Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Καλημερα και καλη εβδομαδα σε ολους.εχθες το βραδυ πηρα τα κυαλια μου για αστροπαρατηρηση.Στα πεντε πρωτα λεπτα  ειδα πως δεν βλεπω και πολλα πραγματα.Η αιτια οι πολλες λαμπες που εχει γεμισει ο δημος την γειτονια μου.Παροτι μενω σε χωριο το προβλημα χρονο με τον χρονο γινεται χειροτερο.Λαμπες παντου.Και οταν λες και το παραπονο σου σε κοιτουν λες και ηρθες απο το διαστημα.Με βλεπω να παιρνω τα βουνα.

  • Μου αρέσει 4
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Όντως τα πράγματα χειροτερεύουν Γιώργο και αυτό από όσο φαίνεται δεν θα σταματήσει. Εγώ μένω σε ένα χωριό στα Νότια Προάστια της Αττικής, την Ανάβυσσο όπου εδώ πέρα έχω παρατηρήσει πως είναι σταθερά τα πράγματα μέσα στα 3 έτη που ασχολούμαι με το αντικείμενο, αυτό βέβαια λόγω της υπανάπτυκτης περιοχής που είναι αλλά όταν ακούω πως σε άλλες περιοχές, και ειδικά χωριά που ιδανικά θα έπρεπε να έχουν σκοτεινούς ουρανούς, ότι γεμίζουν με φώτα τότε στεναχωριέμαι γιατί άλλοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό έτσι όπως θα έπρεπε, αλλά και αν θέλουν θα πρέπει να ταξιδεψουν σε άλλες περιοχές για να βρουν τον σωστό ουρανό. 

Τελος, θα βοηθούσε πολύ εάν μας έλεγες τι Bortle και τι SQM έχεις στην περιοχή σου, σου δίνω λινκ από το Light Pollution Map για να το ελέγξεις. Οτιδήποτε βοήθεια χρειαστείς μας ρωτάς.

Επιπλέον, σου επισυνάπτω από κάτω και ένα πίνακακι με την κλίμακα της φωτορύπανσης ώστε να βγάλεις τα δικά σου συμπέρασματα εάν θέλεις.

https://www.lightpollutionmap.info/#zoom=9.36&lat=38.0707&lon=23.7602&state=eyJiYXNlbWFwIjoiTGF5ZXJCaW5nUm9hZCIsIm92ZXJsYXkiOiJ3YV8yMDE1Iiwib3ZlcmxheWNvbG9yIjpmYWxzZSwib3ZlcmxheW9wYWNpdHkiOiI2MCIsImZlYXR1cmVzb3BhY2l0eSI6Ijg1In0=

 

1913750110_Skarmavbild2021-04-05kl_15_04_09.png.3e77bc72d0d38168afb38254812bd6ce.png

Το επεξεργάστηκε ο Rend

Ακολουθήστε με στα Social Media μου για περισσότερο περιεχόμενο αστροφωτογραφιας! :D

Instagram: https://www.instagram.com/astrorend?igsh=YjM4b2wxaXFrcjlv

YouTube: https://www.youtube.com/@astrorend188

Patreon: https://www.patreon.com/c/astrorend

TikTok: https://www.tiktok.com/@astrorend188?_t=ZN-8wOtqD99xzy&_r=1

Facebook: https://www.facebook.com/share/16WaKeDYTV/

Astronomy and Astrophotography FB Group: https://www.facebook.com/groups/781463270365233/?ref=share

 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
58 minutes ago, GEORGE.BATSAKIS said:

Ενα θα σας πω,πριν 3 χρονια υπηρχαν γυρω απο το σπιτι μου 3 λαμπεςκαι τωρα υπαρχουν 6.

Γιώργο καλημέρα.

Δυστυχώς το πρόβλημα της φωτορύπανσης διογκώνεται συνεχώς.

Και μάλιστα αντί να βάζουν λάμπες "θερμών" χρωμάτων δηλαδή πορτοκαλο-κίτρινων αποχρώσεων,με θερμοκρασίες χρώματος 2700-3000Κ,βάζουν πλέον πιο "ψυχρά" χρώματα πάνω από 4000Κ,συχνά 5500-6500Κ που δίνουν λευκό φως...

Το λευκό φως δεν μπορείς να το κόψεις με φίλτρα μείωσης της φωτορύπανσης,τουλάχιστον στην παρατήρηση.

Μπορείς όμως να περιορίσεις το αποτέλεσμα της φωτορύπανσης με φίλτρα,μόνο αν το φως της φωτορύπανσης έχει θερμές αποχρώσεις.Δηλαδή αν βλέπεις στον ουρανό κοκκινο-πορτοκαλο-κίτρινες αποχρώσεις.

Έτσι με φίλτρα όπως το Baader Moon & Skyglow (Neodymium) αλλά και άλλων εταιρειών ανάλογα φίλτρα,μπορεί να μειωθεί αισθητά το αποτέλεσμα της φωτορύπανσης.

Μπορεί να χρησιμοποιηθούν και για πιο αποτελεσματική παρατήρηση του Άρη,καθώς κόβουν το πολύ φως και αυξάνουν θεαματικά το κοντράστ,με αποτέλεσμα να αναδεικνύονται λεπτομέρειες στην κατάλληλη μεγέθυνση.

Αν έχεις λοιπόν λάμπες με "θερμά" χρώματα,τότε μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση με φίλτρα.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Επίσης το άμεσο φως από τις λάμπες της γειτονιάς μας,μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με κάποιο "φωτογιλέκο",πρόχειρα με κάποια κουκούλα που θα φορέσουμε και θα εμποδίσει το φως να πέσει κατευθείαν στα μάτια μας και να κλείσει έτσι την ίριδα (κόρη) του ματιού μας και να σκοτεινιάσει το είδωλο.

Πιο άνετη λύση που θα εμποδίσει το φως να πέσει κατευθείαν όχι μόνο στα μάτια μας,αλλά και στα κιάλια/τηλεσκόπια,είναι ένα πέτασμα από σκούρο αδιαφανές υλικό (κατά προτίμηση μαύρο) που μπορεί να τοποθετηθεί γύρω μας ή έστω μπροστά από το πρόβλημα.Το θέμα είναι να έχει το κατάλληλο ύψος ώστε να κόβει όσο γίνεται περισσότερο φως,αλλά να μην εμποδίζει την παρατήρηση των στόχων.

Μπορεί να κόψει και τον αέρα που προκαλεί ταλαντώσεις στα τηλεσκόπια και θολώνουν τα είδωλα.

Υπάρχουν και ειδικές σκηνές μαύρου υφάσματος που κάνουν καλή δουλειά με ένα κόστος πάνω από 300€.

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Πολυσυζητημένο θέμα, με ένα search θα βρείτε πολλές παρόμοιες συζητήσεις.
Δεν ξέρω σε τι διάθεση σας βρίσκω αλλά αν δεν έχετε ούτε χρόνο ούτε υπομονή να κάτσετε να συζητήσετε με τοπικούς άρχοντες αλλά και γείτονες που είναι αμόρφωτοι άξεστοι χωριατομπαρτζουνόβλαχοι και δεν έχουν ιδέα τι πάει να πεί οικονομία ρεύματος, θερμοκρασία χρώματος, cutoff φωτιστικά, αλλά και θάμβωση (που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον ΚΟΚ που δεν διάβασαν ποτέ παρά έδωσαν δυο ντενεκέδες λάδι για να πάρουν το δίπλωμα, για οικονομία χρόνου θα συνοψίσω τις λύσεις που δοκίμασε ένας φίλος μου!
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Σφεντόνα και Paintball για τις λάμπες, εξαιρετικές λύσεις για τις παλιές λάμπες που ήταν γυάλινες, μάλλον άχρηστα για τις νέες LED που είναι απο χοντρό πλαστικό.
δρεπάνι δεμένο καλά επάνω σε χοντρό κοντάρι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού (στην περίπτωση του φίλου ήταν ένα μεγάλο καλάμι) που χρησιμοποιείς όχι για να σπάσεις την λάμπα αλλά για να κόψεις τα καλώδια που δίνουν ρεύμα στην λάμπα και τα οποία συνήθως ανεμίζουν προκλητικά στο κάτω μέρος του φωτιστικού, ανακάλυψε (ο φίλος) ότι έτσι παίρνει πολύ περισσότερο να επισκευαστεί η λάμπα στην περιοχή του.
Ανάλογα με το μήκος επενδύεις 40-80€ σε κοντάρι για λάμπες και ή τις εξαφανίζεις μόνιμα (ιδανική λύση) ή αν οι γείτονες σου έχουν ψυχολογικά ή μανία καταδίωξης και τους λυπάσαι επειδή είσαι καλός άνθρωπος, πρίν την παρατήρηση τις ξεβιδώνεις ελάχιστα για να σβήσουν και μετά πας και τις ξαναβιδώνεις (ριψοκίνδυνο γιατί πρέπει να κυκλοφορείς συνέχεια έξω με ένα κοντάρι για λάμπες...)
Με το ίδιο κοντάρι, αν έχεις κάποιες υπερβολικά κοντινές λάμπες, επενδύεις σε φτηνές smart λάμπες, αντικαθιστάς τις απλές λάμπες στον δρόμο με τις smart, και κατά την διάρκεια της παρατήρησης απλά τις σβήνεις απο το κινητό σου.
Με το ίδιο κοντάρι, αν εξακολουθείς να λυπάσαι τους γείτονες, ξεβιδώνεις τις λάμπες μεν αλλά απο την πλευρά που βλέπουν το σπίτι σου τις γεμίζεις με μαύρη μονωτική ταινία, αλλά για να μην δίνουν στόχο, απο την εξωτερική πλευρά θα βάλεις λευκή μονωτική, και όταν την βιδώσεις η λάμπα που θα κοιτάει προς τα εσένα θα είναι σκοτεινή αλλά για τους άλλους θα φωτίζει κανονικά (εξαιρετική λύση για μακροχρόνια χρήση χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς)
Επίσης, αν δεν έχεις απλή λάμπα αλλά αυτές τις πορτοκαλί με λαμπτήρες νατρίου και τετράγωνα πλαστικά φωτιστικά, συνήθως δεν ενοχλεί η ίδια η λάμπα αλλά το πλαστικό καπάκι που φωτίζεται απο την λάμπα και καθρεφτίζει το φώς, οπότε έχεις δύο λύσεις:
1. στην άκρη του φωτιστικού έχει μια σιδερένια ασφάλεια που κουμπώνει το καπάκι, αν τα καταφέρεις (με το κοντάρι πάντα) να το ξεκουμπώσεις και να πέσει κάτω το διάφανο πλαστικό καπάκι, έχεις λύσει το πρόβλημα σου κατα 90% καθώς το υπόλοιπο σώμα του φωτιστικού που έχει μέσα την λάμπα λειτουργεί σαν ημι-cutoff κάλυμμα και το φως πλέον δεν φεύγει προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο προς τα κάτω (κάνεις και κοινωνικό έργο έτσι!)
2. αγοράζεις μια λαβή για σπρέι χρώματος, την προσαρμόζεις στο γνωστό κοντάρι, κάνεις μια μικρή πατέντα με zip-ties και σπάγκο, και με ένα μαύρο σπρέι βάφεις 1-2 χέρια το πλαστικό καπάκι προς την πλευρά που είναι το τηλεσκόπιο.
Bonus: η λαβή για σπρέι, λειτουργεί και σε δωρεάν κοντάρια όπως καλάμια από κοντινό δασάκι ή ότι άλλο έχεις εύκαιρο στο σπίτι, ενώ αν βαριέσαι και θέλεις γρήγορη δουλειά, βάφεις μαύρες και τις κλασικές λάμπες αλλά και τα μικροσκοπικά πιατάκια που έχουν από πάνω και η ΔΕΗ έχει βαφτίσει χωρίς κανένα τόνο ειρωνείας "ανακλαστικό κάλυμμα"

Τώρα, αν είσαι σε χωριό και ξέρεις τα κατατόπια, ίσως τα πράγματα να είναι πολύ πιο εύκολα, αποτελεσματικά και φτηνά: εντοπίζεις που βρίσκεται το κουτί της ΔΕΗ που ελέγχει (συνήθως απομακρυσμένα τώρα πια, κάποτε είχε τον κλασικό ορθόδοξο χρονοδιακόπτη) τον δημοτικό φωτισμό, συνήθως είναι ένα πλαστικό κουτί όπως αυτά που βάζουν τα ρολόγια της ΔΕΗ έξω από τα σπίτια, και θα βρίσκεται μάλλον πάνω σε κάποια κολόνα φωτισμού σε κανονικό ύψος, απλά πας και κλείνεις όλο τον δημοτικό φωτισμό στην περιοχή σου για όση ώρα σε ενοχλεί, και μετά (επειδή μην ξεχνάμε, είσαι καλός άνθρωπος και δεν θέλεις να δίνεις στόχο) πας και τον ανοίγεις ξανά.
Εδώ καλό είναι να βάλεις σε χρήση και τον χειμερινό σου αστρονομικό εξοπλισμό, τα γάντια που έχεις για να πιάνεις τον παγωμένο σωλήνα ή κιάλια τον χειμώνα, για ευνόητους λόγους.
Κοινωνικό Bonus: Αν η περιοχή σου έχει ακόμα τον παλιό κλασσικό ορθόδοξο χρονοδιακόπτη στον δημοτικό φωτισμό ο οποίος με κάθε διακοπή ρεύματος απορυθμίζεται με αποτέλεσμα τα φώτα αντί για το βράδυ να ανοίγουν κατά την διάρκεια της μέρας, και αν όντως είσαι και καλός άνθρωπος, μπορείς να πας και να τον διορθώσεις εσύ αντί να περιμένεις μέχρι να το πάρουν χαμπάρι οι αμόρφωτοι άμπαλοι που δεν σκέφτηκαν να βάλουν ένα φωτοκύτταρο ελέγχου αντί να σπαταλούν εκατοντάδες και χιλιάδες watt κάτω από τον ήλιο! 😉

Τώρα για προβολείς "ασφαλείας" απο γείτονες, στάδια, παρκάκια κτλ, μια επένδυση σε αεροβόλο είναι εξαιρετική λύση, αν θέλεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση του αστρονομικού σου εξοπλισμού βάλτου επάνω και εκείνο το αχρησιμοποίητο red dot finder που ποτέ δεν σε βόλεψε και πιάνει σκόνη σε κάποια αποθήκη.

Tip: Αν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι οι τοπικοί άρχοντες ή γείτονες δεν πρόκειται να συμμεριστούν τα προβλήματα και ανησυχίες σου σχετικά με την φωτορύπανση και την σπατάλη χιλιάδων ευρώ απο τα δημοτικά τέλη για τον φωτισμό των κορυφών των δέντρων και σπιτιών, και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσεις στις υπόλοιπες λύσεις, ΜΗΝ κάνεις παράπονο για τα παραπάνω σε κανέναν, για ευνόητους λόγους δεν χρειάζεται να ξέρει απολύτως κανείς ότι εσύ συγκεκριμένα έχεις προσωπικές διαφορές με τις 6 λάμπες που είναι κοντά στο σπίτι σου ή με τους προβολείς στο παρκάκι 2χλμ μακριά...

Εγώ που λέτε παιδιά, ευτυχώς ζω σε περιοχή που δεν έχω πρόβλημα! αλίμονο στον φίλο! και σε εσάς! 😀

Το επεξεργάστηκε ο draculas
  • Ευχαριστώ 1
  • Χαχα 3
Δημοσιεύτηκε
19 minutes ago, draculas said:

Πολυσυζητημένο θέμα, με ένα search θα βρείτε πολλές παρόμοιες συζητήσεις.
Δεν ξέρω σε τι διάθεση σας βρίσκω αλλά αν δεν έχετε ούτε χρόνο ούτε υπομονή να κάτσετε να συζητήσετε με τοπικούς άρχοντες αλλά και γείτονες που είναι αμόρφωτοι άξεστοι χωριατομπαρτζουνόβλαχοι και δεν έχουν ιδέα τι πάει να πεί οικονομία ρεύματος, θερμοκρασία χρώματος, cutoff φωτιστικά, αλλά και θάμβωση (που μεταξύ άλλων αναφέρεται και στον ΚΟΚ που δεν διάβασαν ποτέ παρά έδωσαν δυο ντενεκέδες λάδι για να πάρουν το δίπλωμα, για οικονομία χρόνου θα συνοψίσω τις λύσεις που δοκίμασε ένας φίλος μου!
Λοιπόν έχουμε και λέμε:
Σφεντόνα και Paintball για τις λάμπες, εξαιρετικές λύσεις για τις παλιές λάμπες που ήταν γυάλινες, μάλλον άχρηστα για τις νέες LED που είναι απο χοντρό πλαστικό.
δρεπάνι δεμένο καλά επάνω σε χοντρό κοντάρι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό να είναι κακός αγωγός του ηλεκτρισμού (στην περίπτωση του φίλου ήταν ένα μεγάλο καλάμι) που χρησιμοποιείς όχι για να σπάσεις την λάμπα αλλά για να κόψεις τα καλώδια που δίνουν ρεύμα στην λάμπα και τα οποία συνήθως ανεμίζουν προκλητικά στο κάτω μέρος του φωτιστικού, ανακάλυψε (ο φίλος) ότι έτσι παίρνει πολύ περισσότερο να επισκευαστεί η λάμπα στην περιοχή του.
Ανάλογα με το μήκος επενδύεις 40-80€ σε κοντάρι για λάμπες και ή τις εξαφανίζεις μόνιμα (ιδανική λύση) ή αν οι γείτονες σου έχουν ψυχολογικά ή μανία καταδίωξης και τους λυπάσαι επειδή είσαι καλός άνθρωπος, πρίν την παρατήρηση τις ξεβιδώνεις ελάχιστα για να σβήσουν και μετά πας και τις ξαναβιδώνεις (ριψοκίνδυνο γιατί πρέπει να κυκλοφορείς συνέχεια έξω με ένα κοντάρι για λάμπες...)
Με το ίδιο κοντάρι, αν έχεις κάποιες υπερβολικά κοντινές λάμπες, επενδύεις σε φτηνές smart λάμπες, αντικαθιστάς τις απλές λάμπες στον δρόμο με τις smart, και κατά την διάρκεια της παρατήρησης απλά τις σβήνεις απο το κινητό σου.
Με το ίδιο κοντάρι, αν εξακολουθείς να λυπάσαι τους γείτονες, ξεβιδώνεις τις λάμπες μεν αλλά απο την πλευρά που βλέπουν το σπίτι σου τις γεμίζεις με μαύρη μονωτική ταινία, αλλά για να μην δίνουν στόχο, απο την εξωτερική πλευρά θα βάλεις λευκή μονωτική, και όταν την βιδώσεις η λάμπα που θα κοιτάει προς τα εσένα θα είναι σκοτεινή αλλά για τους άλλους θα φωτίζει κανονικά (εξαιρετική λύση για μακροχρόνια χρήση χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς)
Επίσης, αν δεν έχεις απλή λάμπα αλλά αυτές τις πορτοκαλί με λαμπτήρες νατρίου και τετράγωνα πλαστικά φωτιστικά, συνήθως δεν ενοχλεί η ίδια η λάμπα αλλά το πλαστικό καπάκι που φωτίζεται απο την λάμπα και καθρεφτίζει το φώς, οπότε έχεις δύο λύσεις:
1. στην άκρη του φωτιστικού έχει μια σιδερένια ασφάλεια που κουμπώνει το καπάκι, αν τα καταφέρεις (με το κοντάρι πάντα) να το ξεκουμπώσεις και να πέσει κάτω το διάφανο πλαστικό καπάκι, έχεις λύσει το πρόβλημα σου κατα 90% καθώς το υπόλοιπο σώμα του φωτιστικού που έχει μέσα την λάμπα λειτουργεί σαν ημι-cutoff κάλυμμα και το φως πλέον δεν φεύγει προς όλες τις κατευθύνσεις αλλά μόνο προς τα κάτω (κάνεις και κοινωνικό έργο έτσι!)
2. αγοράζεις μια λαβή για σπρέι χρώματος, την προσαρμόζεις στο γνωστό κοντάρι, κάνεις μια μικρή πατέντα με zip-ties και σπάγκο, και με ένα μαύρο σπρέι βάφεις 1-2 χέρια το πλαστικό καπάκι προς την πλευρά που είναι το τηλεσκόπιο.
Bonus: η λαβή για σπρέι, λειτουργεί και σε δωρεάν κοντάρια όπως καλάμια από κοντινό δασάκι ή ότι άλλο έχεις εύκαιρο στο σπίτι, ενώ αν βαριέσαι και θέλεις γρήγορη δουλειά, βάφεις μαύρες και τις κλασικές λάμπες αλλά και τα μικροσκοπικά πιατάκια που έχουν από πάνω και η ΔΕΗ έχει βαφτίσει χωρίς κανένα τόνο ειρωνείας "ανακλαστικό κάλυμμα"

Τώρα, αν είσαι σε χωριό και ξέρεις τα κατατόπια, ίσως τα πράγματα να είναι πολύ πιο εύκολα, αποτελεσματικά και φτηνά: εντοπίζεις που βρίσκεται το κουτί της ΔΕΗ που ελέγχει (συνήθως απομακρυσμένα τώρα πια, κάποτε είχε τον κλασικό ορθόδοξο χρονοδιακόπτη) τον δημοτικό φωτισμό, συνήθως είναι ένα πλαστικό κουτί όπως αυτά που βάζουν τα ρολόγια της ΔΕΗ έξω από τα σπίτια, και θα βρίσκεται μάλλον πάνω σε κάποια κολόνα φωτισμού σε κανονικό ύψος, απλά πας και κλείνεις όλο τον δημοτικό φωτισμό στην περιοχή σου για όση ώρα σε ενοχλεί, και μετά (επειδή μην ξεχνάμε, είσαι καλός άνθρωπος και δεν θέλεις να δίνεις στόχο) πας και τον ανοίγεις ξανά.
Εδώ καλό είναι να βάλεις σε χρήση και τον χειμερινό σου αστρονομικό εξοπλισμό, τα γάντια που έχεις για να πιάνεις τον παγωμένο σωλήνα ή κιάλια τον χειμώνα, για ευνόητους λόγους.
Κοινωνικό Bonus: Αν η περιοχή σου έχει ακόμα τον παλιό κλασσικό ορθόδοξο χρονοδιακόπτη στον δημοτικό φωτισμό ο οποίος με κάθε διακοπή ρεύματος απορυθμίζεται με αποτέλεσμα τα φώτα αντί για το βράδυ να ανοίγουν κατά την διάρκεια της μέρας, και αν όντως είσαι και καλός άνθρωπος, μπορείς να πας και να τον διορθώσεις εσύ αντί να περιμένεις μέχρι να το πάρουν χαμπάρι οι αμόρφωτοι άμπαλοι που δεν σκέφτηκαν να βάλουν ένα φωτοκύτταρο ελέγχου αντί να σπαταλούν εκατοντάδες και χιλιάδες watt κάτω από τον ήλιο! 😉

Τώρα για προβολείς "ασφαλείας" απο γείτονες, στάδια, παρκάκια κτλ, μια επένδυση σε αεροβόλο είναι εξαιρετική λύση, αν θέλεις για μεγαλύτερη αξιοποίηση του αστρονομικού σου εξοπλισμού βάλτου επάνω και εκείνο το αχρησιμοποίητο red dot finder που ποτέ δεν σε βόλεψε και πιάνει σκόνη σε κάποια αποθήκη.

Tip: Αν γνωρίζεις ή υποψιάζεσαι ότι οι τοπικοί άρχοντες ή γείτονες δεν πρόκειται να συμμεριστούν τα προβλήματα και ανησυχίες σου σχετικά με την φωτορύπανση και την σπατάλη χιλιάδων ευρώ απο τα δημοτικά τέλη για τον φωτισμό των κορυφών των δέντρων και σπιτιών, και υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη πιθανότητα να προχωρήσεις στις υπόλοιπες λύσεις, ΜΗΝ κάνεις παράπονο για τα παραπάνω σε κανέναν, για ευνόητους λόγους δεν χρειάζεται να ξέρει απολύτως κανείς ότι εσύ συγκεκριμένα έχεις προσωπικές διαφορές με τις 6 λάμπες που είναι κοντά στο σπίτι σου ή με τους προβολείς στο παρκάκι 2χλμ μακριά...

Εγώ που λέτε παιδιά, ευτυχώς ζω σε περιοχή που δεν έχω πρόβλημα! αλίμονο στον φίλο! και σε εσάς! 😀

 

Δημοσιεύτηκε

Μια επισήμανση για τις ακραίες βανδαλιστικές λύσεις περιορισμού της φωτορύπανσης:

Πέρα από την χιουμοριστική πλευρά του θέματος,προσέξτε για να μην βρεθείτε μπλεγμένοι:

1) Αποτελούν αδίκημα που τιμωρείται από τον νόμο (φθορά δημόσιας περιουσίας) !

2) Ο υπαίτιος εκτός από το πρόστιμο,θα επιβαρυνθεί και με όλα τα έξοδα της αποκατάστασης της ζημιάς!

Εκτός αν έχει "μπάρμπα στην Κορώνη" και γλυτώσει δίωξη και πρόστιμα...

  • Μου αρέσει 1

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε

Πάντως προσωπικά βρήκα ευφάνταστη την λύση με την λάμπα wifi, αλλα και αυτη της μονωτικής ταινίας. Στην πρώτη οχι μονο δεν γινεται φθορά αλλα upgrade και στη δεύτερη δε γίνεται απλά φθορά 😅

Δημοσιεύτηκε
3 hours ago, fotodektis said:

Επίσης το άμεσο φως από τις λάμπες της γειτονιάς μας,μπορεί να αντιμετωπιστεί εν μέρει με κάποιο "φωτογιλέκο",πρόχειρα με κάποια κουκούλα που θα φορέσουμε και θα εμποδίσει το φως να πέσει κατευθείαν στα μάτια μας και να κλείσει έτσι την ίριδα (κόρη) του ματιού μας και να σκοτεινιάσει το είδωλο.

Πιο άνετη λύση που θα εμποδίσει το φως να πέσει κατευθείαν όχι μόνο στα μάτια μας,αλλά και στα κιάλια/τηλεσκόπια,είναι ένα πέτασμα από σκούρο αδιαφανές υλικό (κατά προτίμηση μαύρο) που μπορεί να τοποθετηθεί γύρω μας ή έστω μπροστά από το πρόβλημα.Το θέμα είναι να έχει το κατάλληλο ύψος ώστε να κόβει όσο γίνεται περισσότερο φως,αλλά να μην εμποδίζει την παρατήρηση των στόχων.

Μπορεί να κόψει και τον αέρα που προκαλεί ταλαντώσεις στα τηλεσκόπια και θολώνουν τα είδωλα.

Υπάρχουν και ειδικές σκηνές μαύρου υφάσματος που κάνουν καλή δουλειά με ένα κόστος πάνω από 300€.

Αυτό το εχω παρατηρήσει και είναι πραγματικά εντυπωσιακό (και θλιβερό) Και μονο με την παλάμη του χεριού να κρύψεις απο το οπτικό σου πεδιο την παλιολάμπα, αποκαλύπτονται ακαριαία ενα σωρό άστρα.

  • Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
55 minutes ago, vagkaf said:

Πάντως προσωπικά βρήκα ευφάνταστη την λύση με την λάμπα wifi, αλλα και αυτη της μονωτικής ταινίας. Στην πρώτη οχι μονο δεν γινεται φθορά αλλα upgrade και στη δεύτερη δε γίνεται απλά φθορά 😅

Η Smart λάμπα μπήκε στην λάμπα που απέχει μόλις 10 μέτρα απο το τηλεσκόπιο οπότε καταλαβαίνεις ότι η μόνη λύση ήταν η πλήρη συσκότιση και όχι απλά ένα full cutoff φωτιστικό, άσε που είναι τόσο κοντά που πιάνει και το wifi για να λειτουργεί, σε λάμπες αρκετά μακριά δε νομίζω ότι αυτή η λύση θα λειτουργούσε.
Για όποιον του αρέσει και του ταιριάζει μια τέτοια λύση, υπάρχουν μονόχρωμες λάμπες 3000-4000 κέλβιν με βύσμα E27 και κόστος λιγότερο από 10ευρώ, αποφύγετε αυτές που αλλάζουν χρώματα γιατί είναι πιο ακριβές, συνήθως πιο αδύναμες (έχουν λιγότερα led για να χωρέσουν μέσα και τα χρωματιστά) και καίγονται και εύκολα (στο bonus θα μπορείτε να μετατρέψετε την γειτονιά σε disco party) επίσης μην ξεχνάμε και το κόστος για το απαραίτητο κοντάρι, το οποίο υπενθυμίζω δεν είναι αγορά, αλλά επένδυση!
Η μονωτική ταινία δουλεύει άψογα σε μακρινές λάμπες και δεν το έχει πάρει χαμπάρι κανένας (υποθέτω, αφού ο φίλος μου αναφέρει ότι όλες είναι στη θέση τους)!
η μπογιά στο τετράγωνο φωτιστικό με την λάμπα νατρίου κάνει δουλειά αλλά επειδή είναι υπερβολικά δυνατή θέλει μετά από λίγο και δεύτερο (και αν είναι δυνατόν και τρίτο) χέρι με μπογιά και το σημαντικό: μην κάθεστε ακριβώς απο κάτω γιατί όταν η μπογιά αρχίσει να τρέχει θα πέσει επάνω σας, οπότε εαν δεν το έχετε ξανακάνει ένα διάφανο γυαλί ασφαλείας καλό είναι να υπάρχει, διαφορετικά ρισκάρετε να μην ξαναδείτε όχι γαλαξίες και σφαιρωτά, αλλά ούτε το φεγγάρι!

Έχω δοκιμάσει και παραπέτασμα, αλλά έχω παρατηρήσει ότι αν βγάλει π.χ. έναν ξαφνικό αέρα και δεν το έχεις στερεώσει καλά τρέχεις και δεν φτάνεις, επίσης επειδή παρατηρώ και όρθιος και το προσοφθάλμιο φτάνει κοντά στα 180-190cm ύψος, με το παραπέτασμα (που αναγκαστικά πρέπει να φτάνει σε τέτοιο ύψος) χάνω οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από π.χ. 40-50 μοίρες, οπότε από ένα σημείο και μετά ο φίλος μου δεν ήταν διατεθειμένος και καθόλου πρόθυμος ούτε να κάνει πατέντες με πανιά, ούτε να φτιάξει τσαντίρι, ούτε να κάνει μόνιμη κατασκευή που αντέχει και σε θύελλα μόνο και μόνο για να βγεί με το τηλεσκόπιο έξω για λίγες ώρες.

@fotodektis Καλά κάνεις και το υπενθυμίζεις. Αν και πλημμέλημα, είναι όντως ποινικό αδίκημα αυτό που κάνει ο φίλος μου αλλά είπα να μην το αναφέρω γιατί θεώρησα ότι είναι αυτονόητο και εννοείται πως η κανονική οδός επίλυσης είναι η ενημέρωση του δήμου, μια αίτηση ή καταγγελία για την οπτική όχληση που προκαλούν οι λάμπες, η επίκληση στις επιπτώσεις της φωτορύπανσης στην υγεία και την τσέπη των δημοτών, μια καταγγελία στο γραφείο/επιτροπή ποιότητας ζωής του δήμου (αν δεν σκάσουν στα γέλια όπου υπάρχει) ακόμα και καταγγελία με βάση το άρθρο 36 του ΚΟΚ που προβλέπει πρόστιμο μέχρι 700€ για οποιονδήποτε προκαλεί θάμβωση και οπτική όχληση στους οδηγούς (είτε άλλος οδηγός, είτε φώτα τρίτων πλησίον του δρόμου) αλλά όλοι στην Ελλάδα ζούμε, ξέρουμε πως θα πάει αυτό...

Προσωπικά έχω πάει στα γραφεία της ΔΕΗ, βρήκα τον κατάλληλο υπάλληλο που έπρεπε να μιλήσω, του εξήγησα το πρόβλημα, και μου λέει "και γιατί απλά δεν την σπάς?"
Δεν κάνω πλάκα, τον έχω ηχογραφήσει!
Οπότε με αυτά και αυτά ο φίλος μου αποφάσισε ότι τελικά η μόνη ρεαλιστική και άμεση λύση, είναι η αυτονόητη! 😉

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης