Jump to content

C/2025 A6 (Lemmon) - ένας κομήτης ενδεχομένως ορατός δια γυμνού οφθαλμού για τον Οκτώβριο

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μετά από μια έντονη «ξηρασία» για αρκετούς μήνες, υπάρχει ένας σχετικά λαμπερός κομήτης στον ουρανό. Ο κομήτης C/2025 A6 (Lemmon) λαμπραίνει γρήγορα και έχει ήδη μέγεθος +10, ορατός λίγο πριν την ανατολή στα σύνορα των αστερισμών Δίδυμοι και Λύγκας. Ο κομήτης αυτός θα πλησιάσει στη Γη σε απόσταση 0,6 ΑΜ από τη Γη στις 21 Οκτωβρίου και στη συνέχεια θα περάσει το περιήλιό του τις 8 Νοεμβρίου πριν χαθεί στους νότιους ουρανούς. Είναι πιθανόν να μπορεί να γίνει ορατός διά γυμνού οφθαλμού από σκοτεινούς ουρανούς το δεύτερο μισό του Οκτώβρη.

• Μου αρέσει 3
  • 2 εβδομάδες αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Ενημέρωση: ο κομήτης έχει φτάσει πλέον σε μέγεθος +7,5 με +8 (δηλαδή μπορεί να φανεί με κιάλια) και έχουμε δρόμο μέχρι τόσο την εγγύτερη προσέγγιση όσο και το περιήλιο. Αν συνεχίσει με αυτό το ρυθμό θα φτάσει σε μέγεθος +2,5 στα τέλη Οκτωβρίου. Φωτογραφικά διακρίνεται κόμη διαμέτρου 6-7 λεπτών της μοίρας και αχνή ουρά ιόντων με μήκος μερικές μοίρες. Επισυνάπτω και ένα χάρτη με τη θέση του κομήτη από το http://www.aerith.net/comet/catalog/2025A6/2025A6.html (στα μέσα Οκτωβρίου περνάει από το πρωινό ουρανό στον βραδινό)

C2025A6 chart.gif

• Μου αρέσει 4
  • 1 μήνα αργότερα...
Δημοσιεύτηκε

Αν σας ευνοεί ο καιρός αξίζει να πάτε να τον βρείτε αυτές τις ημέρες στο βορειοδυτικό ουρανό. Σήμερα φαινόταν εύκολα με γυμνό μάτι (είναι περίπου όσο λαμπρός όσο ο γαλαξίας της Ανδρομέδας) από ένα Β3 ουρανό «κάτω» από τον Βόρειο Στέφανο. Υπήρχε επίσης και υποψία ουράς με πλάγια όραση μήκους περίπου 2-3 μοιρών. Επίσης πολύ ωραίος στόχος φωτογραφικά. Η ουρά ιόντων αλλάζει μορφή ώρα με την ώρα. Η επόμενη φορά θα είναι σε 1.150 χρόνια.

• Μου αρέσει 5
Δημοσιεύτηκε

Ένα  απλό screenshot από την οθόνη του tablet μου... Jupiter 21M 200mm f4.0 m42 με ZWO ASI 585MC στα 45 sec. Πρώτη φορά τον είδα χθες με κιάλια 10*50 από ουρανό Bortle 7,από Θέρμη, μέσα από ουρανό σούπα, ακριβώς πάνω από τη φωτορρύπανση της Θεσσαλονίκης... 

Screenshot_2025-10-25-19-33-08-012_com.zwoasi.asiair_073528.jpg

• Μου αρέσει 2
...ΚΙ ΕΣΥ ΕΧΘΡΕ ΕΙΣΑΙ ΚΙLL ΑΠΟ ΩΡΑ...
Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
On 25/10/2025 at 8:43 ΜΜ, kkokkolis said:

Εδώ έχει συννεφιά και Σαλονίκη ξαστεριά;Τα ύστερα του κόσμου!

Και Σαλονίκη σύννεφα έχει (Δυτικά ) , ευελπιστούμε σε  καθαρότερο ουρανό τις επόμενες 2-3 ημέρες 

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

Θα πω κι εγώ τον πόνο μου γιατί σήμερα εδώ είχε πεντακάθαρη μέρα και μετά από μήνες αποφάσισα να βγώ να κάνω την πρώτη παρατήρηση για χειμώνα, αφού προηγήθηκε πλύσιμο, ευθυγράμμιση κτλ.
Με το που άρχισε να σκοτεινιάζει για κάποιο λόγο έβλεπα χάλια, δεν εστίαζα με τίποτα, και με το που άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια ότι κάτι πήγε στραβά στην ευθυγράμμιση πέρασε ένα αεροπλάνο με αναμμένο το φως προσγείωσης, το οποίο πραγματικά φαινόταν σαν κομήτης!
Έτυχε να έχω το dob έτοιμο γιατί ήταν στραμμένο ήδη Δυτικά προς Βοώτη, και παρόλο που το παρακολούθησα με 130x εξακολουθούσε να φαίνεται σαν κομήτης, με λευκό αόριστο κέντρο χοντρικά γύρω στους 3500-4500Κ και φωτισμένο αέριο τριγύρω, η πορεία ήταν χοντρικά από Βορά προς Νότο και μέγεθος κάπου μεταξύ 1.5-2.5 μοίρες.
η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό κυρίως γιατί δεν υπήρχε πουθενά ούτε ένα σύννεφο, έβλεπα κανονικά αστέρια και έναν "κομήτη" να περνάει από το πουθενά και χωρίς λόγο! για λίγο προσπαθούσα να αποφασίσω αν ήταν κάποια εκτόξευση πυραύλου (χλωμό από Ε.Ε. και ειδικά με κατεύθυνση προς Νότο) αντί για αεροπλάνο.
Κάπου εκεί πάντως κατάλαβα ότι όλα μου τα προβλήματα με την εστίαση τελικά οφείλονταν στην υγρασία, οπότε τα μάζεψα κι έφυγα, βρήκα όμως βίντεο από μια κάμερα ασφαλείας για να πάρετε μια ιδέα γιατί η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό (η ημερομηνία/ώρα έχει γίνει crop από το ίδιο κλιπ) η "ουρά" είναι λόγω συμπίεσης του αλγόριθμου του βίντεο, στην πραγματικότητα δεν άφηνε κανένα ίχνος ή σημάδι πίσω του.
Οπότε Lemmon μπορεί να μην έχω δει ακόμα, αλλά ψευτο-lemmon είδα! ;) 

Το επεξεργάστηκε ο draculas
μη υποστηριζόμενο βίντεο H265- ανέβασμα H264
  • Χαχα 2
16 hours ago, draculas said:

Θα πω κι εγώ τον πόνο μου γιατί σήμερα εδώ είχε πεντακάθαρη μέρα και μετά από μήνες αποφάσισα να βγώ να κάνω την πρώτη παρατήρηση για χειμώνα, αφού προηγήθηκε πλύσιμο, ευθυγράμμιση κτλ.
Με το που άρχισε να σκοτεινιάζει για κάποιο λόγο έβλεπα χάλια, δεν εστίαζα με τίποτα, και με το που άρχισαν να με ζώνουν τα φίδια ότι κάτι πήγε στραβά στην ευθυγράμμιση πέρασε ένα αεροπλάνο με αναμμένο το φως προσγείωσης, το οποίο πραγματικά φαινόταν σαν κομήτης!
Έτυχε να έχω το dob έτοιμο γιατί ήταν στραμμένο ήδη Δυτικά προς Βοώτη, και παρόλο που το παρακολούθησα με 130x εξακολουθούσε να φαίνεται σαν κομήτης, με λευκό αόριστο κέντρο χοντρικά γύρω στους 3500-4500Κ και φωτισμένο αέριο τριγύρω, η πορεία ήταν χοντρικά από Βορά προς Νότο και μέγεθος κάπου μεταξύ 1.5-2.5 μοίρες.
η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό κυρίως γιατί δεν υπήρχε πουθενά ούτε ένα σύννεφο, έβλεπα κανονικά αστέρια και έναν "κομήτη" να περνάει από το πουθενά και χωρίς λόγο! για λίγο προσπαθούσα να αποφασίσω αν ήταν κάποια εκτόξευση πυραύλου (χλωμό από Ε.Ε. και ειδικά με κατεύθυνση προς Νότο) αντί για αεροπλάνο.
Κάπου εκεί πάντως κατάλαβα ότι όλα μου τα προβλήματα με την εστίαση τελικά οφείλονταν στην υγρασία, οπότε τα μάζεψα κι έφυγα, βρήκα όμως βίντεο από μια κάμερα ασφαλείας για να πάρετε μια ιδέα γιατί η αλήθεια είναι πως ήταν εντυπωσιακό (η ημερομηνία/ώρα έχει γίνει crop από το ίδιο κλιπ) η "ουρά" είναι λόγω συμπίεσης του αλγόριθμου του βίντεο, στην πραγματικότητα δεν άφηνε κανένα ίχνος ή σημάδι πίσω του.
Οπότε Lemmon μπορεί να μην έχω δει ακόμα, αλλά ψευτο-lemmon είδα! ;) 

Μάλλον κάτι πολύ καλύτερο και πιο εντυπωσιακό από το Lemmon είδες. Τι φάση ? Στο βίντεο που είναι τραβηγμένο στο χέρι από τον αναγνώστη, το αντικείμενο είναι ολόιδιο με της κάμερας σου και σε ίδια ταχύτητα. Αν έχετε Instagram μπείτε να το δείτε στη σελίδα ειδήσεων npress. Στα σχόλια αναφέρουν κάποιοι ότι το είδαν και από Πάτρα, Καλόγρια Αχαίας και Κερατσίνι.

Screenshot_20251027_132652_Instagram.thumb.jpg.698cdcedb85dbe457372cefc3018ea84.jpg

Screenshot_20251027_132614_Instagram.thumb.jpg.3b50692e57ed5aa3a4762aaa9bcf953c.jpg

Screenshot_20251027_132635_Instagram.thumb.jpg.b75d0f843fc4209b5dca2f9e9047fc3e.jpg

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf
Δημοσιεύτηκε

Καλά το φαινόμενο είναι εμφανές ότι δεν έχει καμία σχέση "με το σύμπαν" και με "εξωγήινους" που διάβασα στα printscreen του npress που ανέβασες, δυστυχώς η άγνοια και η φαντασιοπληξία δίνουν και παίρνουν στα ΜΜΕ όλο και περισσότερο.
Θυμάμαι ακόμα εφημερίδα της Καλαμάτας να γράφει αρθρα (πλυθηντικός!) συνοδευόμενα και με τις ανάλογες φωτογραφικές "αποδείξεις" για ένα περίεργο φώς που εμφανίζεται Δυτικά σε κάθε σούρουπο, και μάλιστα ζήταγε και τα ρέστα γιατί η πυροσβεστική και η αεροπορία δεν έχουν πάρει θέση! (για την Αφροδίτη όλα αυτά...)

Φαίνεται λοιπον ξεκάθαρα ότι το παραπάνω συνέβη εντός ατμόσφαιρας από τεχνητό αντικείμενο, απλά επειδή και εγώ στην αρχή το έκοψα για πύραυλο έλεγξα εδώ: https://spaceflightnow.com/launch-schedule/?utm_source=chatgpt.com και για 26 του μήνα η εκτόξευση του Starlink Group 10-21 είχε αναβληθεί και δεν υπήρχε πουθενά καμία άλλη εκτόξευση, οπότε έλεγξα το flightradar24 και εκείνη την ώρα στην σωστή κατεύθυνση και ύψος υπήρχαν δύο πτήσεις κάπου στα 40000 πόδια, η μία πίσω απο την άλλη με απόσταση χοντρικά 10km μεταξύ τους που ταξίδευαν απο ηπειρωτική Ευρώπη προς Αφρική κατά μήκος του Ιονίου, οπότε θεώρησα πιο πιθανό το σενάριο του αεροπλάνου όπου λόγω εγγύτητας να έχει ανοίξει ο πίσω τα φώτα για να είναι ορατός και λόγω σκέδασης να φώτισε τους παγοκρυστάλους και όλη την υγρασία και μπίχλα που υπήρχε στον αέρα η οποία αν δεν φωτίζονταν θα ήταν αόρατη και διάφανη (και ο βασικός λόγος που ενώ δεν έβλεπα σύννεφα πουθενά δεν μπορούσα να εστιάσω με τίποτα) ;) 
Τελικά το Starlink Group 10-21 όντως εκτοξεύθηκε εχτές, αλλά βλέπω την πορεία στον χάρτη πως δεν έχει καμία σχέση με την κατεύθυνση που το είδα εγώ:
https://flightclub.io/result/3d?llId=5707ddea-8f06-4a3b-83d1-cfd8a3017637
Ο χάρτης δείχνει να πέρασε Ανατολικά της Ελλάδας, απο Βαλκάνια προς Τουρκία, ενώ αυτό που είδα πέρασε Δυτικά, αν όχι κατα μήκος του Ιονίου, πάνω απο Ιταλία.
Θα υποθέσω ότι μάλλον ο χάρτης τελικα κάνει λάθος, και θα λέω ότι είδα πύραυλο! ;) 

Πάντως η πλάκα είναι ότι έψαχνα τον Lemmon δυτικά, και ξαφνικά Δυτικά πετάχτηκε από το πουθενά αυτό (αν οι συνθήκες ήταν και πιο καθαρές παίζει να το έβλεπα να περνάει μπροστά από τον Lemmon!) Το λες και κ@λοφαρδία!
ο αληθινός Lemmon σήμερα θα έχει μια ακόμα ευκαιρία πάντως, αν και βλέπω ότι μάλλον εδώ έχει ακόμα περισσότερη υγρασία από εχτές αφού πέρα από τα 10-15χλμ σε ευθεία δεν φαίνονται καν τα βουνά

• Μου αρέσει 1

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης