τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε Δευτέρα στις 05:42 PM Δημοσιεύτηκε Δευτέρα στις 05:42 PM Θα ήθελα την γνώμη του κοινού για βοήθεια , πολλές φορές το μυαλό κλειδώνει σε επιθυμία και δεν βλέπει τα πράγματα από την σωστή πλευρά .... Σκέφτομαι εδώ και καιρό να αποκτήσω προσοφθάλμιο 100° xwa Είμαι ανάμεσα στα 9mm και 13mm γέρνοντας την ζυγαριά περισσότερο προς το 9mm Θέλω λοιπών την άποψη φίλων μέσο των εμπειριών τους για το ποια εστιακή θα ήταν ποιο χρήσιμη για dso και κυρίως σφαιρωτά ..... Τα υπάρχοντα τηλεσκόπια είναι τα star travel 102/500 Meade sn6" f5 (Μελλοντική αγορά dobson 10" f4,7 ) Να θυμίσω πως υπάρχουν και οι explore scientific 82° 8,8 - 11 - 14 . Ποια εστιακή θα ήταν ποιο χρήσιμη με τα παραπάνω δεδομένα; Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:43 AM Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:43 AM Καλημέρα Πρόδρομε, Ενώ το προσοφθάλμιο των 100° ακούγεται δελεαστικό και πράγματι προσφέρει εντυπωσιακή, εμβυθιστική εικόνα, στην πράξη έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Στην άμεση όραση βλέπεις περίπου ένα πεδίο 70–75°, ενώ για να αντιληφθείς τις υπόλοιπες εξωτερικές μοίρες πρέπει να στρέψεις το κεφάλι/μάτι. Γι’ αυτό, αξίζει να ληφθούν υπόψη και προσοφθάλμια όπως π.χ. το 12mm 92° της Explore Scientific, όπου το ολόκληρο τεράστιο και πάλι πεδίο γίνεται αντιληπτό με μια ματιά, χωρίς να χρειάζεται να σκανάρεις το οπτικό πεδίο με το βλέμμα. Ένας μέσος 100αρης είναι κοντά στα 300 ευρώ. Το 92° το βγάζουν και με 398 ευρώ σε προσφορά κατά καιρούς. 1
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:39 PM Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε χθες στις 05:39 PM 11 hours ago, vagkaf said: Στην άμεση όραση βλέπεις περίπου ένα πεδίο 70–75°, ενώ για να αντιληφθείς τις υπόλοιπες εξωτερικές μοίρες πρέπει να στρέψεις το κεφάλι/μάτι. Βαγγέλη ποια η εμπειρία σου από το νέοαποκτηθέν ES14 100° ; Έχω διαβάσει για την διαδικασία της "εξερεύνησης" του υπόλοιπου πεδίου από τον φακό κοιτώντας δεξιά αριστερά πάνω κάτω για την θέαση της περιφέρειας . Κατά κάποιο τρόπο αυτό το φτιάχνω και στα 82° μιας και εκεί έχω την εντύπωση πως δεν μπορώ να λάβω όλο το πεδίο με την μία 100% αλλά ένα 20% περίπου το ψάχνω για καλύτερη ευκρίνεια με το μάτι γύρο γύρο και όχι απευθείας , Οι 92° αν ήταν κατασκευαστικά κάπως ελαφρύτεροι και οχι αποκλειστικά 2” θα ήταν η πρώτη επιλογή .. σαφώς και εάν υπήρχαν και σε εστιακες κάτω του 12mm ..... 1 Καθαρούς ουρανούς
vagkaf Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:55 PM Δημοσιεύτηκε χθες στις 09:55 PM 4 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Βαγγέλη ποια η εμπειρία σου από το νέοαποκτηθέν ES14 100° ; Έχω διαβάσει για την διαδικασία της "εξερεύνησης" του υπόλοιπου πεδίου από τον φακό κοιτώντας δεξιά αριστερά πάνω κάτω για την θέαση της περιφέρειας . Κατά κάποιο τρόπο αυτό το φτιάχνω και στα 82° μιας και εκεί έχω την εντύπωση πως δεν μπορώ να λάβω όλο το πεδίο με την μία 100% αλλά ένα 20% περίπου το ψάχνω για καλύτερη ευκρίνεια με το μάτι γύρο γύρο και όχι απευθείας , Οι 92° αν ήταν κατασκευαστικά κάπως ελαφρύτεροι και οχι αποκλειστικά 2” θα ήταν η πρώτη επιλογή .. σαφώς και εάν υπήρχαν και σε εστιακες κάτω του 12mm ..... Αυτό γίνεται όπως το λες. Όσο περισσότερο κολλήσεις το μάτι στο φακό τόσο πιο εύκολα γίνεται η σάρωση αλλα όπως και να έχει πρέπει να κουνήσεις την κόρη του ματιού. 1
fotodektis Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 8 ώρες πριν 21 hours ago, τσιαγκας προδρομος said: Κατά κάποιο τρόπο αυτό το φτιάχνω και στα 82° μιας και εκεί έχω την εντύπωση πως δεν μπορώ να λάβω όλο το πεδίο με την μία 100% αλλά ένα 20% περίπου το ψάχνω για καλύτερη ευκρίνεια με το μάτι γύρο γύρο και όχι απευθείας , Πρόδρομε καλησπέρα! Δηλαδή με τον ES 8.8mm,82o και με τα υπόλοιπα ES 82o που έχεις,δεν βλέπεις ταυτόχρονα το 100% του πεδίου παρά μόνο το 80%,δηλαδή βλέπεις άμεσα περίπου σαν να είναι 66ο? "Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]
τσιαγκας προδρομος Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν (επεξεργάστηκε) 1 hour ago, fotodektis said: Πρόδρομε καλησπέρα! Δηλαδή με τον ES 8.8mm,82o και με τα υπόλοιπα ES 82o που έχεις,δεν βλέπεις ταυτόχρονα το 100% του πεδίου παρά μόνο το 80%,δηλαδή βλέπεις άμεσα περίπου σαν να είναι 66ο? Δεν μπορώ να το διευκρινίσω ακριβως , σίγουρα όχι σαν 66° είναι μεγάλο το πεδίο καμία σχέση ακόμη και με 68° πχ svbony red line που είχα . Να το θέσω διαφορετικά , όταν κινώ το μάτι στα άκρα προς το field stop βλέπω πράγματα που δεν φαίνονται απευθείας με την πρώτη ματιά ή αν φαίνονται είναι ελαφρώς αντιληπτά θολά τα πιάνει η άκρη του ματιού αλλά σε ωθεί αυτόματα να πας εκεί το βλέμμα εστιάζοντας το μάτι στην άκρη για να τα δεις με ευκρίνεια , αυτό βέβαια δεν είναι πολύ αλλά λίγο στην Περιφέρεια και κυρίως στην ημέρα . Ίσως να έχω αδύναμη Περιφερειακή όραση και να το αντιλαμβάνομαι εγώ έτσι . Το επεξεργάστηκε 7 ώρες πριν ο τσιαγκας προδρομος Καθαρούς ουρανούς
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα