kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Έχω μια συμπάθεια για τα υπερελαφρά οπτικά όργανα, τα οποία χρησιμοποιώ κατ' εξοχήν για επίγεια παρατήρηση, αφού είμαι αρκετά καλά εξοπλισμένος αστρονομικά μεταξύ 5 και 12". Εχω χρησιμοποιήσει για τον σκοπό αυτόν, εκτός από διάφορα μονοκιάλια και κιάλια 18-50mm, ένα Maksutov 102mm, δύο 80mm ST, ένα 102mm ST, ένα 70mm f/10, ένα 40mm 8-24x Zenica, ένα Stellarvue F50 RACI και ένα WO 66ED f/6, το οποίο είναι και το "καλό" μου όργανο, ικανό τόσο σαν επίγεια διόπτρα, όσο και σαν wide field αστρονομικό τηλεσκόπιο. Κανένα ωστόσο δεν μπορεί να πλησιάσει τη σχέση απόδοσης/κόστους του Celestron Travel Scope 70. Το οποίο, σωλήνα και φακούς, δίχως τρίποδα και ερευνητή, πήρα σε κατάσταση αχρησιμοποίητου, μόλις 20€!!! Ο φακός φαίνεται πως έχει δει ελάχιστα φωτόνια: Και το dovetail μπήκε σε τρίποδα για πρώτη φορά από εμένα. Ναι, είναι πλαστικό. Ναι οι επιστρώσεις είναι βασικότατες. Ναι, γυαλίζει εσωτερικά (Όχι υπερβολικά όμως). Ναι, η ποιότητα είναι ένα ολόκληρο σκαλοπάτι παρακάτω από τα περίφημα Orion 80ST και τα παρόμοια μεταλλικά αχρωματικά (όπως το Skywatcher 102/500 μου) και αρκετά ακόμη σκαλοπάτια παρακάτω από το WO 66ED (για τα καινούρια WO 61ED δεν το συζητώ καν). Αλλά 20€; Τι παίρνεις με 20€ σήμερα; Έκανα αρκετές δοκιμές. Δοκίμασα σχεδόν όλους μου τους φακούς. Μέχρι και αυτόν. Δεν αισθάνεται άνετα ο εστιαστής με βαρείς φακούς, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Delos κσι οι Radian δίνουν την καλύτερη εικόνα. Τελικά κατέληξα πως καλύτερα να χρησιμοποιηθεί ο δικός του φακός 20mm (που δίνει πολύ καλή γεωμετρία, δεν παραμορφώνεται καθόλου ο ορίζοντας) ή ένας Super Plossl 25mm, στα 16 ή 20x. Το δίδυμο ES 68 24mm & Baader Hyperion Zoom 24-8 ας μείνει για το 66ED. Το χρωματικό σφάλμα, το οποίο το βλέπω κιτρινοπράσινο, δεν ήταν υπερβολικό, αλλά σήμερα δεν υπήρχε ηλιοφάνεια (ή όποια αυξάνει το κοντράστ και το αναδεικνύει). Πλέον χρησιμοποιώ μια Sony QX30 για φωτογράφηση και δεν με απασχολεί. Στη χαμηλή μεγέθυνση οι εικόνες είναι αξιοπρεπείς, λιγότερο οξείες και λιγότερο φωτεινές από του 66ED αλλά επαρκέστατες. Το βάρος του επιτρέπει τη χρήση σαν πειρατική διόπτρα, ακουμπισμένο στο κιγκλίδωμα της βεράντας, αλλά μπαίνει και στον Manfrotto και στη Vixen Astro Porta και στη μονόμπρατση Dobson του Heritage, και στη Nexstar SE (overkill). Άνετα θα έδινα και 50€ για τον οπτικό σωλήνα, ώστε να τον κακομεταχειριστώ δίχως ενοχές. 154€ που ζητά ο αντιπρόσωπος (137 σαν Levenhuk) μαζί με άχρηστα αξεσουάρ τα θεωρώ υπερβολή, αφού με 80-100€ μπορείς να βρεις ένα μεταχειρισμένο 80ST. Σήμερα ήταν η τυχερή μου ημέρα. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Στην επίγεια παρατήρηση δεν απαιτείται ερευνητής (αλλιώς περισσεύουν οι RDF), οπότε ανοίχτηκε για να αφαιρεθούν οι αναμονές. Επί τη ευκαιρία, φαίνεται πως το εσωτερικό είναι ματ και αρκετά σκοτεινό. Έμειναν όμως δύο οπές από τις οποίες γίνεται διαρροή φωτός! Υπάρχουν ωστόσο λύσεις. Μία δακτυλόβιδα στον διαγώνιο επιτρέπει τη χρήση του Hyperion Zoom και άλλων χειροβομβίδων. Πλαστική, όπως είναι, δεν πληγώνει μάλιστα τις κάνες. Αν βάλω astrosolar στη σουρντίνα (40mm f/10) θα μπορώ να ρίχνω και μια ματιά στον Ήλιο. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 (επεξεργάστηκε) 28 minutes ago, kkokkolis said: Αν βάλω astrosolar στη σουρντίνα (40mm f/10) θα μπορώ να ρίχνω και μια ματιά στον Ήλιο. Το φίλτρο του WO 66ED ταιριάζει άψογα και στο Travelscope (4mm η διαφορά, αλλά το πλαστικό είναι παχύτερο από το μέταλλο και έρχονται στα ίσα). Όμως, ή παίζουμε, ή δεν παίζουμε. Ήλιε, ήλιε, είσαι εδώ; (δεν είναι). Στην πειρατική χρήση ο πτυσσόμενος ανταγωνιστής είναι φορητότερος, αλλά η απόδοση του TS είναι κλάσεις ανώτερη. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 4 ο kkokkolis 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 (επεξεργάστηκε) Ένα διοπτρικό κατέχω, αλλά το λατρεύω το ταξιδιάρικο. Κάτω βενζινάδικο σε απόσταση 12km σε οδική εξόρμηση. (Λήψη afocal από 800 μέτρα υψόμετρο) Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 4 ο vagkaf
Rend Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Καλησπέρα, Εγώ ως χρήστης του TravelScope 70mm εδώ και ένα εξάμηνο κυρίως για αστροφωτογραφια, μπορώ να πω πως είναι life-saver για φωτογραφίση ευρέως-πεδιου αν θες να επενδύσεις μικρό χρηματικό ποσό. Συγκεκριμένα θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο υποτιμημένα τηλεσκόπια στην αγορά καθώς εχει πολύ καλή τιμή για την ποιότητα του. Με μερικές τροποποίησεις βέβαια το κάνεις πολύ ανώτερο όπως να αλλάξεις τρίποδο, να βάψεις μαύρο το εσωτερικό ώστε να διορθωθούν κάποια σφάλματα του κλπ. Αν το βάλει κάποιος ακόμα και σε μια βασική στήριξη όπως την EQ3-2 που έχω θα δει τι μπορεί να κάνει αυτό το τηλεσκόπιο και το τι potential έχει στην αστροφωτογραφια. Τώρα πια έχω καθιερώσει αυτό το setup για τους Widefield στόχους του χειμώνα: • Celestron TravelScope 70mm • Canon EOS 4000D • Skywatcher EQ3-2 Ενδεικτικά θα σας επισυνάψω μερικές από τις φωτό που έχω βάλει με το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο μετα από δεκάδες νύχτες φωτογράφισης: "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 4 1 hour ago, vagkaf said: Ένα διοπτρικό κατέχω, αλλά το λατρεύω το ταξιδιάρικο Κλασσικό setup. Προτείνεται από όλους, σε όλες τις εκδόσεις (γαλάζιο, χρυσό, μαύρο). 37 minutes ago, Rend said: Εγώ ως χρήστης του TravelScope 70mm εδώ και ένα εξάμηνο κυρίως για αστροφωτογραφια, μπορώ να πω πως είναι life-saver για φωτογραφίση ευρέως-πεδιου αν θες να επενδύσεις μικρό χρηματικό ποσό. Πριν ασχοληθώ με το Seestar δεν θα πίστευα πως το Travelscope μπορεί να βγάλει τέτοιες φωτογραφίες. Τώρα γνωρίζω πως οι τεράστιες εκθέσεις και η εκτεταμένη επεξεργασία μπορούν να έχουν τέτοια αποτελέσματα. Εξάλλου μια DSLR με τον φακό της μπορεί επίσης. Ο αδαής μάλιστα, όπως εγώ, δεν ψάχνει πόσο σφιχτά είναι τα άστρα, πόσο πιστά είναι τα χρώματα, πόσο αιθέριες είναι οι υφές. Το θέμα είναι να το διασκεδάζεις, χωρίς να πέφτεις στην παγίδα του ανταγωνισμού (θεμελιώδης αξία του Δυτικού ανθρώπου). Και αν πέσεις, να βρεις τρόπο να απεγκλωβιστείς. Πάντα υπάρχει κάτι καλύτερο και κάποιος καλύτερος. Το χόμπι όμως πρέπει να είναι αγχολυτικό, όχι αγχογόνο. Γι αυτό, αγαθόν εύκτητον. 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
thanasisZ Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Υποτιμημένο τηλεσκόπιο λόγω των κακών παρελκόμενων. Μακαρι να πουλούσαν μόνο το σωλήνα με το 20αρι προσοφθάλμιο. Άντε και με το σακίδιο πλάτης. Ο τριποδας κάνει μόνο για ελαφριά φωτογραφική μηχανή. Δε μπορεις να δεις τιποτα με το σωλήνα πάνω του. Ο ερευνητής είναι για πέταμα. Βρισκεις παντως στο ιντερνετ έτοιμα σχέδια 3d printing για βάση red dot finder. Για τους πιο συνήθεις στόχους δε χρειαζεται καν. Όσο πιο γρήγορα τα αντικαταστήσει/πετάξει αυτά κανείς, τοσο πιο πολύ χαίρεται τον μια-χαρά-για-το-μέγεθός-του σωληνα. Εμένα μου πήρε λιγο καιρο....
Rend Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Καλησπέρα, Όντως ισχύει αυτό, το τρίποδο είναι πολύ κακης ποιότητας και σίγουρα δεν έχει καμία σχέση με κάποια στήριξη. Και ο ερευνητής είναι μια από τα ίδια για αυτό έχω βάλει έναν 6×30 που έχω από το άλλο μου τηλεσκόπιο. "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) Όσοι το έχετε, ποιούς φακούς χρησιμοποιείτε; Λέω να φτιάξω ένα πακετάκι με Plossl 25mm, τον δικό του τον 20mm και δύο Redline 9 & 6mm. 4 τέτοιοι φακοί χωράνε στο τσαντάκι ενός παλαιότερου ηχείου Bluetooth. Αν είναι να χρησιμοποιήσω καλύτερους και βαρύτερους φακούς, ο εστιαστής του WO 66ED είναι καταλληλότερος. Το πακετάκι θα είναι χρήσιμο και στο Heritage εξάλλου. Είχα τέτοιο σετάκι με Agena 70 και Orion Expanse, το οποίο σκόρπισε κάποια στιγμή. Ο 10mm κάνει μόνο για τάπα σε κάποιον εστιαστή. Ίσως ξαναπάρω έναν φθηνό και ελαφρύ 21-7 Zoom, αν και έχουν πολύ μικρό πεδίο στις χαμηλές μεγεθύνσεις. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) 21 hours ago, kkokkolis said: Δοκίμασα σχεδόν όλους μου τους φακούς. Μέχρι και αυτόν. Δεν αισθάνεται άνετα ο εστιαστής με βαρείς φακούς, αλλά η αλήθεια είναι πως οι Delos κσι οι Radian δίνουν την καλύτερη εικόνα. Με πιάνει το άγχος της ανατροπής βλέποντας το. Για την υγεία του Ethos συγκεκριμένα 😅 Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο vagkaf
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Και όμως, το σηκώνει. Αλλά βαρυγκομάει. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) Ο ήλιος (ο οποίος σήμερα στολίζεται από μια υπέροχη εγκάρσια άλυσσο κηλίδων) φαίνεται καλύτερα με μείωση στο 40mm f/10 παρά στο 70mm f/5.7. Τα 16x είναι μικρή μεγέθυνση, 30-40 θα είναι πολύ καλύτερα. Δυστυχώς δεν καταφέρνω να βγάλω εστιασμένη φωτογραφία, αλλά ευτυχώς υπάρχει το Seestar για τη δουλειά αυτή. Το θέμα είναι πως το Travelscope είναι πάντοτε έτοιμο και για ηλιακή παρατήρηση. Οπότε είναι μια πλήρης διόπτρα ημέρας. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) Ενώ το μητρικό 20mm είναι μια χαρά και δεν έχει γεωμετρική παραμόρφωση ακόμη και στα άκρα του (ο ορίζοντας είναι ευθεία ακόμη και κοντά στην ώρα 12), ο Super Plossl έχει μαξιλαροειδή γεωμετρική παραμόρφωση (ο ορίζοντας καμπυλούται ελαφρά με τα κέρατα προς τα επάνω στις ώρες 11 και 1 ή - λιγότερο- 10 και 2). Είναι όμως πιο φωτεινός και έχει καλύτερο eye relief. Σήμερα που έχει ηλιοφάνεια, σας αφήνω να κρίνετε το χρωματικό σφάλμα. Στα 16x (και στα 20x) είναι αμελητέο, για ημερήσια παρατήρηση. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Rend Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Εγώ χρησιμοποιώ τα Plössl 25,10,7.5mm και μπορεί σπάνια κάποιο Barlow 2× ή έναν 3× της SvBony. Για Widefield παρατήρηση όμως βάζω και έναν reducer 0.5× μαζί με τον 25mm και παίρνω FOV όμοιο με των 7×35 κυαλιων μου, απλά με σφάλμα κόμης στις γωνιές (λογικό αφού δεν έχει field flattener) "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
fotodektis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Καλή,ανέφελη και δημιουργική Χρονιά σε όλους!🙂 Τα μικρά τηλεσκόπια με εστιακές <500mm,πέρα από την φορητότητά τους,είναι πολυχρηστικά εργαλεία επίγειας και αστρονομικής παρατήρησης μεγάλων πεδίων με τους κατάλληλους φακούς,ακόμα καλύτερα αν είναι 2". Υπερέχουν στα οπτικά πεδία και στην ποιότητα της εικόνας σε σχέση με τα συνήθη φθηνά κιάλια διαμέτρου 70,80mm και παρέχουν εξαιρετική ευελιξία στις μεγεθύνσεις,ιδιαίτερα με κάποιον ζουμ προσοφθάλμιο. Όταν τα βρίσκεις και σε χαμηλές τιμές μεταχειρισμένα,είναι η πλέον vfm αγορά! Στα 20€-και σε πολύ καλή κατάσταση-το Celestron 70/400 είναι απίστευτη ευκαιρία! Εύχομαι να το χαρείς Κωνσταντίνε,του αξίζει η ευγενική χρήση,είναι χρήσιμο εργαλείο και όχι τηλεσκοπιάκι! "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
fotodektis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 4 hours ago, Rend said: Για Widefield παρατήρηση όμως βάζω και έναν reducer 0.5× μαζί με τον 25mm και παίρνω FOV όμοιο με των 7×35 κυαλιων μου, απλά με σφάλμα κόμης στις γωνιές (λογικό αφού δεν έχει field flattener) Ευχάριστη έκπληξη μου προκαλεί η χρήση reducer 0.5x με αυτό το τηλεσκόπιο! Ποιός reducer είναι? Σου διπλασιάζει το πεδίο,χωρίς εμφανείς υποβαθμίσεις της εικόνας παρά μόνο στα άκρα? Δίνει και πολύ μεγάλη κόρη εξόδου,σχεδόν...9mm (8.75mm με τον 25mm).Δεν παρατηρείς βινιετάρισμα (προοδευτικό σκοτείνιασμα) στα άκρα? Είσαι νεαρής ηλικίας ίσως. Είναι ευχάριστο πάντως που κάνεις χρήση του τηλεσκοπίου εξαντλώντας τις δυνατότητές του,ακόμα και αστροφωτογραφία! Αξιέπαινη η όλη αντιμετώπιση ενός τηλεσκοπίου που πολλοί θα περιφρονούσαν! 🙂 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
Rend Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) 7 minutes ago, fotodektis said: Ευχάριστη έκπληξη μου προκαλεί η χρήση reducer 0.5x με αυτό το τηλεσκόπιο! Ποιός reducer είναι? Σου διπλασιάζει το πεδίο,χωρίς εμφανείς υποβαθμίσεις της εικόνας παρά μόνο στα άκρα? Δίνει και πολύ μεγάλη κόρη εξόδου,σχεδόν...9mm (8.75mm με τον 25mm).Δεν παρατηρείς βινιετάρισμα (προοδευτικό σκοτείνιασμα) στα άκρα? Είσαι νεαρής ηλικίας ίσως. Είναι ευχάριστο πάντως που κάνεις χρήση του τηλεσκοπίου εξαντλώντας τις δυνατότητές του,ακόμα και αστροφωτογραφία! Αξιέπαινη η όλη αντιμετώπιση ενός τηλεσκοπίου που πολλοί θα περιφρονούσαν! 🙂 Δεν βλέπω βινιεταρισμα όχι. 15 είμαι αλλά δεν ξέρω άμα παίζει ρόλο αυτό. Προσπάθησα γενικά να δω τι μπορώ να κάνω με το συγκεκριμένο και κατάλαβα πως δεν είναι ο εξοπλισμός αλλά ο φωτογράφος. Ο εξοπλισμός απλώς είναι το μέσο του φωτογράφου ώστε να βγάλει μια φωτογραφία, και ο έλεγχος είναι ξεκάθαρα πάνω του και όχι στο τηλεσκόπιο. Όσον αφορά τον reducer είναι ένας φθηνός astro essentials που αγόρασα από το Temu Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο Rend "Οι δυσκολότερες στιγμές είναι αυτές που θυμόμαστε περισσότερο" "Σε αυτόν τον κόσμο, ακόλουθα αυτό που λέει η συνείδηση σου για να πετύχεις" "Στην αναζήτηση του χρυσού, χάσαμε τα διαμάντια"
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 (επεξεργάστηκε) Κυκλοφορεί ένας focal reducer, ονομαστικώς 0.5x, με σπείρωμα αρσενικό 1.25". Τον είχα για μια πενταετία και τον έδωσα αφού δεν είχα ουσιαστική χρήση γι αυτόν (σπανίως χρησιμοποιώ τον Antares 0.63x με σπείρωμα SCT). Επρεπε να τον βιδώσεις σε Barlow, αντικαθιστώντας το στοιχείο Smythe. Πλέον ούτε τέτοιον Barlow έχω. Υποθέτω πως πρόκειται για τον ίδιο. Δεν προτείνεται για κοντά οπτικά συστήματα, όπως το f/5.7. Το είχα πάρει για το Celestron C4 που είναι f/13 και προσπαθούσα να το χρησιμοποιήσω σαν διόπτρα. Εκεί όντως βινιέταρε, λόγω του στενού baffle tube. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 5 ο kkokkolis 1 Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
fotodektis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 5 1 hour ago, Rend said: Δεν βλέπω βινιεταρισμα όχι. 15 είμαι αλλά δεν ξέρω άμα παίζει ρόλο αυτό. Η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στο μέγιστο άνοιγμα της κόρης (ίριδας) του ματιού σε συνθήκες σκοταδιού. Ξεκινάει σε πολύ νεαρές ηλικίες όπως στην δική σου με 8mm-ίσως και παραπάνω ανάλογα και με τον άνθρωπο-και με την πάροδο των χρόνων μειώνεται σταδιακά στα 7mm,6mm,5mm κλπ. σε ηλικίες των -άντα -ήντα. Έτσι επιλέγουμε και την μέγιστη κόρη εξόδου (exit-pupil) που συνάγεται από τον συνδυασμό τηλεσκοπίου/κιαλιών με προσοφθάλμιους. Αν η κόρη εξόδου από το οπτικό μας σύστημα είναι μεγαλύτερη από το μέγιστο άνοιγμα (στο σκοτάδι του ουρανού που παρατηρούμε) της κόρης του ματιού μας,τότε ένα μέρος του φωτός που εισέρχεται στο μάτι δεν αξιοποιείται. Σε μεγάλες διαφορές παρατηρείται και βινιετάρισμα. 1 "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
vagkaf Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 18 hours ago, kkokkolis said: Ενώ το μητρικό 20mm είναι μια χαρά και δεν έχει γεωμετρική παραμόρφωση ακόμη και στα άκρα του (ο ορίζοντας είναι ευθεία ακόμη και κοντά στην ώρα 12), ο Super Plossl έχει μαξιλαροειδή γεωμετρική παραμόρφωση (ο ορίζοντας καμπυλούται ελαφρά με τα κέρατα προς τα επάνω στις ώρες 11 και 1 ή - λιγότερο- 10 και 2). Είναι όμως πιο φωτεινός και έχει καλύτερο eye relief. Σήμερα που έχει ηλιοφάνεια, σας αφήνω να κρίνετε το χρωματικό σφάλμα. Στα 16x (και στα 20x) είναι αμελητέο, για ημερήσια παρατήρηση. Πολλές φορές ακόμη και σε αποχρωματικα τηλεσκόπια, το προσοφθάλμιο είναι που μπορεί να δημιουργήσει χρωματικό σφάλμα. Για την τιμή τους παίρνει ο συνδιασμός τους 10 με τόνο σε αυτή τη φώτο. Πολύ καλή!
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Το μέγιστο χρωματικό σφάλμα που έχω δει (σε έκταση και ένταση) είναι δίπλα στο ράμφος ενός πουλιού (περιστέρι), σε ηλιόλουστο περιβάλλον. Ίδια ένταση αλλά μικρότερη έκταση έχει ένα σκουρόχρωμα σύρμα ή μεταλλικός σωλήνας στο φόντο του ουρανού. Υπάρχει μια κεραία ορατή από το παρατηρητήριο, με φόντο θάλασσα και ουρανό, στην οποία κάθονται περιστέρια (και κάποτε καρακάξες και γλάροι, το κίτρινο ράμφος των οποίων δίνει μεγάλο κοντράστ). Με τον φακό 10mm, πέραν του φριχτού eye relief και της κακής οξύτητας, το σφάλμα είναι έντονο πρασινογάλανο. Με τον 20mm αμελητέο. Επειδή η σχεδίαση πρέπει να είναι η ίδια, υποθέτω πως το σφάλμα μεγεθύνεται και αυτό και στα 40x είναι ενοχλητικό ενώ στα 20x κάτω από τον αντιληπτικό ουδό. Η φωτογραφία είναι με τον Plossl 25mm στα 16x. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 6 (επεξεργάστηκε) Ευτυχώς, εγώ που αντιστέκομαι στην απόκτηση DSLR ή, έστω, Mirrorless, επειδή ήδη κουβαλώ πολλά καθημερινά, καλύφθηκα μόλις τώρα φωτογραφικά από τις Sony QX30 και Sony QX100. Μοντέλα δεκαετίας, τις αγόρασα συνολικά 180€ (στο site της Sony υπάρχει ακόμη η QX30 στα 300€ και η QX100 ήταν ακριβότερη. Το Kamera Store έχει μια μεταχειρισμένη στα 250€). Πολύ φορητές, δεν έχουν τις σημερινές ευκολίες αλλά η QX30 έχει zoom 30x και η QX100 φωτεινό ποιοτικό φακό Zeiss (Zoom 3.2x). Θα προτιμούσα να συνδυάζονταν τα χαρακτηριστικά σε μια κάμερα, αλλά τίποτε δεν είναι τέλειο στη ζωή. Έτσι δεν Φωτογραφίζω πλέον μέσα από τηλεσκόπιο με το κινητό. Αυτή η φωτογραφία ελήφθη προ 5' στα 30x. Παράλληλα, μόλις ανακάλυψα τη Google Camera (το φωτογραφικό app των Google Pixel) και το Snapseed. Και επειδή όλα αυτά δεν έχουν αστροφωτογραφική χρήση, το Seestar S50. Ετσι, μέσα σε 2 μήνες, οι φωτογραφικές μου δυνατότητες εκτοξεύτηκαν στο... διάστημα (μεταφορικά και κυριολεκτικά), δίχως να είμαι ούτε φωτογράφος, ούτε αστροφωτογράφος (για κάποιο λόγο, ενώ έχω 100 χόμπι, η φωτογραφία ποτέ δεν με τράβηξε). Οπότε, τόσο το Travelscope, όσο και τα υπόλοιπα, παραμένουν αμιγώς παρατηρησιακά όργανα. Το ιστιοπλοϊκό το αποτύπωσα με την κάμερα στο χέρι (το app της Google είναι καλύτερο από της Xiaomi ως προς και αυτήν την χρήση), μια διαδικασία που είναι επίπονη και επαχθής, μόνο για να δείτε την απόδοση του οπτικού συστήματος. Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 6 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 9 Να ένα υπερφορητό σετάκι. 25, 20, 15, 12.5, 9 και 6mm (οι δύο μεσαίες με στοιχείο Barlow περίπου 1.6x). 90% του χρόνου το 25 ή το 20mm θα χρησιμοποιείται. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 (επεξεργάστηκε) Υπερελαφρύ. Vive la flânerie! Το επεξεργάστηκε Ιανουάριος 10 ο kkokkolis Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
kkokkolis Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Ιανουάριος 10 Οφείλω να προειδοποιήσω τον σιωπηλό πληθυσμό χρηστών του Travelscope πως αυτοί οι φακοί 9 & 6mm LER UWA 68° με τη μπορντό ταινία (που πιστεύεται πως είναι κλώνοι των Orion Expanse UWA 66° με τη χρυσοκίτρινη ταινία), δεν είναι τόσο κατάλληλοι για το συγκεκριμένο τηλεσκόπιο, διότι Α. Έχουν το εντονότερο kidney beaning (νεφροειδή αμαύρωση) που έχω δει στη ζωή μου. Είναι πολύ δύσκολο να χρησιμοποιηθούν την ημέρα, που η κόρη εισόδου είναι μικρή, κοντά στα 2mm. Β. Οι μεγεθύνσεις είναι μάλλον υπερβολικές για το Travelscope. Βγάζουν έντονα το χρωματικό σφάλμα και, ειδικά ο 6mm, ξεπερνά τις δυνατότητες του αντικειμενικού και η οξύτητα πάσχει. Θα τους δοκιμάσω ημέρα και στο 66ED και 102 Startravel και νύκτα στο 130 Heritage, επειδή σε αυτά τα μεγέθη και βάρη οι φακοί αυτών των εστιακών πάσχουν από μικρό eye relief, αλλά για το Travelscope μην τους πάρετε Καλύτερα μικρές μεγεθύνσεις (Plossl 32, 25 και 20mm (και χρήση Barlow για μέχρι 40x βία) ή ο ελβετικός σουγιάς των φακών, ο Hyperion Zoom. Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα