Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Στα κοντά διοπτρικά είναι πολύ βολικό το "framing" (ας χρησιμοποιήσουμε τον όρο "καδράρισμα" μιας και έχω παρατηρήσει πως και εσύ είσαι υπέρ του εξελληνισμού της ορολογίας) που κάνεις με έναν ζουμ αυξομειώνοντας τη μεγέθυνση κατά βούλησιν.

Η γνώμη μου είναι πως όλοι χρειαζόμαστε έναν ζουμ στο βαλιτσάκι μας. Ο Celestron 8-24 είναι μια πολύ καλή επιλογή και πολύ πιο οικονομικός από τον Baader Hyperion (πάντως ο καλύτερος Hyperion είναι ο ζουμ αν αγόραζα κάποιον αυτόν θα αγόραζα. Οι υπόλοιποι με αφήνουν αδιάφορο).

Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
  • Απαντήσεις 53
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε
Εγω εψαξα αρκετα να εντοπισω εναν WO 7,5-2 ΙΙ αλλα ματαια......

Το θεμα ειναι οτι κυκλοφορει σαν Sky Watcher και Orion, αλλα δεν εχω καταλαβει αν ειναι ακριβως το ιδιο......

Κακως δεν εχω παρει εναν ακομα, για να το εχω μονιμως στη βαλιτσα του zenithstar 80, και για χρηση στο 10" Ντομπ στο εξοχικο μου.

Το να στηνεις τηλεσκοπιο "ελαφρας ταξιαρχιας", και να κουβαλας και μια βαλιτσα με προσοφθαλμια, δεν ειναι ουτε πρακτικο, ουτε ευκολο, ουτε "πολιτικως ορθο".

Πολλες φορες αυτα τα τηλεσκοπια στηνονται "στο φτερο", σε ταρατσες και χωραφια, και η εναλλαγη των προσοφθαλμιων- τακτοποιηση καπακιων ειναι σιγουρα μπελας.

Θα παρω σιγουρα εναν 7,5-22 (απο αμελεια δεν εχω ακομα εναν) και ευχομαι να γινει αμεσα...

Κώστα...δυστυχώς έχει σταματήσει η παραγωγή του! :cry:

Δες εδώ

http://www.williamoptics.com/eyepiecesDCL/zoom2_features.php #-o

Εγώ τον είχα πάρει σε φοβερή τιμή από εδώ...δεν τον βρίσκω πια όμως στη λίστα τους. Στείλε ένα mail και ρώτα τους αν έχει μείνει κάποιο κομμάτι...

http://www.iankingimaging.com/

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
Δημοσιεύτηκε

Τασο, οταν ηταν διαθεσιμοι στον Ian King, ειχα αλλα σχεδια.... :? .

Το θεμα ειναι τι γινεται με τους αλλους κλωνους.....

Εχω κλειδωσει σε αυτον τον ζουμ, γιατι εχω καλομαθει με καλα προσοφθαλμια,

και θελω να χειριστω εναν ζουμ με οσο το δυνατο λιγοτερους συμβιβασμους στην αποδοση.

Για να ειμαι ειλικρινης, δεν ξερω ποσο θα με καλυψει ο εν λογω ζουμ, (εχω διαβασει απλως παρα πολυ καλα σχολια) ξερω ομως οτι δεν θελω Baader, ουτε κλωνους 8-24 στο 1,25".

Ειδωμεν.... κατι θα βρεθει....

8)

Δημοσιεύτηκε
Εγω εψαξα αρκετα να εντοπισω εναν WO 7,5-2 ΙΙ αλλα ματαια......

Το θεμα ειναι οτι κυκλοφορει σαν Sky Watcher και Orion, αλλα δεν εχω καταλαβει αν ειναι ακριβως το ιδιο......

Θα παρω σιγουρα εναν 7,5-22 (απο αμελεια δεν εχω ακομα εναν) και ευχομαι να γινει αμεσα...

Δεν μπορώ να είμαι βέβαιος, αλλά είμαι σχεδόν βέβαιος πως η WO τον προμηθευόταν (όπως και οι άλλοι) από την Kunming United Optics:

http://www.united-optics.com/Products/Telescope_Accessories/Eyepieces/Zoom_Eyepieces/Zoom_Eyepieces.html

Κυκκλοφορεί και άλλες ονομασίες:

http://www.robtics.nl/product_info.php?cPath=28_53&products_id=1217

Robtics HQ zoom oculair 7,5 /22,5 mm

Features:

Continuous focal length 7.5mm-22.5mm

66-42 degrees

8 elements 5 groups

18-19.5mm eye relief

Extra flat field of view and distortion free

Fully broadband multi-coating

Blackened lens edges

High glossing anodizing

Smooth twist-up eyecup

All models are parfocal

Τώρα αν είστε από εκείνους που φορούσαν στο σχολείο μόνο αυθεντικά Lacoste και Timperland πάω πάσσο.

DSC05574(2).jpg.19f8bf53879b9297718e4335fbb4981b.jpg

Robtics

dsc05574_2__827.jpg.1eca9af2ef3b06dd7e5bdd6b1c5f1df1.jpg

Kunming United Optics

8927_1.jpg.20979fe2403e244a999f6e7037153955.jpg

William Optics

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
ΔΕΝ βελτιώνεται ένα μέτριο τηλεσκόπιο ή πολύ περισσότερο ένα κακό τηλεσκόπιο όσο καλούς προσοφθάλμιους και να πάρουμε! Τελεία και παύλα!

Ναι ρε Γιώργο αλλά ένα καλό τηλεσκόπιο χαντακώνεται από έναν κακό προσοφθάλμιο.Οπως κ να το κάνουμε είναι αμαρτία να έχει κάποιος τηλεσκόπιο χιλιάδων ευρώ κ να παρατηρεί με προσοφθάλμιο 30 ευρώ.Θυμάμαι τον 10mm που είχε το τηλεσκόπιο απ τη μάνα του.Απορώ γιατί δεν τον έχω πετάξει ακόμη.

Με τους Koenig και τους Brandon έχω την αίσθηση ότι το τηλεσκόπιό μου δείχνει ό,τι μπορεί να δείξει. Δεν θα δω κάτι παραπάνω ή "καλύτερα" με κάποιον προσοφθάλμιο επειδή έχει πεδίο 100 μοίρες από ότι με έναν που έχει 60 μοίρες.
Μα οι ευρυγώνιοι δεν έχουν φτιαχτεί για να δείξουν καλύτερα.Εχουν φτιαχτεί για να δείξουν μεγαλύτερο πεδίο χωρίς να χάνουν σε απόδοση.Κ όσοι το κάνουν αυτό καλά κοστίζουν κ ανάλογα.Σκέψου το σενάριο να βλέπεις m13 κ θέλεις ν ανεβάσεις μεγέθυνση αλλά δεν το κάνεις γιατί ο 7mm ορθοσκοπικός δεν το χωράει.Ενώ ο διπλανός σου με τον XW 7mm σε φωνάζει να πας να το απολαύσεις.

Ούτε έναν πλανήτη φυσικά με προσοφθάλμιο 7 και 8 στοιχείων από ότι με έναν καλό 4 ή 5 το πολύ.
Δεν νομίζω πως διαφωνεί κανείς σε αυτό.

Το κακό των dob με το σπρώξε και την όχι και ομαλή κίνηση των φτηνοdob έχει κάνει ελκυστική την αγορά προσοφθαλμίων με μεγάλα πεδία για να γίνεται ευκολότερη η παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων.
Νομίζω πως αυτός ο λόγος είναι ο λιγότερος σημαντικός για την αγορά ενός ευρυγώνιου φακού.Υπάρχει κ dob πλατφόρμα που κάνει εκπληκτική δουλειά.Το σημαντικότερο είναι το μεγαλύτερο πεδίο.Για σκέψου να έχεις ένα καταδιοπτρικό f/15 κ να παρατηρείς με ortho.

Για να μην παρεξηγηθώ δεν είμαι οπαδός των υπερευρυγωνίων.Ισα ίσα που ο 13mm ethos όταν είχα δει δε μου άφησε κ την καλύτερη εντύπωση.Οι pentax κ οι Vixen μου αρέσουν περισσότερο απ τους nagler στις μικρές εστιακές.Οπότε 60-70º πεδίο πιστεύω πως είναι μια χαρά για τις περισσότερες των περιπτώσεων.Το καλύτερο για μένα είναι να έχουμε προσοφθάλμια διαφορετικής σχεδίασης (σαφώς κ ένα zoom) μιας κ το καθένα έχει να εκπληρώσει διαφορετική αποστολή.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Δεν είπαμε να πάρει κανεις κακούς προσοφθάλμιους... εννοείται. Ένας plossl η ενας eudiascopic των 100 ευρώ δεν είναι κακός αντιθέτως είναι άριστος και πιθανότατα έχει και καλύτερο κοντράστ από έναν 80 μοιρών με 8-9 στοιχεία.

Αλλά είναι εντελώς παραπλανητική η αίσθηση κάποιων νεοφερμένων πως θα δούν "καλύτερα" αν ακουμπήσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ (περισσότερα από ότι κάνει το τηλεσκόπιό τους).

Και το Μ13 και το Μ2 μια χαρά τα έχω δει με έναν Eudiascopic 7.5 που δίνει 200x στο 12".

Αντιθέτως μάλιστα άν έχω f/15 παρατηρώ και με Kellner και Huygenian έχω κάνει το πείραμα και έβαλα σε SC ένα Vixen Huygenian και κανένας από όσους είδαν δεν κατάλαβαν πόσο απλός προσοφθάλμιος ήταν. Το Questar f/14 είναι και δίνεται με δυο Brandon. Η πλατφόρμα δεν είναι φτηνή αλλά όντως είναι καλύτερη αγορά και πιο χρήσιμη από έναν ethos και σε γλυτώνει από το σπρώξε γιατί αν είσαι προσηλωμένος στο σπρώξε δεν είσαι προσηλωμένος στην παρατήρηση.

Δημοσιεύτηκε

Kokkοlis δεν τα ξερω αυτα τα timperland που μου λες....γιατι φορουσα μονο timberland :mrgreen: .

Οσο για την προφανη ομοιοτητα των διαφορων κλωνων, δεν παυει να με απασχολει η τεραστια διαφορα

στις τιμες....και ενδεχομενως στην ποιοτητα.

Εχω βρει τον (7,5 - 22,5) απο 389 ευρω σαν Orion Usa (Γερμανια) εως γυρω στα 180 ευρω σε διαφορες αλλες "εκδοσεις" (επισης στη Γερμανια).Τυχαια ειδα οτι στην Τ/S εχει και τον WO στα 185 ευρω, οποτε αν ισχυει και δεν εχει εξαντληθει, θα τον αγορασω χωρις καταναλωτικες τυψεις και αμφιβολιες.

Απο προσωπικη εμπειρια παντως , οτι μου φαινοταν σαν ιδιο, τελικα ηταν ιδιο, οχι μονο στο ματι , αλλα και μετα απο επισημες απαντησεις των κατασκευαστων που προμηθευουν τις εταιριες.

Κατα τα αλλα, αφηστε τις εταιριες να λενε τα δικα τους....οι παραπλανητικοι ισχυρισμοι πεφτουν μετα απο υποτυπωδη ερευνα.

Να αναφερω οτι στο παρελθον εχω αγορασει προιοντα της "united optics", και θυμαμαι οτι ειχα γραψει προφητικα...

"το επιπεδο του φινιρισματος ειναι τοσο υψηλο, που μονο σε προιοντα της WO εχω συναντησει"

Τυχαιο???? δεν νομιζω!!!

Δημοσιεύτηκε
γιατί αν είσαι προσηλωμένος στο σπρώξε δεν είσαι προσηλωμένος στην παρατήρηση.
Να γίνει υπόμνημα και να γραφτεί στα πρακτικά, παρακαλώ! Και όχι μόνο στο σπρώξε, αλλά και σε οτιδήποτε μας κάνει να αισθανόμαστε άβολα: Από το κρύο, μέχρι ένα κακό προσοφθάλμιο.

=D> =D> =D> =D>

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ούτε εγώ γνωρίζω τα Timperland, ένα Lakoste όμως μου είχε αγοράσει η μάνα μου στο Αιγάλεω.

Η κατάσταση με την προέλευση του εξοπλισμού μου θυμίζει την πρώτη από τις αυτοσαρκαστικές διαφημίσεις της Orion εδώ:

http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=145434&sid=4a35b9e217fdfd81fd9b4ed20ed122ba

:cheesy:

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Δεν είπαμε να πάρει κανεις κακούς προσοφθάλμιους... εννοείται. Ένας plossl η ενας eudiascopic των 100 ευρώ δεν είναι κακός αντιθέτως είναι άριστος και πιθανότατα έχει και καλύτερο κοντράστ από έναν 80 μοιρών με 8-9 στοιχεία.

Είπα για φθηνοπροσοφθάλμιο μιας κ αναφέρθηκες φθηνοτηλεσκόπια.

Αλλά είναι εντελώς παραπλανητική η αίσθηση κάποιων νεοφερμένων πως θα δούν "καλύτερα" αν ακουμπήσουν μερικές εκατοντάδες ευρώ (περισσότερα από ότι κάνει το τηλεσκόπιό τους).
Αυτό νομίζω πως είναι το ζουμί της αντιπαράθεσής μας κ δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω.Γι αυτό θ αναφέρω τα υπέρ κ τα κατά για να διαλέξουν ότι θέλουν.Ακριβοί ευρυγώνιοι έχουν μεγαλύτερο πεδίο, με λίγες απώλειες κοντράστ κ πολύ καλά διορθωμένα άκρα (όσο του επιτρέπει το τηλεσκόπιο) αλλά πολύ ακριβοί.Υπόλοιπες σχεδιάσεις πολύ καλό κοντράστ, όχι τόσο καλά άκρα, μικρό πεδίο αλλά το κυριότερο πάνφθηνοι.

Και το Μ13 και το Μ2 μια χαρά τα έχω δει με έναν Eudiascopic 7.5 που δίνει 200x στο 12".
Μην κολλάς στο M13.Τυχαία επέλεξα τον στόχο.Δεν έχεις δει ποτέ σου κάτι που να ήθελες μεγαλύτερο πεδίο για να το ευχαριστηθείς?

Αντιθέτως μάλιστα άν έχω f/15 παρατηρώ και με Kellner και Huygenian έχω κάνει το πείραμα και έβαλα σε SC ένα Vixen Huygenian και κανένας από όσους είδαν δεν κατάλαβαν πόσο απλός προσοφθάλμιος ήταν.

Αν το είχες όμως σε f/4 να δω τι θα έλεγες.:cheesy: :cheesy:

Το Questar f/14 είναι και δίνεται με δυο Brandon.
Ε καλά δεν σημαίνει πως είναι κ σωστό αυτό.Ασε που είναι πανάκριβοι.

Η πλατφόρμα δεν είναι φτηνή αλλά όντως είναι καλύτερη αγορά και πιο χρήσιμη από έναν ethos και σε γλυτώνει από το σπρώξε γιατί αν είσαι προσηλωμένος στο σπρώξε δεν είσαι προσηλωμένος στην παρατήρηση.

Αν την φτιάξεις μόνος σου δεν είναι ακριβή.Γενικά την πλατφόρμα την θεωρώ μετά τους χάρτες τη κυριότερο αξεσουάρ για ένα dob.

Με εκτίμηση Παναγιώτης Φωτεινέας
Δημοσιεύτηκε

Μπορει καποιος να αναφερει τις πραματικες οπτικες μοιρες που δινουν οι ζοομ?καπου το ειδα παλιοτερα αλλα τορα δεν το βρισκω.για τον hyperion zoom κυριως...

ευχαριστω

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Μπορει καποιος να αναφερει τις πραματικες οπτικες μοιρες που δινουν οι ζοομ?καπου το ειδα παλιοτερα αλλα τορα δεν το βρισκω.για τον hyperion zoom κυριως...

ευχαριστω

Μετρήσεις του Ed Zarenski σε έναν Baader Hyperion Mark III zoom, τηλεσκόπιο F=1800mm και μετρώντας μια απόσταση 125'. Χρησιμοποιώντας τις ενδείξεις που είναι χαραγμένες από την Baader:

8mm = 225x, μέτρηση 204mm = 0.31° = Afov 70°

12mm =150x, μέτρηση 254mm = 0.38° = Afov 58°

16mm = 112.5x, μέτρηση 305mm = 0.46° = Afov 52°

20mm = 90x μέτρηση 357mm = 0.54° = Afov 49°

24mm = 75x, μέτρηση 368mm = 0.56° = Afov 42°

Η δική μου αδρή εκτίμηση στον Hyperion Mark II λέει πως το πεδίο μεταξύ 12 και 8mm είναι εντυπωσιακό και χορταστικό, στα 16mm απολύτως ικανοποιητικό, στα 20mm μοιάζει με ενός Ploss και στα 24mm με ενός ορθοσκοπικού. Στα 24mm το field stop γίνεται κάπως θολό.

Εγώ ξεκινώ πάντοτε από τα 20mm και είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος. Αγόρασα έναν Hyperion 24mm (και μετά και 31mm) για να συμπληρώσω τον zoom στις εστιακές αυτές. Μου άρεσαν και αγόρασα και άλλους (17, 13 και 8, θα πάρω και τον 10) αλλά μόνο στο πεδίο είδα να υπερτερούν με εξαίρεση ίσως τον 17. Έτσι τον 8 τον χρησιμοποιώ συνήθως με τα δακτυλίδια σαν 6, 5 ή 4mm που σπάνια μου χρειάζονται, αφού ο zoom έχει ακόμη καλύτερο πεδίο και εξαιρετική εικόνα στα 8mm.

Μια παλαιότερη μέτρηση του Mark II δίνει λίγο μεγαλύτερο πεδίο, από 45° έως 72°.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

• 8 μήνες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ο Baader Hyperion Zoom απέκτησε τον δικό του Barlow 3 στοιχείων, Baader Hyperion 2.25x Barlow lens w/ 1.25" and T2 connection

http://www.teleskop-express.de/shop/product_info.php/language/en/info/p5059_Baader-Hyperion-2-25x-Barlow-Linse-mit-1-25--und-T2-Anschluss.html

2956180-baader-hyperion-barlow.jpg

Τον μετατρέπει σε πλανητικό zoom 10.5-3.5mm με άψογη ποιότητα εικόνας σύμφωνα με την εταιρία.

2956180-hyperion-zoom-barlow.jpg

Βιδώνεται σαν φίλτρο σε όλους τους 1.25'' φακούς με ειδικό αντάπτορα 1.25'' και σε DSLR/ CCD με έναν άλλο, Τ2 (συμπεριλαμβάνονται)

2956180-hyperion-zoom-barlow-camera.jpg

Με έναν ClickLock μετατρέπεται σε κλασσικό Barlow

2956180-hyperion-zoom-barlow-t2adapter.jpg

Να θυμίσω πως η αρνητική ομάδα των 17, 13, 10 και 8mm Hyperions λειτουργεί σαν 2'' thread on Barlow 1.5x, 2.0x, 2.5x & 3.0x αντιστοίχως. Υποτίθεται όμως πως το συγκεκριμένο παρελκόμενο είναι κατασκευασμένο ειδικά για τον Zoom.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Από αβλεψία ομως το ανήρτησα σε λάθος μέρος. Νόμιζα πως το θέμα μιλούσε για τον Hyperion Zoom, αλλά, αν και αναφέρθηκε και εκείνος, ξεκίνησε από τον Celestron Zoom.

Εάν ενοχλεί κάποιον μπορούμε να το μεταφέρουμε. :)

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Φυσικά, δέχεται φίλτρα, τόσο 1.25'' όσο και 2.00'', διότι διαθέτει 2 κάννες, μία από κάθε διαμέτρημα.

Εχει ικανοποιητικο eye relief?,οχι οτι με ενοχλει και παρα πολυ απλα εγκυκλοπεδικα να το γνωριζω μιας και στο astroshop στα χαρακτηριστικα δεν αναφερεται τιποτα.

Edit:ακυρο ακυρο το βρηκα

----

Kατι τελευταιο πανω στον ζοομ.Ο ζοομ ειναι 8-24. δηλαδη μπορω να ζοομαρω σε ολα τα σκελη απο 24 μεχρι 8?δηλαδη αν θελω παω και 9.3 π λεει ο λογος?'Η εχει συγκεκριμενες "διαβαθμισεις"?

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε

Η αλλαγή εστιακής απόστασης στον Hyperion Zoom είναι συνεχής. Υπάρχουν διαβαθμίσεις 24-20-16-12-8mm, αλλά μπορείς να σταθείς οπουδήποτε ενδιάμεσα. Και είναι άνετος.

Οι διαβαθμίσεις εξυπηρετούν κυρίως όταν χρησιμοποιείς δυοφθάλμιο, ώστε να ρυθμίζεις στο σκοτάδι και τους 2 zoom στην ίδια εστιακή απόσταση.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Σκέφτομαι να πάρω ενα dob 8".

Επειδή δεν κινήται μόνο του υπάρχει περίπτωση αμα είμαι σε μεγάλη μεγένθυνση και πάω να αλλάξω προσγθαλάμιο να "χάσω" το αντικε'ιμενο;Ένας ζούμ θα βοηθούσε;Αν το αντικείμενο είναι deep;

\schadenfreude/

Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.

Δημοσιεύτηκε

Θα μάθεις να το κάνεις γρήγορα. Εύκολο αν οι φακοί είναι στις τσέπες σου. Βοηθά επίσης να μελετήσεις το πεδίο, τα αστεράκια που βρίσκονται γύρω. Αν χάσεις το αντικείμενο θα το ξαναβρείς με βάση αυτά. Βοηθά επίσης η κατανόηση του πως κινείται ο ουρανός (φαινομενικά) και πως αυτό ανταποκρίνεται στην κίνηση του οπτικού πεδίου. Αν δεις κάτι που ανατέλλει τότε κινείται προς τα πάνω και δεξιά αν βλέπεις τον Νότο, αλλά στο τηλεσκόπιό σου θα πηγαίνει προς τα κάτω (στο Νευτώνιο). Βοηθά επίσης ο φακός υψηλής μεγέθυνσης να έχει μεγάλο πεδίο, >68 μοίρες. Βοηθά οι φακοί σου να είναι ομοεστιακοί ή πλησεστιακοί γιατί τα νεφελώματα και οι γαλαξίες εξαφανίζονται σε ανεστίαστο πεδίο και μέχρι να εστιάσεις Adieux Messier! Βοηθά να αλλάζεις φακούς ανάλαφρα ώστε να μην κουνηθεί το τηλεσκόπιο.

Και περισσότερο απ' όλα βοηθά ένας φακός Zoom.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Τους προσοφθάλμιους ΠΟΤΕ στις τσέπες! Σκόνη και χνούδι από ύφασμα βρίσκουν πάντα τρόπο να εισχωρήσουν όσα καπάκια και να τους βάλεις!

Πάρε τον Celestron zoom 8-24 που είναι καλός και οικονομικός.

Επίσης διαφωνώ με το μονότονο πάρε Dob 8".

Να πάρεις 6" νευτώνιο f/5 σε βάση EQ3-2 με μοτέρ στην ορθή αναφορά για να παρακολουθεί την κίνηση του ουρανού και να ευχαριστηθείς παρατήρηση.

Είχα υποστηρίξει κι εγώ το τροπάρι του dob 8" και έκανα λάθος! Κάνω την αυτοκριτική μου!

Ας θυσιάσεις 2 ιντσες για να έχεις ισημερινή στήριξη και για να κάνεις καλύτερη εισαγωγή στην αστρονομία καθώς και στοιχειώδη αστροφωτογράφιση που με το dob δεν γίνεται.

Κατά την ταπεινή μου γνώμη το dob είναι για μεγαλύτερα τηλεσκόπια από 10" και πάνω που δεν είναι πρακτικό και εύκολο να τα έχεις ισημερινά αν δεν είναι σε μόνιμη βάση ή αν δεν είσαι φανατικός του αθλήματος.

Resume: 6" νευτώνιο f/5 ή αν βρεις f/8 ακόμα καλύτερα σε EQ3-2!

Ειδικά το 6" f/8 πρέπει να αποκατασταθεί ως το εισαγωγικό τηλεσκόπιο αντί του 8" dob! Αρκετή dobomania έχει πέσει.

Το "δύσχρηστο" επίσης δεν το καταλαβαίνω ΚΑΘΕ ερασιτέχνης οφείλει να ξέρει να χειριστεί μια ισημερινή στήριξη και ειδικά με ένα 6" δεν είναι και τίποτα δύσκολο!

Δημοσιεύτηκε
Τους προσοφθάλμιους ΠΟΤΕ στις τσέπες! Σκόνη και χνούδι από ύφασμα βρίσκουν πάντα τρόπο να εισχωρήσουν όσα καπάκια και να τους βάλεις!

Ναι, ΕΚΤΟΣ ΑΝ...έχεις το φοβερό αστρογιλέκο! [-X :mrgreen: :mrgreen: http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=14731&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

Δεν έπαθαν ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα οι φακοί με τα καπάκια τους στις τσέπες του...εκτός αν στις τσέπες βάζαμε σησαμοκουλούρια και χαλίκια...

Το "δύσχρηστο" επίσης δεν το καταλαβαίνω ΚΑΘΕ ερασιτέχνης οφείλει να ξέρει να χειριστεί μια ισημερινή στήριξη και ειδικά με ένα 6" δεν είναι και τίποτα δύσκολο!

Μπορεί να μην είναι δύσκολο, σύμφωνοι, ξεχνάς όμως πως ΚΑΘΕ ερασιτέχνης ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙ τίποτα και σε κανέναν...όλοι μαθαίνουν ότι θέλουν, ότι τους χρειάζεται, ότι τους τραβάει και ότι αγαπάνε για να νιώσουν καλύτερα μέσα στο Χόμπυ, γιατί για χόμπυ μιλάμε και όχι για επαγγελματική ικανότητα στην οποία ΟΦΕΙΛΕΙΣ ΕΚΕΙ να γνωρίζεις γιατί... πληρώνεσαι!!! Αυτοί οι ψυχαναγκασμοί είναι που αγχώνουν ορισμένους ανθρώπους και τους κάνουν στο τέλος να τα σιχτιρίσουν όλα, να τα πουλήσουν και να την "κάνουν" από το χόμπυ =;

Φίλε eta...ΔΕΝ ΟΦΕΙΛΕΙΣ να μάθεις τίποτα με το ζόρι ή επειδή το επιτάσσει κάποια δεοντολογία...θα κάνεις/μάθεις ότι θέλεις για να νιώθεις πως διασκεδάζεις και περνάς καλά, όταν θα διαβάσεις κάποιο βιβλίο π.χ. για τους αστερισμούς θα το κάνεις γιατί θα σε τραβάει...αν χαθεί η σπίθα του "παιχνιδιού" θα τα βαρεθείς όλα τάχιστα...στο εγγυώμαι!!

«Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης