Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα την γνώμη του κοινού  για βοήθεια , πολλές φορές  το μυαλό κλειδώνει σε επιθυμία και δεν  βλέπει τα πράγματα από την  σωστή πλευρά ....

Σκέφτομαι εδώ και  καιρό να αποκτήσω  προσοφθάλμιο 100° xwa 

Είμαι ανάμεσα στα   9mm    και  13mm     γέρνοντας την ζυγαριά περισσότερο προς το 9mm

Θέλω λοιπών την άποψη  φίλων  μέσο των εμπειριών  τους  για το ποια εστιακή θα ήταν ποιο χρήσιμη για  dso  και κυρίως  σφαιρωτά .....

Τα υπάρχοντα  τηλεσκόπια  είναι τα

star travel 102/500  

Meade sn6" f5 

(Μελλοντική αγορά  dobson 10" f4,7 )

Να θυμίσω πως υπάρχουν  και οι explore scientific  82°     8,8 - 11 -  14    .

Ποια  εστιακή θα ήταν ποιο χρήσιμη   με τα παραπάνω δεδομένα;   

Screenshot_2025-11-10-18-55-21-04_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Screenshot_2025-11-10-18-55-08-19_57e717c094f371a1dada6567a1123b99.jpg

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα Πρόδρομε,

Ενώ το προσοφθάλμιο των 100° ακούγεται δελεαστικό και πράγματι προσφέρει εντυπωσιακή, εμβυθιστική εικόνα, στην πράξη έχει και ένα σημαντικό μειονέκτημα. Στην άμεση όραση βλέπεις περίπου ένα πεδίο 70–75°, ενώ για να αντιληφθείς τις υπόλοιπες εξωτερικές μοίρες πρέπει να στρέψεις το κεφάλι/μάτι.

Γι’ αυτό, αξίζει να ληφθούν υπόψη και προσοφθάλμια όπως π.χ. το 12mm 92°  της Explore Scientific, όπου το ολόκληρο τεράστιο και πάλι πεδίο γίνεται αντιληπτό με μια ματιά, χωρίς να χρειάζεται να σκανάρεις το οπτικό πεδίο με το βλέμμα. Ένας μέσος 100αρης είναι κοντά στα 300 ευρώ. Το 92° το βγάζουν και με 398 ευρώ σε προσφορά κατά καιρούς.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
11 hours ago, vagkaf said:

Στην άμεση όραση βλέπεις περίπου ένα πεδίο 70–75°, ενώ για να αντιληφθείς τις υπόλοιπες εξωτερικές μοίρες πρέπει να στρέψεις το κεφάλι/μάτι.

Βαγγέλη ποια η εμπειρία σου από το  νέοαποκτηθέν ES14 100° ;    

Έχω  διαβάσει για την διαδικασία  της "εξερεύνησης" του υπόλοιπου πεδίου  από τον φακό  κοιτώντας δεξιά αριστερά πάνω κάτω   για την θέαση της περιφέρειας .

Κατά κάποιο τρόπο αυτό το φτιάχνω   και στα 82°   μιας  και εκεί έχω την εντύπωση πως δεν μπορώ να λάβω όλο το πεδίο με την μία 100%    αλλά ένα 20% περίπου το ψάχνω για καλύτερη  ευκρίνεια με το μάτι γύρο γύρο   και όχι απευθείας ,     

Οι 92°   αν ήταν κατασκευαστικά κάπως ελαφρύτεροι  και  οχι αποκλειστικά 2”    θα ήταν   η πρώτη επιλογή .. σαφώς και εάν υπήρχαν και σε  εστιακες κάτω του 12mm   .....

• Μου αρέσει 1

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε
4 hours ago, τσιαγκας προδρομος said:

Βαγγέλη ποια η εμπειρία σου από το  νέοαποκτηθέν ES14 100° ;    

Έχω  διαβάσει για την διαδικασία  της "εξερεύνησης" του υπόλοιπου πεδίου  από τον φακό  κοιτώντας δεξιά αριστερά πάνω κάτω   για την θέαση της περιφέρειας .

Κατά κάποιο τρόπο αυτό το φτιάχνω   και στα 82°   μιας  και εκεί έχω την εντύπωση πως δεν μπορώ να λάβω όλο το πεδίο με την μία 100%    αλλά ένα 20% περίπου το ψάχνω για καλύτερη  ευκρίνεια με το μάτι γύρο γύρο   και όχι απευθείας ,     

Οι 92°   αν ήταν κατασκευαστικά κάπως ελαφρύτεροι  και  οχι αποκλειστικά 2”    θα ήταν   η πρώτη επιλογή .. σαφώς και εάν υπήρχαν και σε  εστιακες κάτω του 12mm   .....

Αυτό γίνεται όπως το λες. Όσο περισσότερο κολλήσεις το μάτι στο φακό τόσο πιο εύκολα γίνεται η σάρωση αλλα όπως και να έχει πρέπει να κουνήσεις την κόρη του ματιού.

• Μου αρέσει 1
Δημοσιεύτηκε
21 hours ago, τσιαγκας προδρομος said:

Πρόδρομε καλησπέρα!

Δηλαδή με τον ES 8.8mm,82o και με τα υπόλοιπα ES 82o που έχεις,δεν βλέπεις ταυτόχρονα το 100% του πεδίου παρά μόνο το 80%,δηλαδή βλέπεις άμεσα περίπου σαν να είναι 66ο?

"Δεν γνωρίζεις τίποτα,μέχρι να εξασκηθείς σε αυτό" Richard P.Feynman

"Πάσα επιστήμη χωριζομένη αρετής,πανουργία,ού σοφία φαίνεται" Πλάτων

Αλήθεια <=> Αγάπη[Ταπεινότητα[Δικαιοσύνη]]

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)
1 hour ago, fotodektis said:

Πρόδρομε καλησπέρα!

Δηλαδή με τον ES 8.8mm,82o και με τα υπόλοιπα ES 82o που έχεις,δεν βλέπεις ταυτόχρονα το 100% του πεδίου παρά μόνο το 80%,δηλαδή βλέπεις άμεσα περίπου σαν να είναι 66ο?

Δεν μπορώ να το διευκρινίσω    ακριβως   , σίγουρα όχι σαν 66°    είναι μεγάλο  το πεδίο  καμία σχέση ακόμη και με 68° πχ svbony  red line που είχα .   

Να το θέσω διαφορετικά    ,   όταν κινώ το μάτι στα άκρα προς   το field stop  βλέπω πράγματα  που δεν φαίνονται  απευθείας  με την πρώτη ματιά   ή αν φαίνονται είναι  ελαφρώς αντιληπτά  θολά   τα πιάνει η άκρη του ματιού αλλά  σε ωθεί αυτόματα να πας εκεί  το βλέμμα εστιάζοντας το μάτι στην άκρη  για να τα δεις με ευκρίνεια    ,  αυτό βέβαια δεν είναι πολύ    αλλά λίγο στην Περιφέρεια και κυρίως στην  ημέρα .

Ίσως να έχω αδύναμη Περιφερειακή όραση  και  να το αντιλαμβάνομαι εγώ έτσι .

Το επεξεργάστηκε ο τσιαγκας προδρομος

Καθαρούς ουρανούς 

Δημοσιεύτηκε (επεξεργάστηκε)

Αν πάρεις από Aliexpress καλό είναι να κινηθείς σχετικά γρήγορα. Θα βάλουν δασμούς για προϊόντα κάτω των 150 ευρω μαζι με έξοδα διεκπεραίωσης 2 ευρώ 

https://www.newsit.gr/oikonomia/megales-epixeiriseis/allazoun-ola-gia-shein-kai-temu-i-komision-etoimi-na-epivallei-forous-se-paketa-kato-ton-150-eyro-pou-eisagontai-stin-eyropi/4525393/

Το επεξεργάστηκε ο vagkaf

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
  • Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης