Jump to content

Ολική έκλειψη Σελήνης - 07 Σεπτεμβρίου 2025

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε
33 minutes ago, vagkaf said:

Αν δεν κάνω λάθος (ας με διορθώσει κάποιος) το χρώμα που βλέπουμε στη Σελήνη κατά τη διάρκεια μιας σεληνιακής έκλειψης δεν εξαρτάται από τις τοπικές συνθήκες της χώρας όπου βρισκόμαστε, αλλά από την παγκόσμια κατάσταση της γήινης ατμόσφαιρας. Το φως του Ήλιου που φτάνει στη Σελήνη περνά μέσα από ολόκληρη την ατμόσφαιρα της Γης, οπότε αν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες ηφαιστειακής στάχτης, σκόνης ή καπνού από πυρκαγιές σε παγκόσμιο επίπεδο, η σελήνη θα φαίνεται πιο σκοτεινή και κοκκινωπή. Αντίθετα, όταν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή, η σελήνη παίρνει πιο φωτεινή πορτοκαλοκόκκινη απόχρωση. Έτσι η πρόβλεψη του National Geographic αφορά την απόχρωση που θα παρατηρήσουν όλοι ανεξαρτήτως τοποθεσίας, λόγω της παγκόσμιας κατάστασης της ατμόσφαιρας.

Σε τοπικό επίπεδο η Σελήνη μπορεί να φαίνεται κόκκινη ή πορτοκαλί όταν παρατηρείται μέσα από στρώματα καπνού, σκόνης ή υγρασίας που βρίσκονται χαμηλά στην ατμόσφαιρα, όπως έγινε με τις φωτιές στην Κερατέα. Σε αυτή την περίπτωση το φαινόμενο οφείλεται στο ότι το φως της Σελήνης διαθλάται και φιλτράρεται από τα σωματίδια του καπνού ή της σκόνης που παρεμβάλλονται ανάμεσα στον παρατηρητή και τον ουράνιο δίσκο. Η Σελήνη στην πραγματικότητα δεν αλλάζει χρώμα, η ερυθρή απόχρωση είναι αποτέλεσμα της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης και γίνεται αντιληπτή μόνο σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στο φαινόμενο.

6629212-1024x682.thumb.jpg.26848b2c1eb0b941cbfd6d8ced1fb592.jpg

Για αυτό και η κλίμακα Danjon δεν μπορεί να προβλεφθεί πολύ καιρό πριν, διότι εξαρτάται από την κατάσταση της γήινης ατμόσφαιρας τη στιγμή της έκλειψης. Παράγοντες όπως ηφαιστειακές εκρήξεις, καπνός ή σκόνη λίγα 24ωρα πριν την έκλειψη, μπορούν να αλλάξουν δραστικά το χρώμα της Σελήνης, γι’ αυτό η εκτίμηση γίνεται μόνο λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια του φαινομένου

(Πηγή πληροφοριών κλίμακας Danjon https://eclipse.gsfc.nasa.gov/OH/Danjon.html?utm_source=chatgpt.com)

Νομίζω πως έχεις δίκιο. Για τον παρατηρητή την εικόνα επηρεάζει ο συνδυασμός των τοπικών και κοσμικών φαινομένων. 

• Μου αρέσει 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
On 5/9/2025 at 8:15 ΠΜ, kkokkolis said:

Βεβαίως δεν χρειάζεται, αλλά ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται αλλιώς τις μεγαλύτερες εικόνες. Ο ήλιος έχει ακριβώς το ίδιο γωνιακό μέγεθος και είναι είναι λείος, με ελάχιστες κηλίδες συνήθως. Με τα ειδικά γυαλιά φαίνεται ξεκάθαρα σαν μια μπαλίτσα 0.5°. Σε μια μεγέθυνση ας πούμε 50x (με φίλτρο Mylar) η εικόνα είναι πολύ εντυπωσιακή. 

Συμφωνώ για τη διαφορετική αντίληψη των μεγαλύτερων εικόνων,που συνήθως είναι πιο θελκτικές.

Ήλιος και Σελήνη αν και έχουν την ίδια γωνιακή φαινόμενη διάμετρο,διαφέρουν οπτικά σε ένα βασικό σημείο: ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα,ενώ η Σελήνη ετερόφωτο.

Έτσι στον Ήλιο βλέπουμε λεπτομέρειες στην κατάλληλη μεγέθυνση-επιτρεπόντων και των ατμοσφαιρικών συνθηκών-ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται κηλίδες,στη Σελήνη όμως η θέαση λεπτομερειών αλλάζει με την γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός στην επιφάνειά της.Όσο πιο πλάγια,τόσο καλύτερα,ιδιαίτερα όταν μεσουρανεί σε προχωρημένη μεταμεσονύχτια ώρα.

Στην φάση της Πανσελήνου όμως-στην οποία συμβαίνει και η ολική έκλειψη-έχουμε να κάνουμε με την ειδική περίπτωση της οπτικά ''επίπεδης'' επιφάνειας-χωρίς ανάγλυφο και ανάδειξη λεπτομερειών.

Η αύξηση της μεγέθυνσης δεν θα αναδείξει ουσιαστικά λεπτομέρειες,παρά ελάχιστα.Θα μειώσει το κοντράστ και θα εξασθενίσει σχετικά την απόχρωση του κόκκινου που είναι εντυπωσιακό.

Το πόσο μας αρέσει μια μεγεθυμένη ή όχι τέτοια εικόνα είναι υποκειμενικό,όπως επίσης αν θέλουμε να βλέπουμε μόνο τον σεληνιακό δίσκο ή και άστρα του υποβάθρου.

Έχοντας παρατηρήσει την Σελήνη πολύ-είναι αγαπημένος μου στόχος-δεν βρίσκω πλέον κανένα ενδιαφέρον στην ολική έκλειψη με μεγάλο τηλεσκόπιο,ακόμα και με μικρό.

Αντίθετα δια γυμνού οφθαλμού,με κιάλια ή έστω μικρό διοπτρικό σε χαμηλή μεγέθυνση,η εικόνα της Σελήνης διατηρεί το κόκκινο χρώμα της και την απόκοσμη αίσθηση που προκαλεί.

Αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά,το τί αρέσει στον καθένα να βλέπει.

Θεωρώ οτι καλύτερο είναι να δοκιμάσουν οι παρατηρητές την παρατήρηση με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο και να συγκρίνουν την θέαση και με ενα μεγάλο τηλεσκόπιο που θα κουβαλήσουν μαζί τους.

Στην περίπτωση της Πανσελήνου-όπως και της ολικής έκλειψης-δεν ισχύει το όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,τόσο καλύτερη εικόνα...

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Μου αρέσει 2

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

59 minutes ago, fotodektis said:

Συμφωνώ για τη διαφορετική αντίληψη των μεγαλύτερων εικόνων,που συνήθως είναι πιο θελκτικές.

Ήλιος και Σελήνη αν και έχουν την ίδια γωνιακή φαινόμενη διάμετρο,διαφέρουν οπτικά σε ένα βασικό σημείο: ο Ήλιος είναι αυτόφωτο σώμα,ενώ η Σελήνη ετερόφωτο.

Έτσι στον Ήλιο βλέπουμε λεπτομέρειες στην κατάλληλη μεγέθυνση-επιτρεπόντων και των ατμοσφαιρικών συνθηκών-ιδιαίτερα όταν εμφανίζονται κηλίδες,στη Σελήνη όμως η θέαση λεπτομερειών αλλάζει με την γωνία πρόσπτωσης του ηλιακού φωτός στην επιφάνειά της.Όσο πιο πλάγια,τόσο καλύτερα,ιδιαίτερα όταν μεσουρανεί σε προχωρημένη μεταμεσονύχτια ώρα.

Στην φάση της Πανσελήνου όμως-στην οποία συμβαίνει και η ολική έκλειψη-έχουμε να κάνουμε με την ειδική περίπτωση της οπτικά ''επίπεδης'' επιφάνειας-χωρίς ανάγλυφο και ανάδειξη λεπτομερειών.

Η αύξηση της μεγέθυνσης δεν θα αναδείξει ουσιαστικά λεπτομέρειες,παρά ελάχιστα.Θα μειώσει το κοντράστ και θα εξασθενίσει σχετικά την απόχρωση του κόκκινου που είναι εντυπωσιακό.

Το πόσο μας αρέσει μια μεγεθυμένη ή όχι τέτοια εικόνα είναι υποκειμενικό,όπως επίσης αν θέλουμε να βλέπουμε μόνο τον σεληνιακό δίσκο ή και άστρα του υποβάθρου.

Έχοντας παρατηρήσει την Σελήνη πολύ-είναι αγαπημένος μου στόχος-δεν βρίσκω πλέον κανένα ενδιαφέρον στην ολική έκλειψη με μεγάλο τηλεσκόπιο,ακόμα και με μικρό.

Αντίθετα δια γυμνού οφθαλμού,με κιάλια ή έστω μικρό διοπτρικό σε χαμηλή μεγέθυνση,η εικόνα της Σελήνης διατηρεί το κόκκινο χρώμα της και την απόκοσμη αίσθηση που προκαλεί.

Αυτά βέβαια είναι υποκειμενικά,το τί αρέσει στον καθένα να βλέπει.

Θεωρώ οτι καλύτερο είναι να δοκιμάσουν οι παρατηρητές την παρατήρηση με κιάλια ή μικρό τηλεσκόπιο και να συγκρίνουν την θέαση και με ενα μεγάλο τηλεσκόπιο που θα κουβαλήσουν μαζί τους.

Στην περίπτωση της Πανσελήνου-όπως και της ολικής έκλειψης-δεν ισχύει το όσο μεγαλύτερο τηλεσκόπιο,τόσο καλύτερη εικόνα...

Ειδικά σε μικρές μεγεθύνσεις και Πανσέληνο, το φως είναι εκτυφλωτικό και δε βλέπεις λεπτομέρειες. Όμως αύριο κατά την ολικότητα της έκλειψης δε θα είναι τόσο φωτεινή.

Θα δοκιμάσω σίγουρα και τον 30mm 82° στις 20x με πεδίο 4,1°.

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
6 hours ago, vagkaf said:

Ειδικά σε μικρές μεγεθύνσεις και Πανσέληνο, το φως είναι εκτυφλωτικό και δε βλέπεις λεπτομέρειες. Όμως αύριο κατά την ολικότητα της έκλειψης δε θα είναι τόσο φωτεινή.

Θα δοκιμάσω σίγουρα και τον 30mm 82° στις 20x με πεδίο 4,1°.

Βαγγέλη καλησπέρα!

Επειδή το φως της Πανσελήνου είναι εκτυφλωτικό,δεν επιλέγουμε μεγάλης διαμέτρου τηλεσκόπια,βάζοντας μικρή μεγέθυνση μάλιστα για να έχουμε μεγαλύτερο οπτικό πεδίο.

Η φωτοσυλλεκτκότητα του τηλεσκοπίου εδώ είναι άχρηστη,έως ενοχλητική.

Ούτε και την διακριτική ικανότητα της μεγάλης διαμέτρου χρειαζόμαστε,αφού δεν πρόκειται να δούμε λεπτομέρειες με τόσο επίπεδα-εντελώς flat-φωτισμένη επιφάνεια και ''ισοπεδωμένο'' ανάγλυφο.

Για να αντιμετωπιστεί το υπερβολικό φως,είναι απολύτως απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε φίλτρο Σελήνης,ειδικά στην περίπτωση αυτή που δεν θα βάλουμε μεσαία ή μεγάλη μεγέθυνση,παρά μόνο μκρή.

Εναλλακτικά και γυαλιά ηλίου,αν δεν υπάρχει φίλτρο και εφ'όσον το επιτρέπει το eye-relief του προσοφθάλμιου.

Όμως τα γυαλιά ηλίου έχουν συνήθως χρωματισμούς πράσινους,καφέ κλπ που θα χαλάσουν το κόκκινο της ολικότητας.

Παρόμοια αλλοίωση χρώματος θα κάνουν και κάποια τυπικά φίλτρα Σελήνης με πρασινωπό χρώμα.

Τα φίλτρα που θα μπούν πρέπει να έχουν ουδέτερο γκρίζο χρώμα,όπως είναι τα φωτογραφικά ή αστρονομικά πολωτικά φίλτρα,ή φωτογραφικά φίλτρα ουδέτερης πυκνότητας (ND) που μπορούν να τοποθετηθούν μπροστά στον προσοφθάλμιο,εφ'όσον το eye-relief του προσοφθάλμιου είναι επαρκές.

Η χρήση φίλτρου δεν πρέπει να επηρεάσει την κοκκινωπή απόχρωση της Σελήνης.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι καλύτερα τα κιάλια μικρής διαμέτρου μέχρι 50mm,για να μην χρειαστούν φίλτρα.

Τα κιάλια σου δίνουν και 3D αίσθηση εικόνας.

Αν χρησιμοποιηθεί τηλεσκόπιο όπως το 80mm που έχεις,η διάμετρος είναι μεγάλη για την Πανσέληνο.

Η λύση είναι να βάλεις το καπάκι του αντικειμενικού φακού μπροστά και να βγάλεις το μικρότερο καπάκι που συνήθως υπάρχει στο κέντρο του,ώστε να μειώσεις δραστικά την διάμετρο.Θα αυξήσεις έτσι και τον εστιακό λόγο.

Αν δεν υπάρχει το δεύτερο εσωτερικό καπάκι,μπορεί να τοποθετηθεί μάσκα απο χαρτόνι με κυκλική τρύπα διαμέτρου μικρότερης των 50mm.Μπορείς να κάνεις και 2-3 μάσκες με διαφορετικές διαμέτρους και να δοκιμάσεις σε ποιά βλέπεις πιο άνετα χωρίς ενοχλήσεις.

Και πάλι η παρατεταμένη παρατήρηση χωρίς διακοπές,μπορεί να ενοχλήσει τα μάτια.

Ακόμα και διάμετρος παρατήρησης μόλις 30mm,μπορεί με παρατεταμένη συνεχή παρατήρηση,να προκαλέσει πόνο στα μάτια χωρίς φίλτρο.

Στην πρώτη παρατήρηση ολικής έκλειψης Σελήνης με τηλεσκόπιο 60/600 που έκανα πριν πολλά χρόνια χωρίς φίλτρο,παρ'όλο που μείωσα την διάμετρο στα 30mm,είχα πόνους στα μάτια για 2-3 μέρες...Ήμουν και καρφωμένος βέβαια συνεχώς πάνω στο τηλεσκόπιο,περιμένοντας να δω κάτι παραπάνω απο αυτό που έβλεπα δια γυμνού οφθαλμού ή με τα κιάλια 10Χ50.

Ακόμα και το αισθητά μειωμένο κοκκινωπό φως στη φάση της ολικότητας,είναι ικανά ισχυρό να προκαλέσει ενοχλήσεις στα μάτια με συνεχή και παρατεταμένη παρατήρηση.

Έτσι το πάθημα έγινε μάθημα και χρησιμοποιώ μόνο μικρά κιάλια,ή μόνο τα μάτια.

Το επεξεργάστηκε ο fotodektis
  • Ευχαριστώ 1

Δημοσιεύτηκε
55 minutes ago, fotodektis said:

Ακόμα και το αισθητά μειωμένο κοκκινωπό φως στη φάση της ολικότητας,είναι ικανά ισχυρό να προκαλέσει ενοχλήσεις στα μάτια με συνεχή και παρατεταμένη παρατήρηση.

Έτσι το πάθημα έγινε μάθημα και χρησιμοποιώ μόνο μικρά κιάλια,ή μόνο τα μάτια.

Είχα μια ελπίδα ότι δε θα είναι τόσο δυνατό το φως στη φάση της ολικότητας. Όπως είπα δεν εχω ξαναδεί έκλειψη Σελήνης μέσα από τηλεσκόπιο. Πάντως θα δοκιμάσω. Δεν είναι καθόλου κοπιαστική η μεταφορά και το στήσιμο του. Κυριολεκτικά λιγότερο απο 5 λεπτά μαζί μέσα και το ανέβασμα στην ταράτσα. Θα εχω και κιάλια μαζί και.... τα γυμνά μου μάτια.

Κατά την ολική έκλειψη Σελήνης, η Γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στον Ήλιο και τη Σελήνη. Το ηλιακό φως δεν φτάνει κατευθείαν στη Σελήνη, αλλά κάμπτεται και φιλτράρεται καθώς περνά μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης και χαρίζει στη Σελήνη την χαρακτηριστική κοκκινωπή απόχρωση.

Η απόσταση Ήλιου–Σελήνης τη στιγμή της ολικότητας θα είναι περίπου 1.01 AU (δηλαδή περίπου 151.093.849 km) , οπότε αν δεν υπήρχε η Γη με την ατμόσφαιρα της ανάμεσα, το φως θα έφτανε στη Σελήνη σε χρόνο

151.093.849/c 

Όμως στην πραγματικότητα κατά την ολική έκλειψη το φως περνά για λίγο μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης. Αυτό σημαίνει ότι το φως διανύει μια μικρή διαδρομή σε μέσο πιο πυκνό από το κενό, άρα η ταχύτητά του εκεί είναι μικρότερη από c. Επιπλέον λόγω διάθλασης η γεωμετρική διαδρομή του αυξάνεται ελαφρά.

Το ερώτημα μου λοιπόν είναι το εξής.

Πόσο πιο αργά φτάνει το φως του Ήλιου στη Σελήνη εξαιτίας της διέλευσής του μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης, συγκριτικά με το αν ταξίδευε όλη την απόσταση στο κενό; Υποθέτω είναι αμελητέα η διαφορά γιατί αναλογικά είναι πολυ μικρό κομμάτι αυτό το τελευταίο σε σχέση με την απόσταση Γης-Ηλίου. Πάντως σίγουρα κάνει περισσότερο έστω και αν αυτό είναι μs ή ms.

Δημοσιεύτηκε

Με το 80mm τηλεσκόπιο που έχεις,δοκίμασε και την μικρότερη διάμετρο που δίνει το εσωτερικό καπάκι,αν έχει τέτοιο το καπάκι του αντικειμενικού.

Φτιάξε και μάσκες απο χαρτόνι,αν έχεις χρόνο,με μικρότερες διαμέτρους κατά προτίμηση με μαύρη εσωτερική επένδυση.Οι κύκλοι των τρυπών θα πρέπει να είναι όσο γίνεται ακριβέστεροι,ώστε να μειωθούν τα φαινόμενα περίθλασης στις τρύπες και η επαγόμενη μείωση της οξύτητας της εικόνας.

Βέβαια στην ολικότητα σημασία έχει η διατήρηση της απόχρωσης της Σελήνης και η προστασία των ματιών.Οι λεπτομέρειες της επιφάνειας-που δεν είναι ιδιαίτερα εμφανείς έτσι και αλλιώς-περνάνε σε δεύτερη μοίρα,σε αντίθεση με την ανάδειξη των πολλών λεπτομερειών που είναι ζητούμενο στις άλλες φάσεις.ιδιαίτερα στις φάσεις μηνίσκου.

Η ενόχληση στα μάτια εξαρτάται και απο την ευαισθησία στο φως των ματιών του παρατηρητή.

• Μου αρέσει 1

Δημοσιεύτηκε
15 hours ago, fotodektis said:

Στην πρώτη παρατήρηση ολικής έκλειψης Σελήνης με τηλεσκόπιο 60/600 που έκανα πριν πολλά χρόνια χωρίς φίλτρο,παρ'όλο που μείωσα την διάμετρο στα 30mm,είχα πόνους στα μάτια για 2-3 μέρες...Ήμουν και καρφωμένος βέβαια συνεχώς πάνω στο τηλεσκόπιο,περιμένοντας να δω κάτι παραπάνω απο αυτό που έβλεπα δια γυμνού οφθαλμού ή με τα κιάλια 10Χ50.

Μου κάνει μεγάλη εντύπωση αυτή η εμπειρία σου. Δεν έχω διαβάσει ξανά κάτι τέτοιο για εκλείψουσα (;) Σελήνη. Θα έχω το SCT 8" απόψε και θα επανέλθω.

• Μου αρέσει 1

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Alea jacta est. 

Έχω 2 ορόφους χωρίς ανελκυστήρα και χειρουργημένο γόνατο οπότε 7:30μμ πάμε Seestar S50, Sony QX30, Canon 18x50 και την αστροκαρέκλα στην ταράτσα (Παρατηρητήριο Венера). 

Ερώτηση: Στο Time Lapse τα διαστήματα ρυθμίζονται; 

Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα (κλείστρο σαν να λέμε) με το χέρι και το μάτι, έτσι; 

IMG_20250907_142126.jpg

IMG_20250907_140416.jpg

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis
  • Μου αρέσει 2

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

34 minutes ago, kkokkolis said:

Alea jacta est. 

Έχω 2 ορόφους χωρίς ανελκυστήρα και χειρουργημένο γόνατο οπότε 7:30μμ πάμε Seestar S50, Sony QX30, Canon 18x50 και την αστροκαρέκλα στην ταράτσα (Παρατηρητήριο Венера). 

Επίσης, θα πρέπει να ρυθμίσουμε τη φωτεινότητα (κλείστρο σαν να λέμε) με το χέρι και το μάτι, έτσι; 

IMG_20250907_142126.jpg

IMG_20250907_140416.jpg

Κρίμα πάντως να πάρουν ρεπό Ethos & ΣΙΑ.

Βλέπω η αραιή συννεφιά ξεκίνησε. Ευτυχώς το φαινόμενο έχει αρκετή διάρκεια. Τόσο γκαντέμηδες να είμαστε? 🤣

Ανέβηκα στην ταράτσα και εγώ χθες. Έχω εκεί μόνιμα ένα αστρο-σκαμπο για να μην το ανεβοκατεβάζω. Μόνο που το ξέχασα έξω την τελευταία φορά και το σάπισε ο ήλιος. Πρόλαβα και προμηθεύτηκα ένα τελευταία στιγμή.

Δημοσιεύτηκε
2 hours ago, kkokkolis said:

Alea jacta est. 

IMG_20250907_142126.jpg

IMG_20250907_140416.jpg

Ναι έχεις επιλογή στο timelapse να τραβάει καθε 1,2,5,10,20,30,60 δεύτερα . Την φωτεινότητα μπορείς να την ρυθμίσεις εκεί που σου αρέσει.

Δυστυχώς δεν έχω καθαρό ανατολικό ορίζοντα ούτε και ταράτσα . Με βλέπω να παίρνω τα βουνά..

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε

90 εικόνες είναι πολύ λίγο.θα βγει πολύ μικρο το βίντεο αν σκεφτείς ότι θα παίζει στα 30 frames ανά δευτερόλεπτο αν δεν κάνω λάθος. Προσωπικά θα πάω ανά 1 sec. Το βίντεο αν είναι μεγάλο στο τέλος σε ένα free πρόγραμμα όπως το pipp μπορείς να του αλλάξεις την ταχύτητα και κατά συνέπεια την διάρκεια. 

Λήξη ολικότητας.

Με βαθμολογία

0 -> καθόλου εντυπωσιακό και

10 -> εντυπωσιακότατο 

Βάζω ένα 6.

Εικάζω πως στην κλίμακα Danjon κινήθηκε χαμηλά.

Το 2018 ήταν πολύ πιο κόκκινη στο γυμνό μάτι.

Δε ξέρω αν παίζει ρόλο που ήταν χαμηλά και λίγο μετά τη δύση του Ηλίου.

2 hours ago, mad said:

90 εικόνες είναι πολύ λίγο.θα βγει πολύ μικρο το βίντεο αν σκεφτείς ότι θα παίζει στα 30 frames ανά δευτερόλεπτο αν δεν κάνω λάθος. Προσωπικά θα πάω ανά 1 sec. Το βίντεο αν είναι μεγάλο στο τέλος σε ένα free πρόγραμμα όπως το pipp μπορείς να του αλλάξεις την ταχύτητα και κατά συνέπεια την διάρκεια. 

Εννοείται πως είχες δίκιο. Νόμιζα πως θα είχα πρόσβαση σε κάθε καρέ και θα ρύθμιζα την ταχύτητα. Τελικά βγήκε ένα επιληπτικό βίντεο 2". Δεν πειράζει, έτσι μαθαίνω. 

1757269435843.thumb.jpg.8cc15991eba4823823dc7943670a8e95.jpg

Τώρα κρύφτηκε στα σύννεφα. 

IMG_20250907_214551.thumb.jpg.3bbf372dcecf69d065f72b2e663a56d3.jpg

Το χάρηκα πάντως. 

IMG_20250907_200000.thumb.jpg.7895fca7b7b1ea6d4e5628d4b0194a4f.jpg

IMG_20250907_203616.thumb.jpg.3b7a1f9b7b2a8aa20e38fffcad070c2e.jpg

IMG_20250907_205307.thumb.jpg.c51ce8bbb49f50bad6923aa98b5910f0.jpg

PICT_20250907_203259.thumb.JPG.bbe5c7ca03306c9074b73e6b66552f7b.JPG

Και νικητής είναι τα κιάλια, Canon 18X50IS. Με διαφορά. Μακάρι να μπορούσε να αποτυπωθεί η εικόνα τους! 

Πάμε γι άλλα! 

Το επεξεργάστηκε ο kkokkolis
  • Μου αρέσει 2

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Για μένα νικητής ED80 με 30mm 82°

Συμπεριλαμβανε και ωραίο αστρικό πεδίο (λείπουν πολλά άστρα στη φωτογραφία και ο φακός του κινητού δεν έπιανε ολόκληρο το πεδίο). Το κινητό μου είναι μάπα (Galaxy A5 των 110 ευρώ) και afocal η φωτο.

20250907_212813.thumb.jpg.c4da6bc18ec1a113a234ba90280b01b3.jpg

• Μου αρέσει 1

Πιστέψτε με είστε πολύ τυχεροί, εδώ στο Άργος πλήρης συννεφιά...

Το επεξεργάστηκε ο SkyZen
  • Λυπημένος 1
Δημοσιεύτηκε
6 minutes ago, vagkaf said:

Για μένα νικητής ED80 με 30mm 82°

Συμπεριλαμβανε και ωραίο αστρικό πεδίο (λείπουν πολλά άστρα στη φωτογραφία). Το κινητό μου είναι μάπα και afocal η φωτο.

20250907_212813.thumb.jpg.c4da6bc18ec1a113a234ba90280b01b3.jpg

Αριστερά ο φ Aqr, δεξιά ο h Aqr και από κάτω μια ωραία αλυσίδα από τους χ, ψ1, ψ2, ψ3 Aqr. 

• Μου αρέσει 1
  • Χαχα 1

Οὖτιν με κικλήσκουσι

My Optics

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης