kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Χωρίς paracorr στο f/4 έχω ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό του εξωτερικού πεδίου που δεν είναι καθαρό όταν κοιτάς πεδία με αστέρια. Τα εξωτερικά αστέρια τα βλέπεις ότι δεν είναι πια σημειακά αλλά αρχίζουν να μοιάζουν με πιο εκτεταμένα αντικείμενα. Αν για παράδειγμα σαρώνεις μια περιοχή ψάχνοντας ένα πολύ μικρό γαλαξία ή ένα πολύ μικρό πλανητικό, συχνά μπερδεύεσαι ότι τα βρίσκεις από αστέρια που εμφανίζονται στο άκρο του πεδίου και προς στιγμήν μοιάζουν εκτεταμένα. Επίσης αυτό σε μπερδεύει και με την εστίαση, πρέπει να εστιάζεις μόνο με αστέρια στο κέντρο διότι πιο έξω αρχίζει το φαινόμενο της ασαφούς εστίασης όπου δεν είσαι ποτέ σίγουρος ότι είναι ακριβώς εστιασμένος. Παρατηρώντας deep sky το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο καθώς δεν ενοχλεί τόσο αν βλέπεις ένα νεφέλωμα, ενοχλεί όμως αν βλέπεις ένα ανοιχτό σμήνος το οποίο δεν το χορταίνεις το ίδιο όταν γεμίζει το πεδίο. Βέβαια, το f/4 μου ανήκει στο όριο εκείνο που ο διορθωτής "επιβάλλεται" σε γενικές γραμμές, σε πιο αργά τηλεσκόπια το πρόβλημα είναι λιγότερο έντονο. Το μόνο άλλο νευτώνειο που διαθέτω είναι f/8 και εκεί δεν υπήρχε κανένα θέμα οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω για τις ενδιάμεσες τιμές όσον αφορά τηλεσκόπιο που έχω. Στο 8άρι f/6 που έχει ο σύλλογος πάλι δε βλέπω πρόβλημα αλλά δεν έχω παρατηρήσει πολύ από αυτό. Με paracorr, το παραπάνω φαινόμενο στο f/4 δεν παρουσιάζεται εκτός και αν το ψάχνεις και σε πολύ μικρό βαθμό. Υποθέτοντας ότι απλά παρατηρείς και δεν αναζητάς σφάλματα, δεν το καταλαβαίνεις. Ευχαριστώ Ανδρέα.Εμένα είναι f/4.9, οπότε τα φαινόμενα είναι λιγότερο εκσεσημασμένα. Η κόμη γίνεται εμφανής μόνο κοντά στην παύση πεδίου. Δοκίμασα 3 φακούς από τους οποίους ο Hyperion 31 έχει πιθανώς ελαφρότατο αστιγματισμό, ο ES100 20 και ο Nager 22 καθόλου.Χωρίς τον διορθωτή οι φακοί στο άκρο του πεδίου δίνουν την επάνω αριστερά εικόνα με την κόμη αντιδιαμετρικά (δηλαδή ακτινωτά από το κέντρο). Φυσικά η απεικόνιση είναι υπερβολική. Στην πράξη βλέπεις ένα αστεράκι και μια ακτινοβολία χαμηλής έντασης που πρέπει να την προσέξεις.με τον διορθωτή οι 20ρηδες φακοί δεν εστίαζαν. Δεδομένου του ότι πρόκειται για φακούς τύπου Nagler και Ethos όπου η παύση πεδίου βρίσκεται εσωτερικά (σε αντίθεση με τον Hyperion) και πως η διόρθωση γίνεται ιδανικά στην παύση πεδίου, εξ ού και η ρυθμιζόμενη κεφαλή των Paracorr, έπρεπε να βρω την ιδανική απόσταση στην οποία οι φακοί θα εστίαζαν αλλά και η παύση πεδίου τους θα ταυτιζόταν με το εστιακό πεδίο του οπτικού συστήματος. Υποθέτω.Αντικατέστησα τον υποδοχέα 50mm με έναν άλλο 36mm και οι φακοί εστίαζαν. Η εικόνα άλλαξε και άρχισε να μοιάζει με εκείνη δεξιά, δηλαδή η "βεντάλια" γίνεται μια ουρίτσα. Κινώντας τον φακό με το χέρι η ουρίτσα αλλάζει, χωρίς ποτέ να εξαφανίζεται.Αλλάζοντας την εστίαση τα αστέρια αλλάζουν σε ελλείψεις με διαφορετική κατεύθυνση, καθέτως και παραλλήλως με την ακτίνα του κατόπτρου, κάτι που δεν συμβαίνει χωρίς τον διορθωτή. Υποθέτω πως αυτό οφείλεται σε αστιγματισμό του διορθωτή.Θα χρειαστούν και άλλες δοκιμές για οριστικό συμπέρασμα. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
supernovus Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Θα επαναφέρω το θέμα του ηλιακού φίλτρου για το 12ιντσο μιας που τον Ιούλιο έχουμε την διέλευση της Αφροδίτης. Το να κατασκευάσουμε ένα 12ιντσο φίλτρο είναι άσκοπο για ένα αντικείμενο όπως τον Ήλιο (θεωρώ και διορθώστε με αν κάνω λάθος) Οπότε σκεφτόμουν για ένα στεφάνι μαύρο με έναν κύκλο γύρω στις 6 ίντσες για το φίλτρο. Καμιά ιδέα; Και για να μην αφήσουμε αναπάντητο και το ερώτημα του Χρήστου για το ηλιακό φίλτρο, να προσπαθήσω να πω κάποιες σκέψεις.Το κακό με το 12άρι είναι ότι χρειάζεσαι μεγάλο πιάτο γλάστρας, και το Α4 Astrosolar φύλλο της Baader δεν φτάνει.Κάποιος μου έδωσε την ιδέα να ανοίξω μια τρύπα μόνο στο κέντρο του πιάτου, τόση ώστε το Α4 να την καλύπτει (γύρω στα 15 cm περίπου νομίζω, πρέπει να το ξανατσεκάρω).Αυτό φαίνεται πρακτικό και δεν χρειάζεται να πάρεις το μεγάλο φύλλο 50cm, το οποίο ανεβάζει την τιμή.Το κακό είναι ότι αν δεν βρεις μαύρο πιάτο ή πάτο γλάστρας, όπως συνέβη με εμένα (εγώ βρήκα το κλασσικό κεραμιδί χρώμα), βλέπεις στο οπτικό σου πεδίο μια κεραμιδί απόχρωση, που για να πω την αλήθεια εμένα με ενοχλεί. Γιατί βέβαια σκεφτείτε ότι από τα 30cm της διαμέτρου, τα 15 καλύπτονται από το πιάτο της γλάστρας και μόνο το κέντρο από το φίλτρο.Η άλλη σκέψη που έχει γίνει (νομίζω με τον Τάσο το λέγαμε αυτό; ) είναι να σκεπάσει κανείς με το καπάκι του το τηλεσκόπιο, να ανοίξει το μικρό καπάκι (αυτό που αφήνει το άνοιγμα των 50 mm), και να τοποθετήσει εκεί επάνω ένα φίλτρο.Σίγουρα χάνει κανείς πολύ διάμετρο, οπότε ουσιαστικά ακυρώνεται το 12άρι, αλλά ίσως να μην χρειάζεται και παραπάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει στην πράξη, δεν ξέρω. ...,εάν αποτύχει, τουλάχιστον θα αποτύχει έχοντας τολμήσει να μεγαλουργήσει. Οπότε η θέση του ποτέ δεν θα είναι ανάμεσα στις κρύες και δειλές ψυχές, που δεν γνώρισαν ποτέ, ούτε τις νίκες ούτε τις ήττες. (Theodore Roosevelt)
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Κώστα μπορώ να σου πω κι εγώ με σιγουριά πως η σωστή θέση του field stop είναι κρίσιμη. Με τον paracorr τα πράγματα είναι εύκολα με τη ρυθμιζόμενη κεφαλή για τους προσοφθάλμιους televue μιας και η εταιρεία δίνει τις σωστές θέσεις για τους φακούς της και έτσι διορθώνουν τέλεια. Για τους υπόλοιπους, όμως, θέλει λίγο πειραματισμό. Για έναν ES 82 που είχα πάρει και είχα παρατηρήσει ένα βράδυ χωρίς να έχω βρει από πριν τη σωστή θέση δεν μπορούσα με τίποτα να πάρω χορταστικές εικόνες. Η Televue προτείνει μια μεθοδολογία για να βρεις τη σωστή θέση κάθε τρίτου προσοφθάλμιου (εστιάζεις με έναν φακό TV που έχει γνωστή θέση και μετά μετακινείς μόνο τη ρυθμιζόμενη κεφαλή με το νέο φακό μέχρι να εστιάσει) ωστόσο θέλει λίγο ψάξιμο, δεν πετυχαίνει με τη μία. Για τον SW υποθέτω ότι η ιδανική απόσταση για κάποιους φακούς μπορεί και να πέφτει ανάμεσα στις δυνατές διακριτές αποστάσεις. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 22, 2012 Η άλλη σκέψη που έχει γίνει (νομίζω με τον Τάσο το λέγαμε αυτό; ) είναι να σκεπάσει κανείς με το καπάκι του το τηλεσκόπιο, να ανοίξει το μικρό καπάκι (αυτό που αφήνει το άνοιγμα των 50 mm), και να τοποθετήσει εκεί επάνω ένα φίλτρο.Σίγουρα χάνει κανείς πολύ διάμετρο, οπότε ουσιαστικά ακυρώνεται το 12άρι, αλλά ίσως να μην χρειάζεται και παραπάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει στην πράξη, δεν ξέρω. Προκύπτει ένα τηλεσκόπιο 50/1500 f/30! Έχω παρατηρήσει έτσι την Αφροδίτη και τον Άρη, σίγουρα είναι εφικτό να παρατηρήσεις και τον Ήλιο. Αλλά τότε γιατί να κουβαλήσεις ολόκληρο το 12"; Στην διάβαση θα βάλω το C4 (που διαθέτει έτοιμο φίλτρο) επάνω στην στήριξη του Nexstar και θα συγχρονίζω με τον Ήλιο ώστε να έχω παρακολούθηση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Με την ευθυγράμμιση έχω σοβαρό πρόβλημα. Το μόνο που μετάνιωσα μέχρι τώρα είναι ότι δεν πήρα το σύστημα του Glatter. Το πρωτεύον πρέπει να ελέγχεται και να ευθυγραμμίζεται σε κάθε μετακίνηση, ή η ευθυγράμμιση του δευτερεύοντος αρκεί;; Δύο πράγματα πρέπει να συμβαίνουν με το Hotech: 1. Ή αυτό που βλέπω σαν αντανάκλαση του λουκουμά δεν είναι ο λουκουμάς,2. ή αν είναι η αντανάκλαση του λουκουμά δεν μπορώ με τίποτα να την κεντράρω παίζοντας με τις μεγάλες βίδες του πρωτέυοντος. Μετά από ένα σημείο το σημάδι του λουκουμά είναι ακίνητο όσο και να κινώ τις βίδες. Κώστα καταλαβαίνω ότι έχεις σημαντική εργασία για την δευτέρα αλλά είσαι ο μόνος που ελπίζω. Ο Τάσος είναι όλο καφέδες και βόλτες. Νεανίας βλέπεις ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Η ανάκλαση, ανάλογα με τον Barlow που χρησιμοποιείς, είναι ένας μεγάλος κόκκινος δίσκος. Πιθανώς βλέπεις την περιφέρειά του. Κινούμενος προς το κέντρο θα εμφανισθεί ξαφνικά ένα σκούρο τόξο. Κεντράροντας και αυτό θα δεις πως είναι ένας κύκλος, μικρής σχετικά διαμέτρου. Πρόκειται για την ανάκλαση του κέντρου του κατόπτρου (δεν είναι κατοπτρικός ο κύκλος αυτός και δεν ανακλά το φως, εξ ού και το σκούρο χρώμα). Το κεντράρεις και είσαι έτοιμος.Ο κύκλος είναι μικρός και πιθανώς είναι εκτός στόχου στην αρχή.Αν δεν βλέπεις αλλαγή συμβαίνει 1 από 2 πράγματα 1. Βρίσκεσαι σε περιοχή διάχυσης του φωτός και δεν βλέπεις τον σκούρο δακτύλιο, ούτε την περιοχή που δεν ανακλά φως (σκούρα και πάλι)2. Έχεις ξεβιδώσει τελείως 1 ή περισσότερες βίδες και δεν μετακινούν το κάτοπτρο πλέον. Το αντιλαμβάνεσαι καθώς δεν συναντάς αντίσταση. Ξεβίδωσε τις τρεις λεπτές βίδεςΚατόπιν ξεβίδωσε τις τρείς μεγάλες βίδες, όχι τελείωςΈπειτα άρχισε να βιδώνεις από λίγο την κάθε μία, σχετικά ισορροπημένα. Όταν δεις ένα φωτεινό τόξο αντιλαμβάνεσαι προς τα που είναι το κέντρο. Μετακινήσου προς τα εκείΟταν εμφανισθεί ένα σκούρο όξο αντιλαμβάνεσαι προς τα που είναι το κέντρο. Μετακινήσου προς τα εκείΟλόκληρος ο δακτύλιος εμφανίζεται στον στόχοΚέντραρεΈτοιμος Δεν φταίει ο Hotech. Δουλεύει άψογα. Χρειάζεσαι λίγη εμπειρία. Όταν το πετύχεις 1 φορά θα το κάνεις άνετα μετά. Όπως με το ποδήλατο. Κάνεις αυτά που βλέπεις εδώ αλλά στο δεύτερο βήμα αντί για κουκκίδα έχεις να κεντράρεις έναν σκοτεινό δακτύλιο σε κόκκινο φωτεινό φόντο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Βοήθημα Θυμίζω πως η διάχυση εξαρτάται από τον Barlow. Εγώ χρησιμοποιώ 2" 1.7x, εσύ 1.25" 2x. Εμένα ο δακτύλιος είναι ευρύτερος. Αν βλέπεις μόνο διάχυση και όχι αυτόν τον σκούρο δακτύλιο, θα πρέπει να τον αναζητήσεις και να τον φέρεις εντός στόχου.Θυμίζω πως οι Powermate και οι τηλεκεντρικοί δεν προκαλούν διάχυση και είναι ακατάλληλοι (γενικευμένο συμπέρασμα από Powermate 2.5x, διορθώστε αν κάνω λάθος). Η διάχυση περιορίζει την ανά μονάδα επιφανείας φωτεινότητα της δέσμης. Κλείσε τις κουρτίνες! Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Κατ΄ αρχήν την ευθυγράμμιση την κάνω βράδυ και έξω. Ελέγχω σε ένα τοίχο αν είμαι εκτός δευτερεύοντος. Μετά παίζω με τις βίδες κοιτώντας το Hotech. Αυτός ο σκούρος δακτύλιος καταρχήν ίσως λόγω της κλίσης είναι έλλειψη και πάντα την βλέπω μισή και όχι ολόκληρη. Εκεί μπερδεύομε. Μετά στην πλευρά του δακτυλίου (έλλειψης) που δεν υπάρχει εμφανίζεται κάτι σαν κυκλάκι με σκούρες γραμμές και νόμιζα ότι ήταν ο λουκουμάς. Άν μου λες ότι ο λουκουμάς είναι ο χοντρός σκούρος δακτύλιος (έλλειψη) τότε γιατί δεν φαίνεται ολόκληρος;; Επιπλέον είναι αρκετά μεγαλύτερος από το κέντρο του στόχου. Δεν λέω ότι φταίει το Hotech αλλά στου Glatter ο λουκουμάς ήταν ένας καθαρός ευκρινής κύκλος. Αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποιούμε το φωτεινό κύκλο που έδειχνε το βίντεο χωρίς Barlow;;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Δεν λέω ότι φταίει το Hotech αλλά στου Glatter ο λουκουμάς ήταν ένας καθαρός ευκρινής κύκλος. Και στο Hotech μου είναι ένας καθαρός ευκρινής κύκλος, μεγαλύτερος από το κέντρο του στόχου αλλά χωράει ολόκληρος στον στόχο.Μάλλον δεν βλέπεις αυτό. Βλέπεις την περιφέρεια της διαχεόμενης δέσμης. Προχώρησε αντιδιαμετρικά και θα δεις τον δακτύλιο. Αν δεν μπορείς, τράβα από τα μαλλιά εκείνον που σε ξεμυάλισε με τον Glatter να στο φτιάξει. Σε βρήκανε ψάρακα και σε καταξοδεύουνε, ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα εκείνοι και όχι εγώ που σε βοηθώ να κάνεις οικονομία. Αλήθεια γιατί δεν χρησιμοποιούμε το φωτεινό κύκλο που έδειχνε το βίντεο χωρίς Barlow;;; Μπορείς να το κάνεις και αυτό. Αλλά αυτή η μέθοδος (δίχως barlow) είναι ευαίσθητη σε κακή ευθυγράμμιση των διαφόρων προσαρμογέων και του laser μέσα σε αυτούς. Βέβαια ο Hotech είναι αυτευθυγραμμιζόμενος, άρα μπορείς να το δοκιμάσεις. Με τον barlow πάντως βλέπεις πάντοτε το κέντρο του κατόπτρου, το οποίο είναι το κέντρο αυτού του σκοτεινού κύκλου. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 24, 2012 Αν δεν μπορείς, τράβα από τα μαλλιά εκείνον που σε ξεμυάλισε με τον Glatter να στο φτιάξει. Σε βρήκανε ψάρακα και σε καταξοδεύουνε, ας βγάλουν το φίδι από την τρύπα εκείνοι και όχι εγώ που σε βοηθώ να κάνεις οικονομία. . Άλλωστε είναι γνωστός ο σκοτεινός ρόλος του όπως έγραψα και αλλού ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 25, 2012 Κακώς μπλέχεις με glatter barlow κλπ κλπ ΔΕΝ χρειαζονται. Με ένα απλό sight tube βεβαιώνεσαι πως είναι κεντραρισμένο σωστά το δευτερεύων κάτοπτρο. Ευθυγραμμίζεις με το μάτι κανονικά δευτερεύον και πρωτεύον και το βράδυ τελειοποιείς την ευθυγράμμιση πάνω σε ένα αστρο (κατά προτίμηση τον Πολικό που δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου) σε υψηλή μεγέθυνση. Αν το seeing είναι τόσο κακό που δεν επιτρέπει να το κάνεις σε υψηλή μεγέθυνση τότε έχεις δεν έχεις άριστη ευθυγράμμιση δεν θα δεις και ουσιαστική διαφορά. Κάθε φορά που βγαίνω για παρατήρηση ελέγχω την ευθυγράμμιση των κατόπτρων. Συνήθως δεν χρειάζεται πείραγμα κάποιες λίγες φορές πειράζω λιγάκι το πρωτεύον. Το flextube κρατάει αξιοθαύμαστα καλά την ευθυγράμμισή του ασχέτως των άνοιξε κλείσε και γι αυτό ειναι και καλύτερο σύστημα από το απλό χωροδικτύωμα (truss). Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
PanosSky Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Ευθυγραμμίζεις με το μάτι κανονικά δευτερεύον και πρωτεύον και το βράδυ τελειοποιείς την ευθυγράμμιση πάνω σε ένα αστρο (κατά προτίμηση τον Πολικό που δεν μετακινείται σχεδόν καθόλου) σε υψηλή μεγέθυνση. Αν το seeing είναι τόσο κακό που δεν επιτρέπει να το κάνεις σε υψηλή μεγέθυνση τότε έχεις δεν έχεις άριστη ευθυγράμμιση δεν θα δεις και ουσιαστική διαφορά. Κάθε φορά που βγαίνω για παρατήρηση ελέγχω την ευθυγράμμιση των κατόπτρων. Συνήθως δεν χρειάζεται πείραγμα κάποιες λίγες φορές πειράζω λιγάκι το πρωτεύον. Το flextube κρατάει αξιοθαύμαστα καλά την ευθυγράμμισή του ασχέτως των άνοιξε κλείσε και γι αυτό ειναι και καλύτερο σύστημα από το απλό χωροδικτύωμα (truss). Γιώργο σε ευχαριστώ. Νομίζω ότι ο τρόπος που περιγράφεις χρειάζεται μεγάλη εμπειρία γιατί δεν τον καταλαβαίνω. Τι εννοείς ευθυγράμμιση δευτερεύοντος με πρωτεύον με το μάτι και πως μετά τελειοποιείς με τον πολικό;; ΜΑΝΟΥΣΟΣ : ΚΑΤ΄ΟΝΟΜΑ «ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΗΣ» ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΩΝ-----ΠΡΟΣΟΧΗΟι κατασκευές του :https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=165https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=26016=asc&start=150
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δες το βίντεο http://www.andysshotglass.com/Collimating.html και εδώ http://www.skyandtelescope.com/howto/diy/3306876.html στο κάτω μέρος, απλό είναι. Για να τελειοποιήσεις την ευθυγράμμισή σου κοίταξε στον πολικό και αφεστίασε έχοντάς τον στο κέντρο θα δεις ένα "κουλουράκι" αν η τρύπα είναι στο κέντρο του οκ αν όχι μετακίνησέ το στο πεδίο αργά μέχρι που θα βρεις ένα σημείο που θα είναι η τρύπα στο κέντρο του. Με τις βίδες του πρωτεύοντος φέρε το στο κέντρο του πεδίου χωρίς να μετακινήσεις το τηλεσκόπιο. Επανέλαβε αν χρειαστεί σε μεγαλύτερη μεγέθυνση και είσαι οκ!Οι laser ΔΕΝ χρειάζονται! Ένα απλό sight tube και chesire είναι καλύτερο. Η μόνη πραγματική χρησιμότητα που βρίσκω σε μερικούς laser είναι πως είναι εύκολο να ρυθμίσεις το πρωτεύον μόνος σου κοιτάζοντας την αντανάκλαση του laser στο "παραθυράκι" που έχουν στο πλάι. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Οι laser ΔΕΝ χρειάζονται! Ένα απλό sight tube και chesire είναι καλύτερο. Η μόνη πραγματική χρησιμότητα που βρίσκω σε μερικούς laser είναι πως είναι εύκολο να ρυθμίσεις το πρωτεύον μόνος σου κοιτάζοντας την αντανάκλαση του laser στο "παραθυράκι" που έχουν στο πλάι. Για τέτοιο laser μιλάμε και εμείς (glatter + tublug), το tublug πραγματοποιεί barlowed ευθυγράμμιση πρωτεύοντος (με τεράστιο πλάγιο παράθυρο) που είναι ακριβέστατη!! Δηλαδή τόσοι χιλιάδες ευχαριστημένοι ερασιτέχνες ανά την υφήλιο (και εκατοντάδες πολύ έμπειροι από αυτούς) που τα χρησιμοποιούν, πετάξανε τα λεφτά τους;Πάνο το είδες μόνος σου και από κοντά εδώ σε μένα πόσο καλά λειτουργεί. Τέτοιες γενικές απαξιώσεις και απολυτότητες, ότι τα laser ΚΛΑΣΕΩΣ δεν χρειάζονται ποτέ, είναι τουλάχιστον ατυχείς. Εξαρτάται αν μιλάμε και για φθηνιάρικα laser, είπαμε ΔΕΝ είναι όλα ίδια. Αν θες να δοκιμάσεις sight tube και cheshire φυσικά και μπορείς. Απλώς με το barlowed laser κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου και έχεις καταπληκτικό αποτέλεσμα.To καλύτερο και πιο εξελιγμένο cheshire αυτή τη στιγμή που μπορώ να σκεφτώ, ειδικά για το δευτερεύον είναι το Concenter MK II. Το χρησιμοποιώ συνδυαστικά με το barlowed laser και ο συνδυασμός είναι απίστευτα επιτυχημένος. Θέλει κάποια τριβή το concenter για πλήρη αξιοποίηση βέβαια... «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Το barlowed laser δεν είναι η κλασική μέθοδος με το laser σε εξελιγμένη ή βελτιωμένη μορφή. Είναι διαφορετική μέθοδος. Το barlowed laser σου επιτρέπει να ευθυγραμμίσεις το πρωτεύον κάτοπτρο με τρόπο ανεξάρτητο από το προηγούμενο βήμα, τη ρύθμιση του δευτερεύοντος. Με τη κλασική μέθοδο laser δεν ισχύει αυτό καθώς το σφάλμα της ρύθμισης του δευτερεύοντος περνάει και στο δεύτερο βήμα. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2012 Δηλαδή τόσοι χιλιάδες ευχαριστημένοι ερασιτέχνες ανά την υφήλιο (και εκατοντάδες πολύ έμπειροι από αυτούς) που τα χρησιμοποιούν, πετάξανε τα λεφτά τους; Δεν είναι το μόνο πράγμα που έχουν πετάξει τα λεφτά τους εραστιτέχνεις και έμπειροι ανά την υφήλιο μηδέ εμού εξαιρουμένου που έχω πετάξει και λεφτά σε πράγματα που μπορεί να μην τα αγόραζα με δεύτερη σκέψη.Επιμένω πως ο απλός sight tube + chesire είναι καλύτερη μέθοδος ευθυγράμμισης από τον laser. O barlowed laser (αν ειναι καλος ο laser) έχει ίδια ακρίβια πλην όμως δεν είναι απαραίτητος. Θα προτιμήσω την κλασσική μέθοδο και πριν τους laser μια χαρά ευθυγραμμίζονταν τα νευτώνια. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Dimitris M. Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Sorry κιόλας που πετάγομαι, αλλά εδώ και 4 χρόνια που έχω το 10", κάνω ευθυγράμμιση των κατόπτρων ΠΑΝΤΑ με το laser ευθυγράμμισης κατόπτρωντης Saxon που έφερνε κάποτε το πλανητάριο, από το οποίο είμαι απόλυτα ευχαριστημένος. Από πολλούς έχω ακούσει διάφορα σχόλια για το συγκεκριμένοlaser του τύπου, "δεν είναι και τόσο ακριβείας", "θα ήταν προτιμότερο να αγόραζες ένα ακριβότερο=καλύτερο", κι άλλα πολλά τα οποία πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω το πως τα συμπαιρένουν ορισμένοι, κυρίως όταν δεν έχουν χρησιμοποιήσει το συγκεκριμένο laser... αυτό που έχω να πω μετάαπό 4 χρόνια "συμβίωσης" με το laser της... "πλάκας", είναι πως πάντα τα οπτικά μου είναι άριστα ευθυγραμμισμένα και μου επιτρέπεται έτσι να παρατηρώ στα όρια του τηλεσκοπίου μου από πλευράς μεγεθύνσεων, βλέποντας μέσα από τους προσοφθάλμιους μου άριστα εστιασμένα είδωλα.Το ότι τα οπτικά του τηλεσκοπίου μου ευθυγραμμίζονται άψογα με το εν λόγω laser, το έχω επιβεβαιώσει αρκετές φορές και οπτικά, αφεστιάζοντας ένα αστέρι. Μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει καμία απόκλιση. Το laser αυτό μου έχει λύσει κυριολεκτικά τα χέρια μιας και η ευθυγράμμιση των οπτικώνμου με αυτό, είναι πλέον για εμένα μια διαδικασία 5 λεπτών στην χειρότερη των περιπτώσεων. Απλά, γρήγορα, σωστά. “Learn from yesterday, live for today, hope for tomorrow. The important thing is to not stop questioning.” ― Albert Einstein
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημήτρη δεν πετάγεσαι, καλά κάνεις και καταθέτεις την εμπειρία σου, συζήτηση κάνουμε. Το Saxon ήταν το πρώτο laser που πήρα μαζί με το τηλεσκόπιο και μπορώ να πω ότι το εξάντλησα τελείως πριν το πουλήσω κάποια στιγμή. Δηλαδή είδα όλα τα καλά και τα κακά του. Τα πολύ καλά με το Saxon είναι ότι: 1. Έχει το υπό κλίση παράθυρο προβολής το οποίο μπορεί κάλλιστα να εκμεταλλευτεί κάποιος για barlowed laser collimation πρωτεύοντος σε συνδυασμό με έναν απλό barlow, 2. Έχει ρυθμιζόμενη ένταση στο laser σε 7 σκάλες.Εγώ ήμουν ένας από τους πρωτοστάτες, και το γνωρίζετε όλοι, που είπα πως υπάρχουν και πολύ καλύτερα εργαλεία laser ευθυγράμμισης (με το ανάλογο κόστος) και ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΤΕ αν μπορείτε να αποκτήσετε ένα τέτοιο εργαλείο που θα σας μείνει μια ζωή!Η ποιότητα στα αστροπαιχνίδια (astrotoys!) άλλωστε ήταν κάτι που πάντα με γοήτευε. Δημήτρη, όντως δεν είναι και τόσο ακριβείας το Saxon και θα στο τεκμηριώσω σαν πρώην χρήστης του για πολύ καιρό, λέγοντάς σου πως έχει σημαντικά θέματα με τη δέσμη του και την απεικόνισή της. Πολλές φορές εμφανιζόταν το σημείο της σαν άστρο που πάσχει από κόμη, αυτό που σου λέω το είδα και σε Saxon άλλου φίλου. Πράγμα πολύ σπαστικό και επιβλαβές για το αξιόπιστο κεντράρισμα του δευτερεύοντος! Για την εφαρμογή στον εστιαστή, βλέποντας αργότερα τι σημαίνει να εφαρμόζει κάτι πραγματικά σωστά, έριξα την χρήση του Saxon στα τάρταρα! Μόνο και μόνο που είναι 1.25" αποτελεί μειονέκτημα για εμένα, τα 2" εργαλεία κάθονται με πολύ πιο στιβαρό τρόπο στους 2" εστιαστές και "επικοινωνούν" με το οπτικό μονοπάτι απευθείας, χωρίς τους απαιτούμενους αντάπτορες από 2" σε 1.25", οι οποίοι φέρνουν τις δικές τους ατέλειες και πιθανές αδυναμίες στην εφαρμογή. Δεν είχα σκοπό να το αλλάξω μέχρι που είδα τι σημαίνει να χρησιμοποιείς τρελής ποιότητας 2" laser για την ευθυγράμμιση (1η εμπειρία είχα από ένα 2" Kendrick), τόσο από άποψη φινιρίσματος και εφαρμογής στον εστιαστή (πράγμα ΠΟΛΥ σημαντικό γιατί εξαλείφει τις πιθανότητες να μην συμπίπτει το εργαλείο με τον οπτικό άξονα του τηλεσκοπίου), όσο και από άποψη ποιότητας δέσμης. Για να καταλάβεις τι σημαίνει ποιοτική δέσμη laser σου παραθέτω ένα συγκριτικό που έγινε στο CN σε σχέση με 2 από τα μαζικής παραγωγής laser. Το Orion Lasermate Deluxe είναι κλώνος του Saxon και είναι όμοια εργαλεία.Κοίτα πως διατηρείται η δέσμη του Glatter (τέρμα αριστερά) σε σχέση με τα άλλα 2 και σε απόσταση 7,6 μέτρων!! (25 feet).http://www.cloudynights.com/ubbthreads/showflat.php/Cat/0/Number/4494930/page/0/view/collapsed/sb/5/o/all/fpart/1/vc/1 Η απεικόνιση που βλέπεις παραπάνω είναι με το laser "γυμνό", χωρίς το συμπεριλαμβανόμενο 1mm aperture stop που δίνει μαζί ο Glatter. Η εν λόγω προσθήκη βιδώνει πάνω στο σώμα του laser και μειώνει την ένταση της δέσμης κάνοντάς την ΤΕΛΕΙΑ τελεία! Έτσι βελτιώνεται ακόμη περισσότερο η προβολή και μειώνεται ελαφρά η ένταση της δέσμης. Η κουκκίδα που παράγεται είναι άψογη και γύρω της φαίνονται αμυδροί ομόκεντροι κύκλοι. Θυμίζει το Airy disk στα αφεστιασμένα άστρα. Μπορείς με καταπληκτική ακρίβεια να την βάλεις μέσα στον λουκουμά του πρωτεύοντος (στην έκδοση των 635nm είναι έντονη η γυμνή αυτή κουκκίδα χωρίς το aperture stop, για αυτό και δίνει το aperture stop!)Η χρήση της εντελώς γυμνής δέσμης (που βλέπεις παραπάνω) χρησιμοποιείται περισσότερο στην barlowed μέθοδο. Δηλαδή βλέπεις ότι σου δίνει πολλές δυνατότητες το εργαλείο, έχει το κάτι παραπάνω. Επίσης, το Glatter ειδικά σου δίνει την δυνατότητα να κάνεις, με ειδική ολογραφική προσθήκη, σωστή τοποθέτηση δευτερεύοντος και ρύθμισης του offset, κάτι το οποίο δεν έχω βρει ακόμη το χρόνο να δοκιμάσω, όμως από ότι διαβάζω στο εξωτερικό έχει απίστευτα καλά αποτελέσματα! Σου προβάλλει ένα πλέγμα τετραγώνων στο οποίο βλέπεις ακριβώς πως προσπίπτει το φως στο δευτερεύον σε σχέση με τον εστιαστή.Δες εδώhttp://w1.411.telia.com/~u41105032/holographic/holographic.htmhttp://dandjreed.homedns.org/collimation/lasercoll.html Θα πρότεινα να το δεις από κοντά σε κάποια εξόρμηση, στον Πάρνωνα αν έρθεις (εγώ ακόμη δεν ξέρω αν θα είμαι), θα το έχει σίγουρα ο Ανδρέας mr. Astrovox. μαζί με το tublug. Είναι ένα εργαλείο ΑΛΛΗΣ ΚΛΑΣΗΣ.Πιστεύω πως, ακόμη και να μην αλλάξεις ποτέ το Saxon, θα παραδεχθείς ότι to Glatter σαν κατασκευή και σαν αποτέλεσμα στην δουλειά που κάνει...είναι κορυφαίο!Αν αποφασίσεις να μείνεις στο Saxon, τότε τουλάχιστον βάζε μαζί barlow για να κάνεις άριστη ευθυγράμμιση πρωτεύοντος όπως είχα κάνει και εγώ εδώ παρακάτω.http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?p=137362#137362 Κλείνοντας θέλω να πω και το εξής για να μην αναλωνόμαστε σε αντιπαραθέσεις για τον εξοπλισμό τέτοιου είδους:Έχω ένα παλιό Seat Ibiza και πάω από το Α στο Β. Αύριο αν μου πέσει το Τζόκερ, θα πάρω μια BMW / Mercedes που θα με πηγαίνει ΚΑΙ ΠΑΛΙ από το Α στο Β! Γιατί όμως όταν βγαίνω από το ταξίδι με το παλιό Seat σιχτιρίζω την ώρα και την στιγμή που μπήκα, ενώ βγαίνοντας από την Mercedes/BMW θα έχω ξεχάσει εντελώς τι αμάξι είχα παλαιότερα;Κάτι ανάλογο συμβαίνει και εδώ... (μόνο που ευτυχώς δεν χρειάζεται το Τζόκερ για να πάρετε ένα Glatter laser!) Τέλος, να πω πως είμαστε κάπως off topic γιατί το θέμα των laser σηκώνει δικό του thread από μόνο του και εδώ είμαστε για τις μετατροπές/βελτιώσεις των 12" SW. Ας μας επιτραπεί όμως αυτή η παρένθεση. «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Νομιζω οτι θα ηταν πιο σωστο αν ελεγες Γιωργο οτι αν καποιος ειναι εμπειρος με την ευθυγραμμιση τοτε το laser ειναι αχρειαστο,αφου τα ιδια χρηματα (ειδικα αν μιλαμε για Glatter) μπορουν να επενδυθουν αλλου.Ομως δεν μπορει να παραβλεφθει η ευκολια που σου προσφερει συν τη δυνατοτητα να κανεις ευθυγραμμιση στο σκοταδι(μιλωντας αυστηρα για Glatter/Kendrick/Hotech).Προσωπικα ειχα δελεαστει για την αγορα laser collimator και αγορασα ενα τυπου Saxon,αλλα δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος.Πρωτον γιατι το ιδιο δεν ειναι ευθυγραμμισμενο και δευτερον,και να το ευθυγραμμισεις με τις βοηθητικες βιδες,η ευθυγραμμιση δεν παραμενει.Μπορω να πω οτι 9,9/10 η σωστη (βαση laser) ευθυγραμμιση ηταν για...κλαματα.Για αρχαριους πιστευω πως η αγορα Glatter/Kendrick ειναι μια απολυτως σωστη επιλογη(αν υπαρχουν τα χρηματα).Ολοι νιωσαμε αχρηστοι/νευριασμενοι/απογοητευμενοι την πρωτη φορα που καναμε ευθυγραμμιση,ποσο μαλλον αν το τελικο αποτελεσμα ηταν τοσο κακο που τα υπο παρατηρηση αντικειμενα ηταν θολα στην καλυτερη περιπτωση.Συν το οτι αν απογοητευτεις με κατι που το πρωτοκανεις,μπορει ολη η θετικη ενεργεια που ειχες στη αρχη να γυρισει μπουμερανγκ και να απογοητευτεις τοσο που να το εγκαταλειψεις.Φανταστειτε να ακους τοσα πολλα για δακτυλιους Κρονου,κηλιδα Δια και να δεις απλα μια θολουρα,πιστευοντας μαλιστα οτι εχεις κανει σωστη ευθυγραμμιση.Με αλλα λογια αν μου χαριζαν ενα Glatter δεν θα το πουλαγα.Αλλα το κοστος του ειναι υπεβολικο,ειδικα αν αγοραστουν και τα προσθετα tuBlug και η ολογραφικη κεφαλη (π.χ.με το κοστος να φτανει το 1/2 της τιμης του τηλεσκοπιου).Οπως με πολλα αλλα αστροκαλουδια,οι προτιμησεις ειναι υποκειμενικες.Απλα δεν πιστευω οτι κατι το οποιο επαινειται απο πολυ αξιολογες πηγες,να ειναι "για πεταμα". PS:Τασο απ'οτι καταλαβαινω το ερωτευτηκες το concenterακι.Μια απο τα ιδια.Και ειδικα χαρηκα επειδη παρατηρησα οτι ειχε θετικη απηχηση και σε αλλα μελη. Clear skies and clearer minds There is no knowledge that is not power...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Η χρήση του glatter+holographic από αρχάριους μάλλον πιστεύω θα φανεί πολύ πιο πολύπλοκη (και είναι) από την επιλογή του sight tube + chesire. Αν πάρει φτηνό laser για ευκολία και για βοήθεια το πιθανοτερο να είναι αποευθυγραμμισμένος όπως και ο δικός σου... Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
vlahmapoutras Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Η χρήση του glatter+holographic από αρχάριους μάλλον πιστεύω θα φανεί πολύ πιο πολύπλοκη (και είναι) από την επιλογή του sight tube + chesire. Αν πάρει φτηνό laser για ευκολία και για βοήθεια το πιθανοτερο να είναι αποευθυγραμμισμένος όπως και ο δικός σου... Μα δεν ειπα οτι προτεινω glatter+holographic σε αρχαριο.Ειπα "Για αρχαριους πιστευω πως η αγορα Glatter/Kendrick ειναι μια απολυτως σωστη επιλογη". Οσο για την δευτερη προταση συμφωνω. There is no knowledge that is not power...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Γίνεται και έτσι και αλλιώς. Μάλλον είναι δύσκολο στον αρχάριο που μόλις έχει δώσει τα χρήματα για το Νευτώνιο να προβεί άμεσα σε έξοδα για Glatter και σία, αν σκεφτεί κανείς πως συνήθως το επόμενο βήμα είναι να χτίσει μια ικανοποιητική συλλογή φακών. Καλό είναι να υπάρχουν πολλές επιλογές, να υπάρχει ενημέρωση και αν υπάρχουν και τα χρήματα ο καθένας μπορεί να επιλέξει ότι τον εξυπηρετεί. Εμένα πιο δύσκολο μου φαίνεται πια να προσανατολίσω σωστά το δευτερεύον ώστε να βλέπω και τα 3 clips με άνεση (δουλειά του Concenter ή του Chesire) παρά να φτιάξω το πρωτεύον. Και, σύμφωνα με τον φίλο μας τον irapan, τώρα κατάλαβα πως το δευτερεύον του 12" είναι σχετικά μικρό και αυτό ίσως σχετίζεται με την δυσκολία αυτή. Όσες φορές και να βάλω το Hotech στον εστιαστή και με όποιον προσανατολισμό και να έχει, η κουκκίδα πάντοτε είναι στο κέντρο του κατόπτρου. Όταν τοποθετώ τον Barlow βλέπω πως το πρωτεύον έχει λίγο μετακινηθεί κάθε φορά και το φτιάχνω στο λεπτό. Θα πάρω Glatter όταν δεν έχω κάτι άλλο να πάρω και με τρώει η τσέπη μου. Δεν έχει νόημα να επιμένει να πείσει ο ένας τον άλλον. Είναι σαν να ρωτάς αν τα φασόλια ή τα ρεβίθια είναι νοστιμότερα. Εγώ θα φάω ρεβιθάδα (Σιφνέικη κατά προτίμηση), αν σου αρέσει η φασολάδα με γειά σου με χαρά σου και φάε την όλη μόνος σου, δεν θα την διεκδικήσω. Ας συνεχίσουμε με το θέμα μας, βελτιώσεις στο 12" Flextube και άλλα ανάλογα τηλεσκόπια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Τάσος Βράτολης Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Ύστερα από τα γευστικότατα όσπρια (σλουρπ! ) στα οποία αναφέρθηκες Κώστα, ας προχωρήσουμε στο δια ταύτα. Πως και έβαλες 2 χερούλια; Νομίζω θα σου χρειαστεί μόνο το ένα, από την πλευρά του εστιαστή. Ανακάλυψες ότι σου χρειάζεται και το απέναντι; «Μπορεί και μακριά πολύ, μέσα στων ουρανών τα αποκαΐδια...την Ανδρομέδα, την Άρκτο ή την Παρθένο...Άραγες να είναι η μοναξιά σε όλους τους κόσμους η ίδια;» Οδυσσέας Ελύτης
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 27, 2012 Απλούστατο!Επί μερόνυκτα, όταν δεν είχε κάτι άλλο να σκεφτεί το μυαλό μου σκεπτόταν το θέμα του χερουλιού. Κοίταζα τηγάνια και σκουπόξυλα, πόμολα και φτυάρια, ρακέτες και χερούλια ποδηλάτων. Ρώτησα 10 μαγαζιά. Τίποτε.Ώσπου, το βράδυ που μιλήσαμε για το χερούλι που κατέληξε στον Χρήστο, έπεσε το μάτι μου σε ένα διακοσμητικό επάργυρο με 2 μπρούτζινους καρτοστάτες, το οποίο έχω στην βιβλιοθήκη του ιατρείου 5-6 χρόνια τώρα.Λες, λέω;Ξεβιδώνω τα χερούλια και βλέπω Μ4. Μέχρι τότε έψαχνα Μ5 ή 1/4. Την νύκτα τα δοκίμασα, την άλλη μέρα αντιμετώπισα την ευκαμψία και τέλος. Το βραχύ τοποθετήθηκε επειδή ήταν ζευγάρι με το μακρύ. Την δουλειά του την κάνει και δεν προεξέχει ιδιαίτερα.Μένει να δω πως ξαπλώνει στο αυτοκίνητο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
eliasg2004 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 28, 2012 Ξεβιδώνω τα χερούλια και βλέπω Μ4. Είδες τι έχουμε πάθει; Άλλοι θα έβλεπαν μια βίδα. Εσύ βλέπεις ...Μ4 Μεγειά η κατασκευή!
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα