Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb κατέγραψε το πρώτο «κλάμα» νεογέννητου άστρου (βίντεο)

Σπουδαία ανακάλυψη του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε άλλη μια εκπληκτική εικόνα του Σύμπαντος από την οποία απορρέουν άγνωστα σημαντικά στοιχεία για ένα φαινόμενο που άπτεται της ύπαρξης των άστρων. Το θέμα της εικόνας είναι το νεφέλωμα Serpens (Οφις) το οποίο βρίσκεται περίπου 1,300 έτη φωτός μακριά από τη Γη. Και η νέα εικόνα παρουσιάζει μια εκδήλωση των νεογέννητων άστρων που οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπάρχει αλλά δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πριν με λεπτομέρεια.Στο επάνω αριστερό μέρος της φωτογραφίας υπάρχουν αρκετές «πρωτοαστρικές εκροές» ή πίδακες αερίου που εκρήγνυνται από νεογέννητα άστρα. Ενώ έχουμε ξαναδεί τέτοιες εκροές, δεν τις έχουμε δει ποτέ να ευθυγραμμίζονται προς την ίδια κατεύθυνση όπως στην εικόνα του James Webb. Η ευθυγράμμιση των πρωτοαστρικών εκροών παρέχει πολύ σημαντικά στοιχεία για το πώς σχηματίζονται τα άστρα και παρέχει ισχυρή υποστήριξη για την θεωρία που αναφέρεται σε αυτό το φαινόμενο.

Ιστορική στιγμή

«Οι αστρονόμοι έχουν από καιρό υποθέσει ότι καθώς νεφελώματα καταρρέουν για να σχηματίσουν άστρα αυτά θα τείνουν να περιστρέφονται προς την ίδια κατεύθυνση. Ωστόσο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί τόσο άμεσα στο παρελθόν. Αυτές οι ευθυγραμμισμένες, επιμήκεις δομές είναι μια ιστορική καταγραφή του θεμελιώδους τρόπου με τον οποίο γεννιούνται τα αστέρια αναφέρει ο Κλάους Ποντοπιντάν του Εργαστηρίου Αεριώθησης της NASA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

 

Αυτή η εικόνα του νεφελώματος Serpens είναι μόνο η πρώτη σε μια σειρά αφιερωμένη σε αυτό το αστρικό φυτώριο οπότε να ελπίζουμε σε περισσότερες ανακαλύψεις στο εγγύς μέλλον αφού το James Webb θα πραγματοποιήσει νέες παρατηρήσεις εκεί για να κάνει αναλύσεις για τη χημική του σύνθεση. «Κοιτάζοντας την αφθονία αυτών των κρίσιμων ενώσεων στα πρωτοάστρα λίγο πριν σχηματιστούν οι πρωτοπλανητικοί δίσκοι τους θα μπορούσε να μας βοηθήσει να καταλάβουμε πόσο μοναδικές ήταν οι συνθήκες όταν σχηματίστηκε το δικό μας ηλιακό σύστημα», είπε ο Ποντοπιντάν.

Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το James Webb από το νεφέλωμα Serpens

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1695786/to-james-webb-kategrapse-to-proto-klama-neogennitoy-astroy-vinteo/

nefelomaofis1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Οι ‘Πυλώνες της Δημιουργίας’ από τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Webb

… σε νέο βίντεο της NASA

Οι Πυλώνες της Δημιουργίας είναι γιγάντιες στήλες μοριακού υδρογόνου και σκόνης στο νεφέλωμα του Αετού. Είναι τόσο πυκνοί, που τα αέρια στο εσωτερικό τους καταρρέουν βαρυτικά, σχηματίζοντας νέα άστρα. Τελευταίες παρατηρήσεις δείχνουν ότι οι στύλοι έχουν διαλυθεί εξαιτίας κάποιου κοσμικού φαινομένου, πιθανότατα κάποιας έκρηξης σουπερνόβα που συνέβη πριν από περίπου 6.000 χρόνια. Δεδομένης της απόστασης, περίπου 7.000 ετών φωτός, μεταξύ της Γης και των Πυλώνων της Δημιουργίας, στην πραγματικότητα έχουν ήδη καταστραφεί, αλλά επειδή το φως ταξιδεύει με πεπερασμένη ταχύτητα , αυτή η καταστροφή θα είναι ορατή από τη Γη σε περίπου 1000 χρόνια.Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα το βίντεο που ακολουθεί στο οποίο παρουσιάζονται σε τρισδιάστατη απεικόνιση οι Πυλώνες της Δημιουργίας και οι διαφορές που παρουσιάζουν οι καταγραφές στο ορατό φάσμα από το Hubble και στο υπέρυθρο από το James Webb. Η νέα οπτικοποίηση βοηθά τους θεατές να βιώσουν πώς συνεργάζονται δύο από τα πιο ισχυρά διαστημικά τηλεσκόπια του κόσμου για να προκύψει ένα πιο περίπλοκο και ολιστικό πορτραίτο των πυλώνων. Το Hubble βλέπει αντικείμενα που λάμπουν στο ορατό φως. Η υπέρυθρη όραση του Webb, η οποία είναι ευαίσθητη σε ψυχρότερα αντικείμενα με θερμοκρασίες μόλις εκατοντάδων βαθμών, διαπερνά την σκόνη για να δει άστρα ενσωματωμένα στους πυλώνες:

 

Ένα μωσαϊκό από εικόνες ορατού φωτός (Hubble) και υπέρυθρου φωτός (Webb) των Πυλώνων της Δημιουργίας.

πηγή: https://science.nasa.gov/missions/hubble/new-hubble-webb-pillars-of-creation-visualization/

 

hubble-webb-pillars-titles-stsci-01hz7h7y40p63mqbgy02yst6a6.webp

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb γιορτάζει την 4η Ιουλίου με κοσμικό πυροτέχνημα (βίντεο)

Πρόκειται για ένα πρωτοαστέρα και το... κουκούλι του

Η Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ που εορτάζεται στις 4 Ιουλίου είναι συνδεδεμένη άρρηκτα με τη χρήση πυροτεχνημάτων στο νυχτερινό ουρανό. Η NASA αποφάσισε να τιμήσει την Ημέρα Ανεξαρτησίας με μια εκπληκτική εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που μοιάζει με κοσμικό πυροτέχνημα.Στην εικόνα αποτυπώνεται μια βίαιη έκρηξη προερχόμενη από ένα άστρο στην καρδιά του γαλανόλευκου νέφους αερίου και σκόνης ή του νεφελώματος μέσα στο οποίο δημιουργήθηκε. Το νεφέλωμα ονομάζεται L1527 και βρίσκεται περίπου 460 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ταύρου.Μοιάζει με μια κοσμική πεταλούδα, το κεντρικό «σώμα» του νεφελώματος είναι ένα λαμπρό άστρο που εκτιμάται ότι είναι περίπου 100.000 ετών και βρίσκεται ακόμη στη φάση του πρωτοαστέρα. Συγκριτικά ο Ήλιος και το ηλιακό μας σύστημα έχουν ηλικία περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων ετών. Ο πρωτοαστέρας σύμφωνα με τους ειδικούς θα εξελιχθεί σε ένα άστρο σαν τον Ήλιο.

 

Μία εικόνα του εντυπωσιακού νεφελώματος L1527

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1705659/to-james-webb-giortazei-tin-4i-ioylioy-me-kosmiko-pyrotechnima-vinteo/

astropirotehnima.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

 James Webb.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει ένα μικρό τμήμα του πεδίου που συνέλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb με την NIRCam (Near-Infrared Camera) στο πλαίσιο της έρευνας Cosmic Evolution Early Release Science (CEERS). Ότι βλέπουμε στην εικόνα είναι γαλαξίες, εκτός από τα εξάκτινα φωτεινά αντικείμενα που είναι άστρα του Γαλαξία μας. Το φως από μερικούς γαλαξίες της εικόνας έχει ταξιδέψει πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στο τηλεσκόπιο!

https://webbtelescope.org/contents/media/images/2024/134/01J5E841G3BC9FPQ90TNBVMEWG – https://science.nasa.gov/missions/hubble/hubble-captures-unique-ultraviolet-view-of-a-spectacular-star-cluster/

arhs.png

Το επεξεργάστηκε ο Δροσος Γεωργιος

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb ανακάλυψε έξι μυστηριώδεις περιπλανώμενους πλανήτες.

Δεν απομακρύνθηκαν από το πλανητικό τους σύστημα αλλά «γεννήθηκαν» ολομόναχοι στο γαλαξία μας.

Διάφορα κοσμικά φαινόμενα ή συνδυασμός κοσμικών φαινομένων που εξελίσσονται σε πλανητικά συστήματα απομακρύνουν σε ορισμένες περιπτώσεις κάποιον από τους πλανήτες ενός συστήματος από αυτό υποχρεώνοντας τον να ταξιδεύει μόνος του στο Σύμπαν.Ανάμεσα στους περισσότερους από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες που έχουν εντοπίσει οι αστρονόμοι μέχρι σήμερα στο γαλαξία μας υπάρχουν και ορισμένοι από αυτούς τους… ορφανούς και περιπλανώμενους πλανήτες. Μια μελέτη που έγινε πέρυσι από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Leiden στην Ολλανδία αναφέρει ότι ο αριθμός των περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας είναι τεράστιος με την εκτίμηση των ερευνητών να κάνει λόγο για περίπου 50 δισεκατομμύρια περιπλανώμενους πλανήτες. Άλλες μελέτες εκτοξεύουν τον αριθμό των περιπλανώμενων πλανητών στο γαλαξία μας σε μερικές εκατοντάδες δισεκατομμύρια και άλλες σε κυριολεκτικά αμέτρητους.To διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb προσφέρει νέα στοιχεία για αυτά τα μυστηριώδη κοσμικά σώματα αφού ανακάλυψε έξι περιπλανώμενους πλανήτες οι οποίοι βρίσκονται όλοι σε ένα νεφέλωμα και διαθέτουν μοναδικά χαρακτηριστικά ανοίγοντας νέα κεφάλαια τόσο στην ύπαρξη αυτών των σωμάτων όσο και στη κοσμολογία γενικότερα.

Η ανακάλυψη

Ερευνητική ομάδα αποτελούμενη από αστροφυσικούς του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς στις ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το James Webb και δημοσιεύουν τα ευρήματα τους στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv. Εντόπισαν έξι περιπλανώμενους πλανήτες στο νεφέλωμα NGC 1333 που βρίσκεται σε απόσταση 960 ετών φωτός από τη Γη.Μια από τις εικόνες που κατέγραψε το James Webb από το νεφέλωμα NGC 133 στην οποία σημειώνονται με κύκλο κάποιοι από τους περιπλανώμενους πλανήτες που εντοπίστηκαν στο νεφέλωμα. πηγή φωτό. (ESA/Webb, NASA & CSA, A. Scholz, K. Muzic, A. Langeveld, R. Jayawardhana)Οι πλανήτες αυτοί είναι 5-10 φορές μεγαλύτεροι από το Δία, το μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτά τα κοσμικά σώματα δεν φαίνεται να ανήκαν σε κάποιο πλανητικό σύστημα από το οποίο… εξορίστηκαν αλλά ότι δημιουργήθηκαν ανεξάρτητα κάπου μόνοι τους χωρίς την παρουσία κάποιου μητρικού άστρου. Η ανακάλυψη δημιουργεί νέα δεδομένα για τον τρόπο σχηματισμού τόσο των πλανητών όσο και των άστρων.Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτά τα έξι σώματα ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά στην πορεία η διαδικασία αυτή διακόπηκε. Πρόκειται για ένα πολύ συχνό φαινόμενο στο Σύμπαν με το αποτέλεσμα να οδηγεί στην εμφάνιση των αποκαλούμενων καφέ νάνων που είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία κοσμικών σωμάτων αφού δεν είναι ούτε πλανήτες ούτε άστρα.Χαρακτηρίζονται ως «αποτυχημένα άστρα» επειδή όλα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεση τους δείχνει ότι ξεκίνησαν να σχηματίζονται ως άστρα αλλά κάποια στιγμή η διαδικασία αυτή διακόπηκε με αποτέλεσμα να αποτελεί στην ουσία ένα κοσμικό κατάλοιπο το οποίο συνεχίζει να διατηρεί ένα μίνιμουμ επίπεδο λειτουργίας.Όμως προς το παρόν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι τα έξι σώματα που εντοπίστηκαν από το James Webb είναι καφέ νάνοι και έτσι παραμένει ακαθόριστη ακόμη η ταυτότητα τους αυξάνοντας το μυστήριο γύρω από αυτά. Μάλιστα το ένα από αυτά τα σώματα, εκείνο με τη μικρότερη μάζα διαπιστώθηκε ότι διαθέτει ένα δακτύλιο κοσμικής σκόνης γεγονός που το καθιστά το πιο ξεχωριστό και στόχο νέων μελετών από αυτή την ομάδα.

Εντυπωσιακή εικόνα που κατέγραψε το James Webb από το νεφέλωμα στο οποίο εντοπίστηκαν έξι περιπλανώμενοι πλανήτες.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1751321/to-james-webb-anakalypse-exi-mystiriodeis-periplanomenoys-planites/

jameswebbplanites.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το James Webb ρίχνει φως για πρώτη φορά στους κενταύρους του ηλιακού μας συστήματος (βίντεο)

Το διαστημικό τηλεσκόπιο συνέλεξε λεπτομερή στοιχεία για αυτή την οικογένεια διαστημικών βράχων.

Κένταυροι ονομάζονται τα ασταθή, κατά την τροχιά τους, ουράνια σώματα, ενώ κατά τον γενικό ορισμό κένταυροι είναι τα ουράνια σώματα τα οποία περιφέρονται γύρω από τον Ήλιο, με τροχιές μεταξύ του Δία και του Ποσειδώνα. Πήραν το όνομά τους από τους κενταύρους της ελληνικής μυθολογίας γιατί συμπεριφέρονται σαν να είναι κατά το ήμισυ αστεροειδείς και κατά το άλλο μισό κομήτες. Οι τροχιές τους είναι ασταθείς εξαιτίας των εξωτερικών πλανητών και γι’ αυτό πιστεύεται ότι προέρχονται από την Ζώνη του Κάιπερ και ότι μοιάζουν με τους κομήτες.Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb έστρεψε τα πανίσχυρα και υψηλής ευαισθησίας όργανα του στον κένταυρο 29P/Schwassmann-Wachmann 1 καταγράφοντας για πρώτη φορά με τόσες λεπτομέρειες στοιχεία για αυτά τα διαστημικά σώματα. Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» η ερευνητική ομάδα που επεξεργάστηκε τα δεδομένα αναφέρει ότι ο 29P είναι ένα από τα πιο ενεργά γεωλογικά αντικείμενα στο ηλιακό μας σύστημα. Το James Webb αποκάλυψε ότι ο 29P κάθε έξι με οκτώ εβδομάδες απελευθερώνει ύλη στο Διάστημα.Το James Webb εντόπισε έναν πίδακα μονοξειδίου του άνθρακα και πίδακες αερίου διοξειδίου του άνθρακα, που δίνουν νέες ενδείξεις για τη φύση του πυρήνα του Κενταύρου. Δεν εντοπίστηκε καμία ένδειξη υδρατμών στο περιβάλλον του 29P κάτι που θα μπορούσε να σχετίζεται με τις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν σε αυτό το διαστημικό σώμα.

Το μοντέλο

Με βάση τα δεδομένα που συγκέντρωσε το James Webb, οι ερευνητές δημιούργησαν ένα τρισδιάστατο μοντέλο των πιδάκων για να κατανοήσουν τον προσανατολισμό και την προέλευσή τους. Διαπίστωσαν ότι οι πίδακες εκπέμπονται από διαφορετικές περιοχές στον πυρήνα του Κένταυρου παρόλο που το James Webb δεν κατάφερε να συλλέξει πιο λεπτομερή στοιχεία για τον πυρήνα.

 

«Οι Κένταυροι μπορούν να θεωρηθούν ως μερικά από τα υπολείμματα του σχηματισμού του πλανητικού μας συστήματος. Επειδή τα υλικά του 29P βρίσκονται σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες διατηρούν πληροφορίες για πτητικές ουσίες που υπήρχαν στα πρώτα στάδια  υπαρξης του ηλιακού μας συστήματος. Το James Webb άνοιξε πραγματικά την πόρτα για να παρατηρήσουμε ένα κένταυρο σε μια ανάλυση και ευαισθησία που ήταν εντυπωσιακή για εμάς. Όταν είδαμε τα δεδομένα για πρώτη φορά, ήμασταν ενθουσιασμένοι. Δεν είχαμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» αναφέρει η Δρ. Σάρα Φάγκι, ερευνήτρια στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.Το γεγονός ότι το 29P έχει τόσο δραματικές διαφορές στην αφθονία του μονοξειδίου του άνθρακα και του διοξειδίου του άνθρακα σε όλη την επιφάνειά του υποδηλώνει ότι το 29P μπορεί να αποτελείται από πολλά κομμάτια. Ίσως δύο διαφορετικά σώματα να ενώθηκαν και να φτιάξουν αυτόν τον κένταυρο ο οποίος είναι ένα μείγμα μεταξύ πολύ διαφορετικών σωμάτων που πέρασαν ξεχωριστά μονοπάτια σχηματισμού» δήλωσε ο Δρ. Τζερόνιμο Βιλανόβα, ερευνητής στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Γκόνταρντ της NASA.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του κενταύρου 29P.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1788199/to-james-webb-richnei-fos-gia-proti-fora-stoys-kentayroys-toy-iliakoy-mas-systimatos/

kentauros.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 4 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το James Webb εντόπισε αρχαίο άγνωστο είδος γαλαξιών.

Η ανακάλυψη ανοίγει νέους δρόμους στην κοσμολογία και την ιστορία του Σύμπαντος.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb εντόπισε έναν παράξενο γαλαξία που υπήρχε στο πρώιμο Σύμπαν και η ανάπτυξη του σε αντίθεση με τους περισσότερους γαλαξίες φαίνεται ότι συνέβη από μέσα προς τα έξω με τα αστέρια να σχηματίζονται πιο γρήγορα στις παρυφές παρά στο εσωτερικό του πυκνού πυρήνα του.Ο γαλαξίας, που ονομάζεται JADES-GS+53.18343−27.79097, υπήρχε μόλις 700 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη και είναι περίπου 100 φορές μικρότερος από το δικό μας γαλαξία. Θεωρητικά μοντέλα έχουν προβλέψει ότι τέτοιοι γαλαξίες από μέσα προς τα έξω θα πρέπει να είναι κοινοί σε όλο το πρώιμο Σύμπαν αλλά οι επιστήμονες προηγουμένως δεν είχαν την ικανότητα να διεισδύουν μέσα από τη σκόνη και το αέριο που τους περιβάλλει.Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature Astronomy» ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα των παρατηρήσεων με το James Webb. «Ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους το James Webb είναι τόσο μεταμορφωτικός για εμάς ως αστρονόμους είναι ότι τώρα είμαστε σε θέση να παρατηρήσουμε αυτό που προηγουμένως είχε προβλεφθεί μέσω των κοσμολογικών μοντέλων. Είναι σαν να μπορείς να ελέγξεις την εργασία σου» αναφέρει ο Ουίλιαμ Μπέκιερ, μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ μέλος της ερευνητικής ομάδας.Οι γαλαξίες αναπτύσσονται με δύο βασικούς τρόπους: είτε συλλαμβάνοντας αρκετό αέριο για να σχηματίσουν νέα άστρα ή μέσω συγχωνεύσεων με μικρότερους γαλαξίες. Αλλά αν αυτοί είναι οι μόνοι μηχανισμοί ή αν μπορεί να υπήρχαν και άλλες κοσμικές διαδικασίες σε προηγούμενα στάδια στο Σύμπαν παραμένει ασαφές.«Το ερώτημα του πώς εξελίσσονται οι γαλαξίες κατά τον κοσμικό χρόνο είναι σημαντικό στην αστροφυσική. Είχαμε πολλά εξαιρετικά δεδομένα για μερικά εκατομμύρια χρόνια στο παρελθόν και για μακρινούς αρχαίους γαλαξίες αλλά τώρα με το James Webb, μπορούμε να λάβουμε δεδομένα παρατήρησης από δισεκατομμύρια χρόνια πίσω στο χρόνο, διερευνώντας τα πρώτα δισεκατομμύρια χρόνια κοσμικής ιστορίας, που ανοίγει κάθε είδους νέα ερωτήματα» λέει ο Σάντρο Ταξχέλα, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.Για να διερευνήσουν αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για αρχαίους γαλαξίες που συλλέχθηκαν κατά την έρευνα JADES (JWST Advanced Deep Extragalactic Survey) του James Webb. Το φως ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα μέσα στο κενό του Διαστήματος, επομένως όσο πιο βαθιά κοιτάζει το James Webb στο Σύμπαν, τόσο πιο απομακρυσμένο φως αναχαιτίζει και όσο πιο πίσω στο χρόνο, ουσιαστικά, δίνει τη δυνατότητα στους αστρονόμους να δουν.

Το φως

Η εξέταση αυτών των παρατηρήσεων αποκάλυψε το νέο γαλαξία στους αστρονόμους. Αναλύοντας το φως που προέρχεται από τα αστέρια μέσα οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν την ηλικία τους.Ανακάλυψαν ότι ο γαλαξίας έχει έναν πολύ πυκνό πυρήνα και περιβάλλεται από έναν δίσκο αερίου και σκόνης του οποίου τα αστέρια υφίστανται ταχύ σχηματισμό – με αποτέλεσμα ο γαλαξίας να διπλασιάζεται σε μέγεθος μία φορά κάθε 10 εκατομμύρια χρόνια. Μόλις αυτά τα άστρα πάρουν σχήμα, μεταναστεύουν αργά στον πυρήνα και κάνουν τον γαλαξία να περιστρέφεται πιο γρήγορα όπως ένας πατινέρ που τραβάει τα χέρια του πιο κοντά στο σώμα τους λένε οι ερευνητές που αναφέρουν ότι τώρα θα αναζητήσουν και άλλους γαλαξίες σαν αυτόν.Φυσικά, αυτός είναι μόνο ένας γαλαξίας, οπότε πρέπει να ξέρουμε τι έκαναν οι άλλοι γαλαξίες εκείνη την εποχή. Ήταν όλοι οι γαλαξίες σαν αυτόν; Τώρα αναλύουμε παρόμοια δεδομένα από άλλους γαλαξίες. Εξετάζοντας διαφορετικούς γαλαξίες σε όλο τον κοσμικό χρόνο, μπορεί να είμαστε σε θέση να ανακατασκευάσουμε τον κύκλο ανάπτυξης και να δείξουμε πώς οι γαλαξίες μεγαλώνουν στο τελικό τους μέγεθος σήμερα» λέει ο Ταξχέλα.

Ένας φωτεινός σπειροειδής γαλαξίας εμφανίζεται σε φόντο χιλιάδων άλλων μακρινών γαλαξιών.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1803699/to-james-webb-entopise-archaio-agnosto-eidos-galaxion/

galaxiasarhaios.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Διαστημικά τηλεσκόπια αποκαλύπτουν τα «γαλαξιακά μάτια» του Haloween.

Πρόκειται για ένα ζευγάρι γαλαξιών που βρίσκονται σε φάση σύγκρουσης/συγχώνευσης.

Εικόνες από τα δύο σημαντικότερα διαστημικά τηλεσκόπια αποκαλύπτουν ένα «απόκοσμο ζευγάρι» γαλαξιών που μοιάζουν με ένα ζευγάρι μάτια. Το James Webb και το Hubble συνεργάστηκαν για να απεικονίσουν δύο σπειροειδείς γαλαξίες γνωστούς ως IC 2163 και NGC 2207 που βρίσκονται σε διαδικασία σύγκρουσης σε απόσταση περίπου 80 εκατομμυρίων ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Μεγάλου Κυνός.Οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι η διαδικασία σύγκρουσης των δύο γαλαξιών που θα οδηγήσει τελικά σε μια συγχώνευση θα είναι μια εξαιρετικά μακράς διάρκειας διεργασία που θα διαρκέσει περίπου ένα δισεκατομμύριο χρόνια.  «Κοιτάξτε βαθιά σε αυτούς τους γαλαξίες. Φαίνονται σαν να υπάρχει αίμα που διοχετεύεται στην κορυφή ενός προσώπου. Το μακρύ, φρικτό ‘βλέμμα’ των πυρήνων τους που μοιάζουν με φλογερά μάτια λάμπει στο υπέρτατο κοσμικό σκοτάδι» αναφέρει η ομάδα ελέγχου του James Webb.Σύμφωνα με την ομάδα ελέγχου του James Webb οι δύο σπειροειδείς γαλαξίες παράγουν περίπου 25 νέα άστρα στο μέγεθος του Ήλιου κάθε χρόνο καθώς το αέριο αναδεύεται από τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Το ζευγάρι έχει επίσης φιλοξενήσει επτά εκρήξεις σουπερνόβα τις τελευταίες δεκαετίες, πολύ υψηλότερο από τον μέσο όρο ενός ανά 50 χρόνια που παρατηρείται στον δικό μας γαλαξία.Καθώς αυτοί οι δύο γαλαξίες πλησιάζουν και αρχίζουν να συγχωνεύονται, οι πυρήνες και οι βραχίονες τους θα διαπλέκονται μεταξύ τους σχηματίζοντας νέους αναδιαμορφωμένους βραχίονες και έναν μεγαλύτερο, φωτεινότερο πυρήνα. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία ο σχηματισμός των αστεριών θα επιβραδυνθεί καθώς το αέριο και η σκόνη που περιβάλλουν τον νέο συγχωνευμένο γαλαξία θα έχει ψυχθεί.Όμως οι εικόνες που λαμβάνουμε οι οποίες αποτυπώνουν τους δύο γαλαξίες όπως ήταν πριν από περίπου 80 εκατομμύρια χρόνια δείχνουν τη διαδικασία συγχώνευσης να εξελίσσεται αφήνοντάς μας μερικές «τρομακτικές» εικόνες που είναι συμβατές με τις μέρες  του Halloween στις οποίες βρισκόμαστε.

 

Οι δύο γαλαξίες που συγχωνεύονται στο φακό του James Webb και του Hubble.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1813972/diastimika-tileskopia-apokalyptoyn-ta-galaxiaka-matia-toy-haloween/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 3 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το James Webb εντόπισε τον πρώτο ηφαιστειακό εξωπλανήτη.

Είναι επίσης ο μικρότερος σε μέγεθος που γνωρίζουμε με παρουσία ατμόσφαιρας.

Έναν ακόμη εξωτικό κόσμο μακριά από το ηλιακό μας σύστημα ανακάλυψε το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος. Το James Webb διαπίστωσε πώς ένας εξωπλανήτης σε απόσταση 35 ετών φωτός από τη Γη έχει μια ατμόσφαιρα που υποδεικνύει έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα.Τα ολοένα και πιο προηγμένα τεχνικά μέσα που έχουν στη διάθεση τους οι αστρονόμοι σε συνδυασμό με νέες μεθόδους παρατήρησης του Διαστήματος έχουν οδηγήσει σε μια επανάσταση στον τομέα της ανακάλυψης εξωπλανητών, πλανητών έξω από το ηλιακό μας σύστημα. Έχουν ανακαλυφθεί περισσότεροι από πέντε χιλιάδες εξωπλανήτες και έχει υποδειχθεί η ύπαρξη άλλων πέντε χιλιάδων και απομένει η επιβεβαίωση με νέες παρατηρήσεις.Παράλληλα οι ανακαλύψεις αυτές κατέρριψαν την άποψη που υπήρχε για δεκαετίες στην επιστημονική κοινότητα ότι οι τύποι πλανητών στο Σύμπαν είναι σε γενικές γραμμές όσοι τύποι πλανητών υπάρχουν στο ηλιακό μας σύστημα. Όμως αποδείχτηκε ότι η ποικιλομορφία των πλανητών στο Σύμπαν είναι και πολύ μεγάλη αλλά και ιδιαίτερα εντυπωσιακή όσον αφορά τα πραγματικά εξωτικά ή απόκοσμα χαρακτηριστικά που διαθέτουν πολλοί εξωπλανήτες.Ο L 98-59 d είναι ένας εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2019 από το διαστημικό παρατηρητήριο TESS που σχεδιάστηκε για να εντοπίζει εξωπλανήτες.  Ανήκει στην κατηγορία των πλανητών που αποκαλούνται «υπερ-Γαίες» με ελαφρώς μεγαλύτερο μέγεθος και βάρος από τη Γη. Η σύνθεση των ατμοσφαιρών αυτών των πλανητών είναι ακόμα ένα ανοιχτό ερώτημα που τώρα αρχίζουν να βρίσκουν απαντήσεις σε αυτό οι επιστήμονες με τη βοήθεια του James Webb.

Η ατμόσφαιρα

Διεθνής ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Open University στην Αγγλία ανακοίνωσε ότι με τη βοήθεια του James Webb διαπίστωσε ότι ο L 98-59 d διαθέτει μια ατμόσφαιρα πλούσια σε θείο σε έναν κόσμο που είναι 1,5 φορές μεγαλύτερος της Γης. Εάν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα είναι ο μικρότερος γνωστός εξωπλανήτης με ατμόσφαιρα. Η πιθανή παρουσία των αερίων διοξείδιο του θείου (SO2) και υδρόθειο (H2S) σε αυτή την ατμόσφαιρα υποδηλώνει μια τετηγμένη ή ηφαιστειακή επιφάνεια.Αυτή η ανακάλυψη ήταν εκπληκτική, καθώς ξεχωρίζει σε πλήρη αντίθεση με τις ατμόσφαιρες των βραχωδών πλανητών στο δικό μας ηλιακό σύστημα όπου οι υδρατμοί και το διοξείδιο του άνθρακα βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα στις ατμόσφαιρες. Μια σοβαρή πιθανότητα είναι ο ηφαιστειακός σχηματισμός που προκαλείται από τις παλλιροϊκές δυνάμεις που ασκούνται στον πλανήτη από το μητρικό του άστρο φαινόμενο που παρατηρείται στην Ιώ το ηφαιστειακό φεγγάρι του Δία.Η βαρυτική έλξη του άστρου στον πλανήτη τον… τεντώνει και τον συμπιέζει καθώς κινείται κατά μήκος της τροχιάς του. Αυτή η κίνηση μπορεί να θερμάνει το κέντρο του πλανήτη, λιώνοντας το εσωτερικό του και προκαλώντας ακραίες ηφαιστειακές εκρήξεις και πιθανώς ακόμη και ωκεανούς μάγματος.
Σε συνδυασμό με την εγγύτητά του με το αστέρι (ένας χρόνος σε αυτόν τον πλανήτη είναι επτάμισι γήινες μέρες) μπορούν να επιτευχθούν πραγματικά κολασμένες θερμοκρασίες στην επιφάνεια. Εάν μελλοντικές παρατηρήσεις υποστηρίξουν την παρουσία μιας τέτοιας ατμόσφαιρας, όχι μόνο θα ήταν ο μικρότερος εξωπλανήτης με ανιχνευμένη ατμόσφαιρα, αλλά και ένα κρίσιμο βήμα προς την κατανόηση της φύσης τέτοιων πλανητών.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που διαθέτει ενεργά ηφαίστεια. πηγή φωτό. (NASA)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1830040/to-james-webb-entopise-ton-proto-ifaisteiako-exoplaniti/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb εντόπισε «Κόκκινα Τέρατα» στην άκρη του Σύμπαντος (βίντεο)

Πρόκειται για τεράστιους γαλαξίες που θεωρητικά δεν έπρεπε να υπάρχουν.

Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε η ανθρωπότητα, το James Webb, συνεχίζει να κάνει αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε. Κάνει συνεχείς ανακαλύψεις κοιτάζοντας πιο βαθιά από οποιοδήποτε άλλο τεχνικό μέσο στο Σύμπαν ανατρέποντας τα κοσμολογικά μοντέλα και τις κρατούσες θεωρίες για την εξέλιξη του Κόσμου.Το James Webb εντόπισε τρεις γαλαξίες με μέγεθος παρόμοιο με αυτό του δικού μας γαλαξία οι οποίοι όπως αναφέρουν οι επιστήμονες που τους μελέτησαν στην επιθεώρηση «Nature» έχουν ηλικία τουλάχιστον 12,8 δισ. ετών. Οι τρεις γαλαξίες που έλαβαν την ονομασία «Κόκκινα Τέρατα» εξαιτίας της ερυθρής απόχρωσης τους στο φακό του τηλεσκοπίου υπήρχαν όταν το Σύμπαν ήταν περίπου ένα δισ. ετών μια εποχή που σύμφωνα με την κρατούσα κοσμολογική θεωρία οι ποσότητες ύλης που υπήρχαν στο νεαρό Σύμπαν δεν επέτρεπαν την μαζική παραγωγή άστρων και άρα τη δημιουργία μεγάλου μεγέθους γαλαξιών.Το James Webb έχει εντοπίσει και άλλους γαλαξίες που τα χαρακτηριστικά τους (ηλικία, μέγεθος, σύνθεση) δεν συμβαδίζουν με την κρατούσα θεωρία και κοσμολογικά μοντέλα εξέλιξης του Σύμπαντος μετά τη Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν.Αυτές οι ανακαλύψεις πονοκεφαλιάζουν τους επιστήμονες αφού ανατρέπουν όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα για το πώς εξελίχθηκε το Σύμπαν μετά την γέννηση του αφού φαίνεται ότι οι κοσμικές διεργασίες εμφάνισης άστρων και γαλαξιών είτε συνέβησαν πολύ νωρίτερα από όσο δείχνουν τα κοσμολογικά μοντέλα είτε συνέβησαν στα χρονικά όρια που θέτουν τα μοντέλα αυτά αλλά προκάλεσαν διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που θεωρούν οι ειδικοί.Με απλά λόγια τα νέα ευρήματα δείχνουν πώς είτε η εμφάνιση άστρων και γαλαξιών έγινε αμέσως μετά την γέννηση του Σύμπαντος και όχι μετά από περίπου 600-700 εκατ. έτη όπως προτείνουν τα μοντέλα είτε η εμφάνιση άστρων και γαλαξιών ξεκίνησε τη χρονική περίοδο που προτείνουν τα μοντέλα αλλά ήταν εξαιρετικά μαζική η γέννηση άστρων οδηγώντας που γρήγορα σε δημιουργία μεγάλων γαλαξιών.

 

Εικόνα των τριών αρχαίων μεγάλων γαλαξιών που εκπέμπουν έντονη ερυθρή λάμψη. πηγή φωτό (NASA/CSA/ESA)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1834537/to-james-webb-entopise-kokkina-terata-stin-akri-toy-sympantos-vinteo/

galaxieskokinoi.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb αποκαλύπτει τα μυστικά του Σομπρέρο του Σύμπαντος (βίντεο)

Πρόκειται για ένα από τους πιο εντυπωσιακούς και ενδιαφέροντες γαλαξίες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb κατέγραψε μια νέα εικόνα στο μέσο υπέρυθρο φάσμα του εντυπωσιακού γαλαξία Messier 104 (M104) που είναι ευρύτερα γνωστός ως γαλαξίας Σομπρέρο και αποτελεί σταθερό στόχο παρατήρησης των επιστημόνων εξαιτίας των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.Πρόκειται για ένα σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό της Παρθένου. Ξεχωρίζουν ο λαμπρός πυρήνας του, η τεράστια μαύρη τρύπα στο κέντρο του και πάνω από όλα ο εξωτερικός συμμετρικός δακτύλιος σκόνης που περιβάλλει τον γαλαξία προσδίδοντας του την εμφάνιση ενός μεξικάνικου καπέλου «σομπρέρο» από όπου και η ονομασία του.Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η NASA η νέα εικόνα του James Webb αποκαλύπτει λεπτομέρειες του εξωτερικού δακτυλίου του γαλαξία, παρέχοντας πληροφορίες για το πώς διανέμεται η σκόνη, ένα βασικό δομικό στοιχείο για τα αστρονομικά αντικείμενα στο Σύμπαν. Ο εξωτερικός δακτύλιος του γαλαξία ο οποίος σε άλλες καταγραφές όπως αυτή που έκανε το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer φαινόταν λείος δείχνει περίπλοκες συμπαγείς κοσμικές δομές στο υπέρυθρο για πρώτη φορά.Οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών από την ανάλυση της εικόνας του James Webb και των δεδομένων που συλλέγουν τα όργανα του (π.χ. μόρια που περιέχουν άνθρακα και ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες) υποδηλώνουν την παρουσία νέων περιοχών σχηματισμού άστρων στις περιοχές που παρατηρείται η μεγαλύτερη συσσώρευση σκόνης. Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες θεωρούσαν ότι στο γαλαξία Σομπρέρο υπάρχει μικρότερη σε αριθμό και μέγεθος παραγωγή άστρων από αυτή στο δικό μας γαλαξία που είναι διαπιστωμένο ότι λόγω της μεγάλης του ηλικίας η παραγωγή νέων άστρων είναι πλέον εξαιρετικά μικρή και υπολογίζεται σε γέννηση περίπου ενός άστρου ετησίως.

 

Τα σμήνη

Έχει διαπιστωθεί επίσης ότι στο γαλαξία Sombrero κατοικούν περίπου δύο χιλιάδες σφαιρικά σμήνη. Σφαιρωτό σμήνος ή σφαιρωτό αστρικό σμήνος ονομάζεται στην αστρονομία μία πυκνή συγκέντρωση άστρων με σφαιρικό ή σχεδόν σφαιρικό σχήμα, που περιφέρεται γύρω από το κέντρο ενός γαλαξία ως δορυφόρος του.Έχουν εντοπιστεί περίπου 160 σφαιρικά σμήνη στον γαλαξία μας και πιστεύεται ότι υπάχουν μερικές δεκάδες ακόμη που περιμένουν τους αστρονόμους να τα εντοπίσουν. Κατά μέσο όρο ένα σφαιρικό σμήνος περιέχει μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ως περίπου ένα εκατ. άστρα. Οι σπειροειδείς γαλαξίες σαν τον δικό μας διαθέτουν συνήθως μερικές εκατοντάδες σφαιρική σμήνη ενώ οι ελλειπτικοί γαλαξίες μερικές χιλιάδες. Το γεγονός ότι ο γαλαξίας Σομπρέρο διαθέτει μερικές χιλιάδες σφαιρικά σμήνη αποτελεί έναν ακόμη λόγο για να αποτελεί στόχο παρατήρησης και το τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να βοηθήσει αποτελεσματικά σε αυτή τη διαδικασία.

Η νέα εικόνα του γαλαξία Σομπρέρο όπως την κατέγραψε το James Webb. πηγή φωτό. (NASA, ESA, CSA, STScI)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1837702/to-james-webb-apokalyptei-ta-mystika-toy-somprero-toy-sympantos-vinteo/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Μια νέα απεικόνιση του γαλαξία Σομπρέρο.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb δημοσίευσε μια νέα εικόνα του γαλαξία Σομπρέρο

Ο Γαλαξίας Σομπρέρο, γνωστός και ως Μεσιέ 104 (Μ104) ή NGC 4594, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας στον αστερισμό Παρθένος, που απέχει περίπου 30 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. Ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ο λαμπρός πυρήνας, το ασυνήθιστα μεγάλο κεντρικό εξόγκωμα και μία έντονη σκοτεινή λωρίδα σκόνης στον εμφανιζόμενο υπό μεγάλη κλίση δίσκο του. Η λωρίδα αυτή και το πολύ μεγάλο κεντρικό εξόγκωμα δίνουν σε αυτόν τον γαλαξία την εμφάνιση ενός μεξικάνικου καπέλου «σομπρέρο», απ’ όπου και η ονομασία του. Το φαινόμενο μέγεθός του τον καθιστά εύκολα ορατό με μεσαία ερασιτεχνικά τηλεσκόπια. Η κεντρική μεγάλης μάζας μαύρη τρύπα και η λωρίδα σκόνης προσελκύουν την προσοχή και των επαγγελματιών αστρονόμων.Στη νέα εικόνα του γαλαξία Σομπρέρο στο μεσαίο υπέρυθρο από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA/ESA/CSA, δεν φαίνεται ο λαμπερός πυρήνας που εντυπωσιάζει στις εικόνες ορατού φωτός, αλλά αντ’ αυτού αποκαλύπτεται ένας λείος εσωτερικός δίσκος. Φαίνονται επίσης λεπτομέρειες του εξωτερικού δακτυλίου του γαλαξία και το πως κατανέμεται η σκόνη, ένα βασικό δομικό στοιχείο των αστρονομικών αντικειμένων στο σύμπαν. Ο εξωτερικός δακτύλιος του γαλαξία δείχνει στο υπέρυθρο για πρώτη φορά περίπλοκες συστάδες.Σύμφωνα με τους αστρονόμους του Webb η συσσωρευμένη φύση της σκόνης, όπου το MIRI (Mid-Infrared Instrument) ανιχνεύει οργανικά μόρια που ονομάζονται πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες, μπορεί να υποδηλώνει την παρουσία νέων περιοχών σχηματισμού άστρων. Ωστόσο, σε αντίθεση με ορισμένους γαλαξίες που μελετήθηκαν με τον Webb, συμπεριλαμβανομένου του Messier 82, όπου γεννιούνται 10 φορές περισσότερα άστρα από ό,τι στον Γαλαξία μας, ο γαλαξίας Σομπρέρο δεν αποτελεί μια ιδιαίτερη εστία σχηματισμού άστρων.Η υπερμαζική μαύρη τρύπα στο κέντρο του γαλαξία Σομπρέρο, γνωστή και ως ενεργός γαλαξιακός πυρήνας (AGN), είναι μάλλον ήρεμη, παρά την τεράστια μάζα της – 9 δισεκατομμύρια φορές η μάζα του ήλιου.

 

Εστιάζοντας στον γαλαξία Σομπρέρο.

 

Στον γαλαξία Σομπρέρο υπάρχουν περίπου 2000 σφαιρικά σμήνη, συλλογές από εκατοντάδες χιλιάδες άστρων μεγάλης ηλικίας που συγκρατούνται από τη βαρύτητα. Το υπόβαθρο της εικόνας του MIRI κατακλύζεται από γαλαξίες διαφορετικών σχημάτων και χρωμάτων. Τα διαφορετικά χρώματα των γαλαξιών του υποβάθρου μπορούν δώσουν πληροφορίες στους αστρονόμους για τις ιδιότητές τους, συμπεριλαμβανομένης και της απόστασής τους.

Το βίντεο που ακολουθεί δείχνει τον γαλαξία Σομπρέρο όπως τον βλέπουν τα διαστημικά τηλεσκόπια James Webb και Hubble, αποκαλύπτοντας το πόσο διαφορετική είναι η «όρασή» τους:

 

Πάνω: εικόνα του γαλαξία Σομπρέρο από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb στο μέσο υπέρυθρο. Κάτω: εικόνα του γαλαξία στο ορατό φως από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

πηγή: https://esawebb.org/news/weic2427/

ros2.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημοσιεύτηκε

Το James Webb ξαναγράφει την ιστορία του Σύμπαντος εντοπίζοντας και άλλους πανάρχαιους γαλαξίες.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ίσως εντόπισε τους αρχαιότερους γαλαξίες που γνωρίζουμε.

Το ισχυρότερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευάσει ο άνθρωπος, το James Webb, μπορεί να έσπασε το (δικό του) ρεκόρ ανακάλυψης αρχέγονων γαλαξιών. Αν η ανακάλυψη επιβεβαιωθεί θα πρόκειται για γαλαξίες που υπήρχαν αμέσως μετά τη γέννηση του Σύμπαντος γεγονός που μεταβάλει τα δεδομένα της κοσμολογίας ανοίγοντας νέα επιστημονικά και ερευνητικά κεφάλαια.Με δημοσίευση της στο διαδικτυακό αρχείο προδημοσιεύσεων arXiv διεθνής επιστημονική ομάδα αναφέρει ότι φως που κατέγραψε το James Webb προερχόμενο από τις εσχατιές του Σύμπαντος προέρχεται από πέντε γαλαξίες που υπήρχαν όταν το Σύμπαν ήταν μόλις 200 εκατ. ετών.Η κρατούσα θεωρία αναφέρει ότι η Μεγάλη Έκρηξη, το μυστηριώδες φαινόμενο από το οποίο προέκυψε το Σύμπαν, συνέβη πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη και ακολούθησε μια μακρά περίοδος κατά την οποία το Σύμπαν ήταν ένας απόλυτα σκοτεινός και παγωμένος κόσμος όπου συντελούνταν με αργό ρυθμό οι κοσμικές διεργασίες που οδήγησαν στη γέννηση των πρώτων άστρων και ακολούθως των πρώτων γαλαξιών. Η περίοδος αυτή ονομάστηκε Κοσμικός Μεσαίωνας και τα διαθέσιμα δεδομένα έδειχναν ότι τα πρώτα άστρα έκαναν την εμφάνιση τους μερικές εκατοντάδες εκατ. έτη μετά την γέννηση του Σύμπαντος και όσον αφορά τουλάχιστον τους γαλαξίες αυτοί δεν έκαναν την εμφάνιση τους πριν συμπληρωθούν περίπου ένα δισ. έτη από τη Μεγάλη Έκρηξη.Το James Webb ανακαλύπτει συνεχώς ολοένα και μεγαλύτερης ηλικίας γαλαξίες υποχρεώνοντας τους κοσμολόγους να μεταβάλλουν αναλόγως τα μοντέλα και τις θεωρίες τους. Ο αρχαιότερος γαλαξίας που γνωρίζουμε τον οποίο επίσης ανακάλυψε το James Webb, ο γαλαξίας με κωδική ονομασία JADES-GS-z14-0, είναι 90 εκατ. έτη μεγαλύτερος σε ηλικία από αυτούς που εντόπισε τώρα το James Webb αν φυσικά επιβεβαιωθεί ή ύπαρξη και ηλικία τους.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1845903/to-james-webb-xanagrafei-tin-istoria-toy-sympantos-entopizontas-kai-alloys-panarchaioys-galaxies/

ros9.jpeg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Την «Ασταφτερή Πυγολαμπίδα» του Σύμπαντος ανακάλυψε το James Webb (βίντεο)

Πρόκειται για έναν αρχέγονο γαλαξία που έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον δικό μας όταν ήταν νεογέννητος.

To James Webb έστρεψε ξανά τα πανίσχυρα όργανα του στις εσχατιές του Σύμπαντος και κατέγραψε εικόνες από έναν πανάρχαιο γαλαξία που μπορεί όπως φαίνεται να φωτίσει την εξέλιξη του δικού μας γαλαξία. Ο γαλαξίας αυτός έλαβε εξαιτίας των χαρακτηριστικών του και της μοναδικής λάμψης του την ονομασία «Firefly Sparkle» που σημαίνει Αστραφτερή Πυγολαμπίδα.Οι εικόνες και τα δεδομένα που κατέγραψε το τηλεσκόπιο δείχνουν έναν γαλαξία που σχηματίζεται με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που βάση του μεγέθους του θα αναπτυσσόταν και ο δικός μας γαλαξίας μετά τον σχηματισμό του που εκτιμάται ότι συνέβη την ίδια περίπου χρονική περίοδο με την… πυγολαμπίδα.Το James Webb έχει εντοπίσει πολλούς γαλαξίες εκείνης της χρονικής περιόδου στην οποία μέχρι πρόσφατα πιστευόταν ότι στο Σύμπαν το μόνο που υπήρχε ήταν ένας σχετικά μικρός αριθμός άστρων. Αυξάνοντας το μυστήριο και ανατρέποντας ακόμη περισσότερο τα υπάρχοντα κοσμολογικά μοντέλα αυτοί οι αρχέγονοι γαλαξίες που έχει εντοπίσει το James Webb είναι ιδιαίτερα μεγάλοι σε μέγεθος ενώ ο νέος γαλαξίας που εντόπισε το τηλεσκόπιο είναι σημαντικά μικρότερος γεγονός που επίσης προκαλεί ενδιαφέρον αλλά και νέους πονοκεφάλους στους επιστήμονες.«Δεν πίστευα ότι θα ήταν δυνατό να είναι τόσο σύνθετος σε αυτή τη χρονική στιγμή και ηλικία ένας γαλαξίας ενώ επιπλέον διαπιστώνουμε ότι η μάζα του είναι παρόμοια με του δικού μας γαλαξία όταν και αυτός βρισκόταν στη διαδικασία σχηματισμού. Συμβαίνουν τόσα πολλά μέσα σε αυτόν τον μικροσκοπικό γαλαξία, συμπεριλαμβανομένων τόσων πολλών διαφορετικών φάσεων σχηματισμού αστεριών» λέει η Λαμίγια Μόουλα επίκουρη καθηγήτρια στο Wellesley College στη Μασαχουσέτη, εκ των επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Μοναδικός

Ο Κάρθικ Άιγιερ στέλεχος της ομάδας λειτουργίας του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble λέει ότι αυτός ο γαλαξίας βρίσκεται «κυριολεκτικά σε διαδικασία συναρμολόγησης». Τα δεδομένα του Webb ότι θα περάσουν δισεκατομμύρια χρόνια από τη στιγμή που εμείς παρατηρούμε τώρα τον γαλαξία μέχρι αυτός να αποκτήσει την τελική του μάζα και σχήμα.Ο γαλαξίας αυτός είναι ξεχωριστός για τους επιστήμονες επειδή φαίνεται στις εικόνες να μεγεθύνεται και να… τεντώνεται. «Οι περισσότεροι από τους άλλους γαλαξίες που μας έχει δείξει ο Webb δεν μεγεθύνονται ή τεντώνονται και δεν μπορούμε να δούμε τα δομικά στοιχεία. Με το Firefly Sparkle, βλέπουμε έναν γαλαξία να συναρμολογείται τούβλο τούβλο» λέει η Μόουλα.

 

 

Ο Κρις Γουίλκοτ από το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνών του Ερευνητικού Κέντρου Αστρονομίας και Αστροφυσικής του Χέρτσμπεργκ του Καναδά, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας σημειώνει ότι «αυτός ο γαλαξίας έχει ποικίλο πληθυσμό αστρικών σμηνών και είναι αξιοσημείωτο ότι μπορούμε να τα δούμε ξεχωριστά σε τόσο μικρή ηλικία του Σύμπαντος. Κάθε συστάδα αστεριών υφίσταται διαφορετική φάση σχηματισμού ή εξέλιξης»

Στο κέντρο της εικόνας ο γαλαξίας που εντόπισε το James Webb και δίπλα του δύο γειτονικοί γαλαξίες. πηγή φωτό. (NASA)

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1854487/tin-astafteri-pygolampida-toy-sympantos-anakalypse-to-james-webb-vinteo/

ros1.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το James Webb εντόπισε ένα κοσμικό ουράνιο τόξο που (μάλλον) είναι ένα υπό δημιουργία πλανητικό σύστημα (βίντεο)

Άλλη μια εκπληκτική ανακάλυψη του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου.

Στη μακρά λίστα των εντυπωσιακών ανακαλύψεων που πραγματοποιεί από την στιγμή που ξεκίνησε να λειτουργεί το James Webb κατέγραψε εικόνες από ένα μυστηριώδες κοσμικό φαινόμενο που μοιάζει με ένα ουράνιο τόξο και ειδικοί εκτιμούν ότι μπορεί να αποτελεί ένα υπό ανάπτυξη πλανητικό σύστημα.Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal» ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι η εικόνα που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο είναι ενός νεαρού άστρου που εκτοξεύει ενέργεια στο Διάστημα φωτίζοντας έναν πρωτοπλανητικό δίσκο από τον οποίο μπορεί να σχηματιστεί ένα νέο πλανητικό σύστημα.Το νεαρό άστρο που ονομάζεται HH 30, είναι ένα αντικείμενο Herbig-Haro, ένας φωτεινός «κόμπος» αερίου που σχηματίζεται όταν το αέριο που ρέει από τους νεαρούς πρωτοαστέρες συγκρούεται με την κοντινή ύλη παράγοντας κρουστικά κύματα. Το HH 30 βρίσκεται 450 έτη φωτός μακριά από τη Γη στο σκοτεινό νέφος LDN 1551 στο Μοριακό Νέφος του Ταύρου. Οι αστρονόμοι μελετούν τον αέριο κόμπο για να μάθουν περισσότερα για το πώς οι κόκκοι σκόνης συνδυάζονται με τεράστιους πίδακες για να σχηματίσουν πλανήτες.

 

Τα άστρα χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια χρόνια για να σχηματιστούν, εξελισσόμενα από πυκνά, διογκούμενα σύννεφα τυρβώδους σκόνης και αερίου σε λαμπερά πρωτάστρα, προτού υλοποιηθούν σε γιγάντιες σφαίρες πλάσματος που λειτουργούν με σύντηξη όπως ο Ηλιος.Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πλανήτες σχηματίζονται γύρω από νεαρά άστρα όταν σωματίδια σκόνης και αερίου συγκρούονται και κολλούν μεταξύ τους για εκατομμύρια χρόνια μέχρι να φτάσουν στην τελική τους μορφή. Η ερευνητική ομάδα κατέληξε στα συμπεράσματα της για το τι συμβαίνει στο νεαρό άστρο μελετώντας τις εικόνες του James Webb αλλά και με δεδομένα που συνέλεξαν τόσο το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble όσο και η επίγεια συστοιχία τηλεσκοπίων ALMA στην έρημο Ατακάμα στη Χιλή.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1908085/to-james-webb-entopise-ena-kosmiko-oyranio-toxo-poy-mallon-einai-ena-ypo-dimioyrgia-planitiko-systima-vinteo/

ros10.webp

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Το James Webb ανιχνεύει ζωή στους υκεάνιους κόσμους (βίντεο)

Άλλη μια εντυπωσιακή δυνατότητα του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» διεθνής ερευνητική ομάδα αναφέρει ότι το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb μπορεί να ανιχνεύσει ίχνη ζωής στους υκεάνιους πλανήτες.Ο όρος «Υκεάνιος πλανήτης» δημιουργήθηκε το 2021 από μια ομάδα ερευνητών εξωπλανητών στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ως συνδυασμός των λέξεων «υδρογόνου» και «ωκεανού», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει πλανήτες που πιστεύεται ότι διαθέτουν ωκεανούς και ατμόσφαιρες πλούσιες σε υδρογόνο. Οι Υκεάνιοι πλανήτες απαντώνται συχνά γύρω από κόκκινους νάνους, άστρα που θεωρούνται φιλικά στην ανάπτυξη ζωής.Ευρύτερα γνωστοί είναι οι αποκαλούμενοι «ωκεάνιοι κόσμοι» όρος που αφορά πλανήτες και δορυφόρους στους οποίους έχει εντοπιστεί ή πιθανολογείται η ύπαρξη ωκεανών. Τέτοιοι κόσμοι έχουν εντοπισθεί ή πιστεύεται ότι υπάρχουν σε ορισμένους δορυφόρους πλανητών του ηλιακού μας συστήματος όπως και σε ορισμένους πλανήτες νάνους όπως ο Πλούτωνας και η Δήμητρα.Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός υκεάνιου κόσμου είναι ο εξωπλανήτης K2-18b. Αυτός ο εξωπλανήτης ο οποίος ταξινομείται στην κατηγορία των «υπο-Ποσειδώνων» περιφέρεται στην κατοικήσιμη ζώνη ενός κόκκινου νάνου 124 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Λέοντα.Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble είχε ανακαλύψει υδρατμούς στην ατμόσφαιρα του K2-18b το 2019 και το James Webb είχε ανιχνεύσει την παρουσία διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, μαζί με έλλειψη μονοξειδίου του άνθρακα και αμμωνίας ακριβώς όπως προβλέπεται στα μοντέλα που περιγράφουν το περιβάλλον ενός υκεάνιου πλανήτη. Υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι μια ένωση που ονομάζεται διμεθυλοσουλφίδιο, η οποία στη Γη παράγεται μόνο από το πλαγκτόν των ωκεανών, υπάρχει στην ατμόσφαιρα του K2-18b.Τώρα μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Ρίβερσαιντ και το Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH) προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα. Προτείνουν ότι μια άλλη οικογένεια ενώσεων που ονομάζονται μεθυλαλογονίδια, που δημιουργούνται από τη μικροβιακή ζωή των ωκεανών στη Γη θα μπορούσαν να παράγουν μια βιουπογραφή δηλαδή μια χημική υπογραφή της βιολογικής ζωής στην ατμόσφαιρα ενός υκεάνιου κόσμου που είναι πιο εύκολα ανιχνεύσιμη από την υπογραφή του οξυγόνου σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη.

 

«Το οξυγόνο είναι επί του παρόντος δύσκολο ή αδύνατο να ανιχνευθεί σε έναν πλανήτη που μοιάζει με τη Γη. Ωστόσο, τα μεθυλαλογονίδια στους κόσμους των υδάτων προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία ανίχνευσης με την υπάρχουσα τεχνολογία» δήλωσε η Μικαέλα Λιούνγκ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.naftemporiki.gr/techscience/1939122/to-james-webb-anichneyei-zoi-stoys-ykeanioys-kosmoys-vinteo/

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης