Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλησπερα παιδια ποσο δυσκολο ειναι να σπασει το ι ωριωνα δηλαδη με ποσες μεγενθυνσεις ?

Ευχαριστω.

Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Ο ι Ωρίωνα ή ο 14 του Ωρίωνα ή ο ΟΣ 98 είναι αρκετά σφικτός εως πάρα πολύ! Εγώ προσωπικά ούτε που θα τον προσπαθούσα. Mε 0,7'' της μοίρας διαχωρισμό είναι πολύ δύσκολος. ακόμη και με μεγάλη μεγέθυνση πιο πολύ θα φανταστείς το δεύτερο αστέρι παρά θα το δεις!! Τώρα αν θέλεις να το διαχωρίσεις νομίζω πως πρέπει να ξεπεράσεις το 1,8 Χ διάμετρο τηλεσκοπίου. Οπότε αν έχεις ένα 8'' ιντσο για παράδειγμα δηλ 200 χιλ διαμετρο τότε 1,8Χ200=360Χ μεγέθυνση. Αν το τηλεσκόπιο έχει 1200 εστιακή απόσταση τοτε εστιακή απόσταση : μεγέθυνση = εστιακή απόσταση προσοφθαλμίου άρα

1200:360=3,3 εστιακή προσοφθαλμίου. Χρησιμοποίησε δηλαδη ενα 4αρι προσοφθαλμιο και βλέπεις... [-o<

Εννοείται πως χρειάζεται πολύ σκοτεινό ουρανό και πολύ καθαρά οπτικά . Καλή επιτυχία!

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Το τηλεσκοπιο που διαθετω ειναι το 9,25 της celestron που θεωρητικα παει μεχρι 470 χ και συμφωνα με το 1,8 χ θελω μια μεγενθυνση 423 χ . Το προσοφθαλμιο με την μικροτερη εστιακη αποσταση που εχω στην κατοχη μου ειναι ενας hyperion 8mm που μου δινει 2350 {η εστιακη μου}:8{η εστιακη του προσοφθαλμιου } = περιπου 293,7 λες να τα καταφερω φιλε homo? Φυσικα θα το προσπαθησω μονο αν παω και φετος στη Λακονια που εχει πραγματικα σκοτεινους ουρανους ...
Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλό.Δεν ήξερα οτι υπήρχε κάτι τέτοιο.

Στον πίνακα που υπάρχει η τελευταία ομάδα είναι ''Χωρίς την πρώτη ομάδα φακών''.

Εννοεί χωρίς το τελευταίο μέρος του προσοφθαλμίου,αυτό που άν το βγάλουμε μας μένει ένα 2ιντζο προσοφθάλμιο?

Δημοσιεύτηκε
Kokkolis τα εχω τα δαχτυλιδια και τα 2 και το 28mm και το 14mm και τωρα που το λες δεν εχεις και αδικο μια και τα χρησιμοποιω στους πλανητες για να αλλαξω την εστιακη του hyperion 8mm αλλα δεν ξερω αν η υποβαθμιση του ειδωλου θα ειναι μεγαλη και δω τελικα μια μουτζουρα παρα ενα αστρο.
Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχει υποβάθμιση καμμία, αφού δεν παρεμβάλλονται άλλα οπτικά στοιχεία. Το Eye Relief μειώνεται κάπως, αλλά υπάρχει μπόλικο από αυτό και δεν πειράζει. Δοκίμασέ το, τζάμπα είναι. :D

Δημήτρη Τουτούνη, όπως τα λες είναι. Αλλά σαν 2'' δεν έχουν καλή ποιότητα, ο ενσωματωμένος barlow τους διορθώνει.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
Με την διάμετρό σου, πρέπει να μπορείς να καταφέρεις αυτό το διπλό. Μην ξοδεύεις χρήματα σε αντάπτορες για μετατροπές εστιακής απόστασης προσοφθαλμίων. Επένδυσε σε ποιοτικά prime (= σταθερής εστιακής) προσοφθάλμια και δε θα χάσεις, ειδικά αν σκοπεύεις να παρατηρείς δύσκολους στόχους. "Η φτήνια τρώει τον παρά", δεδομένης βέβαια της δυνατότητας του καθενός μας.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

"Η φτήνια τρώει τον παρά" αυτο ξαναπεστο φιλε alepohori :cheesy:

Αλλα τα δαχτυλιδια αλλαγης της εστιακης στους hyperion ειναι μια καλη φτηνη λυση. Οι δυσκολοι στοχοι που λες φιλε μου ειναι για αλλους πιο προχωρημενους ερασιτεχνες απλα εχω ενα μικρο σχετικο κολλημα με τους διπλους αστερες αλλα η πειρα μου δεν με βοηθαει.

kokkolis και ομως υπαρχει μια σχετικη υποβαθμιση του ειδωλου και δεν την φανταζομαι μιας και οπως γνωριζεις ειχα και τον 5mm hyperion στην κατοχη μου . Απλα η υποβαθμιση ειναι μικρη και δεν δικαιολογουσε την κατοχη και του 8mm hyperion με τα δαχτυλιδια αλλαγης της εστιακης και την κατοχη ταυτοχρονα του hyperion 5mm .

φιλικα Δημητρης

Δημοσιεύτηκε
kokkolis και ομως υπαρχει μια σχετικη υποβαθμιση του ειδωλου και δεν την φανταζομαι μιας και οπως γνωριζεις ειχα και τον 5mm hyperion στην κατοχη μου . Απλα η υποβαθμιση ειναι μικρη και δεν δικαιολογουσε την κατοχη και του 8mm hyperion με τα δαχτυλιδια αλλαγης της εστιακης και την κατοχη ταυτοχρονα του hyperion 5mm .

φιλικα Δημητρης

Δημήτρη, αυτή η υποβάθμιση σχετίζεται με το πόσες μεγεθύνσεις ανά χιλιοστό διαμέτρου φορτώνεις το τηλεσκόπιό σου, καθώς και με την μέγιστη μεγέθυνση που σηκώνει το seeing, η οποία σπάνια ξεπερνά τα 250x όποιο τηλεσκόπιο και να έχεις (έτσι λένε τουλάχιστον, με το C6 μου πάντως ισχύει). Όταν τροποποιώ τον 17mm ας πούμε σε 13mm δεν βλέπω καμμία διαφορά, σε αντίθεση με την μετατροπή του 8mm σε 5mm. Αλλά τα 5mm είναι υπερβολικά για ένα C6. Τώρα να πούμε πως εκτός αυτού ο περισσότερος αέρας που παρεμβάλεται προκαλεί κάποια επίδραση;

Αλλά και τα πανάκριβα SWA όπως οι Pentax και οι Radian ακριβώς με τον ίδιο τρόπο δουλεύουν. Έχουν τα ίδια (ή σχεδόν τα ίδια) οπτικά στοιχεία και αλλάζουν την απόσταση του αντικειμενικού Smythe Group από τις ομάδες των προσοφθαλμίων Ακόμη και ο Nagler 17 T4 που έχω στην ουσία είναι ένας 22 Τ4 με ένα δακτυλίδι λίγων χιλιοστών το οποίο είναι ενσωματωμένο. Και μια που τους ανέφερα, οι Nagler Τ4 είναι καλύτεροι από τους Hyperions αλλά σε καμμία περίπτωση όσο δικαιολογεί η διαφορά τιμής, χώρια που ο όγκος, το βάρος, η ανελαστικότητά τους σε σύγκριση με τους Hyperions τους κάνει λιγότερο πρακτικούς. Είναι μια πολυτέλεια που αξίζει αλλά όχι όσο κοστίζει. Οι προηγούμενες γεννεές έσπαγαν διπλούς με Ramsden και Kellner, τι να πουν και εκείνοι;

470x είναι πολύ πάνω από τα 250x, αλλά και περίπου 2x ανά χιλιοστό. Με 1-1.5x ανά χιλιοστό και όριο τα 250x θα έχεις καλύτερη εικόνα. Αλλά όταν θέλεις να διαχωρίσεις έναν δύσκολο διπλό δεν σε ενδιαφέρει η ποιότητα εικόνας, έτσι δεν είναι;

Αν πάντως θέλεις να βεβαιωθείς για την ποιότητα μπορώ να σου δανείσω τον Nagler 7mm ή τον Baader Ortho 6mm (δυστυχώς δεν έχω τίποτα σε 5mm ακόμη) ώστε να δοκιμάσεις και μόνος σου.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Φαίνεται να έχεις διαλέξει έναν εύκολο τριπλό. Είναι λάθος να προσπαθήσεις να τον δεις με υψηλές μεγεθύνσεις. Σπάει και με 80άρι τηλεσκόπιο.

Γιώτα Ωρίωνα 4πλο φασματοσκοπικά. Είναι ένα 3πλό οπτικά σύστημα που μπορεί να παρατηρηθεί από χαμηλές μεγεθύνσεις.

Ο πρώτος είναι 2,9 mag ο κοντινός του δεύτερος 6,9 και ο τρίτος 10 mag.

Στον σκοτεινό ουρανό που προτείνεις μπορείς να τον σπάσεις από τις 72Χ. Από τις 120Χ μπορείς να δεις το τριπλό σύστημα στα σίγουρα. Δεν χρειάζεται να ανέβεις πάνω από τις 180Χ. Σε εξαιρετικό ουρανό μπορεί να φανεί και από τις 49Χ με πλάγια όραση.

Στο σύστημα ο βασικός είναι λευκός και ο κοντινός συνοδός του, μπλε, ενώ ο τρίτος έχει ελαφρά απόχρωση προς το κόκκινο. Μετά τις 75Χ τα χρώματα χάνονται λόγω μεγέθυνσης.

Διαχωρισμός: ΑΒ=14" ΒΓ=40" ΑΓ=49".

Αν παρ' όλα αυτά δυσκολευτείς να διαχωρίσεις τον Β που είναι πολύ κοντά στον Α δοκίμασε τα εξής: Βεβαιώσου ότι έχεις σκοτεινό ουρανό, η ατμόσφαιρα είναι σταθερή με καλή διαύγεια, το τηλεσκόπιο σου είναι πολύ καλά ευθυγραμμισμένο. Μασκάρισε προσωρινά κατά το ήμισυ ένα φτηνό προσοφθάλμιο σου, γύρω στα 24mm, να σου δίνει 100Χ περίπου. Λογικά θα τον διαχωρίσεις εύκολα. Καλή επιτυχία!

ilariomelandriiota.jpg

Το σύστημα στις 140Χ

Φιλικά - Ντίνος Μακρόπουλος

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Θα σου πρότεινα ένα προσοφθάλμιο με λίγα οπτικά στοιχεία. Για τους διπλούς δε χρειάζεσαι ευρυγώνιο φακό με μεγάλο πεδίο . Τι να το κάνεις άλλωστε τόσο μεγάλο πεδίο αφού παρατηρείς στο κέντρο. Εκτός αυτού τα πολλά οπτικά στοιχεία "κόβουν" φως όταν θέλεις ειδικά να παρατηρείς τόσο δύσκολους διπλούς. Θα πρότεινα να χρησιμοποιείς για το σπάσιμο διπλών ένα φτηνό Plossl ή ακόμα καλύτερα έναν ορθοσκοπικο.

Εγώ χρησιμοποιώ πάντως έναν Plossl των 35 ευρώ.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

homo ευχαριστω για την απαντηση θα το δοκιμασω με ενα 25mm plossl που εχω στην κατοχη μου.

Kostantinosm σε ευχαριστω πραγματικα που μου ανοιγεις τα ματια μοιραζομενος την πειρα σου , οταν λες να μασκαρω ενα προσοφθαλμιο μου τι εννοεις μπορεις να μου εξηγησεις λιγο την τεχνικη?

Kkokolis με σκλαβωνεις που προσφερεσαι να μοιραστεις μαζι μου τα προσοφθαλμια σου ανιδιοτελος την επομενη φορα που θα το επιτρεψει ο καιρος και το φεγγαρι θα σε ενοχλησω :) Τωρα αυτο που γραφεις σχετικα με τις μεγενθυνσεις και τα δαχτυλιδια αλλαγης εστιακης ειναι μαλλον και η αληθεια στην περιπτωση μας τωρα που το σκεφτομαι.

Δημοσιεύτηκε

Λάθος δικό μου! Στην αρχή κατάλαβα για τον i ori ( ΟΣ 98 ) αλλά τελικά πρόκειται για τον ι (γιώτα) Ori ( Σ 752). :-#

Ναι αυτός στις 11" της μοίρας διαχωρισμό είναι εύκολος. :D

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Οι δυσκολοι στοχοι που λες φιλε μου ειναι για αλλους πιο προχωρημενους ερασιτεχνες απλα εχω ενα μικρο σχετικο κολλημα με τους διπλους αστερες αλλα η πειρα μου δεν με βοηθαει.
Στους δύσκολους στόχους περιλαμβάνονται και οι διπλοί αστέρες, οι οποίοι δεν απαιτούν κάποια ιδιαίτερη εμπειρία. Ούτε κόλπα για θέαση, ούτε τίποτα. Μη τα ανάγουμε όλα στην εμπειρία και μένουμε όλο στα ίδια.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Kostantinosm[/b] σε ευχαριστω πραγματικα που μου ανοιγεις τα ματια μοιραζομενος την πειρα σου , οταν λες να μασκαρω ενα προσοφθαλμιο μου τι εννοεις μπορεις να μου εξηγησεις λιγο την τεχνικη?

Για το θέμα του προσοφθάλμιου, αν είσαι Οκ με τα αγγλικά, ρίξε μια ματιά στο link. Αν δεν βγάλεις άκρη τα ξαναλέμε.

Αναφέρει πως μπορείς να δεις αμυδρά αντικείμενα που βρίσκονται κοντά σε πολύ λαμπερά.

Δεν είναι θέμα πείρας. Δοκίμασε τις συνθήκες που λέγαμε "σκοτεινό ουρανό, η ατμόσφαιρα είναι σταθερή με καλή διαύγεια, το τηλεσκόπιο σου είναι πολύ καλά ευθυγραμμισμένο" και είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρεις μια χαρά. :)

*Όλα τα ταξίδια κάποια μέρα θα τελειώσουν. Βρες το σύμπαν μέσα σου και μπορείς να ταξιδεύεις για πάντα*.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
Κωσταντινε απολυτως κατανοητο το αρθρο που που εστειλες σε ευχαριστω. Μου περισευουν 2 plossl προσοφθαλμια ενα στα 10mm και ενα στα 25mm που θα μετατρεψω αναλογως και παλι ευχαριστω για τον χρονο σου.
Δημοσιεύτηκε
Καλή επιτυχία! Περιμένουμε αποτελέσματα. :wink:

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε

Καλά που μας το θύμησες. Βρήκα χρήση για το Agena 10mm που έχει μείνει άνεργο.

Γιατί πρέπει να είναι από αλουμίνιο όμως; Δεν θα διασπείρει το φώς;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Και εγώ έχω μετατρέψει έναν University Optics που μου ήταν άχρηστος.

Μπορούν να μπουν διάφορα υλικά, πχ πλαστικό. Απλά το αλουμίνιο δίνει καθαρή ακμή. Όπως αναφέρει, μετά το βάφεις μαύρο για τον λόγο που προείπες.

Prem Rawat

Δημοσιεύτηκε
0,7'' μπορείς να το δεις αλλά θέλει καλό seeing και να κρυώσει πλήρως το κάτοπτρο. Θα πρέπει να μπορείς να εστιάσεις σε μεγεθύνσεις 350-400Χ για να μπορείς να διακρίνεις κάτι. Επίσης πολύ σημαντικό είναι οι 2 αστέρες να έχουν περίπου την ίδια λαμπρότητα ή η διαφορά τους να είναι περίπου στο 1 mag. Αλλά θα πρέπει επίσης να μη φυσάει καθόλου γιατί το τρέμολο του σωλήνα δεν θα σε αφήσει. Οι διπλοί είναι κόλλημα. Με 8" έχουμε διακρίνει και πιο σφιχτά διπλά.
Δημοσιεύτηκε

Μόλις τα μάζεψα από την αποψινή παρατήρηση και μέσα στους στόχους , υπήρχε και ο γιώτα του Ωρίωνα.

Επιβεβαιώνω ότι είναι εύκολο να σπάσει.

Όμορφη η αίσθηση που δίνει των διαφορετικών χρωμάτων σε κάθε ένα από τα 3 μέλη του. Ο αμυδρότερος χρειάζεται λίγη υπομονή για να ξεχωρίσει η απόχρωση του. Η διαφορά των 4 mag μεταξύ τους, έδωσε μια ωραία κλιμάκωση. Η βραδιά είχε σχετικά καθαρό και σταθερό ουρανό. Στις 90Χ μπόρεσα να τους διαχωρίσω. Στις 150Χ φαινόταν πια πολύ καλά. Σε καλύτερη βραδιά μπορεί ο διαχωρισμός να γίνει και από μικρότερες μεγεθύνσεις.

Prem Rawat

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης