Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Σκεφτόμουν για κάτι ενδιάμεσο  μεταξύ του    11/82   και του  24/68     δηλαδή για μια εστιακή  εκει γύρο από το 15      

Και τα δύο δίνουν σχεδόν ίδιο πεδίο   

Και οι δύο σειρές είναι  πολύ καλές    όμως έχω διαβάσει ότι κάποιοι παρατηρούν έντονο αστιγματισμό και καμπυλότητα στο ΕS 14/82    ενώ το ΕS 16/68  είναι πολύ καλύτερο  ως τα άκρα του,   ελαφρύτερο ,  με  μειονέκτημα όμως  το σχετικά σφιχτό eye relief  11,9 mm   .....  Υπάρχουν βέβαια   ο TV Nagler 13 t6  & pentax xw 14   αλλά  η τιμή τους   τους  βγάζει άμεσα εκτός συζήτησης 😊

Όποιος έχει εμπειρία  από αυτά τα δύο προσοφθάλμια es14/82 & 16/68   θα  ήθελα να  μας την μεταφέρει     και   μας πει την άποψη του  .....

ΥΓ) Ξέρω  ξέρω υπάρχουν και τα 13mm 100°   αλλά  ας μείνουμε  μόνο στα άνωθεν 

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Τον ES 11mm,82o τον έχεις χρησιμοποιήσει?

Με τα 14-16mm τί θέλεις να παρατηρείς και με ποιό τηλεσκόπιο?

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

1 hour ago, fotodektis said:

Με τα 14-16mm τί θέλεις να παρατηρείς και με ποιό τηλεσκόπιο?

Ξέχασα να αναφέρω   πως   τα 14-16  είναι σκέψη   για   νευτωνιο 200/1000  ή 254/1200   και για κάποιους  ποιο σύνθετους στόχους  όπως το τρίο στο Λέοντα      το δίδυμο  m81 m82    ,   κτλπ   ....

Στο 102/500 τον ρόλο αυτό τον καλύπτει το 11/82   μιας και εκεί ανοίγει το πεδίο.

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Είχα τον 14/82 και μάλιστα δύο φορές, τον παλαιό, χωρίς πλήρωση με αέριο, και τον νεότερο. Ο πρώτος ήταν και ο πρώτος μου ευρυγώνιος >68 μοιρών. Εγώ δεν είμαι ψυχαναγκαστικός με τις λεπτομέρειες της εικόνας, αρκεί να μην έχει μεγάλα σφάλματα. Θυμάμαι πως τα το field stop ήταν καθαρό, αλλά όταν πλησίαζαν εκεί τα άστρα αλλοιώνονταν ελαφρά και όταν περνούσαν από εκεί το φως δημιουργούσε φάσμα (τα φωτεινότερα αντικείμενα). Αυτό δεν με ενοχλούσε, καθώς δεν κάθομαι να παρατηρώ στα άκρα, μπορείς πάντα να έχεις το αντικείμενο στο κεντρικό 50-60% του πεδίου και το υπόλοιπο πέφτει στην περιφεριακή όραση (την όραση περιβάλλοντος). Η κεντρική όραση είναι 30 μοίρες (με επίκεντρο 2-4 μοίρες μόνο) και η περιφερειακή 130 οριζοντίως και 165 κατακορύφως. Άρα μόνο +/- 15 μοίρες από το κέντρο βλέπεις λεπτομέρειες, όταν κοιτάς προς το κέντρο και το υπόλοιπο πεδίο είναι φόντο. Το μεγαλύτερο φόντο έχει πλεονεκτήματα και βοηθά την παρακολούθηση, αλλά δεν υπάρχει λόγος να στραβίζεις όταν τα πράγματα στο κέντρο είναι καλύτερα, ακόμη και στους ακριβότερους φακούς (καθώς, ακόμη και ένας επίπεδος φακός θα δείχνει τα σφάλματα του κατόπτρου του Νευτωνίου).

Τελικά με οδήγησε στο να αγοράσω τους 6.7 και 4.7mm, αλλά τον ίδιο τον πούλησα λόγω υπερκάλυψης από φακούς με μεγαλύτερο eye relief.

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

On 10/4/2025 at 11:17 ΠΜ, fotodektis said:

Κωνσταντίνε εχθές   το Μ44  με το st 102  και es 11/82  ήταν  μεν με ωραίο μαύρο φόντο και απίστευτη αντίθεση αλλά στα όρια  του πεδίου   που σου έδινε την αίσθηση  ότι βλέπεις μέρος αυτού  ,   με το es24/68   είχε αρκετό κγρι φόντο    και σχετικά μικρό μέσα στο πεδίο   .......    Ίσως  ένα μέσης  μεγέθυνσης να καθόταν τέλεια ...

Με es 11/82  οι Μ81 & Μ82  ήταν  όπως το θέλω  σαν ζευγάρι μέσα στο πεδίο .    

Δυστυχώς όμως   και στο χωριό τα δυνατά λευκά   led φώτα  μπήκαν   σε πληθώρα  υποβαθμίζοντας τον υπέροχο ουρανό που είχε 😥😥

Καθαρούς ουρανούς 

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης