Jump to content

Τηλεσκόπιο James Webb.


Δροσος Γεωργιος

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ολοκληρώθηκε η συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. :cheesy:

Πριν από περίπου 20 χρόνια, επιστήμονες ξεκίνησαν τη συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb Telescope (JWST), το οποίο προοριζόταν για «διάδοχος» του Hubble. Μόλις χθες, οι τεχνικοί της NASA ανακοίνωσαν πως τελείωσαν την κατασκευή του JWST, ώστε να ξεκινήσουν οι δοκιμές πριν από την προγραμματισμένη εκτόξευσή του, τον Οκτώβριο του 2018.

«Γιορτάζουμε την ολοκλήρωση του τηλεσκοπίου και είμαστε έτοιμοι να αποδείξουμε πως λειτουργεί», ανέφερε ο Τζον Μάθερ, αστροφυσικός και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του τηλεσκοπίου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η NASA χθες στο Διαστημικό Κέντρο Goddard. «Έπειτα από 20 χρόνια καινοτομίας και σκληρής δουλειάς, ανοίγουμε ένα νέο πεδίο στην αστρονομία».

Η ολοκλήρωση της κατασκευής του τηλεσκοπίου σηματοδοτείται από τη συναρμολόγηση των 18 επιμέρους τμημάτων από τα οποία αποτελείται το κύριο κάτοπτρό του, όπως επίσης και των υπόλοιπων οπτικών μερών του James Webb. Πλέον, η «καρδιά» του τηλεσκοπίου θα πρέπει να δοκιμασθεί στους κραδασμούς, για να αποδειχθεί ότι θα παραμείνει ανέπαφο όταν εκτοξευθεί από τη γαλλική Γουιάνα, με έναν πύραυλο Ariane.

Μόλις ολοκληρωθούν τα τεστ, θα προστεθεί ο «σκελετός» του τηλεσκοπίου, όπου θα βρίσκονται εγκαταστημένοι οι υπολογιστές και τα συστήματα επικοινωνίας. Επίσης, θα ενσωματωθεί το τεράστιο σκίαστρο, το οποίο θα εμποδίζει το φως του ήλιου να φτάσει στο κάτοπτρο του James Webb.

Το James Webb κατασκευάστηκε σε συνεργασία με την ευρωπαϊκή και την καναδική διαστημική υπηρεσία, ενώ θα είναι 100 φορές ισχυρότερο από το Hubble. Κι αυτό γιατί το κάτοπτρό του έχει διάμετρο 6,5 μέτρα, σχεδόν τριπλάσια από τον «προκάτοχό» του.

Επίσης, εκτός από το ότι η φωτοσυλλεκτική του ικανότητα θα είναι 70πλάσια από του Hubble, το JWST θα «βλέπει» στο υπέρυθρο φάσμα. Κάτι που θα του επιτρέψει να καταγράψει ουράνια σώματα τα οποία βρίσκονται σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις.

Έτσι, προορίζεται να γίνει το καλύτερο «παράθυρο» στο σύμπαν που διάθεταν ποτέ οι αστρονόμοι, ώστε να μελετήσουν ακόμη πιο μακρινές περιοχές στο διάστημα και, επομένως, ακόμη πιο πρώιμα στάδια της κοσμικής δημιουργίας. Με την υπέρυθρη «όρασή» του, αναμένεται να παρατηρήσει τους πρώτους αστέρες και γαλαξίες που φώτισαν το νεαρό σύμπαν, πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Παράλληλα, θα επεκτείνει την αναζήτηση εξωγήινης ζωής, μελετώντας πλανήτες σε μακρινά ηλιακά συστήματα, οι οποίοι κινούνται γύρω από τη λεγόμενη κατοικήσιμη ζώνη, με συνέπεια να έχουν ήπιες θερμοκρασίες.

http://www.naftemporiki.gr/story/1167146/oloklirothike-i-sunarmologisi-tou-diastimikou-tileskopiou-James-webb

15.jpg.d1a42b971655bfb19621094e110026f2.jpg

James-webb-telescope-Jwst.jpg.425b301e31c3ce75596c2f9b559c88b7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

James Webb, το χρυσό μάτι μας στο Σύμπαν! :cheesy:

Ο διάδοχος του Hubble είναι έτοιμος για εκτόξευση. Οι προσδοκίες από το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο είναι μεγάλες, καθώς θα τεθεί σε τροχιά τεχνητού πλανήτη, σε απόσταση τριπλάσια από του Hubble, και θα είναι στραμμένο συνεχώς προς το Άγνωστο!

Βασικός στόχος των αστρονόμων είναι να παρατηρούν με τα τηλεσκόπιά τους όσο το δυνατόν πιο μακρινά και αμυδρά αντικείμενα με όσο το δυνατόν καλύτερη ευκρίνεια. Για τον πρώτο στόχο απαιτούνται μεγάλα κάτοπτρα ώστε να συλλέγουν όσο γίνεται περισσότερο φως από τα αμυδρά ουράνια σώματα. Για τον δεύτερο στόχο απαιτείται απουσία παραμορφώσεων των ειδώλων, η οποία οφείλεται κυρίως στις διαταραχές της ατμόσφαιρας. Για να επιτευχθεί ο δεύτερος από τους στόχους οι αστρονόμοι προσπαθούν να τοποθετούν τα τηλεσκόπιά τους σε ψηλά βουνά, για να υπάρχει πάνω από αυτά όσο το δυνατόν λεπτότερο στρώμα ατμόσφαιρας. Η ιδανική, φυσικά, τοποθεσία είναι έξω από την ατμόσφαιρα, όπου ακριβώς είχε τοποθετηθεί το πρώτο μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble.

Εν όψει της «αποστράτευσης» του Hubble, μετά από 25 χρόνια λειτουργίας, είναι ήδη έτοιμος ο διάδοχός του, το τηλεσκόπιο James Webb, με συλλεκτική επιφάνεια φωτός πέντε φορές μεγαλύτερη. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου αυτού ολοκληρώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου του 2016 και είναι πια έτοιμο για τις τελικές δοκιμασίες ποιότητας και λειτουργικότητας. Αν όλα πάνε καλά, θα εκτοξευθεί σε τροχιά τον Οκτώβριο του 2018 και αναμένεται να ανακαλύψει ουράνια αντικείμενα και αστροφυσικά φαινόμενα πολύ πιο ενδιαφέροντα από αυτά που ανακάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble.

Φιλόδοξο, ελαφρύ και συναρμολογούμενο

Το νέο τηλεσκόπιο πήρε το όνομά του από τον δεύτερο, χρονολογικά, διοικητή της NASA, ο οποίος έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του προγράμματος Απόλλων, που είχε για στόχο την αποστολή αστροναυτών στη Σελήνη. Υποστηρίζεται από ένα κονσόρτσιουμ 17 διαστημικών οργανισμών, με επικεφαλής τη NASA. Από τους υπόλοιπους 16 οργανισμούς σημαντικότερο ρόλο παίζουν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) και ο αντίστοιχος φορέας του Καναδά.

Ο πύραυλος εκτόξευσης θα είναι το καμάρι του ESA, ο Arianne 5.

Το βασικότερο στοιχείο του τηλεσκοπίου είναι ο επαναστατικός σχεδιασμός του κατόπτρου, το οποίο θα πρέπει να έχει μικρή μάζα και μικρές διαστάσεις ώστε να «χωράει» στον χώρο φόρτωσης αυτού του πυραύλου. Για τον λόγο αυτόν το κάτοπτρο αποτελείται από 18 εξαγωνικά επίχρυσα στοιχεία, κατασκευασμένα από το ελαφρό στοιχείο βηρύλλιο, τα οποία θα συναρμολογηθούν αυτόματα όταν το τηλεσκόπιο τοποθετηθεί στην τελική τροχιά του.

Το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο έχει αρκετές διαφορές από τον «πρόγονό» του, πέρα βέβαια από τη μεγαλύτερη διάμετρο του κατόπτρου του. Η πιο σημαντική ίσως είναι ότι θα τεθεί σε τροχιά τεχνητού πλανήτη γύρω από τον Ηλιο, ενώ το Hubble ακολουθεί τροχιά τεχνητού δορυφόρου γύρω από τη Γη. Ο κυριότερος λόγος για αυτή την επιλογή είναι ο διπλασιασμός, χονδρικά, του χρόνου που το τηλεσκόπιο είναι διαθέσιμο για παρατηρήσεις. Λόγω των εξαιρετικά ευαίσθητων συστημάτων καταγραφής του φωτός που συλλαμβάνει το κάτοπτρο ενός διαστημικού τηλεσκοπίου, οι παρατηρήσεις με αυτό είναι δυνατές μόνο όταν δεν φωτίζεται από τον Ηλιο. Το Hubble βρίσκεται μόνο κατά το 50% της τροχιάς του στη σκιά της Γης, πάνω από τους τόπους που έχουν εκείνη τη στιγμή νύχτα. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το χρονικό διάστημα που απαιτείται για να ισορροπήσει η θερμοκρασία του, μετά την είσοδό του στη σκιά της Γης, διαπιστώνει ότι το ωφέλιμο για παρατηρήσεις χρονικό διάστημα είναι πολύ μικρό.

Μόνο, μακριά, με γυρισμένη την πλάτη…

Το τηλεσκόπιο James Webb θα τεθεί σε μια τέτοια τροχιά γύρω από τον Ηλιο ώστε να βρίσκεται μόνιμα στην προέκταση της ευθείας που ενώνει τον Ηλιο με τη Γη και σε απόσταση 1.500.000 χιλιομέτρων από τον πλανήτη μας, με το τηλεσκόπιο στραμμένο προς την αντίθετη κατεύθυνση από αυτήν της Γης και του Ηλίου. Ετσι θα μπορεί να κάνει παρατηρήσεις απρόσκοπτα, οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχει βέβαια και ένα σημαντικό μειονέκτημα στην επιλογή της τροχιάς του νέου τηλεσκοπίου. Αν κάτι δεν πάει καλά δεν θα είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε επισκευή ή αναβάθμισή του, λόγω ακριβώς αυτής της μεγάλης απόστασης. Αντίθετα η επίσκεψη στο Hubble, που βρίσκεται σε τροχιά μόλις 500 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, είναι πολύ εύκολη για τους αστροναύτες του διαστημικού λεωφορείου, και η δυνατότητα αυτή μας βοήθησε να διορθώσουμε, αρχικά, ένα κατασκευαστικό σφάλμα του κατόπτρου του και, στη συνέχεια, να αναβαθμίσουμε τα καταγραφικά όργανά του.

Ψυχρή παγίδα υπερύθρων

Μια άλλη σημαντική διαφορά των δύο τηλεσκοπίων είναι οι περιοχές της ακτινοβολίας στις οποίες λειτουργούν. Το Hubble μπορεί να εκτελεί παρατηρήσεις στα οπτικά και στα υπεριώδη μήκη κύματος αλλά όχι στο υπέρυθρο, επειδή το κάτοπτρό του θερμαίνεται για να διατηρείται σε σταθερή θερμοκρασία κατά μήκος της τροχιάς του. Αλλά ένα θερμό αντικείμενο εκπέμπει σημαντικά ποσά υπέρυθρης ακτινοβολίας, οπότε δεν είναι δυνατόν να διαχωρίσει κανείς την υπέρυθρη ακτινοβολία των ουράνιων αντικειμένων που συλλαμβάνει το κάτοπτρο από αυτήν που εκπέμπει το ίδιο. Αντίθετα, το τηλεσκόπιο James Webb είναι έτσι σχεδιασμένο ώστε το κάτοπτρό του να έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία, όχι μεγαλύτερη από 220 βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν, πράγμα που επιτυγχάνεται με την τοποθέτηση μιας «τέντας» από πέντε επάλληλες οθόνες διαστάσεων 21×14 μέτρων, η οποία θα ενεργεί ως ασπίδα θερμότητας, εμποδίζοντας την ακτινοβολία του Ηλίου, της Γης και της Σελήνης να φθάσουν στο τηλεσκόπιο. Επειδή αυτό το εξάρτημα είναι μεγαλύτερο από τον χώρο φόρτωσης του πυραύλου, θα εκτοξευθεί διπλωμένο και θα ξεδιπλωθεί όταν το τηλεσκόπιο φθάσει στον προορισμό του.

Το τηλεσκόπιο James Webb είναι βελτιστοποιημένο για παρατηρήσεις στην υπέρυθρη περιοχή του φάσματος για τρεις κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι, λόγω του φαινομένου Doppler που οφείλεται στη διαστολή του Σύμπαντος, το φως από τα μακρινά ουράνια σώματα, που είναι ένας από τους βασικούς στόχους του, έχει μετατεθεί στο υπέρυθρο. Ο δεύτερος είναι ότι οι δίσκοι σκόνης και αερίου γύρω από νεαρούς αστέρες, από τους οποίους δημιουργούνται τα εξωηλιακά πλανητικά συστήματα, εκπέμπουν κυρίως στο υπέρυθρο. Ο τρίτος είναι ότι αυτή ακριβώς η ζώνη του φάσματος δεν προσφέρεται για παρατηρήσεις από τη Γη, λόγω της σημαντικής απορρόφησης της υπέρυθρης ακτινοβολίας από τα αέρια του θερμοκηπίου (νερό, όζον, διοξείδιο του άνθρακα). Αν οι παρατηρήσεις επιβεβαιώσουν τους υπολογισμούς των αστρονόμων, τότε το τηλεσκόπιο James Webb θα πάρει φωτογραφίες των πρώτων γαλαξιών, που δημιουργήθηκαν πριν από 13,6 εκατομμύρια χρόνια, καθώς και τις πρώτες φωτογραφίες πλανητών σε εξωηλιακά πλανητικά συστήματα.

https://physicsgg.me/2016/11/21/james-webb-%cf%84%ce%bf-%cf%87%cf%81%cf%85%cf%83%cf%8c-%ce%bc%ce%ac%cf%84%ce%b9-%ce%bc%ce%b1%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%cf%83%cf%8d%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bd/

james_webb_space_telescope_2009_top1.jpg.01236d6d994cd0c312d0096d352e26c3.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 4 μήνες αργότερα...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο ετοιμάζεται για δοκιμές στο κενό. :cheesy:

Έπειτα από τη συναρμολόγηση του γιγάντιου, χρυσαφένιου καθρέπτη του, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένα παρατηρητήριο που θα επιτρέψει στους αστρονόμους να δουν το φως των πρώτων άστρων στο Σύμπαν, ετοιμάζεται για δοκιμές σε θάλαμο κενού.

Για περίπου τρεις μήνες, το υπέρυθρο τηλεσκόπιο (JWST) θα παραμείνει στον Θάλαμο Α του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνσον» της NASA στο Χιούστον, ο οποίος προσομοιώνει τις σκληρές συνθήκες του Διαστήματος.

Ο Θάλαμος Α, ο δεύτερος μεγαλύτερος θάλαμος κενού στον κόσμο, κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1960 και χρησιμοποιήθηκε σε δοκιμές των αποστολών Apollo στο φεγγάρι. Εκτός του ότι αδειάζει όλο τον αέρα από το εσωτερικό του, ο θάλαμος περιορίζει την εκπομπή ακτινοβολίας από τα τοιχώματά του και ρίχνει έτσι τη θερμοκρασία μέχρι τους -262 βαθμούς Κελσίου.

H μεταφορά του James Webb στο Χιούστον προγραμματίζεται για τα τέλη Απριλίου ή τις αρχές Μαΐου. Μέχρι τότε το τηλεσκόπιο θα παραμείνει στο Κέντρο Διαστημικής Πτήσης «Γκόνταρντ» της NASA στο Μέριλαντ, όπου συναρμολογήθηκαν τα βασικά εξαρτήματά του.

Το βασικότερο ήταν το σύνθετο πρωτεύον κάτοπτρο, αποτελούμενο από 18 εξαγωνικούς καθρέπτες που κατασκευάστηκαν από βηρύλλιο και επιστρώθηκαν με καθαρό χρυσό. Έχει διάμετρο 6,5 μέτρων, συγκριτικά με μόλις 2,4 μέτρα στο διάσημο διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble.

Η τελευταία δοκιμασία στην οποία υποβλήθηκε το τηλεσκόπιο ήταν το τεστ κραδασμών, στο οποίο βεβαιώθηκε ότι το JWST θα αντέξει τις ισχυρές δονήσεις κατά τη διαδικασία εκτόξευσης.

Μετά τον έλεγχό του στον Θάλαμο Α, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Northrop Grumman που είναι ο βασικός εργολάβος της αποστολής. Εκεί, το τηλεσκόπιο θα συνδεθεί με ένα σκίαστρο που θα το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν αναπτυχθεί πλήρως σε τροχιά, η ασημί τέντα θα έχει μέγεθος γηπέδου τένις.

Στις αρχές του 2018, το JWST θα ταξιδέψει με πλοίο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον ισημερινό, και θα τοποθετηθεί στην κορυφή ενός ευρωπαϊκού πυραύλου Arianne 5.

Η εκτόξευση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2018, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να βλέπει κυρίως στο ορατό μέρος του φάσματος, το James Webb σχεδιάστηκε για παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα.

Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα σύννεφα σκόνης και αερίου που κρύβουν πολλά σώματα στον ουρανό.

Το JWST θα μπορέσει έτσι να δει το φως των πρώτων άστρων που άναψαν στο Σύμπαν, μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Θα παρατηρήσει επίσης άστρα να γεννιούνται μέσα σε σύννεφα υδρογόνου, θα μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες και την εξέλιξή τους, και θα αναζητήσει πλανήτες με ατμόσφαιρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

http://physicsgg.me/2017/04/03/%cf%84%ce%bf-%ce%b4%ce%b9%ce%b1%cf%83%cf%84%ce%b7%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%cf%84%ce%b7%ce%bb%ce%b5%cf%83%ce%ba%cf%8c%cf%80%ce%b9%ce%bf-james-webb-2/

james-webb-space-telescope-130110b-02.thumb.jpg.9fc9a9f463f0e62a9c248d37c599a02f.jpg

16.jpg.46882b88745832c10478f0a3c7489f17.jpg

15.jpg.b4bdce8b20450318b33ed09c17bea670.jpg

James_Webb_telescope_sunshield.thumb.jpg.2f50bacd379efe90bca548b98bef271a.jpg

James-webb-space-telescope.jpg.55eeb342b9ff14cfb92248890ea10d6f.jpg

3649706CFFE7598B4A8F48C22515954D.jpg.38bb27d31eea55aa11ed623d87828e2f.jpg

13877378293_440274f259_k.thumb.jpg.3df0e711dbb2ca2af1d0e6ba081a03d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 5 μήνες αργότερα...

NASA: Νέα καθυστέρηση για το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb. :cheesy:

Ο διάδοχος του τηλεσκοπίου «Χαμπλ» (Hubble), το -υπό κατασκευή εδώ και χρόνια- μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που θα έχει υπάρξει ποτέ, το «Τζέιμς Γουέμπ» (James Webb), θα καθυστερήσει κι άλλο.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) ανακοίνωσε ότι η εκτόξευσή του, που είχε προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο του 2018 (ύστερα από ήδη αρκετές προηγούμενες αναβολές), τώρα μετατίθεται για την άνοιξη του 2019. Το λεγόμενο «παράθυρο εκτόξευσης» διαρκεί μεταξύ του Μαρτίου και του Ιουνίου του 2019.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της NASA με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το κόστους 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων νέο τηλεσκόπιο, που αρχικά αναμενόταν να εκτοξευθεί το 2010, θα μεταφερθεί από έναν ευρωπαϊκό πύραυλο Arian 5 στο λεγόμενο σημείο «Λαγκράνζ 2», σε απόσταση περίπου 1,5 εκατ. χλμ. από τη Γη.

Αντίθετα με το Hubble, που βρίσκεται πολύ πιο κοντά, το James Webb θα είναι πολύ μακριά για να επιδιορθωθεί από αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αν παρουσιάσει κάποια βλάβη. Γι' αυτό, οι σχετικές δοκιμές των εξαρτημάτων του στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον του Τέξας προχωρούν τόσο αργά, ώστε να διασφαλισθεί ότι κάτι δεν θα πάει στραβά.

Το διαμέτρου 6,5 μέτρων υπέρυθρο τηλεσκόπιο θα προσφέρει νέες μεγάλες δυνατότητες σε χιλιάδες αστρονόμους σε όλο τον κόσμο για να μελετήσουν μια μεγάλη γκάμα αστρονομικών και αστροφυσικών φαινομένων: από τα άστρα και τους γαλαξίες του αρχέγονου σύμπαντος έως τις ατμόσφαιρες κοντινών εξωπλανητών.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500165070

F38EFA7A0A80023FAB0A2E89513F4BB7.jpg.8953b9780e545a4d66ed13fa9be5bd62.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Επελέγησαν οι 13 πρώτοι στόχοι του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. :cheesy:

Ο πλανήτης Δίας, οργανικά σωματίδια σε νεφελώματα όπου «γεννιούνται» άστρα και μακρινοί γαλαξίες, βρίσκονται μεταξύ των πρώτων στόχων του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, που θα αρχίσει να αποστέλλει δεδομένα για αυτά όταν «στρέψει το βλέμμα» του προς το σύμπαν το 2019.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις του ΕΟΔ (Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος) και της NASA, τα συγκεκριμένα «πρώιμα» προγράμματα, που επελέγησαν από πάνω από 100 προτάσεις, κατόπιν επεξεργασίας από την αστρονομική κοινότητα. Στα συγκεκριμένα προγράμματα έχουν δοθεί περίπου 500 ώρες χρόνου παρατήρησης, και θα αξιοποιούν και τα τέσσερα από τα εξελιγμένα επιστημονικά όργανα του διαστημικού τηλεσκοπίου.

Το James Webb αποτελεί συνεργασία μεταξύ της NASA, του ΕΟΔ και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας. Πέρα από τον πύραυλο Ariane, με τον οποίο το τηλεσκόπιο θα εκτοξευτεί το 2019, η Ευρώπη συμβάλλει στο πρόγραμμα με δύο από τα τέσσερα επιστημονικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της αποστολής του, που θα διαρκέσει τουλάχιστον πέντε χρόνια, το James Webb θα ασχοληθεί με θέματα- κλειδιά της σύγχρονης αστρονομίας, μελετώντας το σύμπαν πέρα από αυτά που μπορεί να δει ο προκάτοχός του, το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Hubble. Μεταξύ των στόχων του περιλαμβάνονται ο εντοπισμός των πρώτων γαλαξιών στο σύμπαν και η μελέτη της εξέλιξής τους, περιλαμβανομένων των κολοσσιαίων μαύρων τρυπών που βρίσκονται στα κέντρα τους. Αναμένεται να «χτίσει» πάνω στις παρατηρήσεις του Hubble, εξετάζοντας γαλαξίες το φως των οποίων έχει επεκταθεί σε υπέρυθρα μήκη κύματος εξαιτίας της διαστολής του διαστήματος- παρατηρήσεις πέρα από τις δυνατότητες του Hubble- παρέχοντας πολύτιμες πληροφορίες στους αστρονόμους. Επίσης, θα διερευνήσει τη γένεση νέων άστρων και των πλανητικών συστημάτων και θα μελετήσει πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος, αλλά και άλλων αστρικών συστημάτων, για την καλύτερη κατανόηση της προέλευσης της ζωής στον πλανήτη μας. Μάλιστα, το James Webb θα είναι σε θέση να αναλύσει τη σύνθεση των ατμοσφαιρών των εξωπλανητών, δίνοντας στοιχεία σχετικά με το κατά πόσον είναι δυνάμει κατοικήσιμοι ή όχι. Σε αρχική φάση πάντως, οι αστρονόμοι θα επικεντρωθούν σε αέριους γίγαντες μεγέθους Δία- σημειώνεται πως τα στοιχεία από τις παρατηρήσεις του τηλεσκοπίου θα δημοσιοποιούνται άμεσα.

http://www.naftemporiki.gr/story/1296243/epelegisan-oi-13-protoi-stoxoi-tou-diastimikou-tileskopiou-James-webb

15.jpg.285db662940e9472caa8097ca4eaa87c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

James Webb: Πέρασε τα τεστ ο διάδοχος του Hubble. :cheesy:

H NASA ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι δοκιμές στο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ενός πανίσχυρου τηλεσκοπίου που θεωρείται ως ο διάδοχος του πατριάρχη των διαστημικών τηλεσκοπίων, του Hubble, το οποίο επί τρεις δεκαετίες συνεχίζει να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντες μας στο Σύμπαν.

Το James Webb τοποθετήθηκε το καλοκαίρι στον κρυογονικό Θάλαμο Α του Διαστημικού Κέντρου «Τζόνσον» της NASA στο Χιούστον, ο οποίος προσομοιώνει τις συνθήκες του Διαστήματος. Το τηλεσκόπιο ψύχθηκε με υγρό άζωτο και παγωμένο αέριο (ήλιο).

Δοκιμάστηκαν σε αυτές τις συνθήκες επί τρεις μήνες τα όργανα του James Webb τα οποία λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα. Το τηλεσκόπιο έχει το μέγεθος ενός Boeing 737, ενώ το σκίαστρο που θα το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία θα έχει μέγεθος γηπέδου τένις όταν αναπτυχθεί σε τροχιά. Το πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, χωρισμένο σε 18 εξαγωνικά τμήματα, θα έχει διάμετρο 6,5 μέτρα και συνολική επιφάνεια έξι φορές μεγαλύτερη από ό,τι το Hubble.

Τα επόμενα βήματα

Μετά τον έλεγχό του στον Θάλαμο Α, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει στο Λος Άντζελες, στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Northrop Grumman που είναι ο βασικός εργολάβος της αποστολής. Εκεί, το τηλεσκόπιο θα συνδεθεί με το σκίαστρο που θα το προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία.

Στις αρχές του 2018, το τηλεσκόπιο θα ταξιδέψει με πλοίο στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, κοντά στον Ισημερινό, και θα τοποθετηθεί στην κορυφή ενός ευρωπαϊκού πυραύλου Arianne 5. Η εκτόξευση προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2018, αν δεν υπάρξουν νέες καθυστερήσεις.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να βλέπει κυρίως στο ορατό μέρος του φάσματος, το James Webb σχεδιάστηκε για παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα. Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα σύννεφα σκόνης και αερίου που κρύβουν πολλά σώματα στον ουρανό. Το James Webb θα μπορέσει έτσι να δει το φως των πρώτων άστρων που άναψαν στο Σύμπαν, μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Θα παρατηρήσει επίσης άστρα να γεννιούνται μέσα σε σύννεφα υδρογόνου, θα μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες και την εξέλιξή τους, και θα αναζητήσει πλανήτες με ατμόσφαιρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500176524

91280FE5B121E41D025079C3344FCBBE.jpg.25b839e548f00ca574a7cb5ecae2102c.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 μήνες αργότερα...

Αναζητώντας την κοσμική πηγή του νερού.:cheesy:

Το νερό αποτελεί ως γνωστόν τον πιο καθοριστικό παράγοντα για την ύπαρξη της ζωής, όπως τουλάχιστον εμείς τη γνωρίζουμε. Πώς μπορούμε να φτιάξουμε νερό; Η δημιουργία νερού απαιτεί περισσότερα πράγματα από το να αναμείξουμε απλά υδρογόνο με οξυγόνο.

Απαιτεί σύμφωνα με τους επιστήμονες τις ειδικές συνθήκες που υπάρχουν στο εσωτερικό ψυχρών μοριακών νεφών στο Διάστημα τα οποία περιβάλλονται από κοσμική σκόνη, η οποία εμποδίζει την είσοδο στο νέφος του υπεριώδους φωτός, γεγονός που επιτρέπει να γίνονται απρόσκοπτα διάφορες χημικές διεργασίες.

Σύμφωνα με το Βήμα τα μοριακά νέφη αποτελούν τα κοσμικά μαιευτήρια μέσα στα οποία γεννιούνται και αναπτύσσονται τα άστρα.

Επίσης τα μοριακά νέφη θεωρούνται οι μεγαλύτερες «δεξαμενές» νερού στο Σύμπαν.

Οπως ανακοίνωσε πριν από λίγες μέρες η NASA, το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb που κατασκευάζει η αμερικανική διαστημική υπηρεσία θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο εσωτερικό των μοριακών νεφών και να συλλέξει στοιχεία για τις διεργασίες δημιουργίας του νερού.

Το James Webb θεωρείται ως ο διάδοχος του πατριάρχη των διαστημικών τηλεσκοπίων, του Hubble, το οποίο επί τρεις δεκαετίες συνεχίζει να διευρύνει τις γνώσεις και τους ορίζοντές μας στο Σύμπαν. Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο ήταν σχεδιασμένο να βλέπει κυρίως στο ορατό μέρος του φάσματος, το James Webb σχεδιάστηκε για παρατηρήσεις στο υπέρυθρο φάσμα. Το υπέρυθρο φως διαπερνά τα σύννεφα σκόνης και αερίου που κρύβουν πολλά σώματα στον ουρανό.

Το James Webb θα μπορέσει έτσι να δει το φως των πρώτων άστρων που άναψαν στο Σύμπαν, μόλις 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Εκρηξη.

Θα παρατηρήσει επίσης άστρα να γεννιούνται μέσα σε σύννεφα υδρογόνου, θα μελετήσει τους πρώτους γαλαξίες και την εξέλιξή τους, και θα αναζητήσει πλανήτες με ατμόσφαιρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τη ζωή.

To πιο «μαύρο» νερό

Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι δεν είναι μόνο τα μοριακά νέφη πηγές δημιουργίας του νερού. Δύο ανεξάρτητες ερευνητικές ομάδες, επικεφαλής των οποίων ήταν επιστήμονες του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας (Caltech) και της NASA, έκαναν μια εκπληκτική όσο και σχεδόν ασύλληπτη για τα δικά μας δεδομένα ανακάλυψη.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500208359

30766625_nero_limghandler.jpg.e431e9caa042f8b165832eec5a492958.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Νέα αναβολή της εκτόξευσης του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb. :cheesy:

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA), ανακοίνωσε ότι το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ο οποίο θα αποτελέσει το διάδοχο του Hubble και θα είναι το μεγαλύτερο που θα έχει ποτέ εκτοξευθεί στο διάστημα, θα καθυστερήσει κι άλλο και, σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα, και προγραμματίζεται να εκτοξευθεί περίπου στα μέσα του 2020.

Αρχικά, το τηλεσκόπιο επρόκειτο να εκτοξευθεί τον Οκτώβριο του 2018, μετά η ημερομηνία αυτή αναβλήθηκε για τα μέσα του 2019 και τώρα μετατίθεται άλλο ένα έτος προς τα πίσω. Η νέα πιθανή ημερομηνία εκτόξευσης είναι ο Μάιος 2020 από το ευρωπαϊκό διαστημοδρόμιο Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα.

Ο πρόσθετος χρόνος, όπως έγινε γνωστό, χρειάζεται για τη σωστή συναρμολόγηση και δοκιμή των επιμέρους τμημάτων του τηλεσκοπίου.

Επιπλέον, το κόστος του τηλεσκοπίου συνεχώς αναθεωρείται προς τα πάνω, σε σχέση με τον αρχικό προϋπολογισμό του 2011, όταν το Κογκρέσο είχε θέσει ως όριο τα οκτώ δισεκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή του και τα 800 εκατομμύρια για τη λειτουργία του επί πέντε χρόνια. Σύμφωνα με τις νέες εκτιμήσεις, έχουν ήδη δαπανηθεί 7,3 δισ. δολάρια και τελικά θα υπάρξουν υπερβάσεις αυτού του κόστους, πράγμα που θα υποχρεώσει τη NASA να ζητήσει νέα έγκριση από το Κογκρέσο.

Το νέο τηλεσκόπιο βάρους 6,1 τόνων - το οποίο αναπτύσσεται με τη βοήθεια του ευρωπαϊκού και του καναδικού Οργανισμού Διαστήματος- θα δώσει νέες δυνατότητες στους αστρονόμους χάρη στο κάτοπτρό του με διάμετρο 6,5 μέτρα, χάρη στο οποίο διαθέτει μια επιφάνεια παρατήρησης περίπου επταπλάσια από ό,τι το Hubble, που έχει κάτοπτρο διαμέτρου 2,4 μέτρων. Επιπλέον, το James Webb θα διαθέτει μια ηλιακή ασπίδα μεγάλη όσο ένα γήπεδο τένις.

Βλέποντας τόσο στο ορατό όσο και στο υπέρυθρο τμήμα του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, το James Webb θα μπορεί να ανιχνεύσει το φως από τα πρώτα άστρα και τους γαλαξίες που έλαμψαν λίγο μετά την αυγή του σύμπαντος πριν από 13,5 δισεκατομμύρια χρόνια. Επίσης θα είναι σε θέση να παρατηρήσει εξωπλανήτες γύρω από άστρα.

Το νέο τηλεσκόπιο -το οποίο φέρει το όνομα του στελέχους της NASA που ήταν υπεύθυνος για τα διαστημικά προγράμματα Mercury, Gemini και Apollo- θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο σε μεγάλη απόσταση περίπου 1,6 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη, τέσσερις περίπου φορές πιο μακριά από ό,τι η Σελήνη. Θα είναι έτσι αδύνατο να επισκευασθεί αν παρουσιάσει τεχνική βλάβη (κάτι που ήταν εφικτό με το Hubble χάρη στις αποστολές των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων), συνεπώς οι επιστήμονες θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα λειτουργήσει σωστά.

Όταν το Hubble εκτοξεύθηκε το 1990, διαπιστώθηκε ένα σφάλμα στο κάτοπτρό του, το οποίο θόλωνε την όρασή του. Οι αστροναύτες ενός διαστημικού λεωφορείου κατάφεραν να διορθώσουν το πρόβλημα το 1993, όμως το ίδιο πράγμα δεν θα είναι δυνατό να συμβεί με το νέο τηλεσκόπιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Northrop Grumman στην Καλιφόρνια για την τελική συναρμολόγησή του.

«Το έχετε ξανακούσει, αλλά πραγματικά η αποτυχία δεν αποτελεί επιλογή. Με απλά λόγια, έχουμε μόνο μια ευκαιρία για να γίνουν όλα σωστά, προτού το στείλουμε στο διάστημα» τόνισε ο επιστημονικός επικεφαλής της NASA Τόμας Ζερμπούχεν.

Στο μεταξύ, στις 16 Απριλίου φέτος, η NASA θα εκτοξεύσει έναν μικρότερο «κυνηγό» εξωπλανητών, το διαστημικό τηλεσκόπιο TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) από το ακρωτήριο Κανάβεραλ.

http://news.in.gr/science-technology/article/?aid=1500209936

30817763_19308976_limghandler.jpg.5231970208240261f044a8e8b11965e2.jpg

James-Webb-Space-Telescope.jpg.f7141161408b5b123a550893cb52adc1.jpg

15.thumb.jpg.962a5322a30251d1658f9096ba349b7f.jpg

15.thumb.JPG.c52bbd4235d462699ca091d3ef824a54.JPG

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 έτος αργότερα...

Νέα καθυστέρηση για το μεγάλο τηλεσκόπιο James Webb. :cheesy:

Μετά και τη νέα κατά ένα έτος καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του επόμενου μεγάλου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb, την οποία ανακοίνωσε η NASA, μπορεί κανείς να πει ότι το τηλεσκόπιο, που θα αποτελέσει τον διάδοχο του ιστορικού αλλά γερασμένου Hubble που είχε εκτοξευθεί το 1990, αρχίζει να θυμίζει γεφύρι της Άρτας – και επιπλέον είναι πολύ πιο ακριβό.

Η Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία ανακοίνωσε ως νέα ημερομηνία-στόχο για την εκτόξευσή του τις 30 Μαρτίου 2021 – αλλά κανείς δεν βάζει πλέον στοίχημα ότι αυτό όντως θα συμβεί. Αρχικά το τηλεσκόπιο προγραμματιζόταν να εκτοξευθεί το 2018, μετά το 2019, στη συνέχεια το 2020 και τώρα το 2021 – και βλέπουμε.

Επιπροσθέτως, το συνολικό κόστος του τηλεσκοπίου συνεχώς ανεβαίνει.

Μετά τη νέα ανακοίνωση, έφθασε τα 9,7 δισεκατομμύρια δολάρια (συμπεριλαμβανομένης της εκτόξευσής του με ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane 5 από το διαστημοδρόμιο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας), ενώ το κόστος κατασκευής του τα 8,8 δισ. δολ. Αρχικά, είχε προϋπολογισθεί ότι θα κοστίσει από ένα έως 3,5 δισ. δολάρια. Μάλιστα, στα 9,7 δισ. δολ. πρέπει να προστεθεί και άλλο μισό δισεκατομμύριο δολάρια, που είναι η συνεισφορά της Ευρώπης και του Καναδά, συνεπώς το κόστος θα ξεπεράσει τα 10 δισ. δολάρια.

To τηλεσκόπιο έχει αναλάβει να κατασκευάσει κοινοπραξία εταιρειών με επικεφαλής τη Northrop Grumman. Όμως, όπως αναφέρει η τελευταία έκθεση προόδου για το τηλεσκόπιο, μια σειρά από τεχνικά ζητήματα και ανθρώπινα λάθη έχουν επιδράσει αρνητικά στην ταχύτητα υλοποίησής του.

Το τηλεσκόπιο θα παρατηρεί το φως των πρώτων άστρων και γαλαξιών, θα μελετήσει τις ατμόσφαιρες εξωπλανητών αναζητώντας ίχνη ζωής και γενικά θα φωτίσει τα μυστήρια του σύμπαντος. Θα διαθέτει ένα μεγάλο κάτοπτρο διαμέτρου άνω των 6,5 μέτρων και μια ηλιακή ασπίδα με επιφάνεια περίπου όσο ένα γήπεδο τένις.

Όπως είπε και ο επιστημονικός διευθυντής της NASA Τόμας Ζερμπούχεν, «το James Webb αξίζει την αναμονή». Εντάξει, αλλά να μην το παρακάνουμε.

http://www.in.gr/2018/06/28/tech/nea-kathysterisi-gia-megalo-tileskopio-james-webb/

30817763_19308976_limghandler.jpg.7f49d2e0aec4b2f22dc059b6027093e7.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Μικροί δορυφόροι ως «άστρα-οδηγοί» για τηλεσκόπια επόμενης γενιάς. :cheesy:

Μικρούς δορυφόρους κατηγορίας CubeSats, εξοπλισμένους με συστήματα λέιζερ, που θα παρέχουν σημεία αναφοράς για τηλεσκόπια επόμενης γενιάς, βοηθώντας στη διερεύνηση μακρινών πλανητών, αναπτύσσουν μηχανικοί του ΜΙΤ.

Η κεντρική ιδέα, όπως αναφέρει το MIT News, είναι η χρήση δορυφόρων μικρού μεγέθους εφοδιασμένων με απλά λέιζερ ως «άστρων-οδηγών» για προηγμένα διαστημικά τηλεσκόπια, που θα πετούν σε απόσταση από αυτά και θα παρέχουν ένα συνεχές φως κοντά στο σύστημα- στόχο, που το μεγάλο διαστημικό τηλεσκόπιο θα μπορεί να χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς στο διάστημα, προκειμένου να κρατά τη «σκόπευσή» του σταθερή.

Σε σχετικό paper που δημοσιεύτηκε στο Astronomical Journal, οι ερευνητές επιδεικνύουν πως ο σχεδιασμός τέτοιων δορυφόρων- «άστρων οδηγών» είναι εφικτός με βάση σημερινές, υπάρχουσες τεχνολογίες. Όπως τονίζουν, χρησιμοποιώντας ένα λέιζερ από το δεύτερο, μικρό σκάφος, για τη σταθεροποίηση του συστήματος, περιορίζονται οι ανάγκες για μέριμνα ως προς την υψηλή ακρίβεια στα μεγάλα τηλεσκόπια, εξοικονομώντας χρόνο και χρήματα και ανοίγοντας τον δρόμο για πιο «ευέλικτα» σχέδια. «Αυτό το paper υποδεικνύει πως στο μέλλον θα μπορούσαμε να είμαστε σε θέση να φτιάξουμε ένα τηλεσκόπιο που θα είναι λίγο πιο “αδέξιο”, ελαφρώς λιγότερο σταθερό, μα που θα μπορεί να χρησιμοποιεί μια πηγή φωτός ως σημείο αναφοράς για να διατηρεί τη σταθερότητά του» είπε ο Γιούαν Ντάγκλας, μεταδιδακτορικός στο Τμήμα Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του ΜΙΤ και lead author της έρευνας.

Εδώ και πάνω από έναν αιώνα οι αστρονόμοι χρησιμοποιούν πραγματικά άστρα ως οδηγούς για τη σταθεροποίηση επίγειων τηλεσκοπίων. Τη δεκαετία του 1990 άρχισε η χρήση επίγειων λέιζερ ως τεχνητών «άστρων-οδηγών», και η συγκεκριμένη ιδέα αποτελεί επέκταση της συγκεκριμένης φιλοσοφίας, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στα δεδομένα των σύγχρονων διαστημικών τηλεσκοπίων.

Η κεντρική ιδέα είναι ένας μικρός δορυφόρος- «άστρο» που θα βρίσκεται σε επαρκώς μεγάλη απόσταση από το τηλεσκόπιο ώστε να αντιμετωπίζεται ως «σταθερό» άστρο, στέλνοντας το φως του προς τα πίσω, προς τους καθρέφτες του τηλεσκοπίου, βοηθώντας στη σταθεροποίησή του. Μακροπρόθεσμα θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας μικρός στόλος τέτοιων δορυφόρων, με χαμηλό κόστος, που θα αναπτύσσονταν ανά το διάστημα, για να βοηθήσουν στη διερεύνηση πολλών μακρινών εξωπλανητών.

https://physicsgg.me/2019/01/07/%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%af-%ce%b4%ce%bf%cf%81%cf%85%cf%86%cf%8c%cf%81%ce%bf%ce%b9-%cf%89%cf%82-%ce%ac%cf%83%cf%84%cf%81%ce%b1-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%bf%ce%af-%ce%b3%ce%b9/

mit-guide-star.jpg.d12f2d48831f7d42ee179c84a27617d1.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το τηλεοπτικό τηλεσκόπιο James Webb για να μελετήσει έναν μυστηριώδη γαλαξία το 2021. :cheesy:

Οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει έναν μυστηριώδη γαλαξία με τη μορφή μιας μέδουσας. Αν και οι εμπειρογνώμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς σχηματίστηκε αυτός ο γαλαξίας ή πώς πήρε το σχήμα του για τις μέδουσες, πρόκειται να χρησιμοποιήσουν το επερχόμενο διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA για να το μελετήσουν μόλις τεθεί σε τροχιά το 2021

Ο γεμάτος σπειροειδής γαλαξίας "μέδουσες" πολύ παρόμοιος με τον Γαλαξία μας, ο οποίος έχει επίσημη ονομασία ESO 137-001, είναι περίπου 220 εκατομμύρια έτη φωτός από τον πλανήτη μας, στον νότιο αστερισμό που ονομάζεται Triangulum Australe. Είναι μέρος ενός συμπλέγματος γαλαξιών που ονομάζεται Abell 3627. Το ESO 137-001 διαθέτει μια μακρά ουρά θερμού αερίου που εκτείνεται σε 260.000 έτη φωτός και έχει γεμίσει με νέα αστέρια.

Σε μια δήλωση, αξιωματούχοι της NASA εξήγησαν ότι «τα νεοσυσταθέντα αστέρια στην ουρά είναι μυστηριώδη επειδή οι διαδικασίες που είναι κοινές σε μεγάλες ομάδες γαλαξιών θα πρέπει να δυσχεράνουν την εμφάνιση νέων αστεριών»,γιατι η γεμάτη με λεπτά σύννεφα θερμού αερίου που μπορεί να είναι επιζήμια για τους γαλαξίες που περνούν μέσα από αυτό ".

Οι εμπειρογνώμονες γνωρίζουν μια διαδικασία που ονομάζεται "απογύμνωση πίεσης ", η οποία είναι όταν το διαγαλαξιακό αέριο απομακρύνει την παροχή σκόνης και αερίου από το γαλαξία που χρειάζεται για να σχηματίσει νέα αστέρια, γνωστά και ως "γαλαξιακή εξάντληση". Ο γαλαξίας "μέδουσες" έχει κάνει νέα άστρα στα αεριωτά πλοκάμια του. Στη δήλωση, ο Stacey Alberts, ερευνητής του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και ένας από τους ερευνητές της επιστημονικής ομάδας του James Webb Space Telescope, δήλωσε: "Τόσο το αέριο όσο και η σκόνη απογυμνώνουν, αλλά πόσα και τι συμβαίνει με το απογυμνωμένο υλικό και ο ίδιος ο γαλαξίας εξακολουθεί να είναι ανοιχτά, πιστεύουμε ότι είναι δύσκολο να απογυμνώσουμε ένα μοριακό σύννεφο που σχηματίζει ήδη αστέρια επειδή πρέπει να είναι σφιχτά δεμένο με την βαρύτητα του γαλαξία, πράγμα που σημαίνει είτε ότι κάνουμε λάθος είτε ότι αυτό το αέριο έχει απογυμνωθεί και θερμανθεί αλλά, στη συνέχεια, έπρεπε να κρυώσει ξανά, ώστε να μπορεί να συμπυκνώνει και να σχηματίζει αστέρια ".

Ο Alberts πρόσθεσε ότι "Η αναφορά σε αυτά τα δύο σενάρια είναι ένα από τα πράγματα που θέλουμε να μαθουμε".

Τόσο το παρατηρητήριο ακτίνων ChandraX όσο και το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έλαβαν τις πρώτες εικόνες του γαλαξία ESO 137-001 το 2014. Όταν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι έτοιμο, θα είναι σε θέση να αποκτήσει μια πιο κοντά και πιο καθαρή θέα από ποτέ.

Ο Webb θα φωτογραφίσει τον γαλαξία των μεδουσών με 50 φορές μεγαλύτερη χωρική διακριτικότητα από τους προηγούμενους διαδόχους του και θα παρακολουθήσει περισσότερα μήκη κύματος φωτός με το μέσο υπέρυθρων οργάνων MIRI. Το MIRI μπορεί να δει το φως που εκπέμπεται από στοιχεία όπως το υδρογόνο, το οξυγόνο, ο άνθρακας και το θείο. Συγκρίνοντας νέα δεδομένα από το Webb με τα παλαιά δεδομένα από το Hubble και το Chandra, οι ειδικοί ελπίζουν να έχουν καλύτερη κατανόηση του τι συμβαίνει στην ουρά αυτού του γαλαξία.

https://asgardia.space/en/news/The-James-Webb-Telescope-Set-to-Study-a-Mysterious-Galaxy-in-2021

30817763_19308976_limghandler.jpg.d26f64ba5a2f57261bce9e36214442c6.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

Το Telescope του James Webb αναπτύσσει τον καθρέφτη. :cheesy:

Πριν κάνει ανακαλύψεις στους τομείς της αστρονομίας και της κοσμολογίας, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA - ο διάδοχος του Hubble που θα ξεκινήσει το 2021 - πρέπει να είναι σε θέση να εκτελέσει διάφορες δοκιμές. Πιο συγκεκριμένα, από τη στιγμή που θα εκτοξευθεί στην αναδιπλωμένη κατάσταση, θα πρέπει να αναπτυχθεί, να επεκταθεί και να κινηθεί με τρόπο που θα φέρει το παρατηρητήριο στη ζωή στο διάστημα

Μια δομή κλειδιού δοκιμάστηκε πρόσφατα από τη NASA: την ανάπτυξη της δομής υποστήριξης για τον δευτερεύοντα καθρέφτη, ο οποίος αποτελεί βασικό συστατικό του τηλεσκοπίου. Θα αποτελεί μέρος ενός μονοπατιού που συλλέγει το φως από τους πρωτογενείς καθρέφτες του Webb, και οι 18 από αυτούς, και στέλνει τη δέσμη σε άλλους καθρέφτες, και στη συνέχεια στα τέσσερα επιστημονικά όργανα. Μετά την επιτυχή δοκιμή στο κέντρο πτήσεων Goddard Space Flight της NASA, την επόμενη φορά που θα συμβεί θα είναι στο διάστημα.

«Η σωστή ανάπτυξη και τοποθέτηση του δευτερεύοντος καθρέφτη είναι αυτό που το καθιστά ένα τηλεσκόπιο - χωρίς αυτό, ο Webb δεν θα ήταν σε θέση να εκτελέσει την επαναστατική επιστήμη που περιμένουμε να επιτύχει. Αυτή η επιτυχημένη δοκιμή ανάπτυξης είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση του τελικού παρατηρητηρίου », δήλωσε ο Lee Feinberg, διευθυντής στοιχείων οπτικού τηλεσκοπίου για Webb.

Πολλά πρέπει να γίνουν για την πλήρη συναρμολόγηση του διαστημικού τηλεσκοπίου. Ωστόσο, η επιτυχής δοκιμή δευτερογενούς καθρέφτη σημαίνει ότι έχει επιτευχθεί το τελευταίο μεγάλο ορόσημο: ο Webb είναι έτοιμος να συγκεντρωθεί σε ένα πλήρες παρατηρητήριο.

Προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει το Μάρτιο του 2021, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα έχει υψηλότερη ανάλυση και ευαισθησία από τους προκατόχους του και θα παρατηρήσει πιθανώς ακόμα πιο μακρινά αντικείμενα στο σύμπαν. Είναι κοινή συνεργασία μεταξύ της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος και της Καναδικής Υπηρεσίας Διαστήματος.

https://asgardia.space/en/news/Video-James-Webb-Telescope-Deploys-Mirror

16.thumb.JPG.0f58add10a76eb281da7ad55519ba671.JPG

15.thumb.jpg.3917d0e6efc8d597177da398e598d63c.jpg

James-Webb-Space-Telescope.jpg.f5778a5e9403df61fbfa0f45a8ea9803.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 9 μήνες αργότερα...

Η NASA Ανακοινώνει την Ημερομηνία Λειτουργίας του Νέου Διαστημικού Τηλεσκοπίου James Webb. :cheesy:

Η NASA στοχεύει τώρα στις 31 Οκτωβρίου 2021, για την έναρξη του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb από τη Γαλλική Γουιάνα, λόγω των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη πανδημία κορανοϊού (COVID-19), καθώς και τεχνικές προκλήσεις.

Αυτή η απόφαση βασίζεται σε μια πρόσφατα ολοκληρωμένη αξιολόγηση κινδύνου προγραμματισμού για τις υπόλοιπες δραστηριότητες ολοκλήρωσης και δοκιμής πριν από την έναρξη. Προηγουμένως, το Webb στόχευε να κυκλοφορήσει τον Μάρτιο του 2021.

«Η επιμονή και η καινοτομία ολόκληρης της ομάδας Τηλεσκοπίου Webb μάς έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε μέσα από δύσκολες καταστάσεις που δεν θα μπορούσαμε να προβλέψουμε στο δρόμο μας για να ξεκινήσουμε αυτήν την άνευ προηγουμένου αποστολή», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστήμης Επιστημών της NASA στα κεντρικά γραφεία του Ουάσιγκτο. «Το Webb είναι το πιο σύνθετο διαστημικό παρατηρητήριο στον κόσμο και η κορυφαία μας επιστημονική προτεραιότητα και έχουμε εργαστεί σκληρά για να συνεχίσουμε την πρόοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η ομάδα συνεχίζει να επικεντρώνεται στην επίτευξη ορόσημων και στην επίτευξη των τεχνικών λύσεων που θα μας οδηγήσουν σε αυτήν τη νέα ημερομηνία κυκλοφορίας τον επόμενο χρόνο. "

Οι δοκιμές του παρατηρητηρίου συνεχίζονται καλά στο Northrop Grumman, τον κύριο βιομηχανικό εταίρο της αποστολής, στο Redondo Beach της Καλιφόρνια, παρά τις προκλήσεις της πανδημίας του κοροναϊού. Πριν από τις σχετικές καθυστερήσεις της πανδημίας, η ομάδα σημείωσε σημαντική πρόοδο στην επίτευξη σημαντικών ορόσημων για να προετοιμαστεί για την έναρξη του 2021.

Καθώς τα περιθώρια προγραμματισμού αυξήθηκαν πιο έντονα το περασμένο φθινόπωρο, ο οργανισμός σχεδίαζε να αξιολογήσει την πρόοδο του έργου τον Απρίλιο. Αυτή η αξιολόγηση αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας και ολοκληρώθηκε αυτήν την εβδομάδα. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην απόφαση μετακίνησης της ημερομηνίας κυκλοφορίας περιλαμβάνουν τις επιπτώσεις των αυξημένων προφυλάξεων ασφαλείας, το μειωμένο προσωπικό επί τόπου, τη διακοπή της αλλαγής εργασίας και άλλες τεχνικές προκλήσεις. Η Webb θα χρησιμοποιήσει την υπάρχουσα χρηματοδότηση προγράμματος για να παραμείνει εντός του ορίου κόστους ανάπτυξης 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Με βάση τις τρέχουσες προβλέψεις, το πρόγραμμα αναμένει να ολοκληρώσει τις υπόλοιπες εργασίες εντός του νέου προγράμματος χωρίς να απαιτήσει πρόσθετα κεφάλαια», δήλωσε ο Γκρέγκορι Ρόμπινσον, διευθυντής προγράμματος της NASA Webb στην έδρα του οργανισμού. «Παρόλο που η αποτελεσματικότητα έχει επηρεαστεί και υπάρχουν προκλήσεις μπροστά, έχουμε αποσυρθεί ο σημαντικός κίνδυνος μέσω των επιτευγμάτων και της καλής απόδοσης του προγράμματος κατά το τελευταίο έτος. Μετά την επανέναρξη των πλήρων εργασιών για την προετοιμασία για την επερχόμενη τελική περιβαλλοντική δοκιμή σε επίπεδο συστήματος παρατηρητηρίου αυτό το καλοκαίρι, η σημαντική πρόοδος συνεχίζεται προς την προετοιμασία αυτού του εξαιρετικά πολύπλοκου παρατηρητηρίου για εκτόξευση. "

Η ομάδα του έργου θα συνεχίσει να ολοκληρώνει ένα τελικό σύνολο εξαιρετικά δύσκολων περιβαλλοντικών δοκιμών του πλήρους παρατηρητηρίου προτού αποσταλεί στον τόπο εκτόξευσης στο Κουρού της Γαλλικής Γουιάνας, που βρίσκεται στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Αυτή την εβδομάδα, το έργο ολοκλήρωσε με επιτυχία τις ηλεκτρικές δοκιμές του παρατηρητηρίου. Η δοκιμή υπογράμμισε ένα σημαντικό ορόσημο στην προετοιμασία των επερχόμενων περιβαλλοντικών δοκιμών ακουστικής και δόνησης του πλήρους παρατηρητηρίου που έχουν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν τον Αύγουστο. Εκτός από τις τρέχουσες αναπτύξεις, ακολούθησαν αμέσως οι δοκιμές συστήματος εδάφους του πλήρως ενσωματωμένου παρατηρητηρίου. Η διασφάλιση ότι κάθε στοιχείο του Webb λειτουργεί σωστά πριν φτάσει στο διάστημα είναι κρίσιμο για την επιτυχία του.

Ο σχεδιασμός ενός πολύ μεγάλου διαστημικού τηλεσκοπίου και πολύ εξελιγμένων οργάνων απαιτήθηκε για να επιτρέψει στο Webb να απαντήσει σε θεμελιώδεις ερωτήσεις σχετικά με την κοσμική προέλευση που περιγράφονται στην Εθνική Ακαδημία Επιστημών 2000 Decadal Survey.

"Το Webb έχει σχεδιαστεί για να βασίζεται στην απίστευτη κληρονομιά των διαστημικών τηλεσκοπίων Hubble και Spitzer, παρατηρώντας το υπέρυθρο σύμπαν και εξερευνώντας κάθε φάση της κοσμικής ιστορίας", δήλωσε ο Eric Smith, επιστήμονας του προγράμματος της NASA Webb στην έδρα του οργανισμού. "Το παρατηρητήριο θα ανιχνεύσει φως από την πρώτη γενιά γαλαξιών που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν μετά τη μεγάλη έκρηξη και θα μελετήσει τις ατμόσφαιρες των κοντινών εξωπλανητών για πιθανά σημάδια βιωσιμότητας."

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA είναι διπλωμένο και έτοιμο για την τελική σουίτα δοκιμών. Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα είναι το κορυφαίο παρατηρητήριο διαστημικής επιστήμης του κόσμου και θα λύσει μυστήρια στο ηλιακό μας σύστημα, θα κοιτάξει πέρα ​​από μακρινούς κόσμους γύρω από άλλα αστέρια και θα διερευνήσει τις μυστηριώδεις δομές και τις ρίζες του σύμπαντός μας και τη θέση μας σε αυτό. Το Webb είναι ένα διεθνές πρόγραμμα με επικεφαλής τη NASA με τους συνεργάτες της, την ESA (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος) και την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος.

Στις αρχές του επόμενου έτους, το Webb θα είναι διπλωμένο "στιλ origami" για αποστολή στον ιστότοπο εκτόξευσης και θα τοποθετηθεί συμπαγής μέσα στο φέρινγκ του οχήματος εκτόξευσης Ariane 5 της Arianespace, το οποίο έχει πλάτος περίπου 16 πόδια. Στο ταξίδι του στο διάστημα, το Webb θα είναι η πρώτη αποστολή που θα ολοκληρώσει μια περίπλοκη και τεχνικά απαιτητική σειρά αναπτύξεων - ένα κρίσιμο μέρος του ταξιδιού του Webb στην τροχιά του, περίπου ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη. Μόλις βρεθεί σε τροχιά, το Webb θα ξεδιπλώσει το ευαίσθητο πέντε στρωματοειδές του ήλιου έως ότου φτάσει στο μέγεθος ενός γηπέδου τένις. Στη συνέχεια, η Webb θα αναπτύξει τον εμβληματικό πρωτεύοντα καθρέφτη 6,5 μέτρων που θα ανιχνεύσει το αχνό φως των μακρινών αστεριών και των γαλαξιών.

Το Webb είναι το επόμενο μεγάλο παρατηρητήριο διαστημικής επιστήμης της NASA, το οποίο θα βοηθήσει στην επίλυση των μυστηρίων του ηλιακού μας συστήματος, κοιτάζοντας πέρα ​​από μακρινούς κόσμους γύρω από άλλα αστέρια, και διερευνώντας τις μυστηριώδεις δομές και τις ρίζες του σύμπαντός μας. Το Webb είναι ένα διεθνές πρόγραμμα με επικεφαλής τη NASA, μαζί με τους συνεργάτες της ESA (European Space Agency) και τον Καναδικό Οργανισμό Διαστήματος.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Webb, μεταβείτε στη διεύθυνση:

https://www.nasa.gov/webb

Βιντεο:

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-announces-new-james-webb-space-telescope-target-launch-date

49754454197_02b79a42f1_4k.thumb.jpg.caa08ebd9c3e6914429ec57733aa5757.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 8 μήνες αργότερα...

Τι θα ψάξει το σούπερ διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb; :cheesy:

Ανακοινώθηκε ο πρώτος κύκλος ερευνών του νέου πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb που αν όλα πάνε καλά θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο.

Το 1996 έξι χρόνια μετά την εκτόξευση του Hubble ο Διαστημικός Οργανισμός Διαστήματος, η NASA και ο Καναδικός Οργανισμός Διαστήματος ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για την κατασκευή του διαδόχου του του πατριάρχη των διαστημικών τηλεσκοπίων.

Αν και στην πορεία κατασκευάστηκαν και εκτοξεύτηκαν διαφόρων ειδών διαστημικά τηλεσκόπια και παρατηρητήρια το James Webb Space Telescope είχε σχεδιαστεί με στόχο να φέρει επανάσταση στην αστρονομία και την κοσμολογία παρόμοια ή και ακόμη μεγαλύτερη από αυτή που έφερε το Hubble για αυτό και αναφέρεται πάντοτε ως ο διάδοχος του.

Ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Τζέιμς Ε. Γουέμπ, ο οποίος διετέλεσε δεύτερος διευθυντής στην ιστορία της NASA και είχε κεντρικό ρόλο στο ιστορικό πρόγραμμα Apollo στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη επανδρωμένη αποστολή στην Σελήνη.

Για διαφόρους λόγους η κατασκευή αλλά και η εκτόξευση του JWST βγήκε πολλές φορές εκτός προγράμματος. Όπως φαίνεται το τηλεσκόπιο είναι πλέον έτοιμο και η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για τις 31 Οκτωβρίου του 2021. Οι προσδοκίες είναι τεράστιες αφού οι δυνατότητες του τηλεσκοπίου είναι τέτοιες που οι επιστήμονες πιστεύουν ότι θα μπορέσει να κάνει παρατηρήσεις και ανακαλύψεις που μέχρι τώρα οι επιστήμονες απλά ονειρεύονταν ότι θα μπορέσουν να κάνουν κάποτε.

Η NASA ανακοίνωσε την πρώτη φάση των ερευνών που θα πραγματοποιήσει το JWST την οποία ονόμασε «Κύκλο 1». Κατατέθηκαν χίλιες ερευνητικές προτάσεις στους υπευθύνους της αποστολής για αυτόν τον πρώτο κύκλο λειτουργίας του τηλεσκοπίου που θα έχει διάρκεια ενός έτους. Τελικά επιλέχθηκαν 286 έρευνες που θα διεξαχθούν με την χρήση του JWST.

Εκείνες που ξεχωρίζουν είναι οι έρευνες που θα γίνουν για την ανακάλυψη νέων στοιχείων για την διαδικασία γέννησης των άστρων, παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, παρατηρήσεις σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος.

Οι δυνατότητες του είναι τόσο μεγάλες ώστε να μπορούν με αυτό να γίνουν μελέτες για τον σχηματισμό και εξέλιξη του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να δει τι υπήρχε στο Σύμπαν μόλις 100 εκατ. έτη μετά την γέννηση του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1710514/ti-tha-psaksei-to-souper-diastimiko-tileskopio-James-webb

diastimiko-tileskopio-James-webb.jpg.fbb0a510f2d160e84288a8e5cc870e94.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Το τηλεσκόπιο James Webb θα μπορούσε να βρει ίχνη εξωγήινης ζωής τα επόμενα 5 με 10 χρόνια. :cheesy:

Ένα νέο διαστημικό τηλεσκόπιο της Nasa, που θα ξεκινήσει το ταξίδι του στο διάστημα τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να βρει ίχνη εξωγήινης ζωής τα επόμενα πέντε με 10 χρόνια, σύμφωνα με μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb θα μπορεί να δει σε δισεκατομμύρια έτη φωτός, καταγράφοντας εικόνες μακρινών γαλαξιών αμέσως μετά τη δημιουργία τους.

Επίσης, θα προσφέρει στους επιστήμονες ένα εργαλείο ικανό να εξωγήινα ίχνη ζωής, όπως είναι η χημική αμμωνία στην ατμόσφαιρα απομακρυσμένων πλανητών.

H Caprice Phillips, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, και μέλος της ερευνητικής ομάδας δήλωσε πως «Αυτό που πραγματικά με εξέπληξε σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα (της έρευνας) είναι ότι μπορεί να βρούμε σημάδια ζωής σε άλλους πλανήτες τα επόμενα πέντε έως 10 χρόνια. Η ανθρωπότητα έχει ήδη σκεφτεί τις ερωτήσεις, Είμαστε μόνοι; Τι είναι η ζωή; Είναι η ζωή των άλλων παρόμοια με τη δική μας;»

Μιλώντας για την έρευνά της ανέφερε ότι σύμφωνα με αυτή «για πρώτη φορά, έχουμε τις επιστημονικές γνώσεις και τις τεχνολογικές ικανότητες να αρχίσουμε στην πράξη να βρούμε τις απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα».

Το τηλεσκόπιο των 6,3 δισεκατομμυρίων λιρών θα βρει τους πρώτους γαλαξίες που σχηματίστηκαν στο πρώιμο σύμπαν και θα κοιτάξει μέσα από σκονισμένα σύννεφα για να δει τα αστέρια να σχηματίζουν πλανητικά συστήματα.

Θα έχει επίσης τη δυνατότητα να εξετάσει την ατμόσφαιρα των «νάνων αερίων» πλανητών (μεγάλοι πλανήτες που δεν αποτελούνται πρωτίστως από πετρώματα ή από κάποια άλλη στερεή ύλη) με δυνατότητα προαγωγής της ζωής.

Μέχρι τώρα, οι επιστήμονες αγωνίζονταν να προσδιορίσουν εάν η ατμόσφαιρα αυτών των πλανητών περιέχει σημάδια ζωής, όπως η αμμωνία.

Το σημαντικό, πλέον είναι ότι το τηλεσκόπιο θα μπορεί να το κάνει αυτό πολύ γρήγορα.

Η Phillips υπολόγισε ότι όταν το τηλεσκόπιο Webb εκτοξευτεί τον Οκτώβριο, θα μπορούσε να ανιχνεύσει πιθανώς αμμωνία σe περίπου έξι τέτοιους πλανήτες (νάνων αερίου) μετά από μερικές μόνο τροχιές.

Μαζί με την ομάδα της δημιούργησαν έναν κατάλογο πλανητών, όπου το τηλεσκόπιο θα μπορούσε να αναζητήσει ζωή.

Παράλληλα, έχουν αναπτυχθεί αρκετές καινοτόμες τεχνολογίες για το τηλεσκόπιο, συμπεριλαμβανομένου ενός πρωτεύοντος καθρέφτη από 18 ξεχωριστά τμήματα, που ξεδιπλώνονται και προσαρμόζονται σε σχήμα μετά την εκτόξευση.

Οι καθρέφτες είναι κατασκευασμένοι από εξαιρετικά ελαφρύ βηρύλλιο. Το βασικό χαρακτηριστικό είναι μία αντηλιακή ασπίδα στο μέγεθος πέντε γηπέδων του τένις, που εξασθενεί τη θερμότητα από τον Ήλιο περισσότερο από ένα εκατομμύριο φορές.

Τα τέσσερα όργανα του τοπίου – κάμερες και φασματόμετρα – έχουν ανιχνευτές που μπορούν να καταγράφουν εξαιρετικά αχνά σήματα.

Ένα όργανο (το NIRSpec) διαθέτει προγραμματιζόμενα μικροσκόπια, τα οποία επιτρέπουν την παρατήρηση έως και 100 αντικειμένων ταυτόχρονα.

Το τηλεσκόπιο Webb διαθέτει επίσης ένα κρυοψύκτη για την ψύξη των μεσαίων υπέρυθρων ανιχνευτών ενός άλλου οργάνου σε θερμοκρασία -266,15 βαθμούς Κελσίου, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν.

https://physicsgg.blogspot.com/2021/04/james-webb-5-10.html

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 3 εβδομάδες αργότερα...

Διαστημικό τηλεσκόπιο Webb: Ο διάδοχος του Hubble ανοίγει για τελευταία φορά το μάτι του στη Γη. :cheesy:

Λίγους μήνες πριν αναχωρήσει για πάντα από τη Γη, το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, ένας άθλος της μηχανικής που συχνά αποκαλείται διάδοχος του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble, ολοκληρώνει τις τεχνικές δοκιμές πριν αποσταλεί στην τροπική Γαλλική Γουιάνα για εκτόξευση.

Η τελική πρόβα αφορά το γιγάντιο πρωτεύον κάτοπτρο του τηλεσκοπίου, διαμέτρου 6,5 μέτρων. Το απόλυτα επίπεδο κάτοπτρο, αποτελούμενο από 18 επιμέρους εξαγωνικούς καθρέπτες, θα εκτοξευτεί διπλωμένο σε τρία τμήματα ώστε να χωράει στον ευρωπαϊκό πύραυλο Ariane-5 που θα το μεταφέρει σε απόσταση 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

Στο εργαστήριο της αεροδιαστημικής εταιρείας Northrop Grumman, βασικού εργολάβου της διεθνούς αποστολής, οι μηχανικοί της αποστολής άνοιξαν το πρώτο φύλλο του διπλωμένου κατόπτρου, προσομοιώνοντας μια διαδικασία που θα εξελιχθεί στο διάστημα όταν το τηλεσκόπιο φτάσει στην τελική του θέση. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί και η δοκιμή του δεύτερου κινητού φύλλου, ένα από τα τελικά στάδια της φάσης δοκιμών.

Το JWST, όπως είναι γνωστό το τηλεσκόπιο των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων, είναι το προϊόν συνενεργασίας ανάμεσα στη NASA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και την Καναδική Υπηρεσία Διαστήματος (CSA).

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο βλέπει κυρίως στο ορατό μέρος του φάσματος, το Webb είναι σχεδιασμένο να ανιχνεύει ακτινοβολία κυρίως στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος, το οποίο αντιστοιχεί στην εκπομπή θερμικής ακτινοβολίας.

Αυτό θα του επιτρέψει να κοιτάξει μέσα από νεφελώματα αερίου και σκόνης για να διακρίνει ακόμα πιο μακρινά αντικείμενα, ακόμα και τα πρώτα άστρα που άναψαν στο Σύμπαν περίπου 600 εκατομμύρια χρόνια μετά τη Μεγάλη Έκρηξη.

Θα μπορέσει επίσης να εξετάσει τις ατμόσφαιρες μακρινών εξωπλανητών αναζητώντας σημεία εξωγήινης ζωής.

Ο έλεγχος του πρωτεύοντος κατόπτρου, το οποίο αποτελείται από εξαγωνικές πλάκες βηρυλλίου επιστρωμένες με χρυσό παίζει κρίσιμο ρόλο στην αποστολή, δεδομένου ότι οποιαδήποτε ατέλεια στη γεωμετρία του θα μείωνε δραματικά την ανάλυση του οργάνου.

Απαραίτητη είναι επίσης η προστασία του κατόπτρου και των ανιχνευτών από την ακτινοβολία του Ήλιου –γι’ αυτό και το JWST θα αναπτύξει στο Διάστημα ένα ελαστικό αλεξήλιο σε μέγεθος γηπέδου του τένις. Προκειμένου να προστατευτούν από την υπέρυθρη ακτινοβολία, τα βασικά όργανα του τηλεσκοπίου θα λειτουργούν κατεψυγμένα λίγους βαθμούς πάνω από το απόλυτο μηδέν.

Μετά τον τελικό έλεγχο των συστημάτων στο εργαστήριο της Northrop Grumman στην Καλιφόρνια, το Webb θα τοποθετηθεί σε κοντέινερ και θα μεταφερθεί στο ευρωπαϊκό διαστημικό κέντρο του Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, αφού πρώτα περάσει με πλοίο από τη Διώρυγα του Παναμά.

Η εκτόξευση, που έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά χρόνια, προγραμματίζεται τώρα για τις 31 Οκτωβρίου 2021.

Σε αντίθεση με το Hubble, το οποίο κινείται σε χαμηλή γήινη τροχιά, το JWST δεν θα είναι δυνατό να επισκευαστεί μετά την εκτόξευση, καθώς θα κινείται γύρω από τον Ήλιο στην απαγορευτική απόσταση του 1,5 εκατομμυρίου χιλιομέτρων από τη Γη.

https://www.in.gr/2021/05/12/b-science/space/diastimiko-tileskopio-webb/

JWST_people.thumb.jpg.e861bf59b783f1c4967d9227f7163ccb.jpg

mirrorstory1.thumb.jpg.a6da0144717fc156c429e3eabeb4becd.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Το τηλεσκόπιο James Webb ίσως μπορεί να εντοπίζει το τεχνητό φως εξωγήινων πολιτισμών. :cheesy:

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο της τελευταία στιγμής όλα δείχνουν ότι μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα εκτοξευτεί τον προσεχή Οκτώβριο. Kαι σύμφωνα με διάσημο επιστήμονα έχει την δυνατότητα να ανακαλύψει προηγμένους εξωγήινους πολιτισμούς.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστια ανυπομονησία την λειτουργία του James Webb αφού πρόκειται για το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι δυνατότητες του υπόσχονται μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία κάνοντας νέες ανακαλύψεις και δίνοντας στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία θα φωτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκαν περίπου δύο χιλιάδες αιτήματα από ερευνητικές ομάδες για να χρησιμοποιήσουν το James Webb τους πρώτους δώδεκα μήνες της λειτουργίας του. Τελικά περίπου 250 ερευνητικές ομάδες πήραν την πολυπόθητη έγκριση και θα το χρησιμοποιήσουν στις αναζητήσεις τους στο Διάστημα.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα από το James Webb είναι ο εντοπισμός ενός πλανήτη με τα χαρακτηριστικά της Γης. Ενός κατοικήσιμου πλανήτη δηλαδή με συνθήκες φιλικές στην ζωή.

O διάσημος αλλά και με πολλές αμφιλεγόμενες τοποθετήσεις και απόψεις αστρονόμος του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Άβι Λεμπ υποστηρίζει ότι τα όργανα του James Webb μπορούν με τις κατάλληλες ρυθμίσεις που πρέπει γίνουν σε αυτά να εντοπίσουν όχι απλά έναν κατοικήσιμο πλανήτη αλλά την παρουσία ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού σε έναν πλανήτη.

Πιο συγκεκριμένα ο Λεμπ αναφέρει αν στον κοντινότερο στο ηλιακό μας σύστημα εξωπλανήτη, τον Εγγύτατο του Κενταύρου b, υπάρχει ένας προηγμένος τεχνολογικά πολιτισμός τότε το James Webb θα μπορέσει να εντοπίσει το τεχνητό φως που θα παράγει αυτός ο πολιτισμός. Ο Εγγύτατος του Κενταύρου b βρίσκεται σε απόσταση 4,2 ετών φωτός από εμάς και κινείται σε τροχιά γύρω από το πλησιέστερο σε εμάς άστρο, τον Εγγύτατο του Κενταύρου.

Ο εξωπλανήτης που ανακαλύφθηκε το 2016 βρίσκεται εντός της κατοικήσιμης ζώνης του συστήματος του εκεί δηλαδή όπου οι μπορούν δυνητικά να αναπτυχθούν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής. Παράλληλα πρόκειται για ένα πετρώδη πλανήτη όπως η Γη, έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό του πλανήτη μας και οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για αυξημένες πιθανότητες να υπάρχει στην επιφάνεια του ο πιο κρίσιμος παράγοντας για την παρουσία της ζωής δηλαδή νερό σε υγρή μορφή.

Όμως μετέπειτα παρατηρήσεις δείχνουν ότι ο Εγγύτατος του Κενταύρου b είναι πιθανότατα ένας αφιλόξενος κόσμος. Υπάρχει επίσης σε εξέλιξη η προσπάθεια οργάνωσης μιας αποστολής στην οποία διαστημικά ιστιοφόρα τα πανιά των οποίων θα κινούνται με δέσμες λέιζερ θα ταξιδέψουν στον εξωπλανήτη για να τον εξερευνήσουν κινούμενα με τεράστιες ταχύτητες. Σε κάθε περίπτωση οι ισχυρισμοί του Λεμπ πέραν των εντυπώσεων που προκαλούν επιβεβαιώνουν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που έχει το νέο τηλεσκόπιο και το τι μπορεί να αναμένουμε από αυτό όταν ξεκινήσει να λειτουργεί.

https://www.naftemporiki.gr/story/1729326/to-tileskopio-James-webb-isos-mporei-na-entopizei-to-texnito-fos-eksogiinon-politismon

anakalufthike-katoikisimos-eksoplanitis-sti-geitonia-tou-iliakou-mas-sustimatos.jpg.c58a90c891d16262034122c041d09556.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 μήνες αργότερα...

Έναν πλανήτη «σβούρα» θα μελετήσει ο διάδοχος του Hubble. :cheesy:

Αν δεν υπάρξει κάποιο απρόβλεπτο εμπόδιο της τελευταία στιγμής όλα δείχνουν ότι μετά από πολλές αναβολές και καθυστερήσεις το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA θα εκτοξευτεί στα τέλη Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστια ανυπομονησία την λειτουργία του James Webb αφού πρόκειται για το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι δυνατότητες του υπόσχονται μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία κάνοντας νέες ανακαλύψεις και δίνοντας στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία θα φωτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Δεν είναι τυχαίο ότι κατατέθηκαν περίπου δύο χιλιάδες αιτήματα από ερευνητικές ομάδες για να χρησιμοποιήσουν το James Webb τους πρώτους δώδεκα μήνες της λειτουργίας του. Τελικά περίπου 250 ερευνητικές ομάδες πήραν την πολυπόθητη έγκριση και θα το χρησιμοποιήσουν στις αναζητήσεις τους στο Διάστημα.

H NASA ανακοίνωσε μια, πιθανώς την πρώτη, από τις αποστολές που θα ανατεθούν στο νέο τηλεσκόπιο. Επιστήμονες του Διαστημικού Κέντρου Goddard της NASA αποφάσισαν να μελετήσουν ένα πλανητικό σύστημα που βρίσκεται σε απόσταση 63 ετών φωτός από την Γη. Εκεί βρίσκεται το Beta Pictoris, ένα πολύ νεαρό άστρο ηλικίας μόλις 20 εκατ. ετών το οποίο είναι δύο φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο.

Γύρω από το άστρο έχει σχηματιστεί ένας δίσκος κοσμικής ύλης και ήδη οι αστρονόμοι έχουν εντοπίσει την ύπαρξη δύο πλανητών που έχουν σχηματιστεί εκεί. Βασικός στόχος της έρευνας είναι να μελετηθεί από τι αποτελείται αυτός ο δίσκος και τι διεργασίες εξελίσσονται εκεί σε μια προσπάθεια να φωτιστεί η διαδικασία σχηματισμού συστημάτων όπως το δικό μας ηλιακό σύστημα. Εκτός από τους δύο πλανήτες στο σύστημα αυτό έχουν επίσης εντοπιστεί κάποιοι κομήτες οι οποίοι είναι οι πρώτοι κομήτες που εντοπίστηκαν σε άλλο σύστημα εκτός του δικού μας.

Αναμένεται βέβαια οι ερευνητές να προσπαθήσουν να μελετήσουν και τους δύο πλανήτες του συστήματος και ειδικότερα τον Beta Pictoris B. Πρόκειται για ένα γίγαντα αερίου με μέγεθος περίπου 7 φορές μεγαλύτερο από εκείνο του Δία. Οι μέχρι τώρα παρατηρήσεις σε αυτόν τον πλανήτη έχουν δείξει διαθέτει μια πυκνή ατμόσφαιρα που κυριαρχείται από σκόνη ενώ η θερμοκρασία σε αυτόν ξεπερνάει τους 1,300 βαθμούς Κελσίου. Διαπιστώθηκε επίσης ότι ο Beta Pictoris B ολοκληρώνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του σε μόλις 8 ώρες και είναι κατά πάσα πιθανότητα ο ταχύτερα περιστρεφόμενος εξωπλανήτης από τους περίπου 4,5 χιλιάδες που έχουν εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

https://www.naftemporiki.gr/story/1753125/enan-planiti-sboura-tha-meletisei-o-diadoxos-tou-hubble

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb :cheesy:

Την επιτυχή ολοκλήρωση των τελικών δοκιμών του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb ανακοίνωσε η NASA: Το τηλεσκόπιο πλέον είναι σε φάση προετοιμασίας για μεταφορά του στον χώρο εκτόξευσης.

Σε αυτό το πλαίσιο, γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα προετοιμασίας του James Webb για τη μεταφορά του μέσω της διώρυγας του Παναμά στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας. «Το James Webb Space Telescope της NASA έχει φτάσει σε ένα μεγάλο κομβικό σημείο στην πορεία του προς την εκτόξευση, με την ολοκλήρωση της τελικής ενσωμάτωσης τηλεσκοπίου και δοκιμών» είπε ο Γκρέγκορι Ρόμπινσον, διευθυντής προγράμματος στα κεντρικά της NASA στην Ουάσινγκτον.

Όταν καταφθάσει στη Γαλλική Γουϊάνα, θα γίνουν οι σχετικές προετοιμασίες για την εκτόξευσή του και θα προσδεθεί στον πύραυλο Ariane 5 που παρέχει ο ΕΟΔ, πριν μεταφερθεί στην εξέδρα εκτόξευσης. Το Webb είναι ένα διεθνές πρόγραμμα, του οποίου ηγείται η NASA, με τη συμμετοχή του ΕΟΔ και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας.

Όπως υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η NASA, το νέο διαστημικό τηλεσκόπιο αποτελεί ένα πραγματικά θαυμαστό τεχνολογικό επίτευγμα, που γίνεται ακόμα πιο σημαντικό αν ληφθούν υπόψιν οι συνθήκες και τα εμπόδια που συναντήθηκαν κατά την κατασκευή και προετοιμασία του, μεταξύ των οποίων ένας τυφώνας, θύελλες, πυρκαγιές και φυσικά η πανδημία. Στο εγχείρημα συμμετείχαν χιλιάδες επιστήμονες, μηχανικοί και άλλοι επαγγελματίες από πάνω από 14 χώρες και 29 πολιτείες, σε εννιά διαφορετικές ζώνες ώρας

Μετά την εκτόξευσή του το Webb θα περάσει μια περίοδο έξι μηνών για την πλήρη ένταξή του σε υπηρεσία. Σημειώνεται πως πρόκειται για το διαστημικό τηλεσκόπιο – κληρονόμο των Hubble και Spitzer.

https://www.naftemporiki.gr/story/1766313/oloklirothikan-oi-dokimes-tou-diastimikou-tileskopiou-James-webb[/b]

diastimiko-tileskopio-James-webb.jpg.b8293cefee0b3627da56250d7ccdffff.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 2 εβδομάδες αργότερα...

Ο διάδοχος του Hubble έγινε… Γεφύρι της Άρτας. :cheesy:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και η NASA με δύο ταυτόχρονες ανακοινώσεις έκαναν γνωστό ότι αναβάλλεται η προγραμματισμένη για το τέλος Οκτωβρίου εκτόξευση του διαστημικού τηλεσκόπιου James Webb. Το τηλεσκόπιο που καταγράφεται διάδοχος του Hubble θα εκτοξευτεί σύμφωνα με τις νέες ανακοινώσεις στις 18 Δεκεμβρίου.

Η νέα αναβολή έρχεται να προστεθεί στις πολλές που έχουν προηγηθεί. Η κατασκευή του τηλεσκοπίου ξεκίνησε το 1996 και η αρχική ημερομηνία εκτόξευσης ήταν το δεύτερο εξάμηνο του 2007. Όλα τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν συνεχή εμπόδια που ανέβαλαν κάθε φορά την ολοκλήρωση της κατασκευής του και την εκτόξευση του. Το αρχικό κόστος της κατασκευής του ήταν 500 εκατ. δολάρια αλλά έχει φτάσει σήμερα περίπου τα δέκα δισ. δολάρια.

Η επιστημονική κοινότητα αναμένει με τεράστια ανυπομονησία τη λειτουργία του James Webb αφού πρόκειται για το πιο προηγμένο και ισχυρό τηλεσκόπιο που θα στείλει ο άνθρωπος στο Διάστημα. Οι δυνατότητες του υπόσχονται μια πραγματική επανάσταση στην αστρονομία κάνοντας νέες ανακαλύψεις και δίνοντας στοιχεία στους επιστήμονες τα οποία θα φωτίζουν ορισμένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια του Σύμπαντος.

Ανάμεσα σε αυτά που αναμένει με μεγαλύτερο ενδιαφέρον όχι μόνο η επιστημονική κοινότητα αλλά και η ανθρωπότητα γενικότερα από το James Webb είναι ο εντοπισμός ενός πλανήτη με τα χαρακτηριστικά της Γης. Ενός κατοικήσιμου πλανήτη δηλαδή με συνθήκες φιλικές στην ζωή. Υπάρχουν μάλιστα επιστήμονες που θεωρούν ότι το τηλεσκόπιο μπορεί να εντοπίσει και την παρουσία ενός προηγμένου τεχνολογικά πολιτισμού σε έναν πλανήτη.

Το τηλεσκόπιο θα μπορεί επίσης να εντοπίσει νέα στοιχεία για τη διαδικασία γέννησης των άστρων, παρατηρήσεις που θα αποκαλύψουν την σύνθεση πλανητών και τις κλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε αυτούς, παρατηρήσεις σε κομήτες και άλλα σώματα του ηλιακού μας συστήματος. Οι δυνατότητες του είναι τόσο μεγάλες ώστε να μπορούν με αυτό να γίνουν μελέτες για τον σχηματισμό και εξέλιξη του Σύμπαντος. Το τηλεσκόπιο μπορεί σύμφωνα με τους δημιουργούς του να δει τι υπήρχε στο Σύμπαν μόλις 100 εκατ. έτη μετά την γέννηση του.

https://www.naftemporiki.gr/story/1771824/o-diadoxos-tou-hubble-egine-gefuri-tis-artas

51404134793_3c65116be0_4k.thumb.jpg.1f0d662d64cc18cc024d167e831fcefa.jpg

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...

Το διαστημικό τηλεσκόπιο της NASA Webb φτάνει στη Γαλλική Γουιάνα μετά από θαλάσσιο ταξίδι.:cheesy:

Αφού εκφορτωθεί το προσαρμοσμένο εμπορευματοκιβώτιο μεταφοράς Webb από το MN Colibri, ο Webb θα μεταφερθεί στον τόπο εκτόξευσής του, το European Space Space στο Κουρού, Γαλλική Γουιάνα.

Το πλοίο MN Colibri, που φαίνεται από την ακτή, καθώς εισέρχεται στο Port de Pariacabo.

Το MN Colibri έφτασε στις 12 Οκτωβρίου στο Port de Pariacabo στον ποταμό Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, μεταφέροντας ως φορτίο το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA.

Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA έφτασε με επιτυχία στη Γαλλική Γουιάνα την Τρίτη, μετά από ένα 16ήμερο ταξίδι στη θάλασσα. Το ταξίδι μήκους 5.800 μιλίων πήρε τον Γουέμπ από την Καλιφόρνια μέσω του καναλιού του Παναμά στο Port de Pariacabo στον ποταμό Κουρού στη Γαλλική Γουιάνα, στη βορειοανατολική ακτή της Νότιας Αμερικής.

Το μεγαλύτερο και πιο πολύπλοκο παρατηρητήριο διαστημικής επιστήμης στον κόσμο θα οδηγηθεί τώρα στον τόπο εκτόξευσής του, το European Spaceport στο Κουρού, όπου θα ξεκινήσει δύο μήνες επιχειρησιακών προετοιμασιών πριν από την εκτόξευσή του με πύραυλο Ariane 5, προγραμματισμένο για τις 18 Δεκεμβρίου.

Μόλις τεθεί σε λειτουργία, ο Webb θα αποκαλύψει πληροφορίες για όλες τις φάσεις της κοσμικής ιστορίας - πίσω ακριβώς μετά τη μεγάλη έκρηξη - και θα βοηθήσει στην αναζήτηση σημάτων πιθανής κατοικήσεως μεταξύ των χιλιάδων εξωπλανητών που ανακάλυψαν τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες. Η αποστολή είναι μια διεθνής συνεργασία με επικεφαλής τη NASA, σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές και καναδικές διαστημικές υπηρεσίες.

«Το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb είναι ένα τεράστιο επίτευγμα, που δημιουργήθηκε για να μεταμορφώσει την άποψή μας για το σύμπαν και να προσφέρει εκπληκτική επιστήμη», δήλωσε ο διαχειριστής της NASA, Μπιλ Νέλσον. «Ο Γουέμπ θα κοιτάξει πίσω πάνω από 13 δισεκατομμύρια χρόνια στο φως που δημιουργήθηκε αμέσως μετά τη μεγάλη έκρηξη, με τη δύναμη να δείξει στην ανθρωπότητα τις πιο μακρινές εκτάσεις του διαστήματος που έχουμε δει ποτέ. Είμαστε τώρα πολύ κοντά στο ξεκλείδωμα των μυστηρίων του κόσμου, χάρη στις δεξιότητες και την τεχνογνωσία της εκπληκτικής μας ομάδας ».

Μετά την ολοκλήρωση των δοκιμών τον Αύγουστο στο Διαστημικό Πάρκο Northrop Grumman στο Redondo Beach της Καλιφόρνια, η ομάδα του Webb πέρασε σχεδόν ένα μήνα αναδιπλώνοντας, αποθηκεύοντας και προετοιμάζοντας το τεράστιο παρατηρητήριο για αποστολή στη Νότια Αμερική. Ο Webb στάλθηκε σε ένα προσαρμοσμένο δοχείο, περιβαλλοντικά ελεγχόμενο δοχείο.

Αργά το βράδυ της Παρασκευής, 24 Σεπτεμβρίου, ο Γουέμπ ταξίδεψε με μια συνοδεία αστυνομίας 26 μίλια στους δρόμους του Λος Άντζελες, από τις εγκαταστάσεις του Northrop Grumman στην παραλία Ρεντόντο μέχρι την παραλία ναυτικών όπλων Seal Beach. Εκεί, φορτώθηκε στο MN Colibri, ένα φορτηγό πλοίο με γαλλική σημαία που είχε προηγουμένως μεταφέρει δορυφόρους και υλικό διαστημικών πτήσεων στο Κουρού. Το MN Colibri αναχώρησε από την παραλία Seal την Κυριακή, 26 Σεπτεμβρίου και μπήκε στο κανάλι του Παναμά την Τρίτη, 5 Οκτωβρίου, καθ 'οδόν προς Κούρου.

Το ταξίδι στον ωκεανό αντιπροσώπευε το τελευταίο σκέλος των μεγάλων, γήινων ταξιδιών του Webb με τα χρόνια. Το τηλεσκόπιο συναρμολογήθηκε στο Κέντρο Διαστημικών Πτήσεων Goddard της NASA στο Greenbelt του Μέριλαντ, από το 2013. Το 2017, στάλθηκε στο διαστημικό κέντρο Johnson της NASA στο Χιούστον για κρυογονικές δοκιμές στην ιστορική εγκατάσταση δοκιμών «Chamber A», διάσημη για τη χρήση της κατά τη διάρκεια τις αποστολές του Απόλλωνα. Το 2018, ο Webb στάλθηκε στο Space Park στην Καλιφόρνια, όπου για τρία χρόνια υποβλήθηκε σε αυστηρούς ελέγχους για να διασφαλίσει την ετοιμότητά του για επιχειρήσεις στο περιβάλλον του διαστήματος.

«Μια ταλαντούχα ομάδα σε όλη την Αμερική, τον Καναδά και την Ευρώπη συνεργάστηκε για να χτίσει αυτό το πολύπλοκο παρατηρητήριο. Είναι μια απίστευτη πρόκληση - και πολύ αξιόλογη. Θα δούμε πράγματα στο σύμπαν πέρα ​​από αυτό που μπορούμε να φανταστούμε σήμερα », δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Επιστημονικής Αποστολής της NASA στην Ουάσιγκτον. "Τώρα που ο Webb έφτασε στο Κουρού, το ετοιμάζουμε για εκτόξευση τον Δεκέμβριο - και στη συνέχεια θα παρακολουθούμε σε αγωνία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες καθώς θα εκτοξεύσουμε και θα ετοιμάσουμε το μεγαλύτερο διαστημικό τηλεσκόπιο που έχει κατασκευαστεί ποτέ".

Αφού αφαιρεθεί ο Webb από το εμπορευματοκιβώτιο αποστολής του, οι μηχανικοί θα εκτελέσουν τους τελικούς ελέγχους για την κατάσταση του παρατηρητηρίου. Στη συνέχεια, ο Webb θα διαμορφωθεί για πτήση, η οποία περιλαμβάνει τη φόρτωση του διαστημικού σκάφους με προωθητικά, προτού ο Webb τοποθετηθεί στην κορυφή του πύραυλου και κλείσει στο φέρινγκ για εκτόξευση.

"Η άφιξη του Webb στον τόπο εκτόξευσης είναι μια σημαντική ευκαιρία", δήλωσε ο Gregory Robinson, διευθυντής προγράμματος του Webb στην έδρα της NASA. "Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα στείλουμε επιτέλους το επόμενο μεγάλο παρατηρητήριο του κόσμου στο βαθύ διάστημα. Ο Webb διέσχισε τη χώρα και ταξίδεψε δια θαλάσσης Τώρα θα χρειαστεί το τελικό του ταξίδι με πύραυλο ένα εκατομμύριο μίλια από τη Γη, για να τραβήξει εκπληκτικές εικόνες από τους πρώτους γαλαξίες στο πρώιμο σύμπαν που είναι βέβαιο ότι θα μεταμορφώσουν την κατανόησή μας για τη θέση μας στον Κόσμο ».

https://www.nasa.gov/press-release/nasa-s-webb-space-telescope-arrives-in-french-guiana-after-sea-voyage

1798736261_calibriarrivalinfggunn_secondary(1).thumb.jpg.4fd9e66d8d341fddf71c8db6c0c745d4.jpg

1676158838_calibriarrivefg_gunn_primary_002(1).thumb.jpg.8d342e051d6d2f726aa8a3db4a9a076f.jpg

_118464518_jwst_mirror_size_comp_640-nc.png.7b45252211d3b01aa87722e041d2072f.png

_118475830_jwst_telescope_labelled_640-nc.png.ba73f8111fe585ff84a778d22ec84000.png

_121054807_finalsunshielddeploy4gunn.jpg.a8ca4ea52a0f318ad3a2632322d2f8f5.jpg

_121054810_fullobervatoryliftsmgunnsept2020.jpg.16f5b389b6dd6556667e4efba465494e.jpg

_121055035_webb_arrives_at_pariacabo_harbour.jpg.c9d08ed0db30fd59ef454c77f0583402.jpg

 • Μου αρέσει 1

Ο πλανήτης μας ειναι το λίκνο της ανθρωπότητας.Αλλα κανείς δεν περνάει ολη του τη ζωή στο λίκνο.

Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι.

Σύνδεσμος για σχόλιο
Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους

 • 1 μήνα αργότερα...
 • 4 εβδομάδες αργότερα...

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
 • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης