Jump to content

The Secret Deep - Πάρνωνας Μάιος 2012


Προτεινόμενες αναρτήσεις

The Secret Deep – Πάρνωνας Μάιος 2012

 

Το περασμένο Σάββατο ανεβήκαμε Πάρνωνα για την προγραμματισμένη μας εξόρμηση. Ο καιρός αν και στη Σπάρτη ήταν θαυμάσιος, στο βουνό μας τα χάλασε και το απόγευμα άρχισε να βρέχει. Το βραδάκι όμως άνοιξε και στήσαμε περιμένοντας με ανυπομονησία να σκοτεινιάσει ώστε να προχωρήσουμε στο πρόγραμμά μας.

 

Οι περισσότεροι στόχοι που παρατηρήθηκαν, βγήκαν από το βιβλίο The Secret Deep του Stephen James O’Meara, εξ ου κι ο τίτλος αυτής της αναφοράς.

 

Παραθέτω παρακάτω τις εντυπώσεις μου για μερικούς από τους στόχους που παρατηρήθηκαν.

 

Μεγάλη Άρκτος

NGC 3079 Γαλαξίας m10.9 SB 13.4

Ο γαλαξίας αυτός εντοπίστηκες εύκολα με τον Panoptic 41 κι ήταν ένα πολύ όμορφο θέαμα, έτσι μακρόστενος όπως έδειχνε με το αστεράκι στα ΝΑ του. Δεν σήκωνε τη μεγέθυνση του Ν20Τ5 κι έτσι παρέμεινα στον Pan41 θαυμάζοντάς τον γι αρκετή ώρα. Με περιφερειακή όραση αναδείχτηκε κι ο πυρήνας του τύπου Seyfert (όπως αναφέρεται στο βιβλίο). Πολύ ωραίος!!!

 

NGC 3077 Γαλαξίας m9.8 SB 13.1

Ασυνήθιστος, από την άποψη ότι ήταν πολύ μικρός, στρογγυλός και με πολύ φωτεινό πυρήνα. Δεν κατάφερα να διακρίνω εκτεταμένη άλω όπως στη φωτό του βιβλίου και παραμένω στον έντονο χαρακτήρα του, έτσι όπως φαινόταν μικρός και με πολύ φωτεινό πυρήνα.

 

NGC 3198 Γαλαξίας m10.3 SB 13.9

Η πρώτη εντύπωση επιβεβαιώνει τη χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα, αφού ο 3198 φαίνεται σαν μια μακρόστενη θολούρα. Δεν μπόρεσα να ξεχωρίσω τον πυρήνα, ούτε κανένα άλλο χαρακτηριστικό. Δεν είναι τόσο ότι είναι πολύ αμυδρός, αλλά η κυρίαρχη εντύπωση είναι μια θολούρα που δεν ξεχωρίζει κανένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό.

NGC 3675 Γαλαξίας m10.2 SB 13.3

Πολύ ωραίο γαλαξιάκι, στρογγυλό, φωτεινό, όμορφο πολύ όμορφο

 

NGC 3893 Γαλαξίας m10.5 SB 12.8

Πολύ εντυπωσιακός, μικρός, στρογγυλός με φωτεινό πυρήνα. Η άλως του ξεχωρίζει εύκολα κι επίσης εύκολα μπορείς να διακρίνεις το αστεράκι μέσα στην άλω του στη Βόρεια πλευρά του καθώς κι ένα κοντινό γαλαξιάκι (NGC 3877?) στα Νότιά του. Σήκωνε μεγέθυνση κι αυτό μου επέτρεψε να αξιοποιήσω τον Ν20Τ5 στο έπακρο ρουφώντας κάθε λεπτομέρεια αυτού του πολύ όμορφου γαλαξία.

 

NGC 3953 Γαλαξίας m10.1 SB 13.1

 

Ωραίος, φωτεινός, με εκτεταμένη άλω, με φωτεινό μεγάλο πυρήνα. Δεν ήταν δύσκολος στόχος και την καλύτερη εικόνα μου την έδωσε ο UO 32. Χρησιμοποιώντας την τεχνική της περιφερειακής όρασης, κατάφερα και διέκρινα πολλές λεπτομέρειες από την μεγάλη και σπειροειδή άλω του.

 

NGC 4036 Γαλαξίας m 10.7 SB 12.7

Ωραίος, εύκολος, φωτεινός, μακρόστενος. Στο ίδιο πεδίο του UO 32 διακρίνεται κι ο 4041 στα 15΄ Β-ΒΑ σχηματίζοντας έτσι ένα όμορφο διδυμάκι.

 

 

Λέοντας

 

NGC 3226 & 3227 ( 3226 m11.4 SB 13.1 – 3227 m10.3 SB 14.1)

 

Ένα πολύ όμορφο δίδυμο γαλαξιών στο Λέοντα που έδυε πάνω από το καταφύγιο. Το ζευγάρι αυτό ήταν αρκετά δύσκολος στόχος κι αρχικά φαινόταν σαν ένα ενιαίο αντικείμενο, πολύ αχνό και πολύ μικρό. Δυσκολεύτηκα να ξεχωρίσω τους δύο πυρήνες, γιατί δεν σήκωνε πολύ μεγέθυνση και την καλύτερη εικόνα την πήρα με τον Pan 41. Έμεινα αρκετή ώρα να τον παρατηρώ αναζητώντας τη λεπτομέρεια που μου διέφευγε και τελικά ανταμείφθηκα, αφού με περιφερειακή όραση, κατάφερα να διακρίνω αρκετή από την άλω του 3226 καθώς και τους δύο πυρήνες τους. Παραμένει ένας δύσκολος στόχος.

 

Μικρός Λέοντας

 

NGC 3432 Γαλαξίας m11.2 SB 13.9

Ένας από τους πιο ασυνήθιστους σε σχήμα γαλαξίες που έχω παρατηρήσει. Μακρόστενος, με δύο χαρακτηριστικά αστεράκια στη Βόρεια πλευρά του κι ένα πιο έντονο στη Δυτική, φαινόταν να απλώνει μια αχνή άλω στις δύο άκρες του πέρα από τα αστεράκια, δίνοντας μια άκρως ασυνήθιστη εικόνα. Έμεινα αρκετή ώρα και σε αυτόν, θαυμάζοντας το ιδιαίτερα ασυνήθιστο σχήμα του. Πολύ όμορφος στόχος, ίσως ο ομορφότερος της βραδιάς.

 

Να προσθέσω εδώ ότι μέχρι τις 12 δεν έγινε σοβαρή παρατήρηση αφού πηγαινοερχόμουνα στο καταφύγιο παρακολουθώντας τον τελικό του Champions League!!! Επίσης λόγω της απογευματινής βροχής είχε πολλή, πάρα πολλή υγρασία, αλλά το dew heater της Kendrick δούλεψε άψογα και μου επέτρεψε να έχω μια εποικοδομητική βραδιά.

 

Αυτά από μένα, περιμένω και τις δικές σας εντυπώσεις.

 

Τάκης

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καιρό είχαμε να διαβάσουμε αναφορά από παρατήρηση. Μου έκανε εντύπωση ο πρώτος στόχος ο οποίος φαντάζομαι ότι είναι εκτεταμένος, αφού έβαλες τον 41mm για να τον δεις.

 

Συγχαρητήρια, συνέχισε έτσι κι ας έχεις λίγες απαντήσεις στο θέμα.

Έχουμε μείνει δυστυχώς πολύ λίγοι...

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Παναγιώτη! :D :D

Εμείς εδώ στη Κέρκυρα δε πήγαμε για παρατήρηση και έχω σκάσει απ' το κακό μου. Μεγάλη Αρκτος και Λέοντας είναι η χαρά της παρατήρησης γαλαξιών. Απαλλαγμένοι οι αστερισμοί από γαλαξιακή ύλη έχει πεντακάθαρα αστεράκια και τα αστροάλματα είναι ευκολη υπόθεση.

NGC 3226 & 3227 τους παρατηρώ ανελλιπώς όταν επισκέπτομαι το λέοντα. Πράγματι αρχικά φαίνεται ακανόνιστος γαλαξίας αλλά δυσκολεύεσαι να διακρίνεις λεπτομέρειες γιαυτό χρησιμοποιώ συχνά προσοφθάλμιους με λίγα οπτικά στοιχεία .

 

"Έχουμε μείνει δυστυχώς πολύ λίγοι..."

Δημήτρη , no problem! :D [-X

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Λίγοι γράφουν, δυστυχώς, πολλοί παρατηρούν, ευτυχώς. Θα μπορούσε να αλλάξει μα ποιός θα έκανε κάτι γιαυτό;

Οὖτιν με κικλήσκουσι

 

My Optics

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Καιρό είχαμε να διαβάσουμε αναφορά από παρατήρηση. Μου έκανε εντύπωση ο πρώτος στόχος ο οποίος φαντάζομαι ότι είναι εκτεταμένος, αφού έβαλες τον 41mm για να τον δεις.

 

Συγχαρητήρια, συνέχισε έτσι κι ας έχεις λίγες απαντήσεις στο θέμα.

Έχουμε μείνει δυστυχώς πολύ λίγοι...

 

Έχεις δίκιο Δημήτρη ότι είχαμε καιρό να διαβάσουμε αναφορά, αλλά με τον καιρό να μη συνεργάζεται δεν γινόταν διαφορετικά. Πέντε μήνες είχα να κάνω σοβαρή παρατήρηση. Που να έβλεπες τους φίλους αστροφωτογράφους δίπλα μας που γονυπετείς παρακαλούσαν να καθαρίσει μονολογώντας : σε παρακαλώ, καθάρισε να πάρω ένα fit, ένα μόνο, σε παρακαλώ... [-o< [-o< [-o<

 

Τώρα για το αν έχουμε μείνει λίγοι, δεν ξέρω. Μάλλον θα συμφωνήσω με τον Κώστα ότι πολλοί παρατηρούν αλλά λίγοι γράφουν. Γι αυτό κι εγώ γράφω, για να παρακινήσω κι άλλους ν'ασχοληθούν, όχι μόνο με την απλή οπτική παρατήρηση, αλλά να εμβαθύνουν λιγάκι στην ουσία της. Όλοι, μα όλοι οι μεγάλοι παρατηρητές παγκοσμίως, κρατούν αρχείο παρατηρήσεων. Όλα έχουν σχέση με τη μεθοδολογία της παρατήρησης. Παίρνεις τα βιβλία σου, βγάζεις το πρόγραμμά σου και ξεκινάς να παρατηρείς. Πώς παρατηρείς όμως? Απλά λές είδα το τάδε γαλαξία? Όχι έτσι απλά. Πρέπει να μείνεις αρκετή ώρα στον κάθε στόχο, προσπαθώντας να διακρίνεις όσες περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς. Τον παρατηρείς με ευθεία όραση και με περιφερειακή προσπαθώντας να ρουφήξεις ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες. Δοκιμάζεις διάφορους προσοφθάλμιους για να πάρεις την καλύτερη εικόνα. Ψάχνεις να δείς άν αυτά που διαβάζεις στο βιβλίο συμφωνούν με αυτά που βλέπεις κι εσύ στο προσοφθάλμιο. Συνήθως οι συγγραφείς τέτοιων βιβλίων-οδηγών δίνουν διάφορα ονόματα σε κάθε στόχο, οπότε κι εσύ κοιτάς να δείς αν συμφωνείς με αυτό ή άν η φαντασία σου, σου επιτρέπει να τον ονοματίσεις εσύ πια κάπως διαφορετικά. Κι άλλα τέτοια παραδείγματα. Όλα αυτά είναι που κάνουν την οπτική παρατήρηση συναρπαστική. Όπως είδατε στο κείμενό μου, παρατήρησα λεπτομερώς μόλις εννέα στόχους σε διάστημα τεσσάρων ωρών!!!. Ουκ εν τω πολλώ το εύ λοιπόν. Δε χρειάζεται να δείς εκατό στόχους σ'ένα βράδυ. Απλά πρέπει αυτά που θα δείς να τα επεξεργαστείς, να τα καταγράψεις και γιατί όχι να τα μοιραστείς μαζί μας σ'αυτό εδώ το φόρουμ ή οπουδήποτε. Αλλά άν δεν τα έχεις καταγράψει τότε τι να μοιραστείς?

 

Εγώ τους αστροφωτογράφους τους χαίρομαι, γιατί την δουλειά τους την παρουσιάζουν δημόσια και δεν φοβούνται να κριθούν. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουμε κι εμείς οι οπτικοί παρατηρητές.

 

ΥΓ

Κανείς σας δεν παρατήρησε όμως ότι στην αναφορά αυτή δεν υπάρχει ούτε ένα πλανητικό νεφέλωμα. Εγώ που είμαι φανατικός με αυτά και δεν παρατήρησα κανένα ](*,)' ](*,) [-X

Τς τς ντροπή μου [-X [-X

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάκη, αλλά εγώ αυτό που παρατήρησα είναι πως είδες γαλαξίες πολύ φωτεινούς. Τί θα γίνει τώρα; Θέλουμε προκλήσεις! 8) 8) 8) 8)
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μάνο καλές είναι οι προκλήσεις, αλλά όταν έχεις πέντε μήνες να κάνεις σοβαρή παρατήρηση δεν πάς κατευθείαν στα βαθιά. Ήθελα λίγο χρόνο προσαρμογής κι ο καιρός δεν βοηθούσε ιδιαίτερα. Προχθές ήθελα πρωτίστως να ευχαριστηθώ παρατήρηση και τα κατάφερα. Τις προκλήσεις τις ανέλαβε ο Θανάσης με το 16άρι. Περιμένετε λίγο...

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αγαπητέ Τάκη

Ωραία η περιγραφή σου όσον αφορά τους γαλαξίες που παρατήρησες στον Πάρνωνα.

Επειδή μια εικόνα είναι χίλιες λέξεις ανεβάζω τις εικόνες των γαλαξιών αυτών για κάποιον που θέλει να εμπεδώσει καλύτερα την περιγραφή σου.

 

Πηγή DEEP SKY OBJECTS ILLUSTRATED OBSERVING GUIDE

Copyright © 2008 Michael Vlasov

galaxies.thumb.jpg.c8087c7384f91de0aa528745d958273c.jpg

“The fault, dear Brutus, is not in our stars, but in ourselves, that we are underlings.”

― William Shakespeare, Julius Caesar

 

ALBIREO OBSERVATORY

Αlbireoobservatory

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Τάκη, συγχαρητήρια για την πολύ καλή παρουσίαση! Οι στόχοι που είχες διαλέξει ήταν ένας κι ένας και ήμασταν τυχεροί όλοι όσοι καταφέραμε να ξεφύγουμε για λίγο από τις δικές μας παρατηρήσεις και να παρατηρήσουμε έστω και για λίγο μέσα από το C11!

 

Κατά τη διάρκεια αυτής της εξόρμησης μας στον Πάρνωνα είχα την εξαιρετική ευκαιρία να χρησιμοποιήσω, σε μια deep sky συμπαρατήρηση, το νέο απόκτημα του Νίκου Μάρρα, ένα 16ιντσο νευτώνειο S.W.

Στόχος μας την βραδιά του Σαββάτου ήταν προσεγγίσουμε και να παρατηρήσουμε ένα τμήμα του σμήνους γαλαξιών Abell 1656 (Coma cluster) στον αστερισμό Κόμη της Βερενίκης. Ένα μεγάλο σμήνος με πάνω από 1000 γαλαξίες σε απόσταση 321 εκατομμύρια έτη φωτός.

Με οδηγό μας την Uranometria, χάρτης 71 και Α8, προσεγγίσαμε αρχικά τον β Com και στη συνέχεια βάλαμε στο κέντρο του ερευνητή έναν αστέρα 6.5mag 1.5 μοίρες βορειότερα. Η παρατήρηση, μέσα από τον 26mm Nagler T5, του γαλαξία ngc 4966, 13.3mag, λίγα μόλις λεπτά απόσταση από τον κατάλευκο λαμπρό αστέρα ήταν εντυπωσιακή. Δίπλα ορατός πολύ εύκολα και ο πιο λαμπρός σπειροειδής ngc 4952, 12.4mag, όχι όμως και ο ngc 4949, 14.9mag. Αν και ελέγξαμε για κάμποση ώρα την περιοχή παρέμενε αθέατος. Ανεβάσαμε τη μεγέθυνση με τον ethos 6mm στα 300Χ και αμέσως μας έδωσε το αμυδρό στίγμα του μόνο στην περιφερειακή όραση, χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στη συνέχεια μετατοπίσαμε ελάχιστα το τηλεσκόπιο μία μοίρα ανατολικότερα. Τέσσερις γαλαξίες εντός του πεδίου που μας έδινε ο 26άρης nagler και ένας ελάχιστα εκτός. Οι Ic 4088, 843 με 13.8, 13.6mag αντίστοιχα, ο Μ 5-31-106, 14.5mag και ngc 4922, 13.0mag βορειότερα και τέλος ο Ic 842, 13.9mag, ανατολικότερα. Όλοι ορατοί εύκολα με χαμηλή μεγέθυνση.

Διατηρώντας τον 26αρη στον εστιαστή στρέψαμε το τηλεσκόπιο μία μοίρα νοτιοανατολικά σημαδεύοντας ένα ισοσκελές τρίγωνο αστέρων που σηματοδοτούσε τον κύριο στόχο μας, το κέντρο του σμήνους.

Στην πρώτη ματιά μέσα από τον προσοφθάλμιο είδαμε αρκετούς γαλαξίες με τους γιγαντιαίους ελλειπτικούς ngc 4874, 11.7mag και ngc 4889, 11.5mag, να κυριαρχούν στο πεδίο.

Ο σκοπός μας εκεί ήταν να αναγνωρίσουμε και να διαχωρίσουμε όλους τους μικρότερους γαλαξίες που βρίσκονταν περιμετρικά των δύο μεγαλύτερων και λαμπρότερων γαλαξιών.

Έτσι λοιπόν τοποθετήσαμε στον εστιαστή για μια ακόμα φορά τον 6mm ethos. Η εικόνα, στην περιοχή αυτή του ουρανού με το 100 μοιρών πεδίο του ethos στο 300Χ ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή! Και αρχίσαμε να μετράμε γαλαξίες. Πολύ κοντά σχεδόν εφαπτόμενοι αλλά πλήρως διαχωριζόμενοι, στον ngc 4874 οι τρεις ngc 4872, 14.4mag, 4871, 14.1mag και 4873, 14.1mag. Άλλοι τρεις ngc νοτιότερα οι 4876, 14.4mag, 4875, 14.7mag (δύσκολος) και ο 4869, 13.8mag. Ανατολικά ορατοί και οι 4864, 13.6mag, 4867, 14.5mag συμπληρώνοντας συνολικά εννέα γαλαξίες εντός του ίδιου πεδίου.

Ελαφρά μετατόπιση προς τα δυτικά και δίπλα στον γιγάντιο ελλειπτικό 4889 ορατοί οι ngc 4894, 14.7mag, 4898, 13.6mag, 4886, 13.5mag και βορειότερα ο 4883, 14.4mag.

Την παρατήρηση στο κέντρο του σμήνους της Κόμης ολοκληρώσαμε παρατηρώντας άλλη μια σειρά από πέντε γαλαξίες δυτικότερα του γιγαντιαίου 4889 με προσανατολισμό από βορρά προς νότο: ngc 4907, 13.6mag, Ic 4045, 13.9mag, τον εξαιρετικά δύσκολο, ορατός στην περιφερειακή όραση, Ic 4040, 14.8mag, και τους ngc 4908, 13.6mag, Ic 4051, 13.2mag.

 

Πολλές ευχαριστίες στον Νίκο Μάρρα, μέλος και αυτός της αστροπαρατηρησιακής ομάδας της ΑΕΣ, για την παραχώρηση του εξοπλισμού του όποτε αυτό χρειάστηκε για να ολοκληρώσω κάποιες συγκεκριμένες παρατηρήσεις.

 

Εύχομαι σε όλους σας καλές παρατηρήσεις!

 

Φιλικά, Θανάσης

n4889.jpg.fc1efa38fe970d7359d3b776a6eee0e5.jpg

n4874.jpg.bf2a1201e3d9fcd976f409d59c48ee65.jpg

The stars that have most glory, have no rest.

www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Θανάση , χορταστική παρατήρηση! Τα σμήνη γαλαξιών θέλουν ίντσες , ευθυγραμμισμένα οπτικά , καλούς φακούς και φυσικά ιδανικές συνθήκες με τέλειο ουρανό. Είναι μια λεπτή δουλειά που πρέπει να πηγαίνουν όλα καλά. Προϋποθέτουν φυσικά ξεκούραστο οργανισμό και καθαρό μυαλό.

Πολλές φορές αναρωτιέμαι πώς όλες αυτές οι παρατηρήσεις θα μπορούσαν εκτός από οπτική ευχαρίστηση να αποτελέσουν και στοιχεία ή δεδομένα για άλλους παρατηρητές. Θα μπορούσε κάποιος λοιπόν να σκετσάρει το σμήνος ή τους γαλαξίες που παρατήρησε. Επίσης να μετρήσει με μικρόμετρο τη γωνιακή απόσταση των γαλαξιών για να βρει τις διαμέτρους τους.

Μπράβο παιδιά συνεχίστε να μοιράζεστε αυτά που παρατηρείτε ! Μας ταξιδεύουν !

Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο Τάκη και Θανάση! =D>

Πολύ ωραία παρουσίαση, μας ταξιδέψατε!! μακάρι να βρούμε χρόνο να γράψουμε και οι υπόλοιποι τις παρατηρήσεις μας!

Καλές παρατηρήσεις σε όλους!!

Βασίλης Μεταλληνός

OO 16 1600 f4

ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6

TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200

ED80 600 f7.5, Vixen9x63

Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi120

2009年7月22號日食 - 2017 Aug 21

www.metallinos.net

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Χαίρομαι να διαβάζω τέτοιες αναφορές. Το σμηνάκι είναι σπέσιαλ. Με υπομονή μπορεις να δείς πάαααρα πολλους γαλαξίες http://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=12063
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπράβο παιδιά συνεχίστε να μοιράζεστε αυτά που παρατηρείτε ! Μας ταξιδεύουν !

Επισης ειναι μια παρηγορια να διαβαζουμε τετοια κειμενα εμεις που για καποιους λογους δεν μπορουμε να κανουμε αναλογες παρατηρησεις και περιοριζομαστε στις απολυτως "ερασιτεχνικες".Ευτυχως εισαστε και εσεις και μας ξυπνατε λιγακι !! =D>

Στη νεα ταξη πραγματων,τα πραγματα ειμαστε εμεις...
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Έπρεπε να βλέπατε το Θανάση έτσι όπως είχε "καταλάβει" το 16αρι, ανεβασμένος πάνω στη σκάλα. Κανονικό test drive του έκανε. Το τηλεσκόπιο βέβαια ανταποκρίθηκε θαυμάσια, αποδεικνύοντας την μεγάλη πρόοδο της SW.

Το αδιανοητο σημερα ειναι η μονη λυση για το αυριο !

 

Επανάσταση δεν είναι μόνο η εξέγερση, είναι και η συνειδητοποίηση της αλήθειας...

 

http://www.spartastronomy.gr

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Παρεμπιπτόντως, μόλις παρέλαβα το βιβλίο (The Secret Deep)! Πάρα πολύ καλός οδηγός! Ανυπομονώ να αρχίσω τους στόχους!!! :cheesy:

LoginImage.png

The goal of planetary imaging is not to acquire beautiful images, but to capture useful scientific data !

https://www.e-astronomer.com - Ιωάννης Α. Μπούχρας

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης