Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να καταθέσετε εδώ τις εμπειρίες σας από μία ή περισσότερες απόπειρες για οπτική παρατήρηση κατά τους Χειμερινούς μήνες.

Έχετε παρατηρήσει ότι ενώ το καλοκαίρι, λίγο ή πολύ, το έχουμε ξεψαχνίσει σε στόχους γιατί βοηθάει και ο καιρός..πόσοι από εμάς έχουμε βρεθεί σε χειμερινό σκοτεινό ουρανό με τηλεσκόπιο;; (Δεκέμβριος- Φεβρουάριος)

Σίγουρα οι συνθήκες και λόγω του ψύχους αλλά και λόγω της μεγαλύτερης πιθανότητας για νεφοκάλυψη, είναι αρκετές να αποτρέψουν και τους πιο φιλόδοξους και τολμηρούς.

Προσωπικά, βρίσκω τον χειμερινό ουρανό πολύ πιο όμορφο..

Θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρον να μάθω τα εξής με αυτό το θέμα:

1. Πόσοι το έχετε επιχειρήσει αυτό και με τι συχνότητα;

2. Για πόσο αντέξατε το κρύο και με ποιούς τρόπους/κόλπα;

3. Τι θεωρείτε το πιο δύσκολο και αποτρεπτικό παράγοντα στο όλο εγχείρημα;

4. Ποιοί από τους χειμερινούς αστερισμούς σας έκαναν να "κολλήσετε" πιο πολύ στο φακό και γιατί;

5. Σας έτυχε κάτι απρόοπτο που σας δυσκόλεψε πολύ σε κάποια φάση της εξόρμησης; (π.χ. Λάστιχο, πάγος στο οδόστρωμα, ομίχλη στην επιστροφή κλπ.)

6. Έχει στήσει τηλεσκόπιο ποτέ κανένας σας με χιόνι; :shock: Περιγράψτε πως ήταν η όλη εμπειρία αλλά και πως συμπεριφέρθηκε και ο εξοπλισμός σε τέτοιες συνθήκες.

Κάθε εμπειρία ευπρόσδεκτη! :mrgreen:

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Θα έβρισκα πολύ ενδιαφέρον να μάθω τα εξής με αυτό το θέμα:

4. Ποιοί από τους χειμερινούς αστερισμούς σας έκαναν να "κολλήσετε" πιο πολύ στο φακό και γιατί;

5. Σας έτυχε κάτι απρόοπτο που σας δυσκόλεψε πολύ σε κάποια φάση της εξόρμησης; (π.χ. Λάστιχο, πάγος στο οδόστρωμα, ομίχλη στην επιστροφή κλπ.)

6. Έχει στήσει τηλεσκόπιο ποτέ κανένας σας με χιόνι; Περιγράψτε πως ήταν η όλη εμπειρία αλλά και πως συμπεριφέρθηκε και ο εξοπλισμός σε τέτοιες συνθήκες.

Κάθε εμπειρία ευπρόσδεκτη! :mrgreen:

Καλησπέρα Τάσο!!!!!!!!

Κοίταξε η παρατήρηση τον χειμώνα είναι κάτι που οι περισσότεροι άνθρωποι αποφεύγουν λόγω

κρύου.

Ωστόσο πιστεύω πως αξίζει τον κόπο γιατί έχει κάποιους από τους ωραιότερους αστερισμούς

του ουρανού,τον Ωρίωνα!!!!!!

Kαι να σου πω,πιστεύεις πως ο χειμώνας είναι κατάλληλος για πρατήρηση?????

Αν ναι,γιατί??????

Δεν έχω βγεί ποτέ μου για παρατήρηση τον χειμώνα.

Και ούτε που το θέλω!!!!!

Καλές Παρατηρήσεις & Καθαρούς Ουρανούς!

Μάκης Λυκόπουλος

Μέλος Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης (ΕΑΕ)

Μέλος Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Βοιωτίας (ΣΕΑΒ)

Δημοσιεύτηκε

Όταν πήρα για πρώτη φορά το τηλεσκόπιο, τον πρώτο χειμώνα δηλαδή, επιχείρησα πολλές φορές να παρατηρήσω, άσχετα αν οι καιρικές συνθήκες δεν το επέτρεψαν. Αν δηλαδή δεν έβγαινα για παρατήρηση 4 φορές την εβδομάδα, 2-3 σίγουρα.

Δυστυχώς αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όχι μόνο εγώ, αλλά και πολλοί αστροπαρατηρητές αποθαρρύνονται σε ό,τι αφορά τις χειμερινές αστροεξορμήσεις. Δεν έχω σκεφτεί κάτι καλύτερο από ζεστό ρουχισμό, αν και αυτό συνεπάγεται κάποια δυσχέρεια στην κίνηση.

Εκτός από το κρύο, είναι η ταλαιπωρία και η πιθανή βλάβη στον εξοπλισμό.

Ο Ωρίωνας είναι μακράν ο πιο πλούσιος αστερισμός του χειμώνα, αλλά ας μην ξεχνάμε και τους Διδύμους, όπως επίσης και τον Ταύρο ή τον Ηνίοχο.

Δεν οδηγώ. :mrgreen: Και δεν μπορώ να εκφέρω και άποψη, επειδή δε βρίσκομαι μακριά από τον τόπο παρατήρησης, οπότε δεν πηγαίνω με αυτοκίνητο. Αλλά λογικά, τη νύχτα σίγουρα θα υπάρχει ένα λεπτό στρώμα πάγου, αν όχι στη μέση, στην άκρη του δρόμου. Χρειάζεται προσοχή.

6. Έχει στήσει τηλεσκόπιο ποτέ κανένας σας με χιόνι; Περιγράψτε πως ήταν η όλη εμπειρία αλλά και πως συμπεριφέρθηκε και ο εξοπλισμός σε τέτοιες συνθήκες.

Όχι και ούτε σκοπεύω να το επιχειρήσω. :P Η μεταβολή στη θερμοκρασία μπορεί (όχι μπορεί, σίγουρα δηλαδή) να προκαλέσει αλλαγή των διαστάσεων (έστω και απειροελάχιστη) στα κάτοπτρα. Και αν η διαφορά θερμοκρασίας είναι μεγάλη, τότε υπάρχει πιθανότητα να ραγίσουν (αν και δε γνωρίζω πόσο ανθεκτικό είναι το υλικό τους).

Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving.

Albert Einstein

Δημοσιεύτηκε

Τάσο ποτέ δεν έχω σταματήσει τις παρατηρήσεις τον χειμώνα, αν και τα τελευταία δύο χρόνια ο καιρός μας έχει κάνει μεγάλη ζημιά - όχι μόνο το χειμώνα αλλά και την άνοιξη... Φέτος μέχρι στιγμής έχει πάει καλά, αλλά ακόμα δεν έχουν μπει καλά τα κρύα.

Το όλο εγχείρημα θέλει καλό ντύσιμο, σε ..."στρώσεις", κοινώς να ντυθείς σαν κρεμμύδι. Αυτό που δεν έχω μπορέσει να αποφύγω είναι από ένα σημείο και μετά το προοδευτικό πάγωμα των άκρων, αλλά αυτό ίσως είναι δικό μου θέμα..

Θεωρώ ότι το πράγμα δυσκολεύει πάρα πολύ όταν έχει αέρα, έστω και λίγο. Με τέτοιες συνθήκες αντέχω μάξιμουμ μία ώρα πριν ζητησω "ξαναζέσταμα" είτε σε αυτοκίνητο είτε στο σπίτι. Σε συνθήκες κρύου αλλά χωρίς αέρα μπορώ να σταθώ 2 με 2μισι ώρες πριν τα πόδια μου παγώσουν και μπω για την ...επαναφόρτιση που λέγαμε..

Όσον αφορά στα απρόοπτα στο δρόμο κλπ, θυμάμαι μια φορά πριν 3 χρόνια επιστρέφοντας από το εξοχικό που είχα ανέβει μόνο και μόνο για παρατήρηση είχε σχηματιστεί πάγος κατά τόπους στο δρόμο. Έκανα πολύ ώρα να βγω στην εθνική...

Ο χειμωνιάτικος ουρανός έχει πολύ ενδιαφέρον. Συνυπολογίστε το γεγονός ότι η φωτορύπανση το χειμώνα είναι γενικά μειωμένη και κατά τόπους η διαφορά είναι παραπάνω από αισθητή..

Για όσους πρόθυμους το ΠΣΚ προβλέπεται να είναι καλό μια φορά... :D

Δημοσιεύτηκε

Τάσο ο Χειμωνιάτικος ουρανός είναι απλά απίστευτος!! και δεν λέω μόνο για τον κλασσικό Ωρίωνα αλλά για όλα τα Deepsky αντικείμενα που υπάρχουν, για κάνε μια *αναλυτικότατη παρατήρηση στον Ηνίοχο, στους Διδύμους, στον Μονόκερο, στον Μέγα Κύωνα, στον Λέοντα, στην Ύδρα, στην Παρθένο κ.α πραγματικά μέχρι να γεράσεις θα βλέπεις κάθε φορά και κάποιο νέο αντικείμενο!!

Το μόνο κακό με τον Χειμερινό ουρανό είναι ο καιρός!! και πιο συγκεκριμένα τα σύννεφα και οι βροχές και όχι το κρύο!!

Ισα-ισα που με πολύ κρύο μπορεί κανείς να κάνει την καλύτερη παρατήρηση αφού το seeing είναι τέλειο, Οπότε είναι ένας πολυ συμαντικός λόγος για παρατήρηση!! Ασε που τον Χειμώνα έχουμε λιγότερη φωτορυπανση, ιδικά στις τουριστικές περιοχές ή στις περιοχές κοντά σε αυτές!

Τωρα σχετικά με το ντύσιμο... όσο γίνεται καλύτερο! προτεινόμενα είναι τα εσωθερμικα ρούχα!

Το μεγαλύτερο απρόοπτο που μου εχει συμβει είναι να παρατηρώ στους 0° με 2° βαθμούς ανεβασμένος στο προτελευταίο σκαλί μιας 2μετρης σκάλας και λόγο του κρύου έσπασαν τα σκαλοπάτια, ευτυχώς ημουν χοντρά ντυμένος και δεν χτύπησα και ευτυχώς δεν έσκασα πάνω στο τηλεσκόπιο αλλά στο πάτωμα.

Ομίχλη και πάγος είναι τα κλασικά και θέλει μεγάλη προσοχή στον δρόμο, τώρα όσο για χιόνι... πολυ σπάνια έχουμε εδω.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Εγώ μόνο μπαλκονάτο πέρισυ τον χειμώνα, αλλά αυτό πρέπει να

αλλάξει. Δεν έχω λοιπόν εμπειρίες, όμως έχω μιλήσει στο Cloudy Nights με Καναδούς και Αμερικάνους από βόρειες πολιτείες, οι οποίοι έχουν καλωδιώσει πλήρως τα Nexstar και τα CPC τους με θερμαντικά στοιχεία. Πέραν του ντυσίματος χρησιμοποιούν hand warmers και τουλάχιστον ένας θερμαινόμενα ρούχα μοτοσυκλετιστή, Gebring νομίζω λέγονται, ή κάπως έτσι.

Ένας Καναδός γκρίνιαζε για τον Hyperion Zoom πως στους -30 Κελσίου κολλάει και δεν μπορείς να αλλάξεις εστιακή! Δεν είναι στα καλά τους οι άνθρωποι.

Πάντως τον χειμώνα, όταν δεν έχει αέρα, συννεφιά, βροχή, χιόνι, υγρασία ή σελήνη, η ατμόσφαιρα είναι σταθερότερη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Αξέχαστη θα μου μείνει η πρώτη χειμωνάτική εμπειρία στις 12-11-2008 με πολύ κρύο μαζί με τον ανηψιό μου στην Ελεκίστρα λίγο έξω από την Πάτρα. Παγωνία αλλά αποζημίωσε ο Μπετελγκέζ, Rigel, Σείριος καιη Πούλια. 4 στόχοι από τις 01:10 ώς τις 04:15 με πολύ κρύο με το διοπτρικό 2" τιμής 50 Ε προσφορά από το καρφούρ. Σουβλάκια στην αρχή και βότκα στη συνέχεια . Φανταστικά. Το επαναλάβαμε στις 21-2-2009 έπίσης μια πολύ κρύα νύχτα. Αυτή η εικόνα του Κρόνου θα μου (μας) μείνει αξέχαστη. Κοιτάζω το ημερολόγιο των παρατηρήσεων και σημείωσα ότι ψαξαμε τον κομήτη Lulin τότε.Είδαμε μία πράσινη σφαίρα κοντά στο αLib. Δεν ξέρω αν ήταν αυτός. Βοτκούλα και η νύχτα κύλησε υπέροχα. Αλήθεια ρε παιδιά...πληροφορίες για ρούχα τι είδους και πού μπορούμε να τα βρούμε; Στολή σκι ή από είδη κυνηγίου; Ισοθερμικά εσώρουχα; Τα θερμαινόμενα ρούχα των μοτοσυκλετιστών μήπως είναι υπερβολικά για Ελλάδα;Το θέμα έπεσε την κατάλληλη στιγμή, ότι έλεγα να ξεκινήσω έρευνα.

ΥΓ. Ντύσιμο τότε; Πυτζαμούλα από μεσα, φόρμα από πάνω, ζεστές καλτσες. Αλλά τα σφηνάκια κάνανε καλή δουλίτσα.

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε

Το χειμώνα αν κάνει καλό καιρό ο ουρανός είναι πολύ καλύτερος και πιο καθαρός. Όποτε πηγαίνουμε μετά από βροχή έχει φοβερή διαύγεια. Το κρύο πραγματικά δεν μας πτοεί καθόλου. Πραγματικά έχουμε τόσο μεγάλη όρεξη που δεν υπολογίζουμε κρύο. Εγώ προσωπικά ντύνομαι με διπλά παντελόνια, διπλές κάλτσες (με την εξωτερική μάλλινη), φούτερ, μπουφάν κουκούλα και γάντια. Η κουκούλα είναι πολύ βασική. Θυμάμαι και έχω τύχει να είμαι στο πεδίο με το κεφάλι μου ακάλυπτο και να εγκαταλείπω λόγω φοβερού πονοκεφάλου.

Τα γάντια μου δημιουργούν ένα πρόβλημα και δεν μπορώ να γυρνάω τις σελίδες των βιβλίων-χαρτών αλλά το προτιμώ από το κρύο. Από ένα σημείο και μετά δεν μπορούμε να πιάσουμε τους σωλήνες από το ψύχος. Έχουμε τύχει να κάνουμε παρατήρηση με χιόνι αν θυμάμαι Ιανουάριο του 2008. Απίστευτη εμπειρία. Συνήθως υπερβαίνουμε τις 4 ώρες κάθε φορά. Μια φορά είχαμε κάνει 8ωρο, πραγματικός μαραθώνιος. Σε κάποια στιγμές αργά το βράδυ μετά τις 3-4 τα πόδια μου κυρίως έχουν παγώσει και κάνω ελαφρύ τρέξιμο και αναπηδήσεις για να ζεσταθούν.

Ο μόνος περιορισμός που έχουμε είναι ο καιρός και τώρα τελευταία και η δουλειά. Ο εξοπλισμός νομίζω δεν παθαίνει τίποτα εκτός από τη φυσιολογική φθορά που είναι αναπόφευκτη. Όσο αφορά τους στόχους, το σμήνος του Περσέα Abell 416 με έχει κάνει να αφιερώσω περίπου 2.5 ώρες. Από στόχους που θυμάμαι μια χειμωνιάτικη νύχτα, το Thor's Helmet, το Cristmass Tree, Flame, Horsehead, Rozzeta, Meddusa, Eskimo γαλαξίες, γαλαξίες, γαλαξίες........

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώ κι εγώ με τους προλαλήσαντες, ότι ο χειμερινός ουρανός είναι πιο θεαματικός και προκλητικός, έτσι όπως τον κοιτάζει κανείς χωρίς τηλεσκόπιο, γεμάτος λαμπρά αστέρια και θεαματικά αντικείμενα προς αναζήτηση και παρατήρηση.

Η αλήθεια είναι ότι τα 2 χρόνια που ασχολούμαι ενεργά με το χόμπυ δεν έχω κάνει εξορμήσεις στο συγκεκριμένο διάστημα που αναφέρεις. Κι αυτό όχι επειδή δεν θέλω, αλλά επειδή απ' τη μία με χιόνια δεν νομίζω ότι το αμάξι θα τα έβγαζε πέρα στα βουνά και από την άλλη λόγω βροχών, συννεφιάς και άλλων φαινομένων.

Ελπίζω φέτος να αλλάξει λίγο αυτό και να έχω την ευκαιρία για περισσότερες εξορμήσεις, τουλάχιστον εδώ γύρω, μια και το κρύο δεν είναι τόσο ανασταλτικός παράγων.

Για να προσπαθήσω να απαντήσω συγκεκριμένα και στα ερωτήματά σου, Τάσο, ....

Όπως είπαμε, σε βουνό δεν έχω δοκιμάσει ακόμη, αλλά βγαίνω τακτικά στο μπαλκόνι. Πάντως τελευταία που ανέβηκα στον Κιθαιρώνα πριν μέρικές μέρες, η θερμοκρασία ήταν γύρω στους 3-4 °C

Με μπουφάν με κουμπωμένο γιακά στο λαιμό, φόρμα κάτω από το παντελόνι και σκούφο τα πράγματα ήταν καλά για το σώμα. Δύο δάχτυλα τσίπουρο βοήθησαν επίσης. Δεν ξέρω μόνο πόσο επιρρεάζουν δυσμενώς την οξύτητα της όρασης. Βασικό πρόβλημα είναι τα χέρια που παγώνουν. Σκέπτομαι γάντια που αφήνουν ελεύθερα τα δάχτυλα. Δεν ξέρω πόσο θα βοηθήσουν αυτά, αλλά δεν μπορώ να κινηθώ ελεύθερα με τα άλλα γάντια.

α) Αν έχει χιονίσει, δεν πηγαίνω με τίποτα

β) Κατά τα άλλα, το να βρώ άλλους το ίδιο "τρελούς" για να μην είμαι μόνος.

Θα ακουστεί τόσο κοινότοπο, αλλά σίγουρα ο Ωρίωνας. Βεβαιώς δεν γίνεται να μην αναφέρω και τον Ηνίοχο με τα εντυπωσιακά σμήνη του

Ευτυχώς όχι. Άλλωστε, όπως είπα, σπάνιζαν για μένα εξορμήσεις χειμώνα.

Αν το έκανα, θα σκοτωνόμουν σε κάθε βήμα. Έχω όμως μεγάλο ενδιαφέρον κι εγώ να ακούσω τις εμπειρίες άλλων.

...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
Δημοσιεύτηκε

Μου έκανε εντύπωση το ότι πολλοί δήλωσαν ότι δεν έχουν κάνει παρατήρηση το χειμώνα. Προσωπικά έχω παρατηρήσει πολλές ώρες χειμώνα με πολύ κρύο. Η λύση; Στολή του σκι!!! Βέβαια μιλάω για παρατήρηση από την ταράτσα του σπιτιού μου στη Χαλκιδική, που ο ουρανός είναι ανεκτός, όχι στα βουνά.

Πάντως η παρατήρηση με χιόνι παντού τριγύρω κρύβει προβλήματα. Το άσπρο αντανακλάει φως, αρκετό φως για να πεις: πάω για ύπνο!

υ.γ. Έχω πετύχει τον Ορίωνα, με μια ανοιχτοπράσινη απόχρωση και το είδωλο ξυράφι!! Η θερμοκρασία φυσικά, στους λίγους βαθμούς πάνω από το μηδέν. Αυτά τα πράγματα σε καλοκαιρινό ουρανό, ΔΕΝ υπάρχουν/

Δημοσιεύτηκε

Το αλκοόλ οδηγεί σε απώλεια θερμότητας. Έχεις ψευδαίσθηση θέρμανσης καθώς προκαλεί αγγειοδιαστολή στην περιφέρεια και το αίμα περνάει από το δέρμα. Το θερμαίνει μεν (ειδικά τα άκρα) και αισθάνεσαι θερμότερος επειδή εκεί βρίσκονται οι θερμουποδοχείς, αλλά, όντας στο δέρμα, έρχεται σε επαφή με το περιβάλλον και ανταλλάσει θερμότητα με αυτό, σύμφωνα με τον νόμο του Fourrier. Άρα αλκοόλ μόνο αν είσαι καλά ενδεδυμένος και σε μικρή ποσότητα.

Επίσης προκαλεί θάμβος οράσεως μέσω οφθαλμοπληγίας, αναλόγως της ποσότητος και της ανοχής του ατόμου. Ειδικότερα επέρχεται απώλεια της κορικής προσαρμοστικότητας και μυδρίαση του οφθαλμού. Αυτό βοηθάει στο σκοτάδι (σαν την Belladonna που λέγαμε) αλλά το παραμικρό φως (ίσως και του Διός ακόμη) σε τυφλώνει για αρκετή ώρα και βλέπεις σαν μέσα από νέφη.

Τα ευαίσθητα άτομα ίσως πρέπει να χρησιμοποιούν και βούτυρο κακάο στα χείλη, ακόμη και κρέμες προσώπου.

Το δε χιόνι, με την μεγάλη Albedo που έχει, επιδεινώνει την φωτορύπανση του ουρανού τοπικά.

Τέλος η εξάσκηση σε ψυχρές συνθήκες βοηθά. Όταν ήμουν στρατευμένος στην Άρτα, χειμώνα του '97-98, κυκλοφορούσα στο ύπαιθρο (300 μέτρα από το λουτρό έως τον αθέρμαντο κοιτώνα) μετά το κρύο ντους με μια πετσέτα στην μέση στους 0 βαθμούς και στις άδειες δεν μπορούσα να κοιμηθώ κάτω από το πάπλωμα. Με το καλοριφέρ νόμιζα πως θα λιποθυμίσω. Κάπως έτσι είναι και αυτοί οι Καναδοί μάλλον, καλά εξασκημένοι.

Τώρα με εξασκεί το... κάπνισμα.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φόρμα του σκι, 2 ζευγάρια κάλτσες, αδιάβροχα αλλά διαπνέοντα (πολύ σημαντικό) παπούτσια, καλό τζάκετ, σκούφος, καλυμμένος λαιμός, λεπτά αλλά μονωτικά γάντια και αρκετά λεπτά ρούχα από μέσα (είναι προτιμότερα από τα λίγα και χοντρά, διότι αυξάνεται ο όγκος του παγιδευμένου αέρα και εκματαλλευόμαστε έτσι και την θερμομονωτική του ιδιότητα).

Αυτά χρειάζονται και ο χειμώνας δε θα αποτελεί καθόλου πρόβλημα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Η παρατήρηση το χειμώνα είναι καταπληκτική εμπειρία, για όσο αντέχει κανείς το κρύο. Ειδικά όταν έχει στρώσει χιόνι, αν δε φυσάει, δεν κάνει υπερβολικό κρύο, και ο ουρανός είναι "κρυστάλλινος".

Οι καλύτερες αστροπαρατηρησιακές νύχτες μου ever είναι τέλη Δεκεμβρίου - αρχές Ιανουαρίου στον Πάρνωνα.

Όντως η λύση είναι στολή του σκι και μπότες του σκι. Τέτοια μπορεί κανείς να βρει πολύ φτηνά κατά καιρούς σε καταστήματα τύπου carrefour και lιdl. Το συνιστώ για όλους! Από μέσα, φοράμε ισοθερμικά εσώρουχα. Τα βρίσκουμε σε καταστήματα με είδη ορειβασίας.

Καλό είναι να υπάρχουν άφθονες κούπες ζεστό τσάι και κάτι να μασουλάμε. Επιτόπια πηδηματάκια πότε-πότε για να ζεσταίνουμε τη μηχανή. Προσοχή στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών: Γάντια και ισοθερμικές κάλτσες απαραίτητα.

Ο εξοπλισμός δεν παθαίνει τίποτα φυσικά, ίσα-ίσα αποδίδει καλύτερα.

... και ένα

από την πιο κρύα παρατήρηση που έχω κάνει, ιταλοελβετικές Άλπεις Φεβρουάριος του 2010.

Βαγγέλης

https://ui.adsabs.harvard.edu/search/q=%20author%3A%22tsamis%2C%20v.%22&sort=date%20desc%2C%20bibcode%20desc

"Αστέρας εισαθρείς, αστήρ εμός. Είθε γενοίμην ουρανός, ως πολλοίς όμμασιν εις σε βλέπω."

Πλάτων

Δημοσιεύτηκε

Νοιώθω ειδικός γιατί είμαι κρυοτσάρης, :D το έχω εξαντλήσει το θέμα και θα καταθέσω γι αυτόν τον λόγο την άποψή μου.

Τον χειμώνα δεν είναι μαζοχισμός η παρατήρηση. Ούτε μονάχα οι «κολλημένοι» βγαίνουν έξω.

Τους καθαρότερους ουρανούς τους έχω δει χειμώνα. Η υγρασία λόγω κρύου, -αν δεν υπάρχουν σύννεφα-, είναι χαμηλότερη από το καλοκαίρι.

Το πρόβλημα με τον χειμώνα είναι ένα:

Δεν ξέρουμε να ντυνόμαστε σωστά. Και σας το λέει κάποιος που πριν από χρόνια άκουγε χειμώνα και μελαγχολούσε λόγω του κρύου. Αλλά τώρα θεραπεύτηκα. Ασχολούμαι με χειμερινά σπορ χωρίς να τρέμει το σαγόνι μου και να γίνομαι μπλε-μαρέν. Κάνω παρατηρήσεις όλον τον χειμώνα, σε υψόμετρα από 700 έως 1200 μ και στο τέλος της βραδιάς νοιώθω ότι το απόλαυσα. Πώς έγινε αυτό;

Η σωστή λύση ειπώθηκε παραπάνω. Ντύσιμο σε στρώσεις σαν κρεμμύδι. Να παγιδεύεται αέρας. Το ιδανικό ντύσιμο το κάνουν αλπινιστές και σκιέρ. Τα μυστικά τους άργησα να τα μάθω και τα εφαρμόζω τώρα στην χειμερινή παρατήρηση.

Οδηγός για το ιδανικό χειμερινό ντύσιμο λοιπόν, ανεξαρτήτως κόστους:

-Βασικός κανόνας, όχι βαριά ρούχα γιατί θα είμαστε δυσκίνητοι. Αν θα δείτε τις ακριβές φόρμες σκι, είναι λεπτά ειδικά υφάσματα διαπνέοντα και ελαφριά. Ελαφρύ ντύσιμο σε πολλές στρώσεις.

- Δεύτερος βασικός κανόνας, καθόλου βαμβακερά. Το βαμβάκι κρατά την υγρασία του σώματος και μας δροσίζει το καλοκαίρι.

Τον χειμώνα όμως μπορούμε να πάθουμε κρυοπαγήματα από τα βαμβακερά. Μάλλινα ή ειδικά συνθετικά είναι η καλύτερη λύση.

- Μποτάκια ζεστά ορειβατικά ή ακόμη καλύτερα απρέ-σκι που στοιχίζουν ελάχιστα και είναι πανάλαφρα. Προτιμήστε τα φτηνά με εσωτερικό από αφρολέξ. Είναι πολύ ζεστά και αδιάβροχα και το πόδι αναπνέει μια χαρά. (Δείτε στην φωτογραφία παρακάτω).

- Κάλτσες μάλλινες, όχι συνθετικές, απαγορεύονται οι βαμβακερές. Οι καλύτερες είναι αυτές που πωλούνται για μετά το σκι. Είναι χοντρές και κρατάνε ζεστό το πόδι για ώρες.

- Ισοθερμικά εσώρουχα. Είναι από ειδικό συνθετικό υλικό. Επιτρέπουν στο σώμα να αναπνέει χωρίς να κρατάνε υγρασία. (Δείτε στην φωτογραφία παρακάτω).

- Ένα μυστικό απαραίτητο! Μπλουζάκι με ψηλό γιακά (ζιβάγκο) πολύ λεπτό, ειδικό για σκί από συνθετικό υλικό διαπνέον που μοιάζει με λεπτό φλις η με χοντρά ισοθερμικά εσώρουχα. Κρατάει το σώμα ζεστό και το λαιμό επίσης, αφού εφαρμόζει γύρω του χωρίς να αφήνει κενά όπως αφήνουν τα φλις και τα πουλόβερ. Είναι συνήθως φτηνά στα 15-20 ευρώ. Μην το πάρετε από ειδικά καταστήματα γιατί κοστίζει γύρω στα 100. Και είναι το ίδιο πράγμα. Η τεχνολογία έχει προχωρήσει. Με αυτά τα μπλουζάκια αισθάνεσαι τον λαιμό ελεύθερο και αποφεύγεις το κασκόλ και την αίσθηση του φασκιώματος. Καταπληκτικά !!

- Φλίς κανονικό για άνεση ή χοντρό αν το κρύο είναι τσουχτερό. Το βαρύτερο ντύσιμο που έχω φορέσει από πάνω είναι ισοθερμικά εσώρουχα, ισοθερμικό ζιβάγκο, ένα φλις και το μπουφάν μου που είναι πολύ λεπτό. Πιστέψτε με δεν περνάει τίποτα.

- Παντελόνι φόρμας σκι ή σνοουμπορντ με επένδυση. Έστω πλαστικό με επένδυση ή μάλλινο. Την πρώτη φορά το σύνολο εσώρουχα μονή ή διπλή στρώση και λεπτό παντελόνι εξωτερικό δείχνουν τόσο ελαφριά, που νομίζεις ότι δεν θα μπορέσουν να σε κρατήσουν. Μιλάμε για ώρες έκθεσης στο κρύο. Το μεγάλο λάθος είναι τα τζιν.

- Μπουφάν. Το ιδανικό είναι πανάκριβο. Λεπτό με επένδυση που μας κρατάει ζεστούς. Έχει ειδικά σημεία με φερμουάρ για να αναπνέει το σώμα. Από εκεί και πέρα φυσικά οποιοδήποτε ζεστό, μας κάνει.

- Κασκόλ δεν χρειάζεται αν υπάρχει η ισοθερμική μπλούζα με ψηλό γιακά (ζιβάγκο).

- Σκούφος μάλλινος ή φλις. Ο ιδανικός; Από φλίς να κατεβαίνει σε όλο το πρόσωπο, αυτιά και αφήνει ελεύθερα μόνο μάτια - ή και στόμα. Οι τρομοκράτες των αστερισμών! :twisted: Το μπουφάν μου έχει ένα τέτοιο ενσωματωμένο. Από τότε που άρχισα να τον χρησιμοποιώ ξέχασα τα καπελάκια, σκουφάκια κλπ. Είναι μακράν καλύτερος από την κουκούλα η οποία μπάζει από παντού ή από το σκούφο που αφήνει το πρόσωπό εκτεθειμένο .

- Γάντια λεπτά, πλαστικά εξωτερικά με φλις επένδυση. Ξεσκεπάζουν τα δάκτυλα για μικρορυθμίσεις στον εξοπλισμό μας. (Δείτε στην φωτογραφία παρακάτω). Δύσκολα τα βρίσκεις όμως, ίσως σε καταστήματα με αθλητικά και δεν είναι ακριβά.

Παλαιότερα ντυνόμουν σαν αρκούδα και κρύωνα. Τώρα ντύνομαι ελαφρύτερα και αντέχω ώρες.

Μέχρι το Σάββατο στο LIDL υπάρχουν ισοθερμικά εσώρουχα,

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/lidl_gr/hs.xsl/index_7953.htm αντρικά -γυναικεία σε πολύ καλή τιμή 30 ευρώ το συνολάκι. Αντίστοιχη τιμή πέτυχα πέρυσι στην Γερμανία σε κατάστημα με εξοπλισμό σκι. Τα αμέσως ακριβότερα κοστίζουν τα υπερδιπλάσια 70 ευρώ και πάνω.

2129499621_IMG_1636b.jpg.7cd7daabde90168a8ed8a1ec77ac1f1c.jpg

Γάντια για μικρορυθμίσεις εξοπλισμού

isothesorouxa.jpg.dd420e685a86736c09c0a7f73e43eeea.jpg

Ισοθερμικά εσώρουχα για χειμερινή παρατήρηση

apres-ski-space--large.jpg.096085b42d10373a10456a8231de0d8e.jpg

Απρέ-σκι. Αδιάβροχα με χοντρή επένδυση συνήθως από υλικό σαν το αφρολέξ. Φτηνά και πολύ ζεστά

long_sleeve_zip_top.jpg.b3cb1a18d06144f5a77e2e9b888d4f70.jpg

Μπλούζα με ψηλό γιακά. Φοριέται επάνω από τα ισοθερμικά εσώρουχα και κάτω από το φλίς.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που δεν έχω μπορέσει να αποφύγω είναι από ένα σημείο και μετά το προοδευτικό πάγωμα των άκρων, αλλά αυτό ίσως είναι δικό μου θέμα..

Θεωρώ ότι το πράγμα δυσκολεύει πάρα πολύ όταν έχει αέρα, έστω και λίγο. Με τέτοιες συνθήκες αντέχω μάξιμουμ μία ώρα πριν ζητησω "ξαναζέσταμα" είτε σε αυτοκίνητο είτε στο σπίτι. Σε συνθήκες κρύου αλλά χωρίς αέρα μπορώ να σταθώ 2 με 2μισι ώρες πριν τα πόδια μου παγώσουν και μπω για την ...επαναφόρτιση που λέγαμε..

:D

Ηλία δοκίμασε το παραπάνω. Απρέ-σκι αντί για μποτάκια, ζεστή μάλλινη κάλτσα και 1 ή 2 εσώρουχα ισοθερμικά κάτω από παντελόνι σκι ή σνοουμπορντ, επενδυμένο. Σαν να είσαι αγκαλιά με το καλοριφέρ σου. :)

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Για αυτό λέω μήπως είναι δικό μου θέμα τελικά... Τα έχω δοκιμάσει, εκτός από τα συγκεκριμένα μποτάκια - χρησιμοποιώ καλά ορειβατικά. Αλλά για να μην παρεξηγηθώ, μιλούσα για γερό κρύο, οχι για μια τυπική χειμωνιάτικη κρύα νύχτα..

Όπως και να έχει, ευχαριστώ Κωνσταντίνε!

Δημοσιεύτηκε

Αυτά τα αντίσκηνα- παρατηρητήρια (αστροτσαντήρια ας πούμε) προσφέρουν τίποτε; Τον αέρα θα τον κόβουν, καλύπτεις τον εξοπλισμό για φύλαξη, αλλά για το κρύο; Αν βάλεις μέσα μια φορητή πηγή θερμότητας τα ανοδικά ρεύματα θα χαλούν άραγε την εικόνα;

Από ότι έχω δει είναι καλύτερα για τηλεσκόπια σε φουρκέτα. Το άνοιγμα μοιάζει μικρό για την γεωμετρία ενός μεσαίου Dob.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Αυτά τα αντίσκηνα- παρατηρητήρια (αστροτσαντήρια ας πούμε) προσφέρουν τίποτε; Τον αέρα θα τον κόβουν, καλύπτεις τον εξοπλισμό για φύλαξη, αλλά για το κρύο; Αν βάλεις μέσα μια φορητή πηγή θερμότητας τα ανοδικά ρεύματα θα χαλούν άραγε την εικόνα;

Από ότι έχω δει είναι καλύτερα για τηλεσκόπια σε φουρκέτα. Το άνοιγμα μοιάζει μικρό για την γεωμετρία ενός μεσαίου Dob.

Όχι απλά θα τη χαλούν.. θα της αλλάζουν τα φώτα. Εδώ βγάζεις το τηλεσκόπιο απο μέσα έξω και θέλει το ελάχιστο μια ώρα να έρθει σε ισσοροπία με το περιβάλλον.. όχι να έχεις πηγή θερμότητας από κάτω... [-X

Δημοσιεύτηκε

Όχι απλά θα τη χαλούν.. θα της αλλάζουν τα φώτα. Εδώ βγάζεις το τηλεσκόπιο απο μέσα έξω και θέλει το ελάχιστο μια ώρα να έρθει σε ισσοροπία με το περιβάλλον.. όχι να έχεις πηγή θερμότητας από κάτω... [-X

Καλύφθηκα πλήρως...

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κωνσταντίνε ευχαριστούμε για τον αναλυτικό οδηγό. Για τα βαμβακερά δε το γνώριζα και είναι πολύ σημαντικό.

Ηλία, το σταδιακό πάγωμα των κάτω άκρων γινόταν και σε μένα, ακόμα και με 2 ζευγάρια κάλτσες, αλλά με ακατάλληλα (έστω και ορειβατικά) παπούτσια. Μέχρι που έδωσα κάτι παραπάνω και πήρα χαμηλά παπούτσια, κατάλληλα για trecking και ορειβατική πεζοπορία. Ισοθερμικά δεν έχω καθόλου. Ένα φούτερ, χοντρό fleece και τζάκετ είναι το δικό μου set-up.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη και Ηλία να είσαστε καλά. Καιρό ήθελα να γράψω κάτι σχετικό γιατί καταλαβαίνω πολύ κάποιον που δεν έχει διάθεση να κάνει οτιδήποτε χειμερινό γιατί κρυώνει. Και ευχαριστώ τον Τάσο Βράτολη που άνοιξε το θέμα.

Να πω λίγα πράγματα ακόμα για τα 2 πολύ απαραίτητα για να ξεκινήσει κάποιος να ντύνεται ζεστά και φτηνά. Τις apre ski μπότες και την μπλούζα με τον ψηλό γιακά.

Τα apre στην φτηνότερη τους μορφή, την οποία και συνιστώ, είναι μία σόλα με πλαστική εξωτερική επένδυση και εσωτερικά έχουν ένα χοντρό υλικό, σαν αφρολέξ (φωτό). Μερικά φτάνουν λίγο πιο κάτω από το γόνατο. Είναι φτιαγμένα για να είναι πολύ ζεστά . Εξυπηρετούν στο να περπατάμε στο χιόνι, να βουλιάζει το πόδι μέσα και να μην κρυώνει ή να μην βρέχεται. Το κόστος αφού δεν μας ενδιαφέρει το πρεστίζ ξεκινά περίπου από 30-40 ευρώ. Υπάρχουν και με 200. Αλλά ταιριάζουν καλύτερα στην Αράχωβα. Εμείς θέλουμε κάτι ζεστό, απλό για την χειμερινή παρατήρηση. Κάτι άλλο επίσης. Τα ακριβότερα δεν είναι τόσα ζεστά, γιατί δεν έχουν το αφρολέξ.

Αφού λοιπόν αντέχουν στο χιόνι, τα θεωρώ την ιδανική λύση για το πολύ κρύο.

Το μπλουζάκι με τον ψηλό γιακά είναι πιστεύω εκ των ουκ άνευ. Από αυτό πρέπει να ξεκινήσει κάποιος. Πανάλαφρο και ζεστό κλείνει ψηλά στο λαιμό. Αν το αγοράσετε, ψάξτε γι αυτά που έχουν φερμουάρ, σηκώνονται πολύ ψηλά και μετά διπλώνουν μια φορά προς τα κάτω. Σχετική φωτό έχω βάλει, δεν μπόρεσα όμως να βρω με γιακά που διπλώνει, αλλά δίνει μια ιδέα. Το ύφασμα είναι όπως προείπα σαν φλις πολύ λεπτό. Πιο λεπτό από τα φούτερ μας. Κόστος μικρό.

apres-ski-space--large.jpg.3c889a324d4b9513d398c646ea7aec80.jpg

Apre ski

long_sleeve_zip_top.jpg.fe85734041d472327762b3aa9a3de13a.jpg

Μπλούζα με ψηλό γιακά

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη θα δοκιμάσω και τα apre και βλέπουμε! :cheesy:

Για τα γάντια, πραγματικά Κωνσταντίνε τα έχεις βρει κάπου στην Ελλάδα; Τα είχα προσέξει κάποια στιγμή - σε αλμυρή τιμή - στην Telescope-service αλλά δεν τα είχα δει πουθενά εδώ..

Δημοσιεύτηκε

Αυτές τις μπότες φοράει η κορούλα μου και την κοροϊδεύω ως Fashion Victim και φυσημένη. Πως να τις βάλω εγώ τώρα, ξέρεις τι καζούρα έχει να γίνει;

Το μπλουζάκι φλις που έχει το Lidl τώρα κάνει; Είχα ένα πολύ ζεστό που μου το πέταξε ο Στρατάρχης γιατί ήτανε λέει ντεμοντέ και φθαρμένο. Μόνο δεκαπέντε χρόνια το φορούσα!

Ρε αυτές οι γυναίκες. Θέλουν να αλλάζεις συνέχεια τα πάντα, εκτός από... τις ίδιες. Κοίτα μια απαίτηση!

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Για τα γάντια, πραγματικά Κωνσταντίνε τα έχεις βρει κάπου στην Ελλάδα; ..

Τα έψαχνα καιρό σε μεγάλα καταστήματα με είδη σπορ και δεν έβρισκα. Τα βρήκα τυχαία πριν 2 χρόνια περνώντας από βιτρίνα συνοικιακού καταστήματος: Empoli Outlet Κωνσταντινουπόλεως 35 Μπουρνάζι. Υπάρχει νομίζω και στην Ν. Ιωνία Ιφιγένειας 73. Πιστεύω ότι στα μεγάλα συνοικιακά και Outlet γενικότερα θα υπάρχουν πια. 25 ευρώ αν θυμάμαι καλά άλλα ήταν με έκπτωση.

Το φλις που υπάρχει στα LIDL δεν έχει καμία σχέση με αυτό που έχω στην φωτό. Είναι χοντρό από ότι βλέπω και αφήνει κενό γύρω από το λαιμό. Το σωστό πρέπει να κλείνει εφαρμοστά στο λαιμό. Αν είναι λεπτό, όπως αυτά που περιγράφω και χρησιμοποιούνται στο σκι, δεν ενοχλούν στο λαιμό και είναι πολύ ζεστά. Το υλικό είναι ειδικό διαπνέον συνθετικό, μοιάζει με λεπτό φλις πάχους 1 χιλιοστού.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης