Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Τάσο , καλά είναι σε σχέση με την τιμή τους. Αρκετά αθλητικά ρούχα που έχω πάρει ακόμα αντέχουν. Πάντως το ισοθερμικό θα το πάρω γιατί καλή η μέθοδος " ντύσιμο κρεμμύδι" αλλά χάνεις σε ευελιξία. Επίσης όσοι έχουν ντομπσόνιαν τηλεσκόπιο το χειμώνα καλό είναι να προσαρμόσουν ένα χερούλι στο κάτω μέρος του σωλήνα γιατί φορώντας γάντια και πιάνοντας το σωλήνα με το αριστερό χέρι πέφτουν αρκετά χνούδια στον καθρέφτη.
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • Απαντήσεις 103
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Δεν ξέρω Παναγιώτη... :-k δεν μου εμπνέουν και πολλή εμπιστοσύνη του Lidl τα είδη αυτά...από το τίποτα φυσικά είναι πολύ προτιμότερα! Κάτι θα κάνουν, κάτι θα κρατήσουν από θερμότητα σε σχέση με ένα απλό ρούχο, δεν το συζητώ!

Θα τα δοκιμάσουμε και θα ξέρουμε. Πάντως επί αιώνες επεβίωσε ο άνθρωπος στην Σιβηρία και την Σκανδιναβία και τις Άλπεις και τις Άνδεις, φορώντας ρούχα από φυσικά υλικά, μαλλί και δέρμα το συνηθέστερο. Μάλλον το σημείο κλειδί είναι τα παπούτσια. Από εκεί φεύγει η θερμότητα προς την γή, από εκεί περνά το νερό και η υγρασία προς τις κάλτσες, μέσα εκεί γίνονται τα κρυοπαγήματα. Μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία των Γερμανών στο Στάλινγκραντ ή να πάρουμε αυτά τα φαιδρά Après-ski.

1740980857_Germany-1943Feb.StalingradPrivate389thInf.Division.jpg.5b0d1927b6d3103c8bab01349b2ceab4.jpg

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Δεν ξέρω αν είναι καλά αλλά από 17-10 στα Lidl

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/lidl_gr/hs.xsl/index_13467.htm

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/lidl_gr/hs.xsl/index_13466.htm

Τι λέτε κ εσείς που ασχολείστε μ αυτά?

Παναγιώτη ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Τα περυσινά ήταν μια χαρά. Μετάνιωσα που δεν πήρα και άλλα. Όσο γι αυτά, Δευτέρα απόγευμα θα έχετε review.

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
... Μάλλον το σημείο κλειδί είναι τα παπούτσια. Από εκεί φεύγει η θερμότητα προς την γή, από εκεί περνά το νερό και η υγρασία προς τις κάλτσες, μέσα εκεί γίνονται τα κρυοπαγήματα. Μπορούμε να διδαχθούμε από την εμπειρία των Γερμανών στο Στάλινγκραντ ή να πάρουμε αυτά τα φαιδρά Après-ski.

Εγώ διάβασα ότι το κεφάλι χάνει το μεγαλύτερο ποσοστό θερμότητας ανα μοναδα επιφάνειας σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα.

Μήπως κανα σκουφάκι...

Χρήστος Μαρινός
Δημοσιεύτηκε

Από το κεφάλι χάνουμε θερμότητα με ακτινοβολία και μεταφορά των αέριων μαζών που έρχονται σε επαφή μαζί του. Από τα πόδια με αγωγή, σύμφωνα με τον νόμο του Fourier. Αν έχουμε γυμνά πόδια και γυμνό κεφάλι σε ίσες θερμοκρασίες αέρα- επιφανείας εδάφους θα χάσουμε περισσότερη ενέργεια από τα πόδια.

Οι Πιγκουΐνοι επιβιώνουν του Ανταρκτικού Χειμώνα αποφεύγοντας να ακουμπούν στο παγωμένο έδαφος το σώμα τους αλλά και τα δάκτυλά τους. Ακουμπούν μόνο τις φτέρνες όπου η κυκλοφορία του αίματος περιορίζεται δραστικά και τα φτερά της ουράς που δεν έχουν κυκλοφορία. Άλλα ζώα όπως οι τάρανδοι ακουμπούν στα νύχια τους, δηλαδή τις οπλές που είναι νεκρός ιστός χωρίς κυκλοφορία.

tripod.jpg

Ο άνθρωπος όμως διαθέτει μεγάλες πατούσες με πλουσιότατη κυκλοφορία αίματος (φαίνεται από το κόκκινο χρώμα). Σε κρύο περιβάλλον και ειδικά με την παρουσία νερού (ιδρώτας, νερό ή χιόνι στα παπούτσια και τις κάλτσες) που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το σώμα αναγκάζεται να περιορίσει την κυκλοφορία στο πόδι σε τέτοιο βαθμό που οι ιστοί ασφυκτιούν από έλλειψη οξυγόνου. Αρχικά υπάρχει αίσθημα κρύου (ξύλιασμα) και υπαισθησία (μούδιασμα), αργότερα τα κύτταρα ουσιαστικά νεκρώνονται και αρχίζει η σήψη (κρυοπαγήματα και γάγγραινα).

Φυσικά όταν είσαι καλά ενδεδυμένος και ενυπόδητος και μόνο το κεφάλι ή το πρόσωπο είναι ελεύθερα, σχεδόν όλη η θερμότητα χάνεται πλέον από εκεί.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Στις μία το μεσημέρι δεν υπήρχε τίποτα διαθέσιμο. Η υπεύθυνη είχε ήδη ρωτήσει στα 3 καταστήματα της περιοχής και είχαν εξαντληθεί από παντού. Δεν υπήρχε ούτε ένα σε ανοιχτή συσκευασία ώστε να δω το υλικό. Λυπάμαι.

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Ποιές 1:00; Εγώ πήγα σε 2 καταστήματα της οδού Θηβών στις 9:30πμ. Στο ένα είχαν τελειώσει (τα υπόλοιπα καλάθια ήταν γεμάτα με άλλα προϊόντα). Στο δεύτερο υπήρχαν 3 άδεια κουτιά και ένα ανοιγμένο παντελόνι XL. Έφυγα απογοητευμένος να πάω και στο τρίτο εν σειρά Lidl και είδα στο ταμείο μία φανέλα XL που κάποιος μετάνιωσε και δεν την πήρε. Την βούτηξα, έριξα και τρεχάλα να πάρω το παντελόνι και όλα ΟΚ.

Μου έχει μείνει η εικόνα από το αγροτικό στην παγωμένη Δίρφυ, με τους παππούδες να φορούν την χοντρή μπεζ μάλλινη φανέλλα και την ανάλογη σκελαία. Βέβαια αυτό ήταν προ εικοσαετίας. Πλέον οι παππούδες φορούν μοντέρνα ισοθερμικά Crivit. Μαζί τους και εγώ πλέον :lol:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Από το κεφάλι χάνουμε θερμότητα με ακτινοβολία και μεταφορά των αέριων μαζών που έρχονται σε επαφή μαζί του. Από τα πόδια με αγωγή, σύμφωνα με τον νόμο του Fourier. Αν έχουμε γυμνά πόδια και γυμνό κεφάλι σε ίσες θερμοκρασίες αέρα- επιφανείας εδάφους θα χάσουμε περισσότερη ενέργεια από τα πόδια.

Οι Πιγκουΐνοι επιβιώνουν του Ανταρκτικού Χειμώνα αποφεύγοντας να ακουμπούν στο παγωμένο έδαφος το σώμα τους αλλά και τα δάκτυλά τους. Ακουμπούν μόνο τις φτέρνες όπου η κυκλοφορία του αίματος περιορίζεται δραστικά και τα φτερά της ουράς που δεν έχουν κυκλοφορία. Άλλα ζώα όπως οι τάρανδοι ακουμπούν στα νύχια τους, δηλαδή τις οπλές που είναι νεκρός ιστός χωρίς κυκλοφορία.

tripod.jpg

Ο άνθρωπος όμως διαθέτει μεγάλες πατούσες με πλουσιότατη κυκλοφορία αίματος (φαίνεται από το κόκκινο χρώμα). Σε κρύο περιβάλλον και ειδικά με την παρουσία νερού (ιδρώτας, νερό ή χιόνι στα παπούτσια και τις κάλτσες) που έχει μεγάλη θερμοχωρητικότητα, το σώμα αναγκάζεται να περιορίσει την κυκλοφορία στο πόδι σε τέτοιο βαθμό που οι ιστοί ασφυκτιούν από έλλειψη οξυγόνου. Αρχικά υπάρχει αίσθημα κρύου (ξύλιασμα) και υπαισθησία (μούδιασμα), αργότερα τα κύτταρα ουσιαστικά νεκρώνονται και αρχίζει η σήψη (κρυοπαγήματα και γάγγραινα).

Φυσικά όταν είσαι καλά ενδεδυμένος και ενυπόδητος και μόνο το κεφάλι ή το πρόσωπο είναι ελεύθερα, σχεδόν όλη η θερμότητα χάνεται πλέον από εκεί.

=D> =D> =D> =D> =D> Αποθήκευση για μελλοντικές αναφορές. Ευχαριστούμε.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Για τα πόδια για να μειώσετε την αποβολή θερμότητας εκεί που είσατε στο προσοθάλμιο ή τον η/υ για τους αστροφωτογράφους στρώστε μια μικρή φλοκάτη ή κουρελού που δεν χρειάζεστε να έχετε μέσα στο σπίτι και πατήστε έκει. Η διαφορά είναι τεράστια και θα νιώθετε τα πόδια σας πιο ζεστά.

Φιλικά Κώστας

http://www.astrobin.com/users/kookoo_gr/

Δημοσιεύτηκε

Όταν πιάσουν τα κρύα θα σας πω. Αν δείτε πως δεν γράφω τίποτε πιείτε ένα Metaxa 7* στην μνήμη μου. Και μην ριξετε την γυναίκα μου αν πουλήσει τον εξοπλισμό μου εδώ γιατί θα τα πούμε ''επάνω'' (ή ''κάτω'', θα δείξει...).

Της έχω πει πως κοστίζουν περίπου τα μισά απ' όσο στην πραγματικότητα... :wink:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Όταν πιάσουν τα κρύα θα σας πω. Αν δείτε πως δεν γράφω τίποτε πιείτε ένα Metaxa 7* στην μνήμη μου. Και μην ριξετε την γυναίκα μου αν πουλήσει τον εξοπλισμό μου εδώ γιατί θα τα πούμε ''επάνω'' (ή ''κάτω'', θα δείξει...).

:cry: :-k \:D/

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Την Πέμπτη ξανά:

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/lidl_gr/hs.xsl/index_13709.htm

http://www.lidl.gr/cps/rde/xchg/lidl_gr/hs.xsl/index_13707.htm

Είναι κάπως διαφορετικό, ή μου φαίνεται;

Πρόλαβα να δω μόνο, γιατί στις 11πμ είχαν μείνει μόνο τα small. Όσο πάνε και το υλικό γίνεται πιο λεπτό. Γνώμη μου είναι, ότι τα συγκεκριμένα εφέτος δεν κάνουν για την χρήση που τα θέλουμε. Βράδυ και ακίνητοι στην παρατήρηση. Το λεπτό υλικό τους με μικροσκοπικές τρύπες μόλις τεντωθεί, δεν θα κρατήσει την ζέστη. Είναι περισσότερο για χειμερινά σπορ σε ζεστές ημέρες, που κινείσαι. Εκεί νομίζω είναι ιδανικά.

Με την ευκαιρία να επαναλάβω την αναγκαιότητα ισοθερμικών εσώρουχων στην παρατήρηση σε κρύες βραδιές. Είναι θέμα του ειδικού υλικού που είναι φτιαγμένα και γι' αυτό είναι τόσο ζεστά. Θεωρώ ότι η λύσεις από τα καταστήματα που πρότεινε ο Τάσος Βράτολης είναι ότι καλύτερο αυτή τη στιγμή, έστω και αν κοστίζουν κάτι παραπάνω.

Να υπενθυμίσω επίσης την ΜΑΚRΟ. Έχει τα πάντα για χειμώνα, σε καλή ποιότητα και πολύ καλές τιμές. Αν δεν έχετε κάρτα εισόδου μπορείτε να δανειστείτε από φίλο, ή να τους ρωτήσετε πως μπορείτε να βγάλετε. Αξίζει το κόπο.

:D :D Καλό, καλό!

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Για κάποιον που το έχει ήδη και πιστεύει πως δεν ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει τα τηλεσκ... εεεε.... τα εγκόσμια ακόμη, πως είναι σωστό να φορεθεί; Κατάσαρκα ή πάνω από φανελάκι; Αν είναι απλώς ένα στρώμα και υπάρχουν και άλλα ρούχα από πάνω; Δεν κάνει ακόμη αρκετό κρύο εδώ για να το δοκιμάσω. Όταν το φόρεσα με ζέστανε πολύ.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Κώστα αποκλειστικά κατάσαρκα φοριούνται αυτά. Αποφεύγεις κάθε βαμβακερό, γιατί ειδικά αν ιδρώσεις και επειδή το βαμβάκι είναι υδρόφιλο θα σε κρυώνει με πολύ ενοχλητική αίσθηση! Από πάνω από τα ισοθερμικά προτείνεται κάποιο καλό fleece με ψηλό λαιμό και από κάτω παντελόνι του ski.

O Τάκης (takis63) πρότεινε κάποια πολύ καλά κομμάτια ρούχων στο νήμα με την τελευταία παρατήρηση που έκανε στον Πάρνωνα πρόσφατα. Τάκη είσαι εξοπλισμένος full OK!!! \:D/ :mrgreen:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=174923#174923

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Κάνε μια βόλτα από το Attica στην Πανεπιστημίου και από το Hondos Center και Notos Galleries στην Ομόνοια. Έχουν πολλές από αυτές τις φίρμες, North Face, Columbia κλπ.
«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε
Έχω δει να φοριούνται αυτά τα North Face. Που πωλούνται στην Ελλάδα να ρίξουμε μια ματιά από κοντά;

www.alpamayopro.gr

www.extremepro.gr

Πολύ εξυπηρετικοί κι οι δύο.

Τάσο έχεις δίκιο είμαι καλά εξοπλισμένος, γιατί έπαθα κι έμαθα

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

http://www.spartastronomy.gr

• 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παίρνοντας ευκαιρία απο την παρατήρηση των Κρητικών στον Σκίνακα, να επαναλάβω εδώ την δική μου εμπειρία γιατί τελικά φαίνεται ότι έχει μεγάλη σημασία.

Στις δύσκολες συνθήκες απευθυνόμαστε στους ειδικούς κι αγοράζουμε υλικά για ορειβασία, τα λεγόμενα "τεχνικά" ρούχα. Θα τα πληρώσουμε παραπάνω απο αυτά του Lidl αλλά θα τα έχουμε για πολλά χρόνια και το κυριότερο θα κάνουμε τη δουλειά μας. Ένα καλό "τεχνικό" μπουφάν απο μια καταξιωμένη εταιρεία όπως ενδεικτικά θα αναφέρω τις The North Face, Marmot, Fjall Raven, Columbia κλπ υπερέχει πολύ απο αντίστοιχα ρούχα που θα βρούμε στα Lidl για παράδειγμα. Το "τεχνικό" ρούχο θα είναι ελαφρύτερο, με πολύ καλύτερη μόνωση, πολύ καλύτερη ευκολία χειρισμού και φυσικά με διαπνοή, ώστε να αναπνέει για να μην γινόμαστε τσούπλα στον ιδρώτα με -5°C έξω. Συγγνώμη για τον όρο "τεχνικό" αλλά έτσι μου τα συνέστησαν στα μαγαζιά που επισκέφθηκα για να αγοράσω. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει ότι στον Πάρνωνα αρκεί ένας σκούφος, ένα καλό θερμοεσώρουχο, ένα fleece κι ένα μπουφάν τύπου Plasma thermal της ΤNF. Για τα γάντια έχω πολύ καλή εμπειρία με τα Marmot power stretch τα οποία είναι αρκετά λεπτά για να μην ενοχλούν με προσοφθάλμια και φίλτρα αλλά συνάμα κάνουν καλή δουλειά στο κρύο. Για τα κάτω άκρα απαραίτητη κρίνω την παρουσία θερμοεσώρουχου (σκελέα) για τα πόδια κι ενός καλού παντελονιού απο τις εταιρείες που ανέφερα. Οι εταιρείες αυτές προσφέρουν χειμερινά παντελόνια με εσωτερική επένδυση τύπου λεπτού fleece η οποία είναι άκρως αποτελεσματική σε κρύες συνθήκες. Ακόμη τα παντελόνια αυτά συνήθως είναι κι αρκούντως αντιανεμικά, συμβάλλοντας έτσι ακόμη περισσότερο στην άνεσή μας. Για κάλτσες θα συνέστηνα τις Bridgedale τις οποίες έχω δοκιμάσει επανειλημμένα με άριστα αποτελέσματα και για μποτάκι θα πρέπει να διαλέξετε ένα που να σας ταιριάζει και να είναι άνετο στην ορθοστασία. Αν περιηγηθείτε στα εξειδικευμένα καταστήματα θα βρείτε πολλά παραδείγματα απο εταιρείες όπως Asolo, Meindl, Columbia, Hi-Tec, Salomon κλπ. Επίσης δεν φοράμε τα κλασσικά βαμβακερά εσώρουχα και προτιμούμε να φορέσουμε μόνο τα θερμοεσώρουχα κατάσαρκα.

Θα κλείσω εδώ λέγοντάς σας, να μη φοβηθείτε το κόστος σε αυτό τον τομέα. Είναι σαν να αγοράζετε NAGLER για το σώμα σας. Το καλό και ποιοτικό ρούχο θα το ευχαριστηθείτε πάρα πολύ.

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

Δημοσιεύτηκε

Τάκη πολύ ωραία και θα συμφωνήσω μαζί σου στο να πληρωθούν κάποια πράγματα γιατί κάνουν ξεκούραστη την παρατήρηση. Σε αυτό που δεν δόθηκε σημασία ήταν η προτροπή μου να αγοράσει κάποιος απρε-σκι. Το χειμώνα στην παρατήρηση δεν φοράω μπότες, μποτάκια, ορειβατικά κλπ. Από όλα περνάει το κρύο πρώτα από εκεί επειδή δεν κινούμαστε.

Τα απρε-σκι πέρα του ότι είναι πολύ ζεστά, είναι πανάλαφρα, αφού η επένδυση τους που πρότεινα είναι από υλικό σαν αφρολέξ και κοστίζουν ελάχιστα. Μην τα υποτιμήσετε αν δεν τα δοκιμάσετε. Πέρυσι πήρα ακόμη 2 ζευγάρια από την ΜΑΚΡΟ. Δεν πιστεύω να υπάρχει κάτι ποιο ζεστό και ξεκούραστο για τις ώρες που παρατηρούμε.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Κώστα δεν έχω δοκιμάσει άπρε-σκι και δεν έχω γνώμη. Για να τα προτείνεις όμως θα έχεις τους λόγους σου, οπότε θα πρέπει να εξετάσω κι αυτή τη λύση. Αν κοστίζουν και λίγο τότε γιατί όχι :)

Δημοσιεύτηκε
Τάκη από την τελευταία παρατήρηση που κάναμε διαπίστωσα ότι το πρόβλημα είναι πιο έντονο στα πόδια και πιο πολύ στις πατούσες. Στο σώμα και στο κεφάλι δεν καταλάβαινα τίποτα.
Δημοσιεύτηκε
Πραγματικά το μεγαλήτερο πρόβλημα υπάρχει στις πατούσες υπάρχουν ισοθερμικοί πάτοι οι οποιοι βοηθούν αισθητά http://estep.gr/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.product_details&flypage=vmj_naru.tpl&product_id=9&Itemid=14
Astronomy Compels The Soul To Look Upwards And Leads Us From This World To Another . . .

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης