george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 23, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 23, 2012 καλησπέρα παιδια,θέλω να πάρω έναν τέτοιου είδους ερευνητή για το τηλεσκόπιο μου gso 8 και θέλω την πολύτιμη γνώμη σας στο τη να επιλέξω!.ποίος πιστεύετε ότι είναι καλύτερος και ποιο άνετος στην χρηση του;;ο rigel η ο telrad.διάβασα κάτι αναφορές στο σαιτ αλλα δεν με καλύψανε.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Ο Telrad είναι καλύτερος από χρηστική άποψη. Διαθέτει 3 δακτυλίους 0.5, 2 και 4 μοιρών, ορατούς σε ενα μεγάλο παράθυρο. Όλα τα προγράμματα και οι περισσότεροι χάρτες διαθέτουν κύκλους Telrad.Ο Rigel έχει μόνο 0.5 και 2 μοίρες και δυσκολεύει τα μακρά αστροάλματα. Αν το αστέρι με το οποίο ξεκινάς είναι μακράν του αντικειμένου η διαφορά υπέρ τυ Telrad είναι εμφανής.Ωστόσο ο Rigel έχει πλεονεκτήματα. Μικρό μέγεθος, μικρότερο βάρος, μικρότερη κατανάλωση, μηδαμινή κάτοψη, ανάπτυξη σε ύψος, λιγότερο σκύψιμο, τοποθέτηση στο ρύγχος του τηλεσκοπίου, εφεδρική βάση, οι βάσεις κολλούνται μόνιμα ή βιδώνονται προσωρινά, επιλογή διαλείπουσας λειτουργίας. Σε καταδιοπτρικά και διοπτρικά σαφώς υπερτερεί ο Rigel ιδίως αν είναι GOTO και επιτελεί επικουρικές λειτουργίες. Σε νευτώνια όμως το μέγεθος του Telrad δεν αποτελεί πρόβλημα και σαφώς θα προτιμηθεί αφού αν είναι Dobson αναμένεται να γίνει βαρειά χρήση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Προσωπικά εγώ δε βολεύτηκα ποτέ με τον Telrad και γενικά με τους ομόκεντρους κύκλους στόχευσης. Αν και είχα τοποθετήσει εναν μόλις αγόρασα το τηλεσκόπιο τελικά τον αντικατέστησα με έναν red dot finder ερευνητή κόκκινης κουκίδας για τους παρακάτω λόγους. 1ον είναι φθηνότερος2ον μπαίνει πιο κοντά στον εστιαστή και έτσι δεν απαιτει σκύψιμο3ον δεν επηρεάζεται από την υγρασία4ον δεν ειναι ογκώδης5ον είναι πιο καλαίσθητος Σε γενικές γραμμές ότι κι αν επιλέξεις είναι απαραίτητος ένας ερευνητης μηδενικής μεγέθυνσης στο τηλεσκόπιο είτε πρόκειται για Telrad, είτε για red dot finder, είτε για Rigel. Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Και πως βρίσκεις Θανάση όλους αυτούς τους θησαυρούς με το RDF; Χρησιμοποιείς τον οπτικό ερευνητή ή έναν φακό μεγάλης εστιακής; Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Κώστα είναι όπως βολέψει τον καθένα. Πρώτα βλέπω σε έναν χάρτη το αντικείμενο που θέλω να παρατηρήσω. Κατόπιν με τα κιάλια βρίσκω περίπου τα αστέρια και το μέρος που βρίσκεται περίπου αυτό που με ενδιαφέρει. Στη συνέχεια στρέφω το τηλεσκόπιο με τη βοήθεια του ερευνητη κόκκινης κουκίδας ή Telrad το τηλεσκόπιο σ' εκείνη τη περιοχή. Κοιτάζω από τον κλασικό ερευνητή του τηλεσκοπίου 9χ50 να δω αυτό που έβλεπα μέσα από τα κιάλια. Χρησιμοποιώ αρχικά ένα φακό μικρής μεγέθυνσης και με μεγάλο πεδίο και αργότερα αφού εντοπίσω το αντικείμενο ανεβάζω τη μεγέθυνση αλλάζοντας φακούς. Αυτή τη διαδικασία ακολουθώ. Αναλόγως βέβαια τι ψάχνει κανείς? να προσθέσω δύο πλεονέκτηματα του Telrad Ευθυγραμμίζεται πιο εύκολα με το τηλεσκόπιοΕίναι πιο στιβαρός.Σε μπερδέψαμε george0 ??? Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 24, 2012 οχι φίλε μου homo,δεν με μπέρδεψες καθόλου!,η τοποθέτηση σου είναι ξεκάθαρη και πιστεύω ότι θα βοηθήσει όπιον φίλο ενδιαφέρετε για τον εν λόγω ερευνητή της ερυθράς κουκκίδας!.φιλε kkokkolis σε ευχαριστώ θερμά για την ανάλυση του θέματος!.καθαρούς ουρανούς!
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Καλύτερος κατά τη γνώμη μου είναι ο Rigel και αυτό διότι:Είναι ελαφρύτεροςΈχει μικρότερο "πάτημα" στο τηλεσκόπιο άρα μπαίνει και πιο μπροστά και δεν στραβολαιμιάζεις σκύβοντας στο 8" που έχεις εσύ για να στοχεύσεις.Το αναβοσβήσιμο περιλαμβάνεται στον Rigel (και πίστεψέ με είναι πολύ χρήσιμο εγώ το έχω μόνιμα επιλεγμένο!) ενώ στον Telrad πρέπει να το πληρώσεις έξτρα.Δίνονται μαζί δύο βάσεις για δυο διαφορετικά μεγέθη σωλήνων οπότε σαν μπόνους μπορείς να τον βάλεις και σε δεύτερο τηλεσκόπιο χωρίς να πληρώσεις έξτρα χρήματα.Το πλην του ειναι πως δεν είναι τόσο στιβαρή κατασκευή όσο ο Telrad. Ο τρίτος κύκλος δεν είναι τίποτα σπουδαίο κατά τη γνώμη μου. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
astrovox Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Εγώ προτιμώ telrad εκτός και αν υπάρχει πρόβλημα χώρου όπως λέει ο Γιώργος. Στον δικό μου πρόσθεσα αναβόσβημα με αξεσουάρ. Πολύ χρήσιμο όταν ψάχνεις αμυδρά αστέρια που ακόμα και η μικρή φωτεινότητα στα αποκρύπτει. «I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 μετά από της αναφορές που διάβασα στο σαιτ για αυτούς τους ερευνητές αλλα και της απαντήσεις που πείρα απ τα παιδιά ποιο πάνω κατέληξα στον telrad!.συνονόματε giorgosgr είδα και τον rigel απο κοντά και μου φάνηκε πολύ ψεύτικος για τα 62 euro που κοστίζει!,σαφώς ώμος έχει τα θετικά που ανάφερες!.τον telrad θα τον τοποθετήσω ακριβός δίπλα δεξιά απ τον ερευνητή,έρχεται και ακριβός στο ύψος του ερευνητή.τώρα αν θα έχω πρόβλημα στον αυχένα μου αυτο θα το δω στην πράξη,αν ειναι θα αναγκαστώ δυστυχώς να πάρω μια βάσει για να του δώσω ύψος,(δυστυχως γιατί την θεωρώ πανάκριβη,29ευρο,έλεος).δεν κατάλαβα παιδιά αυτό που λέτε με το αναβοσβησιμο
HOMO Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Αν χωράει ανάμεσα στον εστιαστή και τον ερευνητή στριμωξέ τον εκεί. Δε θα το μετανιώσεις πιστεψέ με! Ο ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 25, 2012 Ο Telrad μου αρέσει κι εμένα.Ο τρίτος κύκλος σε βοηθάει να κάνεις γεωμετρικά άλματα και να βρίσκεις ευκολότερα στόχους Messier αλλά και στόχους από χάρτες ειδικά διαμορφωμένους με telrad. Θα προτιμούσα τον Rigel αν δεν είχα χώρο. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201
cptfurz Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Ο telrad υπερεχει κατα πολυ του rigel απο αποψη ποιότητας και στοιβαρότητας κατασκευής. Προσθέτει όμως ογκο και βάρος και τελικά δεν κανει για μικρά τηλεσκόπια. Απο την άλλη η φτηνιάρικη κατασκευη του rigel δεν φαίνεται να επηρεάζει σε τιποτα την αποδοση του. Εχει θετικά στοιχεία, όπως μικρό βάρος, μικρή βάση, δεύτερη βαση, η ανακλαστική του πλάκα είναι ψηλότερα απο αυτη του telrad και τέλος μπορει να τοποθετηθεί σε οποιοδήποτε μέρος του τηλεσκοπίου.Προσωπικά τον προτίμησα σε σχεση με τον telrad για τα παραπανω στοιχεία του. Θα σκεφτόμουνα τον telrad μονο αν είχα ενα 12αρι + dob με πληρη σωλήνα. Μιχάλης - CptFurzwww.michael-stephanou.comLunt LS100THA DS PTSkylight 100 / f15Meade Lightbridge 12” HiLuxCelestron Nexstar 8SEIN ED 70/420Mod PST102/1000, CaK module
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 φίλε μου homo σε πιστεύω,η καλύτερη θέση για να τοποθετηθεί είναι απ την αριστερά πλευρά του ερευνητή,άλλα όπως βλέπεις και στην φώτο δεν υπάρχει χώρος απ τα αριστερά!.τον rigel ώμος θα μπορούσα να τον τοποθετήσω αριστερά!.οσο αφορά το βάρος του telrad για το τηλεσκόπιο που έχω αυτό δεν είναι πρόβλημα,έχει φρένο τριβής και μπορώ να το ρυθμίζω,έτσι δεν έχω προβλήματα στο να χάσω την ισοροπια του σωλήνα μου απ το πρόσθετο βάρος!.
casperino9 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Εγω αυτο που έχω κάνει είναι να το σφιξω πάνω στον ερευνητή... Το κάνω πρόχειρα με "κορδόνια" και το αμπαλάρω κατάλληλα, αλλα κανω και με το παραπανω τη δουλεια μου.
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Μπορείς να μετακινήσεις τον ερευνητή λίγο πιο δεξιά για να χωράει και ο telrad ανάμεσα ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Μπορείς να μετακινήσεις τον ερευνητή λίγο πιο δεξιά για να χωράει και ο telrad ανάμεσα φίλε μου δημητρη για να γίνει αυτο που λες,θα πρέπει να κάνω 2 τρύπες ποιο δεξιά στον σωλήνα για να μπορέσω να βιδώσω εκεί την βάση του ερευνητή!,και αυτο όπως καταλαβαίνεις δεν θα το κάνω!.
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Εγω αυτο που έχω κάνει είναι να το σφιξω πάνω στον ερευνητή... Το κάνω πρόχειρα με "κορδόνια" και το αμπαλάρω κατάλληλα, αλλα κανω και με το παραπανω τη δουλεια μου.
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 26, 2012 Μην γελάς. Στο τελευταίο Sky & Telescope παρουσιάζεται μια βάση ερευνητή που σταθεροποιείται με κορδόνια. Και ο ηλιακός μου ερευνητής, Heliopod, έτσι προσαρμόζεται. Καλή ιδέα όταν ο οπτικός σου δεν είναι RACI. Κατάλληλα είναι εκείνα με τον συνδετήρα ελατηρίου που φοράμε στον λαιμό στα συνέδρια. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kostasigou Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Γεια σας φίλοι μου.Σχετικά με την τοποθέτηση του TELRAD στο DOB μεταξύ του εστιαστή και ερευνητή,κόβουμε με μια φαλτσέτα που ζεστένουμε στα σημεία που φαίνονται στην φωτογραφία ,τοποθετούμε την βάση με ταινία διπλής όψης και είμαστε έτοιμοι. Η πλαστική χειροπέδα που φαίνεται είναι για την συγκράτηση του ηλιακού φίλτρου και η γωνία στον TELRAD είναι για φωτογράφιση PIGGYBACK.Πιστεύω κάποιοι να βοηθηθούν. Καλές εργασίες.Κώστας TELRAD.docxΤοποθέτηση Telrad
casperino9 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Μην γελάς. Στο τελευταίο Sky & Telescope παρουσιάζεται μια βάση ερευνητή που σταθεροποιείται με κορδόνια. Και ο ηλιακός μου ερευνητής, Heliopod, έτσι προσαρμόζεται. Καλή ιδέα όταν ο οπτικός σου δεν είναι RACI. Κατάλληλα είναι εκείνα με τον συνδετήρα ελατηρίου που φοράμε στον λαιμό στα συνέδρια. Θυμασαι σε ποιο τεύχος το είδες; Γιατι έχει βγει και του Ιουλίου απο οτι είδα...
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Ιουλίου, σελίδα 42. Πρόκειται για το Lyra © Double Double Mounting System των FAR Laboratories. http://www.dynapod.com/dyna-lyra.htmlhttp://www.dynapod.com/lyra.pdf Οι ίδιοι παράγουν και το Heliopod Δες και τα καλά του Rigel. Δεν υπάρχει πιο βολική θέση. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
aagios Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Κώστα,έκανες καλή δουλειά με τον TELRAD. Η θέση που τον έβαλες στο DOB, μεταξύ του εστιαστή και ερευνητή είναι ιδανική. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι η πατέντα σου είναι καλόγουστη. Μπράβο σου. Dob - Telrad Με εκτίμησηΆρης
Δημήτρης Τσακαλής Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 Δημοσιεύτηκε Μάιος 27, 2012 φίλε μου δημητρη για να γίνει αυτο που λες,θα πρέπει να κάνω 2 τρύπες ποιο δεξιά στον σωλήνα για να μπορέσω να βιδώσω εκεί την βάση του ερευνητή!,και αυτο όπως καταλαβαίνεις δεν θα το κάνω!. Αυτό ακριβώς έχω κάνει στο δικό μου χωρίς κανένα πρόβλημα (βέβαια θέλει λίγη ..τόλμη να τρυπήσεις το σωλήνα) ΦιλικάΔημήτρης CELESTRON Dob www.medicalmarket.gr
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2012 Μην γελάς. Στο τελευταίο Sky & Telescope παρουσιάζεται μια βάση ερευνητή που σταθεροποιείται με κορδόνια. Και ο ηλιακός μου ερευνητής, Heliopod, έτσι προσαρμόζεται. Καλή ιδέα όταν ο οπτικός σου δεν είναι RACI. Κατάλληλα είναι εκείνα με τον συνδετήρα ελατηρίου που φοράμε στον λαιμό στα συνέδρια. φίλε μου kkokkolis γέλασα και μου φάνηκε παράξενο,γιατί δεν πολύ συνηθίζεται να τοποθετούμε τον ογκώδη telrad επάνω στον ερευνητή με σκοινάκι η με κορδώνει!,αν κάνω λάθος σε παρακαλώ διορθωσεμαι!,και ούτε νομίζω οτι μπορούμε να συγκρίνουμε τον ογκώδη telrad με τον ηλιακό ερευνητή heliopod!,την βάσει με τα κορδόνια δεν την γνώριζα,καλά έκανες και την ανέβασες για να την δούμε,φοβερή βάση!,και πολύ χρηστική!
george0 Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2012 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάιος 28, 2012 φίλε μου δημητρη για να γίνει αυτο που λες,θα πρέπει να κάνω 2 τρύπες ποιο δεξιά στον σωλήνα για να μπορέσω να βιδώσω εκεί την βάση του ερευνητή!,και αυτο όπως καταλαβαίνεις δεν θα το κάνω!. Αυτό ακριβώς έχω κάνει στο δικό μου χωρίς κανένα πρόβλημα (βέβαια θέλει λίγη ..τόλμη να τρυπήσεις το σωλήνα) πραγματικά θέλει τόλμη,εγώ προσωπικά φοβάμαι να κάνω κάτι τέτοιο στο τηλεσκόπιο μου
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα