Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Άλλη ιδέα/λύση για τέτοιο πρόβλημα είναι η μαγνητικός αντάπτορας usb-c. Κουμπώνει μαγντηικά και σε περίπτωση που πιάσει το καλώδιο αποσυνδέεται αμέσως.

• Μου αρέσει 1
  • Απαντήσεις 348
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Δοκίμασε κανείς το eq mode να γράψει τις εντυπώσεις του ; Τον  συνολικό χρόνο έκθεσης , το χρόνο έκθεσης κάθε λήψης , το ποσοστό επιτυχίας και αν είναι mosaic ή όχι να δούμε πόσο αξίζει . Π.χ. 1 ώρα , 20 sec , 70% , όχι mosaic .

Δημοσιεύτηκε
10 hours ago, tomeye said:

Άλλη ιδέα/λύση για τέτοιο πρόβλημα είναι η μαγνητικός αντάπτορας usb-c. Κουμπώνει μαγντηικά και σε περίπτωση που πιάσει το καλώδιο αποσυνδέεται αμέσως.

Πολύ καλή ιδέα που επί της ουσίας αποτελεί και την μόνη λύση σε περίπτωση τροφοδοσίας από πρίζα. Μπορείς να προτείνεις κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο;

Δημοσιεύτηκε
16 hours ago, terrain_inconnu said:

Εχθές για κάποιο ανεξήγητο λόγο το Seestar αποφάσισε να κάνει δύο περιστροφές γύρω από τον εαυτό του κατά την διάρκεια του horizontal calibration με αποτέλεσμα να τυλίξει αντίστοιχες φορές το καλώδιο του power bank σφιχτά γύρω από την βάση και να το ζορίσει (προφανώς τερμάτισε και δεν μπορούσε να πάει παραπέρα και μετά σταμάτησε την προσπάθεια). Το κατάλαβα όταν έβγαλε μήνυμα  failed calibration και πήγα να δω τι γίνεται. Δεν φαίνεται να έπαθε κάτι, λειτούργησε κανονικά όλο το βράδυ. Επειδή είναι η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό (την πρώτη φορά συνέβει κατά την αλλαγή στόχου), αποφάσισα να εκτυπώσω ένα power bank holder ώστε να λυθεί το ζήτημα μια και καλή.

Ένα velcro στον βραχίονα αρκεί, όταν έχεις ελαφρύ power bank. 

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
6 hours ago, terrain_inconnu said:

Πολύ καλή ιδέα που επί της ουσίας αποτελεί και την μόνη λύση σε περίπτωση τροφοδοσίας από πρίζα. Μπορείς να προτείνεις κάποιο συγκεκριμένο μοντέλο;

Στο aliexpress έχει πολλά με 3-5€, ενδεικτικά https://www.aliexpress.com/item/1005008157374298.html

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Χθες βράδυ δοκίμασα το eq mode και από συνήθεια έβαλα 10sec λήψεις. Τεράστια διαφορά σε σχέση με πριν, όσο παρακολουθούσα είχε 1 failed frame κι αυτό γιατί δεν είχα βάλει το dew shield οπότε το τοποθέτησα μετά. Το πρωί είχε περισσότερα αλλά είχε βγει ο ήλιος :). Στο σύνολο έκανε stack 4.5 ώρες (1652 frames) το Μ51.

Επίσης το αρχικό σετάρισμα φαίνεται παιχνιδάκι αν ακολουθήσεις τα βήματα. Νομίζω πως τα επόμενα βράδια θα είναι ακόμα πιο εύκολα εφόσον έχω μόνιμη βάση.

Όσον αφορά το wedge, αγόρασα από aliexpress το αντίστοιχο της skywatcher και φαίνεται πολύ καλό για τα χρήματά του.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω τρίποδο, έχω βιδώσει τη σφήνα σε μια ιδιοκατασκευή η οποία είναι αλφαδιασμένη και βιδωμένη με στηρίξεις κεραίας. H σωλήνα είναι από παλιά ηλεκτρική σκούπα😁όπου προσάρμοσα ένα κυλινδρικό ξύλο από φτυάρι 😁 στην κορυφή μαζί με την μικρή πλατφόρμα από κόντρα πλακέ θαλάσσης. Έδωσα μεγάλη σημασία ώστε να είναι αλφάδιασμένη η βάση σε όλους τους άξονες. Στις φωτογραφίες φαίνεται και η πλαινή σωλήνα της τροφοδοσίας όπως και το 3d printed κάλυμμα για τη βίδα στήριξης του dovetail. Την ημέρα σκεπάζω με ένα μεταλλικό δοχείο για αποφυγή φθοράς από ήλιο, κλπ.

Το stock τρίποδο το έχω κρατήσει για ηλιακή παρατήρηση και ταξίδια.  

2.thumb.jpg.edc3d4bcc1ef5eeafee664ab2d8773a3.jpg1.thumb.jpg.e3f7674500e99abfa1fb47ed81d25fe2.jpg

Δημοσιεύτηκε

Έρχεται επιτέλους και το μεγάλου διαμετρήματος Seestar, το πολυαναμενόμενο S700. 

Λίγο ζόρικο στη φορητότητα και την ισημερινή στήριξη, αλλά οι ταμαχιάρηδες είναι βέβαιο πως θα ικανοποιηθούν. 

Τιμή δεν έχει ανακοινωθεί. Προς Officina Stellare περιοχή το κόβω, ελπίζω όχι και Astrophysics. 

FB_IMG_1743481888411.thumb.jpg.d73f80abc3c28a3301f36d69774fbb09.jpg

• Χαχα 5

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
40 minutes ago, kkokkolis said:

Έρχεται επιτέλους και το μεγάλου διαμετρήματος Seestar, το πολυαναμενόμενο S700. 

Λίγο ζόρικο στη φορητότητα και την ισημερινή στήριξη, αλλά οι ταμαχιάρηδες είναι βέβαιο πως θα ικανοποιηθούν. 

Τιμή δεν έχει ανακοινωθεί. Προς Officina Stellare περιοχή το κόβω, ελπίζω όχι και Astrophysics. 

FB_IMG_1743481888411.thumb.jpg.d73f80abc3c28a3301f36d69774fbb09.jpg

Pre-orders starts on April 1st 😅

• Ευχαριστώ 1
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Εν τω μεταξύ το Chatgpt 

Screenshot_20250401_082602_ChatGPT.thumb.jpg.fd971a38efd7ef41f9cdf7c96798d66c.jpg

Και μετα την παρατήρηση.... το χειροτερευσε 🤣

Screenshot_20250401_082845_ChatGPT.thumb.jpg.d1742000ea8eaa11e30c503c321c8378.jpg

Screenshot_20250401_083043_ChatGPT.thumb.jpg.1d49327212f9b6ea254e0f3f9f909240.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
  • Χαχα 1
Δημοσιεύτηκε
33 minutes ago, vagkaf said:

Εν τω μεταξύ το Chatgpt 

Και μετα την παρατήρηση.... το χειροτερευσε 🤣

Screenshot_20250401_083043_ChatGPT.thumb.jpg.1d49327212f9b6ea254e0f3f9f909240.jpg

Στη Φυσική δεν τα πάει καθόλου καλά!

• Χαχα 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
10 hours ago, tomeye said:

Για το stacking χρησιμοποιούμε τα *.fit αρχεία. Τα αντίστοιχα jpg αρχεία χρειάζονται ή τα διαγράφουμε;

τα διαγραφεις,ειναι αχρηστα.Μόνο το jpeg που εχει κανει stacked ολα τα frames κραταω για να μπορω να κάνω preview περιπου τι εχω φωτογραφισει χωρις να χρειαστεί να ανοίξω τα fits,κρατάω.

• Ευχαριστώ 1
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Μια και η αγορά νεου τριποδου μου φαινεται ακριβη λύση για ένα τετοιου low badget τηλεσκοπιο,αποφασισα να δοκιμασω την πιο απλη λυση που εχουν εφαρμοσει πολλοί άλλοι,και ετσι απλά ανοίγοντας δυο τρύπες Φ10 σε ένα απλό λαμάκι ,έφτιαξα το παρακάτω εντελώς δοκιμαστικά.Ειναι πολύ πιο σταθερο απο το να χρησιμοποιηθεί μόνο η βαση με τη σφήνα.Δεν έκανα κανένα μέτρημα και όλα ειναι με το μάτι.Το λαμάκι ηταν μολις 2.5mm και ειχε ταλάντωση αλλά με μια 5αρα λαμα δεν θα καταλαβαίνει τίποτα.Εμένα δεν μου εμπνέει ανησυχία και πιστευω οτι πέτυχα αρκετά καλα το κέντρο βάρους να βρίσκεται ανάμεσα στα ποδαρικά,

Πέραν της λάμας, μια βίδας 3/8" & 2 παξιμαδιών & wedge χρησιμοποίησα και το 360 panoramic rotating base της Neewer που με βοηθάει να στρέφω το wedge γιατί όταν σφίγγω τις βίδες δεν ειναι ευκολο να ειναι τηλεσκόπιο & λάμα 100% στην ίδια ευθεία.

Αυτό που με παραξένεψε ειναι οτι δεν μπόρεσα να ξεβιδώσω το άλεν 3/8" της βάση ώστε να το αντικαταστήσω με βίδα πιο μεγάλου μήκους (το εργοστασιακό ειναι κοντό και δεν επαρκεί το μήκος του να βιδώσει σωστά το παξιμάδι) παρόλο που είχα imperial allen.Έχει δοκιμάσει κανεις να το ξεβιδώσει;

IMG_0082.jpg

IMG_0086.jpg

IMG_0091.jpg

Δημοσιεύτηκε

Το είχα δοκιμάσει στην αρχή αλλά μου φάνηκε ότι θα κάνω ζημιά αν βάλω πολύ δύναμη οπότε το άφησα. Νομίζω τα επιπλέον κάτω από τη σφήνα προσθέτουν βάρος και ρίσκο να φύγει στο πλάι το τρίποδο :)

Δημοσιεύτηκε

Το Star Adventurer τρίποδο είναι αρκετό για EQ ; Θα βγάλουν και βάση η μαμα εταιρεία δεν ξέρω αν αξίζει να περιμένω. Θέλω ένα ψηλότερο τρίποδο όπως και να έχει.

--
Δημοσιεύτηκε

Δοκίμασα μετά από κάνα μήνα από την τελευταία φορά χρήσης του Seestar να τραβήξω με eq mode ,και έχω πρόβλημα με hot pixel.Πριν δεν υπήρχαν,δεν μπορώ να καταλάβω την αιτία εμφάνισης τους.Ωστωσο υπάρχουν,απ όσο διαβάζω στο post processing μπορούν να φύγουν αλλά είναι ενοχλητικά.Εχει αντιμετωπίσει κάποιος κ κάτι παρόμοιο;Φωτό από τα hot pixel που λόγω dithering έχουν κάποια διασπορά με πράσινο.

IMG_0522.jpeg

Δημοσιεύτηκε
On 14/4/2025 at 4:05 ΜΜ, tomeye said:

Το είχα δοκιμάσει στην αρχή αλλά μου φάνηκε ότι θα κάνω ζημιά αν βάλω πολύ δύναμη οπότε το άφησα. Νομίζω τα επιπλέον κάτω από τη σφήνα προσθέτουν βάρος και ρίσκο να φύγει στο πλάι το τρίποδο :)

η βιδα του τριποδου πανω στην οποια βιδωνει το τηλεσκοπιο εχει μαλλον κολα σπειρωματων και δεν ξεβιδωνει με τιποτα ή χρειαζεται πολυ ροπη με κινδυνο να κανεις ζημια στο τριποδο,οποτε την αφησα ως εχει.

Στο θεμα της στηριξης ,Για μενα δουλεψε πολυ καλα η λυση με το επιπλεον βαρος να κρεμεται ,οπως φαινεται στην εικονα.Το τριποδο ειναι πολυ σταθερο και δεν εμπνέει ανησυχια.

Στο κομματι του eq mode δοκίμασα  mosaic mode με 20s exposure,μπορω να πω οτι ειχα μεγαλο rejection rate,μετα απο 2,5 ωρες ειχα μονο 70 λεπτα συνολική εκθεση.Ισως να φταιει ο στοχος που ειχα,δεν ξερω.Στα single shots υπαρχει μεγαλη διαφορα ομως.Ελει μιλαμε για σχεδον μηδενικο rejection rate.

Για να απαντησω στον εαυτο μου σχετικα με τα hot pixels,μετα την χθεσινη βραδια δεν τα παρατηρησα εκ νεου ,θα δειξει πως θα παει.

Τελος,επειδη βρισκομαι σε σκοτεινο ουρανο,μπορω να πω οτι αυτος ειναι το μεγαλυτερο μυστικο για ομορφες φωτογραφιες και για να ευχαριστηθουμε την αστρονομια.Πεντακάθαρες εικονες χωρις process,οι ζωνες με τα stray lights εχουν εξαφανιστει και γενικα το επιπεδο λεπτομερειας που αποτυπωνεται στις φωτογραφιες ειναι χαοτικο σε σχεση με την αθηνα.

IMG_0127.jpeg

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, tomeye said:

Τα single shots ήταν 10, 20 ή 30; Εγώ βλέπω πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό rejection στα 10s αλλά στ 20-30 είναι σχεδόν 50%.

τα single shots ηταν 20s.Χθες τραβηξα πανω απο 4.5 ωρες με 30s σε single shots,υπολογιζω οτι ειχα περιπου 20%rejection rate.Παιζει ρολο και η θεση του στοχου.Mosaic mode ισως δοκιμασω ξανα πριν ανεβω αθηνα ωστε να εχω πιο ολοκληρωμενη αποψη.Παντως τεραστια αναβαθμιση το eq mode,επιτελους να μπορω να πιανω μεγαλους χρονους εκθεσης με λιγοτερο θορυβο.

• 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε
On 18/4/2025 at 12:37 ΠΜ, Μιχάλης said:

η βιδα του τριποδου πανω στην οποια βιδωνει το τηλεσκοπιο εχει μαλλον κολα σπειρωματων και δεν ξεβιδωνει με τιποτα ή χρειαζεται πολυ ροπη με κινδυνο να κανεις ζημια στο τριποδο,οποτε την αφησα ως εχει.

Στο θεμα της στηριξης ,Για μενα δουλεψε πολυ καλα η λυση με το επιπλεον βαρος να κρεμεται ,οπως φαινεται στην εικονα.Το τριποδο ειναι πολυ σταθερο και δεν εμπνέει ανησυχια.

Στο κομματι του eq mode δοκίμασα  mosaic mode με 20s exposure,μπορω να πω οτι ειχα μεγαλο rejection rate,μετα απο 2,5 ωρες ειχα μονο 70 λεπτα συνολική εκθεση.Ισως να φταιει ο στοχος που ειχα,δεν ξερω.Στα single shots υπαρχει μεγαλη διαφορα ομως.Ελει μιλαμε για σχεδον μηδενικο rejection rate.

Για να απαντησω στον εαυτο μου σχετικα με τα hot pixels,μετα την χθεσινη βραδια δεν τα παρατηρησα εκ νεου ,θα δειξει πως θα παει.

Τελος,επειδη βρισκομαι σε σκοτεινο ουρανο,μπορω να πω οτι αυτος ειναι το μεγαλυτερο μυστικο για ομορφες φωτογραφιες και για να ευχαριστηθουμε την αστρονομια.Πεντακάθαρες εικονες χωρις process,οι ζωνες με τα stray lights εχουν εξαφανιστει και γενικα το επιπεδο λεπτομερειας που αποτυπωνεται στις φωτογραφιες ειναι χαοτικο σε σχεση με την αθηνα.

IMG_0127.jpeg

Ερώτηση: Αν αντί για σφήνα, χρησιμοποιήσω μια κεφαλή υψαζιμουθιακή και ευθυγραμμίσω με αυτήν τον βραχίονα με τον πολικό, δεν κάνω τη δουλειά μου; Την ίδια κλίση μπορώ να επιτύχω.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
5 hours ago, kkokkolis said:

Ερώτηση: Αν αντί για σφήνα, χρησιμοποιήσω μια κεφαλή υψαζιμουθιακή και ευθυγραμμίσω με αυτήν τον βραχίονα με τον πολικό, δεν κάνω τη δουλειά μου; Την ίδια κλίση μπορώ να επιτύχω.

προφανως.Και εγω που πηρα την σφηνα της skywatcher απογοητευτικα απο την ποιότητα της.Ο σφυκτήρας με ελάχιστο ζόρισμα ξεχαρβαλώθηκε.

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης