Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Ο 28mm 2" προσοφθαλμιος φακός που περιλαμβάνεται με το ED80 πάντως είναι πολύ καλός και παίζει φτηνός σε αγγελίες συχνά 

20250110_195019.thumb.jpg.a3ab4632975dcc47d281c4df844d54ca.jpg

Εικόνα από προσοφθαλμιο στα 50 μέτρα περίπου 

received_311395314531639.thumb.jpeg.348f6ff9e4a73466f14bc67f3dfd1263.jpeg

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Παίρνει μόνο  1.25". Εξάλλου, από φακούς, έχω αρκετούς. Είναι όμως κυρίως αστρονομικοί. Εδώ χρειάζεται φακός σαν εκείνους που έχουν τα  καλά κιάλια. Μικρό μέγεθος και βάρος, 60+ μοίρες πεδίο, απουσία γεωμετρικής παραμόρφωσης, καλό eye relief, άμεση πρόσληψη του πεδίου, απουσία αμαύρωσης, μειωμένες ανακλάσεις.

Είπαμε, ο Baader Hyperion δίνει πάντοτε λύση σε αυτές τις περιπτώσεις. Αλλά, από την άλλη, 16-20x είναι αρκετά για τη χρήση που του κάνω. Για παραπάνω υπάρχουν και άλλα όργανα.

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, kkokkolis said:

Μικρό μέγεθος και βάρος, 60+ μοίρες πεδίο, απουσία γεωμετρικής παραμόρφωσης, καλό eye relief, άμεση πρόσληψη του πεδίου, απουσία αμαύρωσης, μειωμένες ανακλάσεις.

Σαν να λέμε Pentax XW. Οι Pentax XW είναι κατασκευασμένοι και προορισμένοι για διόπτρες (της Pentax).

Άσχετα που εφάρμοσαν απόλυτα και σαν αστρονομικά προσοφθάλμια.

Θα σας δείξω επίγεια εικόνα με την πρώτη ευκαιρία.

Τα Delos πως τα πάνε με το travelscope ?

3 hours ago, vagkaf said:

Ο 28mm 2" προσοφθαλμιος φακός που περιλαμβάνεται με το ED80 πάντως είναι πολύ καλός και παίζει φτηνός σε αγγελίες συχνά 

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

38 minutes ago, fotodektis said:

Καλησπέρα Βαγγέλη!

Τον παραπάνω φακό SW 28mm,2" τον έχω,αλλά με τα δύο f/5 τηλεσκόπιά μου (SW 254/1200 και SW 102/500),κάνει καμπύλωση πεδίου..

Έχει καλές επιστρώσεις και ποιότητα κατασκευής,αλλά ίσως με τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου δεν αποδίδει καλά.

Με το SW 12" που έχεις νομίζω,τον έχεις δοκιμάσει;

Με το ED80 έχεις καθαρό πεδίο μέχρι τα άκρα ταυτόχρονα με την ίδια εστίαση;

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, vagkaf said:

Τα Delos πως τα πάνε με το travelscope ?

Οι Delos και οι Radian, σε μια λίγο βιαστική πασαρέλα, φαίνεται πως του ταιριάζουν περισσότερο. Όλοι όμως είναι υψηλών μεγεθύνσεων, 10, 8, 6 και 5mm.

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Πλέον δεν τον χρησιμοποιώ.

Με το dob δεν έχω μπει στον κόπο να τον δοκιμάσω γιατί απέκτησα το 30mm ES 

Η φώτο πάνω είναι παλιά. Έχω ακόμη όμως τον φακό. Με την πρώτη ευκαιρία θα συγκρίνω και θα σας πω.

On 10/1/2025 at 11:01 ΜΜ, fotodektis said:

Καλησπέρα Βαγγέλη!

Τον παραπάνω φακό SW 28mm,2" τον έχω,αλλά με τα δύο f/5 τηλεσκόπιά μου (SW 254/1200 και SW 102/500),κάνει καμπύλωση πεδίου..

Έχει καλές επιστρώσεις και ποιότητα κατασκευής,αλλά ίσως με τηλεσκόπια μικρού εστιακού λόγου δεν αποδίδει καλά.

Με το SW 12" που έχεις νομίζω,τον έχεις δοκιμάσει;

Με το ED80 έχεις καθαρό πεδίο μέχρι τα άκρα ταυτόχρονα με την ίδια 

Κώστα καλημέρα,

Όντως το παρατήρησα αυτό που λες. Η εστίαση είναι ελαφρά εκτός στα άκρα και το ανάποδο. Θέλει προσεκτική παρατήρηση για να το αντιληφθεί κανείς. Το δοκίμασα στο ed80.

VideoCapture_20250118-091452.thumb.jpg.f3483084b97ae9f3b7f881a257ea89e9.jpg

Οι διαφορές πάντως με τον 30mm ES για τη διαφορά των 300 ευρώ στην τιμή είναι πολύ λίγες στο κέντρο της εικόνας. Την καμινάδα τη χτυπάει απευθείας ο Ήλιος.

(Εικόνες όπως λήφθηκαν με το χέρι χωρίς επεξεργασία)

SW 28mm

VideoCapture_20250118-094310.thumb.jpg.f28612fe505c3cdc93e034a68f1f5871.jpg

ES 30mm

VideoCapture_20250118-091209.thumb.jpg.c26f8e3dcdaccf0ecb77d8041e34eb47.jpg

20250118_085945.thumb.jpg.f12c2f4f137cecc1a4ea19119ffcf5c0.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Δημοσιεύτηκε

Σφαιρική εκτροπή μου φαίνεται αυτό. 

Ο ES αποδίδει καλύτερα το χρώμα. Φαίνεται στα μέταλλα. 

Ήθελα χρόνια να τον πάρω, αλλά έμεινα με τον Hyperion 31mm τελικά. 

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα!

Αυτό που παρατήρησα με τον SW 28mm,2" με τα δύο f/5 τηλεσκόπια είναι:

Με την κατάλληλη εστίαση ένα λιγότερο από 60% του κεντρικού πεδίου είναι καθαρό και το υπόλοιπο περιφερειακό (40+)% θολό.

Αλλάζοντας την εστίαση,το κεντρικό 60% γίνεται θολό και το περιφερειακό 40%γίνεται καθαρό (εκτός βέβαια από τα άκρα όπου δεν είναι καθαρό σε καμία περίπτωση).

Εναλλάσσοντας δηλαδή την εστίαση,εναλλάσσονται δύο τμήματα του οπτικού πεδίου που φαίνονται καθαρά.

Αυτό φαίνεται πιο καλά σε παρατήρηση αστρικών πεδίων,που καταλαμβάνουν όλο το οπτικό πεδίο.

• Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε
37 minutes ago, fotodektis said:

Καλησπέρα!

Αυτό που παρατήρησα με τον SW 28mm,2" με τα δύο f/5 τηλεσκόπια είναι:

Με την κατάλληλη εστίαση ένα λιγότερο από 60% του κεντρικού πεδίου είναι καθαρό και το υπόλοιπο περιφερειακό (40+)% θολό.

Αλλάζοντας την εστίαση,το κεντρικό 60% γίνεται θολό και το περιφερειακό 40%γίνεται καθαρό (εκτός βέβαια από τα άκρα όπου δεν είναι καθαρό σε καμία περίπτωση).

Εναλλάσσοντας δηλαδή την εστίαση,εναλλάσσονται δύο τμήματα του οπτικού πεδίου που φαίνονται καθαρά.

Αυτό φαίνεται πιο καλά σε παρατήρηση αστρικών πεδίων,που καταλαμβάνουν όλο το οπτικό πεδίο.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει ναι. Αν δεις το ανάγλυφο στα κεραμίδια στην εικόνα επάνω όσο προχωράς προς τα άκρα θολώνει.

7 hours ago, kkokkolis said:

Σφαιρική εκτροπή μου φαίνεται αυτό. 

Αυτό είναι λογικά

7 hours ago, kkokkolis said:

Ο ES αποδίδει καλύτερα το χρώμα. Φαίνεται στα μέταλλα. 

Ήθελα χρόνια να τον πάρω, αλλά έμεινα με τον Hyperion 31mm τελικά. 

Σαν να είναι η ίδια εικόνα με πειραγμένη την αντίθεση. Μάλλον οι καλύτερες επιστρώσεις είναι που ευθύνονται για τα εντονότερα χρώματα. Και στον τοίχο φαίνονται καλύτερα οι λεπτομέρειες. 

Κατά καιρούς τον βγάζουν καινούργιο στα 300 με 320 ευρώ. Στο 1/3 του αντίστοιχου Nagler. 

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
16 hours ago, vagkaf said:

Όντως το παρατήρησα αυτό που λες. Η εστίαση είναι ελαφρά εκτός στα άκρα και το ανάποδο. Θέλει προσεκτική παρατήρηση για να το αντιληφθεί κανείς. Το δοκίμασα στο ed80.

Στη δική μου περίπτωση η εστίαση όχι στα άκρα αλλά λίγο πάνω από τη μέση του πεδίου (λίγο μετά το 60%),είναι πολύ θολή,ενώ το κέντρο είναι καθαρό.

Αλλάζοντας την εστίαση το κέντρο γίνεται πολύ θολό και το υπόλοιπο αρκετά  μεγάλο τμήμα του πεδίου γίνεται καθαρό.

Δεν πρόκειται δηλαδή για μικρή περιοχή 10-20% στα άκρα που είναι θολή,αλλά για σχεδόν το μισό πεδίο.Και αυτό εναλλάσσεται από θολό σε καθαρό αλλάζοντας την εστίαση,διορθώνεται δηλαδή το θόλωμα και εμφανίζεται στο υπόλοιπο μέρος του πεδίου.

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα εκτεταμένο και έντονο.

Δεν έχει αναλογία με την σφαιρική εκτροπή που παρατηρείται σε τηλεσκόπια με σφαιρικό κάτοπτρο,όπου η θολή περιοχή περιορίζεται στα άκρα και δεν διορθώνεται με την εστίαση,παρά περιορίζεται χωρίς να εξαλείφεται με αύξηση του εστιακού λόγου.

Θα το ψάξω να δω τί συμβαίνει στους φακούς,δεν έχω παρατηρήσει κάτι παρόμοιο σε άλλον φακό.

Νομίζω ότι μια εξέταση σε εκτεταμένο αστρικό πεδίο που να καταλαμβάνει όλο το οπτικό πεδίο, θα δείξει πιο καλά το τί συμβαίνει.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης