theodss1 Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 22 ώρες πριν Ο 21mm είναι 100° εχει αντίβαρα απλά χρειάζεται να ρυθμιστει ξανά το έλεγε στο manual θα πάρω καπάκι να κλείνει από μπροστά αύριο θα το πάω στο σπίτι το άλλο που είναι ποιο ψηλά στο βουνό έκει έχω αποθήκη με θέρμανση οπότε δεν υπάρχει υγρασία τωρα θα δω για την κατασκευή αστεροσκοπείου με θόλο για την μόνιμη εγκατάσταση του το πρωτεύων κάτοπτρο μετακίνητε το πολύ 25 mm κ εστίατης είναι dual speed 2 Crayford αλλά δεν λέει πουθενά κάποια μέτρηση για το backfocus
kkokkolis Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 21 ώρες πριν Δοκίμασε το και θα ανακαλύψεις μόνος σου τι άλλο θα σου είναι χρήσιμο. Το φωτοχιτώνιο είναι αναγκαίο φυσικά καθώς είναι και σκονοχιτώνιο και υγροχιτώνιο συνάμα Οὖτιν με κικλήσκουσι My Optics
draculas Δημοσιεύτηκε 10 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 10 ώρες πριν 11 hours ago, theodss1 said: Ο 21mm είναι 100° εχει αντίβαρα απλά χρειάζεται να ρυθμιστει ξανά το έλεγε στο manual θα πάρω καπάκι να κλείνει από μπροστά αύριο θα το πάω στο σπίτι το άλλο που είναι ποιο ψηλά στο βουνό έκει έχω αποθήκη με θέρμανση οπότε δεν υπάρχει υγρασία τωρα θα δω για την κατασκευή αστεροσκοπείου με θόλο για την μόνιμη εγκατάσταση του το πρωτεύων κάτοπτρο μετακίνητε το πολύ 25 mm κ εστίατης είναι dual speed 2 Crayford αλλά δεν λέει πουθενά κάποια μέτρηση για το backfocus Τα αντίβαρα πρέπει να ρυθμίζονται προσεκτικά με κάθε μεγάλη αλλαγή στο βάρος, στο δικό μου επειδή το explore scientific 30mm 82° πάει πάνω από κιλό και τα δύο αντίβαρα (1 κιλό το ένα νομίζω) που έχει δεν αρκούν, τα βγάζω και βάζω ένα αντίβαρο 5 κιλών απο την EQ5 για να ισορροπεί, οπότε θα το δεις και με την χρήση αν θα χρειαστείς κάποια ανάλογη πατέντα ή όχι, ειδικά με τα πιο βαριά προσοφθάλμια. Πάντως επειδή αν κατάλαβα καλά είναι η go-to έκδοση, θέλει λίγο προσοχή να είναι πάντα ζυγισμένο ώστε να μην επιβαρύνονται τα μοτέρ και ο μηχανισμός. Το backfocus (ή πιο απλή μετάφραση: η μείωση της εστιακής απόστασης) είναι απαραίτητο για να εστιάσουν τα binoviewer, οι εργοστασιακοί/κλασικοί εστιαστές συνήθως δεν μπορούν να μπούν αρκετά προς τα "μέσα" στον σωλήνα για να καταφέρουν σωστή εστίαση οπότε οι κλασικές λύσεις είναι τρείς: Αλλάζει ο εστιαστής με έναν low-profile που είναι πιο "κοντός" ή (ειδικά στα truss είναι και σχετικά εύκολο) ανυψώνεται όσο γίνεται το κάτοπτρο απο την βάση του, μειώνοντας την εστιακή απόσταση. ή χρησιμοποιούμε έναν barlow για να μειωθεί η εστιακή απόσταση και να εστιάσει σωστά το bino αλλά έτσι χάνουμε αρκετά απο το μεγάλο πεδίο που θα είχαμε χωρίς τον barlow γιατί αναγκαστικά αυξάνεται και η μεγέθυνση. Δεν χρειάζεται να αλλάξεις τίποτα απολύτως φυσικά απο την στιγμή που δεν θα χρησιμοποιήσεις bino, αλλά σαν μελλοντική γνώση είναι χρήσιμο να γνωρίζεις τα παραπάνω Στα υπόλοιπα... αξεσουάρ που είναι απαραίτητα είναι και μια σκάλα για να φτάνεις το προσοφθάλμιο (εκτός και αν έχεις ύψος 2 μέτρα), εμένα με έχει βολέψει εξαιρετικά μια σαν την παρακάτω, έχει μόνο 3 σκαλοπάτια και το υπόλοιπο ύψος λειτουργεί σαν χειρολαβές για να είσαι σταθερός, μπορείς να "ξαπλώσεις" και πάνω της για ακόμα πιο μεγάλη σταθερότητα, είναι εξαιρετικά ελαφριά, σταθερή και αδιάβροχη ενώ με λίγη αυτοκόλλητη φωσφορίζουζα ταινία βλέπεις άνετα τα σκαλοπάτια και στο σκοτάδι Που και που φέρνει το lidl μια τέτοια με τιμή γύρω στα 40€
theodss1 Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε 7 ώρες πριν Σκάλα έχω μιας και δεν είμαι 2 μέτρα σήμερα το μετεφερα στο μέρος που θα είναι μόνιμα στην ουσία αν σηκώσω το πρωτεύων κάτοπτρο μετακινείτε το εστιακό πεδίο έτσι δεν είναι δηλαδή το focus προς τα έξω
draculas Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν Δημοσιεύτηκε 4 ώρες πριν 1 hour ago, theodss1 said: στην ουσία αν σηκώσω το πρωτεύων κάτοπτρο μετακινείτε το εστιακό πεδίο έτσι δεν είναι Ακριβώς έτσι. Στην ουσία ανυψώνοντας το κάτοπτρο μικραίνει η απόσταση μεταξύ κατόπτρου και εστιαστή αλλά δεν αλλάζει στα αλήθεια η εστιακή απόσταση καθώς αυτή καθορίζεται απο την καμπυλότητα του κατόπτρου, αλλά επειδή τα binoviewer εκ'κατασκευής παρεμβάλλονται στην πορεία που ακολουθεί το φώς και στην ουσία προσθέτουν μήκος στο οπτικό μονοπάτι μετά το εστιακό επίπεδο, θα πρέπει να τοποθετηθούν πιο κοντά (backfocus) στο πρωτεύον ώστε να εστιάσουν σωστά στο ύψος που βρίσκονται τα προσοφθάλμια. Αυτό αλλάζει βέβαια λίγο και τα οπτικά χαρακτηριστικά του τηλεσκοπίου, π.χ. ανυψώνοντας το πρωτεύον 50mm η εστιακή απόσταση πρακτικά θα παραμείνει η ίδια (θα εξακολουθεί να είναι 2000mm) αλλά το εστιακό επίπεδο έρχεται 50 mm πιο έξω επιτρέποντας ίσως στο binoviewer να εστιάσει, αλλά όλα τα άλλα προσοφθάλμια θα εξακολουθούν να πρέπει να εστιάζουν στα 2000mm οπότε ή θα πρέπει ο εστιαστής να έχει αρκετή διαδρομή (outfocus) +50mm προς τα έξω για να λειτουργήσουν και οι υπόλοιποι φακοί ή να βάλεις έναν αντάπτορα ή σωλήνα επέκτασης για να παραμείνει η εστιακή απόσταση 2000mm. Και έχε υπόψιν ότι τα περισσότερα bino δεν χρειάζονται 50mm αλλά 100-140mm backfocus για να εστιάσουν σωστά, κάτι που στα περισσότερα Νευτώνεια απλά δεν γίνεται. Επίσης πολύ σημαντικό: λόγω του ότι επειδή το πρωτεύον μετακινείται πιο κοντά στο δευτερεύον, το δευτερεύον ενδέχεται πλέον να μην επαρκεί για πλήρη φωταγώγηση του φωτεινού κώνου εκτός άξονα, με αποτέλεσμα βινιετάρισμα και απώλεια contrast! Για μένα, όποιος θελήσει σε Νευτώνειο να πάρει bino, η ασφαλέστερη λύση είναι ενας low-profile εστιαστής, μπορείς βέβαια να πειραματιστείς με το ύψος του δευτερεύοντος (καθώς στα truss είναι πανεύκολο και αναστρέψιμο) αλλά νομίζω ότι ο εστιαστής είναι η πιο σίγουρη λύση και προκαλεί τα λιγότερα προβλήματα, ειδικά σε ένα τηλεσκόπιο μικρότερο απο f/4 όπου η παραμικρή ατέλεια θα είναι εμφανής στην εικόνα.
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα