτόνι το σχήμα των δύο κύκλων και έχουμε ένα έτοιμο πατρόν για χαρτοκοπτική. Στη συνέχεια κεντράρουμε και κολλάμε με κάποιο τρόπο το κυκλάκι στο κάτω μέρος του barlow – ας πούμε με δυο κομμάτια χαρτοταινίας. Ελέγχοντας από μπροστά στο τηλεσκόπιο απλά κεντράρουμε το είδωλο του λουκουμά του πρωτεύοντος στην κεντρική τρύπα του χαρτονιού που κάναμε.

 

Το tublug είναι μια έτοιμη - χωρίς χαρτοκοπτική - υλοποίηση της μεθόδου, απαιτεί ωστόσο την ύπαρξη ενός laser – οποιουδήποτε laser, αδιάφορο πόσο καλά ευθυγραμμισμένο είναι θα κάνει δουλειά. Ποια είναι τα πλεονεκτήματά του: Κατά πρώτο λόγο έρχεται σε φορμά 2 ιντσών και με διάφορα είδη αποστατών που επιτρέπει την απόλυτα σωστή εφαρμογή του στον εστιαστή των 2 ιντσών χωρίς να χρειάζονται αντάπτορες από 1.25" σε 2" που προσθέτουν τις δικές τους μηχανικές ατέλειες. Αξίζει να αναφερθεί ότι στους εστιαστές της Orion Optics το tublug εφαρμόζει χωρίς τζόγο και χωρίς τη χρήση αποστατών. Κατά δεύτερο λόγο, έχει προβλεφθεί μία γωνιακή οπή σε λευκό χρώμα το οποίο σε συνδυασμό με το ένα ενσωματωμένο οπτικό στοιχείο στη διάταξή της συσκευής επιτρέπει το μέγιστο κοντράστ στην απεικόνιση και διαδικασία κεντραρίσματος της προβολής του "λουκουμά" του πρωτεύοντος.

Το blug δεν είναι τίποτά άλλο παρά το ίδιο αξεσουάρ, σχεδιασμένο για truss dobs. Η εφαρμογή του blug γίνεται εσωτερικά στην απόληξη του σωλήνα του εστιαστή.

Περισσότερα για τα δύο αυτά αξεσουάρ εδώ:

http://www.collimator.com/tublug.htm

http://www.collimator.com/blug.htm

Περισσότερα και αναλυτικότερες λεπτομέρειες για τη μέθοδο barlowed laser σε αυτό το εξαιρετικό και πληρέστατο άρθρο:

http://www.cameraconcepts.com/barlowed%20laser%20collimation.pdf

Πολύ ενδιαφέρον έχει και το ακόλουθο νήμα στο stargazer's lounge:

http://stargazerslounge.com/primers-tutorials/84752-barlowed-laser-collimation-method.html

Καλές ευθυγραμμίσεις!

 

ΥΓ. Ήθελα πολύ καιρό να ανεβάσω αυτό το θέμα γιατί πιστεύω ότι θα ενδιαφέρει κάποιους φίλους, αλλά πάντα κάτι συνέβαινε και δεν προλάβαινα. Εννοείται ότι αν μου έχει ξεφύγει κάτι στα παραπάνω και για οποιαδήποτε λάθη κάθε παρατήρηση δεκτή!

 

_MG_2785.thumb.jpg.129f77bd05ddf4ea943f4a9c8a55e89a.jpg

κέντρο!

 

_MG_2786.thumb.jpg.991cec351b135423cc009fc48d66349a.jpg

Λίγο πριν το κεντράρισμα...

 

tublug.jpg.b1462f1c6166adc9c44433096877e266.jpg

Το εν λόγω αξεσουάρ..

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • Απαντήσεις 72
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ηλία, πολύ ωραία παρουσίαση. Είχα ασχοληθεί παλαιότερα με τη μέθοδο αυτή και πραγματικά είναι ακριβής. Για ευθυγράμμιση στο σκοτάδι ή για κάποιον που δεν τα καταφέρνει καλά με το star test είναι ότι πρέπει η μέθοδος. Βέβαια θα πρέπει πρώτα να έχει ευθυγραμμίσει καλά το δευτερεύον έτσι δεν είναι;

 

Πάντως γενικά περί ευθυγράμμισης έχω καταλάβει ότι το δύσκολο κομμάτι δεν είναι η ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος. Αυτό λίγο πολύ με τις μεθόδους που υπάρχουν αλλά και με την μέθοδο που αναφέρεις ειδικότερα είναι σχετικά εύκολο. Το πρόβλημα είναι να έχει απευθυγραμμιστεί το δευτερεύον και να προσπαθείς να το ευθυγραμμίσεις στο σκοτάδι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Προσωπικά δεν με απασχολεί ακόμα το θέμα ευθυγράμμισης σε Κατοπτρικό, αλλά με τρώει να δω τι κάνει το δευτερεύον του SC 8" που έχω με Bob Knops, το πρόβλημα είναι ότι κάποια στιγμή σκέπτομαι για το DOB 12" autotraking, τι Laser θα έπρεπε να πάρω & για τα δύο.

Τώρα φέρνω το δευτερεύον του SC με το μάτι.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λόγο προβλημάτων που με έχουν κρατήσει μακριά από την αστρονομία έχω αναβάλει την αγορά barlowed laser colliminator. Επειδή έχω κάνει μια έρευνα αγοράς ο ποιο φτηνός είναι αυτός:

http://www.astrosystems.biz/laser.htm

Με πολύ καλές κριτικές

 

Επίσης υπάρχει και ο γνωστός ΚΑΙ ο οποίος έχει και αντάπτορα για να βγαίνει από πάνω από τον εστιαστή:

http://www.kendrickastro.com/astro/laser.html

 

Πριν λίγο καιρό είχε ανοίξει μια τεράστια συζήτηση στο Cloudynights για τη καλύτερη μέθοδο/σύστημα για ευθυγράμμιση νευτωνίων. Το τελικό ρεζουμέ της υπόθεση (μετα από 20+ σελίδες ποστ) ήταν ότι υπερέχει η μέθοδος του Autocolliminator αλλά ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΓΡΉΓΟΡΑ ΝΕΥΤΩΝΙΑ (f=4,5 και ακόμα μικρότερο). Μια τους τυπικούς εστιακούς λόγους που συνήθως χρησιμοποιούμε, ένα blug είναι παραπάνω από καλό μια και το sweet spot είναι είναι αρκετά μεγάλο και διαθέτει την απαραίτητη ευαισθησία για απροβληματιστή ευθυγράμμιση. Εγώ είμαι στη φάση να πάρω μάλλον και τα δύο.

 

http://www.astrosystems.biz/coltlsm1.htm

Σπύρος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημήτρη έχεις δίκιο, το πρωτεύων είναι ο μικρότερος μπελάς, αλλά η μέθοδος δουλεύει με απίστευτη ακρίβεια και στο φτερό. Μπάμπη όταν λες με το μάτι, φαντάζομαι εννοείς αφεστιάζοντας κάποιο αστέρι σε σχετικά μεγάλη μεγέθυνση; Αυτός είναι πρακτικά και ο μοναδικός τρόπος να ευθυγραμμίσεις ένα SCT. Μην ασχοληθείς με laser, δεν αξίζει τον κόπο. Στην καλύτερη περίπτωση η ευθυγραμμιση που θα πετύχεις θα είναι στο περίπου και ούτως ή άλλως θα πρέπει να κάνεις star test για τις τελικές διορθώσεις.

Σπύρο σίγουρα και τα δύο είναι η καλύτερη επιλογή!

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

................... Μπάμπη όταν λες με το μάτι, φαντάζομαι εννοείς αφεστιάζοντας κάποιο αστέρι σε σχετικά μεγάλη μεγέθυνση; Αυτός είναι πρακτικά και ο μοναδικός τρόπος να ευθυγραμμίσεις ένα SCT. .....................

Αυτό κάνω μέχρι τώρα.

Μέλος Συλλόγων:

Ελληνικής Αστρονομικης Ενωσης

Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.

Όμιλος Γερόντων Αστροπαρατηριτών.

Ε.Λ.Φ.Ε.ΑΣ

http://users.otenet.gr/~babgia/

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ηλία, πολύ ενδιαφέροντα τα ευρήματά σου! Μετά από λιγάκι διάβασμα κατάλαβα πως άλλο το Barlowed laser collimation και άλλο το Tublug/Blug; Το 1ο γίνεται με ένα κοινό laser collimator και έναν barlow ενώ το 2ο είναι ένα εξειδικευμένο εργαλείο; Στην 1ο περίπτωση ο κύκλος φαίνεται πάνω στο γυαλί του barlow από την εσωτερική μεριά του σωλήνα;
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο περίπου το ίδιο πράγμα είναι: στο tublug ο barlow είναι μέρος του αξεσουάρ και το είδωλο του λουκουμά σχηματίζεται καθαρά στη γωνιακή εγκοπή που φαίνεται στις φωτό και είναι εύκολο να ευθυγραμμίσεις χωρίς να πηγαινοέρχεσαι μπρος-πίσω για να ελέγξεις που βρίσκεται η προβολη. Στην περίπτωση του barlow σχηματίζεται όπως είπες στο γυαλί του barlow από την εσωτερική μεριά του σωλήνα. Γι αυτό το λόγο απαιτείται η κατασκευή ενός διαφράγματος από άσπρο χαρτόνι για να γίνεται η προβολή. Φυσικά ότι διόρθωση κάνεις στα βιδάκια του πρωτεύοντος πρέπει να ελέγχεις κάθε φορά από μπροστά για το τι έγινε... έχει δηλαδή αρκετό πήγαινε-έλα.
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 μήνες αργότερα...

Παιδιά, επανέρχομαι στο θέμα γιατί ανακάλυψα το εξής ύστερα από αρκετό διάβασμα και πειραματισμό:

 

Ηλία, δοκίμασα να κάνω barlowed laser collimation με τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτω, τα οποία τα βλέπετε και στις φώτο:

 

1. TeleVue Barlow 2x

2. Κοινό Saxon Laser collimator 1.25"

 

Διαπίστωσα πως εφ'όσον το κοινό laser collimator που έχουμε διαθέτει γωνιακή εγκοπή, ΔΕΝ είναι απαραίτητη η κατασκευή ενός διαφράγματος από άσπρο χαρτόνι για να γίνεται η προβολή του λουκουμά!! Μπορεί να προβληθεί κατευθείαν επάνω στην γωνιακή εγκοπή του φθηνού laser collimator, πράγμα που το δοκίμασα και είχα πολύ καλό αποτέλεσμα!

 

Σίγουρα βέβαια, η προβολή του λουκουμά δεν έχει την ίδια ευκρίνεια και ποιότητα όπως με το Tublug (το οποίο θα αποκτήσω πάση θυσία!) όμως, μπορούμε μέχρι να το αποκτήσουμε (γιατί είναι και κάποια χρήματα) να βολευτούμε με αυτή τη λύση, για την οποία νομίζω όλοι διαθέτουμε ότι απαιτεί. Barlow και ένα κοινό laser collimator! :wink:

 

Tο δοκίμασα και στο 12άρι και στο 5.1" mini dob και η ακρίβεια ήταν καταπληκτική!!!!!!!!!! \:D/

Δείτε στη φώτο παρακάτω πως προβάλλεται ο λουκουμάς κατά την απόπειρα ευθυγράμμισης του 5ιντσου mini dob, στο κοινό laser collimator. Αρκετά ικανοποιητικά θα έλεγα!

Να τονίσω για ακόμη μια φορά πως στο Tublug που μας έδειξε ο Ηλίας, η προβολή είναι αξεπέραστης ποιότητας. το είδα με τα μάτια μου στον Πάρνωνα όταν το έφερε ο Ηλίας και το κάναμε σε ένα 10άρι dob φίλων δίπλα μου. Για αυτό και δεν θα μου ξεφύγει... :mrgreen:

Για όποιον όμως θέλει να έχει την μέγιστη δυνατή ακρίβεια στην ευθυγράμμιση του Πρωτεύοντος (αφορά μόνο αυτό, προσοχή!) και φθηνά και εύκολα, είναι λύση τρομερή!

 

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ : να έχετε ρυθμίσει πρώτα σωστά και με όση περισσότερη ακρίβεια γίνεται, το 2ον! (οι παλιοί το γνωρίζετε, το λέω για τους νεοεισερχόμενους φίλους) Είτε με το laser ΣΚΕΤΟ να στοχεύει καρφί η ακτίνα πάνω στον λουκουμά του πρωτεύοντος, είτε με το περίφημο concenter (το οποίο προσωπικά μέχρι τώρα, μου έχει δώσει ΑΡΙΣΤΑ αποτελέσματα για το 2ον), είτε με φιλμοκαπάκι.

Όταν αργότερα πάτε στο επόμενο βήμα με τον Barlow για το 1ον, ο οποίος θα δημιουργήσει μια διαθλασμένη δέσμη φωτός του laser, αυτή θα ΠΡΕΠΕΙ να βρίσκεται κοντά στην περιοχή του λουκουμά πάνω στο 1ον, αν δεν είναι...ΔΕΝ θα καταφέρετε να δείτε ποτέ τον λουκουμά και την προβολή του στη γωνιακή εγκοπή του collimator..πολύ σημαντικό!!!!! Το να βρίσκεται κάπου μέσα ο λουκουμάς στην διαθλασμένη δέσμη του laser, θα το εξασφαλίσει ΜΟΝΟ η σωστή ρύθμιση του δευτερεύοντος!!!

 

Το άρθρο του Σουηδού εφευρέτη της μεθόδου αυτής, που μας έδωσε link στο ποστ του ο Ηλίας, είναι ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ, ξεκοκαλίστε το οπωσδήποτε!!

http://www.cameraconcepts.com/barlowed%20laser%20collimation.pdf

Η διαφορά είναι ότι αυτός δεν αναφέρεται σε laser collimator με γωνιακή εγκοπή σαν και αυτό που έχω και εγώ και οι περισσότεροι από εμάς!! :cheesy:

 

Δοκιμάστε το και γράψτε εντυπώσεις, συγνώμη αν είπα πολλά και σας κούρασα αλλά είχα μεγάλο ενθουσιασμό γιατί δεν θα χρειαστεί η χαρτοκοπτική και δεν έχετε πήγαινε έλα, βλέπετε κατευθείαν τι γίνεται με το πρωτεύον από εκεί που θα είσαστε και θα ρυθμίζετε τις βίδες του! :cheesy: :cheesy: 8)

 

Καλές ευθυγραμμίσεις σε όλους! :mrgreen:

 

Υ.Γ. Δεν γνωρίζω τι γίνεται στην περίπτωση των Powermate... :-k αν το έχει δοκιμάσει κάποιος ας γράψει κάτι.

 

DSC02644.thumb.JPG.98a34f62d8edfe1a1356227a534a6b1d.JPG

ΚΑΡΦΙ Ο ΛΟΥΚΟΥΜΑΣ!!!! Bullseye!! Δεν φαίνεται κι άσχημα, ε;

 

DSC02645.thumb.JPG.b0033c4af3fb32e4db192ff639016936.JPG

o συνδυασμός του με ένα εξίσου "ταπεινό", απλό Barlow 2x!

 

DSC02642.thumb.JPG.f60774e6d06b2f796fc65d7ec1dc388b.JPG

Ένα κοινό, ταπεινό Saxon Laser Collimator 1.25"

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια χαρά Τάσο! Αφού δουλεύει και χωρίς διάφραγμα με την γωνιακή εγκοπή του laser όλα καλά! Τα συμπεράσματα από τις δοκιμές σου νομίζω ότι απλουστεύουν την όλη υπόθεση για πολλούς φίλους που θέλουν να πειραματιστούν!
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 11 μήνες αργότερα...

Πολύ ωραίο θέμα και όμορφη ανάπτυξη!

Έχω δει αρκετές φορές στον Ίντερνετ σχετικά ποστ, κυρίως για μεγαλύτερα Dob πάνω από 20" και δεν τους είχα δώσει σημασία. Η αναφορά του Τάσου Βράτολη με έφερε εδώ και χαίρομαι που το διάβασα έστω και μεταχρονολογημένα. Μου αρέσει σαν ιδέα, μένει η εφαρμογή της.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

 

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μια που ξέθαψες το θέμα, ας απαντήσω στην ερώτηση του Τάσου: ο Powermate δεν διαχέει τις ακτίνες του laser. Αυτή είναι η δουλειά του άλλωστε. Τα στοιχεία του barlow τις διαχέουν και τα στοιχεία του PM (ή του Panoptic Barlow Interface) τις επανευθυγραμμίζουν. Τελικά λαμβάνεις και πάλι μια κουκίδα επάνω στον στόχο.

Δοκιμασμένο με Saxon Laser Collimator και Televue Powermate 2.5x, υποθέτω όμως πως ισχύει το αυτό για κάθε Powermate και Telenegative Barlow.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 3 εβδομάδες αργότερα...

Αυτός εδώ έκανε ότι έκανα και εγώ, με παρόμοιο mini dob!! :cheesy: :P

 

Αξίζει να το διαβάσετε...

http://www.astromart.com/articles/article.asp?article_id=827

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να λύσεις ένα μυστήριο Monk; Δοκίμασα να κάνω Barlow Laser Colimation και μόνο σε 2 από τις 6 (ή 7) θέσεις έντασης έβλεπα την διάχυση. Σε όλες τις υπόλοιπες έβγαινε στο ταβάνι. Χωρίς να μετακινήσω οτιδήποτε. Γιατί να συμβαίνει αυτό;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορείς να λύσεις ένα μυστήριο Monk; Δοκίμασα να κάνω Barlow Laser Colimation και μόνο σε 2 από τις 6 (ή 7) θέσεις έντασης έβλεπα την διάχυση. Σε όλες τις υπόλοιπες έβγαινε στο ταβάνι. Χωρίς να μετακινήσω οτιδήποτε. Γιατί να συμβαίνει αυτό;

 

Αν την έβλεπες την διάχυση πάνω στον λουκουμά του 1οντος είσαι ΟΚ, προχωράς στην ευθυγράμμισή του. Τώρα για τις θέσεις έντασης, μυστήριο..ποιό laser έχεις Κώστα;;

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Ένα no name σαν τα Saxon, αλλά χωρίς κλίση 45 μοιρών. Άρα θα μου προτείνεις ποιό να αγοράσω και θα μου κάνεις live presentation μέχρι τότε.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Κώστα χωρίς κλίση 45 μοιρών που θα έβλεπες την barlowed αντανάκλαση του λουκουμά;; :?

 

Αυτό δεν έχει οθόνη προβολής..έκανες χαρτοκοπτική με στόχο πάνω στην εσωτερική εσοχή, όπως περιγράφει ο Ηλίας στην αρχή του νήματος;;; :-k

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχει οθόνη αλλά πρέπει να μετακινηθείς στα μεγάλα Dob για να την δεις. Στο Heritage την βλέπω άνετα, στο 8ρι χρειάζομαι συνεργάτη. Γι αυτό λέω, σκέψου ποιό θα μου προτείνεις, ένα και καλό για 3 Νευτώνια, θα βγάλει τα λεφτά του.

Πάω Κιθαιρώνα τώρα, τα λέμε...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έχω σκεφτεί ήδη!!! :mrgreen:

 

Καλή παρατήρηση!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Μετά από προσπάθεια για barlowed laser με χαρτοκοπτική όπου δεν έμεινα και πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αποφάσισα και παρήγγειλα ένα 2" tublug. Επίσης, έχω αποφασίσει να γυρίσω αποκλειστικά σε 2-ιντσα εργαλεία collimation καθώς στο f/4 όλες οι αποκλίσεις που επιφέρουν οι διάφοροι αντάπτορες παίζουν ρόλο.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από προσπάθεια για barlowed laser με χαρτοκοπτική όπου δεν έμεινα και πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αποφάσισα και παρήγγειλα ένα 2" tublug. Επίσης, έχω αποφασίσει να γυρίσω αποκλειστικά σε 2-ιντσα εργαλεία collimation καθώς στο f/4 όλες οι αποκλίσεις που επιφέρουν οι διάφοροι αντάπτορες παίζουν ρόλο.

 

Ανδρέα ΣΟΦΗ, ΣΟΦΟΤΑΤΗ επιλογή, το παρέλαβα πρόσφατα και εγώ το tuBlug 2", απευθείας από τον Howie Glatter και κάνει καταπληκτική δουλειά!!!

Ελπίζω να το παράγγειλες από τον ίδιο τον Glatter. Το στέλνει "όπως πρέπει" για αποφυγή μπλεξιμάτων με τελωνεία κλπ. Μάλιστα χωρίς να του πω τίποτα...μόνος του...

 

Αν πας για ένα κορυφαίας κλάσης laser θα σου πρότεινα με κλειστά τα μάτια αυτό το 2" Glatter

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=12349&kw=glatter&st=2

Είναι crash tested κυριολεκτικά, με απίστευτη ποιότητα δέσμης, τα κοπανάει κάτω ο ίδιος για να δει αν χάνουν την ευθυγράμμιση! Μόνο αυτά που δεν χάνουν πουλάει. Είναι σκυλιά, βαριά κατασκευή και όλο το Cloudynights πίνει νερό στο όνομά του...μόνο θετικά σχόλια παίρνει ο Howie Glatter!!

Δίνει σε 635nm (πιο φωτεινό, ακόμη και για ευθυγράμμιση με λυκόφως) και 650nm (λιγότερο λαμπρό, για πιο σκοτεινό περιβάλλον)

 

Πάρτο κατευθείαν από τον ίδιο, όχι από OPT, βάζουν και καπελάκι στα μεταφορικά. Στην τιμή πρόσθεσε και 35 δολλάρια (210 όλα) για ένα holographic attachment που είναι πολύ χρήσιμο για ευθυγράμμιση με πλέγμα laser!!

 

Δες εδώ

http://w1.411.telia.com/~u41105032/holographic/holographic.htm

 

Το site του Howie Glatter

http://www.collimator.com/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάσο από τον ίδιο τον Howie το πήρα. Προς το παρόν θα μείνω με αυτό για την ακριβή ευθυγράμμιση του πρωτεύοντος κατόπτρου διότι δεν είναι λίγα τα λεφτά και αφού αξιολογήσω το αποτέλεσμα, βλέπουμε για μετά.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Συμφωνώ, αυτά τα βήματα γίνονται σταδιακά. Έτσι και αλλιώς το tuBlug παίζει με όλα τα laser που είναι στοιχειωδώς ευθυγραμμισμένα, δεν είναι απαραίτητο να είναι Glatter laser. Απλά εκείνο είναι για μια ζωή εργαλείο.

 

Πήρες το 2" tuBlug, θα βάλεις κάποιο αντίστοιχο 2" laser ή με μετατροπέα από 1.25";;

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Θα βάλω το υπάρχον laser 1.25" προς το παρόν και βλέπουμε.
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μετά από προσπάθεια για barlowed laser με χαρτοκοπτική όπου δεν έμεινα και πολύ ευχαριστημένος από το αποτέλεσμα αποφάσισα και παρήγγειλα ένα 2" tublug. Επίσης, έχω αποφασίσει να γυρίσω αποκλειστικά σε 2-ιντσα εργαλεία collimation καθώς στο f/4 όλες οι αποκλίσεις που επιφέρουν οι διάφοροι αντάπτορες παίζουν ρόλο.

 

Ανδρέα ΣΟΦΗ, ΣΟΦΟΤΑΤΗ επιλογή, το παρέλαβα πρόσφατα και εγώ το tuBlug 2", απευθείας από τον Howie Glatter και κάνει καταπληκτική δουλειά!!!

Ελπίζω να το παράγγειλες από τον ίδιο τον Glatter. Το στέλνει "όπως πρέπει" για αποφυγή μπλεξιμάτων με τελωνεία κλπ. Μάλιστα χωρίς να του πω τίποτα...μόνος του...

 

Αν πας για ένα κορυφαίας κλάσης laser θα σου πρότεινα με κλειστά τα μάτια αυτό το 2" Glatter

http://www.optcorp.com/product.aspx?pid=12349&kw=glatter&st=2

Είναι crash tested κυριολεκτικά, με απίστευτη ποιότητα δέσμης, τα κοπανάει κάτω ο ίδιος για να δει αν χάνουν την ευθυγράμμιση! Μόνο αυτά που δεν χάνουν πουλάει. Είναι σκυλιά, βαριά κατασκευή και όλο το Cloudynights πίνει νερό στο όνομά του...μόνο θετικά σχόλια παίρνει ο Howie Glatter!!

Δίνει σε 635nm (πιο φωτεινό, ακόμη και για ευθυγράμμιση με λυκόφως) και 650nm (λιγότερο λαμπρό, για πιο σκοτεινό περιβάλλον)

 

Πάρτο κατευθείαν από τον ίδιο, όχι από OPT, βάζουν και καπελάκι στα μεταφορικά. Στην τιμή πρόσθεσε και 35 δολλάρια (210 όλα) για ένα holographic attachment που είναι πολύ χρήσιμο για ευθυγράμμιση με πλέγμα laser!!

 

Δες εδώ

http://w1.411.telia.com/~u41105032/holographic/holographic.htm

 

Το site του Howie Glatter

http://www.collimator.com/

Επειδή στο τέλος θα έχουμε αγοράσει ότι Μπιχλιμπίδι κυκλοφορεί για Collimation... το Concenter MKII δεν σας κάνει ή το Tublug/Blug/Glatter είναι καλύτερο;;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης