alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Θα το δοκιμάσω, Γιώργο. Τώρα δεν είναι η εποχή. Του χρόνου, καλά να είμαστε! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
ΙΑΝΟΣ Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Γεια σας παίδες! Φοβερά και τρομερά ήταν αυτά που έγιναν το περασμένο Σάββατο στο βουνό. Ήταν από τις σπάνιες περιπτώσεις εκπληκτικής διαύγειας, μηδενικής υγρασίας, εξαιρετικού seeing… ότι καλύτερο δηλαδή για μια δύσκολη παρατήρηση deep sky. Μοναδική και η πρόσκληση/ πρόκληση από τον Δημήτρη για παρατήρηση/ επιβεβαίωση κάποιων από τους Γαλαξίες του σμήνους Γαλαξιών Abell 2151 στον Αστερισμό του Ηρακλή. Κοιτώντας μέσα από τον προσοφθάλμιο δεν είχα δει καθόλου χάρτη για να έχω άποψη για το πεδίο και σίγουρα δεν γνώριζα ποιοι, πόσοι, που, και αν θα διακρίνονταν Γαλαξίες. Σχεδόν ακαριαία το απίστευτο! Δύο γαλαξίες δεξιά από έναν αστέρα που ήταν στο κέντρο του πεδίου με πλάγια όραση, σύμφωνα με τον Δημήτρη κάτω από το 14ο μέγεθος (Α και Β στη φωτο)!!!!!Η επιμονή του Δημήτρη για κάτι που υπήρχε, όπως μου έλεγε συνεχώς, «ώρα 11» με οδήγησε στην παρατήρηση συγκεκριμένης περιοχής του πεδίου (από θέση 1 έως θέση Δ, όπως φαίνεται στη φωτο). Αρχικά εντόπισα κάτι, στη θέση Γ όπως φαίνεται στη φωτο, για το οποίο δεν ήμουν βέβαιος. Πάντα με πλάγια όραση, και κατά διαστήματα, για περίπου μία ώρα όσο δηλαδή κράτησε η παρατήρηση στο ίδιο πεδίο, επιβεβαίωσα ότι θα πρέπει να υπήρχε κάποιος γαλαξίας εκεί. Δεν μπορούσα να κάνω διαφορετική εκτίμηση. Οπωσδήποτε κάτι υπήρχε. Διαβεβαίωσα τον Δημήτρη γι αυτό λέγοντάς του πως θα πρέπει να εξετάσουμε εξονυχιστικά το πεδίο με την πρώτη ευκαιρία γιατί πάντα υπάρχει η πιθανότητα λάθους εκτίμησης για το τι είναι αυτό που βλέπουμε. Στους άσπρους κύκλους που έχω περάσει στην φωτο υπάρχουν αμυδρότατοι αστέρες που μαζί η ακόμα και ένας μόνο μπορεί να δημιουργήσουν εύκολα την ψευδαίσθηση ότι παρατηρούμε τον στόχο μας ενώ στην πραγματικότητα βλέπουμε κάτι άλλο, ιδιαίτερα όταν οι αποστάσεις των παρατηρούμενων αμυδρότατων σωμάτων είναι ελάχιστες ( γι’ αυτό επιμένω πως για τέτοιου είδους παρατηρήσεις πρέπει να τυπώνουμε αναλυτικότατους χάρτες ή φωτογραφίες). Πάντως αυτό που διέκρινα αρκετές φορές, στο συγκεκριμένο σημείο πάντα, και με το 8ιντσο και με το 10ιντσο έμοιαζε πιο πολύ με Γαλαξία. Όμως ακόμα και τώρα διατηρώ κάποιες αμφιβολίες που για να διαλυθούν θα πρέπει να παρατηρήσω πάλι το πεδίο με τη βοήθεια της φωτογραφίας η κάποιου αναλυτικότατου χάρτη. Ο επίμαχος Γαλαξίας για εμένα είναι ο NGC 6050 και σε καμιά περίπτωση ο NGC 6054 (στον μαύρο κύκλο στη φωτο) αφού ουδέποτε εστίασα την παρατήρηση μου σε εκείνο το σημείο που ήταν για εμένα ώρα 7 ή 8.Οι διαφορετικές θέσεις πίσω από το προσοφθάλμιο τόσο η δική μου όσο και του Δημήτρη είναι πιθανόν να μας οδήγησαν και σε διαφορετική αντίληψη του πεδίου με διαφορετική προσέγγιση των στόχων, πολύ περισσότερο εμένα αφού δεν είχα καμιά πρόσθετη πληροφορία ( δεν κοίταξα καθόλου χάρτες). Για τους παραπάνω λόγους ΔΕΝ είναι δυνατόν να επιβεβαιώσω σε καμιά περίπτωση παρατήρηση κάτω από το 15ο μέγεθος ( NGC 6054). Αντίθετα η παρατήρηση του Γαλαξία στη θέση Δ όπως φαίνεται στη φωτο ήταν η πλέον εύκολη σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ο πολύ σκοτεινός ουρανός το μεγάλο υψόμετρο και η μοναδική διαύγεια στην ατμόσφαιρα ήταν τα καλύτερα όπλα γι’ αυτή την παρατήρηση. Όπως και να χει η παρατήρηση αυτή ήταν για εμένα το κάτι άλλο μιας και θεωρούσα για μεγάλο χρονικό διάστημα αδύνατη την παρατήρηση γαλαξιών κάτω από το 14ο μέγεθος με ένα 8ιντσο. Πόσο μάλλον το σχετικά εύκολο 14.2 και το εξαιρετικά δύσκολο14.7!!!!!!! Αν το επιβεβαιώσω ξανά… πραγματικά ασύληπτο!!!!!!!!! Δημήτρη σ’ ευχαριστώ ιδιαίτερα που μου έδωσες την ευκαιρία για αυτή την πραγματικά σπουδαία παρατήρηση! Θανάσης The stars that have most glory, have no rest.www.spartastronomy.gr Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Στέφανος Σοφολόγης Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 10, 2008 Για όσους έχουν ασχοληθεί πολύ προσεκτικά και στην πράξη με τα όρια ενός τηλεσκοπίου είναι αποδεδειγμένα τα εξής:-Τα θεωρητικά όρια μεγέθους που δίνουν οι εταιρίες αναφέρονται για παρατήρηση σε χαμηλό υψόμετρο, με απλώς καλό ουρανό και για το μέσο, σχετικά άπειρο χρήστη. Σε μεγάλο υψόμετρο και σε εξαιρετικές συνθήκες, ένας έμπειρος αλλά νεαρός σε ηλικία χρήστης εύκολα βλέπει εύκολα 1,5 mag αμυδρότερα αντικείμενα. Έχει διαπιστωθεί τόσες φορές στον Πάρνωνα, σε ορεινά χωριά, σε απομακρυσμένα σκοτεινά μέρη, στην Ελλάδα, στην Αμερική, σ΄όλο τον κόσμο, που η συζήτηση αυτή μοιάζει σχεδόν περιττή. Το θεωρητικό όριο δεν είναι «μαχαίρι» κι από κει και μετά ...σκοτάδι! Για να φτάσει κανείς από το δύσκολο αντικείμενο του θεωρητικού ορίου στο εξαιρερτικά δύσκολο μεσολαβεί τουλάχιστον ένα ολόκληρο μέγεθος. Γι αυτό άλλωστε στο μάθημα τις Αστρονομίας στο Φυσικό τμήμα (Αθήνα) ο γενικός τύπος για το όριο όρασης ενός τηλεσκοπίου όπως μας δίνονταν στις σημειώσεις έδινε ένα μέγεθος αμυδρότερο από τα θεωρητικά όρια που δίνουν οι εταιρίες για τους ερασιτέχνες. Κα μάλιστα ακόμα κι αυτό δεν θεωρούνταν από τους καθηγητές μας απόλυτο όριο. Seeing, υψόμετρο, διαύγεια, φυσική κατάσταση, ηλικία, συντελεστής μετάδοσης τηλεσκοπίου, προσαρμογή στο σκοτάδι, γνώση και εμπειρία καθορίζουν τα προσωπικά όρια του παρατηρητή και τα διαφοροποιούν 1-2 μεγέθη. Επιπλέον, οι παρατηρητές που μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώνουν μεταξύ τους αυτά που βλέπουν χωρίς να ξέρουν εκ των προτέρων μεγέθη δεν μπορούν να κατηγορηθούν για φαντασία! Για κάποιο λάθος μπορεί, αλλά όχι για φανατασία. Κι όταν είναι άτομα συγκροτημένα και με εμπειρία, μπορεί να αποκλειστεί και το λάθος. "Πως να σωπάσω μέσα μου την ομορφιά του κόσμου; ..." Κώστας Κινδύνης "Με το λύχνο του άστρου στους ουρανούς εβγήκα, στο αγιάζι των λειμώνων, στη μόνη ακτή του κόσμου..." Οδυσσέας Ελύτης www.a-polaris.org Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Κοίτα το Πάλομαρ 4 είναι μονο 14,2 mag σε πληροφορώ οτι είναι πιο εύκολος στόχος απο τον 6054 που είναι 2,5 φορές πιό αμυδρός 15,2 mag Γιατί δεν προσπαθείς να τον δείς με το 8" ? Γιώργος Νικολιδάκης Εδώ είσαι εντελώς λάθος!!! Τα σφαιρωτά για κάποιο λόγο είναι πολύ δυσκολότερα αντικείμενα στα ίδια mag σε σύγκριση με τους γαλαξίες. Προσωπικά το δυσκολότερο σφαιρωτό που έχω δει με το 8ιντσο είναι στα 10,9mag. Νομίζω ότι πάει λίγο ακόμα αλλά με τίποτα δεν φτάνει τα 14 mag. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
dimpap Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Ξανά και ξανά τα ίδια.Είχε φτάσει η ώρα να δούμε επιτέλους τι βλέπαμε. Ο χάρτης έδειχνε τον NGC6054. Γεμάτος απορία, ανοίγω το DSFG να δω τα δεδομένα του. Μέγεθος --το απίστευτο-- 15,2v , SB13,7! -Αδύνατον,είπε. Κάτι άλλο θα είναι εκεί. Εγώ συνέχιζα να επιβεβαιώνω κάθε φορά το ίδιο "φάντασμα "! Ο συμπαρατηρητής μου, το ίδιο.-Μπορεί να είναι πολλά αστέρια μαζεμένα, είπε.-Επιμένω ότι τον βλέπουμε, του είπα. Για τους παραπάνω λόγους ΔΕΝ είναι δυνατόν να επιβεβαιώσω σε καμιά περίπτωση παρατήρηση κάτω από το 15ο μέγεθος ( NGC 6054).Θανάσης Επιπλέον, οι παρατηρητές που μπαίνουν στον κόπο να διασταυρώνουν μεταξύ τους αυτά που βλέπουν χωρίς να ξέρουν εκ των προτέρων μεγέθη δεν μπορούν να κατηγορηθούν για φαντασία! Για κάποιο λάθος μπορεί, αλλά όχι για φανατασία. Κι όταν είναι άτομα συγκροτημένα και με εμπειρία, μπορεί να αποκλειστεί και το λάθος. Από πότε η φαντασία φαντάζει κατηγορία; Εγώ δεν βλέπω καμία διασταύρωση από την μεριά του ενός παρατηρητή.Είναι ξεκάθαρο το τι λέει. Μπράβο όμως και στους δύο για την επιμονή και την προσπάθεια. Ένα παιδί μετράει τ΄ άστρα. Μ. Λ ΣΕΑΑ (Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Αργολίδας) Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Τα σφαιρωτά για κάποιο λόγο είναι πολύ δυσκολότερα αντικείμενα στα ίδια mag σε σύγκριση με τους γαλαξίες.Ο λόγος είναι ότι τα δύσκολα σφαιρωτά είναι πολύ μικρότερα, ενώ παραμένουν με σχετικά χαμηλή επιφανειακή λαμπρότητα, πέρα από το αμυδρό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν πολύ μεγάλη μεγέθυνση με την οποία θυσιάζεται η φωτεινότητα του πεδίου. Είναι δηλαδή η χρυσή τομή πολύ υψηλής μεγέθυνσης και επαρκούς φωτεινότητας. Και φυσικά, χρειάζονται αναλυτικοί χάρτες, τους οποίους κατέβασα χθες! Ίδωμεν! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Ρε παιδιά τώρα κοιτούσα εδώ και λέει ότι ο 6054 είναι 14,3 visual mag και 15,3 blue mag. Δημήτρη μήπως κάνουν λάθος τα βιβλία σου και έχουν μπερδέψει το blue mag με το visual mag; Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Γράφουν NGC6054, από κάτω σε παρένθεση γράφουν IC1183 και δείχνουν τον IC1183. Τα δεδομένα ισχύουν για αυτόν. Ο 6054 είναι ο διπλανός. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Στα σφαιρωτά σμήνη παίζει ρόλο και η πυκνότητά τους. Το NGC7492 στον Υδροχόο είναι πολύ δύσκολο με 8" παρά το ότι είναι 11.5 μεγέθους με διάμετρο 6'. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολύ φτωχό σε αστέρες. Απορώ πως το ανακάλυψε ο Herschel. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
B.D. Foxmoor Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Αυτό οφείλεται στο ότι είναι πολύ φτωχό σε αστέρες. Απορώ πως το ανακάλυψε ο Herschel. Τί τηλεσκόπιο χρησιμοποιούσε? Άγγελος Μακρής www.aggelosmakris.comwww.facebook.com/aggelosmakrisnightscapeswww.instagram.com/aggelos_makris Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
themis_kart Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Αυτο είχε!!! Gazing at the universe through the ΄Eyes΄ of an astrophotographer...!!! http://www.astrothemis.gr Greek Astrophotography Discord Chat! https://discord.gg/2DUPacrNfM Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
giorgosgr Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 11, 2008 Όχι δεν έψαχνε με αυτό τα νεφελώματα που κατέγραψε αλλά με ένα 18" με κάτοπτρα που ήταν από "speculum metal" ουσιαστικά δηλαδή με μια παραλλαγή του μπρούτζου που γρήγορα "γάνιαζε" και κάθε 2-3 χρόνια χρειαζόταν εκ νέου οπτικό γυάλισμα. Το τηλεσκόπιο που παραθέτεις ελάχιστα χρησιμοποιήθηκε και όχι για τα περίφημα "σκουπίσματα" του ουρανού που έκανε ο Herschel. Ουσιαστικά ήταν μια αποτυχία! Περισσότερα για αυτό μπορείς να δεις στο βιβλίο του H. King "The history of the telescope" (βιβλίο που κάθε αστρονόμος πρέπει να το έχει στη βιβλιοθήκη του). Το 18" με μπρούτζινο κάτοπτρο στο κλίμα της Αγγλίας αμφιβάλλω αν μετά από μερικούς μήνες είχε την ανακλαστική ικανότητα ενός σημερινού 8-10". Επίσης ο Herschel για να αποφύγει το δευτερεύον (μιας και τα μπρούτζινα κάτοπτρα είχαν φρέσκα ανακλαστικότητα γύρω στο 60%) κατάργησε το δευτερεύον και έγειρε το πρωτεύον για να βλέπει από το πλάι. Αυτό το είδος τηλεσκοπίου λέγεται herschelian. Το αποτέλεσμα ήταν πολύς αστιγματισμός. Για να μείνει σε αποδεκτά επίπεδα έπρεπε το κάτοπτρο να είναι f/15. Αποτέλεσμα τεράστιες εστιακές αποστάσεις και μεγάλες μεγεθύνσεις με τις οποίες είχε "κόλλημα" ο Herschel και οι οποίες βοήθησαν να διακρίνει τον πλανήτη Ουρανό σαν δίσκο αλλά να "χάσει" αντικείμενα όπως το Veil και το Helix που φαίνονται και με κυάλια κι ας μην έχουμε τους ουρανούς του Herschel. Facebook Giorgos'' videoastronomy page https://www.facebook.com/videoastronomy/ Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Μπορεί να ξοδεύω νύχτες ολάκερες για έναν ρημαδογαλαξία, ας μην ανοίγω κάθε φορά νέο θέμα. Η ξενάγηση του Κώστα (Heal) ήρθε να συμπληρώσει την πολύ ανεβασμένη διάθεσή μου από χθες το βράδυ, από το δικό μου χθεσινό ταξίδι που μόνο η ανατέλουσα Σελήνη μπορούσε και κατάφερε να διακόψει. 5 χρόνια έχουν περάσει από την πρώτη "μάχη" με το πρώτο μου αμυδρό αντικείμενο βαθέως ουρανού, και ακόμα ανακαλύπτω σημεία που μπορούν να βελτιώσουν την απόδοση του ματιού. ΟΚ, μπορούν να φαίνονται πολύ περίεργα και ίσως αστεία σε αρκετούς όλα αυτά τα κολπάκια που κατά καιρούς περιγράφω προκειμένου να φτάσουμε στα όρια της όρασής μας. Δεν είναι απλή υπόθεση, απαιτεί αφοσίωση, αυτοσυγκέντρωση, συνεχή μάχη για το "αδύνατο", αλλά κυρίως, θέληση. Είναι κάτι που ή το έχουμε μέσα μας, ή όχι. Αν δε το έχουμε, φαίνεται από την αρχή. Μπορεί να το έχουμε και να μη το ξέρουμε όμως. Εγώ προσπαθώ να "τσιγκλίσω" όσους περισσότερους φίλους μπορώ. Και αυτό θα συνεχίσω να κάνω μέσα από το βήμα αυτό. Αρκετά με τα λόγια. Είχα φτάσει από νωρίς χθες στο Άνω Αλεποχώρι, διότι ο χρόνος μου μέχρι την σεληνιακή όχληση ήταν περιορισμένος. Ο καταζητούμενος; Ο CGCG99-16. Μέγεθος 14.5ν, SB11.8. Ο εντοπισμός του πεδίου πανεύκολος, ακόμα και με dob ( ): Νοτιοδυτικά του 11 Κόμης της Βερενίκης. Έπρεπε να τα δώσω όλα για την επιτυχή θέαση: Καφές, μπισκότα σοκολάτας, δροσερό νερό, όλα έτοιμα πάνω στο τραπέζι για τη μεγάλη μάχη. Το μάτι μου ήταν ανοιχτό μόνο πάνω από το προσοφθάλμιο: Ακόμα και για την ανάγνωση του χάρτη με το αμυδρό κόκκινο φως χρησιμοποιούσα το αριστερό, έχοντας καλά καλυμμένο το δεξί με το χέρι μου. Φυσικά έκανα συνεχή, αδιάκοπα περάσματα πάνω από το πεδίο γυρίζοντας το χειριστήριο Ορθής Αναφοράς. Δεν έπρεπε να σκέφτομαι τίποτ' άλλο, μόνο να συγκεντρωθώ σε ό,τι έβλεπα. Μπορούσα να διακρίνω εξαιρετικά αμυδρά άστρα που υπήρχαν στη περιοχή του πεδίου... Όσο περνούσε η ώρα και το μάτι προσαρμοζόταν όλο και περισσότερο στο απόλυτο και μόνιμο σκότος, τα αστέρια αυτά φαίνονταν πιο εύκολα. Έπρεπε να διατηρήσω την προσαρμογή αυτή σταθερή: Μακριά από κάθε πηγή φωτισμού το μάτι. Ταυτόχρονα όμως έπρεπε πού και πού να κινούμαι: Να υπάρχει ανα διαστήματα κίνηση του σώματος, των ποδιών, του κεφαλιού, να κυκλοφορεί το αίμα. Ακόμα και το μάτι έπρεπε να στρέφεται γυμνό στον ουρανό, να επανεστιάζει σε ένα άστρο, να ξεκουράζεται. Πέραν την αντικειμενικής δυσκολίας του υπό αναζήτηση γαλαξία, υπήρχε και ένας άλλος παράγοντας που καθιστούσε την θέαση πολύ δύσκολη: Το πολύ κλειστό πεδίο του γαλαξία δεν είχε το παραμικρό άστρο!!! Τίποτα, παιδιά!! Μαύρη μαυρίλα. Δείτε φωτό του DSS Αυτό δυσκολεύει πολύ, το μάτι δε μπορεί να εστιάσει πουθενά με πλάγια όραση. Χρειαζόταν κάθε τόσο να πηγαίνω σε πολύ αμυδρά παρακείμενα άστρα (όχι πολύ μακρινά), να εστιάζει το μάτι και σταθερά να σαρώσει πάλι την σωστή περιοχή. Δε ξέρω μετά από πόση ώρα είχα την πρώτη στιγμιαία έκλαμψη του γαλαξία! Τα συναισθήματα τότε δύσκολα μπορούν να περιγραφούν. Φυσικά, ήθελα και έπρεπε να τον ξαναδώ. Ίδια διαδικασία: Σάρωση στον RA, χαλαρό μάτι, απόλυτα προσαρμοσμένο, κίνηση σώματος, ξεκούραση του ματιού.... 4 φορές επιβεβαίωσα. Εντάξει, τι να λέμε!!! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Heal Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Βλέπω Δημήτρη πως η παρατήρηση σε τέτοια όριο δε φτάνει μόνο το Dob στα όριά του, αλλά και τα μάτια, την κυκλοφορία του αίματος και δεν ξέρω τί άλλο! Σε σχέση με το θεωρητικό όριο του dob 8" πόσο κοντά έχεις φτάσει; Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Κώστα δε νομίζω ότι με dob θα μπορούσα να δω τόσο αμυδρά. Θα κουραζόμουν τόσο που θα ήταν αδύνατο. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Bi2L Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Το Dob-8" δεν έχει όρια... τα μάτια όμως έχουν, σε εσένα όμως τα όρια είναι πιο μακριά!! Πολύ καλή περιγραφή!! Μπράβο Δημήτρη! Έτσι είναι, έτσι πάει... η παρατήρηση δεν είναι απλό κοίταγμα με τα μάτια είναι ολόκληρη σωματική διαδικασία η οποία επηρεάζεται από πολλές παραμέτρους!! Βασίλης ΜεταλληνόςOO 16 1600 f4ΟΟ 12.5 1525 f4.8 NEQ6TOA130 1000 f7.7 ΕΜ200ED80 600 f7.5, Vixen9x63Canon eos 6D, Sony a7s2, Wat120n+,Asi1202009年7月22號日食 - 2017 Aug 21www.metallinos.net Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26, 2011 Bill, thanks! Αλλά είναι κυρίως θέμα τακτικής, υπομονής, σωματικής κατάστασης. Δε νομίζω ότι είναι θέμα όρασης. Αλλά είπαμε, δεν είναι απλό. Πρέπει να το θέλουμε. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 5, 2011 Σας έχει συμβεί ποτέ να θέλετε να περιγράψετε κάτι κα να διστάζετε γιατί σκέφτεστε μήπως σας αμφισβητήσουν; Όσο σίγουροι κι αν είστε. Αυτό νιώθω εγώ τώρα. Αλλά ΟΚ. Δημοκρατία έχουμε. Πάρνωνας, χθες 4/6/2011. Η υγρασία ήταν πολλή και γιαυτό άργησα να αρχίσω. Ώσπου να ξεκινήσω όμως ο Ηρακλής είχε μόλις περάσει τη μεσουράνηση, και ήταν ιδανικός για το περίφημο Abell 2151. Αυτό το σμήνος το έχω ξεσκίσει στο παρελθόν, αλλά έχουν μείνει κάποιες ... εκκρεμότητες! Δεν είδα πολλούς. Έναν και καλό! CGCG108-138, μεγέθους 15.5ν και SB13.1. Κάθε φορά που προσπαθώ έναν γαλαξία, χάνω την αίσθηση του χρόνου. Πρέπει να τον πάλευα περίπου 1.5 ώρα. Είχα τυπώσει τη φωτογραφία του DSS που μου είχε δώσει ο Μάνος, η οποία περιλάμβανε ολόκληρο το 2151 με το όνομα του κάθε γαλαξία δίπλα. Δεν την χρησιμοποίησα όμως. Ήθελα να προσπαθήσω να βρω αυτόν τον αμυδρότατο γαλαξία μόνο με την βοήθεια του συμπληρωματικού χάρτη Α9 της Uranometria. Το σίγουρο είναι ότι μόνο με τον χάρτη Α9 η περιήγηση στο Α2151 είναι πολύ δύσκολη. Τα αστέρια δεν είναι αρκετά για να μας οδηγήσουν επαρκώς ανάμεσα σε γαλαξίες 14ου και 15ου μεγέθους. Η ισημερινή όμως μας λύνει τα χέρια με τη γνώση των τεσσάρων σημείων του ουράνιου θόλου, αλλά και με τις μικρομετρικές κινήσεις των 2 αξόνων της. Η βοήθεια που προσφέρει για κινήσεις ανάμεσα σε άστρα και γαλαξίες με ακρίβεια, είναι τεράστια. Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι το τηλεσκόπιό μου είναι διαμέτρου μόλις 8 ιντσών. Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησα έναν συνδυασμό αστροαλμάτων μέσα από το Nagler 7mm (ο ερευνητής είναι άχρηστος σε τέτοια πεδία). Φτάνοντας στο πεδίο του γαλαξία, ξεκίνησα τα γνωστά περάσματα πάνω από τον στόχο με τον άξονα της Ορθής Αναφοράς. Έπρεπε και εγώ να βρισκόμουν συνεχώς σε κίνηση. Να ξεκουράζομαι ανά διαστήματα, κοιτώντας ψηλά απλώς με τα μάτια μου. Έβλεπα περίπου στη θέση του γαλαξία ένα πολύ αμυδρό σημείο. Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν ο γαλαξίας, αλλά γρήγορα αναθεώρησα: Η μέχρι τώρα εμπειρία μου μού έχει δείξει ότι η έκλαμψη ενός οριακά αμυδρού σημείου (άστρου) διαρκεί περισσότερη ώρα από αυτήν ενός αντίστοιχης αμυδρότητας γαλαξία: Η θέαση οριακά αμυδρού γαλαξία είναι στιγμιαία. Αυτή λοιπόν η έκλαμψη πολύ γρήγορα με έκανε να αναγνωρίσω ένα εξαιρετικά αμυδρό άστρο στη πολύ κλειστή περιοχή του γαλαξία. Αυτό είναι καλό. Πάντα βοηθά την θέαση ενός γαλαξία ένα παρακείμενο αμυδρό άστρο. Διότι "επαναφέρει" το μάτι στη κατάλληλη εστίαση, διατηρώντας ταυτόχρονα την πλάγια όραση. Ήρθε η ώρα για τον γαλαξία μας. Παρουσιαζόταν σε ανύποπτες στιγμές. Λίγα λεπτά μετά από κάθε πάψη για ξεκούραση. Σε στιγμές χαλάρωσης. Σε στιγμές που είχα το μάτι μου χαλαρό στο διπλανό αστέρι σαρώνοντας το πεδίο του με πλάγια. Και όλα αυτά όση ώρα περνούσα σιγά σιγά από πάνω μέσω του χειριστηρίου RA. Υπενθυμίζω ότι δεν έβλεπα την φωτογραφία του DSS. Σήμερα την είδα από το νετ και σας την παραθέτω. Το αστέρι-βοηθός είναι μαρκαρισμένο. Σύμφωνα με το Aladin Applet έχει μέγεθος 15.729 Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Έτσι όπως περιγράφεις την τεχνική εγώ δεν σε αμφισβητώ. Συγχαρητήρια για το ρεκόρ. Αφού μου λες ότι είχε νωρίς υγρασία σημαίνει ότι ο ουρανός είχε πάρα πολύ καλή διαύγεια. Το λέω αυτό γιατί πρόσφατα σε μια εξόρμησή μας στο Σκίνακα ο ουρανός ήταν στο SQM-L: 21,75 και το χαρακτηριστικό του ήταν η αυξημένη υγρασία. Βέβαια από άλλων εμπειρίες ο Πάρνωνας υποφέρει περισσότερο από υγρασία αλλά πιστεύω ότι η υγρασία βοηθάει τη διαύγεια (όχι βέβαια τα οπτικά). Θεωρώ ότι ο συνδυασμός 1) ουρανού 2)εμπειρίας 3)ικανότητας ματιού εκείνη τη στιγμή, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά για την παραπάνω επιτυχή παρατήρηση. Σπάνια επιτυγχάνονται και τα 3 να συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Αλλά όταν συμβούν τα αποτελέσματα είναι "πέρα από τα όρια". Το μόνο που με προβληματίζει εμένα προσωπικά είναι το επόμενό μου ρεκόρ!! Απλά συνέχισε να μας "προβληματίζεις". Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Δημήτρη εντυπωσιακό! Εδώ βλέπω πως στον χάρτη του Albert τον έχει ως MCG+3-41-114, δεν τον έχω κυκλωμένο οπότε δεν τον είδα. Δεν θυμάμαι όμως αν τον προσπάθησα γιατί ήταν πολλοί και πιέστηκα. ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Μάνο σαν MCG υπάρχει και στο CDS. http://aladin.u-strasbg.fr/aladin.gmlΤο εργαλείο Aladin Applet είναι πολύ χρήσιμο για να ξέρουμε τα μεγέθη των αστεριών που μπορούμε να δούμε. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Μανούσος Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Εδώ βλέπω πως στον χάρτη του Albert τον έχει ως MCG+3-41-114Έχει και άλλα ονόματα:SDSSJ160601.92+180645.1MCG+03-41-114CGCG108-138PGC057121DRCG34-1182MASXJ16060195+1806452Δείτε εδώ:http://leda.univ-lyon1.fr/ledacat.cgi?o=CGCG108-138.Έχει διάφορες μετρήσεις σε mag αλλά η πιο κοντινή στο V-mag είναι η B-mag στα 15,57 (btc). Δημήτρη έχε υπόψην σου ότι μερικές φορές η ουρανομέτρια κάνει λάθος σε αυτά τα νούμερα. Το έχω διαπιστώσει αρκετές φορές και τα νούμερα μπορεί να διαφέρουν ακόμη και 1 mag. Φιλικά -- Μανούσος ΔημήτρηςΟι κατασκευές μου:https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=22270https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=17643https://www.astrovox.gr/forum/viewtopic.php?t=19201 Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Ιούνιος 6, 2011 Μήτσο έχω διαπιστώσει και εγώ λάθη κατά καιρούς. Πάντως γενικά τα νούμερα που δίνει είναι ρεαλιστικά και αποτελεί για μένα την πιο αξιόπιστη πηγή. Έχω ξαναπεί ότι καλό είναι να ανατρέχουμε σε μόνο 1 πηγή για τα μεγέθη γαλαξιών για να έχουμε ένα σταθερό μέτρο σύγκρισης. Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
alepohori Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2020 Συγγραφέας Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2020 Η θέαση του πρώτου μου γαλαξία dwarf είναι γεγονός! "Aquarius Dwarf" / MCG-2-53-3 Mag 13.9v , SB 14.7! Άξιζε η επιμονή και η προσπάθεια! Η στιγμιαία έκλαμψη κάθε αμυδρού γαλαξία είναι κάτι μαγικό που τελικά θα συνεχίσω για πολύ ακόμα να επιδιώκω!!! Η απόλυτη βραδιά λυσσαλέου Deep Sky Hunting! Δημήτρης ΚαπετανάκηςCGCG108-138: Mag 15.5v, να τ''αφήσω; Πολλά τα mag Άρη! Το flickr μου Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
planetman Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2020 Μοιραστείτε Δημοσιεύτηκε Αύγουστος 22, 2020 Δημήτρη, με βάση τη φωτογραφία του DSS, φαίνεται υπερβολικά δύσκολος ανεξαρτήτως διαμέτρου. Θα τον δοκιμάσω την επόμενη φορά. ΥΓ: Ακόμη με το 8ιντσο είσαι; ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ ΚΡΗΤΗΣ - το κινητό πλανητάριο Σύνδεσμος για σχόλιο Κοινή χρήση σε άλλους ιστότοπους More sharing options...
Προτεινόμενες αναρτήσεις
Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε
Πρέπει να είσαι μέλος για να αφήσεις ένα σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!.
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣυνδεθείτε
Έχετε ήδη λογαριασμό? Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα