Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
Σκεφτομαι να παρω ενα προσοφθαλμιο για deep χρηση μιας και το 28μμ που δινεται μαζι με το τηλεσκοπιο μου εχει παρα πολυ κομη(μονο ΑΚΡΙΒΩΣ στο κεντρο δεν εχει)και ετσι μου σπαει τα νευρα καθε φορα που παρατηρω ενα σφαιρωτο η εναν γαλαξια. Ποιο να παρω?
Καθρεφτες ρεεεεε!! :D
Δημοσιεύτηκε

Μιχάλη ο 28μμ που έχεις είναι ερευνητικός πιο πολύ, και ικανός μόνο για πολύ μεγάλα αντικείμενα.

Όταν λες ότι θες προσοφθάλμιο για Deepsky δηλαδή περίπου πόσα μμ υπολογίζεις ότι χρειάζεσαι;

Νομίζω ότι για Deepsky χρειάζεσαι μεγέθυνση περίπου 150Χ έως 170Χ.

Σκέψου ότι ο 28μμ σου δίνει μεγέθυνση ~Χ36

Εγω θα σου πρότεινα μιας και δεν έχεις αναφέρει κάτι για τιμή τον Pentax XW 7mm με πεδίο 70° στα ~370€ και μετά τον Nagler T6 7mm με 82° πεδίο ο οποίος είναι περίπου στα 230€. (με τον πρώτο να έχει λίγο καλύτερο είδωλο, απο ότι έχω διαβάσει)

Και οι δύο σου δίνουν μεγέθυνση περίπου 143Χ αλλά ό Nagler έχει μεγαλύτερο πεδίο.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Έχεις τον Hyperion 8mm και TV Barlow 2x, έτσι; Δηλαδή 125x και 250 x. Στις μέσες και μεγάλες μεγεθύνσεις νομίζω πως είσαι καλυμμένος.

Αν σου λείπει ευρύ πεδίο με καλύτερο φακό μπορείς να πάρεις τον 31mm Hyperion Aspheric.

Ή ακόμη και Hyperion 21mm. Ο Hyperion 24mm στο f/5 υποφέρει, εκεί ο Panoptic 24mm είναι ιδανικός, δίνοντας πεδίο 1.6 μοίρες, αρκετό για έρευνα. Με τον Barlow τα 24-21 θα σου δώσουν άλλες 2 χρήσιμες μεγεθύνσεις, 40-50x και 80-100x.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Δηλαδη ποσο θα κοστιζει ο nagler με την εκπτωση 20%?

Ποια ειναι η καλητερη μεγενθυση και αφου ειναι καλυτερη μεγενθηση η 150 για βαθυ ουρανο γιατι δεν φαινονται τοσο καλα οι γαλαξιες οσο στο 28?

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω ολίγον off topic; Ποιο είναι το πραγματικό οπτικό πεδίο ενός προσοφθάλμιου; Συγκεκριμένα ήθελα να ρωτήσω για τους δικούς μου:

E-lux 25mm

MarkIII hyperion zoom 24-8mm, στα 24,20,16,12,8

celestron 15mm,9mm,6mm plossl

Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
Δημοσιεύτηκε
Δηλαδη ποσο θα κοστιζει ο nagler με την εκπτωση 20%?
Με την έκπτωση έχει τόσο απο Γερμανία, Ελλάδα θα τον βρεις λίγο πιο ακριβό.

Χωρίς την έκπτωση λογικά θα είχε 260€ με 300€.

Αλλά απο εξωτερικό βάλε και άλλα 25€ με 30€ τα έξοδα αποστολής.

Παντός από 7μμ έως 11μμ είσαι μια χαρά για Deepsky παρατήρηση και αν έχεις τον 8μμ τότε πάμε αλλού... αφού δεν υπάρχει λόγος να αγοράσεις παρόμοια μμ εκτός και αν θες να αναβαθμιστείς.

ο Baader ortho 5mm που έχεις μπορεί να μην έχει πεδίο αλλά κάνει για πολύ μικρά Deepsky π.χ Γαλαξιάκια 14mag

O 8mm Hyperion που έχεις κάνει μια χαρά για Deepsky και μόνο αν θες να αναβαθμίσεις την ποιότητα απ'το είδωλό σου μπορεις να αγοράσεις τον Nagler T6 7mm ή τον Pentax XW 7mm

Θα μπορούσες να αγοράσεις έναν στα 12μμ με 14μμ που δεν έχεις αλλά θα σου δίνει σχετικά μικρή μεγέθυνση 83Χ ή 71Χ, η οποία είναι μέτρια για Deepsky εγώ αυτή την μεγέθυνση χρησιμοποιώ με τον 20μμ Nagler σαν Ερευνητικό προσοφθάλμιο και φυσικά για να κοιτάζω κάποιους μεγάλους στόχους.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
ok αλλα γιατι δεν φαινονται το ιδιο καλα οι γαλαξιες μεσα απο τον hyperion ?
Σε σχέση με τι όμως;;

Όπως τον βλέπεις μέσα απο μικρότερη μεγέθυνση ή με σχέση πως βλέπεις τα Νεφελώματα μέσα απο αυτόν;

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Είναι φυσιολογικό, αφού όσο μεγαλώνεις την μεγέθυνση τόσο *πέφτει η φωτεινότητα. Ουσιαστικά δεν πέφτει η φωτεινότητα, απλά στην μικρή μεγέθυνση είναι συγκεντρωμένη σε μικρότερη επιφάνεια.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε
Φίλε michael497 τι τηλεσκόπιο έχεις; Νευτώνειο; Αν ναι, επειδή βλέπω την ηλικία σου και διαβάζω για κάτι Pentax XW και Nagler, τα οποία είναι άριστα προσοφθάλμια, αλλά πανάκριβα, θα σου έλεγα ότι πιο σημαντικό απ' όλα είναι η σωστή ευθυγράμμιση των οπτικών του τηλεσκοπίου σου. Προσπάθησε με την βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου να τα ευθυγραμμίσεις σωστά, ώστε να μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του και αργότερα, κοιτάς για προσοφθάλμια. Άλλα προέχουν τώρα.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Φίλε michael497 τι τηλεσκόπιο έχεις; Νευτώνειο; Αν ναι, επειδή βλέπω την ηλικία σου και διαβάζω για κάτι Pentax XW και Nagler, τα οποία είναι άριστα προσοφθάλμια, αλλά πανάκριβα, θα σου έλεγα ότι πιο σημαντικό απ' όλα είναι η σωστή ευθυγράμμιση των οπτικών του τηλεσκοπίου σου. Προσπάθησε με την βοήθεια κάποιου μεγαλύτερου να τα ευθυγραμμίσεις σωστά, ώστε να μπορείς να εκμεταλλευτείς πλήρως τις δυνατότητές του και αργότερα, κοιτάς για προσοφθάλμια. Άλλα προέχουν τώρα.

Προχθες το ευθυγραμμισα :cheesy: ρωταω για τα Explore επιδη ειναι φτηνα.

Δημοσιεύτηκε
Είναι φυσιολογικό, αφού όσο μεγαλώνεις την μεγέθυνση τόσο *πέφτει η φωτεινότητα. Ουσιαστικά δεν πέφτει η φωτεινότητα, απλά στην μικρή μεγέθυνση είναι συγκεντρωμένη σε μικρότερη επιφάνεια.

Τοτε γιατι να χρησιμοποιησω μεγαλυτερη μεγενθυση?

Δημοσιεύτηκε
Τοτε γιατι να χρησιμοποιησω μεγαλυτερη μεγενθυση?
Για να "μεγαλώσεις" το είδωλο και ταυτόχρονα να φανούν* κάποιες λεπτομέρειες παραπάνω, π.χ δεν μπορείς να δεις ένα Γαλαξιάκι 14mag μεσα απο ένα προσοφθαλμιο 28μμ ή 20μμ αφου πέραν ότι το χρώμα του ουρανού θα είναι γκρί αντι για μαύρο τον αντικείμενο θα το βλέπεις υπερβολικά μικρό, το ίδιο ισχύει και για τα Πλανητικά Νεφελώματα όπου με ένα 28μμ φακό τα βλέπεις σαν θολά Αστέρια, για αυτό χρειάζεσαι την μεγέθυνση ώστε να μπορέσεις να δεις λεπτομέριες.

Δεν χρειάζονται όλα τα Deepsky αντικείμενα μεγάλη μεγέθυνση, χρησιμοποιείς πάντα αυτή που σε βολευει καλύτερα και αυτή που το βλέπεις καλύτερα και είναι ανάλογα τον στόχο που θες να δεις, δεν έχουν όλοι οι στόχοι τον ίδιο μέγεθος, με άλλη Μεγέθυνση θα δεις το Helix Nebula, με άλλη το Ring Nebula και με άλλη το Cats eye Nebula. Με άλλο προσοφθάλμιο θα δεις το Μ31 και με άλλο το Stephan's Quintet.

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

www.metallinos.net

Δημοσιεύτηκε

Ειπες εχεις κομη με το 28αρη plossl που εχεις? :-k :-k :-k

Κ εγω θα σου πω για ευθηγραμμιση!Ισως δεν το εκανες σωστα.Αν δεν ειναι ευθγραμμισμενα τα οπτικα κανενα προσοφθαλμιο δεν θα αποδοσει καλα!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε

Ειπες εχεις κομη με το 28αρη plossl που εχεις? :-k :-k :-k

Κ εγω θα σου πω για ευθηγραμμιση!Ισως δεν το εκανες σωστα.Αν δεν ειναι ευθγραμμισμενα τα οπτικα κανενα προσοφθαλμιο δεν θα αποδοσει καλα!

Κων/νος Σιδηρόπουλος

Το πεπρωμένο μας είναι τ''άστρα.

Δημοσιεύτηκε
Τα Explore Scientific νομίζω ότι είναι αρκετά καλά προσοφθάλμια για την τιμή τους. Έχουμε ήδη ένα 31αρη ο οποίος αποδίδει πάρα πολύ καλά στο f/4.5. Οπότε λογικά τα μικρότερης εστιακής θα είναι πάρα πολύ καλά επίσης.
Δημοσιεύτηκε

Και το ES82 14 είναι καλό, τουλάχιστον όσο ο Nagler 7mm T1 που έχω και ο Nagler 13mm T6 του Μάνου (supernovus) που είδα το Σάββατο. Τον δε 30mm τον συγκρίνουν με τον Nagler 31mm T5 και τον William Optics 28mm UWA. Ακόμη και έτσι να μην είναι -και γιατί να μην είναι αφού ικανοποιεί τον Μανούσο σε f/4.5;- σίγουρα ανήκουν στην ανώτερη κατηγορία ποιότητας, αν όχι στην ανώτατη.

Έχουν ωστόσο στενό προσοφθάλμιο φακό και σχετικά περιορισμένο eye relief (οι μικρότεροι τουλάχιστον), ανάλογο των Nagler Τ5 και T6, κάτι που σε άλλους αρέσει και σε άλλους όχι.

Από την άλλη, αν σκεφτείς πως οι 14, 11, 6.7 και 4.7 κοστίζουν λιγότερο από τους Hyperions οι οποίοι θεωρούνταν από πολλούς οι καλύτεροι σε αυτήν την κατηγορία τιμής, με τους ES να διαθέτουν καλύτερα υλικά κατασκευής (περισσότερο και καλύτερο μέταλλο), ισάξιες επιστρώσεις, μεγαλύτερο πεδίο (82 έναντι 68 μοιρών) καθώς και την αδιάβροχη σχεδίαση, ενώ μειονεκτούν μόνο ως προς το eye relief ουσιαστικά, ποιός μπορεί να πει πως δεν αξίζουν τα χρήματά τους;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης