Jump to content

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δημοσιεύτηκε

Μέχρι χθες νόμιζα ότι τα όρια του 8" θα περιορίζονταν στο μέγεθος του NGC1259. Το mag14,3v- SB 13,4 ήταν "η οροφή" για τα προγράμματα παρατήρησης που έβγαζα από πέρσυ μέχρι χθες.

Πέρσυ είχαμε το A426.Χθες είχαμε την συνέχεια του A2151 στον Ηρακλή. Γνώριμο το πεδίο, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα εκεί. Ο Α9 έδειχνε ένα αμυδρό αστεράκι, γύρω στο 11,5mag, ανατολικά του οποίου ήταν ο IC1182 και ο IC1183. Και οι 2 αυτοί γαλαξίες υπήρχαν στο πρόγραμμα παρατήρησης. Αλλά:

Δε ξέρω γιατί, αλλά το μάτι μου έπεσε σε κάτι πολύ πολύ αμυδρό, δίπλα στο αστεράκι αυτό, αλλά από την άλλη μεριά, στα δυτικά του. Φωνάζω τον Θανάση (η παρατήρηση με την παρέα του Θανάση είναι κάτι το μοναδικό!!!)

-Βλέπεις κάτι δίπλα στο αστέρι, στην ώρα 11; τον ρωτάω. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Θανάσης δεν είδε καθόλου χάρτη.Απλά έλεγε ό,τι έβλεπε στο προσοφθάλμιο.

-Καταρχήν βλέπω 2 γαλαξίες από την ακριβώς αντίθετη μεριά, μου απάντησε.

-Ναι.Είναι οι IC1182 και IC1183. Τους έχω στο πρόγραμμα. Μέγεθος 14,2v SB 13,3 και 14,2v SB12,9, αντιστοίχως, του απάντησα.

Επιβεβαίωσα και εγώ τους 2 αυτούς γαλαξίες που ο Θανάσης τους είχε δει πρώτος.

Το θέμα ήταν τι ήταν αυτό που φαινόταν στην ώρα 11 του ίδιου αστεριού και που δε υπήρχε στο πρόγραμμα...Ο Θανάσης επικεντρώθηκε στο σημείο εκείνο...

-Κάτι βλέπω,αλλά δεν είμαι σίγουρος. Εμφανίζεται και χάνεται στιγμιαία, μου λέει.

-Εμφανίζεται κάθε φορά στην ίδια θέση;Και πήρα καταφατική απάντηση.

Επιβεβαίωσα και εγώ την στιγμιαία εμφάνιση πολλές φορές και όλες ήταν στην ίδια θέση.

Ξανά και ξανά τα ίδια.Είχε φτάσει η ώρα να δούμε επιτέλους τι βλέπαμε. Ο χάρτης έδειχνε τον NGC6054. Γεμάτος απορία, ανοίγω το DSFG να δω τα δεδομένα του. Μέγεθος --το απίστευτο-- 15,2v , SB13,7!

-Αδύνατον,είπε. Κάτι άλλο θα είναι εκεί.

Εγώ συνέχιζα να επιβεβαιώνω κάθε φορά το ίδιο "φάντασμα "! Ο συμπαρατηρητής μου, το ίδιο.

-Μπορεί να είναι πολλά αστέρια μαζεμένα, είπε.

-Επιμένω ότι τον βλέπουμε, του είπα.

Έφτασε η ώρα της επιβεβαίωσης με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Με το 10άρι του Θάνου. Και εκεί τα ίδια. Και το σημαντικότερο: Πάντα στην ίδια θέση.

Επιστροφή στο 8" μου. Η σειρά του...σκίτσου! Πρώτη φορά σκίτσαρα πεδίο για να επιβεβαιώσω αυτήν την απίστευτη θέαση, μέσα από φωτογραφία που θα βρίσκαμε στο ίντερνετ. Εγώ όμως είχα ήδη καταγράψει την παρατήρηση!

Η φωτογραφία βρέθηκε και την παραθέτω...Φυσικά όλα ήταν ίδια...Ο γαλαξίας εθεάθη και όσοι θέλετε το πιστεύετε! :mrgreen:

dss_search_3.gif.5a7a6706ffef6a4cab24998be08df989.gif

Θανάση, οι 2 "λαμπροί" αριστερά είναι οι IC1182, IC1183. Ανάμεσα στα 2 αστεράκια είναι ο 6054 και δεξιά κάτω του, είναι ο 6050 14,7v SB13,6 που έλεγες σαν "κάποια μαζεμένα"!

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

• Απαντήσεις 81
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Δημήτρη, είστε και πολύ hardcore παρατηρητές! Τελικά είναι απίστευτο το τι μπορεί να δεις κάποιος από πολύ σκοτεινό ουρανό. Κι εμείς Παρασκευή που πήγαμε για την απόκρυψη στο οροπέδιο Λασιθίου γύρω στο 1km υψόμετρο είχαμε 7+ mag ουρανό!!! Κι εγώ είδα από εκεί με το 8ιντσο τον IC4617 δίπλα ακριβώς στο Μ13 ο οποίος είναι 15.2mag!!!!!!!! Είχα κάνει σκίτσο το οποίο τελικά ήταν ακριβώς ίδιο με τη φωτογραφία.

Εγώ πάντως σε πιστεύω. NO LIMITS!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Δημοσιεύτηκε

Τελικά αρχίζω να πιστεύω και εγώ ότι σε σκοτεινό ουρανό μπορείς να δεις και 16-17mag με το 8" :mrgreen: :P :lol:

Παντός παιδιά μπράβο διότι εκτός από το τηλεσκόπιο πρέπει να έχεις και τσακίρικο αετίσιο μάτι, για να δεις αμυδρά αντικείμενα!!!

=D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D> =D>

Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!!

http://www.astrothemis.gr

Greek Astrophotography Discord Chat!

https://discord.gg/2DUPacrNfM

Δημοσιεύτηκε
Μέχρι χθες νόμιζα ότι τα όρια του 8" θα περιορίζονταν στο μέγεθος του NGC1259. Το mag14,3v- SB 13,4 ήταν "η οροφή" για τα προγράμματα παρατήρησης που έβγαζα από πέρσυ μέχρι χθες.

Πέρσυ είχαμε το A426.Χθες είχαμε την συνέχεια του A2151 στον Ηρακλή. Γνώριμο το πεδίο, καθώς δεν ήταν η πρώτη φορά που πήγαινα εκεί. Ο Α9 έδειχνε ένα αμυδρό αστεράκι, γύρω στο 11,5mag, ανατολικά του οποίου ήταν ο IC1182 και ο IC1183. Και οι 2 αυτοί γαλαξίες υπήρχαν στο πρόγραμμα παρατήρησης. Αλλά:

Δε ξέρω γιατί, αλλά το μάτι μου έπεσε σε κάτι πολύ πολύ αμυδρό, δίπλα στο αστεράκι αυτό, αλλά από την άλλη μεριά, στα δυτικά του. Φωνάζω τον Θανάση (η παρατήρηση με την παρέα του Θανάση είναι κάτι το μοναδικό!!!)

-Βλέπεις κάτι δίπλα στο αστέρι, στην ώρα 11; τον ρωτάω. Να σημειώσουμε εδώ ότι ο Θανάσης δεν είδε καθόλου χάρτη.Απλά έλεγε ό,τι έβλεπε στο προσοφθάλμιο.

-Καταρχήν βλέπω 2 γαλαξίες από την ακριβώς αντίθετη μεριά, μου απάντησε.

-Ναι.Είναι οι IC1182 και IC1183. Τους έχω στο πρόγραμμα. Μέγεθος 14,2v SB 13,3 και 14,2v SB12,9, αντιστοίχως, του απάντησα.

Επιβεβαίωσα και εγώ τους 2 αυτούς γαλαξίες που ο Θανάσης τους είχε δει πρώτος.

Το θέμα ήταν τι ήταν αυτό που φαινόταν στην ώρα 11 του ίδιου αστεριού και που δε υπήρχε στο πρόγραμμα...Ο Θανάσης επικεντρώθηκε στο σημείο εκείνο...

-Κάτι βλέπω,αλλά δεν είμαι σίγουρος. Εμφανίζεται και χάνεται στιγμιαία, μου λέει.

-Εμφανίζεται κάθε φορά στην ίδια θέση;Και πήρα καταφατική απάντηση.

Επιβεβαίωσα και εγώ την στιγμιαία εμφάνιση πολλές φορές και όλες ήταν στην ίδια θέση.

Ξανά και ξανά τα ίδια.Είχε φτάσει η ώρα να δούμε επιτέλους τι βλέπαμε. Ο χάρτης έδειχνε τον NGC6054. Γεμάτος απορία, ανοίγω το DSFG να δω τα δεδομένα του. Μέγεθος --το απίστευτο-- 15,2v , SB13,7!

-Αδύνατον,είπε. Κάτι άλλο θα είναι εκεί.

Εγώ συνέχιζα να επιβεβαιώνω κάθε φορά το ίδιο "φάντασμα "! Ο συμπαρατηρητής μου, το ίδιο.

-Μπορεί να είναι πολλά αστέρια μαζεμένα, είπε.

-Επιμένω ότι τον βλέπουμε, του είπα.

Έφτασε η ώρα της επιβεβαίωσης με μεγαλύτερο τηλεσκόπιο. Με το 10άρι του Θάνου. Και εκεί τα ίδια. Και το σημαντικότερο: Πάντα στην ίδια θέση.

Επιστροφή στο 8" μου. Η σειρά του...σκίτσου! Πρώτη φορά σκίτσαρα πεδίο για να επιβεβαιώσω αυτήν την απίστευτη θέαση, μέσα από φωτογραφία που θα βρίσκαμε στο ίντερνετ. Εγώ όμως είχα ήδη καταγράψει την παρατήρηση!

Η φωτογραφία βρέθηκε και την παραθέτω...Φυσικά όλα ήταν ίδια...Ο γαλαξίας εθεάθη και όσοι θέλετε το πιστεύετε! :mrgreen:

Δημήτρη την Παρασκευή το είδα κι εγώ το 2151. Όντως είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τόσο αμυδρά αντικείμενα. Φαντάζομαι τη χαρά σου...Το μόνο που με εκνεύρισε ήταν ότι δεν είδαμε την απόκρυψη και αναλώσαμε πολύ χρόνο σε αυτό. Όμως "ουδεν κακό αμυγές καλού"... :cheesy:

Δημοσιεύτηκε
Παντός παιδιά μπράβο διότι εκτός από το τηλεσκόπιο πρέπει να έχεις και τσακίρικο αετίσιο μάτι, για να δεις αμυδρά αντικείμενα!!!

Παίζει ρόλο και η όραση, αλλά πιστεύω ότι είναι κυρίως θέμα τεχνικής. Διότι πολύ απλά δε κοιτάς εκεί που περιμένεις να είναι ο στόχος σου, αλλά πλάγια του σημείου αυτού. Το πόσο πλάγια είναι κάτι που επιτυγχάνεται με δοκιμές.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Ρε παιδιά άμα γράφονται τετοια πράγματα πώς θέλετε να μας πάρουν οι άλοι στα σοβαρά....

Εντάξει μπορούμε να γράφουμε οτι θέλουμε αλα μην καταργήσουμε και τους φυσικούς νόμους..

Eγώ αντί άλλης επιχειρηματολογίας το πώς δηλαδή είδα τον 6054 με το 20"...

θα παραθέσω ένα απόσπασμα απο σημειώσεις ενός συναδέλφου που παρατηρεί με τηλεσκόπιο 17.5" για τον 6054

"Εxtremly faint , very smal round . Visible with adverted vision only."

http://www.astronomy-mall.com/Adventures.In.Deep.Space/agc2151notes.htm

Συγνώμη έχετε υπόψην την διαφορά ενός 8" με ένα 17.5"

Αν αυτός με 17.5" τον βλέπει με πλάγια όραση μόνο, τότε με 8" τον βλέπεις μόνο στην φαντασία σου.

Λυπάμαι να στο πώ φίλε μου αλα η φαντασία σου σου φτιάχνει παιχνίδια !!....

Με τα παραπάνω που γράφω δεν θέλω να υπονοήσω οτι ο συνάδελφος που παρατήρησε τον 6054 με 8" λεει ψέματα.

Απλά δεν θεωρώ επιβεβαιωμένη παρατήρηση μια υποψία παρατήρησης με πλάγια όραση και μετά

απο πολλά περάσματα που πλησιάζει αν δεν είναι ακριβώς φαντασία μας.

Είμαι σίγουρος (όπως και έχει συμβεί άλοστε ) οτι η συντριπτική πλειοψηφία αν του ζητήσεις να περιγράψει

τι βλέπει στο πεδίο χωρίς να τον καθοδηγείς θα σου πεί οτι βλέπει ένα απόλυτο τίποτα, ανεξάρτητα του ποση ώρα θα προσπαθήσει.

Αν όμως με επιμονή κοιτάς μια τον χάρτη μια το τηλεσκόπιο στο τέλος ο εγγέφαλος θα φτιάξει το ποθητό αντικείμενο

για να σε βγάλει απο την δυσάρεστη θέση.

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

http://geonik.homeip.net

http://astronomia.org.gr

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, σεβαστή η άποψή σου. Πρέπει όμως να σου θυμίσω ότι ο Θανάσης ΔΕΝ είχε δει καν τον χάρτη και ότι εγώ ΔΕΝ τον έψαξα καν, αφού δεν τον είχα στο πρόγραμμα. Απλά μετά είδαμε στον χάρτη τι ήταν αυτό που βλέπαμε.

Πρέπει επίσης να σου θυμίσω ότι οι κύριοι του ίδιου site, την ίδια ακριβώς περιγραφή δίνουν και για τον NGC1259, με μέγεθος 14,3 και SB13,4, ο οποίος είχε θεαθεί και αυτός πέρσυ, χωρίς καν να κοιτάξω πρώτα τον χάρτη. Διαπίστωσα την παρουσία του, παρατηρώντας τον 1260.Και αυτό φαντασία μου ήταν;

http://www.astronomy-mall.com/Adventures.In.Deep.Space/agc426notes.htm

Οι IC1182 και IC1183 έχουν και οι δύο σχεδόν το ίδιο μέγεθος με τον 1259, δηλαδή 14,2. Είτε το πιστεύεις είτε όχι, έβγαζαν μάτι με το 8".

Και ποιος είπε ότι δε μπορούσαμε να περιγράψουμε τον 6054;

Τόσο το σκίτσο, όσο και το είδωλο από το 10άρι, δεν θα μπορούσαν να ήταν της φαντασίας μου.

Και κάτι άλλο. Ο 6050 παρατηρήθηκε και αυτός χωρίς χάρτη. Δηλαδή μετά είδαμε ποιον βλέπαμε.Μέγεθος 14,7 SB13,6. Και αυτός φαντασία;

Και για όσους αναρωτιούνται πώς προσανατολιζόμασταν και πώς μπορούσαμε να δούμε από τον χάρτη ποιους γαλαξίες βλέπαμε, ας πάτε στον Α9 και βρείτε ένα πολύ μικρό τρίγωνο από αστέρια. Αυτό ήταν ο οδηγός μου.

Μπορείς να πιστεύεις ό,τι θες, εγώ θεωρώ ότι τον είδα και ορίστηκε νέα "οροφή".

Φιλικά

Δημήτρης

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Κι εγώ είδα από εκεί με το 8ιντσο τον IC4617 δίπλα ακριβώς στο Μ13 ο οποίος είναι 15.2mag!!!!!!!
Θα το προσπαθήσω σε ένα μήνα, αλλά θα έχει χαμηλώσει ο Ηρακλής! :-k

Αν και βλέπω ότι η Uranometria δεν λέει το μέγεθος.. Από πού έμαθες το 15,2;

http://nedwww.ipac.caltech.edu/cgi-bin/nph-objsearch?objname=ic+4617&extend=no&out_csys=Equatorial&out_equinox=J2000.0&obj_sort=RA+or+Longitude&of=pre_text&zv_breaker=30000.0&list_limit=5&img_stamp=YES

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε
Κι εγώ είδα από εκεί με το 8ιντσο τον IC4617 δίπλα ακριβώς στο Μ13 ο οποίος είναι 15.2mag!!!!!!!
Θα το προσπαθήσω σε ένα μήνα, αλλά θα έχει χαμηλώσει ο Ηρακλής! :-k

Ρε παιδιά ας σοβαρευτούμε λίγο.

Δηλαδή το πρόβλημα για να δούμε έναν 16mag με 8'' είναι ότι θα έχει χαμηλώσει ο Ηρακλής;

Εντάξει, 15,2mαg και με λίγη φαντασία, τρώγεται.

αλλά 15,9;

Κάτι συμβαίνει με τα 8'' σας.

Έτσι μου έρχεται να πουλήσω το 10'' και να πάρω 8''. :mrgreen:

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Και όμως, είναι εφικτή η παρατήρηση των παραπάνω με 8" για τους εξής λόγους. Πρώτον, βασικότατο παράγοντα παίζει η τοποθεσία απο όπου παρατηρείς, και ο Πάρνωνας πληρεί όλες τις προυποθέσεις για ένα σημείο πολύ σκοτεινό με εξαιρετική διαύγεια λόγο υψομέτρου. Επίσης καταλητικό ρόλο παίζει και η ίδια η όραση του παρατηρητή, και ο Δημήτρης έχει αποδείξει ουκ ολίγον φορές ό,τι έχει όραση ξυράφι. Τέλος, σημαντική λεπτομέρεια είναι και το γεγονός ό,τι ο Δημήτρης έχει ενα Premium Νευτώνειο (Οrion Optics Europa λ/6), κάτι που το καθιστά ανώτερο απο ένα απλό κινέζικο κατοπτρικό με μεγαλύτερη απόδοση. Οπότε φίλε geonik, καταλαβαίνεις ό,τι οι "φυσικοί" νόμοι στους οποίους αναφέρεσαι, έχουν μόνο τυπικό χαρακτήρα και όχι ουσιαστικό.
Δημοσιεύτηκε

Δηλαδή το πρόβλημα για να δούμε έναν 16mag με 8'' είναι ότι θα έχει χαμηλώσει ο Ηρακλής;

Εννοείται! Είναι γνωστό ό,τι όσο πιο ψηλά στο ζενίθ είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο καλά θα φαίνεται.

Δημοσιεύτηκε
Εντάξει, 15,2mαg και με λίγη φαντασία, τρώγεται.

αλλά 15,9;

Για αυτό περί φαντασίας έχω απαντήσει. Διάβασε λίγο τα παραπάνω. Είπα ότι θα το προσπαθήσω διότι ο Μάνος ανέφερε 15,2. Γι'αυτό ρώτησα για τις πηγές του. Και επειδή εγώ έχω τουλάχιστον προσπαθήσει να δω τόσο δύσκολα αντικείμενα και επειδή έχω καταλάβει το μεράκι του Μάνου, δεν έχω λόγο να μην τον πιστέψω.

Νίκο, λ/4 standard coating είναι.

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Μπορεί σε κάποιους να φαίνονται απίστευτα αυτά που λέμε αλλά κι εμείς δεν τα πιστεύαμε μέχρι που τα είδαμε. Προσωπικά για κανένα μισάωρο είχα κομπλάρει μετά από τη θέαση του IC4617. Σκεφτόμουν, "είναι δυνατόν;"

geonik, δεν ξέρω αν έχεις πάει σε πολύ σκοτεινό ουρανό αλλά δυστυχώς αυτός παίζει τον 1ο ρόλο. Δεν πα να έχεις και 50ιντσο, αν δεν έχεις ουρανό τουλάχιστον 6mag, δεν πρόκειται να δεις αμυδρά αντικείμενα. Και οι διαφορές τελικά στις ίντσες δεν είναι τόσο μεγάλες όσο φαντάζεται κάποιος. Ένας πολύ δύσκολος γαλαξίας για το 8ιντσο, θα είναι δύσκολος και για ένα 16ιντσο, πίστεψέ με.

Ένα άλλο θέμα είναι και η εμπειρία. Θυμάμαι τον ngc 6207 στα 11,7mag παραδίπλα στο M13 - IC 4617 στην αρχή των παρατηρήσεών μου τον έβλεπα με το ζόρι, αλλά προχτές έβγαζε μάτι κυριολεκτικά. Η διαύγεια του ουρανού επίσης είναι καταλυτική όπως και το υψόμετρο. Στο σημείο που είδαμε τον 15.2mag γαλαξία, είδαμε αστέρι 7mag με γυμνό μάτι σχετικά εύκολα.

Ξέρεις που έχει μεγάλες διαφορές ένα μεγάλο τηλεσκόπιο; Σε νεφελώματα σε συνδυασμό με narrowband φίλτρα που κόβουν την όποια φωτορύπανση κι έτσι αξιοποιείται στο έπακρο η διάμετρος του τηλεσκοπίου. Δες το veil με φίλτρο οξυγόνου με το 20ιντσο από σκοτεινό ουρανό και θα πάθεις πλάκα.

Και όντως το orion optics έχει λίγο φωτεινότερο είδωλο από ένα κινέζικο στην ίδια διάμετρο, το έχω διαπιστώσει προσωπικά.

Σχετικά με τον IC4617, η Uranometria όντως δεν έχει καταγεγραμένη οπτική λαμπρότητα, οπότε κατέφυγα στο internet.

Εδώ δίνει 15.2mag ενώ εδώ δίνει γύρω στο 15.5 και αναφέρει πως ειδώθηκε με 10ιντσο και ουρανό 6mag. Υπενθυμίζω πως ο δικός μας ήταν τουλάχιστον 7mag!

Δημοσιεύτηκε

Φιλτατε planetman, μην πυροβολεις λογια στον αερα, πρεπει να γνωριζεις πρωτα σε ποιον απευθυνεσαι...για να μην λεμε οτι να'ναι....

Το λεω γενικα τωρα αυτο... Απλα πρεπει να ειμαστε λιγο ποιο προσεκτικοι και να προσεχουμε το υφος μας, γιατι ητε υπαρχει προθεση ητε οχι σε καποιους ακουγετε λιγο περιεργο (και δεν αναφερομαι μονο στους συμμετεχοντες στην συζητηση, αλλα και σοτυς αναγνωστες της).

Αν κριθει απαραιτητο να διαγραφει το post μου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν θέλω να αμφισβητήσω τη γνώμη κανενός, αλλά προσωπικά θεωρώ και από την εμπειρία μου ότι οι ίντσες έχουν λιγότερη σημασία από τον σκοτεινό ουρανό. Κι όταν λέω σκοτεινό ουρανό εννοώ έστω και με 1 mag διαφορά. Όταν π.χ. είμαστε με ένα 8'' σε ουρανό 7 mag και με ένα 12'' σε 6 mag αντίστοιχα, το 8'' στον ουρανό 7 mag θα μπορεί να δει αυτά που βλέπει ένα 12'' στον ουρανό 6 mag. Αυτό είναι από προσωπική εμπειρία. Μην ξεχνάμε και τους παράγοντες seeing-διαύγεια δεν χρειάζεται να τα ξαναλέμε ρε παιδιά. Θυμάμαι στο Λασίθι την τελευταία φορά που είχαμε πάει ότι από 8'' μπορούσες να ξεχωρίσεις διπλό λίγο πάνω από 1'' (ο Μάνος μπορεί να το επιβεβαιώσει).

Βέβαια και πάλι υπάρχει ένα όριο και καλό είναι να επαναλαμβάνουμε την παρατήρηση για να επιβεβαιωθούμε. Εγώ προσωπικά είμαι πολύ συντηρητικός και αν βλέπω κάτι που δεν είμαι σίγουρος, το σκιτσάρω και το ξαναβλέπω στην επόμενη εξόρμηση. Μόνο τότε θα πω ότι το είδα. Τώρα η διαφορά ιντσών σε ίδιο ουρανό σαφώς και έχουν διαφορά στο αντικείμενο, ότι κι αν είναι αυτό (Μάνο πιστεύω ότι βλέπεις διαφορά και στους γαλαξίες και στα νεφελώματα εξίσου).

Μπορεί ο ένας από τους φίλους μας να είχε τέλειες συνθήκες ενώ ο άλλος να είχε λίγο κακές. Επίσης θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι ο προσδιορισμός του mag είναι κατά μέσο όρο και μεταβάλετε ανάλογα των συνθηκών. Γι' αυτό βλέπουμε στα site να αναγράφονται διαφορετικές τιμές που μερικές φορές αγγίζουν το 0,5 mag διαφορά. Δηλαδή αν βλέπω ένα γαλαξία που είναι καταχωρημένος 15,5 mag και τον βλέπω με ένα 8'' αυτό μπορεί να σημαίνει ότι την ώρα που το κοιτάω ίσως δεν είναι 15,5 αλλά λίγο λιγότερο, ίσως και ένα mag παρακάτω, πράγμα που σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή μπορούμε να τον δούμε με ένα 8'' τηλεσκόπιο.

Σε όλα αυτά βέβαια υπάρχει και ένα όριο. Το ποιο όριο είναι αυτό θα πρέπει ο καθένας μας να το ανακαλύψει μόνος του.

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη δεν μπορώ να τα διαβάζω αυτά ..

Ρε φίλε planetman eleos [-o< που τα βρήκες αυτά γραμμένα..

<Ένας γαλαξίας δύσκολος για το 8" θα είναι δύσκολος και για το 16 ">

Δεν θέλω να σε προσβάλω αλά αυτό σε καμιά περίπτωση δεν ισχύει ....

Είναι θέμα βασικών γνώσεων και εμπειρίας.

Εγώ έχω παρατηρήσει διαφορές πλάι- πλάι από 10 σε 12 από 12 σε 16 και από 18" σε 20" δεν αναφέρομαι σε προφανείς και τρανταχτές διαφορές 8" με 16".

Τελευταίο παράδειγμα το Πάλομαρ 4 από το 20" φαινόταν οριακά με direct vision ενώ από το 18" δεν φαινόταν καθόλου ίδια βραδιά ίδιες συνθήκες με μάρτυρες..

Δυστυχώς το θέμα της διαμέτρου δεν μπορείς να το ξεπεράσεις είναι απλά θέμα φυσικής..

Τώρα που είναι φωτεινότερο ένα μεγάλο τηλεσκόπιο από ένα μικρό ?..

Η απάντηση είναι απλή :

-Σε όλους τους ουρανούς σε όλα τα αντικείμενα !!

Επσης ένα μεγάλο τηλεσκόπιο δεν δρα επιλεκτικά " Αααα αυτό είναι νεφέλωμα ας το φωτίσω λίγο περισσότερο ενώ το άλλο είναι γαλαξίας άστο στην άκρη .."

Τέλος ρωτάς αν έχω πάει σε σκοτεινό ουρανό ?...

Παρατηρώ 16-17 χρόνια λες να μην έχω πάει σε σκοτεινούς ουρανούς ? Έχω παρατηρήσει από ουρανούς εκτός από τον Πάρνωνα που εσείς τον ανακαλύψατε τα τελευταία 2-3 χρόνια και εμείς πριν απο μια δεκαετία,

(Μάλιστα για ιστορικούς λόγους δες σε αυτή την σελίδα και το πρόσωπο που τον ανακάλυψε ... http://geonik.homeip.net/home/Galery/tabid/128/Default.aspx).

Επίσης απο τον Παρνασσό που γινόταν τα αστροπαρτυ πριν απο τον πάρνωνα , από την Νότια Κρήτη (εκπληκτικός ουρανός ο καλύτερος που έχω ποτέ δει ποτέ - στην περιοχή των Σφακιών βόρεια από τον φραγκοκάστελο) από Βόρεια Κρήτη από Κεντρική Πελοπόννησο από Κρυονέρι και δεν αναφέρω τον Κιθαιρώνα του 1995 που δεν έχει καμιά σχέση με τον Κιθαιρώνα του σήμερα.

Τέλος πρέπει να ξέρεις ότι οι διαφορές σε τηλεσκόπια ίδιου μεγέθους ίδιου F με μια βασική ποιότητα οπτικών >= λ/4 είναι στην ποιότητα του ειδώλου και όχι στο Light Power Gathering , επίσης αμφισβητείται αν υπάρχει διαφορά αναγνωρίσιμη από το μάτι σε καθρέπτες με standard coating ~90 % reflectivity με αυτούς που έχουν enhanced coating ~ 95-96% reflectivity.

Αυτά σας τα λέω γιατί θα πρέπει αυτά που γράφουμε κάπου να βασίζονται και να έχουν και μια τεκμηρίωση.

Αλοιώς εμείς οι Ελληνες τρελαθήκαμε ομαδικά και αρχίζουμε να βλέπουμε 16 mag γαλαξίες με τα 8 άρια τηλεσκόπιά μας και πρέπει να ξαναγραφτεί η φυσική απο την αρχή.

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

We count the time scale and analyze the creation mechanisms, trying to catch in mind the invisible.

Δημοσιεύτηκε

Γιώργο, είσαι επιθετικός.

Πουθενά δεν έχω δει γραμμένα αυτά που γράφω, όλα είναι προσωπικές εμπειρίες. Είπα "Ένας πολύ δύσκολος γαλαξίας για το 8ιντσο, θα είναι δύσκολος και για ένα 16ιντσο". Κάτι ξέχασες εδώ.

Αν το Palomar 4 φαινόταν με το 20ιντσο με ευθεία όραση, σίγουρα θα φαινόταν και με το 18ιντσο με πλάγια όραση. Σχετικά με γαλαξίες και νεφελώματα που είπα, επειδή ένα μεγάλο τηλεσκόπιο θέλει εντελώς σκοτεινό ουρανό για να σου δείξει μαύρο φόντο, οι γαλαξίες πολλές φορές φαίνονται δύσκολα επειδή ο ουρανός είναι γκρι. Αν όμως χρησιμοποιήσεις ένα φίλτρο οξυγόνου σε ένα νεφέλωμα, ο ουρανός θα είναι σίγουρα μαύρος και οι ίντσες αξιοποιούνται πλήρως σε σχέση με ένα μικρότερο που το φίλτρο οξυγόνου θα σκοτεινιάσει πολύ την εικόνα (και το νεφέλωμα).

Τα κινέζικα τηλεσκόπια είσαι σίγουρος πως έχουν λ/4;

Δηλαδή και ο τύπος στο link με το 10ιντσο που έδωσα πριν με 1 mag χειρότερο ουρανό από τον δικό μας, λέει ψέμματα; Στο κάτω κάτω δεν ζητήσαμε απο κανέναν να μας πιστέψει. Δεν έχουμε τέτοιο κόμπλεξ.

Δημοσιεύτηκε

Εννοείται! Είναι γνωστό ό,τι όσο πιο ψηλά στο ζενίθ είναι ένα αντικείμενο, τόσο πιο καλά θα φαίνεται.

Να το επαναλάβω γιατί φαίνεται ότι δεν το κατάλαβες.

Η πιθανότητα θέασης ενός γαλαξία 16mag με ένα 8'' εξαρτάται από το πότε αυτός θα είναι στο ζενίθ?

Γιώργο, πούλα το 20'' και πάρε ένα 8'' να βρείς την υγειά σου!

Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ

ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας)

Δημοσιεύτηκε
Αν το Palomar 4 φαινόταν με το 20ιντσο με ευθεία όραση, σίγουρα θα φαινόταν και με το 18ιντσο με πλάγια όραση
Σε αυτό συμφωνώ.

Στο κάτω κάτω δεν ζητήσαμε απο κανέναν να μας πιστέψει. Δεν έχουμε τέτοιο κόμπλεξ.
Και εδώ συμφωνώ.Παιδιά, εκθέσαμε τις παρατηρήσεις μας με καλή πρόθεση και ίχνος διάθεσης οποιουδήποτε "ανταγωνισμού" ή δε ξέρω τι άλλο. Δεν μπορώ να σας αποδείξω τίποτα και φυσικά δεν έχω από κανέναν την απαίτηση να με πιστέψει (αυτό έλειπε...). Όλες οι απόψεις σεβαστές, το θέμα ας λήξει εδώ και ας συνεχίσουμε τις παρατηρήσεις μας με ή χωρίς όρια! :wink:

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν έχουμε και λέμε το θεωρητικό όριο που αναφέρουν τα εγχειρίδια για το 8" είναι 14 mag.

Eάν κάποιος ισχυρίζεται οτι βλέπει 15 mag τότε στην ουσία ισχυρίζεται οτι βλέπει 2,5 φορές αμυδρότερα αντικείμενα,

απο το θεωρητικό όριο των 14 mag και για 16 mag 5 φορές αμυδρότερα.

Η διαφορά παρόλο που διαφέρει μόνο 1 ή αντίστοιχα 2 mag είναι τεράστια και για να γίνει κατανοητό δίνω ένα παράδειγμα.

Για να ανέβω 1,5 στην κλίμακα του magnitude δηλαδή απο το όριο των 14 mag να πάω στο 15,5 mag θα πρέπει να τετραπλασιάσω

την συλεκτική ικανότητα του καθρέπτη δηλαδή να πάω σε 15" και ακόμη χειρότερο για να ανέβω 2,5 στην κλίμακα

πρέπει να 6 πλασιάσω δηλαδή να πάω στις 20" για να κερδίσω μόλις 2,5 mag όμως στην ουσία βλέπω 6,25 φορές αμυδρότερα αντικείμενα απο ένα 8".

Τώρα για το Παλομαρ 4 η διαφορά μεταξύ 18" και 20" στα όρια είναι 0.5 mag αυτό σημαίναι οτι το 20άρι βλέπει 1,25 φορές αμυδρότερα αντικείμενα.

Άρα να γιατί όταν εγώ το έβλεπα οριακά το 18άρι δεν το έβλεπε καθόλου δεν καταλαβαίνω που είναι το παράξενο ?

ισχυρίζεστε οτι θα πρέπει το 18άρι να βλέπαι οτι και το 20άρι.

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημοσιεύτηκε
Ο Μάνος εννοούσε ότι, ενώ με το 20άρι το βλέπατε με ευθεία όραση, με το 18άρι θα έπρεπε να το βλέπατε δυσκολότερα με πλάγια όραση. Λογικό δεν είναι αυτό;

Δημήτρης Καπετανάκης

CGCG108-138:

Mag 15.5v, να τ'αφήσω;

Πολλά τα mag Άρη!

Το flickr μου

Δημοσιεύτηκε

Κοίτα το Πάλομαρ 4 είναι μονο 14,2 mag

σε πληροφορώ οτι είναι πιο εύκολος στόχος

απο τον 6054 που είναι 2,5 φορές πιό αμυδρός 15,2 mag

Γιατί δεν προσπαθείς να τον δείς με το 8" ?

Γιώργος Νικολιδάκης

Γιώργος Νικολιδάκης

Μέλος ΕΑΕ.

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Συνδεθείτε

Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

• Δημιουργία νέου...

Σημαντικές πληροφορίες

Όροι χρήσης