kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2010 Καλημέρα. Το ερώτημά μου είναι αρκετά απλό και περιμένω τις απαντήσεις με ενδιαφέρον.Αν η οικονομική παράμετρος δεν αποτελεί εμπόδιο και πρέπει κάποιος που έχει εμπειρία να επιλέξει ορισμένα προσοφθάλμια, θα ήταν καλό να τα επιλέξει μεμονωμένα ή να κατευθυνθεί σε περισσότερα από 2 μέλη κάποιας σειράς;Ας πούμε για την πλανητική, εφ’ όσον κάποιος θέλει 3 προσοφθάλμια, έστω, είναι προτιμότερο να κατευθυνθεί στα θεωρούμενα καλύτερα προσοφθάλμια από διάφορες σειρές, λόγου χάριν (και κάπως αυθαιρέτως) να πάρει έναν Baader Genuine Ortho 6mm, έναν Televue Radian 8mm και έναν Televue Nagler T6 9mm αν αυτά θεωρήσει ιδανικά και αυτά μπορεί να πάρει, ή να πάρει 3 Radian ή 3 BGO’s ή 3 Naglers; Και για DSO’s με την ίδια λογική να πάρει 3-4 φακούς που έχουν την καλύτερη δυνατή απόδοση αλλά ανήκουν σε διαφορετικές σειρές ή να μείνει σε μια βασική όποια σειρά (πχ Nagler T4 ή Τ6, Vixen LVWs, Baader Hyperions ή όποια του αρέσει).Μερικά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα κάθε προσέγγισης μπορώ να σκεφτώ ή τα έχω ζήσει και ο ίδιος, ήθελα να ακούσω όμως και την γνώμη σας. Θα πω πρώτα τα προϊόντα της δικής μου σκέψης (ή επιθυμίας) και εμπειρίας και μετά περιμένω εσάς εφ’ όσον μου διαφεύγει κάτι αξιοσημείωτο.Κατ’ αρχάς υπέρ της ελεύθερης επιλογής ανεξαρτήτως σε ποια σειρά ανήκει ο κάθε φακός είναι το ότι μπορείς να διαλέξεις τα καλύτερα μοντέλα από κάθε σειρά και να αποφύγεις εκείνα που έχουν μέτριες κριτικές. Επίσης να διαλέξεις το ακριβές εστιακό μήκος που θέλεις, καθώς ορισμένες σειρές είναι ολιγομελείς (οι William Optics UWA ή οι Explore Scientific 100 πχ) και ίσως δεν καλύπτουν κάθε ανάγκη. Επίσης μπορεί να επιθυμείς διαφορετικά χαρακτηριστικά για κάθε εστιακό μήκος, όπως λιγότερα στοιχεία σε μικρά μήκη και μεγαλύτερο πεδίο σε μεγάλα μήκη. Επίσης κάποιες φορές μπορεί να υπάρχει θέμα διαθεσιμότητας, δηλαδή να παίρνεις ό,τι βρίσκεις, ειδικά από την αγορά μεταχειρισμένων, αλλά εκεί είναι απόλυτα λογικό, το ερώτημά μου είναι όταν δεν υπάρχει αυτός ο περιορισμός τι θα ήταν καλύτερο να κάνεις. Υπάρχουν και μειονεκτήματα φυσικά όπως η ανάγκη να ζυγίζεις διαφορετικά το τηλεσκόπιο ή να εστιάζεις πολύ διαφορετικά σε κάποιες περιπτώσεις.Από την άλλη μια συλλογή από μία ή έστω δύο σειρές δίνει ένα αίσθημα πληρότητας (ακόμη και αν έχει κανείς μόνο 2-4 από μία σειρά και όχι όλα). Τα προσοφθάλμια μοιάζουν σε σχήμα και πολλές φορές (όχι πάντα όμως) σε όγκο- βάρος με προφανή πλεονεκτήματα ως προς την αποθήκευση και χρήση, για παράδειγμα να μην χρειάζεται αλλαγή του ζυγίσματος σε ένα Dobsonian. Μερικές φορές είναι ομοεστιακά ή παρομοιοεστιακά και δεν χρειάζεται ιδιαίτερη αλλαγή στην εστίαση. Έχουν παρόμοιο πεδίο αν όχι ακριβώς ίδιο και συχνά η ανακουφιστική απόσταση οφθαλμού ή η διάμετρος του φακού άλλοτε είναι ίδια (ιδανικό για μένα) και άλλοτε ακολουθεί κάποια αριθμητική πρόοδο με την οποία μπορείς να προσαρμοστείς ευκολότερα (Plossls, Orthos, Erfles). Σε μια σειρά όταν αλλάζεις φακό στον εστιαστή ιδανικά αλλάζουν μόνο η μεγέθυνση και το πραγματικό πεδίο (είπαμε, υπάρχουν παρεκκλίσεις από αυτόν τον κανόνα).Φυσικά υπάρχει και ο συνδυασμός των δύο φιλοσοφιών. Δηλαδή 2-3-4 προσοφθάλμια από μία σειρά σαν σκελετός και γέμισμα των κενών με άλλα προσοφθάλμια κατ’ επιλογήν.Η δική μου (ίσως συναισθηματική) λογική προκρίνει την μία σειρά, έστω και αν χρειαστεί να γεμίσεις κάποια κενά. Εκτός αν υπάρχει μια σειρά που να μπορεί να κάνει σχεδόν τα πάντα και να καλύπτει μεγάλο εύρος εστιακών μηκών. Αλλά εγώ μόνο έναν άνθρωπο γνωρίζω στην χώρα μας που προμηθεύτηκε σχεδόν ολόκληρη την σειρά των Ethos. Ακόμη και εκεί όμως δεν χρειάζονται και κάνα δυό Orthos πότε πότε; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
filiatra Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 20, 2010 Το μόνο που μπορώ να πω πως δεν έχεις λάβει υπόψιν σου είναι να έχει κανείς δύο προσοφθάλμια με την ίδια εστιακή διαφορετικής σχεδίασης.(ortho και υπερευρυγώνιο )Τα υπόλοιπα νομίζω πως τα κάλυψες.Προσωπικά δεν προτιμώ καμία σειρά μιας κ σε διαφορετικές εστιακές υπερτερεί είτε η χ είτε η ψ σειρά. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δηλαδή αν είχες αυτή της σειρούλα από XW's με 2 XO για τους πλανήτες, μέσα σε ένα ωραίο κουτί από Bird's Eye Cut Briarwood (ρείκι κόντρα), ή από τιτάνιο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, ξαπλωμένα πάνω σε υπέροχο μαύρο σατινέ ύφασμα, θα δυσανασχετούσες; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Εγώ προτιμώ σειρές και μάλιστα χωριστό βαλιτσάκι για κάθε μία. Επίσης προσοφθάλμιους μινιμαλιστικής σχεδιάσης.Η σειρά που θέλω οπωσδήποτε να πάρω είναι των Brandon που προς το παρόν έχω μόνο δύο με εστιακές αποστασεις 24 και 12mm με έναν 2.8x barlow καλύπτομαι στο 90% των παρατηρήσεων. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Κάτι τέτοιο θες δηλαδή;Και η καρυδιά με ερυθρό βασιλικό λίκνο ωραία είναι. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
mars1980 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 πολυ κοντοι ειναι οι μικροι brandonορθοσκοπικοι ειναι?ποσα στοιχεια εχουν? celestron nexstar 4secelestron ultima barlow
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Όχι, είναι παραλλαγή των Plossl. Έχουν 4 στοιχεία αλλά διατεταγμένα σε 2 ομάδες των 2, σχεδόν συμμετρικά και όχι 1+3 στους ορθοσκοπικούς. Είναι όμως από τους καλύτερους από ότι λένε, δεν έχω καμμία προσωπική γνώμη. Έχουν όμως και μια Vintage αξία και καλή θέση στα reviews.Αυτός ο 6mm σίγουρα είναι πολύ πιο ζόρικος από τον ορθοσκοπικό BGO 6mm. Τον δικό μου Plossl 6mm σχεδόν δεν μπορούσα να τον χρησιμοποιήσω. Δες και εδώ: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12044&highlight=%E4%DD%ED%F4%F1%EF Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vasilas432 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Σπάνια χρησιμοποιώ παραπάνω από ένα προσοφθάλμιο. Για SMT ο Ethos 21mm κάνει για όλα. Δεν χρειάζεται να ξεβιδώσω αυτόν το φακό από πάνω (ούτε καν για να βάλω τον 13mm). Ίσως μόνο για Nagler 31mm που θα έχει μεγαλύτερο πεδίο. Manousos Special 24.4" f/3.2 Truss Dobsonian
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Σπάνια χρησιμοποιώ παραπάνω από ένα προσοφθάλμιο. Για SMT ο Ethos 21mm κάνει για όλα. Δεν χρειάζεται να ξεβιδώσω αυτόν το φακό από πάνω (ούτε καν για να βάλω τον 13mm). Ίσως μόνο για Nagler 31mm που θα έχει μεγαλύτερο πεδίο. Βάσιλα, γίνεσαι προκλητικός και δεν πρέπει. Άρρωστοι άνθρωποι είμαστε θα μας βάλεις σε έξοδα σε χαλεπούς καιρούς. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Εγώ προτιμώ διάφορα προσοφθάλμια από διάφορες σειρές τα οποία να αποδίδουν όσο το δυνατόν καλύτερα στο τηλεσκόπιό μου και στο πορτοφόλι μου. Δηλαδή τα value/money. Εξαρτάται για το χρήση που τα θέλω. Ορθοσκοπικά για πλανητική, μεγάλο πεδίο σε μεγάλες μεγεθύνσεις Deep Sky και μέτρια πεδία αλλά καλή απόδοση σε μικρές μεγεθύνσεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Πιστεύω πως αυτό ακριβώς υπαγορεύει η λογική.Υπάρχει όμως και η επιθυμία... Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
filiatra Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 21, 2010 Δηλαδή αν είχες αυτή της σειρούλα από XW's με 2 XO για τους πλανήτες, μέσα σε ένα ωραίο κουτί από Bird's Eye Cut Briarwood (ρείκι κόντρα), ή από τιτάνιο, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί, ξαπλωμένα πάνω σε υπέροχο μαύρο σατινέ ύφασμα, θα δυσανασχετούσες; Αν είχα δώσει όλα αυτά τα χρήματα θα με χαλούσε ναι.Το λέω σοβαρά.Κ μόνο που θα είχα τον 30 pentax αντί του 31 nagler θα είχα σκάσει απ το κακό μου. Πιστεύω πως αυτό ακριβώς υπαγορεύει η λογική.Υπάρχει όμως και η επιθυμία...Εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά.Κ αν ήταν να έχω κάποια επιθυμία θα ήταν ένα κασελάκι με καλούς ortho όπως οι Brandon που έχει στο μάτι ο Γιώργος ή ακόμη καλύτερα τους Zeiss Abbe.Δεν ξέρω γιατί αλλά οι ortho μ εξιτάρουν.Κ εννοείτε πως δεν είναι μόνο για πλανητική αλλά κ για βαθύ ουρανό σε δύσκολους αμυδρούς στόχους που δεν απαιτούν μεγάλα πεδίο. Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Προσωπικά έχω γίνει και ιδεολογικά αντίθετος με τους προσοφθάλμιους που κοστίζουν περισσότερο από ότι το τηλεσκόπιο και δεν βλέπω και λόγο για να τους αγοράσει κανείς. Μόνη ιδιότητα που πλασάρουν είναι το μεγάλο πεδίο (πολλές φορές μη αναφέροντας το βάρος). Ο προσοφθάλμιος ως γνωστόν ΔΕΝ είναι το μισό τηλεσκόπιο και ένα κακό τηλεσκόπιο δεν βελτιώνεται με καλούς και ακριβούς προσοφθάλμιους.Το σετ έχει και επιπλέον αξία σε όλα τα πράγματα και όχι μόνο σε προσοφθάλμιους και σου δίνει μια ψυχολογική-συναισθηματική αίσθηση "πληρότητας".Επίσης έχει παραγίνει με τους orthoscopic οι plossl έχουν μερικά συγκριτικά πλεονεκτήματα: λίγο καλύτερη απόδοση σε "κοντά" τηλεσκόπια και επίσης λίγο μεγαλύτερο πεδίο αλλά με μικρότερο eye relief. Τώρα βέβαια οι περισσότεροι plossl είναι κινέζικοι της σειράς και δεν έχουν συλλεκτική αξία ως σετ. Οι televue plossl ίσως έχουν ειδικά οι πρώτοι με το γνωστό "ηφαίστειο" σχήμα χωρίς το απαράδεκτο "safety undercut". Μόνο και μόνο η ύπαρξή του με κάνει να αποστρέφομαι προσοφθάλμιους και δυστυχώς η μόδα το κάνει να εμφανίζεται σε όλους πια.ΥΓ kkoκκοlis οι Brandon είναι δύναμη και μόνο και μόνο το USA που γράφουν επάνω είναι λόγος αγοράς τους! Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Eγώ το αποφάσισα και κοντά στα Χριστούγεννα θα πάω να χτυπήσω τους 25, 18 και 12 volcano top university optics. Ελπίζω αυτό το σχέδιο να βολευει. Έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος από τον 7αρη HD της university optics και πιστευω πως αξίζουν τα λεφτά του. Σπύρος
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Έχουν νόημα οι ορθοσκοπικοί στα 25, και 18 mm;Θα ήθελα και εγώ να συμπληρώσω τους BGO 9 & 6 ώστε να γίνουν σειρούλα και οι 12.5 και 7 θεωρούνται σίγουροι, αλλά για μεγαλύτερους όπως λέει και ο Γιώργος το μικρό πεδίο είναι αποτρεπτικό. Νομίζω οι μεγάλοι Plossl υπερτερούν των ορθοσκοπικών ενώ οι μικροί ορθοσκοπικοί υπερτερούν των Plossl. Η ''ελαφριά'' μου σειρά φακών είναι: 32mm Plossl, 25mm Plossl, 20mm Erfle, 15mm Erfle, 9mm Ortho, 6mm Ortho.Βλέπω να χωρούν εδώ 12.5 και 7 Ortho, αλλά τα 15, 9, 6 και 4 Plossl και το 10 Erfle δεν τα αγγίζω πια, βλέποντας πως υπερτερούν οι φακοί άλλης σχεδίασης σε αυτά τα μήκη. Ο κύριος παράγων είναι το Eye Relief, σε συνδυασμό με την διάμετρο του φακού. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Ποια διαφορά στο πεδίο? Απλά +5 μοίρες FoV είναι οι plοssl από τους ορθοσκοπικούς και η διαφορά τους είναι κοντά στα +40 Ε/κομμάτι για τους televue... Σπύρος
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Eγώ το αποφάσισα και κοντά στα Χριστούγεννα θα πάω να χτυπήσω τους 25, 18 και 12 volcano top university optics. Ελπίζω αυτό το σχέδιο να βολευει. Έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος από τον 7αρη HD της university optics και πιστευω πως αξίζουν τα λεφτά του. Σπύρο, ο τύπος εκεί στην U.O. λέει πως οι volcano top δεν έχουν τις ίδιες επιστρώσεις όπως οι HD. Αν έμεινες ευχαριστημένος με τον 7mm HD πάρε και τους 18 και 12 σε HD πάλι, όχι σε volcano top. Άλλο το ένα άλλο το άλλο, οι HD θεωρούνται καλύτεροι από τα λεγόμενά του και από ότι έχω διαβάσει γενικά. Τον 25 τον έχει μόνο σε volcano top..Τι να πω τώρα... Πάντως η volcano top σχεδίαση φαίνεται όντως πιο βολική. Εγώ με τον 6mm HD δεν έχω κανένα πρόβλημα στην άνεση...με τον 5mm HD όμως...είναι αρκετά σφιχτό το eye relief...μακάρι να φτιαχνόντουσαν οι HD σε volcano top! «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Eγώ το αποφάσισα και κοντά στα Χριστούγεννα θα πάω να χτυπήσω τους 25, 18 και 12 volcano top university optics. Ελπίζω αυτό το σχέδιο να βολευει. Έχω μείνει απίστευτα ευχαριστημένος από τον 7αρη HD της university optics και πιστευω πως αξίζουν τα λεφτά του. Σπύρο, ο τύπος εκεί στην U.O. λέει πως οι volcano top δεν έχουν τις ίδιες επιστρώσεις όπως οι HD. Αν έμεινες ευχαριστημένος με τον 7mm HD πάρε και τους 18 και 12 σε HD πάλι, όχι σε volcano top. Άλλο το ένα άλλο το άλλο, οι HD θεωρούνται καλύτεροι από τα λεγόμενά του και από ότι έχω διαβάσει γενικά. Τον 25 τον έχει μόνο σε volcano top..Τι να πω τώρα... Πάντως η volcano top σχεδίαση φαίνεται όντως πιο βολική. Εγώ με τον 6mm HD δεν έχω κανένα πρόβλημα στην άνεση...με τον 5mm HD όμως...είναι αρκετά σφιχτό το eye relief...μακάρι να φτιαχνόντουσαν οι HD σε volcano top!Τάσο το ξέρω. Μου έχει περάσει η ιδέα από το μυαλό. Δεν είναι για τα 15 $ διαφορά. Αλλά για το ότι οι Volcano top μου φαίνονται πολύ βολικοί. Επίσης -αν και δεν το έχω ψάξει ιδιαίτερα- πολλοί λένε πως δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ volcano και HD και αυτή παρατηρήσιμη μόνο σε καλό seeing. Σπύρος
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 +1 Σπύρο αν έμεινες ευχαριστημένος από τους HD πάρε πάλι HD.. Όσον αφορά στις σειρές προσοφθαλμίων, έχω και τους τρεις T4 nagler οι οποίοι θα μείνουν ..."σετάκι" ακόμα και αν αντικαταστήσω κάποτε τον 12άρη με έναν 13άρη ethos και σχεδόν πλήρες το σετ των BGO. Μου λείπει ο 18άρης ο οποίος δεν μου είναι δα και απαραίτητος... Προτιμώ το βαρελάκι της Baader χωρίς undercut σε σχέση με αυτό των UO HD. Δεν ξέρω αν τελικά είναι καλύτερες οι επιστρώσεις των BGO αλλά έχουν σίγουρα διαφορά από τους UO (μωβ-πράσινες οι πρώτοι, πράσινες-πράσινες οι τελευταίοι).Οι volcano top είναι σίγουρα καλύτεροι εργονομικά: καμία σχέση ο 5άρης κλασικός UO που είχα κάποτε σε σχέση με τον 5άρη BGO που έχω τώρα... Αλλά μέχρι εκεί, όπως είπε ο Τάσος από τα 6μμ και κάτω είναι "άνετοι" στη χρήση.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Ποια διαφορά στο πεδίο? Απλά +5 μοίρες FoV είναι οι plοssl από τους ορθοσκοπικούς και η διαφορά τους είναι κοντά στα +40 Ε/κομμάτι για τους televue... Νομίζω πως είναι μεγαλύτερη η διαφορά. Λένε πως είναι μέχρι 47 μοίρες αλλά οι περισσότεροι είναι πιο κοντά στις 40. Η Baader τουλάχιστον δίνει ξεχωριστά τα πεδία για τον καθένα και ανακοινώνει ακόμη και 39 μοίρες πεδίο. Από τους Televue (50 μοίρες) υπάρχει διαφορά 20% σε διάμετρο η οποία σε έκταση είναι ακόμη σημαντικότερη. Και αν για να πλαισιώσεις τον Δία ή τον Κρόνο δεν πειράζει, στα 25mm τι χρήση δεν θα έχει; Εκτός φυσικά αν έχεις την εστιακή ενός C11 ή Meade SCT 12 και το θέλεις για πλανήτες.Σε άλλους συνδυασμούς και αυτό που λες ισχύει φυσικά, καθώς στους μεγαλύτερους Plossl 1.25mm το πεδίο στενεύει (ο 32 μου είναι 44 μοίρες). Απλώς δεν έχω ακόμη την οπτική εμπειρία μέσα από έναν μεγάλο Ortho. Σε τέτοιες μεγεθύνσεις αποζητώ μεγαλύτερα πεδία, 70-80 και αν το θέλει η τύχη 100 μοιρών για να χαζεύω εκτεταμένα αντικείμενα και αστρικά σμήνη (την μεγαλύτερη ικανοποίηση εμένα μου την δίνουν αυτά και είμαι τυχερός γιατί μπορώ να τα χαίρομαι και με τα κιάλια μου ή ένα ταπεινό ST80) Όμως, ούτως ή άλλως φθηνά είναι και δεν πιάνουν χώρο, δεν χάλασε ο κόσμος να πάρουμε ένα κάποια στιγμή για να το δοκιμάσουμε.Τάσο, σε αυτά τα μικρούλια η Volcano Top σχεδίαση μου δίνει την αίσθηση πως θα μου χωθεί στο μάτι (νευρωτικό είναι, το ξέρω, αλλά έτσι νοιώθω, τι να κάνω. Το να βολεύομαι με τον κυλινδρικό Baader zoom και τον Nagler T4 Που είναι "κεφάλες" και να θέλω κωνόμορφο ηφαιστιοκόρυφο ένα προσοφθάλμιο “δακτυλήθρα” δεν το δικαιολογώ λειτουργικά παρά μόνο αισθητικά. Και η αισθητική είναι υποκειμενική σαφώς, ό,τι αρέσει στον καθένα. Ενώ με τον Nagler 31mm T5 ή τον ES 100 20mm εξυπηρετεί και λειτουργικά φυσικά.Να πω την μαύρη αλήθεια, όλα αυτά τα μικρούλια Ortho, Plossl, Erfle που τα παίζεις στα δάκτυλά σου και τα φοράς σε όποιο τηλεσκόπιο θες χωρίς να τρίζει ο ερευνητής και να κάνεις ασκήσεις ισορροπίας μου φαίνονται πανέμορφα. Είτε είναι κυλινδρικά είτε volcano top.Τα UO HD είναι ολόιδια με τα Baader Genuine Orthos. Κατασκευάζονται και στο ίδιο εργοστάσιο άραγε; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Για να απαντήσω και εγώ στο thread του Κώστα, θα επέλεγα τα all time classics από κάθε φίρμα όπως και ήδη έχω ξεκινήσει να κάνω. Βρίσκω πολύ δεσμευτική μια συλλογή από μόνη της...εκτός αν πρόκειται για τους πανάκριβους και δυσεύρετους Carl Zeiss Abbe orthoscopics... Π.χ. Σχεδιάζω να αποκτήσω τους Pentax XW 5mm & 7mm για άνεση στις μεγάλες μεγεθύνσεις και όχι τους Nagler T6, οι 70 μοίρες φαινόμενο είναι μια χαρά και το 20mm eye relief ΑΚΡΩΣ δελεαστικό..γενικά τελευταία θέλω άνεση, όλο και πιο πολύ άνεση! Ανεβαίνοντας, θα θυσιάσω την άνεση (10mm eye relief, χαλάλι του όμως!) για τον αχτύπητο Nagler 16mm T5 από τον οποίο έχω κοιτάξει και είναι ένας φακός champions league κλάσεως. Δεν θα επέλεγα τίποτα άλλο σε αυτή την εστιακή Εκτός από τον 2ιντσο 17άρη Ethos που και αυτός είναι εμπειρία από τις λίγες με το αντίστοιχο κόστος βέβαια... Πιο πάνω, θα παραμείνω στον 24mm Panoptic αν και σε απευθείας σύγκριση στον Πάρνωνα τον Ιούλιο βρήκα μια ιδέα πιο φωτεινό τον Vixen 22mm LVW...γενικά πάντως φοβερά κομμάτια και οι 2 φακοί. Στην "οροφή" αν και θα ήθελα τον απόλυτο άρχοντα Nagler 31mm T5, λόγω τεραστίου βάρους και κυρίως κόστους (!!) θα πάω στον 2ιντσο Vixen NLVW 30mm που είναι και λίγο πριν το όριο της κόρης εξόδου για το 12άρι dob που έχω.. Αυτά! ελπίζω να σας άρεσαν οι επιλογές μου... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
zantespear Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 kkokkolisTo FoV των UΟ είναι 42 για τα 18 και 12mm και 45 ή 47 κατά άλλους για τον 25άρη. Για τους Televue plossl (αν πήγαινα για plossl μόνο εκεί θα κοιτούσα) έχουμε FoV σταθερά 50. Τα Baader orthoscopic είναι ακριβώς τα ίδια με τα UO. To μόνο που αλλάζει είναι το ταμπελάκι της μάρκας. Κατασκευάζονται sτην Ιαπωνία. Και βεβαίως είναι κλέψιμο να πας να δώσεις 90 +Ε/προσοφθάλμιο όταν μπορείς να τα πάρει από UO σε πολύ καλύτερη τιμή... Για ακόμα ποιο πολύ φτήνια υπάρχουν και τα University Super Abbe Orthoscopics. Κάνουν 30 Ε/το κομμάτι και αν και δεν είναι όπως τα μεγαλύτερα ξαδέρφια τους είναι και αυτά αξιολογότατα για τα λεφτά τους. Κατασκευάζονται Κίνα και μπορείς να τα βρεις και με άλλα ονόματα http://www.universityoptics.com/125inch.html#SU Σπύρος
alepohori Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Τα UO HD είναι ολόιδια με τα Baader Genuine Orthos. Κατασκευάζονται και στο ίδιο εργοστάσιο άραγε;Δεν είναι ίδια. Τα Baader υστερούν στο φινίρισμα και πολύ περισσότερο στην εσωτερική επίστρωση. Οπτικά δεν τα έχω δοκιμάσει. Μόνο UO HD. Δημήτρης Καπετανάκης CGCG108-138: Mag 15.5v, να τ'αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Οκτώβριος 22, 2010 Εγώ αντιθέτως δεν έχω δει τα UO HD. Αλλά στην φωτογραφία μοιάζουν ολόιδια και ο Στέφανος έλεγε πως οι επιστρώσεις Phantom είναι από τις καλύτερες. Δεν βλέπω αντανακλάσεις και είναι πολύ βαριά για το μέγεθός τους. Τώρα αν τα έκαναν όλα αυτά για 30 ευρώ λιγότερα δεν θα είχα πρόβλημα, αν και 30 ευρώ είναι φλούδες σε αυτό το χόμπυ.Σε αυτήν την φοβερή ανασκόπηση των 6mm:http://www.cloudynights.com/item.php?item_id=1935αφού δηλώνουν πως: ''Regardless of an eyepiece's ranking on any test, all the eyepieces produced very sharp, detailed views and every eyepiece served well in the role of lunar/planetary observation.'' τοποθέτησαν τον BGO 6mm πάνω από Brandon, Radian, TMB και UO, αν και στο ίδιο γκρουπ (3ο, η σειρά αναφοράς είναι και σειρά κατάταξης) 1st Place: The ZAO-II, TMB Supermono, and ZAO-I,2nd Place: The Pentax Ortho and Astro-Physics SPL, and 3rd Place: Baader, Brandon, Radian, TMB Planetary, Sterling, University Optics. Διαβάστε το, είναι πράγματι εξαντλητικό. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα