Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

• Απαντήσεις 185
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν Γρηγόρη μιας και αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα δεν θα κάνω τίποτα λόγω αέρα και νέφωσης ας μάθω κάποια πράγματα θεωρητικά.

Χάρτες έχω. Όμως άλλα βλέπω στους χάρτες, άλλα στον ερευνητή και άλλα στο προσοφθάλμιο. Με αυτό το κοκταίλ + φωτορύπανση ούτε που σκέπτομαι αστροάλματα γιατί μετά θα επισκεφτώ τον Κώστα απευθείας στο ιατρείο του. :lol:

Κοίτα λοιπόν τι κάνω και πες μου.

Μ13 : Βλέπω ότι είναι στη νοητή ευθεία του Αρκτούρου με τον κάτω αστέρα στους Θηρευτικούς κύνες. Βάζω τα 30mm και σκανάρω την ευθεία προσπαθώντας να δω τη χιονόμπαλα. Αν τη βρω τη τσεκάρω στον ερευνητή και αλλάζω φακό.

Μ3 : Βλέπω ότι είναι στη πάνω πλευρά του τετράπλευρου του Ηρακλή. Σκανάρω τη πλευρά όπως παραπάνω.

Ελπίζω να τέλειωσες σχολείο και φροντιστήρια να μη σου τρώω το χρόνο σου.

ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗ

Οι κατασκευές του :

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165

https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150

Δημοσιεύτηκε

Όπως είπα.θα κάνω έντιτ αυτό το ποστ,γράφοντας την μεθοδολογία που εγω προσωπικά ακολουθώ στην παρατήρηση.

Αρχικά κοιτάζω ποιοι αστερισμοί θα είναι που.Αυτό το κάνω μέσω του στελάριουμ.Ουσιαστικά παίρνω μια γεύση του ουρανού ,την νύχτα που θα παρατηρήσω..Κοιτάζω αν έχει και φεγγάρι παράλληλα,και αν ναι τι ώρα δύει.

Διαλέγω έναν αστερισμό και ανοίγω τον Pocket Sky atlas.Βρίσκω τον αστερισμό και έπειτα κοιτάζω να δω τι είδους αντικείμενα βρίσκονται εκεί (αυτό μπορείς να το κάνεις και με το στελλάριουμ-ξαναλέω είναι η δικιά μου μεθοδολογία,δεν σε υποχρεώνω να την ακολουθήσεις).Αν δω κάτι ενδιαφέρον και εντος δυνατοτήτων (πχ πάντα αποφεύγω γαλαξίες NGC/IC διότι γνωρίζω ότι είναι πρακτικά αδύνατον να τους δω μέσα απο πόλη-πλην ελαχίστων εξαιρεσεων) το θέτω ως στόχο της βραδιάς.Αυτό σαν ένα μίνι προγραμματισμό.Ούτε να εκτυπώσω άλλους χάρτες ούτε τίποτα.

Την ώρα της παρατήρησης.

Ανεβαίνω στην ταρατσούλα μου, αράζω στην καρεκλίτσα μου, ανοίγω τον χάρτη,τον περιστρέφω ώστε να ταυτίζεται με τον ουρανό και κοιτάζω να δω πως θα φτάσω στον στόχο/ους που έθεσα.Κοιτάζω,έχει λαμπρό αστέρα κοντα;Αν ναι έχει καλως τότε θα είναι εύκολο.Κεντράρω τον λαμπερό αστέρα (λαμπρος στην προκειμένη περιπτωση να φαίνεται με το μάτι ) με τον RDF και κοιτάζω στο φακό.Αφου σιγουρεύομαι πως έιναι ο σωστός αστέρας (αν τυχόν είναι διπλός αστέρας,αν τυχόν έχει άλλους γειτονικούς αστέρες,αν οι γειτονικοι είναι εντός πεδίου και αν είναι να ταυτίζονται με τον χάρτη [ ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπο όψη αντεστραμένα διότι παρατηρώ με κατοπτρικό-μικρή αλλα σημαντική λεπτομέρεια]) κοιτάζω πλέον πως θα φτάσω στον στόχο μου.Αρχικά υπολογίζω πως ακριβώς θα κινήσω το τηλεσκόπιο:θα το κινήσω προς τα πάνω αριστερα/δεξιά ή προς τα κάτω;Αφού δω πως θα κινηθώ, υπολογίζω και πόσο πολύ θα κινηθώ.Αν το αντικείμενο βρίσκεται αρκετά κοντά τότε δεν μπορώ να κινηθώ πάρα πολύ.

Απο εδώ και στο εξής πλέον αφου κανονίσω την πορεία και το τυχόν αστρικό πεδίο του αντικειμένου όπως επίσης αφού ξεκαθαρίσω τι περιμένω να δω (δεν μπορεί να ψάχνεις για γαλαξία απο την πόλη και να περιμένεις φοβερές και τρομερές λεπτομέρειες) ξεκινώ την αναζήτηση.Απο τον αστέρα στο αντικείμενο.Δεν το βρήκα;Πάμε πάλι πίσω.Μήπως είναι πιο αριστερά;Πάμε λίγο πιο αριστερά.Γενικά δεν κοιτάζω ανα 1 sec τον χάρτη.Αμα κεντράρω τον αστέρα και δω την πορεία μετά δουλεύω ολίγον τι στα τυφλά.

(((Εδώ βρίσκεται η όλη μαγεία.που προανέφερα.Απο την στιγμή που θα κεντράρεις το σημείο αναφοράς σου,μέχρι την διαδρομή σου στο αντικείμενο.Άλλες φορές είναι εύκολο άλλες δύσκολο.Η δυσκολία εξαρτάται απο τον τύπο,τους γειτονικούς αστέρες του αντικειμένου,την διαθεση σου,την υπομονή σου,την κούραση σου κτλπ)))

Προτείνω να δοκιμάσεις το Μ53.Το σφαιρωτό που είχα δει τις προάλλες.Εξασκήσου πάνω σε αυτό.Ακολούθα τα βήματα μου.Είναι εύκολο αντικείμενο (θυμίσου,μένω Κοκκινιά και παρατηρώ με έναν Ζoom +8αρι της Οrion ) καθώς έχει γειτονικό αστέρα( :wink: :wink: :wink: ) πάρα πολύ κοντά.Μην δοκιμάσεις φίλτρα- είχαμε πει τα φίλτρα μόνο σε νεφελώματα παντός τύπου.

Μην τα παρατήσεις.Ο επιμένων νικά. :cheesy: :cheesy:

Έφυγα για παρατήρηση [-o< [-o< [-o<

12923506513ffaeef0ecd23.gif
Δημοσιεύτηκε
Όποτε μπορείς. Απλά ανέπτυξε στη μεθοδολογία σου και ένα ακόμα εύκολο αντικείμενο στα ανατολικά - νοτιοανατολικά. Εύκολο όμως όχι τους γαλαξίες που ξετρυπώνεις από το πουθενά :mrgreen: :mrgreen:

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Μ13 : Βλέπω ότι είναι στη νοητή ευθεία του Αρκτούρου με τον κάτω αστέρα στους Θηρευτικούς κύνες. Βάζω τα 30mm και σκανάρω την ευθεία προσπαθώντας να δω τη χιονόμπαλα. Αν τη βρω τη τσεκάρω στον ερευνητή και αλλάζω φακό.

Μ3 : Βλέπω ότι είναι στη πάνω πλευρά του τετράπλευρου του Ηρακλή. Σκανάρω τη πλευρά όπως παραπάνω.

Λάβε υπόψιν πως με τον 30mm θα φαίνονται σαν θαμπά αστέρια. Όταν σαρώνεις το πεδίο μην το κάνεις πολύ γρήγορα, καθώς θα σου διαφύγουν. Όταν τα δεις θα βάλεις τον 10mm και ακόμη και τον 4.7 ή 10x2 (5) για να τα απολαύσεις. Τα σφαιρωτά η φωτορρύπανση τα "σκοτώνει", αλλά είναι σαφώς ορατά. Το καλοκαίρι θα δεις και άλλα στον Τοξότη.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Λάβε υπόψιν πως με τον 30mm θα φαίνονται σαν θαμπά αστέρια. Όταν σαρώνεις το πεδίο μην το κάνεις πολύ γρήγορα, καθώς θα σου διαφύγουν. Όταν τα δεις θα βάλεις τον 10mm και ακόμη και τον 4.7 ή 10x2 (5) για να τα απολαύσεις. Τα σφαιρωτά η φωτορρύπανση τα "σκοτώνει", αλλά είναι σαφώς ορατά. Το καλοκαίρι θα δεις και άλλα στον Τοξότη.

Ξέρω πως φαίνονται γιατί τα βρήκα μια φορά. Απλά τη δεύτερη μάλλον λόγω κούρασης, τα προσπέρασα περνώντας τα σαν απλά αστέρια.

Εδώ τίθεται ένα θέμα μήπως για ερευνητικό θα έπρεπε να έπαιρνα τον 20αρι (100). Αλλά είναι νωρίς για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα.

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Κοιτάζω,έχει λαμπρό αστέρα κοντα;Αν ναι έχει καλως τότε θα είναι εύκολο.Κεντράρω τον λαμπερό αστέρα (λαμπρος στην προκειμένη περιπτωση να φαίνεται με το μάτι ) με τον RDF και κοιτάζω στο φακό.Αφου σιγουρεύομαι πως έιναι ο σωστός αστέρας (αν τυχόν είναι διπλός αστέρας,αν τυχόν έχει άλλους γειτονικούς αστέρες,αν οι γειτονικοι είναι εντός πεδίου και αν είναι να ταυτίζονται με τον χάρτη [ ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπο όψη αντεστραμένα διότι παρατηρώ με κατοπτρικό-μικρή αλλα σημαντική λεπτομέρεια]) κοιτάζω πλέον πως θα φτάσω στον στόχο μου.Αρχικά υπολογίζω πως ακριβώς θα κινήσω το τηλεσκόπιο:θα το κινήσω προς τα πάνω αριστερα/δεξιά ή προς τα κάτω;Αφού δω πως θα κινηθώ, υπολογίζω και πόσο πολύ θα κινηθώ.Αν το αντικείμενο βρίσκεται αρκετά κοντά τότε δεν μπορώ να κινηθώ πάρα πολύ.

Συμβαίνει κάποιες φορές ενώ ο λαμπερός αστέρας που είναι κοντά στο αντικείμενο και πρέπει να ξεκινήσω, να φαίνεται ξεκάθαρα με το μάτι, όταν όμως κοιτάω με τον ερευνητή να τον χάνω σε σχέση με τους γειτονικούς του. Αυτό γιατί, ενώ με το μάτι είναι ξεκάθαρα ο πιο φωτεινός στον ερευνητή φαίνονται και άλλοι κάπως φωτεινοί γύρω του. Εδώ πιστεύετε ότι χρειάζεται ο Telrad (μιας που δεν έχω RDF);

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Κοιτάζω,έχει λαμπρό αστέρα κοντα;Αν ναι έχει καλως τότε θα είναι εύκολο.Κεντράρω τον λαμπερό αστέρα (λαμπρος στην προκειμένη περιπτωση να φαίνεται με το μάτι ) με τον RDF και κοιτάζω στο φακό.Αφου σιγουρεύομαι πως έιναι ο σωστός αστέρας (αν τυχόν είναι διπλός αστέρας,αν τυχόν έχει άλλους γειτονικούς αστέρες,αν οι γειτονικοι είναι εντός πεδίου και αν είναι να ταυτίζονται με τον χάρτη [ ο οποίος θα πρέπει να ληφθεί υπο όψη αντεστραμένα διότι παρατηρώ με κατοπτρικό-μικρή αλλα σημαντική λεπτομέρεια]) κοιτάζω πλέον πως θα φτάσω στον στόχο μου.Αρχικά υπολογίζω πως ακριβώς θα κινήσω το τηλεσκόπιο:θα το κινήσω προς τα πάνω αριστερα/δεξιά ή προς τα κάτω;Αφού δω πως θα κινηθώ, υπολογίζω και πόσο πολύ θα κινηθώ.Αν το αντικείμενο βρίσκεται αρκετά κοντά τότε δεν μπορώ να κινηθώ πάρα πολύ.

Συμβαίνει κάποιες φορές ενώ ο λαμπερός αστέρας που είναι κοντά στο αντικείμενο και πρέπει να ξεκινήσω, να φαίνεται ξεκάθαρα με το μάτι, όταν όμως κοιτάω με τον ερευνητή να τον χάνω σε σχέση με τους γειτονικούς του. Αυτό γιατί, ενώ με το μάτι είναι ξεκάθαρα ο πιο φωτεινός στον ερευνητή φαίνονται και άλλοι κάπως φωτεινοί γύρω του. Εδώ πιστεύετε ότι χρειάζεται ο Telrad (μιας που δεν έχω RDF);

Aυτό μπορεί να συμβεί,ναι.Διότι στην πόλη φαίνονται με το μάτι οι πιο λαμπροί,ενώ στο φακό φαίνοονται οι υπόλοιποι.Για αυτόν τον λόγο μπερδεύεσαι,διότι δεν γνωρίζεις εαν έχεις κεντράρει τον λαμπερό αστέρα.Εγώ θα πρότεινα να πάρεις έναν RDF ,τον Rigel ,όχι οτι είναι αναγκαίο (μην προκαλέσω τον ψυχαναγκασμό) αλλα θα βοηθούσε πιστεύω.Από την άλλη εαν δεν θες απαξ και μάθεις να χειρίζεσαι τον finder,δεν θα έχεις πρόβλημα. :cheesy: :cheesy:

• 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Καλές γιορτές σε όλους σας και χρόνια πολλά :mrgreen: Μόλις γύρισα από το χωριό χωρίς τις καλύτερες εμπειρίες #-o . 4 ημέρες και δεν κατάφερα να κάνω μια παρατήρηση της προκοπής με τον $%^$καιρό που μπλέξαμε... Μέχρι και χαλάζι έριξε :shock: . Έκανα όμως μία παρατήρηση της μισής ώρας (ναι τόσο μου επετράπη από τον καιρό) ,κατά τις 3μιση το βράδυ μετά την Ανάσταση.Το είχα βαλεί σκοπό να παρατηρήσω έστω και 10 λεπτά. Οφείλω να πω πως ο ουρανός ήταν φοβερός.Μπορούσα να διακρίνω αστέρες μεγέθους 5.3,και αυτός ήταν και ο λόγος που χανόμουν,δεν μπορούσα να προσανατολιστώ.Ουσιαστικά δεν κατάφερα να κάνω τίποτα.

14/4/2012

Μ.Αρκτο

Μ 109 .Με το που βλέπω πως αρχίζει να καθαρίζει ο καιρός δεν χάνω καιρό και στοχεύω μεγάλη άρκτο.Βρίσκω το Γ της αρκτου και αρχίζω χωρίς χάρτες χωρίς τίποτα να περιπλανιέμαι γύρω της.Σε λίγο "Οπ!Τι είναι αυτό?!".4 αστέρες στη σειρά και απο πάνω ένας γαλαξίας είχε αράξει.Φαινόταν λίγο δύσκολα με ευθεία όραση,αλλά με πλάγια μπορούσε κανείς να διακρίνει τον πυρήνα του,καθώς επίσης και ενα μικρό μέρος της "σκόνης" του.

M97.Γνωστό και ως Owl Nebula.Υπό τον φόβο της ξαφνικής νέφωσης,είπα να δοκιμάσω στα γρήγορα αυτό το πλανητικό.Δεν έχανα χρόνο,μιας και δεν ειχα πολύ,και στόχευσα τυχαια λίγο πάνω από το Β της Μ.Α. Και να το!Ενα ωραίο πλανητικό -διαφορετικό από αυτά που συνήθιζα να βλέπω, θα έλεγα πως έμοιαζε λίγο (σαν μορφή) στο Little Dumbell,που φαίνοταν όχι και τόσο άνετα.Αλλά με χ133 + φίλτρο φαίνοταν καλύτερα.

Επίσης έριξα μια ολιγόλεπτη ματιά στον σκορπιό και είδα 1-2 σφαιρωτά χωρίς να κάτσω να επιβεβαιώσω ποια ακριβώς ήταν.

Όλα αυτά σε κανα μισάωρο περίπου.

:mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Μπράβο Γρηγόρη! Ακόμα και αυτό το μισάωρο θα ήταν πολύ χρήσιμη και όμορφη εμπειρία!

Όσο για το ότι σε σκοτεινό ουρανό έχασες τον προσανατολισμό σου, μην ανησυχείς σε όλους όσους τα μάθαμε στην πόλη πρώτα μας συνέβη. Στην πόλη διακρίνεις τις φιγούρες των αστερισμών εύκολα διότι... μόνο αυτές βλέπεις ούτως ή άλλως. Με λίγη εξάσκηση όμως θα σου φαίνεται οικείος ακόμα και ο ουρανός των σκοτεινών βουνών. Μάλιστα, κάποια στιγμή θα νιώθεις εκεί σαν το σπίτι σου και άβολα αλλού. Καλή συνέχεια!

«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Δημοσιεύτηκε
Καλησπερα , ετσι ειναι Ανδρεα ... την πρωτη φορα που βρεθηκα σε σκοτεινο ουρανο Χαθηκα
Γεια χαρα και ευχαριστω για τα ψαρια!
Δημοσιεύτηκε

Οταν λετε σκοτεινο ουρανο, σε ποια περιοχη στην Αττικη και σε ποια στην Βορεια Ελλαδα πηγαινετε για εξορμησεις; Εγω σκεπτομαι να παω στα συνορα του Αγιου Ορους, στον κολπο της Ιερρισου. το καλοκαιρι που μικρος ειδα πρωτη φορα ουρανο χωρις φωτορρυπανση. Να σημειωσω οτι το κοντινοτερο χωριο ειναι στα 10 km και τα σπιτια , καθως και το φυλακιο της αστυνομιας λειτουργουν με γεννήτριες, οποτε το βραδυ δεν υπαρχει φως ουτε απο αυτα. To πιο κοντικο οργανωμεο με ρευμα ειναι ενα camping στα 3 km. http://g.co/maps/24m6k

Αν μπορουσα να περασω και μεσα στο Αγιο Ορος το τηλεσκοπιο θα το εκανα.

Σε τετοιο ουρανο μονο με εμπειρία ξεχωριζεις τα αντικειμενα του ουρανου;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Οταν λετε σκοτεινο ουρανο, σε ποια περιοχη στην Αττικη και σε ποια στην Βορεια Ελλαδα πηγαινετε για εξορμησεις; Εγω σκεπτομαι να παω στα συνορα του Αγιου Ορους, στον κολπο της Ιερρισου. το καλοκαιρι που μικρος ειδα πρωτη φορα ουρανο χωρις φωτορρυπανση. Να σημειωσω οτι το κοντινοτερο χωριο ειναι στα 10 km και τα σπιτια , καθως και το φυλακιο της αστυνομιας λειτουργουν με γεννήτριες, οποτε το βραδυ δεν υπαρχει φως ουτε απο αυτα. To πιο κοντικο οργανωμεο με ρευμα ειναι ενα camping στα 3 km. http://g.co/maps/24m6k

Αν μπορουσα να περασω και μεσα στο Αγιο Ορος το τηλεσκοπιο θα το εκανα.

Σε τετοιο ουρανο μονο με εμπειρία ξεχωριζεις τα αντικειμενα του ουρανου;

Όταν εγώ προσωπικά εννοώ σκοτεινο ουρανό ,εννοώ οποιονδήποτε ουρανό περα απο αυτον της Αθήνας.Γενικά να μπορώ να διακρίνω αστέρες τουλάχιστον της τάξεως του 5ου φ.μεγέθους,έστω να φαίνονται οι αστερισμοί ολοκληροι.Μια χαρά μου ακούγονται τα μέρη που έχεις υπο όψην σου.Όταν πας,ενημέρωσε μας για τους στόχους που κατάφερες να εντοπίσεις :mrgreen: Εγώ βόρεια ελλάδα έχω 2 χωριά.Καστανουσα και κοίμηση.Το 1ο χωριό είναι μικρό χωριό ,οπότε οπως καταλαβαίνεις μιλάμε για πεντακάθαρους ουρανούς.Δεν έχω βρεθεί με τηλεσκόπιο σε κανένα απο αυτά μέχρι στιγμής...

Δημοσιεύτηκε

Για να σου δωσω να καταλαβεις για τι ουρανο μιλαω στο Αγιο Ορος, το ματι μου επεσε στο avatar σου.

Η απορια μου παραμενει. Για να ξεχωρισω τα αντικειμενα. Πυξίδα ,χαρτες και υπομονετικη παρατηρηση μεχρι να βρω ενα γνωστο σημειο αναφορας;

Θα σβήσουμε τα φώτα της πόλης των σπιτιών

θα έχουμε απόψε Γιορτή των αστεριών...

Η Πούλια θ’ αναλάβει το μπαρ και τα ποτά

και η Μεγάλη Αρκούδα θα φτιάχνει παγωτά

Δημοσιεύτηκε
Για να σου δωσω να καταλαβεις για τι ουρανο μιλαω στο Αγιο Ορος, το ματι μου επεσε στο avatar σου.

Η απορια μου παραμενει. Για να ξεχωρισω τα αντικειμενα. Πυξίδα ,χαρτες και υπομονετικη παρατηρηση μεχρι να βρω ενα γνωστο σημειο αναφορας;

Αρκεί να αναγνωρίζεις τους αστερισμούς.Επειτα παίρνοντας σαν σημειο αναφοράς αυτόν τον αστερισμό μαθαίνεις τους υπόλοιπους.Επειδή οι ουρανοί είναι πολύ σκοτεινοί με αποτέλεσμα να βλέπεις παρα πολλά άστρα και να χάνεσαι καλύτερα να ξεκινάς απο ένα λαμπρό αστέρα τον οποίο μπορείς να αναγνωρίσεις.

Δημοσιεύτηκε
Είδα πολλά Μ από την Κοζάνη. Το κακό είναι πως όλοι... ανάβουν φώτα. Το Μ51 δεν κατάφερα να βρω, λόγω λάυοθς. Χρησιμοποιούσα το Stellarium και το έψαχνα, αλλά όταν κοίταξα την Uranometria, είδα πως το έψαχνα... μιση μοίρτα πιο βόρεια.
\"Έρχομαι από την έρημο των άστρων/Στερεύουν οι πηγές της πλάνης τα πάντα ξηραίνονται/Πλούσια απλώνεται η άμμος και μονάχα η άμμος...\" Γ. Υφαντής, Χαρούμενο Τραγούδι
Δημοσιεύτηκε
Πριν 4 χρόνια είχαμε ανέβει στην κορυφή του Ταυγέτου στη Σπάρτη με την παρέα μου όπου και κατασκηνώσαμε στην κορυφή. Τους είχα υποσχεθεί πως θα τους κάνω και μάθημα ουρανογραφίας. Όταν βράδιασε για τα καλά και σκοτείνιασε τελείως ο ουρανός δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω κανένα αστερισμό , οπότε έγινα πανηγυρικά ρεζίλι... :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε
Δυστυχώς το Πάσχα είχε πιο κακό καιρό και από τα Χριστούγεννα... ](*,). Η μοναδική παρατήρηση που έκανα στο χωριό μου ήταν χθες το βράδυ σε ένα ύψωμα για 1μιση ώρα. Κατάφερα να δω το M35 και το Μ42 λίγο πριν δύσει. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε πραγματικά ήταν ο κρόνος. Ήταν απλά υπέροχος!!!

Sky Watcher 60/700

Skywatcher Dobsonian 10''''

Δημοσιεύτηκε

Γρηγόρη , τα είδα προχτές. Ωραίο και εύκολο το πλανητικό και τα διάφορα φίλτρα δε βελτιώνουν ιδιαίτερα την εικόνα.Στο Antennae galaxy περίμενε να πέσει η Σελήνη για να το διακρίνεις καλύτερα. Μη χρησιμοποιήσεις πολύ μεγάλη μεγέθυνση. Δες επίσης και το ngc 4027 ή arp 22 λίγο δεξιότερα από το antenna.

Γενικά ο κόρακας έχει μόνο γαλαξιάκια και ένα πλανητικό. Δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά κι έτσι μπορεί να επηρεάζεται η ευκρίνεια που είναι τόσο σημαντική στη παρατήρηση γαλαξιών από τις τοπικές υγρασίες ή τη φωτορύπανση.

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Δημοσιεύτηκε

Φίλε ΗΟΜΟ σε ευχαριστώ αρχικά για την απάντηση σου.

Το μόνο που με προβληματίζει στο πλανητικό είναι οι διαστάσεις του. 45" διάμετρος δεν είναι και λίγη.Και όσο πιο "διάχυτο" είναι τόσο πιο δύσκολα εντοπίζεται ειδικά από φωτορυπασμένους ουρανούς.Το εψαξα λίγο παραπάνω και είδα (διάβασα μάλλον) ότι όντως τα φίλτρα δεν βοηθούν στο συγκεκριμένο πλανητικό.

Οι γαλαξίες παραμένουν γαλαξίες.Μάλλον δεν θα καταφέρω να τους δω ,αλλά η απαισιοδοξία είναι το τελευταίο που χρειάζεται κανείς κατά την διαρκεια της παρατήρησης.

Καθαρούς ουρανούς!

Δημοσιεύτηκε
Για το πλανητικό το δοκίμασα και με φίλτρο UHS αλλά δε βελτιώθηκε ιδιαίτερα η εικόνα του. Αυτούς τους γαλαξίες θα τους δεις. Τι σε κάνει να είσαι απαισιόδοξος? Κι αν δεν τους δεις κανένα πρόβλημα. Θα μεταθέσεις τη παρατήρηση του σε άλλη χρονική στιγμή με καλύτερες συνθήκες παρατήρησης. Απόλαυσε την αναζήτηση :D
Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Γνωρίζει κανείς (πιθανά από προσωπική εμπειρία) ποιο είναι το μέγιστο mag που μπορεί κάποιος να δει με 12αρι κατοπτρικό από φωτορυπασμένο ουρανό;;

Θα με βοηθούσε στη επιλογή στόχων.....

Οι κατασκευές του :

Δημοσιεύτηκε
Γνωρίζει κανείς (πιθανά από προσωπική εμπειρία) ποιο είναι το μέγιστο mag που μπορεί κάποιος να δει με 12αρι κατοπτρικό από φωτορυπασμένο ουρανό;;

Θα με βοηθούσε στη επιλογή στόχων.....

Ο παρακάτω πίνακας είναι σχετικός βέβαια .... πάνω κάτω ...

παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο...

Screenshot.png.31c755d5d2099e23a9de8da1b25c144e.png

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Δημοσιεύτηκε

Έχω δει 10.2 με το 12'', από τον Πειραιά, νύκτα χωρίς φεγγάρι, με υψηλή μεγέθυνση. Τα 9 τα βλέπω άνετα.

Δεν είναι καλό φυσικά. Το τηλεσκόπιο μπορεί να δει αστέρια 15-20 φορές πιο αμυδρά.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης