eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Από την έκτη Δημοτικού μέχρι και τώρα διαβάζω αστροφυσική.Ποτέ δεν θυμάμαι τον εαυτό μου να θέλω να γίνω κάτι άλλο όταν μεγαλώσω.Ξέρω πως στην Ελλάδα προκοπή δεν θα δω.Για αυτόν το λόγο θα δώσω 2 proficiency(ESB αφού είναι πιο εύκολο και αναγνωρίζεται από ΑΣΕΠ,και το TOEFL για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού).Λέω να πάρω μέρος και σε κανένα διαγωνισμό έτσι ώστε να έχω και μερικάχαρτιά παραπάνω.Επίσης πείρα το ECDL CORE και μάλλον θα πάω για το expert.Τι μου προτείνεται να κάνω;Ευχαριστώ.Ξέχασα να σας πώ πως είμαι 15 και θα πάω 1η Λυκείου. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
KOTS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Eλληνική γλώσσα μάθε σε πρώτη φάση. Μπορείς να πας σε ένα ελληνικό πανεπιστήμιο και μετά να κάνεις κάποιο μεταπτυχιακό. Ένας φίλος πήγε στο Harvard με υποτροφία απο το ίδρυμα Ωνάση (όχι δεν είχαν conne οι γονείς του και δεν ήταν πλούσιοι!!!). Μπορείς να καταφέρεις λοιπόν κάτι ανάλογο εφόσον είσαι καλός μαθητής, κάτι που στην Ελλάδα είναι αρκετά δύσκολο βέβαια. Απο εκεί και πέρα, καλό είναι να λέμε την αλήθεια. Μετράει πολύ το χρήμα. Τα δίδακτρα εκεί έξω αγγίζουν τις 80.000 το χρόνο. Είναι πολύ καλύτερο να σπουδάσεις έξω και απευθείας αυτό που αγαπάς παρά να ξοδεύεις χρόνια εδώ και μετά στο εξωτερικό. Θα χάσεις χρόνο. Γι αυτό σου μίλησα για υποτροφία. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Και πως παίρενεις υποτροφία γίνεται κάπιου τύπου συνέντευξή;;80.000€ Αν είναι θέμα χρημάτων \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Υπάρχει κάποιου τύπου φοιτητικό δάνειο \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
KOTS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δυστυχώς τα πάντα σχεδόν πλέον μεταφράζονται σε χρήμα. Ακόμα και η υγεία στις περισσότερες περιπτώσεις. Πόσο μάλλον η μόρφωση. Δεν υπάρχει υποτροφία μέσω συνέντευξης προφανώς. Ο φίλος μου έβγαλε 19.800 μόρια και το ίδρυμα Ωνάση την υποτροφία την πήρε μέσω του ιδρύματος σου ξαναλέω. Δεν υπάρχει μόνο το Ηarvard όμως. Yπάρχουν πάρα πολλά άλλα που δεν είναι τόσο ακριβά, αλλά δεν έχουν και τεράστια διαφορά. Τα ποσά δυστυχώς είναι υπέρογκα γιατί το target group τους είναι πολύ συγκεκριμένο. Το καλό είναι οτι μέσα απο ένα τέτοιο πανεπιστήμιο οι δουλειές έρχονται απο μόνες τους και δε χρειάζεται να ανησυχείς και πολύ για το μέλλον σου, εάν και εφόσον φυσικά έχεις προσαρμοστεί στο "τρόπο ζωής και γνωριμιών" τους. Η καλύτερη και πιο σίγουρη λύση είναι αυτή. Δεν είναι η μόνη όμως. Μπορείς να το ακολουθήσεις και λίγο πιο πλάγια όπως σου είπα παραπάνω... STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
3c273 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Κατ’ αρχήν μη βιάζεσαι τόσο πολύ. Το σχολείο και το πανεπιστήμιο στην Ελλάδα δεν είναι τόσο απαξιωμένο όσο το εμφανίζουμε. Συμπέρασμα: να διαβάζεις με συνέπεια τα μαθήματα σου και κάτι παραπάνω στους τομείς που σε ενδιαφέρουν π.χ. μαθηματικά, φυσική αλλά και όλα τα άλλα έχουν την σημασία τους. Όλα θα γίνουν με ηρεμία και πάνω απ’όλα συνέπεια και δική σου προσπάθεια. Μην άγχεσαι τόσο πολύ. ‘Έφτασες μακριά ενώ υπάρχουν σκαλιά που θα ανέβεις άμεσα. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δηλαδή υπάρχουν προοπτικές και για Ελλάδα.Για εξωτερικό όπου και αν πάω πληρώνω. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
3c273 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Φυσικά και υπάρχουν. Όταν φτάσει η ώρα τα ξαναλέμε. Τώρα μπροστά σου θα σταθεί ολόκληρος Νεύτωνας και Γαλιλαίος με περισσότερα μαθηματικά απότι στο γυμνάσιο. Είπαμε... με συνέπεια και προσπάθεια σε κάθε σκαλί. Η Αλήθεια είναι Υπέρλογη!
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Από ότι είδα πρέπει εκτός από τα αγγλικά να δώσω και ένα πτυχείο SAT. Στα μαθηματικά και στις επιστήμες(βιολογια ή χημεία,φυσική)Έχει δώσει κανένας το SAT. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Mην βιαζεσαι λεμε.Οταν θα φτασεις 3η λυκειου θα δεις οτι θα εχεις αναθεωρησει τα περισσοτερα απο αυτα που γραφεις τωρα,και θα θες να ασχολεισαι με αστροφυσικες και κοσμολογιες μονο για εγκυκλοπαιδικους σκοπους.
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Ναι αλλά αφού με αυτό ασχολούμαι πως θα αλλάξω γνώμη,για αυτά ξέρω πως θα μάθω για κάτι άλλο δεν θα δυσκολευτό;;Πάντα αυτό ήθελα να κάνω.Ξέρω πως δεν θα ακούστει ωραίο αλλά δύσκολα θα αλλάξω γνώμη. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Ναι αλλά αφού με αυτό ασχολούμαι πως θα αλλάξω γνώμη,για αυτά ξέρω πως θα μάθω για κάτι άλλο δεν θα δυσκολευτό;;Πάντα αυτό ήθελα να κάνω.Ξέρω πως δεν θα ακούστει ωραίο αλλά δύσκολα θα αλλάξω γνώμη.Eισαι σε μια "περιεργη" ηλικια.Θα δεις με τον καιρο.
KOTS Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Άποψη μου: διάλεξε μερικά βιβλία με θέμα που να σε ιντριγκάρει. Θα σε βοηθήσει πολυ στο γραπτό σου λόγο. Αν κρίνω απο τον τελευταίο δεν έχεις ανοίξει βιβλίο. Μιλάς για κοσμολογιες αστροφυσικες και φυσικές-χημείες οι οποίες θέλουν παρα πολυ διάβασμα και focus, τη στιγμη που καθώς σε διαβάζω, πασχιζω να βγάλω νόημα απο αυτα που γράφεις. Όπως έλεγε και ο διάσημος Αστερίξ (για να έρθω στην ηλικία σου) "έχεις πουλήσει το τομάρι του αγριογούρουνου πριν καν το σφαξεις"! Μάθε πρώτα πρόσθεση αφαίρεση πολλαπλασιασμό και διαίρεση και μετα μαθαίνεις παραστάσεις και μετα μιγαδικους και διανυσματα. Μάθε να γράφεις σωστά, να σε καταλαβαίνει ο άλλος. Και στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, Είναι καλο για εσένα πρώτα και μετα για την εικόνα σου προς τα εξω. Σε παίρνουν πιο σοβαρά. Κάτσε να φτάσεις στο Λύκειο όπου θα έχεις κατα πάσα πιθανότητα αλλάξει γνώμη και μετα το συζητας. STARFINDER EQUATORIAL 8\" FL 1200mm MEADE Series 4000 MEADE 6.7mm - 40mm 52 HYPERION 13mm 68
gregohks Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Άποψη μου: διάλεξε μερικά βιβλία με θέμα που να σε ιντριγκάρει. Θα σε βοηθήσει πολυ στο γραπτό σου λογ. Αν κρίνω απο το γραπτο σου λόγο δεν έχεις ανοίξει βιβλίο. Μιλάς για κοσμολογιες αστροφυσικες και φυσικές-χημείες οι οποίες θέλουν. Παρα πολυ διάβασμα και focus, τη στιγμη που καθώς σε διαβάζω, πασχιζω να βγάλω νόημα απο αυτα που γράφεις. Όπως έλεγε και ο διάσημος Αστερίξ (για να έρθω στην ηλικία σου) "έχεις πουλήσει το τομάρι του αγριογούρουνου πριν καν το σφαξεις"! Μάθε πρώτα πρόσθεση αφαίρεση πολλαπλασιασμό και διαίρεση και μετα μαθαίνεις παραστάσεις και μετα μιγαδικους και διανυσματα. Μάθε να γράφεις σωστά, να σε καταλαβαίνει ο άλλος. Και στο κάτω κάτω βρε αδερφέ, Είναι καλο για εσένα πρώτα και μετα για την εικόνα σου προς τα εξω. Σε παίρνουν πιο σοβαρά. Κάτσε να φτάσεις στο Λύκειο όπου θα έχεις κατα πάσα πιθανότητα αλλάξει γνώμη και μετα το συζητας.Συμφωνω με τον Κωνσταντινο.Περιμενε να τελειωσεις το λυκειο.Ως τοτε εχεις ολο τον καιρο μπροστα σου ωστε να διευρυνεις τους οριζοντες σου.Απασχολησου και με κατι διαφορετικο περαν της αστροφυσικης.Μπορει να σου αρεσει εξισου.Ειναι σοφο να εχεις πολλα διαφορετικα ερεθισματα,ειδαλλως,μπορει να φτασει η ωρα να επιλεξεις τι θα πορευτεις και να απογοητευτεις που δεν εχεις επιλογες...
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Εντάξει και ευχαριστώ. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Καταρχήν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα και να πούμε ότι άλλο είναι ο τίτλος ή οι τίτλοι σπουδών που έχει κάποιος, άλλο είναι η απασχόληση (η δουλειά που κάνεις για να ζήσεις) και άλλο είναι το επίπεδο γνώσης και μόρφωσης που έχεις. Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις έξω για να μάθεις καλύτερα. Δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός για να μπορείς να ζήσεις. Και τέλος τη γνώση μπορείς να την αποκτήσεις είτε είσαι αστροφυσικός είτε σουβλατζής και οπουδήποτε. Την καραμέλα του να έχεις ένα σωρό πτυχία και να δουλεύεις πάνω σε αυτό αλλά και ταυτόχρονα να έχεις μόνο αυτή τη γνώση εμένα δεν μου αρέσει. Κάνει τον άνθρωπο ένα μηχανάκι. Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις σουβλατζίδικο μάστορας και να ασχολείσαι τον ελεύθερο σου χρόνο με εξισώσεις πεδίου. Κατά τη γνώμη μου διαφωνώ να πας εξωτερικό γιατί θέλεις πάρα πολλά χρήματα χωρίς να σου προσφέρει κάτι επιπλέον (περαν βέβαια του "Τίτλου"). Μπορείς και εδώ στην Ελλάδα να σπουδάσεις αλλά και να μην σπουδάσεις "επίσημα" βάση πανελληνίων και με όλη αυτή τη βαβούρα που πήζει το μυαλό σου, να σπουδάζεις τον ελεύθερό σου χρόνο και για όλη σου τη ζωή. Προσωπικά απεχθάνομαι τους τίτλους και τις ειδικότητες των ειδικοτήτων. Κάνει τον άνθρωπο μηχανή με αποτέλεσμα να γνωρίζει να κάνει μόνο ένα πράγμα στη ζωή του (αλλά να το κάνει καλά δηλαδή σαν μηχανή). Τι να το κάνω εγώ το διδακτορικό και το post-doc αν δεν γνωρίζω πως μπορώ να αλλάξω ένα ντουί και να φωνάζω ηλεκτρολόγο. Έχω αποτύχει σαν άνθρωπος. Είμαι μια μηχανή που κάνει μόνο ένα πράγμα. Δεν λέω, καλό είναι να έχεις μια βασική μόρφωση σε ένα πεδίο (πχ θετικές επιστήμες). Αλλά όχι πολύ εξειδικευμένα πράγματα. Το θεωρώ υπερβολή. Αυτό λοιπόν που θα σου έλεγα εγώ σαν Δημήτρης είναι να σκεφτείς πρώτα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις σαν άνθρωπος. Δώσε πανελλήνιες εξετάσεις στο φυσικό ή σε κάποια άλλη σχολή θετικών επιστημών. Αν περάσεις και έχεις την υπομονή, άντε κάνε και ένα μεταπτυχιακό στην αστροφυσική (χάριν γούστου). Αν πάλι δεν μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό δεν χάλασε ο κόσμος. Μπορείς να ασχοληθείς και χωρίς να έχεις τον τίτλο. Αν πάλι δεν περάσεις καν φυσικό πάλι μπορείς να ασχοληθείς. Μόνο όρεξη για γνώση να έχεις. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
skywalker Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Θα κανεις οτι λεει η ψυχη σου.. Εμενα μου αρεσε η Φυσικη μετα τη Β Λυκειου,κ ειπα παω Φυσικο! Περασα στη Πατρα, στο σπιτι μου, ειχα μορια και για τα υπολοιπα σχεδον, αλλα ειναι καλο κ το Φυσικο της Πατρας. Μετα γνωρισα τον Ωριωνα, πηρα τηλεσκοπιο και ετσι κολλησα το μικροβιο. Τωρα τελιωνω το 3 χρονο του διδακτορικου μου στη παρατηρησιακη Κοσμολογια/Αστροφυσικη στο Durham, UK. Αν εισαι καλος και πιστευεις σε αυτο που θες θα βρεις τη λυση!!Τα χρηματα δεν ειναι ο πρωτευον στο τηλεσκοπιο μου, αλλα σιγουρα ο δευτερευον... Συγκεντρωσου στα μαθηματα σου, μην αφησεις το μυαλο σου να φυγει και δεν συγκεντρωθεις, γιατι μετα θα εχεις προβλημα αν πας στο πανεπιστημιο.Τα ελληνικα πανεπιστημια εχουν παρα πολυ καλο επιπεδο, μιλαω ως Φυσικος! Οταν σου λενε οτι μπορεις να κανεις PhD χωρις μεταπτυχιακο, καταλαβαινεις σε ποσο καλο επιπεδο ειμαστε στην Ελλαδα, μιλαω για τα Φυσικα ( για τα αλλα δεν εχω ιδεα). Με εκτιμηση,Νικος Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,εκει θα βρεις τη λυση...www.orionas.gr
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Κάνε αυτό που σου αρέσει Eta, αλλά κάνε το σωστά. Με την ίδια λογική του ότι μπορείς να ντύνεσαι όπως επιθυμείς, αλλά ό,τι και να φορέσεις θα βάλεις πρώτα το εσώρουχο και κατόπιν τα υπόλοιπα. Στο τέλος μπορεί να φορέσεις ένα παλτό ή ένα καπέλο, μπορεί και να μην τα θέλεις ή να μην τα χρειάζεσαι. Παντελόνι και ένα μπλουζάκι θα τα φορέσεις. Η τυπική εκπαίδευση είναι το εσώρουχο, η κατεύθυνση είναι τα ρούχα που σε διαφοροποιούν από άλλους, διαφορετικά ντυμένους ανθρώπους. Το μέλλον διαγράφεται ψυχρό, και ένα μεταπτυχιακό παλτουδάκι δεν θα σε έβλαπτε. Όπως και να έχει πάντως θα ντυθείς από μέσα προς τα έξω, αλλιώς θ' αρπάξεις καμμιά πούντα και θα καταλήξεις με τις πυτζάμες.Τα μαθήματα του σχολείου αποτελούν το θεμελιώδες απόθεμα γνώσεων της ζωής σου πάνω στο οποίο θα κτίσεις όχι μόνο την ακαδημαική σου σταδιοδρομία αλλά και τον χαρακτήρα σου, την συμπεριφορά σου, τις μεθόδους επίλυσης προβλημάτων, το modus vivendi. Αν έχεις μόνο πλάτος γνώσεων ή μόνο βάθος θα σου λείπει πάντοτε μία διάσταση. Και φυσικά δεν πρέπει να υποτιμάς και τις άλλες δεξιότητες. Ο Χριστός ήταν μαραγκός. Ο Φιλιντόρ μουσικός. Ο Κροπότκιν ζωολόγος.Καλή πρόοδο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eta carina Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Ευχαριστώ για τις συμβουλές σας και τις μοδάτες μεταφορές σας Κάτι ακόμα όπιοος πιστέυει πως η αστρονομία είναι πιο πολυ για χόμπυ ασ το πει αλλά με κάτι όπου θα το στηρίζει αυτό,για να σκεφτώ και αυτήν την επιλογή. \schadenfreude/Αν είχα 1 ώρα για να κόψω ένα δέντρο θα μου έπαιρνε 45 να ακονίσω το τσεκούρι μου.
skywalker Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2011 Χομπι ειναι σιγουρα, αλλα μπορεις να το κανεις και τροπο ζωης... Βεβαια η ζωη του αστρονομου ειναι δυσκολη πολλες φορες σε σχεση με αλλα επαγγελματα! Με εκτιμηση,Νικος Οταν εχεις ενα προβλημα,κοιτα τ'αστρα,εκει θα βρεις τη λυση...www.orionas.gr
astrovox Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Θα σου παραθέσω την απάντηση του κ. Σειραδάκη στη συνέντευξη που μας είχε δώσει: Πολλοί νέοι φίλοι της αστρονομίας θέλουν να συνεχίσουν σε σπουδές πάνω στην αστρονομία. Τί θα τους συμβουλεύατε; Καταρχήν θα πρέπει να φροντίσουν να είναι καλοί μαθητές στο γυμνάσιο και το λύκειο ώστε να έχουν καλές βάσεις, ιδιαιτέρως στα Μαθηματικά και στη Φυσική. Αν κανείς χάσει τον κρίκο των Μαθηματικών επειδή δεν παρακολούθησε κάποιες τάξεις με προσοχή αλλά και, καμιά φορά, επειδή η διδασκαλία δεν ήταν η καλύτερη δυνατή, τότε δυσκολεύεται να αναπληρώσει και να συρράψει αυτούς τους κρίκους της γνώσης ώστε να μπορέσει να συνεχίσει τη μελέτη των Μαθηματικών και της Φυσικής. Εδώ θα ήθελα να κάνω μια μικρή παρένθεση για να συμπληρώσω ότι δεν πρέπει να παραμελήσουμε τη γνώση της γλώσσας μας. Όσες γνώσει και αν έχει κάποιος, εάν δεν μπορεί να τις μεταδώσει, είναι άχρηστες...Στη συνέχεια, αν κάποιος επιθυμεί να γίνει αστρονόμος, θα πρέπει να σπουδάσει σε ένα Τμήμα Φυσικής ή Μαθηματικών και να προχωρήσει σε μεταπτυχιακές σπουδές Αστρονομίας είτε στη χώρα μας είτε στο εξωτερικό.Αυτή είναι η πιο συνηθισμένη διαδικασία για να αποκτήσει κάποιος Διδακτορικό Δίπλωμα Αστρονομίας. Μετά, εφόσον το επιθυμεί, σχετικά εύκολα, μπορεί να βρεi κανείς μια θέση για μεταδιδακτορική έρευνα (Post Doc) στο εξωτερικό. Στη χώρα μας, δυστυχώς, σπάνια προκηρύσσονται θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα από κρατικά κονδύλια. Σκοπός της μεταδιδακτορικής έρευνας είναι να εδραιώσει κάποιος τις γνώσεις και τις τεχνικές που απέκτησε μέχρι τότε, να επιδοθεί αποκλειστικά στην έρευνά του και να δημοσιεύσει το έργο του.Οι μόνιμες θέσεις Αστρονομίας στη χώρα μας είναι πολύ περιορισμένες, κυρίως σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και στην Ακαδημία Αθηνών. Αν όμως κάποιος δουλέψει με αγάπη, ενδιαφέρον και επιμονή ως μεταδιδακτορικός ερευνητής, αποκτήσει καλή φήμη ως επιστήμονας και πλούσιο δημοσιευμένο έργο, τότε έχει αρκετές πιθανότητες να βρει μια θέση σε κάποιο ίδρυμα του εσωτερικού ή του εξωτερικού και να εργαστεί πλέον ως αστρονόμος, συνδυάζοντας το χόμπι του με το επάγγελμά του. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
ourania Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Καταρχήν θα πρέπει να ξεχωρίσουμε τα πράγματα και να πούμε ότι άλλο είναι ο τίτλος ή οι τίτλοι σπουδών που έχει κάποιος, άλλο είναι η απασχόληση (η δουλειά που κάνεις για να ζήσεις) και άλλο είναι το επίπεδο γνώσης και μόρφωσης που έχεις. Δεν χρειάζεται να σπουδάσεις έξω για να μάθεις καλύτερα. Δεν χρειάζεται να είσαι αστροφυσικός για να μπορείς να ζήσεις. Και τέλος τη γνώση μπορείς να την αποκτήσεις είτε είσαι αστροφυσικός είτε σουβλατζής και οπουδήποτε. Την καραμέλα του να έχεις ένα σωρό πτυχία και να δουλεύεις πάνω σε αυτό αλλά και ταυτόχρονα να έχεις μόνο αυτή τη γνώση εμένα δεν μου αρέσει. Κάνει τον άνθρωπο ένα μηχανάκι. Μπορεί για παράδειγμα να κάνεις σουβλατζίδικο μάστορας και να ασχολείσαι τον ελεύθερο σου χρόνο με εξισώσεις πεδίου. Κατά τη γνώμη μου διαφωνώ να πας εξωτερικό γιατί θέλεις πάρα πολλά χρήματα χωρίς να σου προσφέρει κάτι επιπλέον (περαν βέβαια του "Τίτλου"). Μπορείς και εδώ στην Ελλάδα να σπουδάσεις αλλά και να μην σπουδάσεις "επίσημα" βάση πανελληνίων και με όλη αυτή τη βαβούρα που πήζει το μυαλό σου, να σπουδάζεις τον ελεύθερό σου χρόνο και για όλη σου τη ζωή. Προσωπικά απεχθάνομαι τους τίτλους και τις ειδικότητες των ειδικοτήτων. Κάνει τον άνθρωπο μηχανή με αποτέλεσμα να γνωρίζει να κάνει μόνο ένα πράγμα στη ζωή του (αλλά να το κάνει καλά δηλαδή σαν μηχανή). Τι να το κάνω εγώ το διδακτορικό και το post-doc αν δεν γνωρίζω πως μπορώ να αλλάξω ένα ντουί και να φωνάζω ηλεκτρολόγο. Έχω αποτύχει σαν άνθρωπος. Είμαι μια μηχανή που κάνει μόνο ένα πράγμα. Δεν λέω, καλό είναι να έχεις μια βασική μόρφωση σε ένα πεδίο (πχ θετικές επιστήμες). Αλλά όχι πολύ εξειδικευμένα πράγματα. Το θεωρώ υπερβολή. Αυτό λοιπόν που θα σου έλεγα εγώ σαν Δημήτρης είναι να σκεφτείς πρώτα τι ακριβώς θέλεις να κάνεις σαν άνθρωπος. Δώσε πανελλήνιες εξετάσεις στο φυσικό ή σε κάποια άλλη σχολή θετικών επιστημών. Αν περάσεις και έχεις την υπομονή, άντε κάνε και ένα μεταπτυχιακό στην αστροφυσική (χάριν γούστου). Αν πάλι δεν μπορείς να κάνεις μεταπτυχιακό δεν χάλασε ο κόσμος. Μπορείς να ασχοληθείς και χωρίς να έχεις τον τίτλο. Αν πάλι δεν περάσεις καν φυσικό πάλι μπορείς να ασχοληθείς. Μόνο όρεξη για γνώση να έχεις. Καλησπέρα,Καταρχάς δεν μάρεσε το παράδειγμα με το ντουί, όπως κάποιος με 3 phd μπορεί να μην μπορεί να αλλάξει ένα ντουί, έτσι και κάποιος που είανι σουβλατζής μπορεί να μην μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός απτό να τυλίγει σουβλάκια και να είναι παντελώς άχρηστος στην κοινωνία. Επίσης μπορεί κάποιος πολυ εξειδικευμένος θεωρητικός φυσικός, να μπορεί να αλλάξει ένα ντουί, να μαγειρέψει και να ασχολείται με τις εξισώσεις του τον χρόνο που κάποιοι από εμάς βρίσκουν ενδιαφέρον στο να κάνουν παρατηρήσεις με ή χωρίς επιστημονικό ενδιαφέρον κλπ. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί κάποιος να μην διαφέρει στα τεχνικά από τους υπόλοιπους ανθρωπους και να θέλει να ασχοληθεί στη ζωή του με εξισώσεις πεδίου (γιατί αυτό να τον κάνει αποτυχημένο; κάθε άλλο. Μπορεί να θέλει να εξειδικευτεί όσο περισσότερο μπορεί!). Και κακά τα ψέμματα και ο τίτλος θα σου χρησιμεύσει στο να το κάνεις αυτό, και το να πας σε ένα στοιχειωδώς οργανωμένο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορείς με την ησυχία σου να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις και να μην σε ενοχλει κανένας. Και δεν νομίζω ότι ένας σουβλατζής που διαβάζει επιστημονικά ή εκλαικευμένα μπορεί να κάνει τις ίδιες ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει κάποιος που -αναγκαστικά- θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα ασχοληθεί μόνος του όσο χρειάζεται. Προς θεού, δεν προσβάλλω κανέναν υπάρχουν άχρηστοι στην κοινωνία επιστήμονες και σουβλατζήδεςκαι άχρηστοι στην επιστημονική κοινότητα επιστήμονες και σουβλατζήδες. Συγκρίνοντας όμως δυο ανθρώπους που έχουν βγάλει το λύκειο και ξέρουν και οι δύο να κάνουν 5 πράματα, δεν καταλαβαίνω γιατί το μειονεκτημα τελικά το έχει ο εξειδικευμένος. Επίσης δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να γίνει επιστήμονας. Μπορεί κάποιος να διαβάζει θεωρία πεδίου, κάποιος εκλαικευμένα, κάποιος να παρατηρεί και κάποιος να κόβει πορτοκάλια στον ελεύθερο του χρόνο, και είτε να τα συνδιάζει με την δουλειά του είτε όχι. Αλλά μάλλον όνειρο καθενός είναι να ασχολείται με αυτό που του αρέσει και όχι να τυλίγει σουβλάκια αν θέλει να γίνει αστροφυσικός, και παρεκκλίσεις από την πεπατημένη δεν θα τον βοηθήσουν απαραίτητα σε αυτό. Με όλο το σεβασμό.
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Καλησπέρα,Καταρχάς δεν μάρεσε το παράδειγμα με το ντουί, όπως κάποιος με 3 phd μπορεί να μην μπορεί να αλλάξει ένα ντουί, έτσι και κάποιος που είανι σουβλατζής μπορεί να μην μπορεί να κάνει τίποτα άλλο εκτός απτό να τυλίγει σουβλάκια και να είναι παντελώς άχρηστος στην κοινωνία.Ήταν απλά ένα παράδειγμα για να εκφράσω τη άποψή μου ότι δεν μου αρέσουν οι ειδικότητες. Ο άνθρωπος παλαιότερα έκανε πολλά πράγματα (ήταν πολυμήχανος). Τώρα στη σημερινή κοινωνία δυστυχώς δεν είναι και αυτό είναι που ήθελα να εκφράσω ήταν η δυσαρέσκειά μου σε αυτό.Επίσης μπορεί κάποιος πολυ εξειδικευμένος θεωρητικός φυσικός, να μπορεί να αλλάξει ένα ντουί,Σαφέστατα. Δεν είπα το αντίθετο. Η τάση όμως είναι αυτή κι εγώ προσωπικά το βλέπω καθημερινά στη δουλειά μου. Μπορεί να μην ισχύει παντού αλλά εγώ προσωπικά έχω βγάλει αυτό το συμπέρασμα (υποκειμενικό μεν αλλά μου το έχει δώσει κομματάκι δε). που κάποιοι από εμάς βρίσκουν ενδιαφέρον στο να κάνουν παρατηρήσεις με ή χωρίς επιστημονικό ενδιαφέρον κλπ. Πολύ σωστά, αυτό είναι και ο ορισμός του χόμπι άλλωστε. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι μπορεί κάποιος να μην διαφέρει στα τεχνικά από τους υπόλοιπους ανθρωπους και να θέλει να ασχοληθεί στη ζωή του με εξισώσεις πεδίου (γιατί αυτό να τον κάνει αποτυχημένο; κάθε άλλο. Μπορεί να θέλει να εξειδικευτεί όσο περισσότερο μπορεί!). Και κακά τα ψέμματα και ο τίτλος θα σου χρησιμεύσει στο να το κάνεις αυτό, και το να πας σε ένα στοιχειωδώς οργανωμένο πανεπιστήμιο, ώστε να μπορείς με την ησυχία σου να ασχοληθείς με αυτό που θέλεις και να μην σε ενοχλει κανένας. Και δεν νομίζω ότι ένας σουβλατζής που διαβάζει επιστημονικά ή εκλαικευμένα μπορεί να κάνει τις ίδιες ανακαλύψεις που μπορεί να κάνει κάποιος που -αναγκαστικά- θα ακολουθήσει την πεπατημένη και θα ασχοληθεί μόνος του όσο χρειάζεται.Δεν είπε κανείς ότι είναι αποτυχημένος κανένας. Όπως είπα και παραπάνω ξαναλέω ότι καλό είναι να έχεις μια βασική εξοικείωση με κάποιο πεδίο όπως οι θετικές επιστήμες. Δηλαδή να έχεις ένα πτυχίο πχ φυσικού (για να είμαι πιο κατανοητός). Από κει και μετά όμως, δεν είναι απαραίτητο να κάνει ούτε μεταπτυχιακό ούτε τίποτα. Μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει αστροφυσική και χωρίς την "πεπατημένη" και γιατί όχι να κάνει και μια ανακάλυψη (βλέπε Αιντάιν ο οποίος ήταν ένα μέτριος φυσικός). Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας σουβλάτζής (αφού το έχουμε σαν παράδειγμα) να μην μπορεί να διαβάσει ένα επιστημονικό σύγγραμα. Κι όταν λέω επιστημονικά δεν εννοώ εκλαϊκευμένο αλλά επιστημονικό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο γι'αυτόν να ξεκινήσει αλλά αν ασχοληθεί με το θέμα μπορεί και ίσως και καλύτερα μερικές φορές (μην παρεξηγηθώ πάλι). Όπως υπάρχουν άτομα hacker που δεν έχουν σπουδάσει τίποτα και κάτι σπουδαγμένους πληροφορικάριους τους παίζουν στα δάχτυλα. Συγκρίνοντας όμως δυο ανθρώπους που έχουν βγάλει το λύκειο και ξέρουν και οι δύο να κάνουν 5 πράματα, δεν καταλαβαίνω γιατί το μειονεκτημα τελικά το έχει ο εξειδικευμένος.Δεν κατάλαβα ποιος είναι ο εξειδικευμένος από τους 2; Επίσης δεν λέω ότι κάποιος πρέπει να γίνει επιστήμονας. Μπορεί κάποιος να διαβάζει θεωρία πεδίου, κάποιος εκλαικευμένα, κάποιος να παρατηρεί και κάποιος να κόβει πορτοκάλια στον ελεύθερο του χρόνο, και είτε να τα συνδιάζει με την δουλειά του είτε όχι.Συμφωνώ δεν είπε κανείς το αντίθετο σε αυτό. Αλλά μάλλον όνειρο καθενός είναι να ασχολείται με αυτό που του αρέσει και όχι να τυλίγει σουβλάκια αν θέλει να γίνει αστροφυσικός, και παρεκκλίσεις από την πεπατημένη δεν θα τον βοηθήσουν απαραίτητα σε αυτό.Αυτή η πεπατημένη είναι που μου κάθεται εμένα στο στομάχι. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
ourania Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 23, 2011 Ο άνθρωπος παλαιότερα έκανε πολλά πράγματα (ήταν πολυμήχανος). Τώρα στη σημερινή κοινωνία δυστυχώς δεν είναι και αυτό είναι που ήθελα να εκφράσω ήταν η δυσαρέσκειά μου σε αυτό. Όταν ο άνθρωπος ήταν πολυμήχανος μπορούσε να ασχοληθεί με όλα τα τότε γνωστά "πεδία" και σε λιγότερο βάθος. Ήξερε να οργώνει, να μαγειρεύει, να αρμέγει ζώα, γνώριζε μαθηματικά, φυσική, φιλοσοφία, αστρονομία, αστρολογία...Αν και εγώ μπορούσα να διαβάσω 20 βιβλία στα μαθηματικά, 20 στην φυσική και 10 στη φιλοσοφία και την ψυχολογία και να τα ήξερα όλα, θα τα διάβαζα όλα και θα είχα χρόνο να ασχοληθώ και με πολλά μικρά καθημερινά ζητήματα, θα ήμουν πολυμήχανη. Ο κάθενας μπορεί να ασχολείται με 100000 πράματα δεν καταλαβαίνω γιατί σε αγχώνει/απασχολέι/προβληματιζει το 1 στο οποίο θα είναι πολύ καλός . που κάποιοι από εμάς βρίσκουν ενδιαφέρον στο να κάνουν παρατηρήσεις με ή χωρίς επιστημονικό ενδιαφέρον κλπ. Πολύ σωστά' date=' αυτό είναι και ο ορισμός του χόμπι άλλωστε.[/quote'] Η ουσία σε αυτό που έγραψα παραπάνω είναι ότι κάποιος μπορεί να θέλει, να έχει χόμπι πες το, να διαβάζει και να κάνει μια ανακάλυψη κάπου κάποτε. Δεν είναι απαραίτητο να γίνει αστροφυσικός για να έχει πλήρη επαγγελματική αποκατάσταση, αυτό του αρέσει, αυτό κάνει, και για αυτόν πιο έυκολο είναι να μπει σε μια σχολή να κάνει μεταπτυχιακά και να συνεργάζεται με άλλους που έχουν το ίδιο ενδιαφερον, από το να πάει να γίνει σουβλατζής. Συγκρίνοντας όμως δυο ανθρώπους που έχουν βγάλει το λύκειο και ξέρουν και οι δύο να κάνουν 5 πράματα, δεν καταλαβαίνω γιατί το μειονεκτημα τελικά το έχει ο εξειδικευμένος.Δεν κατάλαβα ποιος είναι ο εξειδικευμένος από τους 2; Ο ένας από τους δύο τυγχάνει να είναι και εξειδικευμένος και από την σκοπιά που τους βλέπουμε εμείς οι μη-επιστήμονες δεν νομίζω ότι κάποιος απτους δυο έχει μειονέκτημα. Δεν είπε κανείς ότι είναι αποτυχημένος κανένας. Όπως είπα και παραπάνω ξαναλέω ότι καλό είναι να έχεις μια βασική εξοικείωση με κάποιο πεδίο όπως οι θετικές επιστήμες. Δηλαδή να έχεις ένα πτυχίο πχ φυσικού (για να είμαι πιο κατανοητός). Από κει και μετά όμως, δεν είναι απαραίτητο να κάνει ούτε μεταπτυχιακό ούτε τίποτα. Μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει αστροφυσική και χωρίς την "πεπατημένη" και γιατί όχι να κάνει και μια ανακάλυψη (βλέπε Αιντάιν ο οποίος ήταν ένα μέτριος φυσικός). Δεν καταλαβαίνω γιατί ένας σουβλάτζής (αφού το έχουμε σαν παράδειγμα) να μην μπορεί να διαβάσει ένα επιστημονικό σύγγραμα. Κι όταν λέω επιστημονικά δεν εννοώ εκλαϊκευμένο αλλά επιστημονικό. Μπορεί να είναι πιο δύσκολο γι'αυτόν να ξεκινήσει αλλά αν ασχοληθεί με το θέμα μπορεί και ίσως και καλύτερα μερικές φορές (μην παρεξηγηθώ πάλι). Όπως υπάρχουν άτομα hacker που δεν έχουν σπουδάσει τίποτα και κάτι σπουδαγμένους πληροφορικάριους τους παίζουν στα δάχτυλα. Όσον αφορά τον Αινστάιν, δεν μπορώ να καταλάβω τι τον κάνει μέτριο. Το 4.9 που είχε για βαθμό πτυχίου; Ή το ότι δούλευε σε γραφείο ευρεσιτεχνειών επειδή δεν ΜΠΟΡΟΥΣΕ να κάνει κάτι άλλο (δεν γινόταν δεκτός); Οι συνθήκες τον έκαναν να δουλεύει εκεί, δεν ήταν δικιά του επιλογή. Και με κάθε επιφύλαξη γιατί δεν τον γνωρίζω προσωπικά, νομίζω θα ήθελε πολύ να δούλευε 2 ώρες την ημέρα ως καθηγητής να έχει άμεση πρόσβαση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα του και να ασχολείται όλον τον υπόλοιπο χρόνο με αυτό που του αρέσει χωρίς να τον απασχολεί το οικονομικό ζήτημα. Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με την επιστήμη σοβαρά χρειάζεται 1. πολύ πολύ χρόνο 2.να είναι κάπως οικονομικά ανεξάρτητος. Και τα δύο αυτά στα προσφέρει η έρευνα, κανένα από αυτά δεν στα προσφέρει το να ανοίξεις σουβλατζίδικο. Και τέλος,Δεν είπα ότι ο σουβλατζής δεν μπορεί να διαβάσει! Είπα ότι κάποιος που θέλει να ασχοληθεί, δεν θα πάει να γίνει σουβλατζής. Νομίζω είναι πασιφανές το γιατί. Δυστυχώς βρε Μανούσο δεν μπορώ να εξηγήσω παραπάνω, διαφωνώ καθέτως σε όλα, δεκτή κάθε άποψη. Φιλικά .
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα