Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Αν έχεις παχύμετρο-διαστημόμετρο ακριβείας,μέτρησε και την εσωτερική διάμετρο του SW εστιαστή,να δούμε αν υπάρχουν διαφορές με τον εστιαστή του 10".

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
11 hours ago, vagkaf said:

Δεν τον εχω πειράξει ποτέ για να δω αν θελει σφίξιμο κάτι. Ισως τωρα που θα τον αντικαταστήσω να του επειχειρίσω ενα ρεκτιφιέ και ο,τι γίνει 😅

Νομίζω ότι αυτό φταίει που κινείται έτσι ο εστιαστής...Είναι χαλαρές οι βίδες που κρατούν το λευκό πλαίσιο κάτω από τις ροδέλες.

Θυμάμαι ότι όταν είχα πάρει το δικό μου 10" είχα ελέγξει και σφίξει (όσο πρέπει) τις βίδες αυτές.

Τον είχα ανοίξει να δω πώς λειτουργεί ένας Crayford.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί όταν λυθεί,συναρμολογηθεί και σφιχθούν οι βίδες,είναι να έχει μπει η εσωτερική μεταλλική ροδέλα (που συνδέεται με τις εξωτερικές ροδέλες) σωστά στο αυλάκι που έχει ο σωλήνας του εστιαστή,ώστε να κινείται εύκολα χωρίς δυσκολία,αλλά και χωρίς τζόγο!

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, τσιαγκας προδρομος said:

Καλορίζικος Βαγγέλη  δείχνει σοβαρό  εργαλείο ,   έχουν άραγε  ναυμβατοτς για διοπτρικό;    Πχ   για  st102/500    

Για καταδιοπτρικό έχει σίγουρα, για διοπτρικό δεν ειδα κατι

Screenshot_20250828_204739_AliExpress.thumb.jpg.2cf3ba69e8ba4bca3df43cc287c05fb8.jpg

1 hour ago, fotodektis said:

Αν έχεις παχύμετρο-διαστημόμετρο ακριβείας,μέτρησε και την εσωτερική διάμετρο του SW εστιαστή,να δούμε αν υπάρχουν διαφορές με τον εστιαστή του 10".

Δυστυχώς δεν διαθέτω τετοιο εργαλείο. Υπάρχει άλλος τρόπος να μετρηθεί με ακρίβεια?

1 hour ago, fotodektis said:

Νομίζω ότι αυτό φταίει που κινείται έτσι ο εστιαστής...Είναι χαλαρές οι βίδες που κρατούν το λευκό πλαίσιο κάτω από τις ροδέλες.

Θυμάμαι ότι όταν είχα πάρει το δικό μου 10" είχα ελέγξει και σφίξει (όσο πρέπει) τις βίδες αυτές.

Τον είχα ανοίξει να δω πώς λειτουργεί ένας Crayford.

Αυτό που πρέπει να προσεχθεί όταν λυθεί,συναρμολογηθεί και σφιχθούν οι βίδες,είναι να έχει μπει η εσωτερική μεταλλική ροδέλα (που συνδέεται με τις εξωτερικές ροδέλες) σωστά στο αυλάκι που έχει ο σωλήνας του εστιαστή,ώστε να κινείται εύκολα χωρίς δυσκολία,αλλά και χωρίς τζόγο!

Θα το δοκιμάσω σιγουρα, δεν έχω να χάσω κάτι. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ζημιά δε νομίζω να γίνει στη χειρότερη απλα δε θα καταφέρω τίποτα. Έτσι και αλλιώς θα μείνει σαν εφεδρικός στο ράφι.

Δημοσιεύτηκε

Βέβαια τωρα τα 'καψα... Πως γινεται για καταδιοπτρικα αφού εκει η εστίαση γινεται μετακινώντας το κάτοπτρο ?

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
4 hours ago, vagkaf said:

Δυστυχώς δεν διαθέτω τετοιο εργαλείο. Υπάρχει άλλος τρόπος να μετρηθεί με ακρίβεια?

Θα το δοκιμάσω σιγουρα, δεν έχω να χάσω κάτι. Ευχαριστώ για την πληροφορία. Ζημιά δε νομίζω να γίνει στη χειρότερη απλα δε θα καταφέρω τίποτα. Έτσι και αλλιώς θα μείνει σαν εφεδρικός στο ράφι.

Δυστυχώς-εκτός αν κάνω λάθος-δεν υπάρχει κάποιο εργαλείο μέτρησης με ακρίβεια δέκατου του mm (0.1mm) ή εκατοστού του mm (0.01mm),εκτός από το διαστημόμετρο-παχύμετρο (βερνιέρος).

Οι τιμές ποικίλουν-συνήθως είναι πάνω από 30€,αλλά το βρίσκεις και αρκετά φθηνότερα.
Στο temu κάτω από 10€,αλλά με επιφύλαξη για την ποιότητα...

Θα το πάρω όταν το φέρει το Lidl,δεν είναι ακριβό:

53381736_2277314572292473_247877930045145088_n.thumb.png.b094c456f59075ef75edef3a4960f2db.png

Εδώ με ακρίβεια εκατοστού του mm:

1108---Paxymetro-PShfiako-Insize_0_656x517.jpg.7b6a228172690c4225f95cfd87f1b41f.jpg

Οι μεγάλες "δαγκάνες" κάτω μετρούν διαστήματα,εξωτερικές διαμέτρους κλπ.(μήκη),οι μικρότερες πάνω μετρούν πάχος (εσωτερικό μήκος).Βάζεις τις μικρές "δαγκάνες" εσωτερικά μιας κοιλότητας π.χ. το εσωτερικό του εστιαστή,εκτείνεις τις δαγκάνες μέχρι τέρμα-να εφάπτονται καλά στα τοιχώματα και μετράς τις εσωτερικές διαστάσεις.

Με τα ψηφιακά γίνεται εύκολα και γρήγορα,με τα μηχανικά θέλει κάποια εξάσκηση (1ο εργαστήριο Φυσικής με μηχανικό βερνιέρο στο Πανεπιστήμιο πριν πολλά-πολλά χρόνια...🐟🐣).

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε
1 hour ago, vagkaf said:

Βέβαια τωρα τα 'καψα... Πως γινεται για καταδιοπτρικα αφού εκει η εστίαση γινεται μετακινώντας το κάτοπτρο ?

Έχεις απλώς εξωτερική ρύθμιση, εφικτή λόγω του μεγάλου backfocus των Cat. 

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης