Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

«Λαγός από νεφρίτη» - σύμβολο της Κίνας στη Σελήνη. :cheesy:

Η Κίνα πέτυχε ένα νέο τεχνολογικό άλμα στο διαστημικό χώρο. Το κινεζικό πρόγραμμα εξερεύνησης της Σελήνης προς το παρόν δεν έχει στρατιωτική συνιστώσα, αλλά η επιτυχία της στο ειρηνικό διάστημα έχει «διπλό πάτο». Έτσι σχολίασαν Ρώσοι ειδικοί σε συνέντευξή τους στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» την έναρξη της μελέτης της επιφάνειας της Σελήνης από την κινεζική σεληνάκατο Jade Rabbit (Λαγός από νεφρίτη).

Την νύχτα από την 14η προς την 15η Δεκεμβρίου το σεληνιακό όχημα κατέβηκε ομαλά από την πλατφόρμα μεταφοράς της συσκευής καθόδου Chang'e-3 μετά από την επιτυχημένη προσελήνωσή του. Οι κάμερες του ρόβερ φωτογράφησαν τα πρώτα μέτρα κίνησής του και μετέδιδαν ήδη αυτές τις εικόνες στη Γη.

Είναι εξαιρετικό επίτευγμα της κινεζικής κοσμοναυτικής, - θεωρεί ο εμπειρογνώμονας του ρωσικού Ινστιτούτου Άπω Ανατολή Αλεξάντρ Λάριν.

- Δείχνει ότι η Κίνα έχει κάνει σημαντικό άλμα στην ανάπτυξη προηγμένων διαστημικών τεχνολογιών. Στον κόσμο θεωρούν ότι η Κίνα μπορεί μόνο να αντιγράφει την τεχνολογία άλλων χωρών, ενώ είναι ανίκανη να ασχολείται με τη δική της επιστημονική και τεχνική δημιουργικότητα. Οι Κινέζοι όμως έχουν αποδείξει ότι αυτό δεν είναι έτσι.

Μπορούμε να αναμένουμε ότι στο μέλλον η Κίνα θα γίνει όχι μόνο μια από τις ισχυρότερες οικονομίες, αλλά και μια από τις ηγέτιδες της τεχνολογικής προόδου.

Στον τομέα της εξερεύνησης της Σελήνης συναγωνίζονταν μεταξύ τους η ΕΣΣΔ και οι ΗΠΑ. Η Κίνα φιλοδοξεί να γίνει σαν αυτές διαστημικές δυνάμεις, - είπε στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο ειδικός Αλεξάντρ Σαλίτσκι.

- Μερικοί άνθρωποι νομίζουν ότι δεν συνέβη τίποτα το νέο – είχαν ήδη επισκεφτεί τη Σελήνη διάφορα σοβιετικά και αμερικανικά διαστημόπλοια. Όμως από το 1976, όταν εργάστηκε εκεί το σοβιετικό όχημα Lunokhod-2 δεν συνέβη τίποτα παρόμοιο. Ωστόσο, πέρασαν από τότε σχεδόν 40 χρόνια και οι Κινέζοι το έκαναν αυτό, μάλιστα, χρησιμοποιόντας τις δικές τους τεχνολογίες. Έδειξαν σε όλους ότι είναι ικανοί να κάνουν ό,τι νωρίτερα θεωρόταν μονοπώλιο της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ.

Η προσελήνωση του Jade Rabbit προκάλεσε αναρίθμητα δημοσιεύματα στα δυτικά ΜΜΕ για την πρόθεση της Κίνας να δημιουργήσει εκεί στρατιωτική βάση. Ο πολιτικός αναλυτής Βλαντίμιρ Γιεβσέεφ τα βλέπει ως καθαρές επινοήσεις. Ταυτόχρονα όμως θεωρεί ότι οποιαδήποτε πρόοδος στο διαστημικό χώρο έχει «διπλό προορισμό».

- Η Κίνα, όπως συνήθως, εργάζεται για το μέλλον. Η Σελήνη είναι μια από τις προοπτικές. Δεν βλέπω εκεί κανένα στρατιωτικό στόχο. Αλλά η ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας οδηγεί πάντα στην ανάπτυξη των βαλλιστικών πυραύλων μάχης. Όλα εδώ είναι αλληλοσυνδεδεμένα, είναι κρίκοι μιας και της ίδιας αλυσίδας. Δεν πιστεύω ότι μπορεί κανείς να επιδοθεί στην εξερεύνηση του ειρηνικού διαστήματος και να μην σκέφτεται για το αν είναι δυνατόν να εγκατασταθούν εκεί όπλα, πώς μπορεί να γίνει αυτό και πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η καταπολέμηση των δορυφόρων. Εγώ προσωπικά, πάντα έβλεπα το δεύτερο πάτο στις διαστημικές επιτυχίες της Κίνας.

Υποκινεί και ενθαρρύνει την Κίνα για την ανάπτυξη των διαστημικών της προγραμμάτων ο παγκόσμιος ανταγωνισμός με τις ΗΠΑ, - πιστεύει ο Βλαντίμιρ Γιεβσέεφ.

- Η Κίνα ξέρει ότι αν ο στρατός των ΗΠΑ στερηθεί την στήριξη από το διάστημα, τότε θα χάσει το κύριο πλεονέκτημά του. Πρόκειται για το μπλοκάρισμα των διαύλων επικοινωνίας και των συστημάτων στόχευσης. Η Κίνα ετοιμάζεται εξαιρετικά επίμονα για αυτό και δεν αποκλείεται ότι δημιουργεί και αντίστοιχα συστήματα.

Το ερευνητικό πρόγραμμα του «Λαγού από νεφρίτη» είχε σχεδιαστεί για τρεις μήνες. Οι ειδικοί το βλέπουν αυτό ως γενική πρόβα και προετοιμασία για την προσελήνωση το 2017 διαστημικού λεωφορείου και την επιστροφή του στη Γη με δείγματα του σεληνιακού εδάφους και άλλων υλικών της Σελήνης.

http://greek.ruvr.ru/2013_12_17/256058834/

 

Η διαμάχη για τη Σελήνη θα ξεσπάσει στα μέσα του 21ου αιώνα. :cheesy:

Στα μέσα του 21ου αιώνα θα πρέπει να αναμένουμε όξυνση της διαμάχης για τους σεληνιακούς πόρους, δήλωσε ο διευθυντής του Ρωσικού Ινστιτούτου Διαστημικών Ερευνών Λεβ Ζελιόνι.

«Η Σελήνη υπό μία έννοια μπορεί να θεωρηθεί ως η έβδομη ήπειρος της Γης. Στα μέσα του 21ου αιώνα θα ξεσπάσει ανταγωνιστική διαμάχη για την κατάκτηση περιοχών κοντά στους σεληνιακούς πόλους και τη δυνατότητα δημιουργίας σεληνιακής βάσης», - δήλωσε ο επιστήμονας.

Σύμφωνα με τον Λεβ Ζελιόνι, η Σελήνη είναι πλούσια σε ποικιλία πόρων, συμπεριλαμβανομένων των σπάνιων μετάλλων. Στους πόλους της Σελήνης βρίσκεται μεγάλη ποσότητα πάγου, γεγονός που λύνει το πρόβλημα της παροχής νερού στη σεληνιακή βάση.

http://greek.ruvr.ru/news/2013_12_17/256076985/

...jpg.c71169e67e5cb96c8211c61413304402.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • Απαντήσεις 891
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Ο «ανθρώπινος» χάρτης της Σελήνης. :cheesy:

Ένα νέο χάρτη της Σελήνης δημοσιεύει στην ιστοσελίδα της η επιστημονική επιθεώρηση «New Scientist». Ο χάρτης δημιουργήθηκε με αφορμή την επιτυχή προσεδάφιση στη Σελήνη της κινεζικής αποστολής Chang'e-3.

Σε αυτόν τον χάρτη σημειώνονται τα σημεία στον φυσικό μας δορυφόρο όπου έχουν προσεδαφιστεί κάποιες από τις παλαιότερες αποστολές εκεί αλλά και τα σημεία που έχουν επιλεχθεί για να προσεδαφιστούν εκείνες που είναι προγραμματισμένες να γίνουν τα επόμενα χρόνια.

 

Luna 9: Σοβιετική Ενωση 1966

Η αποστολή προσεδαφίστηκε με επιτυχία στον Ωκεανό των Καταιγίδων

Apollo 17: ΗΠΑ 1972

Η τελευταία επανδρωμένη αποστολή στη Σελήνη. Η προσεδάφιση έγινε στην Κοιλάδα Taurus-Littrow που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της περίφημης Θάλασσας της Γαλήνης, την περιοχή που προσεδαφίστηκε η θρυλική αποστολή Apollo 11 τα μέλη της οποίας έγιναν οι πρώτοι άνθρωποι που πάτησαν το έδαφος της Σελήνης.

Luna 24: Σοβιετική Ενωση 1976

Η τελευταία αποστολή στη Σελήνη όπου υπήρξε προσεδάφιση πριν από την πρόσφατη κινεζική αποστολή. Η προσεδάφιση έγινε στη Θάλασσα της Κρίσης.

Chang'e-3: Κίνα 2013

Η πρώτη προσελήνωση κινεζικής αποστολής. Η προσεδάφιση έγινε στη Θάλασσα των Δακρύων

Astrobotic: Google 2015

Πρόκειται για μια αποστολή που έχει χρηματοδοτήσει ο γίγαντας ιντερνετικών υπηρεσιών και σύμφωνα με τον σχεδιασμό η προσεδάφιση θα γίνει στον Βόρειο Πόλο της Σελήνης

Luna-Glob: Ρωσία/Σουηδία/Ελβετία 2016

Η αποστολή θα προσεδαφιστεί στον Νότιο Πόλο

Chandrayann-2: Ινδία 2017

Πρόκειται για σύνθετη αποστολή στην οποία θα τεθεί δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά θα υπάρξει και προσεδάφιση ρομπότ εξερεύνησης. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το σημείο προσεδάφισης.

SELENE-2: Ιαπωνία 2018

Και αυτή είναι μια σύνθετη αποστολή στην οποία θα τεθεί δορυφόρος σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη αλλά θα υπάρξει και προσεδάφιση ρομπότ εξερεύνησης. Δεν έχει ακόμη αποφασισθεί το σημείο προσεδάφισης.

Sackleton Energy Company: 2018

Άλλη μια ιδιωτική αποστολή που σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα στείλει στον Νότιο Πόλο της Σελήνης ένα ζευγάρι εξερευνητικών ρομπότ

Resource Prospector: ΗΠΑ (πιθανή συμμετοχή Καναδά/Ιαπωνίας) 2018

Αποστολή εξερευνητικού ρομπότ στη Σελήνη με σημείο προσεδάφισης τον Βόρειο Πόλο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=550158

1.jpg.5fced55972131dc98a3f1f5508b03d7c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Θα μοιραστεί άραγε η Σελήνη; :cheesy:

Μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα η Σελήνη θα γίνει κατά κάποιο τρόπο η έβδομη ήπειρος της Γης, προβλέπουν οι εμπειρογνώμονες. Στο δορυφόρο θα αναπτύσσονται οι περιοχές κοντά στους πόλους, όπου υπάρχουν τα καλύτερα μέρη για να δημιουργηθούν οι βάσεις.

Δεν αποκλείεται ότι εκεί θα συγκρουστούν τα οικονομικά συμφέροντα διαφόρων χωρών.

Ένα μέρος της επιστημονικής κοινότητας κάνει έναν παραλληλισμό μεταξύ της υφαλοκρηπίδας της Αρκτικής και της Σελήνης, πιστεύοντας ότι εκεί επίσης θα διασπάσει ένας ανταγωνιστικός αγώνας. Διάφορες χώρες θα επιδιώξουν να αποκτήσουν τις περιοχές κοντά στους πόλους όπου υπάρχουν τα καλύτερα μέρη για τη δημιουργία βάσεων. Διότι συγκεκριμένα στους πόλους έχουν εντοπιστεί μεγάλες ποσότητες πάγου.

Από αυτόν θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί οξυγόνο για τους κοσμοναύτες, πόσιμο νερό και υδρογόνο, δηλαδή πυραυλικά καύσιμα. Εκτός τούτου, ο δορυφόρος είναι πλούσιος σε διάφορους πόρους, συμπεριλαμβανομένων και των σπανίων μετάλλων.

Κοντά στις βάσεις θα μπορεί να αναπτυχθεί η εξόρυξή τους. Η εξόρυξη των μετάλλων από το σεληνιακό έδαφος και η μεταφοράς τους στη Γη, σήμερα θα ήταν απαγορευτικά ακριβή. Όμως μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, όταν τα αποθέματα στη Γη κοντέψουν να τελειώσουν, δεν θα υπάρξει άλλη εναλλακτική λύση εκτός από τη Σελήνη. Αυτά είναι τα επιχειρήματα των ανθρώπων, για τους οποίους ο ανταγωνισμός είναι αναπόφευκτος.

Το πιο πιθανό είναι ότι το ζήτημα με το «μοίρασμα» των πόλων και των πόρων να λυθεί πολιτισμένα, υποθέτει ο επικεφαλής του τμήματος ερευνών της Σελήνης και των πλανητών του Κρατικού αστρονομικού ινστιτούτου Στέρνμπεργκ του Πανεπιστημίου Λομονόσοφ Βλαντισλάβ Σεβτσένκο:

Δεν θα ήθελα όλα αυτά να ερμηνεύονται ως ένας αγώνας. Όταν υπήρχε η συναγωνιστική κούρσα για τη Σελήνη μεταξύ της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί δεν ολοκλήρωσαν τελικά το πρόγραμμά τους «Απόλλων». Είχαν ξεπεράσει τη Σοβιετική Ένωση και σταμάτησαν την κούρσα: έχασαν το ενδιαφέρον. Είχα μιλήσει με τους Αμερικανούς εταίρους, και αυτοί έλεγαν ότι έπρεπε να συνεχίσουν. Και εάν δεν υπήρχε μια παρόμοια κούρσα, θα συνέχιζαν και μετά. Ίσως μαζί με τη Σοβιετική Ένωση, εάν συμφωνούσαν. Συνεπώς, και στο μέλλον θα ήταν πιο λογικό να μην αγωνίζονται, να μην μάχονται, αλλά να ενεργούν από κοινού.

Η συμφωνία για το διάστημα του 1967 διακήρυξε τη Σελήνη ότι ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα. Μπορεί κανείς εκεί να διεκδικήσει ένα οικόπεδο, όμως δεν θα έχει νομική ισχύ. Και η τοποθέτηση στο δορυφόρο της Γης των σημαιών από τους αστροναύτες και διαπλανητικούς σταθμούς ήταν καθαρά συμβολική. Γι’ αυτό η σύγκριση της Σελήνης με την Αρκτική δεν είναι απόλυτα ορθή.

Η Σελήνη πρώτα απ’ όλα είναι μια αποθήκη επιστημονικών γνώσεων, πρέπει να αναπτύσσεται από κοινού, είναι βέβαιος ο αναπληρωτής διευθυντής του Ινστιτούτου διαστημικών ερευνών της ΡΑΕ Βιατσεσλάβ Ρόντιν:

Φυσικά θα υπάρχει μια διεθνής συνεργασία. Όμως μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία πρακτική οικονομία. Παραμένει άγνωστο το τι θα είναι εμπορικά κερδοφόρο, θα υπάρχει μια κοινή επιστημονική συνεργασία. Οι επιστήμονες δεν μπορούν να μην επικοινωνούν μεταξύ τους, να μην ανταλλάσουν ιδέες. Σκεφτήτε, πως στη Γη υπάρχει μια κοινή ομάδα εξερεύνησης της Σελήνης.

Όσων αφορά τους επιχειρηματίες, σε αυτούς θα μπορούσε να επιτραπεί η ανάπτυξη των σεληνιακών πόρων, παραδέχονται οι ειδικοί. Χώρος στους πόλους της Σελήνης είναι αρκετός για όλους. Όμως είναι πιθανό ότι για την εμπορική δραστηριότητα στο δορυφόρο μας θα χρειαστεί να ληφθούν διεθνείς κανόνες δικαίου. Η ίδια η Συμφωνία για το διάστημα δεν χρειάζεται να προσαρμοστεί. Έχει επικυρωθεί από την πλειοψηφία των μελών της διεθνούς κοινότητας. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που δεν έχουν υπογράψει το έγγραφο αυτό. Είτε έχουν προσχωρήσει δίχως υπογραφή και επικύρωση, όπως η Κίνα και ΛΔ της Κορέας (στη νομική γλώσσα ονομάζεται ως «προσχώρηση», accession). Κατά πόσο επιθετικά αυτές οι χώρες θα συμπεριφερθούν στην «έβδομη ήπειρο», είναι δύσκολο να προβλεφθεί.

http://greek.ruvr.ru/2013_12_24/256808766/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Έστειλαν οι Κινέζοι διαστημικό σκάφος στη Σελήνη; :cheesy:

… θα αναρωτιούνται οι συνωμοσιολόγοι ή πρόκειται για άλλη μια αριστοτεχνικά στημένη σκηνοθεσία, όπως εκείνη των Αμερικανών με τις αποστολές Apollo;

Τότε ήταν οι Σοβιετικοί που “παρακολουθούσαν” στενά τους Αμερικανούς, τώρα οι Αμερικανοί “παρακολουθούν” τους Κινέζους!

Yutu σημαίνει “κουνέλι από νεφρίτη” και είναι το όνομα ενός μυθικού κουνελιού που ζούσε στη Σελήνη ως κατοικίδιο της θέας της Σελήνης Chang’e. To κινεζικό ρόβερ Yutu εξερευνά την επιφάνεια της Σελήνης από τις 14 Δεκεμβρίου – όταν το διαστημικό σκάφος Chang’e 3 προσεληνώθηκε με επιτυχία.

Η επιβεβαίωση της προσελήνωσης του κινεζικού διαστημικού σκάφους και η ύπαρξη του ρόβερ Yutu έρχεται από τη NASA.

Διότι τίποτε δεν ξεφεύγει από τα «μάτια» του δορυφόρου της Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), που περιστρέφεται σε χαμηλό ύψος γύρω από την Σελήνη.

Η NASA, μέσω του LRO, φωτογράφισε το ρόβερ Yutu πάνω στην επιφάνια της Σελήνες, στις 25 Δεκεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το κινεζικό ρόβερ έχει εύρος ενάμισι μέτρο και ζυγίζει 150 κιλά:

Το διαστημικό όχημα εμφανίζεται στην φωτογραφία ως δυο φωτεινά εικονοστοιχεία, εξαιτίας της ανάκλασης του φωτός στα ηλιακά του πάνελ!

Πως όμως είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για το κινεζικό όχημα και όχι για κάποιον σεληνιακό βράχο;

Απλά, συγκρίνοντας με την φωτογραφία που λήφθηκε συμπτωματικά στις 30 Ιουνίου 2013 με τον ίδιο περίπου φωτισμό.

Τις δυο φωτογραφίες βλέπουμε μαζί παρακάτω:

http://physicsgg.files.wordpress.com/2013/12/yutu_before8516r_after2775r_enhance_0.gif

http://physicsgg.me/2013/12/31/%ce%ad%cf%83%cf%84%ce%b5%ce%b9%ce%bb%ce%b1%ce%bd-%ce%bf%ce%b9-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%ad%ce%b6%ce%bf%ce%b9-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%83%ce%ba%ce%ac%cf%86%ce%bf/

yutu.jpg.bfc58471907eed8e10100431e33229d9.jpg

landerview_lroc_crop.thumb.png.6aaf5df54b7dde32c4d519fa224baf80.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Φωτογραφία της Γης από την Σελήνη μετά από 4 δεκαετίες. :cheesy:

Περίπου ένα μήνα μετά την εντυπωσιακή και επιτυχημένη ομαλή προσγείωση της κινεζικής αποστολής Chang’e-3 στη Σελήνη, στις 14 Δεκεμβρίου 2013, δίνονται στη δημοσιότητα ψηφιακές φωτογραφίες πολύ υψηλότερης ποιότητας, που τραβήχτηκαν από τις κάμερες του διαστημικού σκάφους Chang’e-3 και του ρόβερ Yutu. Οι φωτογραφίες που είχαμε δει μέχρι τώρα ήταν χαμηλής ανάλυσης.

Έτσι, μετά από 40 και πλέον χρόνια, βλέπουμε εικόνα της Γης από την επιφάνεια της Σελήνης

Στις φωτογραφίες η Γη όπως φωτογραφήθηκε από το Chang’e-3 την ημέρα των Χριστουγέννων (25 – 12 – 2013)και το ρόβερ Yutu που φωτογραφήθηκε από την κάμερα του Chang’e-3:

http://physicsgg.me/2014/01/12/%cf%86%cf%89%cf%84%ce%bf%ce%b3%cf%81%ce%b1%cf%86%ce%af%ce%b1-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b3%ce%b7%cf%82-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%ae%ce%bd%ce%b7-%ce%bc%ce%b5%cf%84%ce%ac/

 

Η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έχει χρώμα τιρκουάζ. :cheesy:

Πρώτη φορά οι επιστήμονες, μετά από διετείς παρατηρήσεις, κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού έχει χρώμα γαλαζοπράσινο (τιρκουάζ). Το φως του Ήλιου που παίρνει γαλαζωπή απόχρωση, όταν αντανακλάται από τη Γη και πέφτει πάνω στον δορυφόρο της, μετατρέπεται σε τιρκουάζ, όταν, με τη σειρά του, αντανακλάται από τη Σελήνη και επιστρέφει στη Γη.

Οι ερευνητές από διάφορες χώρες, με επικεφαλής τον Peter Thejll του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου της Κοπεγχάγης, που θα κάνουν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αστρονομίας και αστροφυσικής «Astronomy and Astrophysics», σύμφωνα με τη βρετανική Guardian, χρησιμοποίησαν το τηλεσκόπιο Μάουνα Λόα της Χαβάης, το οποίο ανήκει στην Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

Η λεγόμενη «σκοτεινή» πλευρά του φεγγαριού δεν δέχεται άμεσα το φως του Ήλιου, αλλά φωτίζεται από το φως που αντανακλάται από τη Γη. Είναι πολύ πιο αχνή και γίνεται καλύτερα ορατή κατά τις περιόδους της «Νέας Σελήνης».

Οι εικόνες της Γης που έχουν ληφθεί από το διάστημα, δείχνουν ξεκάθαρα πως ο πλανήτης φαίνεται γαλάζιος. Όταν όμως αυτό το γαλαζωπό φως (το οποίο δεν είναι παρά το ηλιακό φως που έχει «χρωματιστεί» από την ατμόσφαιρα της Γης) πέσει πάνω στο φεγγάρι, τότε αντανακλάται πίσω και γίνεται αντιληπτό ως τιρκουάζ από τους παρατηρητές στη Γη.

Για να μετρήσουν το χρώμα της σκοτεινής πλευράς της Σελήνης, οι επιστήμονες έπρεπε πρώτα να απομονώσουν το φως της φωτεινής πλευράς του φεγγαριού, χρησιμοποιώντας ειδικά φίλτρα πάνω στο τηλεσκόπιο.

Αυτή ήταν η πρώτη ακριβής μέτρηση του χρώματος της σκοτεινής πλευράς του φεγγαριού. Η τελευταία προσπάθεια είχε γίνει το 1965 από ένα τηλεσκόπιο στη Νότια Αφρική.

Η νέα ανακάλυψη θα βοηθήσει τους επιστήμονες να παρακολουθούν καλύτερα το χρώμα της ίδιας της Γης, πράγμα που, με τη σειρά του, θα είναι χρήσιμο στην ανάπτυξη καλύτερων κλιματολογικών μοντέλων, μερικά από τα οποία περιλαμβάνουν τις αλλαγές στη νεφοκάλυψη, συνεπώς και στο χρώμα του πλανήτη.

Όπως είπε ο Thejll, «στην πραγματικότητα το χρώμα της Γης αλλάζει κάθε ώρα».

http://www.tanea.gr/news/science-technology/article/5073333/h-skoteinh-pleyra-toy-feggarioy-exei-xrwma-tirkoyaz/

1326874_h0676352_limghandler.jpg.b95f667991e5bd11114ed6d40af8f8ca.jpg

change3_6.jpg.fa67ba10310ad72e899e84db7b98ef61.jpg

change3_5.jpg.6c1147dcfac6374cc98d44dd55a40ed9.jpg

change3_4.jpg.7e0e7038498634631c67b6ba4a086123.jpg

change3_3.jpg.0238be2ace079f78a45d09234416732f.jpg

change3_2.jpg.6a40f6fc3a4115e884dcedeadfd6b4e3.jpg

change3_1.jpg.9206284ab92a03a0843496dadaf0a687.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ραδιοσταθμός παίζει στον ρυθμό της κοσμικής ακτινοβολίας που βομβαρδίζει τη Σελήνη. :cheesy:

Όλοι μπορούν πλέον να εντρυφήσουν στο ρεπερτόριο του φεγγαριού: Το τελευταίο εργαλείο για την παρακολούθηση του διαστημικού καιρού είναι ένας διαδικτυακός ραδιοσταθμός ο οποίος μετατρέπει σε μουσική τις μετρήσεις της ακτινοβολίας στη Σελήνη.

Ο επιστημονικός ραδιοσταθμός λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο και λαμβάνει μετρήσεις της ακτινοβολίας που δέχεται ο Σεληνιακός Αναγνωριστικός Δορυφόρος (LRO) της ΝASA. Τα επίπεδα της ακτινοβολίας καθορίζουν τις νότες και το κλειδί της μουσικής, ακόμα και το ποιο όργανο ακούγεται -για παράδειγμα πιάνο, κιθάρα ή μπάντζο.

Οι πλανητικοί επιστήμονες συχνά μετατρέπουν τα δεδομένα αποστολών σε ήχους, προκειμένου να αξιοποιούν την ικανότητα του ανθρώπινου αφτιού να αντιλαμβάνεται μικρές μεταβολές ακόμα και σε συνθήκες υψηλού θορύβου.

«Η μουσική διευκολύνει τους ανθρώπους να προσλάβουν τα δεδομένα -είναι κάτι που μοιάζει φυσικό για τις διαστημικές αποστολές» σχολίασε ο Τζον Κέλερ, ερευνητής της αποστολής LRO στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA.

Ο νέος ραδιοσταθμός ονομάζεται Crater Live και αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιου Χάμπσαϊρ. Αντλεί δεδομένα από το όργανο Crater (Cosmic Ray Telescope for the Effects of Radiation) του δορυφόρου LRO.

http://prediccs.sr.unh.edu/craterweb/craterliveradio.html

Το Crater διαθέτει έξι ανιχνευτές που καταγράφουν τα ενεργητικά σωματίδια τόσο της κοσμικής ακτινοβολίας όσο και των ηλιακών εκρήξεων.

Το όργανο επιτελεί δύο λειτουργίες: αφενός, μετράει την επίδραση της ακτινοβολίας σε ένα υλικό που μοιάζει με τους ανθρώπινους ιστούς -αυτό βοηθά τους επιστήμονες να κατανοήσουν πώς η έκθεση στην ακτινοβολία θα επηρέαζε ένα ανθρώπινο πλήρωμα. Αφετέρου, μελετά την επίδραση της ακτινοβολίας στην ίδια τη σεληνιακή επιφάνεια.

Κάθε σωματίδιο που προσκρούει στους ανιχνευτές καταγράφεται ως ένα «κλικ». Οι μετρήσεις μεταδίδονται στο Crater Live, όπου ειδικό λογισμικό μετατρέπει τα κλικ σε τόνους μιας κλίμακας τεσσάρων οκτάβων. Όσο χαμηλότερη είναι η συχνότητα του ήχου, τόσο μικρότερα είναι τα επίπεδα ακτινοβολίας.

Επιπλέον, το λογισμικό καθορίζει το κλειδί της μελωδίας και το όργανο που θα ακούγεται με βάση την πρόσφατη δραστηριότητα: τα χαμηλότερα επίπεδα αντιστοιχούν στο πιάνο, ενώ τα υψηλότερα στον ήχο του μπάντζου.

Ο ραδιοσταθμός λειτουργεί σε πραγματικό χρόνο, όχι όμως αδιαλείπτως: Το LRO χάνει την επαφή με τη Γη για περίπου μια ώρα όταν περνά πάνω από την αθέατη πλευρά της Σελήνης. Σε αυτό το διάστημα αναπαράγει τη δραστηριότητα της προηγούμενης ώρας.

http://physicsgg.me/2014/01/17/%cf%81%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%ce%b8%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%ce%b1%ce%af%ce%b6%ce%b5%ce%b9-%cf%83%cf%84%ce%bf%ce%bd-%cf%81%cf%85%ce%b8%ce%bc%cf%8c-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%ba%ce%bf/

cratersonificationdesigninstruments.png.0c3a51c35b54f911b7cd1901ce728dff.png

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Εξερευνήστε τη Σελήνη με το… ποντίκι σας. :cheesy:

Οι εικόνες που έστειλε το κινεζικό ρομπότ Yutu που εξερευνά τη Σελήνη χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί μια πανοραμική άποψη της επιφάνειας του φυσικού μας δορυφόρου και στη συνέχεια να δημιουργηθεί μια εφαρμογή που επιτρέπει στους χρήστες του Διαδικτύου να περιηγηθούν εκεί από την άνεση του σπιτιού ή του γραφείου τους. Για να κάνετε την περιήγηση στη Σελήνη κάντε κλικ εδώ.

http://www.360cities.net/image/lunar-panorama-change-3-lander#26.30,2.90,70.0

Η αποστολή Chang'e-3 της Κίνας συνεχίζεται με επιτυχία μετά την ομαλή προσεδάφιση του Yutu στα μέσα Δεκεμβρίου στον Κόλπο της Ίριδας. Το ρομπότ θα παραμείνει σε λειτουργία για ένα χρόνο και θα πραγματοποιήσει μεταξύ άλλων αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων. Η περιήγηση του Yutu στη Σελήνη προγραμματίζεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=559528

FDF2AB72B4ABFC48CBFEDC1D54C36440.jpg.02d1093a8d0c802e647af806390baa94.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Bλάβη στο πρώτο κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη. :cheesy:

«Μηχανικό πρόβλημα» που εκδηλώθηκε το Σαββατοκύριακο απειλεί το κινεζικό ρομπότ Yutu καθώς ετοιμάζεται να πέσει για ύπνο στη διάρκεια της μακράς σεληνιακής νύχτας. Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν αποκάλυψαν λεπτομέρειες, φαίνεται όμως ότι το ρομπότ έχει ελπίδα.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.

Η βλάβη στο Yutu βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα της Δευτέρας και απασχόλησε ακόμα και την ημερήσια συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών, του οποίου ο εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι το όχημα «θα επιστρέψει στην κανονική λειτουργία του».

Το «πρόβλημα μηχανικού ελέγχου» φαίνεται ότι σχετίζεται με τη διαδικασία που θέτει το ρομπότ σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί πάνω από δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία στους -180 βαθμούς.

Το ρομπότ είχε επιζήσει την πρώτη του σεληνιακή νύχτα, στη διάρκεια της οποίας δεν μπορεί να παράγει ενέργεια με τους ηλιακούς συλλέκτες και βασίζεται σε μια γεννήτρια ραδιοϊσοτόπων για να κρατά ζεστά τα ευαίσθητα όργανά του.

Οι υπεύθυνοι της αποστολής δεν διευκρίνισαν τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν στο Διαδίκτυο ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα.

Η κατάσταση του ρομπότ θα είναι πιο σαφής όταν ανατείλει ο Ήλιος σε περίπου δύο εβδομάδες.

Το Yutu («κουνέλι από ιαδεΐτη») παίρνει το όνομα ενός μυθικού κουνελιού που ζει στο φεγγάρι μαζί με τη θεά Τσανγκ-ε.

Ήταν προγραμματισμένο να εξερευνήσει τον Κόλπο της Ίριδας (Sinus Iridium), μια μεγάλη ηφαιστειακή λεκάνη με έδαφος επίπεδο και σχεδόν καθόλου μεγάλες πέτρες, με ταχύτητα γύρω στα 200 μέτρα την ώρα.

Η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το Yutu προγραμματίζεται να λειτουργήσει για ένα χρόνο. Σχεδιάστηκε να παρακολουθεί το τροχοφόρο ρομπότ και παράλληλα να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων.

Οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην αποστολή ανοίγουν τώρα το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ίσως και για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231290524

594EF3E1900FD1838183512728ECFB33.jpg.84c4b1ac71b2b662c6948c80db053017.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Η NASA ζητά ιδέες για εμπορικές σεληνακάτους. :cheesy:

Σε μια ακόμα προσπάθεια να ενθαρρύνει την ιδιωτική πρωτοβουλία στο διάστημα, η NASA ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει τεχνογνωσία, εξοπλισμό και λογισμικό σε εταιρείες που ενδιαφέρονται να αναπτύξουν οχήματα προσεδάφισης για την εξερεύνηση του φεγγαριού και την εκμετάλλευση των πόρων του.

Περισσότερες από 50 εταιρείες και οργανισμοί ανταποκρίθηκαν τη Δευτέρα στο κάλεσμα της αμερικανικής υπηρεσίας για το νέο πρόγραμμα Lunar Catalyst.

http://www.nasa.gov/lunarcatalyst/

«Υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα προκειμένου να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη οχημάτων προσεδάφισης» είπε ο Τζέισον Κρούζαν, διευθυντής του τμήματος προηγμένων συστημάτων εξερεύνησης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παρακολούθησε το Reuters, ο Κρούζαν εξήγησε ότι η NASA θα προσφέρει σε επιλεγμένες εταιρείες δωρεάν εξοπλισμό και λογισμικό, τεχνική υποστήριξη και πρόσβαση στις εγκαταστάσεις της -δεν θα διαθέσει όμως δικά της κονδύλια.

Η ΝASA έχει επισήμως εγκαταλείψει το σχέδιο για επιστροφή των αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη, το οποίο είχε παρουσιάσει η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, καθώς η νυν κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα άλλαξε στρατηγική και έθεσε ως κύριο στόχο μια επανδρωμένη αποστολή στους αστεροειδείς και αργότερα στον Άρη.

(Οταν στην Σελήνη για βάσεις θα πηγαίνουν οι Ρώσοι σε συνεργασία πιθανον με την Ευρώπη και την Ιαπωνία,Καναδα,Νότιο Κορέα,Ινδία,Βραζιλία και οι Κινέζοι τότε θα καταλάβουν το λάθος τους.) ](*,)

Παρόλα αυτά, η υπηρεσία έχει σχέδια για μια αποστολή εξόρυξης νερού στη Σελήνη, την οποία θα μπορούσε να υλοποιήσει στο απώτερο μέλλον με τη συμμετοχή του Καναδά ή άλλων εταίρων. Αν όμως το σχέδιο δεν προχωρήσει, η NASA θα μπορούσε να αγοράσει μια έτοιμη σεληνάκατο από αμερικανικές εταιρείες, είπε ο Κρούζαν.

Η NASA έχει ήδη αναθέσει σε δύο εταιρείες, τη SpaceX και την Orbital Sciences, τις αποστολές ανεφοδιασμού στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS)

Μετά τον παροπλισμό των διαστημικών λεωφορείων της, η υπηρεσία έχασε τη δυνατότητα να εκτοξεύει αστροναύτες και οι επανδρωμένες αποστολές από και προς τον ISS έχουν ανατεθεί αποκλειστικά στα ρωσικά Soyuz.

Η NASA χρηματοδοτεί τώρα τρεις εταιρείες -SpaceX, Boeing, Sierra Nevada Corp. για την ανάπτυξη οχημάτων για επανδρωμένες αποστολές. Οι πρώτες δοκιμαστικές πτήσεις προγραμματίζονται για τα τέλη του 2016.

Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων στο πρόγραμμα Lunar Catalyst λήγει στις 17 Μαρτίου.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231290858

EF1FE90E11272E80FC368D9C71A7935E.jpg.b8fff3c4c3160601be6ad9c887a0fbca.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Πάγωσε το διαστημικό ρόβερ Yutu. :cheesy:

Ήταν ένα άξιο ρομπότ, δεν μπόρεσε όμως να αντέξει τη τη βαριά σεληνιακή νύχτα. Το Yutu, το πρώτο ρομποτικό όχημα της Κίνας στη Σελήνη, κηρύχθηκε και επίσημα νεκρό την Τρίτη από κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang'e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» την ώρα που ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Το μυστικοπαθές διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας δεν διευκρίνισε τη φύση του προβλήματος, ωστόσο ερασιτέχνες που παρακολουθούν την αποστολή εικάζουν ότι η σεληνιακή σκόνη εμπόδισε το δίπλωμα ενός ηλιακού συλλέκτη, με αποτέλεσμα να παραμένουν εκτεθειμένα στο ψύχος ορισμένα όργανα.

Δεδομένου ότι οι ηλιακοί συλλέκτες δεν προσφέρουν ενέργεια στη διάρκεια της νύχτας, οι μηχανικοί της αποστολής έπρεπε να περιμένουν την ανατολή.

«Το πρώτο σεληνιακό ρομπότ της Κίνας, το Yutu, δεν επανήλθε σε πλήρη λειτουργία τη Δευτέρα όπως ήταν αναμενόμενο. Χρήστες του Διαδικτύου θρηνούν για το χαμό του στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα» ανακοίνωσε την Τρίτη το κρατικό πρακτορείο ECNS.

Η βλάβη δεν αποκλείεται να προκλήθηκε από τη σεληνιακή σκόνη, αποτελούμενη από αιχμηρούς κόκκους που σχηματίστηκαν στην πορεία δισεκατομμυρίων ετών λόγω της πρόσκρουσης μετεωριτών και των συνεχών κύκλων συστολής-διαστολής καθώς η θερμοκρασία αυξομειώνεται. Σκόνη που φορτίστηκε με στατικό ηλεκτρισμό λόγω του βομβαρδισμού ηλιακών σωματιδίων είχε εισχωρήσει στις στολές των αστροναυτών των αποστολών Apollo και προκάλεσε υπερθέρμανση στο όχημά τους.

Το Yutu λειτούργησε μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες.

Σε λειτουργία παραμένει ωστόσο το Chang'e-3, η σεληνάκατος που μετέφερε το ρομπότ, η οποία είναι σχεδιασμένη να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για συνολικά έξι μήνες.

Οι τεχνολογίες που αξιοποιούνται στην αποστολή ανοίγουν τώρα το δρόμο για μια μελλοντική αποστολή συλλογής και επιστροφής δειγμάτων, ίσως και για μια επανδρωμένη αποστολή στο φεγγάρι τη δεκαετία του 2020. Νωρίτερα, μέχρι το 2020, προγραμματίζεται να έχει συναρμολογηθεί και ο πρώτος κινεζικός διαστημικός σταθμός.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231295165

 

Το διαστημικό ρόβερ Yutu ζει ! :cheesy: :cheesy: :cheesy:

Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, το διαστημικό ρόβερ Yutu δεν μπόρεσε να αντέξει τη σεληνιακή νύχτα, πάγωσε και κηρύχθηκε επίσημα νεκρό.

Όμως, βιάστηκαν να το ξεγράψουν. Τελικά το κινεζικό διαστημικό όχημα που βρίσκεται εδώ και 2 μήνες στην επιφάνεια της Σελήνης «ζει»! \:D/ \:D/ \:D/

Παρά την σοβαρή βλάβη που υπέστη πριν από δυο εβδομάδες, αποκαταστάθηκε η επικοινωνία του με τη Γη και οι ειδικοί ελέγχουν τα αίτια της βλάβης και γενικά τις λειτουργίες του ρόβερ έτσι ώστε να επαναφέρουν πλήρως ή μερικώς τις λειτουργίες του.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού προγράμματος εξερεύνησης της Σελήνης ήταν κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι: «το Yutu επανήλθε στην ζωή». =D> =D> =D>

http://physicsgg.me/2014/02/13/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%81%cf%8c%ce%b2%ce%b5%cf%81-yutu-%ce%b6%ce%b5%ce%b9/

yutu_8462077.jpg.5abade34fb7c8277fae8810d84c2a8c6.jpg

yutu.jpg.d51d72aae3ec35a7041a663279937a52.jpg

change-3-landing-site-yutu-farewell-pano-4a_ken-kremer.jpg.6272e620c67effe26644b6dc199c0fdc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Παρουσιάστηκε ένα επαναστατικού σχεδιασμού σκάφος προσεδάφισης και μελέτης. :cheesy:

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού LunarX Prize της Google για την κατασκευή ενός σκάφους που θα προσεδαφιστεί στη Σελήνη και θα στείλει εικόνες και βίντεο μια νέα εταιρεία, η SpaceLL, παρουσίασε την πρότασή της που είναι ομολογουμένως... ιδιαίτερη. Οι μηχανικοί και τεχνικοί της εταιρείας κατασκεύασαν ένα σκάφος που έχει μέγεθος πλυντηρίου πιάτων και ζυγίζει 140 κιλά.

Στο διαγωνισμό συμμετείχαν αρχικά 33 εταιρείες και έχουν πλέον απομείνει 18. Το σκάφος της SpaceLL έχει λάβει το προσωρινό όνομα «Σπουργίτι» και σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας το κόστος του δεν θα ξεπεράσει τα 36 εκ. δολάρια ποσό που οι ίδιοι θεωρούν ότι θα είναι το μικρότερο από εκείνο των άλλων προτάσεων του διαγωνισμού. Το «Σπουργίτι» θα είναι εφοδιασμένο με εννέα υπολογιστές και οκτώ κάμερες και σε περίπτωση που τελικά πάρει την τελική έγκριση και φτάσει στη Σελήνη θα είναι το πιο μικρό και ταυτόχρονα πιο προηγμένο σκάφος που έχει προσεδαφιστεί στον φυσικό μας δορυφόρο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=574420

B3A9A2BB36AF373C566B41DE6F1E7C20.jpg.8ebe400d7cc8edc0b40ed9c11c81bc7b.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μια σκάλα προς τον ουρανό μέχρι τη Σελήνη ! :cheesy:

H ιδέα της κατασκευής ενός συστήματος μεταφοράς ανάμεσα στη Γη και την Σελήνη διαμέσου ενός καλωδίου δεν είναι και τόσο τρελή όσο ακούγεται.

Αν εξαιρέσουμε τον μύθο της Βαβέλ και το παραμύθι «ο Τζακ και η φασολιά», η πρώτη σοβαρή αντιμετώπιση του προβλήματος έγινε από τον σοβιετικό μηχανικό Yuri N. Artsutanov ,

http://en.wikipedia.org/wiki/Yuri_Artsutanov

ο οποίος σε ένα άρθρο που δημοσίευσε το 1960, απέδειξε ότι η κατασκευή ενός ασανσέρ μεταξύ της Γης και ενός γεωστατικού δορυφόρου ήταν εφικτή.

Παρόμοια μελέτη σύνδεσης Γης και δορυφόρου με καλώδιο έκανε το 1975 και αμερικανός Jerome Pearson,

http://en.wikipedia.org/wiki/Jerome_Pearson

όπου το βάρος του καλωδίου μεταξύ δορυφόρου και Γης εξισορροπείται από τη φυγόκεντρο δύναμη που δέχεται ένα δεύτερο καλώδιο – πέραν του δορυφόρου – που συνδέεται με ένα αντίβαρο (The orbital tower: a spacecraft launcher using the Earth’s rotational energy).

http://www.star-tech-inc.com/papers/tower/tower.pdf

Έκτοτε αρκετοί έχουν ασχοληθεί με το ζήτημα αυτό – είτε με το τεχνικό μέρος του συστήματος είτε με την επισήμανση των κινδύνων που εγκυμονεί μια τέτοια κατασκευή, στην περίπτωση αποκοπής του καλωδίου εξαιτίας σύγκρουσής του με μετεωρίτη και της αναπόφευκτης ελεύθερης πτώσης του με μεγάλη ταχύτητα προς την Γη.

Πως θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε ένα ασανσέρ μεταξύ Γης και Σελήνης;

Στο ερώτημα αυτό απαντά το βίντεο της ομάδας LiftPort από το Σιάτλ, «Lagrangian Elevator To The Moon – Is It Possible?»

Περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα του βίντεο μπορεί κανείς να βρει ΕΔΩ ή ΕΔΩ.

http://www.space.com/24905-moon-elevator-lunar-exploration-liftport.html?cmpid=514648_20140308_19673384

http://liftport.com/we-are-liftport/

Όμως, πέρα από τις πολύ ενδιαφέρουσες τεχνικές λεπτομέρειες προβλήματος, κάθε φορά που αναφέρεται η κατασκευή μιας σκάλας προς τον ουρανό, θυμόμαστε το τραγούδι των Led Zeppelin, «Stairway to Heaven», ίσως την καλύτερη σύνθεση στην ιστορία της ροκ μουσικής:

http://www.youtube.com/watch?v=w9TGj2jrJk8

http://physicsgg.me/2014/03/08/%ce%b2%ce%af%ce%bd%cf%84%ce%b5%ce%bf-%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%cf%83%ce%ba%ce%ac%ce%bb%ce%b1-%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bd-%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b1%ce%bd%cf%8c/

liftport.jpg.c747e9c2a2852ca0754ebcb876946ca7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Θέα της ανατολής στην κορυφή του κρατήρα Tycho

 

Το Lunar Reconnaissance σε τροχιά της NASA, φωτογράφισε μια δραματική θέα της ανατολής του κρατήρα Tycho.

Η κεντρική κορυφή του συγκροτήματος του κρατήρα Tycho, που παρουσιάζεται εδώ, είναι περίπου 9,3 μίλια (15 χλμ.) σε πλάτος, αριστερά προς τα δεξιά (νοτιοανατολικά προς βορειοδυτικά σε αυτή την προβολή).

 

Ο Tycho είναι ένας από τους πιο γνωστούς κρατήρες στο φεγγάρι.

Φαίνεται σαν ένα φωτεινό σημείο στα νότια υψίπεδα με τις ακτίνες του λαμπερού υλικού που εκτείνονται στο μεγαλύτερο μέρος της κοντινής πλευράς.

Η προεξοχή του δεν είναι λόγω του μεγέθους του: 85 χιλ σε διάμετρο, είναι ένας μόνο, από τους χιλιάδες αυτού του μεγέθους ή μεγαλύτερος.

Αυτό που πραγματικά κάνει τον Tycho να ξεχωρίζει, είναι η σχετική νεότητά του.

Χαρακτηριστικά, ο Tycho είναι τόσο απότομος και έντονος, διότι ο κρατήρας είναι μόνο περίπου 110 εκατομμυρίων ετών - νέος με τα σεληνιακά πρότυπα.

 

http://to-new-sas.blogspot.gr/2014/03/tycho.html

1170828315_565736main_M162350671LE_full2.thumb.png.e15c64aae0f63841bd40d4de3fbde9d5.png

881017808_565706main_wac_tycho_highphase2.thumb.jpg.a44a72389b79670cd224725ce2948e46.jpg

730787095_565703main_verticalv_boulder1.thumb.jpg.d16b6182c7fe969ddee72e33ef8a7e70.jpg

565701main_tycho_cpeak_oblique.thumb.jpg.88d069e67abde3da39434524bf81e31b.jpg

Δημοσιεύτηκε

Σε 50 χρόνια θα ζούμε στη Σελήνη. :cheesy:

Ο διάσημος αστροφυσικός Στίβεν Χόκινγκ εμφανίστηκε το βράδυ της Δευτέρας σε τηλεοπτική εκπομπή στη Βρετανία και διατύπωσε μια σειρά από ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Ο 72χρονος επιστήμονας εμφανίστηκε στην εκπομπή «Live from Space» του καναλιού Channel 4 στην οποία εμφανίστηκαν ζωντανά και αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.

Ο Χόκινγκ προχωρά συχνά σε προβλέψεις για την τεχνολογική και επιστημονική πρόοδο καθώς και την επίδραση που θα έχει αυτή η πρόοδος στη ζωή του ανθρώπου στο κοντινό και απώτερο μέλλον. Χθες ο Χόκινγκ υποστήριξε ότι ο 21ος αιώνας θα αποτελέσει ένα ορόσημο στη διαστημική εξερεύνηση.

«Σε 50 χρόνια θα έχουμε δημιουργήσει βάσεις και κατοικίες στη Σελήνη στις οποίες θα ζουν άνθρωποι. Το ίδιο θα γίνει και στον Αρη μέχρι το τέλος του αιώνα» υποστηρίζει ο Χόκινγκ που εκτιμά ότι αν δεν καταφέρουμε να αποικήσουμε άλλους πλανήτες η ανθρωπότητα κινδυνεύει με εξαφάνιση. «Ο πλανήτης μας είναι ένας παλιός κόσμος που απειλείται από τη συνεχή αύξηση του ανθρώπινου πληθυσμού και την εξάντληση των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Γης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη αυτοί οι παράγοντες και να φτιάξουμε ένα σχέδιο Β. Αν θέλουμε ο άνθρωπος να επιβιώσει τα επόμενα εκατό χρόνια, πολύ περισσότερο αν μιλήσουμε για τα επόμενα χίλια έτη, είναι επιβεβλημένη η αποίκηση άλλων κόσμων μακριά από τη Γη. Αν ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι είμαι βέβαιος ότι ο αιώνας που διανύουμε θα χαρακτηριστεί ως μια πραγματική διαστημική εποχή» ανέφερε ο Χόκινγκ.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=578049

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Επισκεφτείτε τον Βόρειο Πόλο της Σελήνης. :cheesy:

Επιστήμονες της NASA χρησιμοποιώντας δεδομένα του δορυφόρου LRO που εξερευνά και χαρτογραφεί τη Σελήνη δημιούργησαν ένα υψηλής ανάλυσης μωσαϊκό του Βόρειου Πόλου του φυσικού μας δορυφόρου. Το μωσαϊκό δημιουργήθηκε από 10.581 εικόνες και καλύπτει μια περιοχή έκτασης παρόμοιας με το 25% των ΗΠΑ. Για να δείτε σε πλήρη ανάλυση των μωσαΐκό και να περιηγηθείτε στον Βόρειο Πόλο επισκεφτείτε τον ιστοτόπο

http://lroc.sese.asu.edu/gigapan.

Μια εφαρμογή εκεί επιτρέπει στους χρήστες να ζουμάρουν κάθε σημείο του Βόρειου Πόλου της Σελήνης και τους προσφέρουν την αίσθηση ότι σχεδόν... ακουμπούν το έδαφος της.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=578449

B5BCA4FE6ECCBBF160BCB31677F8FC2C.jpg.5b57679f9dfeeb1dc84df71699eb95df.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ξύπνιο αλλά παράλυτο το κινεζικό ρομπότ στη Σελήνη. :cheesy:

Έπειτα από το τέλος μιας ακόμα σκληρής σεληνιακής νύχτας, το κινεζικό ρομπότ Yutu ξύπνησε από την κατάσταση αναμονής και μεταδίδει δεδομένα, παραμένει όμως παράλυτο λόγω μηχανικού προβλήματος που μάλλον δεν πρόκειται να επιλυθεί.

Στα μέσα Δεκεμβρίου, η σεληνάκατος Chang’e-3 που μετέφερε το ρομπότ έγινε η πρώτη αποστολή που πραγματοποιεί ελεγχόμενη προσεδάφιση στη Σελήνη εδώ και 37 χρόνια, μια σημαντική επιτυχία στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας.

Στα τέλη Ιανουαρίου, το εξάτροχο ρομπότ παρουσίασε «μηχανικό πρόβλημα» την ώρα που ετοιμαζόταν να τεθεί σε κατάσταση αναμονής για τη σεληνιακή νύχτα, η οποία διαρκεί δύο εβδομάδες και ρίχνει τη θερμοκρασία από τους 90 βαθμούς Κελσίου σε λιγότερο από -180 βαθμούς.

Έπειτα και από την τελευταία ανατολή του Ήλιου στο φεγγάρι, το ρομπότ παραμένει ακίνητο, ανέφεραν κινέζοι επιστήμονες στο Συνέδριο Σεληνιακής και Πλανητικής Επιστήμης που πραγματοποιείται στο Τέξας.

Όπως φαίνεται το Yutu δεν θα μπορέσει να φτάσει στο χείλος ενός κρατήρα που ήθελαν να μελετήσουν οι ερευνητές της αποστολής.

Το ρομπότ λειτούργησε μόνο για έξι εβδομάδες σε μια αποστολή που ήταν προγραμματισμένη να διαρκέσει τρεις μήνες. Σε αυτό το διάστημα πρόλαβε να διανύσει μόνο 100 μέτρα στον Κόλπο της Ίριδας (Sinus Iridium), μια μεγάλη ηφαιστειακή λεκάνη με επίπεδο έδαφος και σχεδόν καθόλου μεγάλες πέτρες.

Το εξάτροχο ρομπότ είναι εξοπλισμένο με ραντάρ που βλέπει σε βάθος έως 100 μέτρων μέσα στο υπέδαφος. Τα δεδομένα που πρόλαβε να μεταδώσει αναμένεται να αποκαλύψουν το πάχος των επιφανειακών βασαλτικών πετρωμάτων, ωστόσο η ανάλυσή τους δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, είπε ο Λι Κιάο του Κινεζικού Πανεπιστημίου Γεωεπιστημών στο Γουχάν.

Ακόμα, το φασματόμετρο ακτίνων Χ και σωματιδίων άλφα εξέτασε τη σύσταση του εδάφους σε δύο σημεία και ανίχνευσε αναμενόμενα στοιχεία, όπως μαγνήσιο, αλουμίνιο, κάλιο και ασβέστιο, ανέφεραν ερευνητές του Ινστιτούτου Φυσικής Υψηλών Ενεργειών στο Πεκίνο.

Σε λειτουργία παραμένει πάντως η σεληνάκατος Chang’e-3 που μετέφερε το Yutu. Σχεδιάστηκε να παρακολουθεί το τροχοφόρο ρομπότ και παράλληλα να πραγματοποιεί αστρονομικές παρατηρήσεις της Γης και άλλων σωμάτων για περίπου έναν χρόνο.

http://physicsgg.me/2014/03/21/%ce%be%cf%8d%cf%80%ce%bd%ce%b9%ce%bf-%ce%b1%ce%bb%ce%bb%ce%ac-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%84%ce%bf-%cf%84%ce%bf-%ce%ba%ce%b9%ce%bd%ce%b5%ce%b6%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%81%ce%bf%ce%bc%cf%80/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μισό εκατ. ευρώ για τη μόνη φωτογραφική μηχανή που γύρισε από τη Σελήνη. :cheesy:

Βγήκε στο σφυρί ως η μοναδική φωτογραφική μηχανή που ταξίδεψε στο φεγγάρι και επέστρεψε. Η μηχανή Hasselblad 500 που χρησιμοποιήθηκε στην αποστολή Apollo 15 το 1971 πουλήθηκε σε ιάπωνα επιχειρηματία για 550.000 ευρώ.

Η φωτογραφική μηχανή είχε τροποποιηθεί για λογαριασμό της NASA και τα πλαστικά μέρη της είχαν αντικατασταθεί με μεταλλικά.

Τουλάχιστον 15 φωτογραφικές μηχανές ταξίδεψαν στη Σελήνη με τις αποστολές Apollo, οι περισσότερες όμως έμειναν για πάντα.

Σύμφωνα με τον αυστριακό οίκο Galerie Westlicht που δημοπράτησε τη μηχανή στη Βιέννη, αγοραστής είναι ο ιάπωνας επιχειρηματίας Τερακάζου Φουτζισάβα.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231305903

1206002733_Hasselblad500.jpg.ed3b87f5c2c816abc32d7cd077fc5bbc.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ρώσοι μηχανικοί ετοιμάζουν σκάφος για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη. :cheesy:

Όπως μετέδωσε το κρατικό ειδησεογραφικό κανάλι της Ρωσίας Россия1 οι Ρώσοι ετοιμάζουν σκάφος για ταξίδια στη Σελήνη και τον Άρη.

Το σκάφος θα είναι κατάλληλο και απόλυτα ασφαλές για τέτοιου είδους πτήσεις!

Βίντεο.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%BF%CE%B9-%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%BF%CE%B9-%CE%BC%CE%B7%CF%87%CE%B1%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%B5%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%AC%CE%B6%CE%BF%CF%85%CE%BD-%CF%83%CE%BA%CE%AC%CF%86%CE%BF%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%80%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%86%CE%B5%CE%B3%CE%B3%CE%AC%CF%81%CE%B9-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CE%AC%CF%81%CE%B7-vid

705725334_rwsoi20diastima.jpg.4b8565c34db3a0c8924a0944ced9bad1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

To σεληνιακό παράδοξο του απατίτη. :cheesy:

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα που εστιάζει σε ίχνη παρουσίας νερού σε σεληνιακά πετρώματα, το νερό στον πλανήτη μας και στο φυσικό του δορυφόρο ίσως να έχουν την ίδια προέλευση.

Εάν επαληθευτεί η διαπίστωση των επιστημόνων, θα αποτελέσει ένα ισχυρό επιχείρημα υπέρ της θεωρίας για το σχηματισμό της Σελήνης από υλικό που ανήκε στην αρχέγονη Γη και αποσπάστηκε εξαιτίας κάποιας γιγαντιαίας σύγκρουσης στα πρώιμα χρόνια του Ηλιακού Συστήματος.

Η εκτεταμένη πρόσβαση των επιστημόνων σε σεληνιακά πετρώματα οφείλεται στις διαστημικές αποστολές στη Σελήνη (επανδρωμένες και μη), από τις οποίες συλλέχθηκαν εκατοντάδες πολύτιμα κιλά δειγμάτων εδάφους και βράχων.

Μέχρι σήμερα οι περισσότερες έρευνες εστίαζαν στην περιεκτικότητα σε νερό σχετικά νεώτερων σεληνιακών πετρωμάτων με προέλευση το μανδύα της Σελήνης. Αντίθετα η νέα έρευνα επικεντρώθηκε σε δείγματα από υπερυψωμένες περιοχές στη σεληνιακή επιφάνεια τα οποία είχαν συλλέξει οι αστροναύτες της αποστολής Apollo 17. Τα πετρώματα αυτά θεωρούνται πως είναι πολύ παλαιότερα αφού προέκυψαν από την αποκρυστάλλωση της επιφάνειας του μάγματος που δημιούργησε τη Σελήνη και παρέμειναν ανεπηρέαστα από τις διεργασίες στο εσωτερικό της.

Τα ηφαιστειογενή αυτά πετρώματα περιέχουν ποσότητες απατίτη (το όνομά του προέρχεται από την ελληνική λέξη απατώ, γιατί συχνά συγχέεται με άλλα ορυκτά, όπως ο ασβεστίτης ή ο χαλαζίας), ενός ορυκτού πλούσιου σε υδρογόνο που υποδεικνύει την ύπαρξη νερού στο παρελθόν της Σελήνης, ενώ ανίχνευσαν και την ύπαρξη ποσοτήτων νερού στην κρυσταλλική τους δομή. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τεχνικές, μέτρησαν την ισοτοπική σύνθεση του υδρογόνου και του νερού στα δείγματα, με άλλα λόγια ένα είδος χαρακτηριστικής υπογραφής των συγκεκριμένων μορίων, που τους επιτρέπει να τα συγκρίνουν με άλλα μόρια σε διαφορετικά ουράνια σώματα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι υπογραφές που ανακάλυψαν στα σεληνιακά πετρώματα είναι πανομοιότυπες με άλλες που έχουν ανακαλυφθεί και σε μετεωρίτες στη Γη, κάτι που μπορεί να σημαίνει πως το νερό στη Σελήνη μπορεί να μεταφέρθηκε με μετεωρίτες.

Καθώς όμως οι ίδιες μοριακές υπογραφές εκτιμάται πως βρίσκονται και στο μανδύα του πλανήτη μας, το νερό στο εσωτερικό του και το νερό στο φεγγάρι ίσως έχουν κοινή προέλευση.

Για την εξαγωγή ασφαλέστερων συμπερασμάτων για το παρελθόν των δύο σωμάτων και το σχηματισμό τους, θα χρειαστεί ένας ακριβέστερος χρονικός προσδιορισμός της εποχής που οι μετεωρίτες τα βομβάρδιζαν μεταφέροντας νερό.

H έρευνα δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Earth and Planetary Science Letters.

http://www.sciencemag.org/content/early/2014/03/19/science.1250398

http://physicsgg.me/2014/04/01/to-%cf%83%ce%b5%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%b1%ce%ba%cf%8c-%cf%80%ce%b1%cf%81%ce%ac%ce%b4%ce%bf%ce%be%ce%bf-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%b1%cf%80%ce%b1%cf%84%ce%af%cf%84%ce%b7/

apollo17.jpg.0dd6070013c0664236c328e8399d9a94.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

«Νεότερη» κατά 65 εκατομμύρια χρόνια είναι η Σελήνη. :cheesy:

Το φεγγάρι άρχισε να δημιουργείται γύρω στα 65 εκατομμύρια χρόνια αργότερα από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις, που βασίζονται σε ένα ακριβέστερο γεωλογικό «ρολόι».

Η πρόσκρουση στη Γη ενός μεγάλου σαν τον Άρη ουράνιου σώματος (πιθανότατα ενός τεράστιου αστεροειδούς) εκτόξευσε μεγάλες ποσότητες υλικών στο διάστημα, από όπου σταδιακά δημιουργήθηκε ο δορυφόρος του πλανήτη μας. Αυτό το κατακλυσμικό γεγονός συνέβη περίπου 95 εκατ. χρόνια μετά τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος (συν/πλην 32 εκατ. χρόνια) και όχι 30 έως 40 εκατ. χρόνια μετά τη δημιουργία του, όπως πιστευόταν ως τώρα.

Το ηλιακό μας σύστημα εκτιμάται ότι δημιουργήθηκε πριν από 4,58 δισεκατομμύρια χρόνια, συνεπώς η Σελήνη άρχισε να δημιουργείται πριν από περίπου 4,48 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η νέα εκτίμηση -με βαθμό ακρίβειας 99,9%- βασίζεται σε 259 προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές της διαδικασίας γέννησης και εξέλιξης των πλανητικών «εμβρύων» (Ερμή, Άρη, Αφροδίτης, Γης) που βρέθηκαν σε τροχιά γύρω από τον μητρικό Ήλιο.

Είναι η πρώτη φορά που οι εκτιμήσεις για την πρώιμη ιστορία του ηλιακού συστήματος -και κατ' επέκταση της Σελήνης- δεν βασίζονται πρωτίστως στο ατομικό «ρολόι» της φυσικής ραδιενεργούς διάσπασης των χημικών στοιχείων στο εσωτερικό των γήινων και σεληνιακών πετρωμάτων.

Όπως δήλωσε ο αστρονόμος Τζον Τσάμπερς του Ινστιτούτου Επιστημών Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον, «πιστεύουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος από αυτό που κτύπησε τη Γη και τελικά δημιούργησε το φεγγάρι, έμεινε στη Γη. Ένα μικρό τμήμα του, μαζί με μερικά υλικά από τη Γη, εκτοξεύτηκαν στο διάστημα και σχημάτισαν τη Σελήνη».

Οι ερευνητές από τη Γαλλία, τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής τον Σεθ Τζάκομπσον του Αστεροσκοπείου της Κυανής Ακτής στη Νίκαια, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ και το Space.com.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63987168

.jpg.0432c85daa44bb7b96d5a719ca52b1a3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Πλώρη… θανάτου για το LADEE. :cheesy:

Η NASA ανακοίνωσε το χρονοδιάγραμμα του τέλους της αποστολής LADEE. Το σκάφος της αποστολής πραγματοποίησε επί έξι μήνες σειρά μελετών και πειραμάτων στη Σελήνη.

Η αποστολή έχει πλέον ολοκληρωθεί και σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος θα πέσει στην επιφάνεια του φυσικού μας δορυφόρου στις 21 Απριλίου. Τα μέλη της αποστολής κάνουν τις απαραίτητες κινήσεις ώστε η πτώση του σκάφους να γίνει προοδευτικά και χωρίς να προκαλέσει… παρενέργειες.

Το LADEE (Lunar Atmosphere and Dust Environment Explorer) συνέλεξε στοιχεία για τη σύνθεση και τη δομή της αραιής ατμόσφαιρας της Σελήνης. Η αποστολή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική επειδή οι επιστήμονες μπορεί μεν να αναζητούν εξωπλανήτες με ατμοσφαιρικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα της Γης, όπως όμως φαίνεται υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός πλανητών με ατμόσφαιρες συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες της Σελήνης. Ετσι η μελέτη και ανάλυση της ατμόσφαιρας της Σελήνης θα επιτρέψει την καλύτερη μελέτη εξωπλανητών με παρόμοιες ατμόσφαιρες.

Το LADEE είναι επίσης εφοδιασμένο με ένα νέο προηγμένο σύστημα επικοινωνίας που δοκιμάστηκε για πρώτη φορά και, σύμφωνα με τους δημιουργούς του, μπορεί να φέρει επανάσταση στις διαστημικές επικοινωνίες.

Το σύστημα χρησιμοποιεί υπέρυθρη ακτινοβολία για τη μετάδοση πληροφοριών αντί για ραδιοκύματα. Αυτό αναμένεται να επιτρέψει την αποστολή δεδομένων έξι φορές γρηγορότερα με εξοπλισμό που ζυγίζει 50% λιγότερο από τα υπάρχοντα συστήματα επικοινωνίας στο Διάστημα καταναλώνοντας παράλληλα 25% λιγότερη ενέργεια. Αν είναι επιτυχές, το νέο σύστημα θα επιτρέπει σε μελλοντικές διαστημικές αποστολές τη μετάδοση ακόμη και τρισδιάστατων βίντεο.

To LADEE βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ύψος περίπου 2-4 χλμ πάνω από την επιφάνεια της Σελήνης και συνεχίζει να συλλέγει ατμοσφαιρικά δεδομένα. Οι υπεύθυνοι της αποστολής θέλουν το σκάφος να πέσει πάνω στην επιφάνεια της Σελήνης στις 21 Απριλίου. Εχουν επιλέξει κάποιο σημείο στην αθέατη πλευρά του φυσικού μας δορυφόρου ώστε η πτώση να είναι όσο το δυνατόν πιο μακριά από περιοχές που έχουν προσεδαφιστεί στο παρελθόν άλλες αποστολές.

Βίντεο.

http://www.tovima.gr/science/physics-space/article/?aid=584535

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Ένα εκατ. δολάρια για αναμνηστικά από την προσσελήνωση του Apollo 11. :cheesy:

Ένα έμβλημα που είχαν μαζί τους τα μέλη της αποστολής του Apollo 11 στο φεγγάρι το 1969 και μια λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της ιστορικής αυτής αποστολής ήταν ανάμεσα στα σημαντικότερα αντικείμενα που δημοπρατήθηκαν έναντι 1 εκατ. δολαρίων από τον οίκο Bonhams στη Νέα Υόρκη.

Σχεδόν 300 ενθουσιώδεις θαυμαστές της αεροδιαστημικής καθώς και φανατικοί συλλέκτες από 17 χώρες σε τέσσερις ηπείρους, υπέβαλαν τις προσφορές τους μέσω τηλεφώνου, Διαδικτύου ή αυτοπροσώπως.

Συνολικά πωλήθηκε το 80% των 300 αναμνηστικών αντικειμένων που δημοπρατήθηκαν.

«Τα αναμνηστικά του διαστήματος έχουν ακαταμάχητη έλξη και δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να ενθουσιάζεται με την ιδέα της εξερεύνησης του διαστήματος» σημείωσε η Κασσάνδρα Χάτον, ειδική σε αντικείμενα αεροδιαστημικής του οίκου Bonhams. «Είναι κάτι που οι άνθρωποι ονειρεύονται όταν είναι παιδιά. Πολλά παιδιά ονειρεύονται να γίνουν αστροναύτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μεταξύ των αντικειμένων που πωλήθηκαν είναι η λίστα με τους προς διενέργεια ελέγχους και τα καθήκοντα της αποστολής του Apollo 11, υπεύθυνος για την καταγραφή των οποίων ήταν ο Μπαζ Όλντριν, ένα έμβλημα πανομοιότυπο με αυτό που φορούσαν στις στολές τους ο Όλντριν, ο Νιλ Άρμστρονγκ και ο Μάικλ Κόλινς -απεικονίζει έναν αετό με ένα κλαδί ελιάς πάνω από την επιφάνεια του φεγγαριού-, καθώς επίσης η αμερικανική σημαία που είχε μαζί του το πλήρωμα σε σεληνιακή τροχιά.

Πολλοί άνθρωποι θυμούνται την ιστορική στιγμή που το Apollo 11 προσσεληνώθηκε κι αυτό εξηγεί εν μέρει την έλξη που προκάλεσε αυτή η δημοπρασία. «Ήταν η πρώτη φορά που πάτησε άνθρωπός το πόδι του στο φεγγάρι» υπενθύμισε η Χάτον.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1231310215

D4261A077E8219FACAD19F1881B12A77.jpg.15f74ef2ae4682de36187c4c6d66f32c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Καταπληκτική εικόνα από το αρχείο του Apollo 16. :cheesy:

Στην εικόνα βλέπουμε μια δομή που κατά τη γνώμη μου μοιάζει με μια μονάδα παραγωγής ενέργειας κάποιου είδους. Ότι και αν είναι αυτό το αντικείμενο, φαίνεται να δημιουργεί ή να προσελκύσει ένα λοφίο καθαρής ενέργειας.

Φυσικά μπορείτε να δείτε την φωτογραφία μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα της Nasa με φωτογραφίες του Apollo 16.

http://wms.lroc.asu.edu/apollo/view?image_name=AS16-P-4095

Βίντεο.

http://www.defencenet.gr/defence/item/%CE%B1%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%84%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%BF-%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%AF%CE%BF-%CF%84%CE%BF%CF%85-apollo-16

apollo16.jpg.9dcbd5cccbc88bcb1c65f5d16c321203.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Τη δημιουργία μόνιμης βάσης στη Σελήνη σχεδιάζει η Ρωσία

 

Σύμφωνα με ρώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, η Ρωσία έχει τοποθετήσει σε πρώτη προτεραιότητα την κατάκτηση της Σελήνης, με τη δημιουργία μίας μόνιμης σεληνιακής βάσης.

 

Τη σχετική αναφορά, σύμφωνα με το Voice of Russia, έκανε ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός αρμόδιος για θέματα αμυντικής βιομηχανίας, Dmitry Rogozin, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα Rossiiskaya Gazeta.

 

Ο ρωσικός σχεδιασμός για την «κατάκτηση» της Σελήνης προβλέπει τρία βήματα, μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Το πρώτο βήμα θα είναι το 2016 και θα αφορά την εκτόξευση και προσσελήνωση επανδρωμένου σκάφους στον νότιο πόλο της Σελήνης.

 

Θα ακολουθήσει μία ακόμα αποστολή το 2018, κατά την οποία θα τεθεί ένα διαστημικό όχημα σε σεληνιακή τροχιά, ώστε να ελεγχθεί η επιφάνεια του δορυφόρου της Γης. Στο τρίτο βήμα, που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί το 2019, προβλέπεται η επανδρωμένη αποστολή και προσσελήνωση ενός σκάφους που θα ξεκινήσει τις έρευνες για την ανεύρεση παγωμένου νερού.

 

Παράλληλα, η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, ευρύτερα γνωστή ως Roscosmos, γνωστοποίησε την έναρξη ενός προγράμματος που θα αφορά το σχεδιασμό και την κατασκευή διαστημικών σκαφών, κατάλληλων για αποστολές στη Σελήνη. Επίσης, από το πρόγραμμα θα προκύψουν και νέοι πύραυλοι-φορείς, με ικανότητα μεταφοράς φορτίου 80 τόνων, που θα μπορούν να μεταφέρουν τα νέα σκάφη.

 

Έτος ορόσημο για το ρωσικό διαστημικό πρόγραμμα φέρεται να είναι το 2040, έτος στο οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία σεληνιακής βάσης, από την οποία θα εκπορεύονται αποστολές μακράς διάρκειας. «Αυτή η διαδικασία έχει αρχή, αλλά δεν έχει τέλος», δήλωσε ο Rogozin, για να συμπληρώσει «πηγαίνουμε στη Σελήνη για να μείνουμε για πάντα».

 

Σύμφωνα με τον Rogozin, η Σελήνη αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική πηγή απόκτησης νερού, ορυκτών και άλλων «εφοδίων» για μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Παράλληλα, θεωρεί ότι αποτελεί και μια ιδανική πλατφόρμα για δοκιμές νέων διαστημικών τεχνολογιών.

 

Επίσης, ο ρώσος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της Ρωσίας να αναζητήσει φυσικούς πόρους, στο σύνολο του ηλιακού μας συστήματος. «Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε να ονειρευτούμε, να ανεβάσουμε τις προσδοκίες όσο υψηλότερα γίνεται για τη μελλοντική μας εξέλιξη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι η NASA πραγματοποίησε την τελευταία της επανδρωμένη πτήση στο φεγγάρι το 1972. Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία σχεδιάζει προς το παρόν την «επαφή» με αστεροειδείς, ενώ ήδη σχεδιάζεται μία επανδρωμένη αποστολή με προορισμό τον Άρη. Η αποστολή στον Άρη έχει προκαλέσει και μία διαρκή πολιτική συζήτηση στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη διάθεση υπέρογκων κονδυλίων για μια τέτοια φιλόδοξη ενέργεια.

 

http://physicsgg.me/2014/04/14/%CF%84%CE%B7-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%B9%CE%BF%CF%85%CF%81%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CE%BC%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%BC%CE%B7%CF%82-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B7%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD/

russia.jpg.507832067f75036c0c80c753d651a894.jpg

Δημοσιεύτηκε

Η νέα κατάκτηση της Σελήνης. :cheesy:

Τα νέα διαστημικά σχέδια της Ρωσίας προβλέπουν τον «εποικισμό» της Σελήνης και, από εκεί, διαπλανητικά ταξίδια στον Άρη.

Δίδεται μάλιστα, προτεραιότητα στην εξερεύνηση του διαστήματος με στόχο την εκμετάλλευση των πολύτιμων φυσικών πόρων του πλανητικού μας συστήματος.

Η Ρωσία καθόρισε το γενικό πλαίσιο της έρευνας και της εξερεύνησης του διαστήματος.

Κύριοι στόχοι είναι τα συγκροτήματα που θα περιστρέφονται στο διάστημα σε τροχιές κοντά στη Γη,(1)

η εξερεύνηση και ο αποικισμός της Σελήνης,(2)

καθώς και η έναρξη της υλοποίησης προγραμμάτων για την εξερεύνηση του Άρη(3)

και άλλων πλανητών στο ηλιακό μας σύστημα.(4)

Τα νέα «διαπλανητικά» σχέδια της Ρωσίας ανέλυσε σε άρθρο του στη «Ροσίσκαγια Γκαζέτα» ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας, υπεύθυνος στο υπουργικό Συμβούλιο για τον αεροδιαστημικό τομέα, Ντμίτρι Ρογκόζιν.

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Ρογκόζιν, οι άμεσοι στόχοι της ρωσικής διαστημικής βιομηχανίας πρέπει να είναι η διαμόρφωση της αγοράς διαστημικών υπηρεσιών και η δημιουργία των βασικών αρχών για τη μελέτη και την μελλοντική εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στο βαθύ διάστημα.

Ιδιαίτερο ρόλο σε αυτό θα μπορούσε να διαδραματίσει το εθνικό πρόγραμμα «Έρευνα του μακρινού διαστήματος», δήλωσε ο Ρογκόζιν. «Τώρα, έχει δοθεί πρωθυπουργική εντολή για τη διενέργεια της σχετικής μελέτης σκοπιμότητας του έργου στη «Roscosmos». Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος, μαζί με τα αρμόδια υπουργεία, και σε συνεργασία με τη Ρωσική Ακαδημία Επιστημών και τη «Rosatom», θα πρέπει να επεξεργαστούν και να διατυπώσουν προτάσεις σχετικά με τη δυνατότητα υλοποίησης του διαστημικού project».

«Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος, βασικοί τομείς έρευνας και ανάπτυξης θα είναι η κατασκευή πυρηνικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, η ανάπτυξη τεχνολογιών πλάσματος για τη μετατροπή της ενέργειας, η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας, της ρομποτικής και των νέων υλικών», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός. «Την ίδια στιγμή -πρόσθεσε- τίθενται σε εφαρμογή προγράμματα που αφορούν στα τεχνικά χαρακτηριστικά του επανδρωμένου συγκροτήματος με βάση τους πυραύλους της «υπερβαρέας» κλάσης, για τις πτήσεις στη Σελήνη και αργότερα στον Άρη». Επίσης, βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη μελέτες «για τη δημιουργία ισχυρών διατροχιακών (διαπλανητικών) οχημάτων-ρυμουλκών, χωρίς τα οποία η κατάκτηση της Σελήνης και η εξερεύνηση των άλλων πλανητών του ηλιακού συστήματος θα είναι αδύνατη».

Η Σελήνη, σύμφωνα με το Ρογκόζιν, αποτελεί ένα σημαντικό αντικείμενο για τη βασική έρευνα και είναι η πλησιέστερη προς τη Γη πηγή «εξωγήϊνου» υλικού (φυσικών πόρων).(Βλέπε He3) Επιπλέον, ο φυσικός δορυφόρος του πλανήτη μας, μπορεί να γίνει μια πλατφόρμα για την τεχνολογική έρευνα και τη διεξαγωγή δοκιμών σε νέα διαστημική τεχνολογία. Σαν παραδείγματα προγραμμάτων με προοπτική, όσον αφορά στην εκμετάλλευση του σεληνιακού εδάφους, ο Ρογκόζιν αναφέρει τη δημιουργία του πρώτου σεληνιακού και εξωπλανητικού εργαστηρίου, για την «πειραματική μελέτη του σύμπαντος, μελέτη και εξόρυξη σεληνιακών ορυκτών, μετεωριτών, πρότυπη παραγωγή χρήσιμων ουσιών, αερίων, νερού από ρηγόλιθο (λεπτό στρώμα από βραχώδη συντρίμμια και σκόνη που καλύπτει το σεληνιακό έδαφος)».

Η πρώτη, μετά από το 1972, προσελήνωση επανδρωμένης αποστολής στο φεγγάρι, προγραμματίζεται να γίνει το 2030.

Στη συνέχεια, θα αρχίσει να αναπτύσσεται μια μόνιμη σεληνιακή βάση. Μόνο μετά από τη σταθεροποίηση της λειτουργίας της, θα μπορέσουμε να εκτελέσουμε αποστολές σε αστεροειδείς και στον Άρη.

Ο πιλότος-κοσμοναύτης Σεργκέι Κρικαλιόφ, δεν βλέπει τίποτα το φανταστικό στα σχέδια της Ρωσίας για αποστολές εξερεύνησης στο βαθύ διάστημα. Κατά την άποψή του, αυτό απαιτεί ένα σύστημα «Σταθμών βάσης» γύρω από το φεγγάρι και στην ίδια τη Σελήνη, σαν ενδιάμεσους σταθμούς ενός δικτύου προστασίας και επιχειρήσεων των αποστολών. «Νομίζω, ότι τελικά θα έχουμε μια τροχιακή βάση που θα περιστρέφεται γύρω από τη Γη σαν σημείο εκκίνησης άλλων αποστολών», λέει.

Επίσης, δεν θα πρέπει να διακόψουμε την έρευνα στις χαμηλές τροχιές, όπου η Ρωσία θα πρέπει να έχει τη δική της στρατηγική βάση. Αυτή θα παίξει ένα σύνθετο ρόλο. Θα λειτουργεί σαν ερευνητικό εργαστήριο, αλλά οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιούνται επίσης και σαν χώρος δοκιμών για την προετοιμασία των πτήσεων μεγάλων αποστάσεων και σαν σταθμός εκκίνησης αποστολών σε μακρινούς πλανήτες. Η βάση, θα είναι ταυτόχρονα ένα εργοτάξιο, ένα σύνθετο συγκρότημα με τμήματα συναρμολόγησης νέων διαστημικών οχημάτων, συντήρησης σκαφών και τεχνικής εξυπηρέτησης δορυφόρων. Όλη η «τεχνική» εργασία και ο έλεγχος λειτουργίας θα γίνεται σε χαμηλή γήϊνη τροχιά και στη συνέχεια, αφού πιστοποιηθεί η αρτιότητα στη λειτουργία, τα διαστημικά σκάφη θα φεύγουν για τα πολύ μακρινά διαπλανητικά ταξίδια, είπε ο Κρικαλιόφ.

Προβλήματα στα ηλεκτρονικά.

Παρά τα φιλόδοξα σχέδια της ρωσικής κυβέρνησης για την ανάπτυξη της κοσμοναυτικής, υπάρχουν και αρκετές αδυναμίες. Μια από αυτές, είναι η υστέρηση στην παραγωγή εγχώριων ηλεκτρονικών υψηλής ποιότητας και πιο συγκεκριμένα, προηγμένων μικροηλεκτρονικών συστημάτων για διαστημόπλοια και δορυφόρους, δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός.

«Τα σύνθετα ηλεκτρονικά συστήματα για τους δορυφόρους επικοινωνίας που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια, ήταν, είτε κατασκευασμένα εξ’ ολοκλήρου από ξένες εταιρείες, είτε για την κατασκευή τους, οι εγχώριες επιχειρήσεις του κλάδου βασίζονται στα εισαγόμενα χάι-τεκ συστατικά των μικροηλεκτρονικών συστημάτων», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διαστήματος («Roscosmos»), εξουσιοδοτήθηκε από την Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας να αναλάβει σημαντικό ρόλο στην απορρόφηση των εγχώριων βιομηχανικών προϊόντων μικροηλεκτρονικών και ραδιοηλεκτρονικών συστημάτων.

Ο Ρογκόζιν μίλησε επίσης και για το θέμα της διακοπής της συνεργασίας της NASA με τη Ρωσία, εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων, λόγω της ουκρανικής κρίσης. Σύμφωνα με τον ανώτερο αξιωματούχο, τώρα, σε συνθήκες κυρώσεων, είναι ευκαιρία ώστε να μπορέσει να διαμορφωθεί μια ανεξάρτητη -από αναξιόπιστους (!) ξένους εταίρους- στρατηγική ανάπτυξης της ρωσικής κοσμοναυτικής.

http://rbth.gr/tecnology/2014/04/15/i_nea_kataktisi_ti_selini_29779.html

russia.jpg.15adb09f8c44a0841752cdc7ad251eba.jpg

750204266_.jpg.8aac82c91e3cc36fc6b0ab57e977da42.jpg

1651245110_rwsoi20diastima.jpg.a4acc68be108f2b9ab23d6ea528dd802.jpg

newego_LARGE_t_1101_54314512_type12713.jpg.2a40ddd76f20fd47bedaebac34966511.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης