Jump to content

dobsonian στιρηξη


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γεια σας παιδια . Εχω αγορασει ενα dob 8" και απολαμβανω την χειροκήνιτη σκοπευση ,ομως θα ηθελα να μπορω να χρησιμοποιω συντεταγμενες για ευρεση αμυδρων αντικειμενων. Υπαρχει καποια πατεντα που να προσαρμοζεται στη βαση??
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αστροαλματα με το dob ειναι η μονη λυση νομιζω, παντως απο καλο ουρανο δε νομιζω να ειναι απιθανο να βρεις οποιοδηποτε στοχο, αυτο που εχω μαθει με τα αστροαλματα ειναι οτι υπαρχουν πανω απο 1 διαδρομες για να βρεις ενα αντικειμενο... Επισεις χρησιμοποιω σαρωση πολλες φορες. πχ για το νεφελωμα του μποουντ που δεν εχει καποιο πολυ κοντινο φωτεινο αστερι παω σε ενα αστερι που βρισκεται μακρια αλλα σε σχετικη ευθυγραμιση με το αντικειμενο και σαρωνω πρως την κατευθυνση που θελω μεχρι να το βρω..

Celestron 10" σε homemade dobsonian βαση.

HEQ5 Pro synscan

Bresser skylux 70/700.

Logitech webcam.

A3 webcam

Samsung pl70 12mp. compact camera

Acer Aspire One.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Είχα πέσει πάνω σε αυτόν τον σύνδεσμο, http://www.homebuiltastronomy.com/ManualDobSettingCircles.htm και σε αυτό το βίντεο, http://www.youtube.com/watch?v=PhSUxkWgHgU ψάχνοντας κάτι σχετικό. Τελικά όμως δούλεψε το Intelliscope που έχω και δεν ασχολήθηκα περαιτέρω.
# Σπύρος Αντωνόπουλος #
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μπορεις να προσαρμοσεις κυκλους σκοπευσης αριθμημενους με μοιρες στην κλιση και στο αζιμουθιο. Μετα μεσω ενος προγραμματος μπορεις να παιρνεις αυτες τις συντεταγμενες για καθε αντικειμενο και να γυρνας το τηλεσκοπιο σε αυτες. προσωπικα πιο πολυ μου φαινεται ταλαιπορια αυτο παρα ο χειροκινητος τροπος
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Και δεν θα δουλεύει αν ο οπτικός και ο μηχανικός άξονας δεν ειναι απολύτως παράλληλοι που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ειναι...
Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Αυτό πρέπει να ισχύει ή να είναι κάθετοι μεταξύ τους το ύψος και το αζιμούθιο;
«I have loved the stars too fondly to be fearful of the night». Sarah Williams, The Old Astronomer
Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Φίλε mpakali αν θέλεις να βρίσκεις στόχους με ουράνιες συντεταγμένες πρέπει να πάρεις ισημερινή στήριξη. Εκτός αν πάρεις κάποιο πρόγραμμα το οποίο μέσο υπολογιστή θα σου λέει πως να κινηθείς.

Βέβαια αν πάς στους πόλους αυτό δεν χρειάζεται! Διότι στους πόλους της γης τα αστέρια ούτε ανατέλουν ούτε δύουν. Κινούνται σε τελείως παράλληλες τροχιές με τον ορίζοντα. Αν π.χ. στο βόριο πόλο με το dob, σημαδέψεις ένα αστέρι και το βάλεις στο προσοφθάλμιο, τότε μπορείς να το παρακολουθείς μόνο με τον ένα άξονα. Με το αζιμούθιο. Δεν θα κουνάς καθόλου το ύψος. Διότι το κάθε αστέρι εκεί κινητέ παράλληλα με τον ορίζοντα.

Αφού όμως έιναι έτσι τότε και την άλλη ημέρα για να το σημαδέψεις και πάλι θα σηκώσεις τον άξονα του ύψους στο ίδιο σημείο. Έτσι λοιπόν αν βάλεις ένα δίσκο αριθμημένο στον άξονα του ύψους και σημειώσεις την ένδειξη που έχει το κάθε αστέρι, τότε θα μπορείς να βάζεις το τηλεσκόπιο στο σωστό ύψος κοιτώντας μόνο τον δίσκο θέσεις του ύψους.

Ναι αλλά μόνο η αρίθμηση του δίσκου του ύψους δεν φτάνει. Διότι ενώ έβαλες το τηλεσκόπιο στο σωστό ύψος,και το αστέρι που ψάχνεις ναι μεν βρίσκεται πάνω στον κύκλο, που θα γράψει το τηλεσκόπιο άν γυρίσει γύρο-γύρο κατά αζιμούθιο, δεν γνωρίζεις το ακριβές σημείο του κύκλου που βρήσκετε το αστέρι. Εν ολίγοις χρησιμοποιώντας μόνο το κύκλο θέσεις του ύφους σημάδεψες ένα παράλληλο με τον ορίζοντα κύκλο.

Για να βρεις τώρα το σημείο του κύκλου που είναι το αστέρι αριθμείς και τον δίσκο του αζιμουθίου. Το δίσκο δηλαδή που στα dob γυρνά παράλληλα με το έδαφος. Κατόπιν διαλέγεις ένα αστέρι και λες ότι σε αυτό το άστρο η ενδιξη είναι 0. Αν από αυτό το αστέρι σημαδέψεις ένα άλλο τότε επειδή θα γυρίσεις το τηλεσκόπιο, στο δίσκο του αζιμουθίου θα διαμορφωθεί μία ένδειξη. Θα γραφτεί δηλαδή πάνω στο δίσκο του αζιμούθιου, το τόξο του που έγραψε το τηλεσκόπιο από το άστρο με ενδιξη 0 έως το νέο αστέρι. Και επειδή ήδη θεωρήσαμε ότι έχεις αριθμήσει και το δίσκο του ύψους θα γραφτεί και σε αυτόν ένα τόξο. Το ύψος του από τον ορίζοντα. Έτσι τώρα το αστέρι απέκτησε τις δύο συντεταγμένες που του δίνουν το στίγμα του στην ουράνια σφαίρα.

Τώρα για να το ξανά βρεις και να εστιάσεις επάνω του χωρείς να το σημαδέψεις κάνεις το εξής.

Σημαδεύεις το άστρο που στο αζιμούθιο η ένδειξη είναι 0. Αφού το σημαδέψεις κοιτάζοντας το δίσκο του ύψους, βάζεις την σωστή ενδιξη. Τώρα το τηλεσκόπιο σημαδεύει το 0 του παράλληλου κύκλου που είναι το αστέρι που αναζητάς. Κατόπιν κοιτώντας το δίσκο του αζιμουθίου τον μετακινείς από την ένδειξη 0 στην ένδειξη του αστέρα και έχεις το άστρο στο προσοφθάλμιο.

Τώρα αν έχεις με αυτό το τρόπο καταγράψει ένα πλήθος στόχων δεν είναι ανάγκη για να βρεις τον επόμενο να ξανά σημαδέψεις το αστέρι με την ενδιξη 0 για να βρες τον επόμενο. Από την θέση που είσαι απ' ευθείας προχωράς στο επόμενο.

Όλα αυτά μπορεί να τα κάνει κάποιος με το dob στο βόριο ή στο νότιο πόλο.Διότι στους πόλους τα αστέρια δεν ανατέλουν ούτε δύουν, αλλά κινούνται σε παράλληλους με τον ορίζοντα κύκλους. Τα αστέρια μάλιστα τα οποία στον ισημερινό της γης όταν μεσουρανούν περνάνε από το ζενίθ, στους πόλους φαίνονται σαν φανάρια πλοίων που ταξιδεύουν πάνω στην γραμμή του ορίζοντα.

Τι γίνεται όμως στις άλλες περιοχές της γήινης σφαίρας; Τι τείνεται αν από τους πόλους κατέβουμε στον ισημερινό;

Εκεί τα αστέρια ανατέλλουν και δύουν και μάλιστα με γωνία τελείως κάθετη με τον ορίζοντα.

Στον ισημερινό με μία dob βάση θα μπορούσαμε να κάνουμε το εξής.

Αντί να την βάλουμε να πατά στο έδαφος να την κρεμάσουμε στον βόριο τοίχο από ένα εκκλησάκι, (επειδή ως κτίσμα είναι προσανατολισμένο). Ναι να βιδώσουμε τα πόδια της πάνω στο τοίχο. Τότε ο δίσκος του αζιμουθίου θα γίνει παράλληλος με τον τοίχο και κάθετος στο έδαφος, ενώ στους πόλους ήταν παράλληλος με το έδαφος. Ναι αλλά και στις δύο προπτώσεις η νοητή προέκταση του δίσκου στο άπειρο έγραφε τον ουράνιο ισημερινό! Στους μεν πόλους παρακολουθούσαμε ένα άστρο πάνω στον ορίζοντα γυρίζοντας μόνο το αζιμούθιο επειδή το άστρο δεν μετέβαλε το ύψος του, και τώρα έχοντας τοποθετήσει έτσι το dob, το ίδιο ακριβός γίνεται. Επειδή ο τοίχος από το εκκλησάκι είναι προσανατολισμένος, ο άξονας του αζιμουθίου έγινε παράλληλος με τον άξονα περιστροφής της γης και όταν το τηλεσκόπιο σκοπεύει ένα άστρο αρκεί να περιστρέφουμε μόνο τον άξονα του αζημουθίου και το αστέρι μένει μέσα στο προσοφθάλμιο.

Σαν να μἠν φτάνει αυτό οι ίδιες συντεταγμένες που γράφαμε στους πόλους ισχύουν και στον ισημερινό.

Τώρα γίνεται προφανές ότι σε άλλα γεωγραφικά πλάτη θα είναι μία ενδιάμεση κατάσταση.

Η ισημερινή λοιπόν στήριξη και μία dob επί της ουσίας είναι το ίδιο πράγμα. Ένας θεοδόλιχος. Η ειδοποιός διαφορά και η επινόηση βρίσκεται στον διαφορετικό τρόπο στήριξης του θεοδόλιχου. Στην dob ο τρόπος είναι υψοαζιμουθιακός ενώ στη δεύτερη περίπτωση που τον κρεμάσαμε στον τοίχο ισημερινός και η εργασία που κάναμε για να το πετύχουμε <<διαδικασία πολικής ευθυγράμμισης>>

Ο καλύτερος και ευκολότερος τρόπος για να πάει κανείς με συντεταγμένες είναι με την ισημερινή στήριξη. Μόνο που σήμερα τα goto έχουν επιβληθεί στον ερασιτέχνη αστρονόμο. Από τις ισημερινές στηρίξεις ολοένα και μικραίνουν η λείπουν εντελώς οι κύκλοι θέσης. Το πιο τραγικό όμως είναι ότι για να δουλέψου τα goto στον κάθε άξονα έχουν δύο μοτέρ, με αποτέλεσμα οι ισημερινές στηρίξεις να ΜΗΝ ΈΧΟΥΝΕ ΧΕΙΡΙΣΤΉΡΙΑ μικρο μετρικής κίνησης τα οποία είναι απαραίτητα για να πάει κάποιος με συντεταγμένες. Επί της ουσίας μόνο μία ηπάρχει που να κάνει αξιοπρεπέστατα αυτή την δουλειά και αποδεκτά κάποιες άλλες. Είναι περιορισμένου φορτίου. Αυτή είναι η EQ5.

Στην φωτογραφία φαίνεται το πόσο αποτελεσματική είναι είναι η χρήση της μικρο μετρικής κίνησης.

Στο χειροποίητο δίσκο της απόκλισης η κάθε μία γραμμή από αυτές προχωρά το τηλεσκόπιο 1 δέκατο της μοίρας. Μία πλήρη στροφή είναι 2,5 μοίρες.

Ανάλογο με αυτό το δίσκο είναι και της ορθής αναφοράς. Η ακρίβια και η ευκολία στόχευσης εκπλήσσει και τον πιο απαιτητικό.

2024809526_.thumb.jpg.dc340476b7fc4ff5dad45b14b9980518.jpg

Εσύ να βγεις και να αποκριθείς παρών στο παρελθόν σου.

 

Ρέα Γαλανάκη. Από το, Ελένη ή ο κανένας.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Όλα εξαρτώνται από την ακρίβεια που θέλουμε να έχουμε. Αν θέλει να έχει ένα τρόπο σκόπευσης που να απέχει πάνω κάτω μερικές μοίρες τότε μπορεί να το κάνει. Μετά με ένα ευρυγώνιο προσοφθάλμιο μπορεί να εντοπίσει το αντικείμενο. Αν θέλει όμως να έχει παραπάνω ακρίβεια εκεί παίζουν πολλά.

 

Όπως ειπώθηκε παραπάνω, ο οπτικός άξονας θα πρέπει να ταυτίζετε με τον μηχανικό. Ακόμη περισσότερο θα πρέπει και οι άξονες να είναι κάθετοι μεταξύ τους και τέλος θα πρέπει να έχουμε αλφαδιασμένη τη βάση μας με το οριζόντιο επίπεδο. Γι'αυτούς λοιπόν τους λόγους πρέπει να κάνουμε ευθυγράμμιση 3 γνωστών σημείων στον ουρανό ώστε να φτιαχτεί ένα "σχέδιο" του ουρανού λαμβάνοντας υπόψην τα μηχανικά σφάλματα του τηλεσκοπίου. Για να γίνει αυτό χρειάζεται υλικό και λογισμικό που θα λαμβάνει και θα υπολογίζει τη θέση του τηλεσκόπιου μέσα από έναν αλγόριθμο υπολογισμού. Τέτοια συστήματα υπάρχουν έτοιμα στο εμπόριο και είναι τα λεγόμενα push to τα οποία έχουν και τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν μεσω πλατφόρμας ASCOM με πλανητάρια ώστε να προβάλουν τη θέση του τηλεσκοπίου. Κάτι τέτοιο φυσικά κοστίζει.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης